Ξεκινάω την παρουσίαση του FIFA 16 ξεκαθαρίζοντας το εξής: δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το συγκρίνω με το PES 2016, όπως άλλωστε έκανα και στο review του τελευταίου. Όσοι θέλετε πραγματικά να συγκρίνετε τα δύο παιχνίδια, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε τα demos τους και να τα δοκιμάσετε οι ίδιοι. Τα λέγαμε και στο σχετικό αρθράκι επί του θέματος άλλωστε…
Το FIFA 16 λοιπόν αποτελεί το 22ο “επεισόδιο” μίας από τις μακροβιότερες σειρές στην ιστορία του gaming. Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, χρησιμοποιεί ως βάση του το άρτιο, περυσινό παιχνίδι, δίνοντας αυτό το “κάτι παραπάνω” στη γενικότερη εμπειρία που προσφέρει. Το αν καταφέρνει να… βάλει και γκολ, θα το διαπιστώσουμε ευθύς αμέσως.
Άνδρες – Γυναίκες σημειώσατε “ένα”
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, συμφωνείτε-δεν συμφωνείτε, η ίδια η EA ανέδειξε τη συμπερίληψη γυναικείων εθνικών ομάδων σε χαρακτηριστικό μείζονος σημασίας στο FIFA 16. Σε έναν βαθμό δεν διαφωνώ: πρόκειται για το μοναδικό παιχνίδι που έχει ασχοληθεί με το γυναικείο ποδόσφαιρο, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να παίξουμε με τα καλύτερα εθνικά συγκροτήματα του κόσμου. Η δουλειά που έχει γίνει στον εν λόγω τομέα είναι πράγματι σημαντική καθώς οι παίκτριες που θα ελέγξετε δεν έχουν καμία σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους: χωρίς να είναι χειρότερες ανταποκρίνονται διαφορετικά σε σχέση με ‘κείνους, παραμένοντας “ντελικάτες”, απλά με τον δικό τους τρόπο. Στον οπτικό τομέα, πέραν των προφανών ανατομικών διαφοροποιήσεων, οι κινήσεις των μαλλιών έρχονται να προσδώσουν έναν ακόμα ισχυρότερο τόνο ρεαλισμού. Περιλαμβάνεται μάλιστα και ένα mode βασισμένο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA, την ώρα που και για τις 12 εθνικές ομάδες, οι βασικές παίκτριες (14-15 τουλάχιστον από την καθεμία) έχουν σκαναριστεί για ακόμα πιο αληθοφανή αποτελέσματα.
Το κακό με το εν λόγω mode (δεν μπορείτε να βάλετε μια γυναικεία ομάδα να αντιμετωπίσει μια ανδρική) είναι πως με δυσκολία θα το προτιμήσετε πάνω από τρεις-τέσσερις φορές κι αυτές για να σας φύγει απλώς η περιέργεια. Σαφώς στις χώρες που το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ανεπτυγμένο (Γερμανία, ΗΠΑ, Βραζιλία κλπ) θα υπάρχει κόσμος που θα ενδιαφέρεται, ωστόσο σε ό,τι έχει να κάνει με εμάς, δύσκολα θα αφιερώσετε παραπάνω από μια-δυο ώρες για να παίξετε με την Άλεξ Μόργκαν, τη Σέλια Σάσιτς, τη Χόουπ Σόλο και τη Στεφ Χόουτον.
Εσείς και οι συμπαίκτες σας
Αφήνοντας παρασάγγας τις προτεραιότητες της EA, αν έπρεπε να σταθώ κάπου συγκεκριμένα αναφορικά με τις προσθήκες, καινοτομίες και βελτιώσεις του FIFA 16, θα το έκανα ευχαρίστως για την τεχνητή νοημοσύνη. Τι να τα κάνει κανείς τα ρεαλιστικά γήπεδα, το ενθουσιώδες κοινό, τις ρυτίδες στα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, αν οι υπόλοιποι 21 ποδοσφαιριστές στο γήπεδο δεν συμβάλλουν ενός αμιγούς ποδοσφαιρικού κλίματος; Ε, λοιπόν, η A.I. φέτος έχει σημειώσει πραγματικά εντυπωσιακή πρόοδο σε σχέση με πέρυσι. Θα δείτε τους συμπαίκτες σας να σας συμπαραστέκονται άξια καθώς αμύνεστε, τον τερματοφύλακά σας να κάνει σωστές και έγκαιρες εξόδους, τους εξτρέμ σας να κάνουν το “overlap” και τους αμυντικούς σας να παίζουν το τεχνητό οφσάιντ. Όλα αυτά βεβαίως ανάλογα με τις δυνατότητές τους και φυσικά, ό,τι ισχύει για τη δικιά σας ομάδα, ισχύει και για την αντίπαλη.
Μου άρεσε ιδιαίτερα που είδα αντιπάλους να κάνουν λάθη, λάθη που εκμεταλλεύτηκα για να σκοράρω. Τους είδα να σεντράρουν, να κάνουν καθυστερήσεις πιο αποτελεσματικά από ποτέ, να σκοράρουν με μακρινά σουτ και να με “αδειάζουν” με “ποδιές” και ντρίπλες που μέχρι κι εγώ ο ίδιος ζήλεψα. Ένα παράπονο το είχα βέβαια και δεν ήταν άλλο από τη δυσανάλογη με την κλάση των αντιπάλων μου ικανότητά τους να κρατούν τη μπάλα. Πολύ δύσκολα θα τελειώσετε αγώνα με την κατοχή μπάλας υπέρ σας (το 60/40 είναι ουσιαστικά ανέφικτο, όταν με ένα “ταπεινό” 51/49 θα πρέπει να ‘στε ευχαριστημένοι), χώρια που στις περισσότερες περιπτώσεις η όλη κατάσταση προκαλεί εκνευρισμό. Απάντηση σε αυτό πέραν του να “ξεθεώνω” τους παίκτες μου, μιας και με το “high pressure” από τις τακτικές δεν είδα προκοπή, δεν βρήκα.
Κατά τα άλλα, το όλο “feeling” που θα αποκομίσετε παίζοντας το FIFA 16 είναι εξαιρετικό. Δεν μιλάμε για ένα arcade ποδοσφαιράκι αλλά για έναν εξομοιωτή ποδοσφαίρου. Συνταγή για να κερδίσετε δεν υπάρχει: μπορείτε να το κάνετε “καταπίνοντας” τον αντίπαλό σας, μπορείτε να το κάνετε “κλέβοντας” κάλλιστα το παιχνίδι. Με άλλα λόγια ακόμα κι αν εκείνος έχει επιλέξει τη Ρεάλ κι εσείς τη Λεβερκούζεν, μια χαρά μπορείτε να επικρατήσετε αν ξέρετε πώς να εκμεταλλευτείτε τα όπλα της ομάδας –και δεν συμβαίνει το ίδιο και μ’ αυτόν φυσικά. Οι προσθήκες συνεχίζονται και στο Career mode με δυνατότητα συμμετοχής σε τουρνουά πριν την αρχή της σεζόν, προπόνησης των παικτών ξεχωριστά, ρεαλιστικότερα μπάτζετ μεταγραφών, πληρέστερες εκθέσεις των σκάουτ, τιμολογήσεις παικτών που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και άλλα τέτοια ωραία. Προσθέστε και διάφορες μικροβελτιώσεις στο Ultimate Team και κλείσατε!
Η… παρακάμερα
Πάμε τώρα και σε όλα εκείνα τα μικρά, τις “ανθυπολεπτομέρειες” που όμως συχνά κρίνουν την τύχη ενός αγώνα. Η όλη εμπειρία λοιπόν έχει γίνει ακόμα περισσότερο “τηλεοπτική”. Η Μπουντεσλίγκα και η Πρέμιερ Λιγκ παρουσιάζονται ακριβώς όπως στην τηλεόραση (μενού, κρόουλ, φωτογραφίες κλπ) ενώ και στις υπόλοιπες διοργανώσεις τα πράγματα δεν πάνε πίσω: ειδικά η κορυφαία λίγκα της Αγγλίας έχει συμπεριληφθεί στο FIFA 16 στην πληρέστερη δυνατή μορφή της (γήπεδα, διαιτητές, τεχνολογία γραμμής, τα πάντα). Μάρτιν Τάιλερ και Άλαν Σμιθ θα σας κρατήσουν συντροφιά με περιγραφές που θυμίζουν Sky Sports και γεμίζουν ιδανικά το background, την ώρα που και οι θεατές, χωρίς να έχουν σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο σε σχέση με πέρυσι, κάνουν –απλώς- αισθητή την παρουσία τους. Οι ρέφερι χρησιμοποιούν στις στημένες φάσεις στους περισσότερους αγώνες το “στάνταρ” πλέον σπρέι ενώ πριν μεταφερθείτε στο γήπεδο σε κάθε σας ματς, θα έχετε τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσετε την τεχνική και να εξελίξετε τις ικανότητές σας εκτελώντας τις νέες ασκήσεις προπόνησης που έχει σχεδιάσει το… τεχνικό τιμ της EA Canada.
Καθυστερήσεις και τέλος
Το FIFA 16 δεν τα πάει κι άσχημα. Δεν είναι το τέλειο παιχνίδι αφού έχει κάμποσα πραγματάκια ακόμα που επιδέχονται βελτίωση, όμως ακόμα κι έτσι αποτελεί έναν τίτλο που τα λεφτά του θα τα βγάλει και με το παραπάνω. Προσφέρει έναν τεράστιο αριθμό ομάδων με πραγματικά ονόματα, εμφανίσεις και βέβαια ρόστερ, κάμποσα διαφορετικά modes και διοργανώσεις και γενικώς τόσο ευρύ περιεχόμενο που ο μόνος λόγος που θα το αφήσετε στην άκρη, είναι γιατί θα έχει κυκλοφορήσει το FIFA 17. Οι αλλαγές του δεν είναι αυτό που θα λέγαμε “κοσμοϊστορικές” σε σχέση με το περιεχόμενο του προκατόχου του, ωστόσο είναι αρκετές για να κάνουν τον κάτοχο του τελευταίου να πει το πολυπόθητο –για την EA- “δε βαριέσαι, ας είναι”. Το FIFA 16 θα φροντίσει να βάλει τους καινούριους στο κλίμα του αγώνα, προσφέροντας την ίδια στιγμή μια δυνατή πρόκληση στους εμπειρότερους Αν σας άρεσε το FIFA 15, τότε το ίδιο θα συμβεί και με τη φετινή του συνέχεια.
Μας άρεσαν
- Η A.I. σε συμπαίκτες και αντιπάλους
- Το “ποδοσφαιρικό” κλίμα των γηπέδων και η “τηλεοπτική” αίσθηση του gameplay
- Το πλήθος ομάδων και παικτών που περιλαμβάνει επίσημα το παιχνίδι
- Οι προσθήκες σε FUT και Career modes
Δεν μας άρεσαν
- Το γεγονός πως κάθε ομάδα τείνει να συμπεριφέρεται σαν να ‘ναι η Μπαρτσελόνα
- Δεν έχει γίνει όση δουλειά θα έπρεπε στις πτώσεις των παικτών στο έδαφος (δείτε τα ριπλέι και θα με θυμηθείτε) και το animation ορισμένων κινήσεων
Ανάπτυξη: EA Canada | Έκδοση: EA | Διάθεση: CD Media | Πλατφόρμες: PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC