Τα tablets, η πιο hot κατηγορία τεχνολογικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, σίγουρα δεν είναι μια κατηγορία την οποία οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να προσπεράσει, ειδικά όταν σε λένε LG.
Τα tablets που είχε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα η LG μπορούσαμε να τα μετρήσουμε στο ένα χέρι και σίγουρα δεν δημιούργησαν οποιαδήποτε αίσθηση στην αγορά, με την Κορεατική εταιρεία να τα αφήνει στην άκρη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο ξεπερνάει τα 2 χρόνια. Για όσους θυμούνται, το 2011 η LG είχε κυκλοφορήσει το Optimus Pad και το G-Slate ενώ το 2012 περιορίστηκε μόνο στην κυκλοφορία της LTE έκδοσης του Optimus Pad.
Η μεγάλη επιστροφή της LG στα κορυφαία smartphone με το G2 το οποίο μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις φαίνεται ότι έχει και συνέχεια στα tablets αφού το G Pad 8.3 θέτει υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα android tablets της αγοράς και μάλιστα σε μια αρκετά «δύσκολη κατηγορία», αυτή των μικρών tablets.
Σχεδιασμός
Η πρώτη μας επαφή με το G Pad 8.3 είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην έκθεση IFA 2013 οπότε ξέραμε ακριβώς τι να περιμένουμε από την εξωτερική εμφάνιση της συσκευής. Με διαστάσεις 216.8 x 126.5 x 8.3, το G Pad διακρίνεται για τον όμορφο σχεδιασμό του ο οποίος όμως δεν εντυπωσιάζει και θα τον χαρακτηρίζαμε περισσότερο «τυπικό». Οι διαστάσεις του μπορεί να μη το κάνουν τόσο φορητό όσο το iPad mini ή το Nexus 7 τα οποία βέβαια έχουν μικρότερη οθόνη, πάντως δε θα είναι πρόβλημα η τοποθέτηση του σε μια τσάντα.
Η θέση των πλήκτρων αυξομείωσης ήχου και ενεργοποίησης της συσκευής βρίσκονται στις κλασσικές πλάγιες θέσεις και όχι στο πίσω μέρος όπως στο G2 κάτι που επιβεβαιώνει και την γενική πρώτη αίσθηση ότι η LG δεν επιθυμούσε την κοινή σχεδίαση smartphone/tablet όπως για παράδειγμα κάνουν η Sony και η Samsung.
Στο πίσω μέρος βλέπουμε με ικανοποίηση τη χρήση αλουμινίου στο μεγαλύτερο μέρος εκτός από το κλασσικό πλαστικό που περιορίζεται στο πάνω και κάτω μέρος της συσκευής. Στο μπροστινό μέρος βέβαια υπάρχει το γυαλί εξαιτίας της οθόνης των 8.3’ ιντσών, διαστάσεις που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Ρίχνοντας μια ματιά στην αγορά για κάτι παρόμοιο, βλέπουμε το iPad mini με τις 7.9 ίντσες και τα Galaxy Tab της Samsung με μοντέλα των 7.7, 8.0 και 8.9’ ιντσών οθόνη.
Η χρήση περιθωρίων (bezel) στην αριστερή και δεξιά πλευρά της οθόνης έχει κρατηθεί σε μικρά επίπεδα ενώ δεν υπάρχει κάποιο άλλο φυσικό πλήκτρο αφού και η LG δείχνει την αγάπη της στα software keys τα οποία υποστηρίζει η Android πλατφόρμα.
Το βάρος της συσκευής κρατιέται στα επίπεδα των 338 γραμμαρίων αν και δε μπορούμε να πούμε ότι πολύ άνετο στο να το κρατήσουμε με το ένα χέρι εξαιτίας του μεγάλου πλάτους του.
Specs
Αναφέραμε προηγουμένως ένα από τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του G Pad 8.3, την IPS οθόνη η οποία ναι μεν είναι στις 8.3 ίντσες όμως διαθέτει ανάλυση Full HD και συγκεκριμένα 1920 x 1200 με 273 ppi. Όπως σίγουρα γνωρίζετε, το πιξέλιασμα σε αυτή την ανάλυση αποτελεί παρελθόν ενώ τα χρώματα της οθόνης είναι αρκετά ζωντανά, με πολύ καλές γωνίες θέασης, μια ακόμη κορυφαία δημιουργία της LG η οποία διακρίνεται για τις πολύ καλές οθόνες με τις οποίες εξοπλίζει τις συσκευές της.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρότινος τα «μικρά» tablets δεν είχαν φτάσει σε τόσες μεγάλες αναλύσεις, κάτι που άλλαξε τους τελευταίους μήνες του 2013 με την κυκλοφορία της δεύτερης γενιάς του Nexus 7 με Full HD ανάλυση αλλά και του νέου iPad mini με retina ανάλυση 1536 x 2048. Μάλιστα η συγκεκριμένη οθόνη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και με γάντια, κάτι που ανά περιπτώσεις μπορεί να φανεί χρήσιμο.
Τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά συνεχίζονται και στο εσωτερικό του G Pad 8.3 με την παρουσία του Snapdragon 600 της Qualcomm με τετραπύρηνο επεξεργαστή στο 1.7 GHz, 2 GB RAM και Adreno 320 GPU. Αν και δεν είναι το τελευταίο και πιο δυνατό soc της Qualcomm, εντούτοις δε θα συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την πλοήγηση αλλά και κατά τη φόρτωση παιχνιδιών η απαιτητικών εφαρμογών αφού πολύ απλά όλα «πετάνε».
Από αποθηκευτικό χώρο η LG έχει επιλέξει τα 16 GB (11 GB ελεύθερα) για το αρχικό μοντέλο παρέχοντας όμως τη δυνατότητα επέκτασης του μέσω της microSD θύρας με μια κάρτα που μπορεί να φτάσει τα 64 GB δίνοντας σημαντική ανάσα στις αποθηκευτικές σας ανάγκες.
Όσον αφορά τις κάμερες, η κύρια στο πίσω μέρος διαθέτει ανάλυση 5mp για φωτογραφίες με ανάλυση 2592 x 1944 και τη δυνατότητα αυτόματης εστίασης αλλά χωρίς την παρουσίας flash, κάτι που συνηθίζεται στα περισσότερα tablets. Για τις βιντεοκλήσεις σας υπεύθυνη είναι η μπροστινή κάμερα του 1.3mp δίνοντας αρκετά καλά αποτελέσματα στις δοκιμές μας.
Η παρουσία Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n θεωρείται δεδομένη όχι όμως και αυτή ενός GPS δέκτη που πάντα τον αναζητάμε στα tablets προκειμένου να τα μετατρέπουμε σε συσκευές πλοήγησης με την κατάλληλη εφαρμογή, κάτι στο οποίο ευτυχώς δε μας απογοητεύει το G Pad 8.3.
Το αντίθετο ισχύει για τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα 4ης γενιάς η αλλιώς LTE, τα οποία δεν υποστηρίζονται από τη συσκευή ενώ η LG μέχρι σήμερα δεν κυκλοφορεί άλλο μοντέλο το οποίο να υποστηρίζει LTE συνδέσεις.
Από το παρελθόν μας έρχεται η υπέρυθρη θύρα η οποία όπως και στα smartphone της LG, χρησιμοποιείται με την εφαρμογή Q Remote για την μετατροπή του tablet σε τηλεχειριστήριο υποστηρίζοντας μια σειρά από μάρκες και όχι αποκλειστικά LG.
Android και Q
Με Android 4.2.2 Jelly Bean, το G Pad 8.3 έρχεται και σ’ αυτό τον τομέα αρκετά δυνατό αφού ήδη γνωρίζουμε τις δυνατότητες της πλατφόρμας της Google από τα smartphones. Βέβαια το κύριο παράπονο μας όχι μόνο από την πλατφόρμα του Android αλλά και του Ios όσον αφορά τις tablet εκδόσεις τους παραμένει η σχεδόν ίδια εμπειρία χρήσης με αυτή των smartphones με ελάχιστες διαφορές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο Android τα πράγματα είναι ελάχιστα καλύτερα με ένα καλύτερο multitasking το οποίο διαθέτει το δικό του κουμπί ελέγχου αλλά και την υποστήριξη πολλαπλών προφίλ ώστε να μπορεί να χειριστεί το tablet σας ένα κοντινό πρόσωπο χωρίς να ανησυχείτε για τα δεδομένα σας ή για περίεργες χρεώσεις.
Παράλληλα η LG ενσωματώνει το δικό της περιβάλλον στην επιφάνεια του Android και το οποίο αλλάζει σημαντικά την κλασσική εικόνα του Android την οποία βλέπουμε στις Nexus συσκευές. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε φίλοι του περιβάλλοντος της LG το οποίο δε μας εντυπωσιάζει τουλάχιστον σε σχεδιαστικό επίπεδο με αδιάφορα themes αλλά και την αντικατάσταση των εικονιδίων εφαρμογών της πλατφόρμας με νέα όχι τόσο επιτυχημένα. Πάντως η LG έχει προχωρήσει στην προσθήκη μια σειράς από χαρακτηριστικά τα οποία όπως και στο G2 φέρνουν άλλα χρήσιμες δυνατότητες στην πλατφόρμα και άλλες όχι.
Στην πρώτη κατηγορία σίγουρα κατατάσσουμε το KnockON το οποίο μας εντυπωσίασε στο G2 και το οποίο επιτρέπει το άνοιγμα της συσκευής και το κλείδωμα της συσκευής απλά με διπλό tap στο μέσο της οθόνης. Μπορεί να ακούγεται απλό (και όντως είναι) όμως βολεύει αρκετά στο γρήγορο άνοιγμα του tablet ειδικά όταν δεν υπάρχει καλός εξωτερικός φωτισμός.
Το Slide Aside βρίσκεται στην απέναντι πλευρά αφού στη θεωρία δίνει έναν διαφορετικό τρόπο multitasking με περιορισμό όμως τριών εφαρμογών οι οποίες φαίνονται ως καρτέλες. Για να βάλετε μια εφαρμογή στο Slide Aside θα πρέπει να κάνετε μια κίνηση με τρία δάκτυλα από δεξιά έως τα αριστερά, ενώ με την αντίθετη κίνηση θα εμφανιστούν οι εφαρμογές ώστε να επιλέξετε ποια θέλετε να φέρετε στο προσκήνιο. Όπως και στο G2, έτσι και στο G Pad το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι άχρηστο αφού το κλασσικό multitasking του Android είναι καλύτερο και σίγουρα πιο γρήγορο στη χρήση.
Το QSlide το βρίσκουμε κυρίως από τη μπάρα ειδοποιήσεων και μόλις το ενεργοποιήσουμε καταλαμβάνει μια μπάρα κάτω από τα κουμπιά των γρήγορων ρυθμίσεων, παρέχοντας μια σειρά από εικονίδια μικρών εφαρμογών. Επιλέγοντας κάποια από αυτά όπως για παράδειγμα το video ή το calculator, εμφανίζεται μια μίνι εφαρμογή στο προσκήνιο σε μορφή μικρού παραθύρου η οποία μένει σταθερή στη θέση της όσο εμείς μπορούμε να συνεχίζουμε να χειριζόμαστε την εφαρμογή η οποία βρίσκεται από κάτω της. Επιπλέον μπορούμε να ορίσουμε και τη διαφάνεια της μίνι εφαρμογής αλλά και το μέγεθός της ώστε να την κάνουμε λιγότερο ενοχλητική στο μάτι όταν θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην εφαρμογή που τρέχουμε παράλληλα.
Συνολικά μπορούμε να έχουμε έως τρεις τέτοιες εφαρμογές στην οθόνη του G Pad 8.3, εφαρμογές όπως ημερολόγιο, browser, σημειώσεων κ.α. Ειδικά για τις σημειώσεις μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το QMemo το οποίο επιτρέπει τη γρήγορη καταγραφή σημειώσεων αλλά και τη λήψη screenshot της οθόνης που βρισκόμαστε.
Κατά την αρχική εγκατάσταση του tablet μόλις το ανοίξετε για πρώτη φορά, το λογισμικό σας δίνει τη δυνατότητα να ορίσετε εσείς σε ποια θέση να εμφανίζονται τα τρία κουμπιά ελέγχου. Πάντως δε μας άρεσε το ίχνος που αφήνουν τα πλήκτρα αυτά όταν παίζουμε ένα παιχνίδι και τα οποία φαίνονται όπως στην παρακάτω εικόνα, με το πάτημα τους να είναι αρκετά εύκολο να συμβεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Συνεχίζουμε την αναφορά στις προσθήκες του περιβάλλοντος της LG στο G Pad με την αναφορά στο QPair το οποίο δίνει στην ουσία μια δεύτερη οθόνη στο android smartphone σας, δείχνοντας στην οθόνη του tablet σας τις τηλεφωνικές κλήσεις που λαμβάνετε στο κινητό σας ή τα γραπτά μηνύματα. Σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις μπορείτε να τις αποδεχθείτε ή να τις απορρίψετε επιλέγοντας τα αντίστοιχα κουμπιά όμως στην πρώτη περίπτωση η επικοινωνία θα πρέπει να γίνει αναγκαστικά από το smartphone σας αφού το G Pad δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηλέφωνο. Για τα SMS όμως μπορείτε να απαντήσετε στον αποστολέα χρησιμοποιώντας μόνο το tablet και το εικονικό του πληκτρολόγιο.
Εκτός των Q χαρακτηριστικών, η Android πλατφόρμα στην έκδοση Jelly Bean έχει πολλά να μας προσφέρει, τα περισσότερα μέσα από το Play Store στο οποίο βρίσκουμε χιλιάδες εφαρμογές ειδικά βελτιστοποιημένες για android tablets. Μάλιστα μετά την τελευταία αναβάθμιση, το Play Store δεν μπερδεύει τα smartphone με τα tablet apps δίνοντας πλέον έμφαση μόνο στα δεύτερα όπως έπρεπε να συμβαίνει από την αρχή.
Όσοι έχουν εμπειρία με ένα Android tablet ειδικά τα προηγούμενα δύο χρόνια σίγουρα θα γνωρίζουν ότι οι εφαρμογές οι οποίες ήταν διαθέσιμες μέσω του Play Store τις περισσότερες φορές ήταν απλά μεγαλύτερες εκδόσεις της smartphone έκδοσης χωρίς κάποια άλλη βελτιστοποίηση. Τα πράγματα έχουν γίνει αρκετά καλύτερα αν και η απόσταση που χωρίζει την Google από την Apple και το iPad στο συγκεκριμένο τομέα εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη, με τη Google να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της.
Για το web browsing το G Pad 8.3 έρχεται με τον προκαθορισμένο browser του Android αλλά και τον αρκετά καλύτερο Chrome της Google ο οποίος συγχρονίζει τα bookmarks, τους κωδικούς και τα ανοιχτά tabs με την desktop έκδοση του Chrome σε PC και Mac. Όμως ο προκαθορισμένος browser έχει το πλεονέκτημα υποστήριξης ιστοσελίδων με Flash περιεχόμενο που αποτελεί σωτήρια λύση για ένα μεγάλο ποσοστό ιστοσελίδων που δεν έχουν κάνει το βήμα στην HTML 5. Η απόκριση της συσκευής σε τέτοιες ιστοσελίδες βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, με το αιώνιο πρόβλημα της αυτονομίας να παραμένει και η οποία πλήτεται αρκετά όσο βλέπετε παρόμοιο περιεχόμενο.
Μιας και αναφερθήκαμε στην αυτονομία, το G Pad 8.3 έρχεται με μπαταρία 4.600 mAh η οποία χαρίζει αυτονομία στο μέσο όρο με τα περισσότερα tablets της κατηγορίας και η οποία δε ξεπερνά τις 7-8 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Όσοι περιμένανε αυτονομία ρεκόρ με βάση τις κορυφαίες επιδόσεις του G2 smartphone στον τομέα αυτό θα απογοητευτούν αφού η LG δεν έδειξε την ίδια «αγάπη» και στο νέο tablet της.
Συνοψίζοντας, η χρήση του G Pad 8.3 δεν παρουσιάζει προβλήματα ενώ η προσθήκη των έξτρα χαρακτηριστικών του γραφικού περιβάλλοντος της LG είναι στην πλειοψηφία τους χρήσιμες όπως τα KnockON και τα QSlide apps με τα τελευταία να εκμεταλλεύονται τη μεγαλύτερη οθόνη που διαθέτει ένα tablet. Η αναπαραγωγή ταινιών είναι απροβλημάτιστη είτε χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player όπως το vlc είτε με τον προεγκατεστημένο, ενώ τα στέρεο ηχεία κάνουν αρκετά καλά τη δουλειά τους.
Κάμερες
Η λήψη φωτογραφιών και βίντεο με tablet παραμένει σίγουρα μια «περίεργη» δυνατότητα που προκαλεί τα βλέμματα και το G Pad 8.3 δεν αποτελεί εξαίρεση.
Δεν αποτελεί εξαίρεση και η συνήθως μέτρια επίδοση της κύριας κάμερας ενός tablet αφού όπως μπορείτε να δείτε και στα παρακάτω δείγματα, ο θόρυβος στη φωτογραφία των 5mp είναι εμφανής, με την ποιότητα χρωμάτων να μην εντυπωσιάζει. Παράλληλα συναντήσαμε προβλήματα στην λειτουργία αυτόματης εστίασης η οποία δεν εντοπίζει γρήγορα το αντικείμενο με αποτέλεσμα αρκετές «κουνημένες» φωτογραφίες. Για το βίντεο η ποιότητα κρίνεται ικανοποιητική, με ανάλυση Full HD στα 30fps χωρίς όμως την παρουσία έστω ψηφιακού σταθεροποιητή.
Συμπεράσματα
Τα Android tablets συνεχίζουν να αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά με όπλο τους την πλατφόρμα του Android αλλά και την τεράστια γκάμα συσκευών και τιμών που μπορεί κάποιος να βρει στην αγορά. Tα μάτια μας έχουν δει αρκετές «κινεζιές» όπου με βάση την τιμή και μόνο προσελκύουν πιθανούς αγοραστές, με την εμπειρία χρήσης στο τέλος να είναι το λιγότερο εκνευριστική.
Το G Pad 8.3 έρχεται να προστεθεί στα κορυφαία android tablets όλων των εποχών συνδυάζοντας πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, μεγάλη οθόνη, κορυφαίες επιδόσεις και ενδιαφέρουσα τιμή αφού η LG το κοστολογεί στη χώρα μας στα €299 σε δύο χρώματα, άσπρο και μαύρο.
Η επιστροφή της LG στα tablets γίνεται με εμφατικό τρόπο και περιμένουμε να δούμε την πορεία αναβαθμίσεων της Android πλατφόρμας από την LG όπου με βάση τις κινήσεις της εταιρείας, αναμένεται να είναι σχετικά γρήγορη.
Άλλωστε η LG έχει επιλέξει να κυκλοφορήσει το G Pad 8.3 και σε έκδοση Google Play η οποία το κάνει το πρώτο android tablet το οποίο τρέχει την έκδοση 4.4 KitKat αν και χωρίς τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος της LG που αναφέραμε προηγουμένως. Η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφορεί σε επιλεγμένες χώρες και δεν πρόκειται να έρθει στη χώρα μας.