Μας άρεσε
- Το σύνολο των τεχνολογιών του συνθέτουν μια φανταστική οπτικοακουστική (και όχι μόνο) εμπειρία
- Για τους λάτρεις, το Demon's Souls συνδυαστικά με τις νέες τεχνολογίες είναι απίθανος launch τίτλος
- Μικρές και μεγάλες βελτιώσεις σε software και hardware εστιάζουν στην αμεσότητα και την ταχύτητα
Δεν μας άρεσε
- Η βιβλιοθήκη στο λανσάρισμα είναι φτωχή πλην ελαχίστων εξαιρέσεων
- Περιορισμοί σε συμβατότητα με αξεσουάρ και παιχνίδια προηγούμενης γενιάς, όπως και λογισμικό (cloud saves, φάκελοι)
- Ογκώδες και απαιτεί εξίσου πολύ ελεύθερο χώρο περιμετρικά
Η Sony κυκλοφόρησε το PlayStation 5 και έκανε πλέον επίσημα το βήμα προς την νέα γενιά. Επτά χρόνια μετά την κυκλοφορία του PlayStation 4, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή για το gaming με τη Sony να επιχειρεί βελτιώσεις σε πολλαπλούς τομείς.
Με τη νέα κονσόλα, η εταιρεία υπόσχεται όχι μόνο εξαιρετικές επιδόσεις αλλά και ολοκαίνουριες εμπειρίες, στρατολογώντας τη βοήθεια του ανασχεδιασμένου χειριστηρίου DualSense και όχι μόνο. Αξιοποιώντας την εμπειρία της σε ταινίες και ήχο, η Sony προσπαθεί να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα ικανοποιεί τον παίκτη σε πολλαπλά επίπεδα, με σκοπό να τον βάλει «μέσα» στο παιχνίδι. Από την άλλη, σε πιο «συμβατικό» επίπεδο, βελτιώσεις όπως δραματικά ταχύτερη φόρτωση παιχνιδιών και νέες τεχνολογίες όπως ray tracing είναι μέρος του πακέτου.
Καθώς η κονσόλα κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις – με και χωρίς blu-ray drive – οι οποίες δεν διαφέρουν σε κάτι άλλο, θα επικεντρωθούμε στην έκδοση με blu-ray drive την οποία και παραλάβαμε.
Σχεδιασμός
Ξεκινώντας από τα βασικά, μιλάμε για μια κονσόλα που τραβάει τα βλέμματα. Το design της είναι φουτουριστικό, όπως και του PS4, με καμπύλες και γωνίες σε όλα τα μήκη και πλάτη. Το λευκό κυριαρχεί στα εξωτερικά πλαστικά, και στη μέση βρίσκεται το γυαλιστερό μαύρο μέρος τής κονσόλας, το περίγραμμα του οποίου φωτίζεται κομψά με LED όταν βρίσκεται σε λειτουργία ή Rest Mode. Οι διαστάσεις του είναι 39 x 10.4 x 26cm (Υ x Π x Β), κάτι που το καθιστά ως τη μεγαλύτερη κονσόλα που έχει κυκλοφορήσει, και το βάρος της ανέρχεται στα 4.5 κιλά.
Στο γυαλιστερό μέρος βρίσκεται μια θύρα USB-C και άλλη μια USB 3.0 Type-A για ευελιξία. Για παράδειγμα, με καλώδιο USB-C σε USB-C να φορτίζεται το χειριστήριο και δίπλα να συνδεθεί κάτι άλλο, όπως το USB stick ενός ασύρματου headset. Στην πίσω όψη, βρίσκονται άλλες δύο θύρες USB 3.0, μια θύρα HDMI 2.1, μια θύρα Ethernet και η είσοδος για το καλώδιο τροφοδοσίας. Το καλώδιο αυτό καταλήγει απευθείας σε πρίζα και δεν υπάρχει κάποιο «τούβλο» τροφοδοσίας, για όποιον ανησυχεί, καθώς το τροφοδοτικό βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στην κονσόλα. Τέλος, επιστρέφοντας στην μπροστινή όψη, για τους κατόχους της κονσόλας με disc drive υπάρχει το πλήκτρο ενεργοποίησης της κονσόλας και το πλήκτρο εξαγωγής δίσκου, με το δεύτερο να απουσιάζει (προφανώς) από την Digital Edition. Κατά τα άλλα, ο σχεδιασμός και οι θύρες παραμένει ίδια μεταξύ των δύο, πέραν του πιο κομψού «κοψίματος» σε αμφότερες πλευρές της κονσόλας όταν μιλάμε για τη Digital Edition, καθώς το blu-ray drive επεμβαίνει στις τέλειες καμπύλες της.
Η κονσόλα μπορεί να τοποθετηθεί είτε οριζόντια είτε κάθετα, με τη χρήση της συμπεριλαμβανόμενης βάσης που ρυθμίζεται ανάλογα με τη θέση. Παρότι δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα, η βάση δίνει την αίσθηση του φθηνού, ενώ σε οριζόντια θέση με το παραμικρό κούνημα η κονσόλα γλιστρούσε στη βάση. Αυτό διότι απλώς ακουμπάει επάνω της και δεν βιδώνεται ή πιάνεται κάπου, με αποτέλεσμα το βάρος και η σωστή τοποθέτηση να είναι αυτά που κρατούν σταθερή την κονσόλα. Με λίγη προσοχή όμως, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Η βάση είναι απαραίτητη και για τη χρήση σε κάθετη θέση, καθώς σηκώνει λίγο ψηλότερα την κονσόλα ώστε να μην εμποδίζεται η ροή αέρα από την κάτω πλευρά. Επιπλέον, σε κάθετη θέση, ο «λαιμός» της βάσης κουμπώνει ελαφρά στην πίσω πλευρά της κονσόλας και λύνεται το πρόβλημα σταθερότητας – προσοχή να μη χαθεί η βίδα που χρειάζεται για να αλλάξει θέση και να στερεωθεί ο λαιμός, καθώς εκείνη τον κρατάει στη θέση του! Είναι αλήθεια πως το ιδιαίτερο design της κονσόλας «δείχνει» περισσότερο όταν είναι σε κάθετη θέση, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.
Εξ αρχής, το design της ήταν ένα σημείο που κάποιοι λάτρεψαν, κάποιοι μίσησαν και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει. Είναι πολύ ιδιαίτερο και, συνδυαστικά με τον όγκο, θα τραβήξει τα βλέμματα αν τοποθετηθεί σε σαλόνι, ενώ το λευκό χρώμα είναι κάπως δυσκολότερο να συνδυαστεί με άλλες συσκευές σε ένα σύνθετο, ας πούμε. Αυτό όμως παραμένει στην κρίση του καθενός. Κάτι που δεν είναι στην κρίση του καθενός, είναι ο εξαερισμός. Με εισόδους και εξόδους αέρα περιμετρικά της κονσόλας, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος όπου η ροή δεν εμποδίζεται από καμιά πλευρά. Με το μέγεθός της, ίσως αυτό αποδειχτεί δύσκολο, είτε σε οριζόντια είτε σε κάθετη διάταξη. Οπότε για όσους σκοπεύουν να τη βάλουν σε κάποιο έπιπλο με κλειστές πλευρές, αξίζει να το επανεξετάσουν.
Τοποθετημένη όρθια πλάι στην τηλεόραση, όπου και δεν μπλόκαρε τίποτα τη ροή του αέρα, η κονσόλα δούλευε αθόρυβα και ποτέ δεν ανέβασε θερμοκρασίες σε ανησυχητικό επίπεδο όσο κι αν παίζαμε. Ακόμη κι όταν η θερμοκρασία ανέβαινε λίγο, ο θόρυβος δεν ανέβαινε μαζί της, κάτι που θα χαροποιήσει τους κατόχους PS4 Pro ή PS4. Το μεγάλο μέγεθος του PS5 και ο περιμετρικός εξαερισμός, σε συνεργασία με τον μεγάλο ανεμιστήρα στα «σπλάχνα» της κονσόλας, φαίνεται πως κάνουν τη δουλειά που πρέπει και με το παραπάνω.
Πρώτες Ρυθμίσεις – Μενού
Όταν συνδεθεί και ενεργοποιηθεί πρώτη φορά, το PS5 καλωσορίζει τον χρήστη με μια απλή σειρά από ρυθμίσεις προτού τον βάλει στο παιχνίδι. Τα πράγματα είναι όσο πιο τυπικά και απλά γίνεται, από την επιλογή γλώσσας έως την σύνδεση σε οικιακό δίκτυο Wi-Fi, τα βήματα είναι μονοψήφια σε αριθμό και δεν θα διαρκέσουν πάνω από μερικά λεπτά. Να σημειωθεί εδώ πως είναι διαθέσιμα τα ελληνικά ως γλώσσα συστήματος, για πρώτη φορά σε λανσάρισμα κονσόλας PlayStation στη χώρα μας.
Αφότου ολοκληρωθούν, ο χρήστης καλωσορίζεται από το ανασχεδιασμένο UI του PS5. Στην θεωρία, είναι πολύ παρεμφερές με του PS4, καθώς έχει την ίδια φιλοσοφία οριζόντιας στοίχισης εικονιδίων που προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες και δυνατότητες από κάτω τους. Στην πράξη, οι δυνατότητες αυτές είναι περισσότερες από πριν και η όλη παρουσίαση είναι πιο φαντεζί, με εικαστικά του παιχνιδιού πάνω από όπου βρίσκεται ο κέρσορας να καταλαμβάνουν το background. Έχει πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, υπενθυμίζοντας πως είναι παιχνιδοκονσόλα, ένα μέσο διασκέδασης.
Οι Activity Cards, όπως ονομάζονται, εμφανίζονται κάτω από το επιλεγμένο παιχνίδι και προσφέρουν πληθώρα πληροφοριών, όπως ποσοστό προόοδου προς την απόκτηση ενός Trophy και τη δυνατότητα (όπου είναι εφικτό) να μεταφέρουν τον παίκτη στο σημείο όπου μπορεί να συνεχίσει την πρόοδό του προς αυτό. Ο παίκτης μπορεί να ξεκινήσει απευθείας ένα mode δίχως να κάνει τον «κόπο» να μπει στο κεντρικό μενού του παιχνιδιού και να το επιλέξει μετά, ενώ υπάρχουν και κάρτες-οδηγοί που δείχνουν κόλπα και μυστικά για όποιον παίκτη τα βρίσκει... σκούρα. Οι κάρτες μπορούν να έχουν και πιο απλές χρήσεις, όπως το να προβάλλουν νέα για το παιχνίδι (π.χ. πληροφορίες ενός νέου update). Η λειτουργία των καρτών είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη, με μοναδικό ίσως παράπονο – που δεν περιορίζεται στις κάρτες – τη φύση του μενού που παραμένει ίδιο σε φιλοσοφία με του PS4. Όταν υπάρχουν πολλές κάρτες, η οριζόντια στοίχισή τους κάνει δύσκολη την αναζήτηση κάποιας συγκεκριμένης, ενώ σε γενικότερο επίπεδο, απουσιάζει η δυνατότητα δημιουργίας φακέλων για καλύτερη οργάνωση. Είναι κάτι που το PS4 έλαβε χρόνια αργότερα και αποτελεί μυστήριο το γιατί λείπει από το PS5.
Το νέο PlayStation button του χειριστηρίου δεν άλλαξε μόνο εμφάνιση (περισσότερα αργότερα) αλλά και λειτουργία. Πλέον, με παρατεταμένο πάτημα, ανοίγει το Control Center πάνω από το παιχνίδι που ήδη παίζει και προσφέρει εύκολα κάποιες χρήσιμες επιλογές, όπως τη λίστα φίλων ή τις ειδοποιήσεις μέχρι και πλήκτρα χειρισμού για το Spotify. Όχι μόνο πρόκειται για μια προσθήκη που γλιτώνει χρόνο, αλλά κάνει πολύ ευκολότερη την πλοήγηση όταν ο χρήστης θέλει να κάνει κάποια μικροπράγματα και να επιστρέψει στο παιχνίδι του, όπως το να δει την πρόοδο ενός download. Η απρόσκοπτη συνεργασία παιχνιδιού και μενού, πλέον, σημαίνει περισσότερο χρόνο σε παιχνίδι και λιγότερο σε μενού και ρυθμίσεις. Μια παρόμοια λειτουργία υπήρχε και στο PS4, όμως το Control Center είναι πιο παραμετροποιήσιμο, πιο εύκολα προσβάσιμο, πιο γρήγορο σε κάθε επίπεδο και αντί να εμφανίζεται κάθετα στο αριστερό μέρος της οθόνης, εμφανίζεται ως μια λεπτότερη, πιο διακριτική οριζόντια μπάρα στο κάτω μέρος της.
Χάρη στο νέο hardware της κονσόλας, το μενού λαμβάνει τα μέγιστα. Η μετάβαση από και προς κάθε επιλογή είναι ταχύτατη, πολλές φορές δίχως να έχει προλάβει να φύγει το δάχτυλο από το πλήκτρο. Αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι στο PS4, το μενού του οποίου ήταν ανεξήγητα αργό ανά περιπτώσεις, ειδικά όταν «ζοριζόταν» με κάποιο παιχνίδι όπως το God of War. Ακόμη και η αποτύπωση screenshot καθυστερούσε, καθώς ανοίγοντας το Share Menu, η φωτογραφία έπαιρνε δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί και να μπορέσει ο χρήστης να την αποθηκεύσει. Πλέον, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν.
Επιδόσεις – Δυνατότητες
Έχοντας φτάσει στο «ζουμί», ας ξεκινήσουμε με τις τεχνικές προδιαγραφές της κονσόλας:
- CPU: AMD Zen 2-based CPU (8 πυρήνες στα 3.5GHz, μεταβαλλόμενης συχνότητας)
- GPU: 10.28 TFLOPS, 36 CUs @ 2.23GHz (μεταβαλλόμενης συχνότητας), Custom RDNA 2 GPU
- Memory interface: 16GB GDDR6/256-bit
- Memory bandwidth: 448GB/s
- Εσωτερική μονάδα αποθήκευσης: 825GB Custom SSD (διαθέσιμος χώρος: 667.2GB)
- Throughput: 5.5GB/s (raw), 8-9GB/s (typical)
- Επέκταση χώρου αποθήκευσης: NVMe SSD (ξεκλείδωμα της δυνατότητας μέσω update)
- Εξωτερική μονάδα αποθήκευσης: USB 3.0 HDD μόνο για PS4 games
- Οδηγός οπτικού μέσου: 4K UHD Blu-ray drive
Με απλά λόγια, τα παραπάνω συνεπάγονται μέχρι και 4K/120fps σε παιχνίδια όπως και ασύλληπτη ταχύτητα εντός κι εκτός παιχνιδιών, κατά κύριο λόγο. Επιπλέον, η κονσόλα είναι ικανή να υποστηρίξει 8K/60fps, όμως η υποστήριξη για περιεχόμενο 8K θα έρθει σε δεύτερο χρόνο, μέσω update.
Για όποιον χρησιμοποιεί PS5, αν δεν έχει παρατηρήσει το πόσο γρήγορα φορτώνουν όλα ακόμη και στο μενού, θα το παρατηρήσει σίγουρα όταν επιχειρήσει να ξεκινήσει κάποιο παιχνίδι. Για παράδειγμα, το Spider-Man: Miles Morales παίρνει περίπου 10 δευτερόλεπτα για να φτάσει στο κεντρικό μενού και ακόμη λιγότερα για να μπει ο παίκτης μέσα στο παιχνίδι – σε ένα PS4, οι αντίστοιχοι χρόνοι είναι έως και πενταπλάσιοι!
Αυτές οι ταχύτητες επεκτείνονται και εντός παιχνιδιών, καθώς γενικότερα, οτιδήποτε είναι εγκατεστημένο στην εσωτερική μνήμη της κονσόλας θα επωφεληθεί του ταχύτατου SSD όπου είναι εφικτό. Ένα παιχνίδι όπως το Final Fantasy XV, που έπαιρνε ακόμη και πάνω από ένα λεπτό για να κάνει τη φόρτωση από κεντρικό μενού σε παιχνίδι, πλέον απαιτεί περίπου τον μισό χρόνο και πρόκειται για ένα παιχνίδι που απλά τρέχει σε PS5 και δεν έχει δεχτεί κάποιο patch βελτίωσης απόδοσης.
Βέβαια, η αλλαγή γενιάς δε συνεπάγεται απλώς καλύτερες ταχύτητες. Το PS5 είναι ικανό να υποστηρίξει ray tracing, και μάλιστα σε μερικά από τα παιχνίδια που το συνοδεύουν στην κυκλοφορία του. Το Spider-Man: Miles Morales είναι ένα από αυτά, καθώς προσφέρει δύο επιλογές: Performance Mode και Fidelity Mode. Στην πρώτη επιλογή, το παιχνίδι τρέχει σε 4K/60fps ενώ στη δεύτερη σε 4K/30fps, όμως περιλαμβάνει ray tracing, δίνοντας την επιλογή στον παίκτη μεταξύ ομαλότερης δράσης ή ομορφότερης εικόνας με το πάτημα ενός πλήκτρου, ανά πάσα στιγμή. Η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο modes είναι κάτι που παρότι έκανε την εμφάνισή του σε ορισμένα παιχνίδια προηγούμενης γενιάς, αναμένεται να είναι πολύ συχνότερο φαινόμενο στην νέα γενιά.
Καθώς δεν έχουμε ξαναδεί ray tracing σε κονσόλες μέχρι σήμερα, το άλμα είναι εμφανές ακόμη και για τον μέσο χρήστη – το να βλέπει μια 1:1 αντανάκλαση του Spidey πάνω σε ένα αυτοκίνητο ή τα τζάμια ενός κτιρίου είναι απίστευτη εμπειρία που βοηθάει τον παίκτη να μπει «μέσα» στον κόσμο. Είναι μια από τις τεχνολογίες που αποδεικνύουν πως όντως, βρισκόμαστε στην επόμενη γενιά κονσολών και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε βάθος χρόνου, καθώς πάντοτε η αγορά κονσόλας είναι μια μακρυπρόθεσμη επένδυση και τα μηχανήματα συχνά καθυστερούν λίγο καιρό να «δείξουν» τα δόντια τους.
Η συμπερίληψη του ray tracing δεν είναι η μοναδική σημαντική βελτίωση, μιςα και προηγουμένως αναφέρθηκαν τα 120fps. Το PS5 υποστηρίζει ρυθμό ανανεώσης έως και 120Hz μέσω της θύρας HDMI 2.1, η οποία βρίσκεται σε συγκεκριμένες τηλεοράσεις και δειλά-δειλά έρχεται σε πιο προσιτές σειρές. Αν κάποιο παιχνίδι υποστηρίζει 120fps, τότε η δράση θα είναι απίστευτα ομαλή και η απόκριση ακόμη πιο άμεση – αρκεί φυσικά η τεχνολογία να υποστηρίζεται από την τηλεόραση του χρήστη. Για κάποιους, τα περισσότερα καρέ είναι πολύ σημαντικότερη προσθήκη από την αυξημένη ανάλυση ή το ray tracing, καθώς γρήγορα παιχνίδια όπως το επερχόμενο Call of Duty Black Ops Cold War απαιτούν αστραπιαίες αντιδράσεις από τον παίκτη και τα 120fps είναι μονόδρομος. Κάποια από τα παιχνίδια που θα υποστηρίζουν 120Hz στο λανσάρισμα (ή κοντά σε αυτό) είναι τα Destiny 2, Dirt 5 και Devil May Cry V: Special Edition ενώ αναμένεται η λίστα να μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου.
Με βελτιωμένα γραφικά, έρχονται μεγαλύτερης χωρητικότητας αρχεία, όπως θα έλεγε ο θείος του Peter Parker. Τα παιχνίδια νέας γενιάς δεν προβλέπεται να μειώσουν το αποτύπωμά τους στους δίσκους των παικτών, καθώς το Demon's Souls κυμαίνεται στα 67GB και το Spider-Man: Miles Morales περίπου 40GB. Από μόνο του αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν η ποιότητα των γραφικών που παρέχεται. Όμως, από τα 825GB του PS5, περίπου τα 667GB είναι ελεύθερα προς χρήση και στο σενάριο που κάποιος χρήστης αγοράσει τα δύο αυτά παιχνίδια, περίπου το 1/6 του διαθέσιμου χώρου του θα δεσμευτεί.
Η επέκταση χώρου είναι και δεν είναι διαθέσιμη σε πρώτη φάση, και κάνει το θέμα «αποθηκευτικός χώρος» λίγο δυσκολότερο. Παρότι διατίθεται θύρα επέκτασης για NVMe SSD, είναι προς το παρόν κλειδωμένη και θα γίνει διαθέσιμη μέσω update σε δεύτερο χρόνο, όπως έχει δηλώσει η Sony. Αυτό διότι, εξαιτίας των υψηλών ταχυτήτων ανάγνωσης και εγγραφής του PS5, δεν είναι κάθε SSD συμβατός με το σύστημα. Ενδεχομένως η Sony να θέλει την ύπαρξη αρκετών εγκεκριμένων επιλογών στην αγορά προτού η θύρα γίνει διαθέσιμη στους χρήστες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπιτυχή «πειράματα».
Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος (ή SSD) είναι μια λύση, όμως δεν μπορεί να φιλοξενεί παιχνίδια PS5 ή παιχνίδια PS4 με PS5 upgrades. Για κάποιον που θέλει να παίξει, ας πούμε Rocket League και δεν ενδιαφέρεται για την αύξηση ταχύτητας του εσωτερικού δίσκου, ένας εξωτερικός δίσκος γλιτώνει χώρο και τον εξασφαλίζει για παιχνίδια PS5. Φυσικά, η αποθήκευση PS4 games στην εσωτερική μνήμη είναι απολύτως εφικτή και όπως αναφέρθηκε πριν με το παράδειγμα του Final Fantasy XV, θα απολαμβάνουν καλύτερες ταχύτητες όπου είναι εφικτό, και όχι μόνο.
Όσοι είχαν PS4 Pro θα θυμούνται την ύπαρξη του Boost Mode, που προσέφερε βελτιώσεις σε παιχνίδια χάρη στο ισχυρότερο hardware έναντι του απλού PS4. Με το PS5, το Boost Mode υπάρχει ακόμη (αυτόματα και όχι ως επιλογή) για παιχνίδια PS4 όπως το Dark Souls III, τα οποία «τρέχουν» με ξεκλείδωτο όριο καρέ. Αυτό τους επιτρέπει να αγγίξουν ακόμη και διπλάσιο αριθμό καρέ ή να σταθεροποιήσουν την απόδοσή τους. Το Bloodborne, ας πούμε, δεν τρέχει στα 60fps καθώς έχει όριο τα 30 παρότι υπέφερε από συχνές πτώσεις καρέ στο PS4. Ας σημειωθεί πως τίτλοι PS4 που είχαν δεχτεί PS4 Pro upgrades, θα τα διατηρήσουν στη νέα κονσόλα.
Πέραν αυτών, το backwards compatibility είναι κάπως «φτωχό» καθώς τερματίζει στη γενιά του PS4. Παιχνίδια PS3, PS2 και PS1 δεν μπορούν να παίξουν στο PS5 μέσω κάποιου τρόπου πέρα από το PS Now, τη streaming υπηρεσία της Sony η οποία όμως δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, πέρα από τις αυξήσεις σε απόδοση που κάποια παιχνίδια θα δουν, δεν υπάρχουν άλλες βελτιώσεις όπως το Auto-HDR που χρησιμοποιεί ο «ανταγωνιστής». Για κάποιον που δε θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με παιχνίδια PS4 και πίσω, δεν είναι πρόβλημα το παραπάνω, αλλά αξίζει να αναφερθεί γιατί δεν είναι ξεκάθαρος ο αντίκτυπός του στο μέλλον. Εν παραδείγματι, το Rocket League θα λάβει PS5 upgrade για απόδοση σε 4K/60, όμως η Psyonix δήλωσε ότι ο τρόπος που ενσωματώνεται το backwards compatibility στο PS5 ουσιαστικά απαιτούσε από αυτούς ένα νέο port του παιχνιδιού κι όχι ένα απλό update – το Rocket League παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή online multiplayer games πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του.
Η νέα τεχνολογία Tempest 3D Audio Engine είναι, παρόλα αυτά, κάτι που θα απολαύσουν όλοι οι παίκτες ανεξαρτήτως παιχνιδιού και παλαιότητας. Ως ειδικοί στον χώρο του ήχου, οι σχεδιαστές της Sony εγκατέστησαν ένα νέο τσιπ ήχου που εξομοιώνει τρισδιάστατο ήχου ανεξάρτητα από το αν η πηγή είναι stereo ή surround. Το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται περιμετρικά ήχοι με τόσο καλά διαχωρισμένα κανάλια όπου ακόμη και κάτι «αθόρυβο» όπως ένα βέλος αφήνει το ηχητικό του στίγμα περνώντας κοντά από τον χαρακτήρα του παίκτη, και ο παίκτης το ακολουθεί σε όλη την πορεία του μέσω του ήχου. Δεν είναι απλά εντυπωσιακό το πόσο καλά δούλεψε με παιχνίδια που δεν είχαν δεχτεί κάποια αντίστοιχη αναβάθμιση, αλλά και το ότι υποστηρίζεται από σχεδόν όλα τα ακουστικά, αρκεί να συνδέονται μέσω USB dongle ή jack 3.5mm με την κονσόλα (ή το χειριστήριο). Ορισμένα παιχνίδια θα προσφέρουν δικά τους audio presets για να βελτιστοποιήσουν την απόδοση του 3D Audio ενώ η Sony κυκλοφορεί και δικά της ακουστικά που εκμεταλλεύονται ακόμη περισσότερο την τεχνολογία (περισσότερα παρακάτω). Σε αυτή τη φάση, δεν θα παράγει παρόμοια αποτελέσματα σε ηχεία τηλεόρασης όμως η Sony δήλωσε πως αργότερα, μέσω update, θα υπάρξει και αυτή η δυνατότητα.
Όσον αφορά την οπτικοακουστική εμπειρία γενικότερα, στο κομμάτι της εικόνας υποστηρίζεται το πρότυπο HDR10 για παιχνίδια και ταινίες, ενώ στο κομμάτι του ήχου, τα δημοφιλέστερα πρότυπα υποστηρίζονται μεταξύ των οποίων τα Dolby Atmos και DTS:X – με μοναδικές συνθήκες η πηγή να είναι το blu-ray και να πρόκειται για ταινία, καθώς το Tempest διαχειρίζεται τα του ήχου εντός παιχνιδιών. Στο λανσάρισμα, υποστηρίζονται οι μεγάλες εφαρμογές βίντεο που είναι διαθέσιμες στη χώρα μας: Netflix, YouTube, Spotify, Amazon Prime Video και Apple TV+.
Βιβλιοθήκη Παιχνιδιών
Ο «προβολέας» στρέφεται στα Demon's Souls και Spider-Man: Miles Morales, τα παιχνίδια που θα «σηκώσουν» το βάρος του λανσαρίσματος στους ώμους τους. Το πρώτο είναι ένα εντυπωσιακό -στον τεχνικό τομέα- remake του ομότιτλου παιχνιδιού για PS3, το οποίο διαχειρίστηκε η ταλαντούχα Bluepoint – υπεύθυνη για το Shadow of the Colossus remake προ διετίας. Διαθέσιμο μόνο για PS5, το Demon's Souls επιδεικνύει τις δυνατότητες της νέας κονσόλας σε πολλούς τομείς, από τα γραφικά έως την ταχύτητα – θα θέλαμε όμως να έχει ray tracing σε ένα από τα δύο modes του, για να αποτελεί πλήρη παρουσίαση των δυνατοτήτων του hardware.
Από την άλλη, το Spider-Man: Miles Morales κυκλοφορεί και για PS4, όμως θα ήταν αδικία να πούμε πως δεν εντυπωσιάζει στο PS5. Πρακτικά, πρόκειται για ένα standalone expansion του Spider-Man (2018), οπότε όσοι έπαιξαν εκείνο το παιχνίδι θα έχουν άριστη εικόνα ως προς το τι προσφέρει και αναλόγως μπορούν να κρίνουν αν θα συντροφεύσει τη νέα τους κονσόλα ή όχι. Διατίθεται και σε Ultimate Edition, η οποία περιλαμβάνει το Spider-Man Remastered, το οποίο όπως και το Miles Morales, έχει δεχτεί αρκετές βελτιώσεις για να βοηθήσει στην επίδειξη των δυνατοτήτων της κονσόλας – αμφότερα χρησιμοποιούν ray tracing στο Fidelity Mode τους.
Σε κάθε κονσόλα PS5 περιλαμβάνεται το Astro's Playroom, ένα platformer που κάνει πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του νέου χειριστηρίου και λειτουργεί όχι απλώς σαν tech demo αλλά είναι αρκετά αξιόλογο σαν παιχνίδι. Θα απασχολήσει τους παίκτες για λίγες ώρες και θα τους κάνει να μάθουν πώς λειτουργεί η κονσόλα και το χειριστήριο, παράλληλα με διασκεδαστικό platforming και αναφορές στην ιστορία της εταιρείας σε κάθε level. Τα 10GB που καταλαμβάνει είναι λίγα, όμως αν κάποιος τα χρειάζεται, μπορεί να το σβήσει και να το ξανακατεβάσει σε δεύτερο χρόνο σαν οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι.
Κατά τα άλλα, υπάρχουν διάφοροι τίτλοι που μπορεί να τραβήξουν τα βλέμματα, όπως το Sackboy: A Big Adventure που πρωταγωνιστεί τον χαριτωμένο Sackboy του LittleBig Planet σε μια τρισδιάστατη περιπέτεια. Το Bugsnax είναι ένα εξίσου χαριτωμένο παιχνίδι που θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους (προσφέρεται μάλιστα και ως μέρος της συνδρομής PlayStation Plus για τον μήνα Νοέμβριο), ενώ για τους λάτρεις της μάχης και του loot, το Godfall είναι κάτι που θα πρέπει να έχουν κατά νου. Από τα παραπάνω, το Godfall εντυπωσιάζει στον τεχνικό τομέα, όμως όλα τους θα είναι διαθέσιμα είτε σε PS4 είτε σε PC πέραν του PS5.
Για συνδρομητές PlayStation Plus (ή για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν) τα παιχνίδια που προσφέρονται είναι αρκετά. God of War, Bloodborne, Final Fantasy XV, Days Gone και πολλά ακόμη αποτελούν μέρος του PS Plus Collection, μια ενέργεια που στοχεύει στο να προσφέρει 20 τίτλους διαφόρων ειδών σε όσους κάνουν το άλμα σε PS5. Αν κάποιος παίκτης τα έχει στο PS4, ίσως δεν εντυπωσιαστεί, όμως η αξία της συλλογής είναι αδιαμφισβήτητη.
Φυσικά, όπως αναφέρθηκε πριν, το backwards compatibility δε σταματά σε αυτά τα 20 παιχνίδια και υποστηρίζει σχεδόν όλα τα παιχνίδια του PS4. Οπότε, όσα έχουν αγοραστεί ψηφιακά μπορούν απλώς να ξανακατέβουν στη νέα κονσόλα, όσα είναι σε φυσική μορφή απλώς χρειάζονται εκ νέου εγκατάσταση από το δισκάκι και όσα έχουν αποκτηθεί μέσω συνδρομής PS+ στο παρελθόν απλώς πρέπει να κατέβουν ξανά. Οι συνδρομητές PS+ θα ξεκινήσουν το παιχνίδι λίγο ταχύτερα από τους υπόλοιπους, χάρη στα cloud saves που υποστηρίζονται μόνο για συνδρομητές. Αν κάποιος δεν είναι συνδρομητής, μπορεί να μεταφέρει τα saves μέσω USB stick ή συνδέοντας τις δύο κονσόλες μεταξύ τους μέσω Ethernet – το τελευταίο ισχύει και για μεταφορά ολόκληρων παιχνιδιών.
Χειριστήριο – Αξεσουάρ
Ένας άσος στο μανίκι της Sony είναι το DualSense, το νέο χειριστήριο που συνοδεύει την κονσόλα. Τα κύρια νέα του χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν τις σκανδάλες με απτική ανάδραση και το ενσωματωμένο μικρόφωνο στο κάτω μέρος, ενώ επιστρέφουντο ηχείο, το touchpad και το LED από το DualShock 4 – με το LED να περιορίζεται στην μπροστινή μεριά και να είναι πιο διακριτικό και να περιορίζεται σε μια κομψή γραμμή περιμετρικά του touchpad.
Σε υποστηριζόμενα παιχνίδια, το χειριστήριο βοηθάει εξαιρετικά την εμπειρία. Οι σκανδάλες προσφέρουν αντίσταση και προσαρμόζονται στην πράξη που εκτελείται από τον παίκτη, όπως το «κλώτσημα» κατά το πάτημα του φρένου σε αυτοκίνητο. Παράλληλα, η απτική ανάδραση μεταφέρει την ένταση σε αυτές, οπότε αν μείνουμε στο παράδειγμα του φρένου, η σκανδάλη θα τρέμει προσομοιώνοντας την αντίσταση. Είναι ενδιαφέρουσες τεχνολογίες και η ενσωμάτωση μηχανισμών που τις εκμεταλλεύονται εξαρτάται από τους κατασκευαστές, οπότε το αν θα υιοθετηθεί ευρέως εξαρτάται σε ένα βαθμό από εκείνους – ελπίζουμε να υιοθετηθούν καθώς είναι αρκετά εντυπωσιακές.
Στην κάτω μεριά του χειριστηρίου βρίσκεται το μικρόφωνο που αναφέρθηκε πριν, το οποίο χρησιμοποιείται για chat και, παρά το γεγονός ότι η «κανονική» στάση παιχνιδιού θέλει το χειριστήριο περίπου στο ύψος της μέσης (μακριά από το στόμα), η καταγραφή φωνής λειτούργησε αρκετά καλά. Αν δεν υπάρχει λόγος χρήσης headset, είτε για ευκολία είτε για ταχύτητα, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για όποιον θέλει να επικοινωνήσει με τους συμπαίκτες του εντός παιχνιδιού - ή ακόμη και σε ένα γενικό party chat με τον καθένα να παίζει άλλο παιχνίδι. Το μοναδικό παράπονο, που πιθανώς δεν αγγίζει όλους, είναι πως το πλήκτρο mute του μικροφώνου βρίσκεται κάτω από το PS Button και ίσως πατιέται κατά λάθος.
Το PS Button πλέον δεν είναι στρογγυλό με το λογότυπο του PlayStation, αλλά έχει το σχήμα του λογοτύπου. Στη δεξιά πλευρά βρίσκονται τα παραδοσιακά πλήκτρα (X O □ ∆) τα οποία είναι πλέον μαύρα σε λευκό φόντο, όπως και το χειριστήριο ολόκληρο, και για πρώτη φορά δε διατηρούν το εμβληματικό τους χρώμα – πιθανότατα για να ταιριάξουν περισσότερο με τη διχρωμία της κονσόλας και του χειριστηρίου. Αριστερά βρίσκονται τα βέλη κατεύθυνσης, επάνω οι δύο σκανδάλες και μπροστά τους τα R1 και L1. Στα πλάγια του PS Button οι δύο αναλογικοί μοχλοί, ενώ στο κέντρο βρίσκεται το touchpad, στα πλάγια του οποίου επιστρέφουν τα πλήκτρα Options και Share.
Διατηρείται το κλασικό layout των χειριστηρίων PlayStation και οι μοχλοί είναι ίδιοι με του DualShock 4, όμως το χειριστήριο είναι λίγο πιο «γεμάτο» από εκείνο και -τουλάχιστον, στη δική μας περίπτωση- είναι πιο βολικό για πολύωρη χρήση. Οι δύο λαβές του κάθονται καλύτερα στο χέρι και οι αποστάσεις των πλήκτρων δεν έχουν αισθητή αλλαγή – τα δάχτυλα πήγαιναν μόνα τους στα πλήκτρα από συνήθεια.
Μια άκρως θετική αλλαγή συγκριτικά με το DualShock 4 είναι η διάρκεια μπαταρίας, η οποία πλέον ξεπερνά και τις 10 ώρες συνεχόμενου παιχνιδιού (σε δοκιμές μας) δίχως να εξαντληθεί - ένα από τα συνήθη παράπονα που υπήρχαν για το χειριστήριο του PS4. Μάλιστα, παρότι ενσωματώνει όλες τις παραπάνω τεχνολογίες, καταφέρνει να αντέχει πολύ περισσότερο. Η ενσωματωμένη μπαταρία φορτίζεται μέσω της θύρας USB-C που βρίσκεται στην επάνω πλευρά της κονσόλας (περιλαμβάνεται καλώδιο φόρτισης), και η φόρτιση διαρκεί περίπου 3 ώρες, ανάλογα και τα αποθέματα μπαταρίας που υπήρχαν όταν ξεκίνησε.
Τα ακουστικά Pulse 3D είναι σχεδιασμένα για να εκμεταλλεύονται την τεχνολογία Tempest και είναι ήδη διαθέσιμα για αγορά, οπότε οποιοσδήποτε δεν διαθέτει headset από το PS4 του καλό θα ήταν να τα έχει κατά νου. Επίσης, διατίθεται μια βάση φόρτισης για δύο χειριστήρια DualSense όπως και ένα Media Remote που θα βολέψει όσους χρησιμοποιούν το PS5 τους και για streaming ταινιών ή Spotify. Για όσους έχουν κρατήσει τα χειριστήριά τους από το PS4, θα είναι συμβατά με την κονσόλα όμως μόνο σε τίτλους PS4.
Συμπέρασμα
Τα άμεσα οφέλη του PS5 είναι η ταχύτητα και οι νέες τεχνολογίες, όπως το ray tracing. Στα νέα παιχνίδια που το συνοδεύουν, όπως το Demon's Souls, η επίδειξη δύναμης είναι... εμφανής και το PS5 δεν αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει στο οπτικό κομμάτι. Αντίστοιχα, την εικόνα πλαισιώνει η τεχνολογία ήχου “Tempest” και οι δυνατότητες τού DualSense. Όταν όλα αυτά συνδυαστούν μαζί, το PS5 είναι ικανό να προσφέρει μια απολαυστική εμπειρία για κάθε gamer. Όποιος απείχε από το PS4 ή θέλει μετά μανίας να ζήσει κάτι νέο από την κονσόλα του, και έχει την κατάλληλη τηλεόραση να το αξιοποιήσει πλήρως, δε θα το μετανιώσει στο ελάχιστο – ειδικά αν αξιοποιήσει την PS+ Collection για να παίξει «διαμάντια» της περασμένης γενιάς.
Στον αντίποδα, η βιβλιοθήκη τίτλων στο λανσάρισμα δεν είναι εκτενής και ένα remake ενός niche τίτλου για PS3 ίσως δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την επένδυση για κάποιους – ειδικά όσους έχουν PS4, καθώς ναι μεν το Spider-Man: Miles Morales είναι εντυπωσιακό στο PS5 αλλά υπάρχει στο PS4. Με το backwards compatibility να είναι μεν λειτουργικό, αλλά να μην προσφέρει πολλές βελτιώσεις πέραν της ταχύτητας και (σε περιπτώσεις) αύξηση καρέ ανά δευτερόλεπτο, οι κάτοχοι PS4 ίσως δεν δουν το άμεσο κέρδος στην αναβάθμιση.
- 3