Μας άρεσε
- Άριστες επιδόσεις για κάθε χρήση, εξίσου άψογη οθόνη
- Τέλεια συνεργασία με ποντίκι/πληκτρολόγιο/γραφίδα, μπορεί να λειτουργήσει ως υπολογιστής
- Πολύ καλή αυτονομία ακόμη και με συνδεδεμένο ασύρματο πληκτρολόγιο
Δεν μας άρεσε
- Σώμα από (καλής ποιότητας) πλαστικό
- Οι εφαρμογές παραμένουν μεγάλο «αγκάθι»
- Έλλειψη fingerprint ή face unlock
Η Huawei κυκλοφορεί το Huawei MatePad 11, ένα premium tablet που στηρίζεται στη νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος HarmonyOS που επίσης δημιούργησε η Huawei. Πρόκειται για μια ευέλικτη συσκευή που μπορεί να συνδυαστεί με πληκτρολόγιο/ποντίκι και γραφίδα, άρα προορίζεται τόσο για οικιακή χρήση όσο και επαγγελματική, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη πρόταση πρακτικά για όλους. Όπως συνηθίζει η κινεζική εταιρεία, τα χαρακτηριστικά τού tablet εμφανίζονται εντυπωσιακά στο χαρτί όμως στην πράξη, πόσο καλά τα καταφέρνει ως σύνολο;
Σχεδιασμός – Οθόνη
Απλό και λιτό, το Huawei MatePad 11 διατίθεται σε τρία χρώματα και είναι εξίσου όμορφο σε κάθε παραλλαγή (Matte Grey, Isle Blue, Olive Green). Στην πίσω μεριά βρίσκονται δύο λογότυπα, κεντραρισμένο της Huawei και πιο κάτω από αυτό ένα “sound by Harman/Kardon”. Επάνω δεξιά στην πλάτη βρίσκεται η κάμερα, ένα λεπτό, μακρόστενο κομμάτι παράλληλο με τις μακριές πλευρές της συσκευής.
Στις δύο μεγάλες του πλευρές βρίσκονται το πλήκτρο ρύθμισης έντασης και τρία μικρόφωνα (με ένα ακόμη να κρύβεται κάτω από την κάμερα) ώστε να ανιχνεύονται και να αφαιρούνται μικροί θόρυβοι από τις κλήσεις. Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται μονάχα η θύρα εισόδου κάρτας μνήμης microSD. Οι δύο μικρότερες πλευρές φιλοξενούν αρκετά περισσότερα: για αρχή, δύο ηχεία σε έκαστη πλευρά, το πλήκτρο ενεργοποίησης στην επάνω πλευρά και μια θύρα USB-C κεντραρισμένη στην κάτω πλευρά.
Οι διαστάσεις του έχουν ως εξής: 165.3mm ύψος, 253.8mm πλάτος, 7.25mm βάθος. Το βάρος του ανέρχεται στα 485 γραμμάρια, κάτι αναμενόμενο δεδομένης της μεγάλης οθόνης 11” που βρίσκεται μπροστά. Όλο του το σώμα, με εξαίρεση την οθόνη, είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, κάτι που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως και δεν αφήνει άσχημη αίσθηση στην αφή. Σε αυτό βοηθούν και οι στρογγυλεμένες γωνίες της συσκευής, οι οποίες την κάνουν πολύ άνετη στο χέρι είτε οριζόντια είτε κάθετα.
Περνάμε στην οθόνη, η οποία φαίνεται να «κερδίζει» μια ίντσα χάρη στα πολύ μικρά περιθώρια περιμετρικά της. Με ανάλυση QHD+ (2560x1600, 275ppi) και πάνελ IPS LCD, προσφέρει άριστη ποιότητα θέασης για οποιοδήποτε τύπο περιεχομένου, από αρχεία κειμένου έως ταινίες και παιχνίδια – όλα είναι πεντακάθαρα και ο λόγος διάστασης 16:10 είναι ίσως ο πιο ευέλικτος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παραμένει εύχρηστο σε κάθε είδους δραστηριότητα. Η οθόνη υποστηρίζει επίσης DCI-P3 που πρακτικά συνεπάγεται μεγάλο εύρος χρώματος, κάτι που εκτιμήσαμε κατά την παρακολούθηση βίντεο: τα χρώματα είναι ζωηρά και ακριβή, παρότι δεν πρόκειται για ένα OLED πάνελ όπως «φορούν» άλλα μοντέλα MatePad. Τα επίπεδα μαύρου είναι επίσης άκρως ικανοποιητικά, ακόμη και σε μεγάλη φωτεινότητα.
Για την οθόνη εγγυάται και η TÜV Rheinland, μιας και η συσκευή φέρει πιστοποίηση anti-flicker και χαμηλής εκπομπής μπλε φωτός, κάνοντάς τη ιδανική για εκτεταμένη χρήση με σημαντικά λιγότερη καταπόνηση για τα μάτια. Τέλος, υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 120Hz ο οποίος ρυθμίζεται δυναμικά προκειμένου να εξοικονομεί ενέργεια, οπότε σε παιχνίδια αλλά και γενική περιήγηση η εξαιρετικά ομαλή κίνηση είναι καλοδεχούμενη. Εναλλακτικά, υπάρχει ρύθμιση για Standard (60Hz) και High (120Hz) ρυθμό ανανέωσης αλλά το Dynamic φαίνεται ως η ιδανική επιλογή. Η εμπειρία που αποκομίζει ο χρήστης είναι απλά ανώτερη από τη συντριπτική πλειοψηφία των tablets της αγοράς, και ειλικρινά αναρωτιόμαστε αν υπάρχει γυρισμός στα παραδοσιακά Hz (hint: δεν υπάρχει).
Υπάρχουν ωστόσο παράπονα για την οθόνη; Λίγα, αλλά ναι. Αρχικά, παρότι γυάλινη δεν διευκρινίζεται το επίπεδο προστασίας που παρέχεται, οπότε είναι άγνωστο το πόσο ανθεκτική είναι. Κατά τη χρήση μας και με τη γραφίδα, δεν εμφανίστηκαν σημάδια όμως είναι άγνωστο αν σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν. Έπειτα, τα περιθώρια είναι πολύ μικρά κι όντως αυτό βοηθάει πολύ όταν το tablet χρησιμοποιείται πρακτικά ως laptop, όμως κρατώντας το στα χέρια κάποιος με μεγαλύτερα δάχτυλα ίσως άθελά του αγγίζει την οθόνη. Σε ένα από αυτά τα περιθώρια βρίσκεται και η εμπρόσθια κάμερα, σε μια εκ των δύο μεγάλων πλευρών.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το Huawei MatePad 11 έρχεται με τον οκταπύρηνο Qualcomm Snapdragon 865 (1x Kryo 585 @ 2.84GHz, 3x Kryo 585 Gold @ 2.4GHz, 4x Kryo 585 Silver @ 1.80GHz, όλοι βασισμένοι σε Cortex-A77) και τη GPU Adreno 650, με 6GB RAM και ROM 64GB/128GB/256GB (η κάρτα microSD μπορεί να είναι έως και 1TB). Μπορεί να μην είναι το νεότερο SoC της Qualcomm, όμως σε καμιά περίπτωση δεν απογοητεύει, καθώς τα πήγε περίφημα με πολλαπλές εφαρμογές γραφείου ανοιχτές (Word, Outlook, browser κ.ά.) και παράλληλα μπορεί να τρέξει με ευκολία παιχνίδια σε υψηλή ανάλυση/ποιότητα δίχως προβλήματα – εδώ ίσως φανούν χρήσιμα τα μικρά bezels καθώς τα πλήκτρα βρίσκονται πιο κοντά στα δάχτυλα.
Οι επιδόσεις του δεν θα ήταν πρόβλημα σε καμιά περίπτωση, όμως, μιας και το βασικό πρόβλημα κρύβεται αλλού. Ως γνωστόν, οι νέες συσκευές της Huawei δεν προσφέρουν πρόσβαση στα Google Play Store και Google Mobile Services, οπότε οι εφαρμογές και η χρήση μερικών εξ αυτών ίσως αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Το Huawei AppGallery είναι το αντίστοιχο κατάστημα εφαρμογών όπου βρίσκονται αρκετές πολύ γνωστές και σημαντικές εφαρμογές, όπως η σουίτα Microsoft Office. Ωστόσο, δημοφιλείς εφαρμογές όπως Gmail, Google Maps ή Netflix δεν υπάρχουν στο κατάστημα και ορισμένες μπορούν να προστεθούν με άλλους τρόπους, όμως άλλες (όσες βασίζονται στο Google Mobile Services) δε θα λειτουργήσουν ακόμη κι αν εγκατασταθούν.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως διαπιστώσαμε πολύ καλές εναλλακτικές επιλογές όπως στη περίπτωση email client και χαρτών ενώ με βάση τη συνολική εμπειρία που είχαμε, η χρήση του browser σε μια τόσο μεγάλη οθόνη είναι καλύτερη εναλλακτική ακόμα και για τη χρήση Google υπηρεσιών.
Ένας τρόπος εγκατάστασης εφαρμογών που δεν υπάρχουν στο AppGallery είναι η εγκατάστασή τους μέσω του Amazon App Store, το οποίο περιλαμβάνει γνωστές εφαρμογές όπως Facebook, Messenger, Spotify. Η Huawei προσφέρει κι έναν εναλλακτικό τρόπο να εγκατασταθούν εύκολα εφαρμογές που δεν υπάρχουν στο κατάστημα, μέσω του Petal Search Engine. Πρακτικά, αν κάτι δεν υπάρχει στο AppGallery τότε το Petal αναζητά ένα APK σε διάφορα APK stores και προσφέρει δυνατότητα εγκατάστασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται - δεν μπορεί να είναι κάποιος πάντοτε εντελώς σίγουρος ότι ένα APK δε θα προκαλέσει προβλήματα ή ότι είναι εντελώς ασφαλές. Επιπλέον, αναβαθμίσεις/ενημερώσεις δε γίνονται αυτόματα οπότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται παρόμοια διαδικασία για αυτά. Μια παράξενη επιλογή του μενού, ωστόσο, είναι οι προτάσεις εφαρμογών που υπάρχουν στην home screen, οι οποίες δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν και περισσότερο μοιάζουν ως προτροπή να χρησιμοποιήσει κάποιος το AppGallery παρά ως ουσιαστικές προτάσεις.
Πέραν των εφαρμογών, η εμπειρία χρήσης είναι πολύ κοντά στο Android μιας και το HarmonyOS είναι βασισμένο σε Linux kernel και χρησιμοποιεί κώδικα Android για ορισμένες λειτουργίες. Προφανώς, η Huawei δεν ήθελε να διαφοροποιηθεί δραματικά προκειμένου οι χρήστες να νιώθουν οικεία με τη νέα τους συσκευή παρότι πρακτικά άλλαξε ριζικά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί. Κάποιες ευκολίες που προσφέρει, όπως εύκολο split-screen εφαρμογών για multi-tasking αλλά και συντομεύσεις πληκτρολογίου (Alt-Tab, Ctrl+C/V κλπ), το κάνουν ιδανικό για επαγγελματική (και μη) χρήση. Έχοντας χρησιμοποιήσει το πληκτρολόγιο κατά το χρόνο μας με τη συσκευή, είναι αρκετά βολικό σε μέγεθος -τόσο γενικά όσο και των πλήκτρων- οπότε η πληκτρολόγηση είναι άνετη όπως σε ένα ultrabook. Αντίστοιχα, η γραφίδα (Huawei M-Pencil) μπορεί να χρησιμεύσει τόσο κατά τη χρήση του tablet αυτόνομα όσο κι αν αυτό συνδεθεί με ένα Huawei laptop οπότε και χρησιμοποιείται ως digitizer.
Μια παράξενη έλλειψη είναι η ασφάλεια με βιομετρικά δεδομένα, δηλαδή δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου κλπ. Για ένα premium tablet της κατηγορίας του, είναι κάπως αναχρονιστικό να παραμένει περιορισμένο στον τομέα αυτό. Τουλάχιστον σε άλλα σημεία, όπως η συνδεσιμότητα, χρησιμοποιεί Bluetooth 5.1 και Wi-Fi 6, οπότε συνδέεται εύκολα και αξιόπιστα είτε με συσκευές είτε στο τοπικό δίκτυο. Πέραν του πληκτρολογίου, μπορεί επίσης να συνδεθεί ποντίκι μέσω Bluetooth κι έτσι πρακτικά να μετατραπεί σε επιτραπέζιο υπολογιστή. Με δυνατό, καθαρό ήχο και μια μεγάλη, ποιοτική οθόνη η παρακολούθηση βίντεο και το gaming είναι απολαυστικά, οπότε για τέτοιες χρήσεις είναι εξίσου άριστο όσο και στη γενικότερη καθημερινή ή επαγγελματική χρήση. Σε περίπτωση που χρειάζεται η σύνδεση ενσύρματων ακουστικών, μιας και δεν υπάρχει θύρα 3.5mm, προσφέρεται ένας αντάπτορας USB-C προς jack 3.5mm στη συσκευασία.
Με μπαταρία χωρητικότητας 7250mAh, η Huawei να υπόσχεται μια ντουζίνα ωρών σε χρήση προτού χρειαστεί ξανά φόρτιση. Σε πραγματικά σενάρια, το tablet όντως άντεξε με ευκολία μια βάρδια με μικτή χρήση, δηλαδή e-mails, social και σύνταξη κειμένων χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο. Ο ισχυρισμός της Huawei δείχνει να ισχύει, μιας και σε πιο χαλαρές μέρες με μικτή χρήση και διαλλείματα η μπαταρία χρειάστηκε φόρτιση μετά από τουλάχιστον μια ημέρα. Για τη φόρτιση, παρέχεται ένας φορτιστής 22.5W, ο οποίος θέλει περίπου 2 ώρες για να φορτίσει πλήρως τη συσκευή από το μηδέν. Δεν είναι η ταχύτερη δυνατή φόρτιση, αλλά η μπαταρία είναι επίσης ασυνήθιστα μεγάλη οπότε τηρουμένων των αναλογιών, ο χρόνος που απαιτείται δεν είναι εξωφρενικά μεγάλος.
Κάμερα
Στον τομέα της κάμερας, η Huawei προτίμησε να κρατήσει πολύ απλά τα πράγματα, με μια κάμερα μπροστά και μια κάμερα πίσω. Η βασική κάμερα των 13MP έχει διάφραγμα f/1.8 και συνοδεύεται από ένα LED flash ενώ η εμπρόσθια είναι ανάλυσης 8MP με διάφραγμα f/2.0. Χρησιμοποιώντας τη βασική κάμερα, οι εικόνες βγαίνουν αρκετά φωτεινές, με χαμηλά επίπεδα θορύβου όταν το φως βοηθάει τη σκηνή. Τα χρώματα και η λεπτομέρεια διατηρούνται ικανοποιητικά καλά για τα δεδομένα ενός tablet και δη ενός με μια μόνο κάμερα.
Οι σκοτεινές λήψεις είναι λίγο δυσκολότερες μιας και απουσιάζει η λειτουργία Night Mode, όμως αν βρεθεί η κατάλληλη λύση με το φωτισμό του χώρου, τα αποτελέσματα δεν είναι άσχημα. Για όσους σκόπευαν να κάνουν χρήση της λειτουργίας πορτρέτου, η απουσία ενός αισθητήρα βάθους δυσκολεύει τα πράγματα καθώς δε θα υπάρχει θόλωμα γύρω από το θέμα και θα πρέπει να στηριχτούν.
Στην καταγραφή βίντεο, φτάνει έως και 4K/30fps όμως η ποιότητα πέφτει αισθητά συγκριτικά με τις φωτογραφίες. Η ανάλυση είναι ικανοποιητική όμως όλα τα υπόλοιπα πέφτουν σε ποιότητα: από χρώματα έως επίπεδα θορύβου. Όσον αφορά στην παρακολούθηση κινούμενου θέματος, δεν αποδίδει άσχημα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία του tablet.
Όσον αφορά τις selfie, η μπροστινή κάμερα κάνει καλά τη δουλειά της παρότι δεν θα χαρακτηριζόταν εντυπωσιακή λόγω χαρακτηριστικών. Η λεπτομέρεια αποτυπώνεται πολύ καλά ακόμη κι αν ο φωτισμός είναι μέτριος, όμως στο σκοτάδι χάνει αρκετά τόσο σε λεπτομέρεια όσο και σε θόρυβο. Κατά τα άλλα, οι φωτογραφίες είναι αρκετά ευκρινείς και η κάμερα εύκολα εξυπηρετεί για βιντεοκλήσεις.
Συμπέρασμα
Συνοψίζοντας, το hardware βρίσκεται στα κλασσικά υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Huawei σε όλη τη γκάμα των προιόντων της. Η οθόνη που βρίσκεται στο επίκεντρο, μας παρέχει αυτά που περιμέναμε, μικρά περιθώρια, υψηλό ρυθμό ανανέωσης και φυσικά εξαιρετικά χρώματα. Ειδικότερα όμως για το ρυθμό ανανέωσης, αναρωτιόμαστε πως μπορούμε να επιστρέψουμε στις «παραδοσιακές» οθόνες, αφού η εμπειρία χρήσης γίνεται σημαντικά καλύτερη.
Το λογισμικό είναι η αχίλλειος πτέρνα του MatePad 11 εξαιτίας του γνωστού θέματος με τη Google, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν μας επηρέασε τόσο πολύ όσο περιμέναμε αφού η μεγαλύτερη οθόνη που παρέχουν τα tablets μας έσπρωχναν συχνά στη χρήση του browser. Επιπλέον η χρήση του πληκτρολογίου - θήκη σε συνδυασμό με το M-Pencil, προσφέρει αρκετά σενάρια παραγωγικότητας, ειδικά για επεξεργασία κειμένων και απλών λογιστικών φύλλων. Μάλιστα η ποιότητα των συγκεκριμένων περιφερειακών, είναι αυτή που κάνει την προσφορά της Huawei μια πολύ συμφέρουσα πρόταση για όσους προχωρήσουν σε αγορά το επόμενο διάστημα.
- 3