Πιστή στο ραντεβού της, η Apple κυκλοφόρησε την τρίτη γενιά του iPad, του tablet το οποίο δημιούργησε νέα δεδομένα αναγκάζοντας μας να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τη μετά-PC εποχή.
Χωρίς αμφιβολία το iPad είναι ο κύριος εκπρόσωπος των μετά-PC συσκευών που κατά την Apple αποτελεί το μέλλον της βιομηχανίας με πλεονέκτημα τη φορητότητα και τον εύκολο χειρισμό για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση υπολογιστή. Τα νούμερα πάντως δείχνουν μια σαφή τάση αφού οι πωλήσεις των iPad/iPad 2 ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια ενώ μόλις σε 3 ημέρες, το νέο iPad έφτασε στα χέρια 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, αριθμοί που το λιγότερο εντυπωσιάζουν και δείχνουν καθαρά το δρόμο και για τις υπόλοιπες εταιρείες.
Από τις 23 Μαρτίου το νέο iPad βρίσκεται στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων με αυτή την ονομασία ακριβώς, «νέο iPad» και όχι iPad 3 η κάτι άλλο. Η Apple είναι σίγουρα από τις λίγες εταιρείες που μπορούν να ονομάσουν έτσι το προϊόν τους χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις και αν μη τι άλλο δημιουργεί ένα ακόμα θέμα συζήτησης γύρω από τη συσκευή της.
Ας δούμε όμως ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του iPad 2, αν η Apple εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία στην κατηγορία και το τι καινούριο φέρνει το νέο iPad έναντι ενός ανταγωνισμού που έκανε για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία του το 2011 κυκλοφορώντας περισσότερα από 100 tablets.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Η Apple δεν προχώρησε σε νέο ανασχεδιασμό της συσκευής όπως είχε κάνει εν μέρει με το iPad 2 μένοντας έτσι στο πίσω αλουμίνιο μέρος με τις έντονες καμπύλες και στο μπροστινό μέρος στο οποίο υπάρχει μόνο το home πλήκτρο κάτω από την οθόνη. Η διαφορά εστιάζεται στο μεγαλύτερο πάχος από τον προκάτοχο του κατά 0.6 χιλιοστά ενω ζυγίζει 60 γραμμάρια περισσότερο. Οι συγκεκριμένες 2 αυξήσεις δεν θεωρούνται αναμενόμενες αλλά όπως όλα δείχνουν η Apple έπρεπε να προχωρήσει σε αυτές εξαιτίας ενός άλλου τεχνικού χαρακτηριστικού, της οθόνης.
Η οθόνη παραμένει στις 9.7’ ίντσες αλλά αλλάζει δραματικά η ανάλυση της η οποία πλέον είναι Retina στα πρότυπα του iPhone 4/4S και για την οποία έχουμε αφιερώσει ξεχωριστό μέρος της παρουσίασης. Για τη συγκεκριμένη ανάλυση το υποσύστημα γραφικών έπρεπε να αναβαθμιστεί με την Apple να ενσωματώνει τον ίδιο διπύρηνο επεξεργαστή του iPad 2 χρονισμένο στο 1 GHz αλλά τη GPU να αποτελείται πλέον από τετραπύρηνο επεξεργαστή. Ένας ακόμη διπλασιασμός αφορά τη μνήμη η οποία φτάνει πλέον το 1gb ram δίνοντας πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και στους κατασκευαστές παιχνιδιών.
Ο άλλος τομέας που δέχεται σημαντική αναβάθμιση στο νέο iPad είναι η πίσω κάμερα η οποία είχε ανάλυση μόλις 0.7megapixel στο iPad 2 και τώρα αναβαθμίζεται στα 5 megapixel και μάλιστα αποκτά όνομα, iSight. Η Apple χρησιμοποιεί στην ουσία τα οπτικά του iPhone 4 με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες του iPad 3 να είναι αρκετά καλύτερες του προκάτοχου όπως μπορείτε να δείτε και στη συνέχεια της παρουσίασης. Αντίστοιχα αναβαθμίζεται και η δυνατότητα εγγραφής βίντεο η οποία γίνεται τώρα στη Full HD ανάλυση των 1080p.
Η μπροστινή κάμερα που είναι υπεύθυνη για βιντεοκλήσεις μέσω Skype, FaceTime αλλά και για χρήση με εφαρμογές όπως το Photo Booth, παραμένει δυστυχώς στην VGA ανάλυση με πολύ άσχημη ποιότητα.
Όπως και στις 2 προηγούμενες γενιές του iPad, η Apple κυκλοφορεί και ένα δεύτερο μοντέλο iPad το οποίο διαθέτει πρόσθετη δυνατότητα σύνδεσης με 3G δίκτυα ενώ περιλαμβάνει και δέκτη GPS. Για πρώτη φορά μια συσκευή της Apple υποστηρίζει σύνδεση με δίκτυα τέταρτης γενιάς η αλλιώς 4G LTE με ταχύτητες που φτάνουν ακόμα και τα 42mbps. Δυστυχώς στην Ελλάδα θα περιοριστούμε στις 3G συνδέσεις δεδομένων αφού μέχρι σήμερα κανένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας δεν υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με τις πρώτες αναφορές να μεταφέρουν την εμφάνιση της στις αρχές του 2013.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε αναφορά στην αυτονομία της συσκευής αφού όπως γνωρίζουμε καλά τον τελευταίο χρόνο από άλλα android tablets και smartphones, οι συνδέσεις σε δίκτυα 4G LTE είναι από τις πιο απαιτητικές εργασίες για τη μπαταρία. Το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η Apple ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν σκεφτούμε την Retina ανάλυση και τον τετραπύρηνο επεξεργαστή γραφικών που ενσωματώνει το νέο iPad.
Η εταιρεία ορθά επέλεξε να μην θυσιάσει τον χρόνο αυτονομίας του iPad όπου μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς μεταξύ των tablets φτάνοντας τις 10 ώρες με κανονική χρήση. Για το σκοπό αυτό η Apple ενσωμάτωσε μπαταρία 11.500mΑh η οποία είναι κατά 70% μεγαλύτερη από το iPad 2 και κατά ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνεται για το μεγαλύτερο πάχος και βάρος του νέου iPad.
Σε δικές μας δοκιμές η αυτονομία κυμάνθηκε στις 9 ώρες με περιορισμένη χρήση ασύρματου δικτύου και ρύθμισης της φωτεινότητας στο 50% ενώ ειδική αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στο φαινόμενο υπερθέρμανσης που έχει κάνει το γύρω του Internet και το οποίο δεν μας παρουσιάστηκε σε καμία περίπτωση. Συγκριτικά με το iPad 2, το νέο iPad ζεσταίνεται περισσότερο χωρίς όμως να μας δημιούργησε κάποιο πρόβλημα.
Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουμε την υποστήριξη WiFi 802.11 b/g/n, αισθητήρες γυροσκοπίου, επιταχυνσιόμετρου, πυξίδας καθώς και Bluetooth 4.0
Ωραία μου Retina
Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το νέο iPad με το προηγούμενο μοντέλο και αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο αγοράς έναντι του iPad 2 είναι η Retina ανάλυση η οποία είναι διπλάσια των προηγούμενων μοντέλων φτάνοντας τα 2048x1538px από 1024x768 που διαθέτουν οι δύο πρώτες γενιές. Αν και πολλοί μπορούν να φανταστούν με την πρώτη ανάγνωση ότι τα πάντα «μίκρυναν» εξαιτίας της μεγαλύτερης ανάλυσης και των 9.7’ ιντσών, η Apple ακολούθησε διαφορετικό δρόμο.
Η πρώτη επαφή με τη συγκεκριμένη οθόνη μας έφερε μνήμες iPhone 4 και την έκπληξη που νοιώσαμε βλέποντας για πρώτη φορά τη Retina ανάλυση και την τεράστια διαφορά που είχε με ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε. Ακριβώς το ίδιο αίσθημα νοιώσαμε και τώρα βλέποντας τα εικονίδια και το κείμενο των εικονιδίων του iOS να φαίνονται απολύτως καθαρά χωρίς να πιξελιάζουν ειδικά όταν κρατάς τη συσκευή σε λογική απόσταση.
Νέο iPad (Retina) vs iPad 2
Έτσι μετά τα iPhone 4/iPhone 4S, η Retina τεχνολογία περνάει στο νέο iPad αφήνοντας αρκετά πίσω όλα τα άλλα tablets της αγοράς, ακόμα και το Transformer Pad 700 το οποίο διαθέτει ανάλυση 1920x1080p. Τέσσερις φορές περισσότερα pixels από το iPad 2 και 264 ppi συνθέτουν μια απίστευτη οθόνη στην οποία το γνωστό πιξέλιασμα είναι αόρατο και όλα φαίνονται με μια λέξη…. κρυστάλλινα.
Η σύγκριση με την οθόνη του iPad 2 είναι αποκαλυπτική αφού βλέπουμε αρκετά πιο καθαρό κείμενο και εικονίδια, ξεχωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες στις φωτογραφίες μας ενώ και η πιστότητα των χρωμάτων είναι χωρίς αμφιβολία πιο «ζωντανή».
Το μόνο αναγκαίο κακό είναι η απαραίτητη επικείμενη αναβάθμιση των εφαρμογών προκειμένου να υποστηρίξουν τη νέα ανάλυση αφού τα γραφικά στην πλειονότητα τους δείχνουν «φαγωμένα» και χρειάζονται αναβάθμιση. Παρόμοια θέματα συναντήσαμε και κατά την πλοήγηση σε ιστοσελίδες με αρκετές εικόνες χαμηλής ανάλυσης να ξεχωρίζουν αμέσως, χωρίς όμως να δημιουργούν πρόβλημα.
(Αριστερά) ipad 2 vs Νέο iPad (Δεξιά)
iOS και iCloud
Ρίχνοντας μια ματιά στην παρουσίαση του iPad 2 πριν ένα χρόνο, βλέπουμε ότι αυτό είχε κυκλοφορήσει με την έκδοση 4.3 του iOS για την οποία είχαμε εκφράσει μερικές αντιρρήσεις.
Ένα χρόνο μετά, το νέο iPad έρχεται με την έκδοση 5.1 του iOS η οποία έχει σημαντικές προσθήκες, μερικές από τις οποίες τις ζητάγαμε στην προηγούμενη παρουσίαση. Το σύστημα ειδοποιήσεων αν και όχι εντυπωσιακό σε tablet διαστάσεις, εντούτοις κάνει καλά τη δουλειά του ενημερώνοντας τον χρήστη από μια εικόνα για τυχόν νέα e-mails, tweets, sms, ειδοποιήσεις από παιχνίδια/εφαρμογές, άμεσα μηνύματα iMessage μεταξύ iOS συσκευών και πολλά άλλα.
Η αρχική οθόνη κλειδώματος παραμένει ίδια δίνοντας μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες για την ώρα και την ημερομηνία, με μια πρόσθετη δυνατότητα να μετατρέπει το iPad σε Photo Frame.
Ένα άλλο θέμα που είχαμε θίξει και βλέπουμε βελτίωση είναι η εναλλαγή μεταξύ των «ανοιχτών» εφαρμογών όπου πλέον έχουν ενεργοποιηθεί ειδικά gestures εκτός από τα γνωστά όπως zoom in/out. Έτσι ο χρήστης αντί να κάνει διπλό κλικ στο πλήκτρο home, αρκεί μια κίνηση με 4 δάκτυλα από κάτω προς τα πάνω για να αποκαλυφθεί η μπάρα με όλες τις ανοιχτές εφαρμογές. Με μια ακόμα κίνηση που αφορά 5 δάκτυλα μπορείτε να επιστρέψετε στην αρχική οθόνη, καθιστώντας στην ουσία άχρηστο το home button.
Αν και περιμέναμε να δούμε τη Siri από το iPhone 4S, την εικονική ψηφιακή βοηθό που αναλαμβάνει διάφορες εργασίες με βάση τις φωνητικές μας εντολές, εντούτοις στο νέο iPad έχουμε μόνο ένα μικρό κομμάτι της συγκεκριμένης τεχνολογίας, την υπαγόρευση. Η δυνατότητα υπαγόρευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της πληκτρολόγησης πατώντας το αντίστοιχο κουμπί πάνω στο πληκτρολόγιο. Εξ’ ορισμού η σχετική ρύθμιση είναι απενεργοποιημένη και πρέπει να την ενεργοποιήσετε μέσα από τις ρυθμίσεις.
Πατώντας το εικονίδιο με το μικρόφωνο, η συσκευή περιμένει να μας ακούσει έτσι ώστε να μετατρέψει τη φωνή μας σε κείμενο και να το εισάγει στην εφαρμογή που έχουμε στο προσκήνιο όπως ένα e-mail η μια απλή σημείωση. Η δυνατότητα υπαγόρευσης απαιτεί σύνδεση με το Internet ενώ την αγγλική και άλλες 5 γλώσσες που φυσικά σ’ αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελληνική.
Το iCloud παρουσιάστηκε με το iOS 5.0 και είναι η προσπάθεια της Apple για να δημιουργήσει αξιόπιστες cloud υπηρεσίες μεταξύ όχι μόνο των iOS συσκευών αλλά και της σειράς υπολογιστών Mac. Η ενσωμάτωση του iCloud στο iOS είναι παραδειγματική, αναλαμβάνοντας στο παρασκήνιο να συγχρονίσει τις επαφές σας μεταξύ των Apple συσκευών, να σας παραδώσει άμεσα κάθε νέο e-mail, να συγχρονίσει τα ραντεβού σας, να ανεβάσει τις φωτογραφίες που μόλις τραβήξατε αλλά και να βρει τη συσκευή σε περίπτωση εξαφάνισης. Όλες αυτές οι υπηρεσίες διατίθενται δωρεάν ενώ η εγγραφή στο iCloud γίνεται είτε από το αρχικό σετάρισμα του iPad ή στη συνέχεια μέσα από τις ρυθμίσεις.
Τέλος θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ότι η εμπειρία του iOS σε tablet θα έπρεπε να είναι διαφορετική από αυτή στο iPhone. Η όλη εμπειρία με τα εικονίδια δείχνει ξεπερασμένη για tablet και σίγουρα η Apple μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα σ’ αυτή την οθόνη των 9.7’ ιντσών.
App Store και Χρήση
Το κομμάτι που δένει αρμονικά το οικοσύστημα των iOS συσκευών είναι φυσικά το App Store το οποίο γιόρτασε πρόσφατα τα 25 δις downloads, ενδεικτικό της τεράστιας επιτυχίας του.
Με σωστές κινήσεις η Apple κατάφερε να μεταφέρει τον ενθουσιασμό των προγραμματιστών από το iPhone στο iPad, δημιουργώντας έτσι ένα App Store το οποίο διαθέτει περισσότερες από 200.000 εφαρμογές και παιχνίδια ειδικά βελτιστοποιημένα για iPad. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός αυτός ένα χρόνο πριν κυμαίνονταν στις 70.000 ενώ ο μεγαλύτερος αντίπαλος, η Google, διαθέτει ανεπίσημα κάτω από 5.000 εφαρμογές για τα Android tablets. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες ελληνικές εφαρμογές στο App Store μεταξύ των οποίων βέβαια και το Insomnia.app.
Δύο άλλοι σημαντικοί παίχτες της αγοράς που πριν ένα χρόνο περιμέναμε να παίξουν σημαντικό ρόλο, η HP με το webOS και η RIM με το BlackBerry Playbook δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά και όπως όλα δείχνουν δε θα μας απασχολήσουν καθόλου το 2012.
Όπως και στα 2 προηγούμενα μοντέλα, έτσι και τώρα η Apple κυκλοφόρησε μια εφαρμογή με την οποία ολοκληρώνει την μεταφορά της σουίτας εφαρμογών iLife στο iPad. Έτσι μετά την κυκλοφορία του iMovie και του GarageBand, σειρά έχει το iPhoto που αναλαμβάνει την εύκολη οργάνωση και επεξεργασία των φωτογραφιών σας. Και οι τρεις εφαρμογές αποτελούν σημείο αναφοράς για τις δυνατότητες των εφαρμογών που στηρίζονται στην αφή απέναντι στις κλασσικές Desktop εφαρμογές που γνωρίζουμε τόσα χρόνια. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη με τη συζήτηση να φτάνει φυσικά στις δυνατότητες των μετά-PC συσκευών και κατά πόσο είναι πιθανό να αποτελέσουν αντικαταστάτη για παράδειγμα ενός φορητού υπολογιστή.
Ρίχνοντας μια ματιά στο iPhoto για iPad (κόστος €3.99) είναι σαφές ότι η απόσταση που χωρίζει τους 2 κόσμους είναι ακόμα αρκετά μεγάλη ειδικά όταν αναφερόμαστε σε χρήστες που θέλουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών και δε συμβιβάζονται με απλά εργαλεία.
Φωτογραφίες και Video
Όπως αναφέραμε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά, η πίσω κάμερα του νέου iPad διαθέτει αρκετά ποιότητα από το iPad 2 αφού αναβαθμίζεται από τα 0.7mp στα 5mp. Η Apple χρησιμοποιεί τα οπτικά μέρη του iPhone 4 και τα αποτελέσματα είναι καλές φωτογραφίες με ικανοποιητικά χρώματα.
Η νέα κάμερα φέρνει και τη δυνατότητα εγγραφής Full HD Video 1080p με δυνατότητα image stabilization για λιγότερο κουνημένα video. Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω δοκιμή, η ποιότητα του video είναι αρκετά καλή με το YouTube μάλιστα να μας προτείνει να "διορθώσει" εκ νέου τη σταθερότητα.
Συμπεράσματα
Η τρίτη γενιά του iPad είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο tablet της αγοράς αυτή τη στιγμή και παράλληλα το πιο ολοκληρωμένο με την Apple να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της.
Η Retina ανάλυση της οθόνης είναι από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που από τη στιγμή που τη δεις μια φορά δε μπορείς να συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο. Δεν μας άρεσε το βάρος της συσκευής που πλησιάζει επικίνδυνα πάλι το βάρος του πρώτου iPad το οποίο είχαμε αναφέρει ως ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα που δεν επιτρέπει το μακροχρόνιο κράτημα της συσκευής ειδικά όταν είμαστε όρθιοι.
Ο ανταγωνισμός αν και παρουσίασε αρκετές συσκευές στηριζόμενες στο Android ειδικά στο δεύτερο μισό του 2011, δεν κατάφερε να δημιουργήσει αίσθηση εκτός ίσως από το Kindle Fire της Amazon το οποίο όμως απευθύνεται σε ξεχωριστό και πιο περιορισμένο κοινό.
Το νέο iPad κυκλοφορεί ήδη σε 2 εκδόσεις και χρώματα (Άσπρο/Μαύριο), WiFi και WiFI +4G με τις παρακάτω τιμές
- iPad (2012) WiFi 16 GB: 509€
- iPad (2012) WiFi 32 GB: 619€
- iPad (2012) WiFi 64 GB: 719€
- iPad (2012) 4G+WiFi 16 GB: 639€
- iPad (2012) 4G+WiFi 32 GB: 739€
- iPad (2012) 4G+WiFi 64 GB: 839€
Η Apple διατηρεί στην αγορά το iPad 2 αλλά μόνο το μοντέλο με τη χωρητικότητα των 16gb WiFi στην τιμή των €429 και WiFi +3G στα €559.