Στην αγορά των smartphones υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες: low-end, με τιμές κάτω των 200 Ευρώ αλλά με περιορισμένες δυνατότητες, mid-range, με τιμές έως και 400 Ευρώ και ικανοποιητικές επιδόσεις και χαρακτηριστικά και high-end συσκευές, με τιμές άνω των 400 Ευρώ, κορυφαία specs και γρήγορες επιδόσεις. Όμως, τι γίνεται όταν μία low-budget συσκευή προσφέρει χαρακτηριστικά αρκετά ανώτερα από την τιμή της; Τότε μιλάμε για πραγματικό value for money, με την Κινέζικη εταιρεία ZTE να μας δίνει το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Ο λόγος για το ZTE Blade V, το οποίο εισέρχεται στην κατηγορία των συσκευών κάτω των 200 Ευρώ, διαθέτοντας τετραπύρηνο επεξεργαστή, 1GB μνήμης RAM και 5MP κάμερα με φλας και με τη τιμή αυτού να έχει οριστεί στα 159 Ευρώ. Όμως, όπως όλοι θα περίμεναν, για να έρθει με τόσο χαμηλό κόστος υπάρχουν και αρκετές θυσίες, ενώ κάποιες επιδόσεις είναι πραγματικά μόνο στα χαρτιά. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τι μας παρέχει η εν λόγω πρόταση.
Σχεδιασμός
Κρατώντας στα χέρια σας το Blade V σίγουρα δε θα σας δώσει την αίσθηση του “φθηνού”. Αρκετά στιβαρή κατασκευή από πλαστικό, δε μοιάζει με κινητό που θα πέσει και θα σπάσει. Στο πίσω μέρος έχουμε το αποσπόμενο, πλαστικό καπάκι όπου βρίσκονται οι θύρες για κάρτες SIM (κανονική) και microSD (έως 32GB), καθώς και η μπαταρία των 1800mAh. Στο κάτω πίσω μέρος βλέπουμε το μονοφωνικό ηχείο, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο μικρόφωνο για απομόνωση των εξωτερικών θορύβων. Στο πάνω μέρος εξέχει ελάχιστα η κάμερα των 5MP και από δίπλα βρίσκεται το μονό LED φλας.
Στα πλαϊνά τώρα, πάνω βλέπουμε το πλήκτρο power και τη θύρα jack των 3.5mm και στα αριστερά τα πλήκτρα αύξησης/μείωσης έντασης και την υποδοχή microUSB. Στο εμπρόσθιο μέρος υπάρχει η οθόνη των 4 ιντσών, με αρκετά μεγάλα περιθώρια, ενώ κάτω και πάνω αυτής υπάρχουν τα capacitive πλήκτρα και η μπροστινή κάμερα αντίστοιχα. Τέλος, μεταξύ οθόνης και πίσω μέρους έχει προστεθεί μία λεπτή, ψευτο-αλουμινένια διαχωριστική γραμμή.
Ως συσκευή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελαφρώς παχουλό, όχι όμως κάτι υπερβολικό. Το βάρος των 130 γραμμαρίων είναι ιδανικό για να προσφέρει μία αίσθηση “εγγύησης”, χωρίς όμως να μιλάμε για κάτι βαρύ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως προαναφέρθηκε, είναι τα bezels, ειδικά του κάτω μέρους. Επίσης, το ψευτο-αλουμίνιο στα πλαϊνά όπως και το μπροστινό μέρος μοιάζουν να είναι αρκετά ευάλωτα στις φθορές, χωρίς όμως να έχουμε κάποια μεμπτά παραδείγματα (ευτυχώς). Η τριχρωμία μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς, με μαύρο εμπρόσθιο, ασημένιο πλαϊνό και μπλε (στα πρότυπα του Samsung Galaxy S3) πίσω καπάκι. Τέλος, οι επίσημες διαστάσεις που δίνει η εταιρεία είναι 126 x 64 x 10.9 mm.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Όπως προαναφέρθηκε, το κυριότερο στοιχείο της συσκευής είναι ο συνδυασμός τιμής και επιδόσεων. Το Blade V έρχεται με τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 200 χρονισμένο στα 1.2GHz, κάρτα γραφικών Adreno 203, μνήμη RAM 1GB και εσωτερική μνήμη 4GB. Οπότε, ξεκινώντας από τα βασικά, μιλάμε για quad-core και 1GB RAM σε τιμή που παίζουν μόνο single/dual-core και 256/512MB RAM μόνο, στοιχεία που από μόνα τους θα μπορούσαν να το κάνουν το κορυφαίο της κατηγορίας, όπως και είναι με τη σύγκριση να αφορά μόνο Android smartphones.
Η οθόνη παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα βάση budget, τεχνολογίας IPS ανάλυσης 800x480 με διαγώνιο 4 ιντσών στα 233ppi, με αρκετά καλές γωνίες θέασης, αν και η χαμηλή φωτεινότητα χαλάει κάπως τα πράγματα. Ένα ακόμα αρνητικό είναι η μετρίου επιπέδου απόκριση ενώ τέλος τα χρώματα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Από συνδεσιμότητα το Blade V παρέχει όλα τα στάνταρ πια των Android συσκευών, με WiFi, 3G, Bluetooth, GPS με υποστήριξη A-GPS, microUSB και ραδιοφωνικό δέκτη FM.
Χρήση
Αν μείνει κάποιος στα τεχνικά χαρακτηριστικά, η συσκευή μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή, με την πραγματικότητα να βρίσκεται κάπου στην μέση. Ξεκινώντας με τα θετικά, η μπαταρία του μας άφησε αρκετά ικανοποιημένους, αφού με κανονική χρήση (ανοιχτό WiFi, Social Networks, background συγχρονισμό εφαρμογών και mail) βγάζει άνετα μία ολόκληρη ημέρα, ενώ με λιγότερη χρήση (περιστασιακά ανοιχτό το WiFi και μειωμένη χρήση εφαρμογών παρασκηνίου) το Blade V άντεξε περίπου μιάμιση ημέρα και αυτό πάλι με χρήση τηλεφώνου και μηνυμάτων (πέραν των άλλων). Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα στο browsing, χωρίς να είχαμε το παραμικρό πρόβλημα σε οποιαδήποτε σελίδα.
Με 1GB RAM είναι εύστοχο να υποθέσει κανείς ότι η εναλλαγή των εφαρμογών γίνεται σφαίρα, όμως δεν είναι όλα τόσο ρόδινα. Ναι, υπήρχαν στιγμές που όντως όλα πήγαιναν ρολόι, όμως με ανοιχτό WiFi και συγχρονισμό παρασκηνίου παρατηρήσαμε αρκετά κολλήματα, με τα μεγαλύτερα να γίνονται όταν είχαμε κάποιο μήνυμα στο Facebook με την εμφάνιση των chat heads ή όταν δεχόμασταν κάποια κλήση σε Skype/Viber (κολλήματα της συσκευής, άκουσμα του ήχου ειδοποίησης και μετά από κάποια δευτερόλεπτα η επί της οθόνης ειδοποίηση).
Μπορεί όπου βλέπουμε τετραπύρηνο επεξεργαστή, να περιμένουμε κορυφαίες επιδόσεις, όμως δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για το Blade V. Σίγουρα μιλάμε για τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτή τη τιμή σε Android συσκευές, όμως κάθε άλλο παρά τέρας είναι. Στη διάρκεια των δοκιμών μας ο Snapdragon 200 δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην αναπαραγωγή full hd video κάτι που όμως στην ουσία δε κάνει καμία διαφορά. Επιπλέον προβλήματα είδαμε και σε HD βίντεο, με τα περισσότερα όμως να τρέχουν ικανοποιητικά. Στο άνοιγμα των εφαρμογών μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι, όχι τόσο με τις τρελές ταχύτητες αλλά με την όχι και τόσο μεγάλη καθυστέρηση.
Έχοντας μία συσκευή των 159 Ευρώ στα χέρια μας, περιμέναμε ο ήχος να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Όμως, το Blade V προσφέρει αρκετά δυνατό ήχο, μπορεί όχι ότι καλύτερο σε ποιότητα αλλά με αρκετά καλό μπάσο, ενώ δεν υπήρχε και μεγάλη αλλοίωση του ήχου, είτε σε βίντεο στο YouTube είτε σε αρχεία mp3. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για μονοφωνικά ηχεία και όχι στερεοφωνικά, όμως κάνουν αρκετά καλά τη δουλειά τους.
Όσοι θέλετε gaming στο smartphone σας, τότε καλύτερα να βάλετε λίγο πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Η Adreno 203 GPU απέτυχε σχεδόν σε όλες τα απαιτητικά παιχνίδια, ενώ και στα πιο light δεν είχε τις επιδόσεις που περιμέναμε. Η εμπειρία γινόταν ακόμα πιο δύσκολη λόγο της πολύ μικρής καθυστέρησης στην απόκριση της οθόνης, όλα όμως πάντα σε λογικά πλαίσια.
Όσον αφορά το λειτουργικό και το UI, η ZTE παραμένει σε σχεδόν stock εμπειρία με λίγες δικές της προσθήκες. Η πρώτη που παρατηρούμε είναι το κλείδωμα της συσκευής, το οποίο απαιτεί το παρατεταμένο άγγιγμα του δαχτύλου επί της οθόνης αντί για την κλασική κύλιση. Επίσης υπάρχουν έως 6 παραμετροποιήσημα widgets για άμεση πρόσβαση σε εφαρμογές από την οθόνη κλειδώματος. Στο UI δε βλέπουμε κάτι τρομερό, πέραν της σημαντικής επιλογής μετακίνησης των εφαρμογών επί του app drawer είτε μέσω των προεπιλεγμένων επιλογών ταξινόμησης είτε με χειροκίνητα. Στη μπάρα ειδοποιήσεων βρίσκονται οι χρησιμότερες γρήγορες ρυθμίσεις (WiFi, δεδομένα, φωτεινότητα κλπ), χωρίς να μπορούν να αλλάξουν από τους χρήστες πέραν του κατεβάσματος άλλης εφαρμογής από το Play Stote. Το Blade V τρέχει την 4.1.2 έκδοση της πλατφόρμας του Android με τη ZTE να μη γνωστοποιεί αν θα αναβαθμιστεί ή όχι.
Στο Blade V βλέπουμε αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές, πολλές από τις οποίες σίγουρα είναι χρήσιμες, όμως κάποιες άλλες όπως τα AccuWeather, Facebook, Amazon Kindle, Kingsoft Office και άλλες δεν είναι για όλα τα γούστα. Η πληθώρα αυτών σε συνδυασμό με την μόλις σχεδόν 1.2GB διαθέσιμης μνήμης η οποία φτάνει περίπου το 1GB με τις ενημερώσεις καθιστά τη χρήση επεκτάσιμης μνήμης άμεση.
Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρήσαμε ήταν η καθυστέρηση στο άνοιγμα, τη σάρωση και τη σύνδεση δικτύων WiFi όπου μετά τη σύνδεση δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα, όμως αξίζει να σημειωθεί. Επίσης, η θέση της θύρας φόρτισης καθώς και η υποστήριξη των παλαιών SIM καρτών μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα για αρκετούς, όμως αυτά είναι θέματα τελείως υποκειμενικά και σίγουρα δεν είναι λόγος αποτροπής αγοράς της συσκευής.
Κάμερα
Πηγαίνοντας στις φωτογραφικές δυνατότητες της συσκευής, θα πρέπει να αναφέρουμε ένα από τα πιο σημανικά μειονεκτήματα που παρατηρήσαμε. Το Blade V παρέχει δυνατότητα λήψης βίντεο μεν αλλά ανάλυσης… VGA στα 24fps, στοιχείο που καθιστά τη λειτουργία λήψης τυπική. Τόσο η ανάλυση στο βίντεο όσο και ο ήχος δε διεκδικούν δάφνες ποιότητας ακόμα και στην οικονομική κατηγορία, οπότε όσοι θέλετε κινητό για λήψη βίντεο, μπορείτε εύκολα να σταματήσετε εδώ το διάβασμα.
Τώρα που ξεκαθαρίστηκε αυτό, ας δούμε τις φωτογραφικές δυνατότητες του κινητού. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Blade V είναι εξοπλισμένο με κάμερα 5MP με LED φλας, οπότε πάνω κάτω ξέραμε τι να περιμένουμε. Όμως, διαψευστήκαμε κατηγορηματικά και όχι θετικά. Οι φωτογραφίες θολές, με καθόλου ζωντανά χρώματα και τρομερή αλλοίωση. Οι νυχτερινές λήψεις επίσης πλήρως προβληματικές, με το φλας να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό ειδικά αν υπάρχει και άλλη πηγή φωτός επί του οπτικού εύρους της κάμερας. Τα πράγματα διορθώθηκαν κάπως όταν εγκαταστήσαμε άλλη εφαρμογή λήψεων όχι όμως σε μεγάλο βαθμό.
Η συσκευή διαθέτη και μπροστινή κάμερα ανάλυσης VGA για βιντεοκλήσεις όμως τα αποτελέσματα και εκεί ήταν αρνητικά. Στις δοκιμές μας είχαμε πρόβλημα αρχικά με το φωτισμό το βράδυ, όπου έπρεπε να είμαστε ακριβώς απέναντι από το φως για να φαινόμαστε στο Skype, όμως και την ημέρα το αποτέλεσμα ήταν ο άλλος να βλέπει μία αλλοιωμένη και γεμάτη pixel εικόνα. Όμως, για να λέγονται και τα θετικά, σε αυτή τη τιμή λίγες συσκευές προσφέρουν την επιλογή εμπρόσθιας κάμερας, οπότε ακόμα και αυτά τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από το τίποτα.
Συμπεράσματα
Το ερώτημα δεν είναι αν αξίζει ή όχι, το ερώτημα είναι τι θέλει κάποιος από τη συσκευή του. Το Blade V σίγουρα μπορεί να ικανοποιήσει τους όχι απαιτητικούς ενώ ανήκει σε μία κατηγορία που από πλευράς χαρακτηριστικών ελάχιστες συσκευές διαθέτουν παρόμοια η καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Όμως, ο τετραπύρηνος επεξεργαστής και το 1GB μνήμη RAM σίγουρα έφεραν θυσίες σε άλλους τομείς, ώστε να διατηρηθεί η τιμή σε αυτά τα πλαίσια. Όσοι λοιπόν έψαχναν μια από τις καλύτερες Android προτάσεις σε σχέση τιμής/απόδοσης χωρίς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, το Blade V σίγουρα αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση.