Είσαι νεκρός, και τώρα; Πως ακριβώς φαντάζεσαι τη συνέχεια; Σαν το τέλος ή την αρχή ενός ταξιδιού; Κάποιος, έδωσε τη δική του εκδοχή μέσα από ένα εξελισσόμενο παιχνίδι περιπέτειας (adventure game).
Αν κοιτάξουμε δύο δεκαετίες πίσω στο τέλος μιας εποχής, συγκεκριμένα αυτής των adventure games και των puzzle, και την αρχή μιας νέας εποχής των σημερινών video games, το 1998, ο Αμερικανός Tim Schafer (creator)-εργαζόμενος τότε στην LucasArts- δημιούργησε το Grim Fandango. Το πρώτο adventure game από την LucasArts με 3D γραφικά στην GrimE μηχανή, (η δημιουργία τότε από την LucasArts της GrimE μηχανή με την χρήση της Sith και της Lua για τους χαρακτήρες), έδωσε την δυνατότητα στους χαρακτήρες να μην πεθαίνουν ή να ¨κολλάνε¨ (π.χ από λάθος χειρισμό του παίχτη). Το συγκεκριμένο παιχνίδι, κάποιοι μπορούν άνετα να το χαρακτηρίσουν και ως ταινία μιας και παρακολουθώντας τους ήρωες και την πλοκή να εξελίσσεται σύμφωνα με τους δικούς σου χειρισμούς, νιώθεις πως δημιουργείς ο ίδιος το δικό σου σενάριο.
Βγαλμένο μέσα από τη ζωή και τις παραδόσεις αρκετών φυλών με ενδιαφέροντες ποιοτικούς διαλόγους και σενάριο, με στοιχεία film noir, τους ήρωες να καπνίζουν ώστε να διατηρήσουν τις επιρροές του neo noir στοιχείου και του μαφιόζικου στυλ, με κλασικό χαμηλό φωτισμό, σαν αστυνομική ταινία βγαλμένη από το Hollywood με κυνισμό, ερωτικά κίνητρα καθώς και πολλά κωμικά στοιχεία σε κάθε διάλογο. Με πινελιές από Mexican folklore, συμπεριλαμβανομένων και θρησκευτικών στοιχείων των Aztec για τη μετά θάνατον ζωή με κυρίαρχο art deco 1930’s γεωμετρικό ύφος και χαρακτηριστικά κοστούμια ,το παιχνίδι μας ταξιδεύει σε μία άλλη χρονικά περίοδο με «ζωντανούς» χαρακτήρες των οποίων η προσωπικότητα είναι τόσο έντονη που σε βάθος λίγων ωρών βρίσκουν τρόπο να σε παρασύρουν μέσα στο παιχνίδι σε έναν πιστευτό κόσμο.
To Grim Fandango, με περισσότερες από δώδεκα ώρες παιχνιδιού, νίκησε στα βραβεία Gamespot 1998 απέναντι σε κλασικά παιχνίδια στρατηγικής πραγματικού χρόνου (real time) όπως το Star Craft και παιχνίδια δράσης πρώτου προσώπου όπως το Half Life. Παρόλο που το παιχνίδι δεν αποτέλεσε εμπορική ούτε οικονομική επιτυχία, υμνήθηκε από κριτικούς και fans ως ένα από τα καλύτερα του είδους.
Πλοκή - Ιστορία
Η ζωή που ζούμε, στον κόσμο των ζωντανών, θα κρίνει την μετέπειτα πορεία της ψυχής στη μετά θάνατο ζωή. Η Μίκτλαν κατά τους Αζτέκους, Ninth Underworld ή The Land of Eternal Life στο game είναι ο τελικός προορισμός της ψυχής. Και πως φτάνει κάποιος εκεί; Μα με τί άλλο από ένα εισιτήριο. Για να γίνουν τα πράγματα ποιο ενδιαφέροντα, ο Tim Schafer και η ομάδα του δημιούργησαν μια εταιρεία (D.O.D, Department of Death) με ταξιδιωτικούς πράκτορες οι οποίοι ουσιαστικά είναι οι γνωστοί Rippers. Λόγω του Ισπανικού χαρακτήρα, το παιχνίδι αγκαλιάζει και την Ισπανική κουλτούρα όπως και τη διγλωσσία σχηματίζοντας έτσι σαν γλώσσα διαλόγου ένα σύμπλεγμα Αγγλικών - Ισπανικών τα γνωστά Spanenglish. Υπάρχουν οι Rippers, οι ψυχές και οι δαίμονες. Οι Rippers παρουσιάζονται ως calacas (μετάφραση από τα Ισπανικά: σκελετοί), οι δαίμονες οι οποίοι κατέχουν βοηθητικούς ρόλους όπως μηχανικοί ή οδηγοί, και οι ψυχές οι οποίες λόγω του ότι δεν έχουν πλέον ύλη είναι και αυτοί σκελετοί με την ανάλογη ενδυμασία. Οι κυρίαρχοι χαρακτήρες – πρωταγωνιστές με τους ρόλους τους είναι οι κάτωθι:
Manny Calavera (πρωταγωνιστής)
Ο Tony Plana δίνει φωνή και ψυχή στον Manny Calavera. O Manny Calavera είναι νεκρός. Λόγω του ότι η ζωή του δεν ήταν τόσο καλή, του δόθηκε μία ευκαιρία για εξιλέωση σαν υπάλληλος στην Εταιρεία D.O.D, η οποία εδρεύει στην πόλη El Marrow- Eight Underworld. Μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ταξιδιωτικός πράκτορας ή σαν οδηγός για τη μετά θάνατον ζωή. Όπως και να έχει, για εμάς είναι ένας αγανακτισμένος - Rebel Ripper. O Manny προσπαθεί βρίσκοντας καλούς πελάτες να προχωρήσει το συντομότερο στον προορισμό του, The Ninth Underworld. Στην πορεία τoυ παιχνιδιού όμως ερωτεύεται μια πελάτισσα, την Meche, την οποία και έχει ¨κλέψει¨ από τον συνεργάτη του, Domino Hurley. Φυλακίζεται, βρίσκεται μπλεγμένος σε πλεκτάνη και δολοφονίες, γίνεται ντετέκτιβ, διευθύνει Night Club και στο τέλος γίνεται και ήρωας.
Domino Hurley
Ο Patrick Dollaghan δίνει φωνή και ψυχή στον Domino Hurley. Ο Domino Hurley είναι νεκρός. Εργάζεται στην D.O.D με απώτερο σκοπό. Κλέβοντας καλούς πελάτες (καλοί πελάτες είναι οι Άγιοι, καλόγριες κλπ) υποβαθμίζει τον Manny στην εταιρία, απειλώντας τον με απόλυση. Είναι διπλός "πράκτορας" και εργάζεται παράλληλα και για τον Hector Le Mans, αρχηγό του υποκόσμου και γι’αυτό καταφέρνει τα πάντα.
Hector Le Mans
Ο Jim Word δίνει φωνή και ψυχή στον Hector Le Mans. Ο Hector Le Mans είναι κακός νεκρός. Αρχηγός του υποκόσμου και τρομαχτικός. Κλέβει εισιτήρια πρώτης θέσης από την D.O.D, μέσω του Domino Hurley, για να τα πουλήσει σε πλούσια κακά αποβράσματα ώστε να πάνε γρηγορότερα στον προορισμό τους.
Salvador Sal Limones
O Sal Lopez δίνει φωνή και ψυχή στον Salvador Sal Limones. O Salvador Sal Limones είναι νεκρός με συνείδηση. Αρχηγός της Οργάνωσης L.S.A (Lost Souls Alliance), μάχεται εναντίον του Hector Le Mans και ενημερώνει τον Manny για το βρώμικο παιχνίδι που παίζεται πίσω από την πλάτη του. Καταφέρνει να προσθέσει τον Manny στην συμμαχία ως διπλό ¨πράκτορα¨ και τον βοηθάει να αποδράσει από το El Marrow ώστε να βρει την Meche.
Meche Colomar
Η Maria Canals δίνει φωνή και ψυχή στην Meche Colomar. Η Meche είναι μια καλή, ευγενική και ρομαντική ψυχή η οποία λόγω της καλής διαγωγής στην πορεία της ζωής της έπρεπε να πάρει το καλύτερο εισιτήριο ώστε να φτάσει γρήγορα στον τελικό προορισμό της. Δυστυχώς ο διπλός ¨πράκτορας¨ Domino, κλέβει το εισιτήριο της, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μόνη της με τα πόδια ένα δύσκολο ταξίδι ως την πύλη της Ninth Underworld περνώντας από το λιμάνι Rubacava και το Petrified Forest . O Manny ερωτεύεται την Meche και την αναζητά με κάθε κόστος σε συνεργασία με τον ευγενικό δαίμονα Glottis.
Glottis
Ο Alan Blumen Feld δίνει φωνή και ψυχή στον Glottis. Ο Glottis είναι ένας θεόχοντρος πορτοκαλί, καλοκάγαθος και αστείος δαίμονας ο οποίος κλέβει την παράσταση. Ζει για την ταχύτητα και τα γρήγορα αυτοκίνητα. Είναι μηχανικός αυτοκινήτων και σύντομα γίνεται και οδηγός. Βοηθάει τον Manny με τα πάντα αφού γίνεται ο προσωπικός του οδηγός. Αν του στερήσεις την ταχύτητα πεθαίνει και τότε...
Σενάριο - Ιστορία
Τέσσερα χρόνια διαρκεί το ταξίδι της ψυχής δια μέσου της χώρας των νεκρών (Land of The Dead) για τον τελικό προορισμό την Μικτλαν ή Ninth Underworld. Οι καλοί πελάτες, όσοι δηλαδή εξέτισαν βίο καλό, από όλα τα πακέτα, παίρνουν το καλύτερο. Ένα εισιτήριο Double N με το τρένο Nο 9 το οποίο σε πηγαίνει στην Land of Eternal Life σε τέσσερα λεπτά. Στους υπόλοιπους μετά από έλεγχο ιστορικού δίνεται μέχρι και μπαστούνι για τον δρόμο με πυξίδα.. ώστε να μην χάσουν το δρόμο. Μετά όμως από τέσσερα χρόνια περιπλάνησης και αναζήτησης του προορισμού τους, οι ψυχές χάνουν την πίστη τους για το Ninth Underworld και βρίσκουν δουλειές στην Χώρα των Νεκρών (El Marrow). Μια φορά τον χρόνο, στις 02 Νοεμβρίου στη Γιορτή των Νεκρών, Μεξικάνικη Γιορτή (Mexican Fiesta, Day of The Dead Souls) επιτρέπεται στους νεκρούς να ανεβαίνουν στην Χώρα των Ζωντανών και να επισκέπτονται τους οικείους τους.
Σκοπός Παιχνιδιού
Το παιχνίδι χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, όσα και τα χρόνια που διανύει η ψυχή στο ταξίδι της, κατά τα οποία υπάρχουν puzzle που πρέπει να λυθούν. O Manny κάνοντας διαλόγους με άλλους χαρακτήρες στο παιχνίδι κερδίζει πόντους ώστε να προχωρήσει και να σώσει την Meche. Βρίσκει επίσης αντικείμενα ή άλλους χαρακτήρες για να χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με αυτά που έχει ήδη στην κατοχή του μέσα στο σακάκι του ώστε να λύσει το puzzle.
Ο παίκτης ενημερώνεται από την κίνηση του Manny στον χώρο που βρίσκεται για αντικείμενα που τυχόν θα χρειαστεί, πατώντας κάποιο πλήκτρο ενώ βρίσκεται δίπλα τους. Μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος να κάνει ανασκόπηση των αντικειμένων που έχει ήδη στην κατοχή του βγάζοντας τα από το σακάκι. Στο HUD (Status Bar) βλέπουμε πληροφορίες όπως κατάσταση υγείας, αντικείμενα και πορεία του παιχνιδιού. Υπάρχει επίσης θάνατος-μέσα στο-θάνατο. Στο παιχνίδι αυτό γίνεται με τη χρήση λουλουδιών. Όταν κάποιος πυροβολήσει κάποιον άλλον φυτρώνουν μέσα από τα κόκαλα λουλούδια και πεθαίνει. Sprouting και sprouted (filled darts) οι όροι στο παιχνίδι.
Grim Fandango 2007 GR Edition & Grim Fandango Remastered 2015
To 2007 μια ομάδα πέντε ατόμων κυκλοφόρησαν μια εφαρμογή τροποποίησης (modification patch) με μερικές αλλαγές όπως μετάφραση στα Ελληνικά στην επίσημη έκδοση 1.01 English V, βελτιστοποίηση εκκίνησης και διορθωτικό patch για νέους Η/Υ πολλαπλών πυρήνων. Η ομάδα αυτή ονομαζόταν Greek Grim Fandango Translation Team.
Από τη μια μεριά η συγχώνευση της LucarArts, από την άλλη οι πολλές αλλαγές στο προσωπικό και στο ενδιάμεσο οι δύο δεκαετίες που είχαν περάσει, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στον Tim Schafer και την εταιρία του, Double Fine, όταν αποφάσισαν να κάνουν το remaster του Grim Fandango, μιας και πολλά από τα αρχικά αρχεία είχαν πλέον χαθεί. Η προσπάθεια όμως τελικά απέδωσε μιας και ανευρέθησαν πολλοί υπάλληλοι με τα αρχικά αρχεία του παιχνιδιού και ένας από αυτούς μπόρεσε να βρει και το κατάλληλο drive ώστε να ¨διαβάσουν¨ τα backup DLT αρχεία.
Ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Sony στην E3 2014.Ακριβώς το ίδιο παιχνίδι, ίδια πλοκή, ίδιοι χαρακτήρες, τιμή στα 15€ και διαθέσιμο για PlayStation 4, PlayStation Vita, Microsoft Windows, Mac OS X, και Linux. Τα puzzle παραμένουν το ίδιο δύσκολα και προκαλούν ακόμη και τους πιο έξυπνους παίχτες να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Έχει γίνει αλλαγή στις επιλογές χειρισμού ενώ η μουσική, η οποία αποτελεί μια μίξη από American folk, jazz και swing, έχει πλήρως ενορχηστρωθεί από τη συμφωνική ορχήστρα της Μελβούρνης. Επιπλέον υπάρχει εξελιγμένος φωτισμός και βελτίωση στην εμφάνιση των χαρακτήρων για να έρθει το παιχνίδι πιο προσιτό σε νέους παίκτες αλλά και πιο εντυπωσιακό στα μάτια αυτών που ήδη το έχουν παίξει στο παρελθόν. Για να μπορούνε και οι νέοι παίκτες να δούνε τις διαφορές, με το πάτημα ενός κουμπιού ή την ενεργοποίηση της έκδοσης από τα Options, το παιχνίδι αλλάζει back and forth και βρίσκεσαι είτε στην αρχική έκδοση του 1998, είτε στην Remastered.
Δυστυχώς δεν υπάρχει autosave, οπότε και πρέπει να κάνετε εσείς αποθήκευση από τις επιλογές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως επίσης και ενεργοποίηση κειμένου ή μόνο ήχου. Έχουν προστεθεί επίσης σχόλια από τον σκηνοθέτη και τους συνεργάτες του για το πώς δημιουργήθηκε για παράδειγμα κάποιο αντικείμενο, τα οποία είναι must.
Παίζοντας το Grim Fandango στο PS4
Με την έναρξη του παιχνιδιού, ακούμε την πραγματικά υπέροχη μουσική από την πρώτη σκηνή και προϊδεαζόμαστε για τη συνέχεια. Βλέπουμε τον Manny με την στολή εργασίας του Ripper να παραλαμβάνει έναν “πελάτη” και να εξιστορεί ουσιαστικά την ουσία του παιχνιδιού. Η είσοδος του Manny στο γραφείο του, είναι το σημείο που ξεκινά ο έλεγχος του χαρακτήρα και πρωταγωνιστή του παιχνιδιού, ώστε να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε (κυριολεκτικά!) τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε πρόοδο.
Βρίσκουμε έναν είρωνα κλόουν ο οποίος μας δυσκόλεψε αρκετά ενώ μετέπειτα έρχεται η πρώτη επαφή μας με το δαίμονα-οδηγό μας (Glottis). Τότε έχουμε την άνοδος μας στον κόσμο των ζωντανών για να παραλάβουμε μέσα από μια δηλητηρίαση άλλον έναν πελάτη ακολουθούμενη από την αγανάκτηση του Manny και την ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να "κλέψει" και εκείνος έναν πελάτη που θα τον οδηγήσει στην εξιλέωση και στον τελικό προορισμό του. Έτσι γνωρίζει την Meche.
Η είσοδος μας στη Συμμαχία και η γνωριμία με τον Salvatore μας φέρνει αντιμέτωπους με τα περιστέρια στην πρώτη μας αποστολή. Ο Manny βρίσκεται τώρα στο Petrified Forest. Το El Marrow ήταν σχετικά εύκολο σαν επίλυση puzzle. Το Απολιθωμένο Δάσος είναι πολύ μεγαλύτερη πρόκληση καθώς και οι επόμενες φάσεις θα μας φανούν δύσκολες. Το μεταλλικό δέντρο και το καροτσάκι έφεραν όλη την οικογένεια στον καναπέ, μπροστά από την τηλεόραση να κατεβάζει ιδέες για το τι θα έπρεπε να κάνουμε.
Η αίσθηση του ότι βρισκόμασταν σε panic room πλέον ήταν πολύ έντονη με αποτέλεσμα να ψάχνουμε λύση στο διαδίκτυο. Έρχονται μετά οι φλεγόμενοι κάστορες οι οποίοι δε λέγανε να εξαφανιστούν και μετά φεύγουμε για την επόμενη περιπέτεια εκτός Απολιθωμένου Δάσους. Βρισκόμαστε σε ένα κτίριο όπου και πιάνουμε κουβέντα με μία πονεμένη ψυχή που έχασε και αυτός τη γυναίκα του. Μετά έρχεται η πτώση. Ένας θαλασσόλυκος μας βρίσκει και μας λύνει μια προσφάτως γεννημένη απορία. Κάπου εδώ έχουμε το τέλος της πρώτης Φάσης.
Στη συνέχεια φτάνουμε στο λιμάνι Rubacava. Εδώ ουσιαστικά γυρνάμε και ψάχνουμε την Meche. Γνωρίζουμε πολλές αδέσποτες ψυχές και ανακαλύπτουμε την πόλη. Ο Manny ανοίγει δική του επιχείρηση, καφέ-κλαμπ (σαν το Γεράκι της Μάλτας!) και γίνεται μάρτυρας της απαγωγής της Meche από τον Domino. Πρέπει κάπου εδώ να βρούμε τρόπο να ακολουθήσουμε την Meche. Πως αλλιώς, ένα εισιτήριο όπως πάντα είναι η λύση, που σημαίνει ψάξιμο.
Σε αυτήν τη Φάση, στο λιμάνι, όλα έχουν να κάνουν με τους διαλόγους. Μετά από ένα πάνω-κάτω με το ασανσέρ θα πρέπει να ρίξουμε κάποιον αναίσθητο με ύπουλο τρόπο, θα χρειαστεί να ακούσουμε μια σεκιούριτι να παραπονιέται μόνο και μόνο για να ζητήσουμε μια χάρη. Ατυχές αλλά απαραίτητο ο Manny θα χάσει και την επιχείρηση του κλείνοντας έτσι και τη 2η Φάση.
Έχοντας καταφέρει να μπούμε πλέον (καταϊδρωμένοι) στο πλοίο για την ανεύρεση της Meche αρχίζει το ταξίδι μας. Δεν προλαβαίνουμε όμως να ξεκινήσουμε και μέσα στο πλοίο γίνεται μακελειό ενώ εμείς καταλήγουμε φυλακισμένοι. Αφού βγούμε στο κατάστρωμα ερχόμαστε αντιμέτωποι και με ένα χταπόδι. Βγαίνουμε επιτέλους στη στεριά για να βρούμε αυτούς που ψάχναμε και να περάσουμε μια δοκιμασία της Meche. Θα χρειαστεί να τροποποιήσουμε έναν γερανό για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να φύγουμε από εκεί που είμαστε και κάπως έτσι τελειώνει και αυτή η Φάση για να μπούμε στην τελευταία, στην οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον notorious Hector Le Mans, με μία παγίδα του Domino και τον θάνατο του Glottis.
Επίλογος
Ένα κλασικό adventure game με χιλιάδες φίλους, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου ωρίμασε και μας προκαλεί για άλλη μια φορά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού προσηλώνει τον παίχτη στην οθόνη, με απώτερο σκοπό να λύσει επιτέλους το γρίφο. Σε μια πολύ προσιτή τιμή μπορεί κάποιος να ζήσει αλλά και να θυμηθεί τις παλιές καλές εποχές όπου τα παιχνίδια δε στηρίζονταν μόνο στη μηχανή γραφικών τους για να προσελκύσουν τους παίκτες. Το Grim Fandango παραμένει ένα αναλλοίωτο το παιχνίδι μέσα από το χρόνο, με βελτιώσεις ορατές σε γραφικά και τον έλεγχο των χαρακτήρων. Η ενορχηστρωμένη μουσική του είναι μοναδική και οι έντονοι χαρακτήρες πλαισιώνονται από εκπληκτικούς διαλόγους και ένα υπέροχο σενάριο.
Πέραν της έλλειψης του αυτόματου σωσίματος της προόδου του παίχτη (autosave), αυτό που ενοχλεί αρκετά κάποιες φορές είναι η έλλειψη ενός hint system. Φτάνοντας σε κάποια σημεία δυσκολεύεσαι να συνεχίσεις με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε panic room, οπότε και ψάχνεις λύση στο διαδίκτυο.
Σε σύγκριση με τα σημερινά games το Grim Fantango είναι πιο απαιτητικό μιας και μας αναγκάζει να ψάξουμε λίγο παραπάνω τη λύση. Επιπλέον λόγω των απλών γραφικών ίσως θεωρηθεί από κάποιους ότι αυτό το παιχνίδι είναι για μεγαλύτερης ηλικίας παίχτες, οι οποίοι συνήθως εκτιμούν περισσότερο το gameplay από τα φανταχτερά γραφικά. Τέλος, το Grim Fandango υποστηρίζει και λόγο εικόνας 16:9 αλλά σε αυτή την επιλογή τα γραφικά δεν απεικονίζονται σωστά (είναι stretched) οπότε καλό είναι να μείνετε σε λόγο απεικόνισης 4:3 ο οποίος όμως δε θα εκμεταλλεύεται ολόκληρη την επιφάνεια ενός 16:9 monitor ή τηλεόρασης.
Συνοπτικά αυτά που μας άρεσαν καθώς και αυτά που νομίζουμε ότι χρήζουν βελτίωσης είναι τα παρακάτω:
Μας άρεσαν
- Βελτιώσεις ορατές σε γραφικά-σκιάσεις και controls
- Ενορχηστρωμένη μουσική
- Ενδιαφέροντες διάλογοι και έξυπνο σενάριο
- Χαμηλή τιμή (15€)
Δε μας άρεσαν
- Έλλειψη hint system
- Στην ανάλυση 16:9 γίνεται stretch της εικόνας και δεν απεικονίζονται καλά τα γραφικά οπότε μείνετε στα 4:3 παρόλο που ένα μέρος της οθόνης θα μείνει ανεκμετάλλευτο
- Δύσκολοι γρίφοι- puzzle με ελάχιστη έως καθόλου βοήθεια (αυτό θα αρέσει σε μερικούς)
Σύνταξη: erasmia394
Επιμέλεια κειμένου: crmaris, Γιάννης Καραγιάννης