Το Android έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς κατασκευαστές να εισέλθουν στη κατηγορία των φορητών συσκευών –smartphones, tablets, wearable devices. Ένας από αυτούς τους κατασκευαστές είναι και η Gigaset AG, γνωστή παλαιότερα και ως Siemens Home και Office Communication Devices. Λογικά, οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζουν ή θα έχουν δει τηλεφωνικές συσκευές της συγκεκριμένης εταιρείας.
Το Gigaset QV830 είναι ένα νέο, σχετικά οικονομικό tablet –με βάση αυτά που προσφέρει- που θα βρείτε στα καταστήματα της Cyta, με κόστος 149 ευρώ. Το QV830 βασίζεται όπως αναφέραμε στο λειτουργικό σύστημα της Google, Android, με την εταιρεία να μην έχει επιχειρήσει να διαφοροποιήσει το περιβάλλον εργασίας κάτι που θα αρέσει σε πολλούς από εσάς.
Αισθητική – Ποιότητα κατασκευής
Η συσκευή κυκλοφορεί σε μαύρο και ασημί χρώμα και το σχήμα της, απομακρύνεται από το κλασσικό… τετράγωνο, αφού οι δύο μεγαλύτερες πλευρές καμπυλώνουν. Ο σχεδιασμός μας άρεσε και σίγουρα καθιστά τη συσκευή ξεχωριστή σε σχέση με άλλα αντίστοιχου κόστους tablets. Εμείς δοκιμάσαμε την ασημένια έκδοση και για αυτό η πλήρης ονομασία της είναι Gigaset QV830 Silver.
Το υλικό στο πίσω μέρος έχει μεταλλικό φινίρισμα, και αυτό δίνει πόντους στη γενικότερη κατασκευή, η οποία είναι αρκετά καλή και προσεγμένη. Είναι θα λέγαμε μία όμορφη συσκευή που είναι και αρκετά περιποιημένη. Αριστερά και δεξιά, όπως κρατάμε το tablet σε θέση πορτραίτου (το πίσω μέρος σχηματίζει καμπύλη που βοηθάει αρκετά στο κράτημα) δεν παρατηρούνται πλήκτρα ή υποδοχές. Στη πάνω και κάτω πλευρά του tablet παρατηρείται γυαλιστερό μεταλλικό φινίρισμα, που επίσης δίνει μία αίσθηση πολυτέλειας.
Μας άρεσε που η εταιρεία κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό προσφέροντας μία συσκευή όσο το δυνατόν καλύτερα φτιαγμένη -συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι το κόστος έπρεπε να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα- και που παράλληλα είναι ξεχωριστή όσο αφορά στην αισθητική. Να αναφέρουμε ότι οι διαστάσεις του Gigaset QV830 είναι 200 x 141 x 8.0 χιλιοστά ενώ το βάρος του είναι 339 γραμμάρια, και επομένως δεν κουράζει κατά το κράτημα με το ένα χέρι.
Οθόνη
Η συσκευή, διαθέτει οθόνη με διαγώνιο 8 ιντσών, που είναι μία ιδιαίτερα δημοφιλής διαγώνιος τελευταία, ωστόσο αυτό που δεν συναντούμε συχνά είναι η αναλογία πλευρών που προτίμησε η εταιρεία και η οποία είναι 4:3 (οι περισσότερες ανταγωνιστικές συσκευές έχουν οθόνη με αναλογία πλευρών 16:10 ή 16:9), υποστηρίζοντας ανάλυση 768 x 1024 pixels. Η πυκνότητα των εικονοστοιχείων είναι 160ppi, και επομένως κάτω από το επιθυμητό όριο, οπότε και δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τα pixels στο panel αν φέρετε το tablet πολύ κοντά στα μάτια σας.
Δεν είναι πάντως λογικό να κάνετε κάτι τέτοιο, οπότε από φυσιολογική απόσταση, μπορείτε να περιμένετε ότι θα απολαμβάνετε καλό σχετικά επίπεδο άνεσης. Το γυαλί που προστατεύει την οθόνη, δεν έχει κάποια επίστρωση ενάντια στις αντιαισθητικές δαχτυλιές και τα έλαια που εκκρίνει το δέρμα μας, ενώ απουσιάζει και κάποια αντανακλαστική επίστρωση.
Το τελευταίο καθιστά δύσκολη την εργασία υπό το φως του ήλιου ενώ και οι γωνίες θέασης δεν συγκαταλέγονται στα πλεονεκτήματα της συσκευής. Βρήκαμε γεμάτη την εμπειρία με την αναλογία πλευρών 4:3 –κυρίως κατά τη πλοήγηση στο Internet ή καθώς κοιτούσαμε στη gallery τις φωτογραφίες- ωστόσο δεν μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη χρωματική απόδοση της οθόνης (262K, 18bit) ή από το μέγιστο επίπεδο φωτεινότητας της. Να αναφέρουμε ότι επιπλέον δεν υποστηρίζεται λειτουργία αυτόματης ρύθμισης της φωτεινότητας, ωστόσο αυτό συνηθίζεται στις οικονομικές κατασκευές του είδους.
Χαρακτηριστικά
Πέρα από την οθόνη των 8 ιντσών, στη πρόσοψη υπάρχει μία δευτερεύουσα κάμερα για βιντεοκλήσεις με αισθητήρα 1.2 Megapixels ενώ στο πίσω μέρος έχουμε τη κύρια κάμερα, με αισθητήρα 5.0 Megapixels –ευτυχώς- αυτόματης εστίασης. Δυστυχώς, απουσιάζει το flash και αυτό σημαίνει ότι μερικές λήψεις, είναι απλώς ακατόρθωτες για τη συγκεκριμένη συσκευή. Αν είχε flash θα ήταν σίγουρα καλύτερα, ωστόσο σκεφτείτε να μην υποστήριζε και αυτόματη εστίαση η κάμερα. Είναι πολύ σπουδαίο που υπάρχει αυτή η λειτουργία σε μία συσκευή αυτής της κατηγορίας τιμής. Στο πίσω μέρος, και χαμηλά, υπάρχει ένα τμήμα μαύρου πλαστικού, στο οποίο ξεχωρίζει η γρίλια για το ηχείο της συσκευής.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω στο κείμενο, όλες οι υποδοχές και τα πλήκτρα βρίσκονται στο πάνω μέρος της συσκευής καθώς την κρατάμε σε θέση πορτραίτου (βολεύει αρκετά πάντως όταν το κρατάμε σε οριζόντια -landscape- θέση, αφού όλα τα χειριστήρια και υποδοχές βρίσκονται στο αριστερό χέρι). Κατά σειρά, διακρίνουμε τον volume rocker για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, την υποδοχή microUSB2.0, τη θύρα 3.5 χιλιοστών για ακουστικά, την υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD – βρίσκεται κάτω από ένα κάλυμμα - καθώς και το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης. Δυστυχώς δεν παρέχεται έξοδος εικόνας (π.χ mini HDMI) και αυτό για ορισμένους ίσως να αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα.
Στο εσωτερικό του βρίσκουμε ένα τετραπύρηνο επεξεργαστή της MediaTek (MTK8125), με τέσσερις πυρήνες ARM Cortex-A7 με συχνότητα λειτουργίας 1.2GHz, 1GB RAM καθώς και 8GB αποθηκευτικού χώρου που επεκτείνεται με τη χρήση κάρτας μνήμης τύπου microSD έως και κατά 32GB. Κατά τα άλλα είναι εξοπλισμένο με WiFi 802.11b/g/n, WiFi direct, Bluetooth 4.0 LE, A-GPS και η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 3260mAh, η οποία προσφέρει αυτονομία περίπου μίαμιση μέρα με αρκετή/ έντονη χρήση.
Γενική απόδοση
Το Gigaset QV830, από άποψη απόδοσης τα πηγαίνει αρκετά καλά, και έτσι δεν θα αντιμετωπίσετε το παραμικρό πρόβλημα με το σερφάρισμα στο Internet, με την αναπαραγωγή video ανάλυσης HD ή ακόμα και Full HD (1080p) ενώ μπορείτε να παίξετε αρκετά σύγχρονα παιχνίδια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να συμβιβαστείτε με χαμηλότερη ποιότητα απεικόνισης και με χαμηλότερο framerate. Το ηχείο είναι αρκετά ισχυρό -1W- και κάνει καλά τη δουλειά του κατά την αναπαραγωγή ταινιών, ωστόσο κατά την αναπαραγωγή μουσικής είναι “ασαφές” ενώ παραμορφώνει σε υψηλή ένταση.
Η απόδοση της κάμερας είναι τυπική για την ανάλυση του αισθητήρα, και έτσι δεν θα επεκταθούμε περισσότερο. Η αυτόματη εστίαση βοηθάει αρκετά, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων, παρατηρείται αρκετός θόρυβος και η έλλειψη λεπτομέρειας στη πλειονότητα των περιπτώσεων είναι εμφανής. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τη λειτουργία της λήψης video (μας έκανε εντύπωση, που πέρα από τη δυνατότητα λήψης video σε 720p παρέχεται και η δυνατότητα –χωρίς να φαίνεται στις προδιαγραφές- λήψης video σε ανάλυση 1920 x 1088 pixels (η διαφορά στη ποιότητα δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής πάντως).
Το λογισμικό βασίζεται στο Android 4.2.2 (Jelly Bean) το οποίο είναι “μαμίσιο”, με την έννοια ότι δεν παρατηρούνται αλλαγές στην αισθητική ή στα χαρακτηριστικά και έτσι δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.
Συμπεράσματα
Το Gigaset QV830 έφτασε στην Ελληνική αγορά για να αναμετρηθεί με πολλές Κινέζικες και Κορεάτικες κατασκευές, και σίγουρα η πορεία του στην αγορά δεν θα είναι περίπατος. Παρόλα αυτά, λόγω της αναλογίας των πλευρών της οθόνης, της καλής ποιότητας κατασκευής και του ιδιαίτερου σχήματος, έχει κάτι διαφορετικό να αντιπροτείνει.
Είναι επίσης ένα σχετικά καλοφτιαγμένο, λεπτό -μόλις 8 χιλιοστά- και με όμορφη εμφάνιση tablet. Υπάρχουν τομείς που “χωλαίνει”, όπως σχεδόν κάθε συσκευή σε αυτό το επίπεδο τιμής (απουσιάζει και έξοδος εικόνας) ωστόσο υπερτερεί σε τομείς όπως είναι η “προσωπικότητα” και η ποιότητα κατασκευής. Είναι μία καλή συσκευή σε σχέση με το κόστος της που αξίζει να συμπεριλάβετε στις επιλογές σας, αν προσανατολίζεστε στην αγορά ενός οικονομικού, μικρού σε μέγεθος tablet.
Μας άρεσε
- Όμορφο και κομψό (8 χιλ. πάχος)
- Ωραίο φινίρισμα
- Δυνατότητα αναπαραγωγής video ανάλυσης 1080p
- Δύο κάμερες
Δε μας άρεσε
- Η απόδοση της κύριας κάμερας
- Η ανάλυση της οθόνης
- Απουσία εξόδου εικόνας
Συντάκτης: Γιώργος Ιωσηφίδης