Η απόφαση της Apple να κυκλοφορήσει μια μικρότερη έκδοση του iPad, αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες κινήσεις της εταιρείας το 2012. Μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν μονόδρομος για την Apple από τη στιγμή που το Nexus 7, το «μικρό» tablet της Google συνάντησε τεράστια επιτυχία και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια για τη φορητότητα του (και φυσικά για την τιμή του). Το μήνυμα το «έπιασε» η πλειονότητα των κατασκευαστών, κατακλύζοντας την αγορά με μικρά tablets τα οποία στηρίζονται στην πλατφόρμα του Android.
Παρουσιάζοντας τη μίνι εκδοχή του iPad, η Apple έκανε το απαραίτητο άνοιγμα σε ένα κοινό που ενδιαφερόταν να έχει πρόσβαση σε όλα τα καλούδια του iOS αλλά σε ένα πιο φορητό μέγεθος και με φθηνότερη τιμή. Αν και η Apple ποτέ δεν ανακοινώνει τις πωλήσεις ξεχωριστά κάθε μοντέλου, εντούτοις γνωρίζουμε από εταιρείες ερευνών ότι το iPad mini αποτέλεσε ίσως το πιο δημοφιλές iPad τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του. Ένα χρόνο μετά η Apple παρουσιάζει τη δεύτερη γενιά του «μικρού» της tablet με σημαντικές αλλαγές τις οποίες εξετάζουμε αναλυτικά στη συνέχεια της παρουσίασης.
Σχεδιασμός
Η πρώτη γενιά του iPad mini είχε αποσπάσει άριστες κριτικές στο θέμα του σχεδιασμού και κυρίως για την ποιότητα κατασκευής, η οποία ακόμα και σήμερα αποτελεί μια από τις κορυφαίες όσον αφορά τα tablets με οθόνη κάτω των 8’ ιντσών.
Η Apple δε μας έχει συνηθίσει σε σαρωτικές αλλαγές στο συγκεκριμένο τομέα για μοντέλα με μικρή χρονική παρουσία στην αγορά, και έτσι δε μπορούμε να πούμε ότι μας εξέπληξε το γεγονός ότι ο σχεδιασμός παραμένει σχεδόν ίδιος με δύο αλλαγές, το πάχος και το βάρος. Συγκεκριμένα το πάχος ανεβαίνει από τα 7.2 χιλιοστά στα 7 .5 ενώ το βάρος και αυτό ελάχιστα από τα 312 γρ. στα 331.
Ίσως για κάποιο χρήστη του παλαιότερου μοντέλου, η διαφορά στο βάρος να είναι διακριτή πάντως σε καμία περίπτωση δε χαλάει τη συνολική εικόνα της συσκευής όπου με διαστάσεις 200 x 134.7 x 7.5 χιλ. είναι ένα από τα πιο άνετα στο κράτημα tablets της αγοράς όχι μόνο στην κάθετη θέση αλλά και στην οριζόντια. Σε αυτό βοηθάει πρωτίστως η οθόνη των 7.9 ιντσών όχι όμως στον ίδιο βαθμό όπως με ένα tablet 7’ ιντσών όπως το Nexus 7 της Google το οποίο διαθέτει οθόνη 7’ ιντσών. Η Apple εξακολουθεί να δείχνει την πίστη της προς την αναλογία διαστάσεων 4:3 και όχι την 16:10 που επιλέγει η Google, και η οποία είναι βελτιστοποιημένη για αναπαραγωγή ταινιών.
Στον τομέα της ποιότητας κατασκευής, το iPad mini δίνει μαθήματα σε πολλά tablets της αγοράς με χρήση αλουμινίου στο πίσω μέρος και φυσικά γυαλί, δύο υλικά τα οποία «δένουν» αρμονικά με όμορφες γωνίες, σχεδιασμός που υιοθετήθηκε φέτος στο μεγαλύτερο μέρος του και από το iPad Air, το μεγάλο αδερφό.
Βέβαια η επιλογή του μεταλλικού σχεδιασμού μπορεί να δίνει μια πολυτελή αίσθηση στο tablet της Apple, αυτό όμως αντικατοπτρίζεται στην τιμή του και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από το περσινό μοντέλο, κάτι για το οποίο αναφερόμαστε στο τέλος της παρουσίασης.
Α7 = Usain Bolt
Για το πρώτο iPad mini, η Apple είχε ακολουθήσει την τακτική ενσωμάτωσης του A5 SoC, το οποίο ερχόταν από το iPhone, όχι όμως από το μοντέλο που ήταν εκείνη τη στιγμή το καλύτερο στην αγορά, αλλά από το προηγούμενο. Το συγκεκριμένο SoC χάριζε πολύ καλές επιδόσεις σε συνδυασμό με τη γνωστή αυτονομία των iPad. Τα δεδομένα όμως στο νέο iPad mini αλλάζουν αφού η σημαντικότερη αλλαγή στα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτή της ανάλυσης -η οποία μάλιστα αναφέρεται και στην ονομασία της συσκευής-, έχει αρκετές απαιτήσεις.
Με διαφορά, η μεγαλύτερη επιθυμία για όσους δοκίμασαν το πρώτο iPad mini ή όσους το αγόρασαν, ήταν μια οθόνη με μεγαλύτερη ανάλυση, τη γνωστή Retina η οποία μετά από το iPhone έκανε την εμφάνιση της και στο iPad με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το iPad mini έδειχνε πίσω από τις εξελίξεις με ανάλυση 1024 x 768 όταν ο ανταγωνισμός και ειδικότερα τα android tablets είχαν περάσει στην HD εποχή.
Η Apple διορθώνει το κενό αυτό ένα χρόνο μετά, ενσωματώνοντας στην οθόνη των 7.9 ιντσών, Retina ανάλυση 2048 x 1536 αναβαθμίζοντας κατακόρυφα και την «καθαρότητα» της με τα 324 ppi έναντι των 163 ppi που ίσχυε πέρσι. Όσοι έχουν εμπειρία με τα τρία τελευταία ipad μοντέλα γνωρίζουν ήδη τη διαφορά των δύο αναλύσεων, με πολύ μεγαλύτερη καθαρότητα κειμένου στη retina ανάλυση και το φαινόμενο του πιξελιάσματος να αποτελεί παρελθόν. Μάλιστα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, το iPad mini 2ης γενιάς διαθέτει τη μεγαλύτερη ανάλυση από όλα τα μικρότερα tablets που κυκλοφορούν στην αγορά. Μένοντας στην οθόνη, δηλώνουμε ικανοποιημένοι από τα χρώματα της οθόνης τα οποία είναι αρκετά ζωντανά χωρίς να μας απογοητεύσουν στο ελάχιστο.
Για να επανέλθουμε στο SoC (system on chip) του iPad mini 2ης γενιάς, η Apple κάνει την έκπληξη και ενσωματώνει το A7 SoC, μια κίνηση η οποία μας εξέπληξε αφού στη θέση του περιμέναμε το A6 SoC το οποίο διέθετε το iPad 4ης γενιάς. Γνωρίζαμε ήδη τι εστί A7 από την παρουσία του στο iPhone 5s αλλά και στο iPad Air, με τη μοναδική διαφορά να είναι ο χρονισμός του διπύρηνου επεξεργαστή ο οποίος στο νέο iPad mini είναι στο 1.3 GHz έναντι 1.4 στο iPhone 5s και το iPad Air.
Σε συνδυασμό με το διπλασιασμό της μνήμης από 512MB στο 1GB, οι επιδόσεις του iPad mini με Retina οθόνη είναι εκπληκτικές και σίγουρα αρκετά καλύτερες του προκατόχου του καλύπτοντας κάθε πιθανή ανάγκη. Μάλιστα όπως και με το iPhone 5s, έτσι και τώρα το συγκεκριμένο SoC αποτελεί το πρώτο για tablets το οποίο στηρίζεται σε 64bit αρχιτεκτονική, κάτι που για την ώρα δεν έχει κάποια πρακτική αξία ειδικά με τη διαθέσιμη χωρητικότητα μνήμης. Η ανακοίνωση αυτή της Apple όμως ήταν αρκετή για να ενεργοποιηθούν οι υπόλοιποι κατασκευαστές SoC όπως η Qualcomm και η Samsung και να στρέψουμε εκεί τη συζήτηση για τον επεξεργαστή πέρα από τον αριθμό των πυρήνων που αυτός διαθέτει.
Ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος φτάνει φέτος έως τα 128 GB όμως το μοντέλο των 16 GB αναμένεται και φέτος να είναι το πιο δημοφιλές. Και στο φετινό μοντέλο δεν υπάρχει δυστυχώς δυνατότητα επέκτασης του μέσω microSD κάρτας, μια τεχνολογία που η Apple δεν έχει ενσωματώσει ποτέ στο iPhone ή το iPad, εν αντιθέση με την πλειοψηφία των κατασκευαστών Android συσκευών.
Μια σημαντική αλλαγή που βλέπουμε στο φετινό μοντέλο είναι η παρουσία WiFi MiMO, η παρουσία δηλαδή δύο ασύρματων κεραιών που κάνουν πολύ καλύτερη και σταθερή τη λήψη δεδομένων από το iPad mini. Δε λείπει φυσικά το Bluetooth 4.0, οι δύο κάμερες των 5MP στο πίσω μέρος και 1.2MP στο εμπρόσθιο η οποία διαθέτει επιλέον διπλό μικρόφωνο για καλύτερες βιντεοκλήσεις και ελαχιστοποίηση του εξωτερικού θορύβου.
Όπως πάντα, ο GPS δέκτης βρίσκεται μόνο στο μοντέλο το οποίο υποστηρίζει σύνδεση με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και πιο συγκεκριμένα δίκτυα LTE 4ης γενιάς, για όσους χρειάζονται Internet παντού.
Στο κάτω μέρος βρίσκουμε τα στέρεο ηχεία όπως πέρσι και στη μέση τον Lighting αντάπτορα, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που ενσωματώνεται στη συσκευή. Μέσω αυτού μπορείτε να φορτίσετε τη συσκευή, να τη συνδέσετε με τον υπολογιστή σας αλλά και να δώσετε τη δυνατότητα σύνδεσης της συσκευής με τηλεόραση μόλις προμηθευτείτε τον ειδικό HDMI αντάπτορα του οποίου το κόστος είναι κατά την πάγια τακτική της Apple, αδικαιολόγητα ακριβός με την τιμή του να ξεπερνά τα 40 ευρώ.
Η απουσία του TouchID, αναμένεται να πάρει τη θέση της περσινής συζήτησης για τη retina οθόνη που δεν υπήρχε στο πρώτο iPad mini. Η Apple αποφάσισε να μην ενσωματώσει στα tablet της τον αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος που είδαμε στο iPhone 5s, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε του χρόνου στη νέα γενιά των iPad.
iOS 7.0
Η νέα mobile πλατφόρμα της Apple κάνει την εμφάνιση της και στο iPad mini 2ης γενιάς με τις ενστάσεις μας να παραμένουν όπως και με κάθε iPad που έχουμε παρουσιάσει.
Πρώτον να αναφέρουμε ότι ακόμα και μετά τον σημαντικό ανασχεδιασμό της πλατφόρμας, το iOS παραμένει ακόμα και στην 7η έκδοση του το πιο εύκολο στην εκμάθηση λειτουργικό σύστημα, ειδικά για όσους έχουν ήδη εμπειρία χρήσης με iPhone. Σε συνδυασμό με την tablet μορφή, δεν είναι τυχαίο που εκατομμύρια tablets πωλούνται κάθε μήνα παγκοσμίως αφού αποτελούν μια από τις καλύτερες συσκευές για χρήση υπηρεσιών του Internet όπως email, browsing κ.α
Το iOS 7.0 στο iPad mini αλλά και στο iPad Air είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που βρίσκουμε στο iPhone, με τις ελάχιστες αλλαγές να αφορούν τη χρήση gestures για πιο γρήγορη χρήση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Έτσι μπορούμε να βάλουμε έως 6 εικονίδια στο dock για πιο γρήγορη φόρτωση των αγαπημένων μας εφαρμογών η παιχνιδιών ενώ στους φακέλους μπορούμε να βάλουμε πλέον πολύ περισσότερες εφαρμογές απ’ ότι μπορούσαμε μέχρι σήμερα.
Αν για κάτι ξεχωρίζει το νέο iOS είναι η έντονη χρήση animation κατά τη μετάβαση σε εφαρμογές αλλά και οι αρκετές διαφάνειες που εμφανίζονται σε πολλά μέρη του μενού με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μπάρα ειδοποιήσεων. Το spotlight, η δυνατότητα αναζήτησης μέσα στο iPad, έρχεται πλέον στην επιφάνεια κάνοντας κίνηση με το δάκτυλο μας από τη μέσω έως κάτω σε οποιαδήποτε homescreen.
Εκτός από αυτή την κίνηση, έχουμε στη διάθεση μας και άλλα gestures τα οποία όμως είναι δύσκολο να εντοπιστούν ενώ αμφιβάλλουμε και για το κατά πόσο τα χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των χρηστών. Ενδεικτικότερη είναι η κίνηση με 4 δάκτυλα από κάτω προς τα πάνω η οποία φανερώνει τη multitasking μπάρα έτσι ώστε να επιλέξουμε ποια ανοιχτή εφαρμογή να φέρουμε στο προσκήνιο. Επιπλέον μέσα από μια οποιαδήποτε εφαρμογή, μπορούμε με αριστερή ταυτόχρονη κίνηση 4 δακτύλων να μεταβούμε στην επόμενη εφαρμογή που έχουμε ανοίξει.
Χαρακτηριστικά όπως η υποστήριξη πολλαπλών προφίλ ή ένα πιο δυνατό και έξυπνο multitasking απουσιάζουν από τα iPad και το iOS κάτι που γίνεται αντιληπτό στη σύγκριση με άλλες πλατφόρμες όπως αυτή του Android και των Windows 8. Ειδικά για τα Windows, η Microsoft με το μοντέρνο περιβάλλον παρέχει μια σειρά πιο εξελιγμένων gestures ενώ πολύ σημαντική είναι η δυνατότητα εκτέλεσης δύο η περισσοτέρων εφαρμογών σε μία οθόνη, κάτι που το iOS δε μπορεί να κάνει.
Το Control Center θεωρείται από τις πιο χρήσιμες δυνατότητες του iOS 7.0 αφού δίνει πρόσβαση σε γρήγορες ρυθμίσεις της συσκευής μέσα από οποιαδήποτε σελίδα του μενού, φτάνει να κάνετε το gesture με το δάκτυλό σας από τα κάτω προς τα πάνω. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε εύκολα το Bluetooth, το AirPlay, το WiFi, να ρυθμίσετε τον ήχο και τη φωτεινότητα κ.α
Εκεί που βέβαια η Apple και τα iPad συμπεριλαμβανομένου του νέου Mini, παρατηρούν τους αντιπάλους τους ψηλά από την πρώτη θέση, είναι το App Store και οι 500.000 εφαρμογές και παιχνίδια που αυτό περιλαμβάνει. Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές είναι βελτιστοποιημένες για τα tablets της Apple και δε μιλάμε απλά για «ξεχειλωμένες» εφαρμογές που προέρχονται από τα smartphone και απλά καλύπτουν όλο το διαθέσιμο χώρο της οθόνης.
Όπως στα iPhone 5s, iPad Air έτσι και στο iPad mini με Retina οθόνη, η Apple προσφέρει δωρεάν όλες τις εφαρμογές που ανήκουν στις σουίτες iLife και iWork όπως τον επεξεργαστή κειμένων Pages, την εναλλακτική πρόταση στο Excel με την ονομασία Numbers, το Keynote αλλά και τα iPhoto, iMovie και Garage Band. Το κόστος όλων αυτών των εφαρμογών μέχρι πριν λίγους μήνες κυμαίνονταν από τα €5 έως τα €10 και είναι πολύ ευπρόσδεκτη η δωρεάν διάθεση τους πλέον αφού επιτρέπουν τη χρήση του iPad για ποιο παραγωγικές εργασίες. Ειδικά για τις εφαρμογές τις σουίτας iWork, είναι δυνατό το άνοιγμα αρχείων με κατάληξη doc, dox, xls, xlsx και PowerPoint που προέρχονται από το Microsoft Office, όμως θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένες κάποιες ασυμβατότητες.
Κατά τα άλλα οι περισσότερες εγγενείς εφαρμογές που βλέπουμε στο iPad mini έχουν παραμείνει σχεδόν ίδιες υιοθετώντας απλά το σχεδιασμό του νέου iOS ενώ κάποιες από αυτές όπως η εφαρμογή των φωτογραφιών έχουν ανασχεδιαστεί πλήρως και είναι σίγουρα καλύτερες. Τα Apple Maps ακολουθούν να απέχουν αρκετά από την ποιότητα που παρέχει η εφαρμογή των Google Maps η οποία είναι πάντα διαθέσιμη στο App Store.
Τέλος η σταθερότητα του iOS, ένα κοινό στοιχείο όλων των προηγούμενων εκδόσεων θα λέγαμε ότι απειλείται από την 7η έκδοση με την οποία αντιμετωπίσαμε πολύ πιο συχνά απ’ ότι θα περιμέναμε, κολλήματα με εφαρμογές. Για παράδειγμα ο Safari με τα 8 tabs που υποστηρίζει πλέον ήταν υποψήφιος για κρασάρισμα αρκετές φορές ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίσαμε και με τους χάρτες της Apple.
Κάμερα
Η Apple δε μας έχει συνηθίσει να παραμένει σταθερή στα τεχνικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένου μέρους της συσκευής και γι’ αυτό μας προξένησε έκπληξη η ενσωμάτωση κύριας κάμερας στα 5mp με ανάλυση 2592 x 1944, διάφραγμα F/2.4 και δυνατότητα αυτόματης εστίασης.
Η συγκεκριμένη κάμερα είναι η ίδια που είδαμε και στην πρώτη γενιά του iPad mini οπότε ξέραμε ακριβώς τι να περιμένουμε. Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, η ποιότητα των φωτογραφιών είναι ανεκτή για tablet με το θόρυβο να μην απουσιάζει. Επιπλέον η έλλειψη flash σημαίνει ότι τα πράγματα γίνονται πολύ πολύ χειρότερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Βέβαια κατά πόσο ένας χρήστης νοιώθει άνετα να φωτογραφίζει με ένα tablet, ακόμα και με το μικρό μέγεθος που διαθέτει το iPad mini παραμένει μια προσωπική υπόθεση. Από ρυθμίσεις πάντως δεν έχουμε σχεδόν τίποτα στη διάθεση μας, με την Apple να τα αναλαμβάνει όλα αυτόματα. Η δυνατότητα μάλιστα που είδαμε στο iPhone 5s για λήψη βίντεο σε αργή κίνηση (slo mo) απουσιάζει από το iPad mini 2ης γενιάς.
Στο μπροστινό μέρος υπάρχει η κλασσική FaceTime HD κάμερα για βιντεοκλήσεις και η οποία είναι ικανή για εγγραφή 720p video έναντι Full HD ανάλυσης της κύριας κάμερας.
Για να κρίνεται και οι ίδιοι, μπορείτε να δείτε τα δείγματα από τις δοκιμές μας.
Συμπεράσματα
Κρατώντας την αυτονομία των 10 ωρών για έντονη χρήση με τη μπαταρία των 6.500 mAh, το iPad mini με Retina οθόνη είναι μια πολύ καλή λύση για όσους θέλουν ένα μικρό αλλά δυνατό tablet που να μη το σκέφτονται δύο φορές αν θα το πάρουν μαζί τους πριν βγουν από το σπίτι.
Κυκλοφορεί σε δύο χρώματα, μαύρο (space gray) και άσπρο/ασημί αλλά μας βάζει σε σημαντικές σκέψεις για την αγορά του ειδικά όταν τη συγκρίνουμε με τα αντίστοιχου μεγέθους android tablets. Οι λόγοι είναι βασικά δύο. Με το lifting του «μεγάλου» iPad (Air), οι διαφορές στο μέγεθος μεταξύ των δύο μοντέλων έχουν μειωθεί αισθητά και για όσους θέλουν ένα tablet στο σπίτι, ίσως το σκεφθούν δύο φορές ειδικά όταν συγκρίνουν τις τιμές.
Η Apple κοστολογεί το iPad mini με Retina οθόνη στα €419, κατά €60 πιο ακριβό δηλαδή από το περσινό μοντέλο, μια σημαντική διαφορά κατά την άποψη μας. Το αντίστοιχο μοντέλο του iPad Air με 16 GB διατηρεί την περσινή τιμή, στα €509 κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά των δύο μοντέλων βρίσκεται στα €80, ένα νούμερο που δύσκολα δε θα βάλει σε σκέψεις τον υποψήφιο αγοραστή iPad.
Η αναβάθμιση της οθόνης σε συνδυασμό με το εξαιρετικό hardware και φυσικά το σχεδιασμό, κάνουν το iPad mini ένα από τα καλύτερα μικρά tablet της αγοράς με την φορητότητα του πάντα να είναι το μεγάλο χαρτί του συγκεκριμένου form factor. Το iOS με τα γνωστά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα είναι πάντα εδώ, προσφέροντας την χαρακτηριστική ευκολία χρήσης, μένοντας όμως πίσω από τις αντίπαλες πλατφόρμες σε εύρος δυνατοτήτων.
Όπως κάθε iPad, έτσι και το iPad mini με retina οθόνη κυκλοφορεί και με υποστήριξη LTE δικτύων η οποία ενσωματώνει παράλληλα και GPS δέκτη για κατάλληλη χρήση με τις αντίστοιχες εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε από το App Store. Η τιμή του μοντέλου των 16 GB είναι κατά 120 ευρώ πιο ακριβή από το WiFi μοντέλο, στα €639 δηλαδή ενώ η πρώτη γενιά του iPad mini παραμένει στην αγορά με τιμή €319 για το μοντέλο των 16 GB WiFi.
Το δείγμα της παρουσίασης μας το διέθεσε η αλυσίαδα καταστημάτων Κωτσόβολος την οποία και ευχαριστούμε