Η μετά PC εποχή μπορεί να είναι ένας όρος που έχει φορεθεί αρκετά τα τελευταία 2 χρόνια, η αλήθεια είναι όμως ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο χρήσης ενός υπολογιστή. Σύμφωνα με έρευνες, οι πωλήσεις tablet αναμένεται να ξεπεράσουν σε πωλήσεις το 2013 τους επιτραπέζιους υπολογιστές, ένα πολύ σημαντικό στατιστικό στοιχείο ειδικά όταν υπολογίσουμε το πόσο γρήγορα συνέβη η αλλαγή αυτή.
Ο κύριος υπαίτιος είναι σίγουρα το iPad, το tablet της Apple που αν και περιορισμένο σε δυνατότητες συγκριτικά με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, εντούτοις κέρδισε την αγάπη του κόσμου εξαιτίας του εύκολου χειρισμού και των εφαρμογών του. Η Google δε θα μπορούσε να μην προσφέρει την δική της πρόταση η οποία στηρίζεται φυσικά στο Android και ακολουθεί την πολιτική συνεργασίας με τρίτους κατασκευαστές οι οποίοι κατασκευάζουν τις συσκευές και η Google εξελίσσει την πλατφόρμα.
Αυτά βέβαια ίσχυαν μέχρι πρότινος αφού στο πρόσφατο συνέδριο Google I/O για προγραμματιστές, η Google επιβεβαίωσε τις φήμες που την ήθελαν να παρουσιάζει για πρώτη φορά το δικό της tablet. Η ανακοίνωση του Nexus 7’ δημιούργησε από την πρώτη στιγμή αρκετό ενθουσιασμό εξαιτίας κυρίως της τιμής αφού το μοντέλο των 8gb θα κοστίζει μόλις $200 και το μοντέλο των 16gb θα κυμαίνεται στα $250. Αν στη τιμή υπολογίσουμε τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και την τελευταία έκδοση του Android η οποία δείχνει πιο ώριμη από ποτέ, καταλήγουμε χωρίς αμφιβολία σε ένα από τα καλύτερα tablets της αγοράς. Ας δούμε το γιατί.
Εμφάνιση
Το Nexus 7’ της Google κερδίζει από την αρχή πόντους και από την εμφάνιση του η οποία αν και δε προκαλεί συγκινήσεις, είναι αρκετά καλή ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά το λογότυπο της Google.
Όπως και με το Galaxy Nexus smartphone, έτσι και το πρώτο tablet της Google δε διαθέτει κάποιο φυσικό πλήκτρο στην μπροστινή επιφάνεια αφού τα πλήκτρα ελέγχου εμφανίζονται υπό τη μορφή software μόλις γίνει εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος.
Η πίσω επιφάνεια αν και από πλαστικό, δίνει μια σχεδόν λαστιχένια αίσθηση η οποία βολεύει αρκετά στο κράτημα της συσκευής. Η συσκευή που είχαμε στα χέρια μας όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες και το βίντεο διαθέτει άσπρο χρώμα όμως η έκδοση που θα κυκλοφορήσει δημόσια θα διαθέτει μαύρο χρώμα στο πίσω μέρος. Στο πίσω μέρος κυριαρχεί η λέξη Nexus ενώ στο κάτω μέρος λίγο πάνω από το ηχείο υπάρχει το λογότυπο της Asus η οποία κατασκευάζει το Nexus 7’ tablet.
Στο κράτημα όπως είπαμε η συσκευή είναι αρκετά άνετη με πάχος 10.45 χιλιοστά και βάρος 340 γραμμάρια το οποίο θα προτιμούσαμε να είναι λίγο μικρότερο. Για μια ακόμη φορά θα δηλώσουμε φανατικοί του συγκεκριμένου μεγέθους tablet το οποίο κάνει την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων πιο άνετη ενώ είναι και πιο φορητό. Όσοι έχετε ήδη κάποιο laptop θα εκτιμήσετε περισσότερο το μέγεθος του ενώ όσοι το προορίζεται για αντικαταστάτη του φορητού σας υπολογιστή θα χρειαστεί να κάνετε ένα συμβιβασμό αφού σίγουρα η εμπειρία παρακολούθησης ταινιών και ειδικότερα το browsing είναι πάντα καλύτερα με μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Αν και το συγκεκριμένο εύρος τιμής των $200 μας προϊδεάζει για αρκετές παραχωρήσεις στον τομέα των τεχνικών χαρακτηριστικών όπως εν μέρει ισχύει στο Kindle Fire, εντούτοις η πραγματικότητα μας εκπλήσσει ευχάριστα. Η Google φρόντισε να ενσωματώσει στο Nexus 7’ αρκετά σύγχρονα μέρη με ποιο χαρακτηριστικό το Tegra 3 της Nvidia, χρονισμένο στο 1.2 GHz το οποίο αποτελείται από τετραπύρηνο (+1) επεξεργαστή καθώς και από υποσύστημα γραφικών το οποίο ενσωματώνει 12 πυρήνες. Ο Tegra 3 συνοδεύεται από μνήμη 1GB ram η οποία κρίνεται ικανοποιητική και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη.
Η οθόνη των 7’ ιντσών προστατεύεται από ανθεκτικό γυαλί της Corning, στηρίζεται στην τεχνολογία IPS και διαθέτει HD ανάλυση 1280x800. Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουμε την μπροστινή κάμερα για βιντεοκλήσεις με ανάλυση 1.2mp, WiFi/Bluetooth, τους αισθητήρες επιταχυνσιoμέτρου και γυροσκοπίου. Αν δεν αναφερθήκαμε σε δεύτερη κάμερα στο πίσω μέρος είναι επειδή αυτή δεν υπάρχει κάτι που όμως δεν αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα αφού η λήψη φωτογραφιών με ένα tablet αποτελεί μια όχι τόσο δημοφιλή διαδικασία κάτι που μπορεί να ανέβαζε το κόστος της συσκευής.
Μια πιο σημαντική απώλεια είναι η έλλειψη 3G υποστήριξης και θύρας microSD η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επέκταση μνήμης στην ήδη υπάρχουσα που διαθέτει το tablet της Google. Συγκεκριμένα θα κυκλοφορήσουν 2 συσκευές, μία των 8gb η οποία όμως διαθέτει πραγματικό ελεύθερο χώρο περίπου 6gb καθώς και μία των 16gb με πραγματικό χώρο 13gb. Ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να επιλέξει με προσοχή αφού στην εποχή της πληροφορίας ως γνωστόν κανένας δεν έκανε λάθος επιλέγοντας τη μεγαλύτερη χωρητικότητα ειδικά όταν η διαφορά τιμής κυμαίνεται στα $50.
Το κερασάκι στην τούρτα μπορούμε να πούμε ότι είναι ο δέκτης GPS ο οποίος συνοδευόμενος με το κατάλληλο λογισμικό, μετατρέπει το Nexus 7’ σε συσκευή πλοήγησης η οποία με το συγκεκριμένο μέγεθος της συσκευής είναι σίγουρα μια πολύ καλή λύση για τα ταξίδια σας.
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και η ενσωμάτωση της ασύρματης τεχνολογίας NFC (Near Field Communication) στην οποία πιστεύει πολύ η Google και η οποία έχει διάφορες χρήσεις. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αρχικά χρησιμοποιείται ως λύση στην απευθείας σύνδεση των συσκευών μεταξύ τους απλά με ένα άγγιγμα καθώς και στην μεταφορά δεδομένων μεταξύ τους. Όμως αναμένεται να παίξει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο εγγύς μέλλον αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συναλλαγές στις οποίες αντικαθιστά την πιστωτική σας κάρτα. Μάλιστα ήδη γίνονται τα πρώτα σημαντικά βήματα και στη χώρα μας με την υποστήριξη συναλλαγών NFC από σημαντικές εμπορικές αλυσίδες.
Η αυτονομία της συσκευής είναι αρκετά καλή αν και όχι στα επίπεδα του iPad. Υπεύθυνη είναι η μπαταρία των 4.350mah η οποία είναι ικανή για συνεχή αναπαραγωγή ταινίας υψηλής ευκρίνειας επί 10 ώρες ενώ στις προσωπικές μας δοκιμές με κανονική χρήση, μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή για 2-3 μέρες πριν πάμε στα πιτ (φόρτιση).
Με λίγα λόγια το Nexus 7’ διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας δείχνοντας μια αρκετά μεγάλη πληρότητα σε τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν εγγύηση για την μακροχρόνια κάλυψη των αναγκών σας.
Android Jelly Bean 4.1
Παραδοσιακά η Google συνδυάζει την κυκλοφορία κάθε συσκευής της σειράς Nexus, με τα αποκαλυπτήρια της επόμενης έκδοσης του Android. Με το Nexus 7’ tablet η παράδοση συνεχίζεται με τη Google να παρουσιάζει την πιο σημαντική έκδοση της πλατφόρμας, την έκδοση 4.1 Jelly Bean.
Project Butter
Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση της έκδοσης 4.0 η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη μόλις στο 10% των smartphones και των tablets που κυκλοφορούν στην αγορά, η έκδοση 4.1 βάζει στο στόχαστρο το κλασσικό πρόβλημα των Android συσκευών, την απόκριση και το scrolling. Παρουσιάζοντας το Project Butter (βούτυρο), η Google ενσωματώνει την τεχνολογία v-sync η οποία σε συνδυασμό με το τριπλό buffering, ανεβάζει σε 60 τα καρέ των animation που εμφανίζονται στο άνοιγμα και κλείσιμο των μενού ενώ προβλέπει την επόμενη σας κίνηση έτσι ώστε η απόκριση να γίνεται σχεδόν στιγμιαία.
Στην πράξη η διαφορά είναι εμφανής με πιο φυσική κίνηση στα animation του Android αλλά και στις εφαρμογές που αυτό ενσωματώνει αν και συναντήσαμε τα κλασσικά προβλήματα με εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Σε γενικές γραμμές το scrolling και η απόκριση δεν θα σας προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα αν και δεν έχει φτάσει ακόμα στα αντίστοιχα επίπεδα του iPad ή ενός Windows 8 tablet.
Ειδοποιήσεις
Το σύστημα ειδοποιήσεων του Android είναι από τα δυνατά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας από τις πρώτες της εκδόσεις κιόλας ενώ η Apple «δανείστηκε» αρκετά του στοιχεία στο iOS 5.0.
Στο Jelly Bean 4.1 οι ειδοποιήσεις γίνονται ακόμα καλύτερες με τη χρήση μιας καλύτερης γραμματοσειράς η οποία στηρίζεται στο Roboto font και κάνει το κείμενο πιο όμορφο και εύκολο στην ανάγνωση. Ακόμα συγκεκριμένος τύπος ειδοποιήσεων αποκτά μια νέα λειτουργία η οποία επιτρέπει στην ειδοποίηση να ξεδιπλώνεται και να αναδιπλώνεται μόλις χρησιμοποιήσουμε τα δύο δάκτυλα μας και σύρουμε προς τα κάτω. Μάλιστα παρέχεται και λειτουργία διαμοιρασμού (Share) έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ανοίξει πλήρως η εφαρμογή από την οποία προέρχεται η ειδοποίηση αν θέλετε να τη στείλετε email η να την ανεβάσετε σε κάποια άλλη υπηρεσία.
Google Now
Ένας διαφορετικός τρόπος αναζήτησης πληροφοριών στο Internet εγκαινιάζεται με το Jelly Bean και ο οποίος έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το ψηφιακό βοηθό του iPhone 4s, το Siri.
Το Google Now χρησιμοποιεί όλα τα δεδομένα που έχει μαζέψει από τις κατά καιρούς αναζητήσεις σας από τον υπολογιστή σας και σε συνδυασμό με την τοποθεσία που βρίσκεστε σας εμφανίζει περισσότερο σχετικά αποτελέσματα. Η Google υποστηρίζει ότι όσο περνάει ο καιρός, το σύστημα μας μαθαίνει καλύτερα με τα αποτελέσματα να γίνονται καλύτερα κάτι που σε μερικούς μπορεί να μην ακούγεται και τόσο ωραίο.
Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή πρέπει να πατήσουμε για ένα δευτερόλεπτο το home button και στη συνέχεια θα εμφανιστεί το λογότυπο της Google. Σέρνοντας το home button μέσα στο λογότυπο έχουμε πρόσβαση στο Google Now του οποίου το περιβάλλον αποτελείται κυρίως από κάρτες. Αμέσως το σύστημα θα εντοπίσει τη θέση μας και θα εμφανίσει τον καιρό ενώ μέσα από τις ρυθμίσεις μπορείτε να αποκλείσετε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Εκφωνώντας πάντα στην αγγλική γλώσσα ένα τύπο από τις υποστηριζόμενες ερωτήσεις όπως “Is it gonna rain tomorrow”, μια σχεδόν ανθρώπινη φωνή θα σας απαντήσει εμφανίζοντας παράλληλα μια κάρτα με την πρόβλεψη του καιρού για την εβδομάδα που διανύεται. Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο της υποστήριξης υποστηρίζονται αρκετοί τύποι ερωτήσεων μεταξύ των οποίων ετυμολογίες λέξεων, εύρεση φωτογραφιών, εύρεση κοντινών σημείων ενδιαφέροντος καθώς και τρόπος μετάβασης σε αυτούς.
Στην περίπτωση που κάνετε μια ερώτηση η οποία δεν υποστηρίζεται από το σύστημα, τότε θα εμφανιστεί η κλασσική σελίδα αποτελεσμάτων της Google. Η αναγνώριση της ομιλίας μας είναι καλή χωρίς να εντυπωσιάζει όμως αφού σε πολλές περιπτώσεις τα νεύρα σας θα υποστούν δοκιμασία.
Play Store
Το Play Store (το παλιό android market) διαθέτει όλες τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του Android. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα της πλατφόρμας αφού η Google δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των προγραμματιστών για την ανάπτυξη εφαρμογών ειδικά για tablets. Εν αντιθέση με την πρωτοκαθεδρία του Android στα smartphones με άνω των 600.000 εφαρμογών και παιχνιδιών, η πραγματικότητα σε εφαρμογές καθαρά για tablets είναι αρκετά χειρότερη ειδικά αν τις συγκρίνουμε με τις 250.000 εφαρμογές που διαθέτει η Apple για το iPad.
Οι λόγοι είναι αρκετοί και θα τους εστιάσουμε κυρίως στο μικρό μερίδιο που κατέχουν όλα τα android tablets στην αγορά έναντι του iPad της Apple το οποίο σαρώνει σε πωλήσεις οι οποίες φυσικά προκαλούν το ενδιαφέρον των προγραμματιστών. Ίσως η αναμενόμενη εμπορική επιτυχία του Nexus 7’ να αλλάξει για λίγο τις ισορροπίες όμως η Google έχει αρκετή δουλειά μπροστά της έτσι ώστε να μειώσει το χάσμα με τον κυριότερο της αντίπαλο.
Widgets
Το Android 4.1 Jelly Bean διαθέτει αρκετές βελτιώσεις όπως η αυτόματη αναπροσαρμογή των εικονιδίων στην οθόνη μόλις μετακινείτε κάποιο μεγάλο widget. Στην παλαιότερη έκδοση αν δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χώρος να «καθίσει» το widget εκεί που θέλατε λόγω της παρουσίας άλλων εικονιδίων, ένα μήνυμα σας γνωστοποιούσε την αδυναμία ολοκλήρωσης της μετακίνησης.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί παρελθόν και τα εικονίδια που εμποδίζουν το widget πλέον κάνουν χώρο προς άλλη κατεύθυνση.
Chrome και Google Maps
Στις υπόλοιπες αλλαγές ξεχωρίζουμε την παρουσία του Chrome ως τον προκαθορισμένο browser του Jelly Bean ο οποίος υποστηρίζει HTML 5 και συγχρονίζει τα bookmarks, τους κωδικούς σας ακόμα και τις ανοιχτές σελίδες που έχετε στο Chrome για Windows η OS X. Η απουσία υποστήριξης Flash πλέον θεωρείται δεδομένη αφού η Adobe με επίσημη ανακοίνωση της τερματίζει την ανάπτυξη του για το Android.
Τα Google Maps μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν από το iOS σε λίγο καιρό, όμως όπως θα περιμένατε βρίσκονται στην καλύτερη τους κατάσταση στο Android με υποστήριξη κατεβάσματος χαρτών έτσι ώστε να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένους χάρτες χωρίς την ανάγκη σύνδεσης στο Internet. Δυστυχώς το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν υποστηρίζει ακόμα χάρτες της Ελλάδας για τους οποίους η σύνδεση στο Internet εξακολουθεί να είναι αναγκαία.
Συμπεράσματα
Συσκευές σαν το Nexus 7’ με την ποιότητα και την τιμή που αυτές διαθέτουν, απλά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις ότι είναι θέμα χρόνου οι πωλήσεις των tablet να ξεπεράσουν αυτές των επιτραπέζιων συστημάτων. To tablet απολύτως δικαιολογημένα θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος εισαγωγής στο Internet και στους υπολογιστές για κάποιον ή κάποια που δεν έχει ξανά επαφή με υπολογιστή εξαιτίας της ευκολίας χρήσης του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την τεχνολογία αφής.
Η Google με το Nexus 7’ επιθυμεί να δώσει μια σημαντική προώθηση στην αγορά των Android tablets με μια συσκευή η οποία συνδυάζει κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, με μια ασυναγώνιστη τιμή. Πάντως η κίνηση της εταιρείας να κυκλοφορήσει το δικό της tablet από το οποίο μάλιστα δε προσδοκά κέρδη, πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της με άλλες εταιρείες όπως η Samsung που έχουν επενδύσει αρκετά στην κυκλοφορία των δικών τους προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια πολιτική ακολουθεί πλέον και η Microsoft αν και σε διαφορετικό επίπεδο τιμής, ενδεικτικό όμως της αλλαγής εποχής για την οποία αναφερθήκαμε στην εισαγωγή και της σημασίας που δίνουν οι εταιρείες.
Το Google Nexus 7’ θα κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούλιο στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη αρχής γενομένης με την Αγγλία στις 20 Ιουλίου με το μοντέλο των 8gb να κοστίζει £159 και το μοντέλο των 16gb στις £199. Αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, το πιθανότερο σενάριο είναι να το δούμε πολύ σύντομα και στη χώρα μας όπως και με τις υπόλοιπες συσκευές Nexus. Οι τιμές αναμένονται να κυμανθούν στα €199 για το μοντέλο των 8GB και €249 για τα 16gb.
- 1