Το ότι η Microsoft καθυστέρησε υπερβολικά στο να κυκλοφορήσει τον διάδοχο των Windows Mobile μετά την έλευση του iPhone και του Android, είναι σίγουρα κάτι δεδομένο. Σε μια βιομηχανία με απίστευτο ανταγωνισμό, η Microsoft έβλεπε τους δύο κύριους αντιπάλους της να προελαύνουν και η ίδια να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Η απάντηση της ήρθε μόλις πέρσι τον Οκτώβριο του 2010 παρουσιάζοντας τις πρώτες συσκευές οι οποίες τρέχανε τα Windows Phone 7.0, ένα νέο λειτουργικό σύστημα για smartphones το οποίο διέφερε αρκετά από ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε. Το γραφικό περιβάλλον με την ονομασία Metro και η ενσωμάτωση δυναμικού περιεχομένου στην αρχική οθόνη με πληροφορίες που αφορούσαν τον ιδιοκτήτη της συσκευής, δημιούργησε αρκετά θετικά σχόλια αλλά οι ελλείψεις της πλατφόρμας έναντι του ανταγωνισμού ήταν αρκετές έτσι ώστε οι πωλήσεις να κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα. Μόλις ένα χρόνο μετά (Οκτώβριος 2011), η Microsoft κυκλοφορεί την πρώτη μεγάλη αναβάθμιση με ονομασία Windows Phone 7.5 Mango και οι προσθήκες είναι σαρωτικές αφού άνω των 500 νέων χαρακτηριστικών υπάρχουν στη νέα έκδοση.
Η Microsoft ακολουθεί τον ίδιο δρόμο προώθησης των Windows Phone όπως και με τα Windows Mobile. Έτσι συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες του χώρου όπου κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορες συσκευές καλύπτοντας τις ανάγκες όσο το δυνατόν ενός μεγαλύτερου αγοραστικού κοινού. H HTC όπως και πέρσι, έτσι και φέτος είναι από τις πρώτες εταιρείες που παρουσιάζουν συσκευή που ενσωματώνουν τη νέα έκδοση των Windows Phone. Ας δούμε αναλυτικά μια από τις πρώτες συσκευές του εμπορίου όπου θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά και το τι καινούριο φέρνει στην αγορά των smartphones.
Συσκευή
Το HTC Radar το είχαμε δει για πρώτη φορά από κοντά στις αρχές Σεπτεμβρίου στα επίσημα αποκαλυπτήρια της συσκευής στο Βερολίνο μαζί με το μεγαλύτερο HTC Titan το οποίο όπως μας ενημέρωσε η HTC δεν υπάρχουν για την ώρα σχέδια στο να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα εξαιτίας της ακριβής του τιμής σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Στην Ελλάδα το HTC Radar θα κυκλοφορήσει μόνο στο άσπρο χρώμα που μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία και όχι στο γκρι/μαύρο όπως είναι το χρώμα της συσκευής που παρουσιάζουμε.
Με το πρώτο άγγιγμα του Radar γίνεται εμφανής η ποιότητα κατασκευής η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα κυρίως εξαιτίας της ύπαρξης αλουμινίου η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της συσκευής. Ο unibody σχεδιασμός που έχει χρησιμοποιήσει η HTC δεν επιτρέπει την αλλαγή μπαταρίας αλλά χαρίζει πολύ άνετο κράτημα στο χέρι σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος των 137 γραμμαρίων και με τη λαστιχένια υφή που συναντάμε στο πάνω και κάτω μέρος της συσκευής. Το κάτω μέρος είναι αποσπώμενο και μας δίνει πρόσβαση στην sim κάρτα.
Περνώντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά, στο μπροστινό μέρος βλέπουμε την οθόνη 3.8’ ιντσών, τεχνολογίας SLCD και ανάλυσης 480x800, η οποία έχει ικανοποιητικά χρώματα αλλά όχι ζωντανά σε σύγκριση με μια AMOLED οθόνη. Κάτω από την οθόνη ακριβώς υπάρχουν τα τρία γνωστά πλήκτρα αφής (φωτιζόμενα μάλιστα) των Windows Phone (επιστροφή, start και αναζήτηση) ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει για πρώτη φορά σε Windows Phone smartphone, κάμερα VGA για βιντεοκλήσεις εν αναμονή της εφαρμογής του Skype το Φθινόπωρο.
Στο πίσω μέρος διακρίνεται η κάμερα των 5megapixel ικανή για εγγραφή HD Video καθώς και το ηχείο που δεν απογοητεύει με τις επιδόσεις του. Περισσότερα για την κάμερα και τις επιδόσεις της, στη συνέχεια της παρουσίασης.
Το HTC Radar διαθέτει επεξεργαστή στο 1Ghz, μνήμη 512mb ram και 8gb αποθηκευτικό χώρο ο οποίος είναι περιοριστικός για όσους κατεβάζουν συνέχεια εφαρμογές και παιχνίδια. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Microsoft δίνει σε κάθε κάτοχο Windows Phone 25gb αποθηκευτικό χώρο μέσω της υπηρεσίας Skydrive στην οποία μπορούμε να αποθηκεύσουμε φωτογραφίες και έγγραφα τα οποία στη συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να τα φορτώσουμε από το κινητό φτάνει να έχουμε σύνδεση Internet.
Σχετικά με τον επεξεργαστή, μπορεί να μην εντυπωσιάζει σε σύγκριση με άλλες διπύρηνες λύσεις που βλέπουμε στο iPhone 4S και στα καλύτερα Android smartphones, όμως όπως θα δείτε και στο βίντεο, δεν συναντήσαμε οποιοδήποτε πρόβλημα καθυστέρησης.
Κλείνοντας το κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών θα πρέπει να τονίσουμε την παρουσία GPS δέκτη, ραδιοφώνου καθώς και την υποστήριξη Bluetooth 2.1 A2DP/WiFI 802.11 b/g/n.
Windows Phone 7.5 Mango
Η καρδιά ενός smartphone δεν είναι τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά το λειτουργικό του σύστημα. Μέχρι σήμερα η αγορά έχει μια σειρά από ενδιαφέρουσες πλατφόρμες οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς προσφέροντας στον χρήστη μια σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία μετατρέπουν το smartphone στο απόλυτο gadget.
H Microsoft εξαρχής γνώριζε ότι ο ανταγωνισμός στην κατηγορία αυτή είναι αρκετά μεγάλος, ειδικά με το Android το οποίο θα πρέπει να θεωρείται ο κύριος της αντίπαλος. Με την παρουσίαση της έκδοσης 7.5 Mango η εταιρεία κάνει σαφές πόσο επικεντρωμένη είναι στον στόχο της αφού με τη συγκεκριμένη αναβάθμιση κλείνει σε σημαντικό βαθμό την ψαλίδα που την χωρίζει με το iOS και το Android.
Αν και έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο Insomnia, για όσους δεν είχαν μέχρι σήμερα κάποια επαφή με το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία από τον ανταγωνισμό μέσω του Metro UI και των 5 ενοτήτων από τις οποίες αποτελείται. Αυτές είναι το People hub, το Pictures, Music & Video, Office και Games.
Μέσα από το People hub μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ εύκολα ομάδες επαφών από τις οποίες θα βλέπουμε οργανωμένα τις ενημερώσεις που κάνουν στους λογαριασμούς που διαθέτουν στο Facebook/Twitter/Linked In και θα μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις μέσω των υπηρεσιών Live Messenger, Facebook Chat και SMS. Μάλιστα η συζήτηση με κάποια επαφή σας μπορεί να εναλλάσσετε μεταξύ αυτών των υπηρεσιών πάντα όμως κάτω από την ίδια οθόνη και χωρίς κάποια εξωτερική εφαρμογή.
Η υποστήριξη multi-tasking στα Windows Phone 7.5 είναι γεγονός και δουλεύει απροβλημάτιστα πατώντας για λίγη ώρα το κουμπί της επιστροφής. Η εμφάνιση των εφαρμογών γίνεται υπό μορφή καρτών οι οποίες δεν ξεπερνούνε τις 6 κάθε φορά ενώ με ένα απλό πάτημα μπορούμε να επιλέξουμε αυτή που θα φέρουμε στο προσκήνιο.
Μία από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ένα smartphone είναι ο browser. Στo Mango βλέπουμε τον Internet Explorer 9.0 ο οποίος αποτελεί «μικρογραφία» της desktop έκδοσης αν και δεν υποστηρίζει τις τεχνολογίες Flash και Silverlight. Υποστηρίζει όμως HTML 5 και η εμφάνιση των περισσοτέρων ιστοσελίδων που δοκιμάσαμε είναι απροβλημάτιστη και πολύ γρήγορη. Στο βίντεο της παρουσίασης μπορείτε να δείτε και την άψογη ταχύτητα απόκρισης κατά το scrolling και το zoom σε μια ιστοσελίδα.
HTC Sense
Και όμως, η παρουσία του Sense υπάρχει στο Radar αν και δεν έχει τη μορφή του εναλλακτικού γραφικού περιβάλλοντος όπως στο Android, κάτι που σε κάθε περίπτωση απαγορεύει η Microsoft. Όπως μας εξήγησαν τα στελέχη της HTC, η συνεργασία με τη Microsoft για τις νέες Mango συσκευές δεν περιορίστηκε σε κάποιες πρόσθετες εφαρμογές όπως στο παρελθόν αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα επίπεδα.
Για παράδειγμα έχοντας το Radar σε ανάποδη θέση με την οθόνη προς τα κάτω, τότε η συσκευή περνάει αυτόματα σε αθόρυβη λειτουργία. Ακόμα σε περίπτωση που έχετε το smartphone σε κάποια τσάντα, τότε σε περίπτωση που κάποιος σας καλεί, ο ήχος κλήσης θα ρυθμιστεί αυτόματα στο μέγιστο βαθμό και ανάλογα θα μειώνεται καθώς θα πλησιάζει το smartphone στο αυτί σας.
Κατά τα άλλα η HTC προσφέρει μια σειρά από εφαρμογές όπως αυτή του καιρού και των σημειώσεων οι οποίες έχουν αναβαθμιστεί ώστε να υποστηρίζουν τη νέα έκδοση. Μια νέα εφαρμογή η οποία προστίθεται μόνο στις συσκευές της HTC είναι το HTC Watch το οποίο είναι η διαδικτυακή υπηρεσία ενοικίασης ταινιών που προσφέρει η εταιρεία όχι μόνο από smartphones αλλά και από το Flyer, το μοναδικό tablet που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής η HTC. Η υπηρεσία κάνει την επίσημη της εμφάνιση αυτό το μήνα με ένα αρκετά περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων ταινιών από τις οποίες ελάχιστες διαθέτουν ελληνικούς υποτίτλους. Το κόστος ενοικίασης κυμαίνεται από 3-4 ευρώ ανάλογα με τη ταινία και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εκτός από το κινητό σας τηλέφωνο, και στην τηλεόραση σας φτάνει να υποστηρίζει την τεχνολογία DLNA.
Χρήση
Η χρήση του HTC Radar είναι πραγματική απόλαυση σε κάθε επίπεδο. Δηλώνουμε θαυμαστές του περιβάλλοντος Metro των Windows Phone το οποίο εμφανίζει με έναν εντυπωσιακό τρόπο διάφορες πληροφορίες σχετικά με ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που παρακολουθούμε αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις επαφές μας.
Ο επεξεργαστής του 1ghz δεν φαίνεται να επηρεάζει στο ελάχιστο την ταχύτητα του Radar αφού χωρίς καμία υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι η απόκριση και η πλοήγηση στα μενού του λειτουργικού είναι απόλυτα ομαλή, στα ίδια αν όχι σε καλύτερα επίπεδα με αυτή του iPhone και σίγουρα καλύτερη από οποιοδήποτε Android smartphone.
Επιπλέον η δουλειά που έχει κάνει η Microsoft στα ελληνικά μενού και το ελληνικό πληκτρολόγιο είναι πολύ καλή αν και περιμένουμε σε επόμενη έκδοση να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως στις φωνητικές εντολές καθώς και στο Local Scout των χαρτών Bing τα οποία εμφανίζουν πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος γύρω από τη θέση μας.
Το πρόβλημα με την αποστολή SMS με ελληνικούς χαρακτήρες έχει λυθεί σε όλα τα νέα Windows smartphones της εταιρείας και πλέον υποστηρίζει κανονικά τους 160 χαρακτήρες ενώ όπως ενημερωθήκαμε αυτό θα διορθωθεί σε υπάρχουσες συσκευές της εταιρείας όπως το Trophy με μελλοντική αναβάθμιση.
Η μπαταρία των 1520mAh όπως αναφέραμε στην αρχή δεν είναι προσβάσιμη χωρίς όμως πλέον να θεωρείται πρόβλημα στις μέρες μας. Όσον αφορά την αυτονομία, τα νέα είναι σχετικά καλά αφού το HTC Radar αντέχει άνετα μια ήμερα έντονης χρήσης η οποία θα περιλαμβάνει τη χρήση WiFi, 3G δικτύου και GPS. Η πλήρης φόρτιση γίνεται σε 2 ώρες περίπου ενώ η HTC υπόσχεται μέχρι 600 λεπτά ομιλίας και 480 ώρες αναμονής με κάθε φόρτιση.
Σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας χρήσης είναι οι εφαρμογές και τα παιχνίδια που έχουμε στη διάθεση μας μέσω του Windows Phone Marketplace. Μέχρι σήμερα με βάση στατιστικά στοιχεία , η βάση για Windows Phone αριθμεί περισσότερες από 35.000 εφαρμογές, η ποιότητα των οποίων είναι στην πλειοψηφία πολύ καλή. Δυστυχώς όμως αν και ο ρυθμός με τον οποίο μεγαλώνει το Windows Phone Marketplace είναι πιο γρήγορος από τα αντίστοιχα του iPhone και του Android, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις από εφαρμογές και παιχνίδια οι οποίες δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνιση τους. Αυτό πιθανόν να δυσκολέψει κάποιον που προέρχεται από κάποια από τις 2 αυτές πλατφόρμες και έχει συνηθίσει στην παρουσία τους. Πάντως όλα δείχνουν ότι τέτοια εποχή του χρόνου, η απόσταση που χωρίζει το Windows Marketplace από το App Store και το Android Market θα έχει μειωθεί αισθητά.
Κάμερα
Η HTC δε διακρίνεται για τη ποιότητα των καμερών που ενσωματώνει στα «έξυπνα» κινητά της τηλέφωνα, κάτι που όπως φαίνεται θέλει να αλλάξει ελέω και του ανταγωνισμού κυρίως της Nokia η οποία διακρίνεται στον συγκεκριμένο τομέα. Για το σκοπό αυτό εξοπλίζει το Radar με κάμερα 5 megapixel η οποία διαθέτει φακό εστιακής απόστασης 28 χιλιοστών για τη λήψη ευρειών φωτογραφιών. Για πιο «σκοτεινές» καταστάσεις, το μέγιστο διάφραγμα F/2.2 προσπαθεί να επιτύχει το τράβηγμα πιο καθαρών φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αλλά δε θα πρέπει να περιμένετε θαύματα.
Μάλιστα η HTC έχει προσθέσει τη δυνατότητα λήψης συνεχών φωτογραφιών αλλά και πανοραμικών, κάτι που γίνεται πολύ εύκολα με πολύ καλά αποτελέσματα. Δείτε ένα παράδειγμα πατώντας εδώ.
Κρίνοντας από τα παραπάνω δείγματα με βάση τις δοκιμές μας, μπορούμε να πούμε ότι η ποιότητα των φωτογραφιών ειδικά σε ηλιόλουστες ημέρες είναι πολύ καλή και δε θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. Η ποιότητα του HD Video 720p είναι καλή χωρίς να εντυπωσιάζει.Πατώντας εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τις φωτογραφίες σε πλήρη ανάλυση.
Συμπεράσματα
Η τιμή του HTC Radar έχει οριστεί στα €399, €50 λιγότερα από την αρχική ανακοίνωση, μια τιμή δίκαιη για αυτά που προσφέρει η συσκευή η οποία είναι από τα ελάχιστα Windows Phone Mango smartphones που θα δούμε μέχρι το τέλος του έτους στην ελληνική αγορά.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της έλλειψης ελληνικής υποστήριξης αποτελεί παρελθόν και σε συνδυασμό με όλα τα νέα χαρακτηριστικά του Mango φέρνουν το HTC Radar ως από μία από τις κορυφαίες επιλογές smartphone.