Το Mario Tennis: Ultra Smash είναι ένα sports video-game, η έβδομη προσθήκη στην ήδη υπάρχουσα σειρά Mario Tennis. Αναπτύχθηκε από την Camelot Software Planning και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2015. Εδώ να σημειώσουμε ότι με τη λήξη του έτους 2015, έληξε και επίσημα η συνεργασία της Nintendo με την Nortec, που μέχρι πρόσφατα ήταν ο επίσημος αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο νεότερο για το ποιος θα αναλάβει τη Nintendo στην χώρα μας, αλλά τουλάχιστον έχουμε επαφή ακόμη με την εταιρία έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε και άλλα game reviews για την Wii U κονσόλα (αλλά και για τον αντικαταστάτη της, το Nintendo NX, όποτε με το καλό κυκλοφορήσει).
Mario Tennis: Ultra Smash - Γενικά
Μην περιμένετε να παίξετε το συγκεκριμένο παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο που παίζετε τα άλλα παρεμφερή παιχνίδια ή το Wii sports, όπου το remote control κυριολεκτικά τινάζει τα πάντα στον αέρα! Δυστυχώς στο Mario Tennis θα καθίσετε στον καναπέ, θα πιάσετε στα χέρια σας το gamepad ή το remote control και θα "απολαύσετε" χαρούμενους χαρακτήρες να χτυπάνε, εντελώς τυχαία κατά την άποψή μας, το μπαλάκι του τένις. Κρίμα γιατί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τις δυνατότητες του Wii U και των χειριστηρίων του και να κάνουν αυτό τον τίτλο πολύ πιο ενδιαφέρον.
Game On!
Οι αντίπαλοι παίκτες που βρίσκονται πίσω από το δίχτυ, χτυπάνε το μπαλάκι μπροστά και πίσω μέχρι ο ένας εκ των δύο να το χάσει. Οι παίκτες κερδίζουν 15 πόντους για κάθε επιτυχημένη βολή, ενώ για να κερδίσει ένας παίκτης πρέπει να σκοράρει δύο συνεχόμενους πόντους. Κερδίζοντας μια σειρά από επιτυχημένες βολές ο παίκτης παίρνει ένα σετ, ή τον αγώνα.
Οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Wii U GamePad, το Wii Pro Controller, ή το Wii Remote. Όπως προαναφέραμε για το το Wii Remote, επιβεβαιώνεται από το παιχνίδι από μιας αρχής ότι δεν υποστηρίζει στοιχεία ελέγχου κίνησης, πράγμα που σημαίνει ότι με το Wii Remote ελέγχετε τους παίκτες μόνο με το σταυρό, ενώ κάνετε service πιέζοντας το πλήκτρο Α, χάνοντας έτσι όλη την διασκέδαση που θα υπήρχε αν μπορούσαμε να σηκωθούμε από τον καναπέ και να χτυπάμε το μπαλάκι του τένις, καταναλώνοντας ταυτόχρονα και τις περιττές θερμίδες από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες που φάγαμε κατά την περίοδο των γιορτών.
Στρατηγική
Ενώ σε προηγούμενα παιχνίδια της εταιρίας υπήρχε αρκετό κατατοπιστικό εκπαιδευτικό υλικό (tutorials), στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπάρχουν αραιά κάποιες λεζάντες που πετάγονται στο φόντο και πρέπει την ώρα που εκσφενδονίζεται αριστερά-δεξιά η μπάλα του τένις να παρακολουθεί κανείς και τις λεζάντες. Για να μην είμαστε όμως άδικοι, στην έναρξη του παιχνιδιού μπορεί ο οποιοσδήποτε να εισέλθει στο ηλεκτρονικό – on-line εγχειρίδιο οδηγιών (Instructions manual) το οποίο με λεπτομέρειες εξηγεί τη στρατηγική της κάθε κίνησης. Το πρόβλημα εδώ όμως έγκειται στις πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να θυμάται κανείς. Καθότι είμαστε άσχετοι με το άθλημα του τένις, το μόνο που καταλάβαμε είναι ότι η μπάλα δεν πρέπει να πέσει κάτω και ότι αν πραγματοποιήσει κανείς συγκεκριμένους συνδυασμούς πλήκτρων παίρνει δύναμη και επί αυτού έχει τη δυνατότητα να κερδίσει ευκολότερα πόντους. Να προσθέσουμε ότι ως συμπέρασμα τέσσερις πόντοι δίνουν μία νίκη, έξι παιχνίδια μας κάνουν ένα σετ και δύο σετ από τα τρία, ορίζουν το νικητή. Επίσης, θα δείτε τις αντιστοιχίες Zero Points να ονομάζονται Cove, One Point να ισούται με δεκαπέντε βαθμούς, Τwo Points να ισούται με τριάντα, Τhree Points να ισούται με σαράντα, Deuce & Advantage και Tierbreaker.
Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που κάναμε το περισσότερο διάστημα που κρατούσαμε το Wii Remote ή το gamepad, ήταν να φωνάζουμε και να προσπαθούμε να πάμε τον παίκτη μας εκεί που φανταζόμασταν ότι θα πέσει η μπάλα ή στην καλύτερη περίπτωση εκεί που υποδείκνυε το παιχνίδι. Το παραπάνω μας έκανε ευλόγως να αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο παίζουμε τελικά το παιχνίδι αφού όλα φαίνονται να γίνονται κατά υπόδειξη της CPU. Η μπάλα το περισσότερο διάστημα φαινόταν να εκσφενδονίζεται τυχαία στον αέρα.
Οι παίκτες μπορούν σε κάποιες περιοχές του γηπέδου που είναι με συγκεκριμένους χρωματισμούς να ρίξουν μια πιο δυναμική μπαλιά, την Chance Shot. Μια άλλη τεχνική που αναμειγνύει την Chance Shot ονομάζεται Jump Shot, στην οποία ο χαρακτήρας κάνει ένα άλμα και στέλνει τη μπάλα με δύναμη στο κάτω μέρος της αντίπαλης περιοχής.
Επιπλέον κάποιο στοιχείο το οποίο προστέθηκε στο παιχνίδι του τένις και δε θα βρείτε στο πραγματικό γήπεδο, είναι τα Mega Mushrooms που βρίσκονται στο default mode. Τα Mega Mushrooms πετάγονται τυχαία μέσα στο γήπεδο από τα Toads, πότε προς τη μία πλευρά και πότε προς την άλλη. Μένουν για λίγο χρόνο στο γήπεδο και όποιος παίκτης περάσει από πάνω τους μεγαλώνει- γιγαντώνεται σαν χαρακτήρας λαμβάνοντας έτσι πλεονέκτημα στην επίθεση και την άμυνα. Στο διπλό παιχνίδι μόνο ένας παίκτης από κάθε πλευρά μπορεί να αυξηθεί σε όγκο. Το αρνητικό σε αυτό το πλεονέκτημα όμως είναι ότι ο παίκτης που «μπαίνει στον όγκο», κρύβει τη θέα και έτσι καθίσταται δύσκολο να δείτε το γήπεδο και ως συνέπεια και το μικρό μπαλάκι του τένις.
Οι παίκτες μπορούν να παίξουν εναντίον της CPU ή με έως και τέσσερις παίκτες στο σύνολο σε κάποια Modes. Επιλέγετε ανάμεσα από δεκαέξι διαφορετικούς χαρακτήρες και έχετε συνολικά εννέα διαφορετικά είδη γηπέδου στα οποία θα παίξετε και θα συναντήσετε από γρασίδι μέχρι και άμμο, χωρίς όμως ιδιαίτερη διαφορά στον τρόπο παιχνιδιού.
Χρήση Amiibo
Όταν ένα συμβατό amiibo σαρώνεται στο παιχνίδι, ο χαρακτήρας εμφανίζεται στο παιχνίδι ως συνεργάτης του υπολογιστή και μπορεί να εκπαιδευτεί. Μετά από κάθε πέντε αγώνες νοκ-άουτ Challenge, το amiibo κερδίζει μία τυχαία δύναμη με τον κάθε χαρακτήρα amiibo να δέχεται δέκα συνολικά. Οι παίκτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μενού amiibo, να αλλάξουν στατιστικά στοιχεία κ.α.
Τέσσερις Τρόποι παιχνιδιού:
Κλασικό τένις
Κτυπάμε την μπάλα (όταν είναι ψηλά ακούγεται η λέξη NICE) από το ένα γήπεδο στο άλλο και όποιος χάσει πρώτος τη μπάλα, χάνει και τον πόντο. Σε αυτό το mode δεν υπάρχουν Mega Mushrooms.
Knockout Challenge
Οι παίκτες μάχονται ενάντια σε μια σειρά διαδοχικών αντιπάλων της CPU, οι οποίοι γίνονται σταδιακά πιο δύσκολοι, με το πέρασμα του χρόνου. Οι αγώνες, από προεπιλογή, είναι Mega μάχες με τους κανόνες TIEBREAKER στις οποίες ο παίκτης πρέπει να κερδίσει εφτά γύρους για να κερδίσει το παιχνίδι. Με κάθε μάχη οι παίκτες κερδίζουν κέρματα ή τα χάνουν όλα. Τα coins μπορούν να δαπανηθούν για να ξεκλειδώσουν για παράδειγμα νέους χαρακτήρες ή δυνατότητες amiibo. Από το λίγο που παίξαμε στο συγκεκριμένο Mode, η CPU γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική σε αντίθεση με εμάς που δε προλαβαίνουμε να σταυρώσουμε μπαλιά.
Μέχρι να μάθετε την τεχνική που απαιτείται και τον συνδυασμό των πλήκτρων, πειραματίζεστε, χάνετε χρόνο και βλέπετε την βαθμολογία να πέφτει κατακόρυφα! Τα νεύρα χτυπάνε κόκκινο και φτάνετε στο σημείο να εκσφενδονίζετε μαζί με το μπαλάκι του τένις και απειλές προς την Wii κονσόλα!
Mega Ball Rally
Oι παίκτες παίζουν με μια μεγάλη μπάλα στυλ ποδοσφαίρου για την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία. Με έναν παίκτη (Single player) ή μέχρι και τέσσερις παίκτες σε τοπικό επίπεδο. Όταν τελειώνει το παιχνίδι, οι παίκτες λαμβάνουν νομίσματα αναλόγως.
On-line
Μέσω διαδικτύου μπορεί κάποιος να παίξει μόνος του (single player) ή με έναν άλλο παίκτη ή ακόμη και με amiibo χαρακτήρα σε μονό ή διπλό παιχνίδι. Το παιχνίδι δεν υποστηρίζει λόμπι ή κοινότητες όπως σε άλλα προηγούμενα παιχνίδια της Nintendo, ενώ χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Παίξτε για διασκέδαση (Relaxed) ή παίξτε ένα σοβαρό αγώνα (Serious Style). Στην πρώτη επιλογή παίζετε για διασκέδαση σε τυχαίο γήπεδο και δεν υπάρχει καμία κατάταξη. Στο Serious Style όμως τα πράγματα αλλάζουν. Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε Mega Fight και κλασικό τένις, ενώ στη συνέχεια μπορούν να επιλέξουν ένα TIEBREAKER, διπλό παιχνίδι, ή ακόμη και αγώνα με ένα σετ ενώ παίζουν για κατάταξη ώστε να ανεβεί η θέση τους σε σχέση με τους διαδικτυακούς αντιπάλους τους. Χωρίς τη δυνατότητα να επιλέξετε παρόλα αυτά γήπεδο ή να παίξετε πολλούς αγώνες εναντίον του ίδιου αντιπάλου. Οι πόντοι ξεκινάνε από 2000 και αναλόγως το αποτέλεσμα αυξομειώνονται.
Αυτό το Mode, μαζί με το multiplayer που υπάγεται σε δύο από τα προηγούμενα Modes, είναι ίσως τα μόνα που εμφανίζουν κάποιο ενδιαφέρον, αφού ο βαθμός δυσκολίας παλεύεται, ενώ η απειροσύνη ή αντιστοίχως η εμπειρία του κάθε παίκτη είναι αληθοφανής.
Έξτρα Στοιχεία
Όσο αφορά τα λοιπά στοιχεία που ξεκλειδώνονται, δε θα λέγαμε ότι μας συγκίνησαν ιδιαίτερα. Σε σχέση με άλλα πάντα παιχνίδια που έχουμε παίξει στην κονσόλα του Wii, θα λέγαμε ότι αυτά που είδαμε στην πορεία του παιχνιδιού, λίγη εντύπωση μας έκαναν. Μετά την συγκέντρωση πόντων, είδαμε κάποιους έξτρα χαρακτήρες και Skins για το γήπεδο, ενώ υπήρχαν και μερικά έξτρα επίπεδα δυσκολίας.
Συνοψίζοντας
Ενώ έχουμε ένα χαρούμενο παιχνίδι, με όμορφους χρωματισμούς, χαρούμενη μουσική αλλά και γραφικά, δε μπορέσαμε να βρούμε ένα λόγο για να παίξουμε το Mario Tennis:Ultra Smash ούτε εμείς αλλά ούτε και κάποιο μέλος από την οικογένεια, πάνω από τρεις με τέσσερις φορές. Δε βρήκαμε κάποια συνοχή στο σύνολο, δεν υπήρχε κάτι δηλαδή που να μας τραβήξει το ενδιαφέρον και όλες οι μπαλιές, όσο και να προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πώς τις χτυπούσαμε εντέλει με τη ρακέτα, φαινόντουσαν ότι ήταν παντελώς τυχαίες. Προσπαθήσαμε εις μάτην να καταλάβουμε τι γίνεται. Στο Wii Sports το οποίο είχε ένα πολύ πιο απλοϊκό παιχνίδι τένις, διασκεδάσαμε και διασκεδάζουμε ακόμη απίστευτα, κυρίως λόγω της χρήσης του Wii Remote με τον έλεγχο της κίνησης. Επίσης τα στοιχεία που ξεκλειδώνονται επουδενί δεν αντισταθμίζουν τη σχεδόν βαρετή, αν όχι εκνευριστική, πορεία και εξέλιξη του παιχνιδιού.
Ευτυχώς που υπάρχει το multiplayer καθώς και το On line mode για να δικαιολογήσουν ακόμη και τις λίγες φορές που παίξαμε το Mario Tennis:Ultra Smash. Με την τιμή του συγκεκριμένου παιχνιδιού να βρίσκεται περίπου στα 42€ θα λέγαμε ότι είναι ένα από τα λίγα παιχνίδια της Nintendo που δε μας άρεσε και δε θα προτείναμε να προμηθευτείτε.
Μας άρεσαν:
• Αξιαγάπητα γραφικά και κινούμενα σχέδια
• Ενδιαφέρον online παιχνίδι
• Σχετικά διασκεδαστικό σε τοπικό multiplayer
Δε μας άρεσαν:
• Δεν υποστηρίζεται η κίνηση του Wii Remote controller
• Δεν υπάρχει ποικιλία παρά μόνο στους χαρακτήρες
• Αυτά που ξεκλειδώνουν δεν είναι ενδιαφέροντα
• Υψηλό κόστος για αυτά που προσφέρει από άποψη gameplay
Σύνταξη: erasmia394
Επιμέλεια κειμένου: crmaris, Γιάννης Καραγιάννης