Η επέλαση των tablets συνεχίζεται και τίποτα δε δείχνει ικανή να τη σταματήσει. Η Ταϊβανέζικη Asus, από την πρώτη στιγμή έδωσε έμφαση στη νέα κατάσταση πραγμάτων, προσαρμοζόμενη στις αλλαγές της εποχής στις οποίες περιλαμβάνεται και η μεταστροφή από τα netbooks, μια κατηγορία στην οποία η Asus έχει μεγάλη ιστορία με την σειρά EEE PC.
Έχοντας δημιουργήσει αίσθηση με το Transformer το οποίο έθεσε τις βάσεις για τα μελλοντικά υβριδικά tablets τα οποία μπορούν να μεταμορφωθούν σε laptop, η Asus έδειξε να επικεντρώνεται στα «μεγάλα» tablets με οθόνη 10 ιντσών. Όμως το περασμένο καλοκαίρι, η συνεργασία και η ένταξη στο πρόγραμμα Nexus της Google, είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία του Nexus 7 κάτω όμως από την ονομασία της Google, ένα tablet το οποίο συνάντησε τεράστια επιτυχία και θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα tablets πλην iPad.
Το συγκεκριμένο μοντέλο έκανε σαφές ότι τα tablets με οθόνη 7-8 ιντσών έχουν έρθει για να μείνουν αφού προσφέρουν μεγαλύτερη φορητότητα και είναι πιο εύκολα στο χειρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στη χρονιά βλέπουμε εταιρείες όπως η Hewlett Packard να παρουσιάζουν παρόμοια tablet ενώ πιο ενδεικτική είναι η κίνηση της Microsoft να υποστηρίξει αυτές τις διαστάσεις στα επερχόμενα Windows 8.1 κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αρκετά νέα μοντέλα το δεύτερο μισό του 2013.
Η ASUS πάντως δε μένει με σταυρωμένα χέρια και παρουσίασε το Φεβρουάριο στην MWC το FonePad το οποίο αποτελεί την δική της πρόταση στα tablets των 7’ ιντσών ενώ διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα σε ένα σημαντικό τομέα.
Είχαμε στα χέρια μας για λίγες ημέρες τη συσκευή, μια ευγενική παραχώρηση της Westnet Distribution η οποία αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή notebooks, tablets και AIO PC της ASUS, κάτι που περιμένουμε να δώσει τέλος στην προβληματική διαθεσιμότητα προϊόντων της ASUS στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.
Σχεδιασμός
Κοιτώντας πρώτα τον σχεδιασμό και την ποιότητα κατασκευής του FonePad, εντοπίζουμε σημαντικές διαφορές με το Nexus 7. Σημαντικότερη θεωρείται το κυρίαρχο υλικό κατασκευής το οποίο δεν είναι πλαστικό αλλά αλουμίνιο στο μεγαλύτερο μέρος του. Οι υπόλοιπες διαστάσεις της συσκευής κρίνονται ικανοποιητικές χωρίς καμία έκπληξη στο βάρος και το πάχος τα οποία βρίσκονται στα 10.4 χιλιοστά και στα 340 γραμμάρια αντίστοιχα, ακριβώς ίδια με αυτά του Nexus 7.
Το κράτημα της συσκευής γίνεται και με το ένα χέρι, ενώ συνολικά μπορούμε να πούμε ότι η Asus έχει κατασκευάσει ένα όμορφο tablet χωρίς όμως να προσφέρει συγκινήσεις.
Τεχνικά
Ξεκινάμε πρώτα από την οθόνη των 7’ ιντσών η οποία είναι τεχνολογίας IPS και διαθέτει ανάλυση 1280 x 800 με 216 PPI. Οι γωνίες θέασης είναι αρκετά καλές, με τα χρώματα να είναι ικανοποιητικά χωρίς να εντυπωσιάζουν αφού θα τα περιμέναμε πιο ζωντανά. Πάντως η ASUS παρέχει προεγκατεστημένη στο FonePad την εφαρμογή Splendid μέσω της οποίας μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία των χρωμάτων της οθόνης, σε κάτι πιο φυσικό.
Η πρώτη μεγάλη διαφορά με τα περισσότερα καθαρόαιμα tablets της συγκεκριμένης κατηγορίας την εντοπίζουμε μόλις αφαιρέσουμε το προστατευτικό πλαστικό καπάκι στην κορυφή στο πίσω μέρος. Άμεσα μπορούμε να εντοπίσουμε δύο θύρες, μία για την εισαγωγή microSD κάρτας η οποία επεκτείνει τα 16GB με επιπλέον 32GB, και μία δεύτερη η οποία έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού στην οποία μπορούμε να εισάγουμε την 3G κάρτα μας.
Η διαφορά με τα υπόλοιπα tablets τα οποία δέχονται sim κάρτες, βρίσκεται στη δυνατότητα του FonePad να διεξάγει ακόμα και τηλεφωνικές κλήσεις πέρα από τη σύνδεση σε δίκτυα 3G για πρόσβαση στο Internet. Έτσι μπορείτε να θεωρήσετε ότι το FonePad εκτός από ένα tablet 7’ ιντσών είναι και ένα τεράστιο smartphone το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε στο αυτί σας αν θέλετε να καλέσετε κάποιον, και έτσι να προσφέρεται απλόχερα γέλια σε όσους σας βλέπουν. Περιττό να αναφέρουμε ότι η αγορά ενός Bluetooth ακουστικού κρίνεται αναγκαία.
Ακόμα μια σημαντική διαφορά βρίσκεται στον επεξεργαστή που επιλέγει να το εξοπλίσει η ASUS και ο οποίος είναι κατασκευής Intel κάτι που σημαίνει ότι στηρίζεται στην αρχιτεκτονική x86 και όχι σε ARM όπως η συντριπτική πλειοψηφία των android tablets. Η πορεία της Intel στη mobile εποχή δεν έχει καμία σχέση με την πορεία της εταιρείας στους προσωπικούς υπολογιστές, έχοντας μείνει αρκετά πίσω αφού δε μπόρεσε να προτείνει λύσεις οι οποίες θα προσέφεραν σημαντική αυτονομία. Πλέον με την τελευταία γενιά των επεξεργαστών Atom, η Intel κάνει μπορούμε να πούμε τα πρώτα σοβαρά βήματα στο χώρο ενώ η επόμενη χρονιά θα είναι ορόσημο για την εταιρεία.
Η απόφαση της ASUS σίγουρα εμπεριέχει ρίσκο αφού είναι ο δεύτερο μόλις γνωστός κατασκευαστής ο οποίος ενσωματώνει Intel επεξεργαστή σε tablet, με τη Samsung να έχει κάνει την αρχή με τον διπύρηνο Atom στο 1.6 GHz. Στο FonePad για λόγους κόστους κυρίως, η Asus προτιμά τον μονοπύρηνο Atom Z2420 στο 1.2 GHz με 1GB RAM μια πρόταση που δημιουργεί προβλήματα όπως μπορείτε να δείτε στην ενότητα της παρουσίασης μας η οποία ασχολείται με τη χρήση του tablet.
Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά βλέπουμε ασύρματη υποστήριξη 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0 καθώς και δέκτη GPS δέκτη, όχι όμως NFC. Το FonePad διαθέτει μία κάμερα στο μπροστινό μέρος για βιντεοκλήσεις και η οποία είναι ανάλυσης 1.2mp
Android
Με την έκδοση Jelly Bean 4.1.2 (σύντομα και η 4.2.2), το FonePad φέρνει όλα τα καλά (αλλά και τα κακά) της πλατφόρμας του Android, συμπεριλαμβανομένου και του Play Store με τις εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές που θα καλύψουν κάθε σας ανάγκη αλλά θα επεκτείνουν και τις δυνατότητες της συσκευής. Το στοίχημα παραμένει για τη Google κατά πόσο θα μπορέσει να βελτιώσει τις εφαρμογές για Android tablets οι οποίες η αλήθεια είναι ότι δε συγκρίνονται και ως προς την ποσότητα αλλά κυρίως ως προς την ποιότητα με τις αντίστοιχες του iPad.
Η συνεισφορά της Asus στο Android δεν περιλαμβάνει κάποιο νέο γραφικό περιβάλλον όπως κάνουν άλλες εταιρείες, με την έμφαση να έχει δοθεί στην παρουσία νέων widgets και εφαρμογών.
Στη λίστα ειδοποιήσεων υπάρχει μια λίστα για άμεση πρόσβαση σε σημαντικές ρυθμίσεις όπως η φωτεινότητα και η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του WiFi, GPS κ.α. Στο κάτω μέρος και δίπλα στα τρία κλασσικά πλήκτρα ελέγχου, το home, της επιστροφής και του multitasking, βλέπουμε και ένα τέταρτο το οποίο φέρνει στην επιφάνεια μια νέα δυνατότητα του FonePad, τα floating apps. Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από την ονομασία, οι συγκεκριμένες μίνι εφαρμογές μένουν στο προσκήνιο όσο εσείς μπορείτε να συνεχίζετε να χειρίζεστε την εφαρμογή η οποία βρίσκεται από κάτω τους. Παρόμοια λειτουργία έχουμε δει και στα κορυφαία smartphones της LG και της Samsung, με την ASUS να διαθέτει ήδη 40 τέτοιες εφαρμογές.
Χρησιμοποιώντας το FonePad, αμέσως διακρίνουμε ότι η απόκριση δεν είναι άμεση ενώ δημιουργείται και ένα πρόβλημα με συγκεκριμένα animations τα οποία δεν είναι ομαλά. Η εκτέλεση των περισσοτέρων εφαρμογών είναι απροβλημάτιστη ενώ ο μονοπύρηνος Intel επεξεργαστής δείχνει τα όρια του όταν δοκιμάσουμε να παίξουμε κάποιο απαιτητικό παιχνίδι όπως το Modern Combat 4.
Το πληκτρολόγιο που έχει ενσωματώσει η Asus στην πλατφόρμα είναι αρκετά καλό αν και προτιμούμε κάποιο με τεχνολογία παρόμοια με του Swype, κάτι που έχει προσθέσει η Google στην επόμενη έκδοση του Android.
Μία ακόμα χρήση εφαρμογή που εντοπίσαμε είναι το Dictionary, ένα λεξικό το οποίο αναλαμβάνει να σας εμφανίσει την ετυμηγορία μιας λέξης, μόλις την επιλέξετε είτε από κάποιο μενού του FonePad είτε φυσικά από e-mail και ιστοσελίδες. Δουλεύει αρκετά καλά αν και θα θέλαμε να υποστηρίζει περισσότερες εφαρμογές αφού επικεντρώνεται κυρίως στις εφαρμογές που είναι προεγκατεστημένες στο Android όπως ο Internet browser (και όχι ο Chrome).
Η αυτονομία της συσκευής είναι αρκετά καλή, υποβοηθούμενη από την μπαταρία των 4.270 mAh η οποία είναι ικανή να σας βγάλει ασπροπρόσωπους είτε με αυτονομία ημερών σε περίπτωση που χειρίζεστε αρκετά το tablet, είτε με αρκετά μεγάλο χρόνο αναμονής.
Συμπεράσματα
Το FonePad της Asus δε μας εντυπωσίασε και με βάση την τιμή του η οποία επίσημα τοποθετείται στα €269, δε μπορούμε να το προτείνουμε για αγορά ειδικά όταν θα πρέπει να το συγκρίνουμε με τον άμεσο ανταγωνιστή του χωρίς να συμπεριλάβουμε την ποιότητα κατασκευής.
Στην ουσία μας δίνει περισσότερο την αίσθηση του «πειράματος» αφού η Asus επέλεξε έναν αμφιλεγόμενο επεξεργαστή που με βάση τις μετρήσεις επιδόσεων μπορεί να φέρνει ικανοποιητικά νούμερα, όμως η όλη εμπειρία χρήσης δε συγκρίνεται με αυτή του Nexus 7 μέσω του οποίου γνωρίσαμε και αποθεώσαμε το Android Jelly Bean. Συμπληρώνοντας ένα χρόνο μετά την έλευση του Nexus 7 και με βάση τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η αγορά, περιμέναμε σίγουρα κάτι πιο εντυπωσιακό ως το πρώτο επίσημο μικρό tablet της Asus.
Ενδιαφέρουσα παραμένει η λειτουργία τηλεφώνου του FonePad πάντα με χρήση Bluetooth ακουστικού που για τον ενδιαφερόμενο θα καταστήσει περιττό το κουβάλημα και ενός smartphone. Αμφιβάλλουμε αν θα χρησιμοποιηθεί ευρέως πάντως σε περίπτωση που γίνει, σίγουρα η Asus θα διαθέτει έναν άσσο στο μανίκι της.