Κατά πάσα πιθανότητα θα γνωρίζετε ότι από το Σάββατο 26 Μαρτίου, το νέο tablet της Apple, το iPad 2 κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα μόνο για μερικά λεπτά αφού οι πολύ περιορισμένες αρχικές ποσότητες του δεν φάνηκαν αρκετές να ικανοποιήσουν τη μεγάλη ζήτηση. Το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίζεται μόνο στη χώρα μας αλλά παγκοσμίως και είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας του πρώτου μοντέλου το οποίο μόλις σε 9 μήνες κυκλοφορίας έφτασε στα χέρια 15 εκατομμυρίων ανθρώπων διαλύοντας κάθε αμφιβολία για το αν η κατηγορία των tablet υπολογιστών είναι το επόμενο «καυτό» form factor στη βιομηχανία.
Ως αποτέλεσμα είχαμε το αμέσως επόμενο διάστημα παρουσίασης του πρώτου iPad, όλες οι εταιρείες κατασκευής υπολογιστών να ανακοινώνουν τα δικά τους σχέδια κατασκευής tablet αν και ελάχιστες μπόρεσαν να κάνουν το άλμα από τις ανακοινώσεις στην πραγματική κυκλοφορία του προϊόντος.
Όλο αυτό το διάστημα το iPad έπαιζε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο και να που φτάνουμε στην σημερινή ημέρα στην οποία έχει ήδη κυκλοφορήσει o διάδοχος του iPad και μάλιστα παγκοσμίως. Φέτος όμως η χρονιά αναμένεται πιο δύσκολη για την εταιρεία αφού όπως είδαμε και στις αποστολές μας στις εκθέσεις MWC 2011 και CeBIT 2011, οι εταιρείες έχουν έτοιμα τα μοντέλα τους και μέχρι το καλοκαίρι οι περισσότερες θα τα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Προχωράμε σε μια παρουσίαση του iPad 2 πάντα με το σχετικό βίντεο αλλά ρίχνουμε και μια γενική ματιά στην αγορά των tablets και των διάφορων λειτουργικών συστημάτων που έχουν παρουσιαστεί ή θα παρουσιαστούν μέσα στην χρονιά.
Πρώτη επαφή
Πιάνοντας για πρώτη φορά στα χέρια σας το iPad 2 καταλαβαίνεται αμέσως τις διαφορές με το πρώτο μοντέλο και είναι όντως εντυπωσιακές αφού η Apple επέλεξε να ανασχεδιάσει το iPad με σημαντικές αλλαγές.
Το πρώτο που εντυπωσιάζει είναι το πόσο λεπτή είναι η συσκευή η οποία πλέον έχει 8.8mm πάχος και ζυγίζει 600 γραμμάρια έναντι των 680 γραμμαρίων του πρώτου μοντέλου με την ίδια ακριβώς οθόνη των 9.7’ ιντσών. Συγκριτικά το iPad 2 είναι 33% πιο λεπτό και έως 15% ελαφρύτερο από το πρώτο iPad ενώ δεν είναι πιο χοντρό από ένα iPhone 4. Παρόλο τις σημαντικές αλλαγές στο μέγεθος της συσκευής, η Apple κατάφερε να κρατήσει τον ίδιο χρόνο αυτονομίας που υπολογίζεται περίπου στις 10 ώρες με κανονική χρήση (WiFi ανοιχτό, μέση φωτεινότητα) όπως λίγο browsing, λίγο παιχνίδι και το email σας κάτι που επιβεβαιώνουν και οι δικές μας μετρήσεις (9ω 40λ). Η συσκευή σε κατάσταση αναμονής πλησιάζει τον 1 μήνα αυτονομίας κάτω όμως από τις πιο ιδανικές συνθήκες.
Πλέον το κράτημα με το ένα χέρι είναι πιο άνετο αν και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το iPad 2 κυκλοφορεί και σε άσπρο χρώμα εκτός του κλασικού μαύρου δίνοντας μια επιπλέον επιλογή στον υποψήφιο αγοραστή ο οποίος έχει να επιλέξει επιπλέον μεταξύ τριών χωρητικοτήτων 16/32/64gb αλλά και μεταξύ απλού WiFi μοντέλου ή μοντέλου που να περιλαμβάνει δυνατότητα σύνδεσης με 3G δίκτυα. Σημαντική σημείωση ότι μόνο το μοντέλο 3G περιλαμβάνει GPS δέκτη ώστε να μετατρέψει το iPad 2 σε συσκευή πλοήγησης.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Στα ενδότερα οι εντυπώσεις μας είναι μοιρασμένες αφού η Apple σαφώς έχει κάνει σημαντικές αλλαγές αλλά κάποια εξίσου σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά είτε δεν υπάρχουν είτε δεν ικανοποιούν με τις επιδόσεις τους.
Ο επεξεργαστής και το υποσύστημα γραφικών ανήκουν σίγουρα στην πρώτη κατηγορία αφού η εταιρεία έχει επιλέξει να εξοπλίσει το iPad 2 με τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Όπως στο πρώτο iPad αλλά και στο iPhone 4, η Apple έχει σχεδιάσει και τον επεξεργαστή του iPad 2 που τον ονομάζει A5, είναι χρονισμένος στο 1ghz και διαθέτει για πρώτη φορά δύο πυρήνες. Μάλιστα το πιθανότερο σενάριο είναι να το δούμε και στην επόμενη έκδοση του iPhone όταν αυτή κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το iPad 2 είναι με διαφορά το πιο γρήγορο tablet που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες με πάντα κορυφαία απόκριση στο άγγιγμα μας.
Στο ίδιο chip με τον επεξεργαστή περιλαμβάνεται και το υποσύστημαγραφικών όπου εδώ η απόδοση γραφικών είναι έως και 9 φορές πιο γρήγορη από την προηγούμενη έκδοσητου iPad. H συγκεκριμένη επιλογή ειδικά αν συνδυαστεί με την ύπαρξη γυροσκοπίου και επιταχυνσιομέτρου στο iPad 2, δείχνει σαφώςστο πόσο επικεντρωμένη είναι η εταιρεία στη βελτίωση της ποιότητας τωνπαιχνιδιών που αναπτύσσονται για το οικοσύστημα της. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι μετην εντυπωσιακή επιτυχία του App Store, μέσα σε ελάχιστο διάστημα η Appleβρέθηκε να κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό στην κατηγορία του mobile gaming δίπλασε παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου όπως η Nintendo και η Sony.
Η οθόνη των 9.7’ ιντσών παραμένει ακριβώς η ίδιαμε το πρώτο iPad με ανάλυση 1024x600 που κρίνεται μικρή ειδικά αν τη συγκρίνουμε με άλλα tablets στις ίδιες ίντσες τα όπου διαθέτουν ανάλυση1280x800. Για όσους διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία, το πρόβλημα παραμένει αφού σεεξωτερικό χώρο κάτω από ήλιο, η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι εξαιρετικά δύσκοληυπόθεση καθιστώντας τα εξειδικευμένα e-book readers όπως το Amazon Kindle, τηνκαλύτερη λύση.
Ένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν εντυπωσιάζουν είναι η μνήμη η οποία κυμαίνεται στα 512mb. Ήδη αρκετά από τα tablets που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά θα διαθέτουν την διπλάσια (1gb ram) αν και θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι στις δοκιμές μας η μόνη εφαρμογή που πραγματικά είδαμε να φτάνει τα όρια του το iPad 2 ήταν το iMovie που κατασκευάζει η ίδια η Apple και θα αναφερθούμε στη συνέχεια.
Φωτογραφίες, Εγγραφή βίντεο και iMovie
Αν και περιμέναμε τουλάχιστον την ύπαρξη μίας στο πρώτο iPad χωρίς τελικά να υπάρχει καμία, η Apple ενσωματώνει δύο κάμερες στο iPad 2 που σε καμία περίπτωση δεν εντυπωσιάζουν. Η μπροστινή κάμερα ανάλυσης VGA (0.3 megapixel) μας επαναφέρει μνήμες από τα πρώτα netbooks ενώ στο πίσω μέρος η κάμερα βγάζει τυπικές φωτογραφίες με υποστήριξη 5x ψηφιακού zoom αλλά παράλληλα είναι σε θέση να κάνει εγγραφή video HD ανάλυσης 720p στα 30καρέ/δευτερόλεπτο.
Βέβαια η εγγραφή video ή το τράβηγμα μια φωτογραφίας με ένα tablet δεν είναι μια χρήση που αναμένουμε να κάνει θραύση αλλά καλό είναι να υπάρχει. Για την ποιότητα των φωτογραφιών μπορείτε να πάρετε μια καλή ιδέα από τα παρακάτω δείγματα που τραβήξαμε που σίγουρα δεν εντυπωσιάζουν
ενώ για την εγγραφή HD Video οι εντυπώσεις μας είναι μοιρασμένες. Από τις δοκιμές μας το σίγουρο είναι ότι για την καλύτερη ποιότητα, ένας ηλιόλουστος καιρός είναι η ιδανικότερη περίπτωση ενώ η ποιότητα πέφτει ραγδαία όσο σκοτεινιάζει.
H Apple κυκλοφορεί μάλιστα για το iPad 2 ειδική έκδοση του iMovie, του δημοφιλούς προγράμματος επεξεργασίας video για Mac OS X που στο insomnia το αγαπάμε αρκετά. Το iMovie για iPad που κοστίζει €4.99, είναι με διαφορά η πιο «βαριά» εφαρμογή για τη συσκευή αφού στην προσπάθεια μας επεξεργασίας του video που καταγράψαμε συναντήσαμε αρκετά κολλήματα.
Πάντως το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αν σκεφθεί κανείς ότι προέρχεται από μία mobile εφαρμογή. Δείτε την παρακάτω υπερπαραγωγή που ετοιμάσαμε με video που καταγράψαμε από την HD κάμερα αφού την επεξεργαστήκαμε με το iMovie του iPad και την ανεβάσαμε απευθείας στο YouTube μέσα από την εφαρμογή.
iOS 4.3 με FaceTime και PhotoBooth
Στο iPad 2 βρίσκουμε φυσικά το iOS, το λειτουργικό σύστημα που υπάρχει στο iPhone και iPod Touch αυτή τη φορά όμως στην έκδοση 4.3 η οποία περιέχει 2 σημαντικές προσθήκες στις εφαρμογές, το FaceTime και το Photobooth.
Οι δύο αυτές εφαρμογές τις οποίες γνωρίζουν ήδη οι κάτοχοι iPhone 4, iMac, MacBook, κάνουν την εμφάνιση τους εξαιτίας των ενσωματωμένων καμερών του iPad 2.
Η εφαρμογή FaceTime επιτρέπει την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων με κατόχους iPhone 4, iPod Touch 4G καθώς και με όσους διαθέτουν υπολογιστή Mac με ενσωματωμένη κάμερα. Εξακολουθεί να υπάρχει ο περιορισμός της ύπαρξης ασύρματου δικτύου για να πραγματοποιηθεί μια βιντεοκλήση αφού ούτε οι κάτοχοι του 3G μοντέλου δε θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (εκτός και αν προχωρήσουν σε jailbreak γκουχου γκουχου).
Η βιντεοκλήση μέσω FaceTime γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στο iPhone 4/iPod Touch 4G μόνο που είναι πιο εντυπωσιακή εξαιτίας της τεράστιας οθόνης των 9.7’ ιντσών. Η ποιότητα είναι καλή αν και υπάρχουν φαινόμενα πιξελιάσματος με την μπροστινή κάμερα εξαιτίας της πολύ χαμηλής ανάλυσης της. Το FaceTime τρέχει ως υπηρεσία στο iOS και ανοίγει αυτόματα μόνο του μόλις κάποιος σας καλέσει χωρίς να χρειάζεται να τρέχετε ήδη την εφαρμογή.
Το PhotoBooth είναι κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο πράγμα που θα δείξετε σε κάποιον φίλο/φίλη σας αφού είναι από τις πιο διασκεδαστικές εφαρμογές. Χρησιμοποιώντας 9 διαφορετικά φίλτρα όπως τον στροβιλισμό, την επέκταση, το καλειδοσκόπιο και άλλα, αλλάζει τελείως την εικόνα σας από την κάμερα σε πραγματικό χρόνο με εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως μπορείτε να δείτε στα παραδείγματα. Μάλιστα το δυνατό υποσύστημα γραφικών δίνει τη δυνατότητα αλλαγής του εφέ σε όποιο σημείο ακουμπήσουμε στην οθόνη και πάλι σε πραγματικό χρόνο. ΄Ολες οι υπόλοιπες εφαρμογές παραμένουν όπως τις γνωρίζαμε χωρίς κάποια αλλαγή.
Δυστυχώς αυτό περιλαμβάνει και την απουσία υποστήριξης οποιουδήποτε Flash περιεχομένου ακόμα και ως δυνατότητα επιλογής από τον χρήστη. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παραμένει η αχίλλειος πτέρνα οποιασδήποτε iOS συσκευής αφού ειδικά σε tablet υπολογιστή, το web browsing παραμένει η Νο1 χρήση και στο iPad σε καμία περίπτωση δεν είναι ολοκληρωμένη. Μπορεί η Apple να προσβλέπει στην επικράτηση της HTML 5 έναντι του Flash όπως τα μοντέλα επιθυμούν την παγκόσμια ειρήνη, εντούτοις μια τέτοια πραγματικότητα φαντάζει ακόμα αρκετά μακρινή.
Εφαρμογές, Εφαρμογές, Εφαρμογές
Φτάνουμε στο σημαντικότερο σημείο ενός tablet υπολογιστή όπως ακριβώς και σε ένα smartphone, στο εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα και τις δυνατότητες του. Θελήσαμε να κάνουμε μια γενική αναφορά πάνω στις πλατφόρμες των tablets αφού υπάρχει απίστευτος ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα που μεταφέρεται από τα smartphones και ο οποίος αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα με τους προγραμματιστές να γίνονται το μήλο της έριδος.
Σε αντίθεση με τους προσωπικούς υπολογιστές όπου η επικράτηση των Windows είναι καθολική, μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2011 θα έχουμε συνολικά 5 σημαντικές προτάσεις μόνο για tablet υπολογιστές. Αυτές είναι το iOS της Apple, το Android 3.0 της Google, το webOS 3.0 των Palm/HP, το BlackBerry Tablet OS (QNX) της RIM καθώς και προτάσεις με Windows 7 και την υποστήριξη λειτουργιών tablet που ενσωματώνουν.
Από τις παραπάνω πλατφόρμες, το iOS έχει το πλεονέκτημα αφού η Apple έχει χτίσει τα τελευταία 4 χρόνια ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα για τις φορητές συσκευές της οι οποίες ξεχωρίζουν από πλευράς χαρακτηριστικών αλλά κυρίως για τον αριθμό εφαρμογών που διαθέτουν. Στο συγκεκριμένο τομέα το iPad 2 είναι από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του αρκετά μπροστά αφού ήδη διαθέτει 70.000 εφαρμογές και παιχνίδια ανεπτυγμένες συγκεκριμένα για τα tablets της Apple.
Ρίχνοντας μια ματιά στον ανταγωνισμό βλέπουμε το νέο Android 3.0 της Google που είναι βελτιστοποιημένο για tablets να διαθέτει λιγότερες από 50 εγγενείς εφαρμογές αν και η πρώτη συσκευή που το υποστηρίζει κυκλοφορεί περίπου 2 μήνες στην αγορά. To στοίχημα για την Google παραμένει το αν θα μπορέσει να επαναλάβει τον θρίαμβο του Android στα smartphones κάνοντας όμως καλύτερο προγραμματισμό. Για παράδειγμα να προηγείται αρκετά στην κυκλοφορία το SDK μιας νέας έκδοσης Android πριν τη δούμε στην πρώτη συσκευή που την υποστηρίζει), το fragmentation και το να ξεπεραστεί ο μύθος ότι το Android ανήκει στην κατηγορία του ανοιχτού λογισμικού και ότι αυτό είναι κάτι προς όφελος του καταναλωτή.
Και στην περίπτωση του iOS αλλά και του Android, δεν περιλαμβάνουμε τις εφαρμογές που δεν είναι κατασκευασμένες για tablets αν και μπορούν να αναπαραχθούν από τις αντίστοιχες συσκευές με αποτέλεσμα όμως επιεικώς άθλιο.
Το καλοκαίρι αναμένουμε το HP TouchPad, το πρώτο tablet της HP που τρέχει το webOS, μια πλατφόρμα που μας εντυπωσίασε όταν την είδαμε από κοντά τον περασμένο Φεβρουάριο. H Hewlett Packard έχει δεσμευθεί ότι θα προωθήσει αρκετά επιθετικά το webOS μέσα από μια ευρεία γκάμα προιόντων που περιλαμβάνει όχι μόνο tablets και smartphones αλλά ακόμα και προσωπικούς υπολογιστές.
Αντίστοιχα η RIM κυκλοφορεί μέσα στο μήνα το BlackBerry Playbook, το δικό της tablet βασισμένο στη νέα πλατφόρμα BlackBerry Tablet OS. Μάλιστα με μια έξυπνη κίνηση ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι εκτός από τις δικές τις εγγενείς εφαρμογές, το BlackBerry Playbook θα μπορεί να τρέχει και Android εφαρμογές αν και οι προγραμματιστές θα πρέπει να κάνουν κάποιες πολύ μικρές αλλαγές.
Το μέλλον του iOS
Όπως αναφέραμε, η Apple έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα με το iOS στο iPad και το εντυπωσιακό οικοσύστημα εφαρμογών-υπηρεσιών που το περιστοιχίζουν. Ως χρήστες iPad κοντά στον ένα χρόνο και έχοντας μια μικρή εμπειρία με το Android 3.0 μέσω του Motorola Xoom, δε μπορούμε να μην αναφέρουμε μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά.
Όσο όμορφο και εύχρηστο είναι το iOS ειδικά για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση υπολογιστή, εμφανίζει μια στασιμότητα που είναι ακόμα πιο εμφανής στις μεγάλες διαστάσεις ενός tablet το οποίο η εταιρεία θέλει να προβάλει ως αντικαταστάτη ενός μικρού laptop.
Το σύστημα ειδοποιήσεων είναι το πρώτο που χρειάζεται επειγόντως βελτίωση αφού μερικά νούμερα πάνω σε ένα εικονίδιο καθώς και μερικά popup boxes δε μπορούν να συγκριθούν με το άμεσο σύστημα που διαθέτει όχι μόνο το Android 3.0 αλλά και τα WebOS/BlackBerry Tablet OS όπου έχετε μια γρήγορη εικόνα για ότι σας αφορά (tweets, email, sms κ.α) και μπορείτε να προβείτε και σε διάφορες ενέργειες.
Η αρχική εικόνα κλειδώματος της συσκευής για παράδειγμα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που έχουν μείνει ανέπαφα από αλλαγές από το 2007 !! H ώρα και η ημερομηνία είναι οι μόνες πληροφορίες που μπορεί να δείτε μόλις ανοίγετε τη συσκευή αφήνοντας απ’εξω αρκετά σημαντικά στοιχεία όπως τυχόν ραντεβού, τον καιρό, e-mail ή ειδοποιήσεις από άλλες social εφαρμογές.
Ακόμα η εναλλαγή των ανοιχτών εφαρμογών σας δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία αφού πρέπει κάθε φορά να πατάτε 2 φορές το κουμπί Home, να ψάχνετε την εφαρμογή που θέλετε και αφού την επιλέξετε να δείτε το αναγκαστικό animation αλλαγής εφαρμογής. Η όλη διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε εφαρμογή και η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύει αρκετά το μη καταρτισμένο κοινό που τόσο διαφημίζει ο Steve Jobs.
Η Apple έχει προαναγγείλει ήδη ότι στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου WWDC που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα μεταξύ 6-10 Ιουνίου 2011, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το iOS 5.0 το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα το Φθινόπωρο.
Συμπεράσματα
Το iPad 2 παραμένει ένα από τα κορυφαία tablet αν όχι το κορυφαίο. O Steve Jobs το χαρακτηρίζει ως μετά-pc συσκευή αν και απέχει ακόμα αρκετά από το συγκεκριμένο όρο. Όπως είχε ήδη φανεί από το πρώτο μοντέλο, το iOS αποτελεί ίσως την καλύτερη πλατφόρμα για κάποιον/κάποια που δεν έχει εμπειρία με υπολογιστές και θέλει να μπει κυρίως στο Internet για web surfing, να διαβάσει και να στείλει e-mail και άλλα. Ο χρόνος εκμάθησης των βασικών λειτουργιών ενός iPad είναι πολύ γρήγορος και είναι βασικό συστατικό της τεράστιας επιτυχίας που έχει συναντήσει.
Όσοι έχουν ήδη το πρώτο μοντέλο και σκέφτονται αν αξίζει η αναβάθμιση στο iPad 2, θα πρέπει να αποφασίσουν κυρίως κατά πόσο βρίσκουν σημαντικά το λεπτό μέγεθος και το λίγο πιο ελαφρύ βάρος. Προσωπική μας άποψη πάντως είναι ότι δεν αξίζει.
Η τιμή του iPad 2 κυμαίνεται από τα €509 για το μοντέλο WiFI με τα 16gb ανεβαίνει σταδιακά μέχρι τα €860 για το μοντέλο WiFi + 3G των 64gb. Το φράγμα των €500 είναι όπως όλα δείχνουν η τιμή εκκίνησης αρκετών tablets τα οποία όμως έχουν αρκετά καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και βασίζονται στην πλατφόρμα Android 3.0 με όλα τα θετικά και αρνητικά που αναφέραμε παραπάνω.
Τα tablets ήρθαν για να μείνουν αφού το form factor τους βολεύει την γρήγορη χρήση και δεν αναμένεται να έχουν την τύχη άλλων φορητών λύσεων computing όπως τα umpc και τα netbooks αν και η ικανότητα τους συγκριτικά στην παραγωγική διαδικασία δεν είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Ένα χρόνο μετά το πρώτο iPad, το συμπέρασμα παραμένει ότι όσοι έχουν φορητό υπολογιστή, δε θα πρέπει να ευελπιστούν ότι ένα tablet θα καλύψει όλες τους τις ανάγκες παρά μόνο τις βασικές.