Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αρκετά διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει να παίζουμε στην κονσόλα της Nintendo και αυτό έγινε αμέσως προφανές από την εκκίνηση όπου λόγω του Parental Control που έχουμε ενεργοποιήσει, μας ζητήθηκε να τοποθετήσουμε τον κωδικό για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Η είσοδος στο πρώτο παιχνίδι της Valhalla Game Studios, ήταν πολύ εντυπωσιακή, αφού το βίντεο για την παρουσίαση του τίτλου της εταιρίας ήταν αρκετά εντυπωσιακό, με έντονο περιεχόμενο, ωραία γραφικά και ήχους.
Μετά από πέντε χρόνια προετοιμασίας για τον πρώτο τίτλο της εταιρείας και τρεις φορές αλλαγή game engine, το πρώτο παιχνίδι της Valhalla Game Studios όπως ήδη προαναφέραμε, με δημιουργό τον Tomonobu Itagaki (γνωστό σε αρκετούς από τα Dead or Alive και Ninja Gaiden series) για το Wii U αποκλειστικά, επιτέλους κυκλοφόρησε. Αρχικά, υπήρχε σκέψη να κυκλοφορήσει για τις κονσόλες PS3 και Xbox 360, αλλά τελικώς αποφασίσθηκε, άγνωστο το γιατί, να κυκλοφορήσει αποκλειστικά για το Wii U.
Ιστορία-Πλοκή
Ο τίτλος περιγράφεται σίγουρα ως υπέρ–βίαιος (hyper-violent), αλλά και ως action, adventure, shooter, hack & slash, shooter αλλά και arcade (ναι, όλα αυτά). Η ιστορία εκτυλίσσεται στο άμεσο μέλλον και κατά τη διάρκεια μίας παγκόσμιας καταστροφής η οποία συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο Kessler (Kessler syndrome theory).
Εν συντομία, οι δορυφόροι που υπάρχουν στο διάστημα, μαζί και με όλα τα σκουπίδια του διαστήματος δημιουργούν μία αλληλουχία συγκρούσεων προκαλώντας την αχρήστευση των δορυφόρων αλλά και αδύνατη τη χρήση λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών προκαλώντας το απόλυτο χάος στη γη. Αναλόγως σε πιο mode θα παίξετε, single ή multiplayer, θα περιηγηθείτε σε τοποθεσίες διάσπαρτες σε Ασία, Ευρώπη, αλλά και Αμερική.
Στο single player mode, ο χαρακτήρας που θα χειρίζεστε, είναι ένας σκληροτράχηλος Ρώσος εγκληματίας μισθοφόρος, ονόματι Ιβάν, γεμάτος τατουάζ αλλά και μουσικόφιλος, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή. Θα του ζητηθεί από την Αμερικανική Κυβέρνηση να αναλάβει διάφορες αποστολές και εκείνος σαν καλός μισθοφόρος που είναι, ακολουθεί το χρήμα, οπότε, ως φυσικό επακόλουθο να αναλάβει όλες τις αποστολές.
Τα γραφικά στο single player είναι καλύτερα σε σχέση με το on-line multiplayer και το παιχνίδι φαίνεται πιο προσεγμένο, αλλά είναι δυστυχώς κάπως βαρετό, αφού πρέπει να τρέχετε να κρυφτείτε από τους εξαιρετικά πολλούς εχθρούς που εμφανίζονται πράγμα που κάνει δύσκολη τη στόχευση με το όπλο που θα κρατάτε. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποφασίζετε να χάσετε λίγη μπάρα υγείας και να κάνετε επίθεση σε κάποιον με σωλήνα ή με τα χέρια για να έχετε σίγουρη την εξόντωση, παρά να σημαδεύετε στο γάμο του καραγκιόζη, χάνοντας χρόνο και τρώγοντας σφαίρα από κάποιον εχθρό που εμφανίζεται ξαφνικά από το πλάι.
Στο on-line multiplayer έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Στην αρχή φαίνεται πολύ οργανωμένο και δομημένο δίνοντάς μας την εντύπωση ότι έχει δοθεί αρκετή φροντίδα και προσοχή. Η επιλογή αξεσουάρ αλλά και φύλλου, η διαλογή των παικτών, η ενεργοποίηση του gamepad για μηνύματα από τα κεντρικά αλλά και εσωτερική επικοινωνία με τα μέλη της ομάδας-συμμορίας, η επιλογή τοποθεσίας, η προσθήκη χάρτη και η επιλογή οπλισμού, είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία. Δυστυχώς όμως οι αρένες στις οποίες εκτυλίσσεται το παιχνίδι αφήνουν μία βαρετή εντύπωση, απογοητευτική θα λέγαμε, αν και είναι μεγάλες σε έκταση. Όποια από τις αρένες και αν διαλέξετε θα διαπιστώσετε ότι είναι σχεδιασμένες σχετικά λιτά, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες και εντυπωσιακά γραφικά. Δεν μπορούμε να μην τονίσουμε την απογοήτευσή μας, αφού αρχικώς είχαμε ενθουσιαστεί με το συγκεκριμένο τίτλο δεδομένου του μεγάλου και ενδιαφέροντος ιστορικού της εξέλιξης του.
Παίζοντας το Devils’ Third στο Wii U
Η πρώτη οθόνη που θα δούμε τοποθετώντας το παιχνίδι στη κονσόλα Wii U, εμπεριέχει τρεις επιλογές, solo play, multiplayer, options. Στο solo play υποδυόμαστε τον Ιβάν και ξεκινάμε την ιστορία μας μέσα από την φυλακή, ενώ στο multiplay προσπαθούμε να επιβιώσουμε παίζοντας μέσα σε ομάδα που συγκεντρώνεται on line ή ατομικά. Δεν υπάρχει κάποιο puzzle που πρέπει να λύσουμε συνήθως, αρκεί να παραμείνουμε ζωντανοί συγκεντρώνοντας όσους περισσότερους προσωπικούς πόντους μπορούμε.
Στο options, μέσα από πολλές επιλογές, το είδος μάχης που θέλουμε, ανάμεσα σε τρεις, shooter, acrobat και ninja. Αναλόγως την επιλογή, αλλάζει και η λειτουργία του gamepad. Πρέπει να συνηθίσετε την θέση των πλήκτρων καθώς και την χρήση τους αφού οι κινήσεις είναι αρκετές. Υπάρχει επίσης και μία κίνηση με συνδυασμό πλήκτρων που ονομάζεται Enbaku Gauge και είναι μία σφοδρή και γρήγορη επίθεση περιορισμένου χρόνου.
Επίσης, επιλέγετε αν θέλετε την δόνηση στο gamepad, ρυθμίζετε την κάμερα, ρυθμίσεις ήχου, την γλώσσα και τους υπότιτλους ανάμεσα σε Αγγλικά είτε Γαλλικά, καθώς επίσης και το επίπεδο δυσκολίας που κυμαίνεται από casual, standard, hardware, όπως επίσης και την εμφάνιση της βαθμολογίας ή όχι. Πατώντας το πλήκτρο Β βγαίνουμε από τα options. Να πούμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια των επιλογών έπαιζε δυναμική μουσική.
Είτε σε solo play είτε σε multiplayer, θα δείτε συνδυασμό κινήσεων μοντέρνων πολεμικών τεχνών καθώς και τεχνικές νίντζα όπως επίσης και διάφορα ακροβατικά με μια δόση υπερβολής, στυλ captain America.
Solo Player
Στο solo player, έχουμε τις επιλογές: new game, load game (story ή score attack) mission, ranking war trophies. Δεν είναι όλες οι επιλογές διαθέσιμες εξ αρχής, οπότε επιλέγετε new game και ξεκινάτε. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, παίζουμε ως Ιβαν προσπαθώντας να βγούμε από την φυλακή και να εκπληρώσουμε παράλληλα και ότι αποστολές έχουμε αναλάβει. Εμείς, ενεργοποιήσαμε εξ αρχής το cover assist και to aim assist, κάτι το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ καλή ιδέα, στη συνέχεια.
Υπάρχει κάποιο βελάκι που οδηγεί τον Ιβάν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ενώ βλέπουμε κάποιο hint system με την μορφή κειμένων.Οι αποστολές είναι εννέα και στην αρχή όπως προαναφέραμε, περιφερόμαστε στους χώρους της φυλακής, χτυπώντας τους εχθρούς με μπουνιές αλύπητα. Μετέπειτα, αποκτάμε κάποιους σωλήνες και σπάμε τη μούρη των αντιπάλων μας, κυριολεκτικά, ή παίρνουμε ακόμη και σπαθί με το οποίο κατακρεουργούμε τους πάντες. Στην πορεία, βρίσκουμε και όπλα τα οποία μπορούμε να τα αρπάξουμε ή να τα κλέψουμε από πτώματα, ενώ μπορούμε να τα εναλλάσσουμε.
Θα δούμε μεγάλη ποικιλία εχθρών. Από απλούς ανθρώπους, μέχρι τεράστια αλά Hulk ζόμπι. Όρεξη να έχετε να βαράτε. Στην αρχή, σκοτώνονται οι περισσότεροι αντίπαλοι εύκολα, αργότερα θα δούμε όμως, ότι προκύπτουν αρκετά προβλήματα, ενώ ακόμη και ο βαθμός δυσκολίας αλλάζει με γεωμετρική πρόοδο, συνήθως εναντίον μας.
Σε αρκετούς παίκτες, θα προκαλέσει δυσφορία, αφού το μόνο που θα θέλετε από ένα σημείο και μετά, θα είναι να κρύβεστε για να κερδίσετε λίγο χρόνο πριν σκοτωθείτε, ή να βρείτε τι είδους στρατηγική θα ακολουθήσετε για να εντοπίσετε εσείς πρώτα, όλους τους εχθρούς. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι ακόμη και με το aim assist, το να πετύχουμε στόχο, ήταν δύσκολο, οπότε αρκετές φορές η επιλογή, επίθεση από κοντά με εναλλακτικά όπλα πέραν της σφαίρας, φαίνεται να είναι η καλύτερη τακτική.
Η κάμερα αλλάζει λήψη, αναλόγως το παιχνίδι. Από third person, γίνεται first person κάμερα, όταν σημαδεύετε. Επίσης βλέπουμε από διάφορες γωνίες ενώ μπορούμε να κάνουμε και zoom in στον Ιβαν, για να δούμε μέχρι και λεπτομέρειες από τα πάμπολλα tattoo που έχει. Θα δούμε μερικά cinematics καθώς και σκηνές σε slow motion οι οποίες δεν είναι ενοχλητικές, απλά, δεν προσθέτουν και κάτι το ιδιαίτερο.
Υπάρχει υπερβολικά πολύ αίμα, πολύ ξεκοίλιασμα και γενικά το όλο παιχνίδι είναι πολύ βίαιο. Σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει στην κονσόλα του Wii U, σίγουρα ξεφεύγει από το οικογενειακό και απλά ψυχαγωγικό παιχνίδι. Η Nintendo ανοίγει προφανέστατα την πόρτα σε καινούργια κατηγορία παιχνιδιών για την κονσόλα Wii U ξεκινώντας με το Devil’s Third, ενώ δεν ξεχνάμε και το υπέροχο παιχνίδι Bayonetta.
On Line - Multiplayer
Η κατάσταση αλλάζει εντελώς με αυτό εδώ τον τρόπο παιχνιδιού. Ο Ιβάν δίνει την θέση του σε έναν παίκτη που διαμορφώνουμε εμείς. Επιλέγουμε όλα τα χαρακτηριστικά, ακόμη και το φύλλο, ενώ έχουμε δικαίωμα να επιλέξουμε και αξεσουάρ. Λόγω του ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στον κόσμο, έχει υπάρξει ως φυσικό επακόλουθο, νέο νόμισμα, το Dollen.
Επιπλέον, θα δούμε και τα Golden Eggs τα οποία τα χρησιμοποιούμε σε διάφορες αγορές ή ανταλλαγές. Έτσι, η αντιστοιχία διαμορφώνεται ως εξής: 1 Golden Egg = 100.000 Dollen. Επίσης, αν επιλέξετε να ανήκετε σε κάποια Clan (συμμορία), θα έχετε σαν δυνατότητα χρηματοδότησης και τα clan funds. Οπότε, συνολικά θα έχουμε τρία διαφορετικά είδη νομίσματος.
Μέσα σε ένα είδος υπόγειου κελαριού με ακούσματα κλασσικής μουσικής, μπορούμε να αγοράσουμε όπλα. Στην αρχή, λόγω του ότι δεν θα έχουμε αρκετά Dollen ή Golden Eggs (δίνονται 30.000 Dollen και 30 Golden Eggs) δεν θα έχουμε διαθέσιμα προς αγορά όλα τα όπλα. Στην πορεία όμως, θα έχουμε δυνατότητα καθώς θα ξεκλειδώνουμε και διάφορες πίστες αλλά και αντικείμενα, τη δυνατότητα να αυξάνουμε το κεφάλαιο μας και την δυνατότητα προμήθειας περισσότερων όπλων.
Όπως έχουμε αναφέρει στην αρχή, το gamepad συνεισφέρει σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού με τον δικό του τρόπο. Έχουμε το δικό μας Mailbox για ενημερώσεις από τα κεντρικά καθώς επίσης και για λοιπές πληροφορίες. Υπάρχει chat μεταξύ των μελών για οργάνωση επιθέσεων αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών. Δεν θα είδαμε όμως για ακόμη μία φορά να υπάρχει Voice Chat.
Οι επιλογές που βλέπουμε εδώ είναι Siege Match, Badlands, Six Trena,, Reward Τeam, Special Arm και Helldiver. Οι επιλογές ανοίγουν σταδιακά, καθώς παίζουμε. Οι αρένες είναι συνολικά δέκα, διάρκειας επτά λεπτών έκαστη και με μάξιμουμ απόδοση πόντων τις 7.000, ενώ, υπάρχουν και κάποια κομμάτια που ξεκλειδώνονται στην πορεία. Βλέπουμε στο Siege Match να υπάρχουν αρένες που ονομάζονται Battle Royale, The factory - Cargo Rapture, Old Dominion, Quebec, The Naval base, Team Deathmatch κ.α, ενώ υπάρχουν και μερικές πίστες με αρκετή δόση χιούμορ όπως η αρένα Chickens στην οποία, κυνηγάμε και μαζεύουμε πουλιά, ενώ στην αρένα Carnival κουβαλάμε καρπούζια και τα πετάμε σε ένα τεράστιο μίξερ!
Σε μερικές αρένες υπάρχουν σενάρια όπως επιδρομή σε άλλες συμμορίες, υπεράσπιση της δικής σας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ακόμη και δικής σας συμμορίας, που σας δίνει, άλλων ειδών σενάρια. Σε κάποιες αρένες, υπάρχουν πολλές δυσκολίες από υπερβολικό σκοτάδι, νερό, γκρεμούς κ.α, που θα φέρνουν στην οθόνη σας ένα μήνυμα αρκετά συχνά, ότι ετοιμάζεστε δηλαδή για αυτοκτονία αν συνεχίσετε έτσι!
Μερικές αρένες, απαιτούν κοντινές μάχες, ενώ κάποιες άλλες απαιτούν χειρισμό sniper. Εξού και γιατί το παιχνίδι, προσφέρει τριών ειδών επιλογή όπλων. Έχουμε το assault, gunner και sniper. Καθώς παίζουμε, βλέπουμε στην οθόνη επάνω αριστερά κάτι σαν χάρτη με βελάκια, ο οποίος, δεν βοηθάει ιδιαίτερα, ενώ οι ομάδες χωρίζονται σε κόκκινη και μπλε. Δυστυχώς, όπως προαναφέραμε δεν είναι τόσο λεπτομερής σχεδιασμένες, παρόλο που είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχουν τεχνικά λάθη. Δεν βλέπουμε αυτό το κάτι, που έχουν τα υπόλοιπα παιχνίδια της συγκεκριμένης κονσόλας, ώστε να μας έχει εστιάσει ο συγκεκριμένος τίτλος το ενδιαφέρον.
Συνοψίζοντας
Το σενάριο και η πλοκή, είναι λίγο πολύ τετριμμένα, αλλά γιατί να αλλάξεις μία συνταγή όταν είναι τόσο πετυχημένη που ακόμη και στο Hollywood την κρατάνε ακόμη. Βλέπουμε διάσπαρτα λοιπόν, τον σουπερ κακό με το κουστουμάκι του, την σέξι κυρία που κάνει πάντα την ενδιάμεσο επικοινωνίας, ενώ δεν λείπει και το σενάριο τρομοκρατίας με κάποιον που θέλει να καταστρέψει (για μία ακόμη φορά) τον κόσμο.
Σε όλους μας, θα θυμίζει το λιγότερο μία ταινία που έχουμε δει ή ένα παιχνίδι που έχουμε παίξει στο παρελθόν. Ευλόγως θα αναρωτηθείτε που είναι το κακό σε αυτό; Προσωπικά θα θέλαμε να δούμε κάτι φρέσκο από μία καινούργια εταιρία, αλλά το καλύτερο τουλάχιστον σε αυτό το παιχνίδι, έρχεται με το on-line multiplayer mode, το οποίο είναι σαν ένα δεύτερο παιχνίδι μέσα στο πρώτο. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχετε δύο παιχνίδια σε ένα με το Devil’s Third. Αυτό θα λέγαμε ότι είναι ένα ατού, αφού ο συγκεκριμένος τίτλος, δυστυχώς λόγω πολλών αλλαγών στις game engines και την συμβατότητα τους με την κονσόλα Wii U, προφανώς έφεραν κάποιες δυσκολίες ως προς την απόδοσή του στις οθόνες μας.
Με τιμή στα 59,99€ το Devil’s third φέρνει στην κονσόλα Wii U έναν βίαιο κόσμο με αρκετές ακραίες σκηνές τις οποίες δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε κονσόλα της Nintendo. Δυστυχώς η ποιότητα γραφικών δεν αντιστοιχεί με άλλα, κορυφαία, παιχνίδια της συγκεκριμένης κονσόλας και σε γενικές γραμμές πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν έχει κάτι πρωτότυπο να προσφέρει, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι η τιμή του είναι ιδιαίτερα τσουχτερή. Εν κατακλείδι ένα αδιάφορο παιχνίδι το οποίο θα σας συμβουλεύαμε να προσπεράσετε ακόμη και αν σας αρέσει αυτό το είδος παιχνιδιών.
Σύνταξη: erasmia394
Επιμέλεια κειμένου: crmaris, Γιάννης Καραγιάννης