[page=Εισαγωγή]
Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Από όλα τα tablets που παρουσιάσαμε το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου στις αποστολές μας στις εκθέσεις Mobile World Congress 2011 και CeBIT 2011, το Asus Transformer ήταν από τα tablets που δημιούργησαν αίσθηση.
Αυτό μόνο τυχαίο δε μπορεί να θεωρηθεί αφού πίσω από το Transformer κρύβεται η Asus, η Ταϊβανέζικη εταιρεία η οποία δεν επαναπαύεται και συνεχώς παρουσιάζει νέα προϊόντα και concepts. Σίγουρα οι περισσότεροι θυμάστε ότι η εποχή των netbooks ξεκίνησε από την Asus η οποία παρουσίασε το Eee PC μόλις στα τέλη του 2007. Το Eee PC κάλυψε ένα κενό στην αγορά η οποία ήθελε ένα ελαφρύ, φορητό υπολογιστή σε πολύ μικρότερες διαστάσεις από τις υπάρχουσες προτάσεις αλλά και δυνατό ώστε να τρέχει ικανοποιητικά εφαρμογές γραφείου και Internet. Σε συνδυασμό με την άκρως ανταγωνιστική τους τιμή, τα netbooks συνάντησαν μεγάλη εμπορική επιτυχία ώσπου φτάνουμε στην κυκλοφορία του iPad της Apple που άλλαξε τα δεδομένα.
Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν παρουσιάσει τη δική τους πρόταση tablet και αρκετά περισσότερες αναμένεται να το κάνουν μέσα στη χρονιά. Πάντως αν κάτι χαρακτήριζε την πρώτη γενιά των tablets, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ομοιότητα τους τόσο σε τεχνικά χαρακτηριστικά όσο και στην πλατφόρμα που τρέχουν.
Η Asus θέλει να διαφοροποιηθεί και παρουσίασε ήδη στη CeBIT τρία tablets, το Eee Pad Slider με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο, το Eee Pad MeMO που συνεργάζεται με κινητό τηλέφωνο και τέλος το Eee Pad Transformer όπου μας έκανε και τη μεγαλύτερη εντύπωση, Με το συγκεκριμένο μοντέλο η Asus προτείνει ένα διαφορετικό τύπου tablet το οποίο μπορεί να μεταμορφωθεί πολύ εύκολα σε φορητό υπολογιστή τύπου netbook μέσω ενός εξωτερικού dock πληκτρολογίου. Κερασάκι στην τούρτα μπορεί να θεωρηθεί η τιμή που το κατατάσσει ίσως ως το φθηνότερο Android Honeycomb tablet στην αγορά αυτή τη στιγμή και μάλιστα αρκετά δύσκολο στο να βρεθεί αφού οι περιορισμένες ποσότητες κάνουν δύσκολη την εύρεση και αγορά του.
Ας δούμε όμως αν το Asus Transformer δικαιολογεί τον όλο θόρυβο γύρω από το όνομα του.
[page=Hardware]
Hardware
Η ποιότητα κατασκευής του Transformer είναι αρκετά καλή αν και κυριαρχεί το πλαστικό σχεδόν σε ολόκληρη τη συσκευή. Το πίσω μέρος ξεχωρίζει για τον πολύ όμορφο σχεδιασμό του, με το λογότυπο της Asus να δεσπόζει.
Εξωτερικά η συσκευή διακρίνεται για την έλλειψη οποιουδήποτε φυσικού πλήκτρου πάνω στην μπροστινή επιφάνεια, ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο των tablets που βασίζονται στο Android Honeycomb. Περιμετρικά της συσκευής βλέπουμε τα γνωστά πλήκτρα αυξομείωσης ήχου, απενεργοποίηση/ενεργοποίησης της συσκευής, είσοδο για ακουστικά, θύρα για microSD κάρτες καθώς και έξοδο mini HDMI με την οποία μπορείτε να συνδέσετε το Transformer με τη τηλεόραση ή την οθόνη σας.
Το Asus Transformer δεν είναι και από τα πιο ελαφριά tablets της αγοράς αφού ζυγίζει 680 γραμμάρια κάτι που αναμένεται να σας δυσκολέψει στο μακροχρόνιο κράτημα του αν δε στηρίζεται κάπου τα χέρια σας. Πάντως τα 13 χιλιοστά φανερώνουν μια λεπτή συσκευή αν και όχι στα επίπεδα του iPad 2 ή του επερχόμενου Samsung Galaxy Tab 10.1.
Όπως αναφερθήκαμε στην εισαγωγή, τα ελάχιστα Android Honeycomb tablets που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά όπως το Motorola Xoom , έχουν παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά και το Transformer δεν αποτελεί εξαίρεση. Βασίζεται στον διπύρηνο επεξεργαστή Tegra 2 της Nvidia 1GHz ο οποίος έχει αποδείξει την αξία του ακόμη και σε smartphones, μνήμη 1 GB ενώ κυκλοφορεί σε 2 μοντέλα με χωρητικότητα 16 και 32gb.
Όλα τα tablets που έχουμε δει μέχρι σήμερα και βασίζονται στο Android Honeycomb είναι βελτιστοποιημένα για χρήση σε οριζόντια θέση σε αντίθεση με το iPad 2 για παράδειγμα του οποίου η ενδεδειγμένη θέση χρήσης είναι η κάθετη. Το Transformer με την οθόνη 10.1 δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά είναι το μοναδικό tablet που διατηρεί την αναλογία οθόνης 16:10 που μπορεί να μην πολύ χρήσιμη για tablets αλλά για την εναλλακτική προσωπικότητα της συσκευής ως laptop, είναι αρκετά σημαντική.
Η Asus εντυπωσιάζει με την απόφαση της να εξοπλίσει το Transformer με οθόνη τεχνολογίας IPS LED back-lit η οποία θεωρείται από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη για tablet υπολογιστή με ζωντανά χρώματα και δυνατότητα θέαση της οθόνης από δύσκολες γωνίες . Πάντως σε εξωτερικό ήχο κάτω από ήλιο θα δυσκολευτείτε αρκετά να διακρίνεται τη εμφανίζεται στην οθόνη. Εξίσου σημαντική είναι και η ανάλυση που υποστηρίζει η συσκευή η οποία φτάνει τα 1280x800 και που δείχνει ιδανική στη συγκεκριμένη οθόνη. Το κερασάκι στην τούρτα μπορεί να θεωρηθεί η ύπαρξη της ειδικής ανθεκτικής γυάλινης επιφάνειας Gorilla Glass στην επιφάνεια του Transformer για την αποφυγή γρατζουνιών.
Στο κάτω μέρος βλέπουμε μια ειδική θύρα μέσω της οποίας μπορεί να φορτιστεί το tablet αλλά και να συνδεθεί με το βάση πληκτρολογίου για την οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά στη συνέχεια. Παρεπιτπώντος, η πλήρης φόρτιση από μια πρίζα τοίχου διήρκεσε περίπου 2.30 ώρες ενώ είναι δυνατή η φόρτιση και μέσω USB κάτι που όμως δεν συνιστούμε εξαιτίας της αρκετά μεγαλύτερης διάρκειας.
Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουμε την ύπαρξη 2 καμερών, 2 megapixel στο μπροστινό μέρος για πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων και 5 megapixel στο πίσω μέρος για φωτογραφίες και για εγγραφή 720p HD Video. Πολύ σημαντική είναι και η ύπαρξη δέκτη GPS ακόμα και στο WiFi μοντέλο όπως αυτό που δοκιμάσαμε και που μετατρέπει το Transformer σε συσκευή πλοήγησης. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πολλές εφαρμογές πλοήγησης συμβατές για το Honeycomb. Το Navigon Mobile Navigator 3.6 είναι από τις πρώτες εφαρμογές που υποστηρίζουν τη tablet έκδοση του Android και συνεργάζεται άψογα με το Transformer.
[page=Βάση Πληκτρολογίου]
Βάση Πληκτρολογίου
Αν αναρωτιέστε προς τι η ονομασία του συγκεκριμένου tablet, είναι επειδή το Eee Pad Transformer έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται από ένα πλήρες tablet σε φορητό υπολογιστή. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η αγορά του ειδικού dock το οποίο έρχεται και κουμπώνει πολύ εύκολα με το υπόλοιπο tablet δημιουργώντας ένα μικρό φορητό υπολογιστή.
Η Asus έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και στο dock αφού το εξοπλίζει με πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο με chicklet πλήκτρα όπως των MacBook Pro, multitouch touchpad, θύρα για SD κάρτες που θα θέλαμε να τη βλέπαμε απευθείας πάνω στο tablet και τέλος 2 πολύ χρήσιμες usb θύρες. Τις αποκαλούμε χρήσιμες γιατί σε συνδυασμό με τη παρουσία Honeycomb 3.1 που υποστηρίζει λειτουργία USB Host, μπορείτε να συνδέσετε απευθείας στο dock μια σειρά από περιφερειακά τα οποία και θα αναγνωριστούν κανονικά από τη συσκευή.
Δοκιμάσαμε μια σειρά από usb sticks, ενσύρματο χειριστήριο Xbox 360, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Panasonic LX3, usb ποντίκι, ακόμα και ένα εξωτερικό δίσκο και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία τους. Μάλιστα με τη σύνδεση όπως μπορείτε να δείτε του εξωτερικού δίσκου, ανοίγει αυτόματα η διαχείριση αρχείων ενώ με τη σύνδεση μιας φωτογραφικής μηχανής το Honeycomb ανοίγει την εφαρμογή των φωτογραφιών και σας επιτρέπει να περάσετε τις φωτογραφίες στο Transformer.
Στο πληκτρολόγιο των 83 πλήκτρων βλέπουμε αρκετά χρήσιμα κουμπιά - συντομεύσεις που αναλαμβάνουν διάφορες ρυθμίσεις όπως της φωτεινότητα, την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση ασύρματου δικτύου και Bluetooth, την αυξομείωση ήχου ακόμα και τη καταγραφή φωτογραφιών από ότι βλέπετε στην οθόνη την συγκεκριμένη στιγμή.
Ίσως πιο σημαντική όμως μπορεί να θεωρηθεί η ύπαρξη ξεχωριστής μπαταρίας στο dock η οποία ανεβάζει συνολικά την αυτονομία του Transformer στις 16 ώρες αν συνυπολογίσουμε μαζί και την αυτονομία που έχει από μόνη της η συσκευή με την μπαταρία που διαθέτει.
Σε δικές μας δοκιμές, αναπαράγαμε συνεχώς μια ταινία υψηλής ευκρίνειας 720p μέχρι να εξαντληθεί η μπαταρία η οποία άντεξε 6 ώρες με την φωτεινότητα να είναι ρυθμισμένη στο μέγιστο βαθμό και την ασύρματη υποστήριξη ενεργοποιημένη.
Στη συνέχεια προσθέσαμε το dock και επαναλαμβάνοντας την ίδια δοκιμή μπορέσαμε να έχουμε αυτονομία για 6 επιπλέον ώρες κάτι που φέρνει την συνολική αυτονομία στις 12 ώρες κάτω όμως από τις χειρότερες καταστάσεις. Με αυτό δεδομένο, πιστεύουμε ότι σε κανονικές συνθήκες η αυτονομία θα ξεπερνά τις 15 ώρες ένας χρόνος που κρίνεται αρκετά ικανοποιητικός.
[page=Video, Φωτογραφίες και Ηχογράφηση]
Video, Φωτογραφίες και Ηχογράφηση
Οι multimedia δυνατότητες του Eee Pad Transformer βασίζονται στη δύναμη του Tegra 2 της Nvidia ο οποίος εντυπωσιάζει.
Ξεκινώντας από την αναπαραγωγή ταινιών, δοκιμάσαμε την αναπαραγωγή διάφορων trailers με ανάλυση 720p και 1080p και σε format mp4. Όπως μπορείτε να δείτε και στη βιντεοπαρουσίαση, δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή 720p περιεχομένου ενώ στην αναπαραγωγή Full HD video υπήρχαν ελάχιστα κολλήματα που δε μπορούν να αλλάξουν τη συνολική θετικότατη εμπειρία.
Παράλληλα το Transformer μπορεί να κάνει εγγραφή βίντεο (.3gp format) με την κάμερα των 5megapixel που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Η ποιότητα εικόνας του βίντεο που τραβήξαμε ήταν πάρα πολύ καλή και αρκετά ανώτερη του iPad 2. Αυτό που μας απογοήτευσε ήταν ο ήχος ο οποίος ακόμα και κατά την εγγραφή μόνο της φωνής μας δεν έχει καλή ποιότητα και ακούγεται σαν να μιλάμε από το βυθό. Ένα μικρό δείγμα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.
Με την ίδια κάμερα μπορείτε να τραβήξετε και φωτογραφίες 5megapixel αν και δε θα πάψουμε να αναφέρουμε ότι είναι αστείο θέαμα να τραβάς φωτογραφία με ένα tablet. Και σ’ αυτό το μοντέλο πάντως τα χρώματα είναι ξεθωριασμένα όπως μπορείτε να κρίνεται και από τα δείγματα που ακολουθούν. Αν θέλετε να κατεβάσετε την πλήρη ανάλυση κάθε φωτογραφίας, πατήστε εδώ.
(Κάντε κλικ για μεγέθυνση)
Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να συνδέσετε το tablet με τη τηλεόραση σας μέσω της θύρας mini HDMI και να εμφανίσετε εκεί το περιεχόμενο που βλέπετε στο Transfomer.
[page=Android Honeycomb 3.1 και Flash 10.3]
Android Honeycomb 3.1 και Flash 10.3
Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, το Asus Transformer έρχεται με προεγκατεστημένη την πλατφόρμα Android Honeycomb της Google η οποία έχει δημιουργηθεί εξαρχής για tablet συσκευές. Δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι από την ταχύτητα με την οποία η Asus προχώρησε στην κυκλοφορία της αναβάθμισης της έκδοσης 3.1, λίγες ημέρες μετά την επίσημη αναγγελία της στο συνέδριο Google I/O 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η ίδια η εταιρεία βγήκε εκτός προγράμματος αφού η αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας της αναβάθμισης είχε ανακοινωθεί για αρχές Ιουνίου και τελικά κυκλοφόρησε σε ολόκληρο τον κόσμο στις 31 Μαΐου. Ελπίζουμε αυτή η τακτική γρήγορης κυκλοφορίας αναβαθμίσεων της πλατφόρμας να συνεχιστεί αφού αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα ικανοποίησης του τελικού χρήστη o οποίος θέλει η συσκευή του να τρέχει τη τελευταία έκδοση λογισμικού.
Ειδικά για την έκδοση 3.1 του Honeycomb, οι διαφορές με την έκδοση 3.0 αναμφισβήτητα είναι πολύ σημαντικές. Έχοντας μια σαφή εικόνα του πως συμπεριφέρεται η συσκευή με την έκδοση 3.0, η αναβάθμιση φέρνει σημαντικά πιο γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των μενού δείχνοντας πολύ πιο ομαλή ενώ και η απόκριση στο άγγιμα πλησιάζει του iPad 2. Επίσης η αναπαραγωγή ταινιών 720p γίνεται απροβλημάτιστα ενώ ο browser είναι σημαντικά πιο γρήγορος στη φόρτωση ιστοσελίδων ακόμα και αν αυτές περιέχουν Flash.
Μιας και αναφερθήκαμε στην τεχνολογία Flash, το Android όπως ήδη γνωρίζουμε υποστηρίζει πλήρως τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε όποια ιστοσελίδα αυτή εμπεριέχεται και αυτές όπως ήδη γνωρίζετε είναι πολλές. Η έκδοση Flash 10.3 έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις με το Honeycomb 3.1 αν και βέβαια δε λείπουν τα προβλήματα ειδικά με «βαρύ» Flash περιεχόμενο. Από τις δοκιμές μας επιβεβαιώνουμε ότι η αναπαραγωγή περιεχομένου Flash είναι δολοφόνος για την αυτονομία της συσκευής, κάτι που όμως είναι στο χέρι σας να το αντιμετωπίσετε μέσα από τη δυνατότητα επιλογής που δίνει η Google στον browser για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Flash ή κατά απαίτηση φόρτωση. Δε μας άρεσε η αναπαραγωγή 720p video από το YouTube και μέσα από το browser όπου παρουσίαζε προβλήματα ομαλής κίνησης. Τα ίδια βίντεο αναπαράγονται κανονικά από την εφαρμογή YouTube που διαθέτει η πλατφόρμα.
Η συνολική εμπειρία χρήσης του Asus Transformer με την πλατφόρμα Android Honeycomb είναι αρκετά θετικές αφού διαθέτει στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία για αυτού του τύπου υπολογιστή πλησιάζοντας την εμπειρία ενός πραγματικού λειτουργικού συστήματος.
Το σύστημα ειδοποιήσεων βρίσκεται στο κάτω μέρος αντί στην κορυφή όπως στα Android smartphones και είναι πολύ χρήσιμο με τις πληροφορίες που παρέχει για διάφορες εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες αλλά και για την γρήγορη πρόσβαση σε ρυθμίσεις της συσκευής. Έτσι μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα όταν λαμβάνετε κάποιο e-mail ή να ρυθμίσετε διάφορες λειτουργίες της συσκευής όπως τη φωτεινότητα και το κλείδωμα περιστροφής. Στην ίδια μπάρα βλέπουμε επίσης τα τρία γνωστά εικονικά πλήκτρα τα οποία αναλαμβάνουν την επιστροφή μας στην κεντρική οθόνη απ’ όπου βρισκόμαστε, την επιστροφή στην προηγούμενη οθόνη και τέλος την εμφάνιση όλων των εφαρμογών που τρέχουν εκείνη τη στιγμή και την άμεση πρόσβαση σε κάποια από αυτές.
Αντίστοιχα τα widgets είναι πολύ πιο χρήσιμα στο μεγάλο μέγεθος μιας tablet συσκευής αφού σας παρέχουν άμεση ενημέρωση για την εφαρμογή που αφορούν, χωρίς να χρειάζεται να προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια. Το Honeycomb 3.1 παρέχει αρκετά widgets τα οποία μπορείτε να τα προσθέσετε σε όποιο μέρος επιθυμείτε ενώ σε δύο από αυτά (Gmail και Ημερολόγιο) δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης του μεγέθους τους έτσι ώστε να βλέπετε για παράδειγμα περισσότερα e-mail από το αντίστοιχο widget του Gmail. Η Asus παρέχει με τη σειρά της 3 δικά της όμορφα widget τα οποία έχουν σχέση με τον καιρό στην πόλη σας, την ώρα και την ημερομηνία και τέλος τον αριθμό νέων e-mail που έχετε.
Το σύστημα ειδοποιήσεων του Honeycomb σε συνδυασμό με τη χρήση widgets είναι 2 χαρακτηριστικά που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στην πλατφόρμα και κάνουν το iOS 4.x του iPad να δείχνει «παιδικό» μπροστά του. Όπως φημολογείται, η Apple γνωρίζει το πρόβλημα και στις 6 Ιουνίου αναμένεται να παρουσιάσει το iOS 5.0 με σημαντικές αλλαγές τουλάχιστον στο σύστημα ειδοποιήσεων.
Με ικανοποίηση ανακαλύψαμε πλήρη ελληνική υποστήριξη στο Honeycomb 3.1 με ελληνικά μενού και πληκτρολόγιο και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο. Το ελληνικό εικονικό πληκτρολόγιο είναι αρκετά καλό και περιλαμβάνει στην ίδια οθόνη με τα γράμματα και τους αριθμούς. Κατά την πληκτρολόγηση το Transformer σας προτείνει διάφορες λέξεις όπου εύκολα μπορείτε να επιλέξετε αυτή που επιθυμείτε για οικονομία χρόνου. Φυσικά η πληκτρολόγηση είναι πολύ πιο γρήγορη με το φυσικό πληκτρολόγιο μόλις συνδέσετε το dock όπου και πάλι δε θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στην πληκτρολόγηση ελληνικού κειμένου.
Για όσους έχουν ακόμα νωπές τις μνήμες από android tablet πρώτης γενιάς που βασικά στηρίζονταν σε μια πλατφόρμα που απευθύνονταν κυρίως σε smartphones, όπως μπορείτε να δείτε και στο video το Honeycomb είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι εφαρμογές της μουσικής, των φωτογραφιών είναι αρκετά καλύτερες ενώ η Google έχει προσθέσει και εφαρμογή επεξεργασία βίντεο στα πρότυπα του iMovie για το iPad χωρίς όμως κάποια χρέωση.
Το Android Market, αν και με ανανεωμένο σχεδιασμό, εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα, το μη διαχωρισμό εφαρμογών αποκλειστικά για smartphones με εφαρμογές που απευθύνονται μόνο για tablets. Η συγκεκριμένη δυνατότητα πρέπει να προστεθεί άμεσα από τη Google που ίσως καθυστερεί την ενσωμάτωση της εξαιτίας των λιγοστών εφαρμογών/παιχνιδιών που απευθύνονται σε Honeycomb tablets. Όσες πάντως έχουν δημιουργηθεί για τη πλατφόρμα tablet της Google είναι εντυπωσιακές ενώ παρατηρήσαμε ότι η υψηλή ανάλυση του Trasnformer βοηθάει αρκετά στο να δείχνουν όμορφες οι εφαρμογές που προορίζονται για android smartphones και οι οποίες τρέχουν χωρίς πρόβλημα.
[page=Συμπεράσματα]
Συμπεράσματα
Με τη διχασμένη προσωπικότητα του Asus Transformer ως οδηγό, βρισκόμαστε μπροστά από 2 δεδομένα, την χρήση του ως πλήρες tablet καθώς και ως φορητού υπολογιστή μετά από τη σύνδεση του με το dock.
Ξεκινώντας από τις εντυπώσεις μας ως tablet, δε μπορούμε να μην αναφέρουμε το περίεργο αίσθημα που μας προκαλεί στο κράτημα του και που παραπέμπει στο πιάσιμο ενός μικρού δίσκου σερβιρίσματος ως αποτέλεσμα της ευρείας οθόνης που διαθέτει. Μπορεί να είναι θέμα χρόνου η συνήθεια του αλλά προσωπικά ύστερα από χρήση 5 ημερών κυρίως ως tablet είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο.
Ως φορητός υπολογιστής, το πιο δίκαιο θα ήταν να το συγκρίνουμε με τις δυνατότητες ενός netbook αφού δε θα πρέπει να περιμένετε θαύματα δεδομένου ότι η πλατφόρμα που στηρίζεται έχει σχεδιαστεί εξαρχής για χρήση σε tablet υπολογιστή. Το περίεργο είναι όμως ότι η χρήση του multitouch touchpad το οποίο μάλιστα υποστηρίζει και gestures (όπως το scrolling σε ιστοσελίδες με 2 δάκτυλα) δείχνει κατά ένα περίεργο τρόπο απoλύτως φυσική.
Παραδεχόμαστε βέβαια ότι ακόμα και συνδεδεμένο στο dock, προτιμούσαμε τον χειρισμό μέσω του αγγίγματος της οθόνης αφού είναι πολύ πιο γρήγορος. Εκεί που δεν είναι όμως γρήγορη η μέθοδος της αφής είναι στην πληκτρολόγηση κειμένων όπου και το φυσικό πληκτρολόγιο κάνει τη διαφορά. Πρέπει πάντως να αναφέρουμε μια μικρή καθυστέρηση στην εμφάνιση του κειμένου κατά την πληκτρολόγηση σε αρκετές περιπτώσεις κάτι που πιστεύουμε ότι το γνωρίζει και η Asus και θα επιλυφθεί του θέματος σε μια επόμενη αναβάθμιση λογισμικού.
Ο συνδυασμός τεχνικών χαρακτηριστικών μαζί με τη τιμή που έχει επιλέξει η Asus να κοστολογήσει το Eee Pad Transformer, το κατατάσσουν ως ένα από τα καλύτερα tablets 10.1 ιντσών. Στην Αμερική η επίσημη τιμή του μοντέλου των 16GB είναι $400 με το dock να διατίθεται ξεχωριστά στα $150. Συγκρίνοντας την τιμή του μοντέλου των 16gb με το αντίστοιχο μοντέλο 16gb του iPad 2 βλέπουμε μια σημαντική διαφορά $100 που δε πρέπει να περάσει απαρατήρητη ενώ μεγαλύτερη είναι η διαφορά τιμής με το έτερο Honeycomb tablet, το Motorola Xoom. Στην Ευρώπη το Asus Transformer έχει κάνει την εμφάνιση του μέχρι στιγμής μόνο στην Αγγλία με τιμή £379 για το μοντέλο των 16gb και £429 για το πακέτο που περιέχει το Transformer 16gb μαζί με το keyboard dock. Σε επικοινωνία μας με τα κεντρικά της Asus, μας ενημέρωσαν ότι η επόμενη χώρα που θα κυκλοφορήσει το Transformer θα είναι η Ιταλία μέσα στον Ιούνιο χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα η τιμή.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η τιμή του Asus Transformer είναι άκρως ανταγωνιστική με βάση πάντα τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, κάνοντας αρκετούς κατασκευαστές να χάσουν τον ύπνο τους. Ίσως όμως και να τους βοηθήσει να καταλάβουν γιατί οι συσκευές τους δεν γνωρίζουν εμπορική επιτυχία και αν θα πρέπει να διαφοροποιηθούν περισσότερο ώστε να αποτελέσουν σοβαρό αντίπαλο στο iPad της Apple.
Ο συνδυασμός tablet με αποσπώμενο πληκτρολόγιο που το μετατρέπει σε φορητό υπολογιστή είναι αρκετά έξυπνη ιδέα και στο συγκεκριμένο μοντέλο με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δείχνει ότι μπορεί να δουλέψει χωρίς πρόβλημα με ελάχιστες παραχωρήσεις. Το Android 3.1 Honeycomb είναι μια πραγματικά αξιόπιστη πλατφόρμα για tablets και αναμένεται να κερδίσει σύντομα την εμπιστοσύνη των προγραμματιστών έτσι ώστε να παρουσιάσουν μεγάλη ποικιλία εφαρμογών.