Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία tinydeal για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής |
Η Xiaomi είναι γνωστή για τις εξαιρετικές από άποψη απόδοσης προς τιμή συσκευές που κατασκευάζει και το Redmi Pro αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, με το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι και ποιοτικό, και όμορφο και με… δύο κάμερες στην θέση της κύριας. Πρόκειται για μία όμορφη συσκευή, με αρκετά καλό εξοπλισμό και δυνατότητες, που μπορεί να καλύψει σε αρκετά μεγάλο βαθμό –αν όχι πλήρως- τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του μέσου, και ενδεχομένως και του απαιτητικού σε κάποιες περιπτώσεις, χρήστη.
Από τις δύο κάμερες στην οθόνη τεχνολογίας OLED, και από το μεταλλικό σασί με το φινίρισμα βουρτσισμένου αλουμινίου ως την θύρα υπερύθρων, το Redmi PRO είναι μία εξαιρετική all-around λύση που μάλιστα δεν στοιχίζει ακριβά για όσα προσφέρει. Η οθόνη του, με διαγώνιο 5,5 ιντσών υποστηρίζει ανάλυση Full HD προσφέρει άνεση στην χρήση ενώ το δεκαπύρηνο Helio X20 SoC της MediaTek σε συνδυασμό με 3GB RAM και 64GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου υπόσχονται άμεση απόκριση και υψηλή απόδοση σε όλους τους τομείς.
Είχαμε στην διάθεση μας την κανονική έκδοση (Standard) ωστόσο η συσκευή της Xiaomi κυκλοφορεί και στις εκδόσεις High και Exclusive με το δεκαπύρηνο Helio X25 SoC χρονισμένο στα 2,3GHz και 2,5GHz αντίστοιχα καθώς και με 128GB αποθηκευτικό χώρο στην περίπτωση της έκδοσης Exclusive.
Αισθητική και χαρακτηριστικά
Η συσκευή είναι κατασκευασμένη εξολοκλήρου από μέταλλο, με ωραίο φινίρισμα βουρτσισμένου αλουμινίου, που όμως είναι τόσο λείο σε αίσθηση που αν έχετε ξηρά χέρια θα σας γλυστράει. Γενικότερα στον σχεδιασμό, κυριαρχεί η ισορροπία και η αρμονία στον τρόπο που η εταιρεία έχει διατάξει τα διάφορα στοιχεία, κάτι που είναι φανερό από την διάταξη των δύο καμερών οσο και στην διάταξη των οπών (π.χ για το ηχείο και το μικρόφωνο) στην κάτω πλευρά, αριστερά και δεξιά από την υποδοχή USB Type-C.
Είναι αρκετά καλής ποιότητας κατασκευής και η Κινέζικη κατασκευάστρια έχει δώσει αρκετή προσοχή στην λεπτομέρεια –παρόλο που ο κάτοχος ενός Galaxy S7 edge ή ενός iPhone 7 θα ισχυριστεί ότι το κινητό μοιάζει χοντροκομμένο- και χρησιμοποίησε μεταλλικά, ωραίας αίσθησης και επιστροφής μεταλλικά πλήκτρα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου και την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση της συσκευής καθώς και κυρτό (2.5D) ανθεκτικό γυαλί στην πρόσοψη για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Αυτό που χαλάει την γενικότερη εικόνα της συσκευής είναι ότι πρόσοψη εξέχει από το μεταλλικό σώμα που δεν δείχνει ωραίο αφού σχηματίζει ένα σκαλοπάτι (δίνει την εντύπωση ότι δεν ταίριαξε τέλεια, διαταράσσοντας ουσιαστικά την αρμονία). Θα ήταν πολύ πιο όμορφο και αρμονικό το αισθητικό αποτέλεσμα, αν το μέταλλο ερχόταν σχεδόν σε απευθείας επαφή με το γυαλί, χωρίς να μεσολαβεί αυτό το “σκαλοπάτι”.
Οι δύο κάμερες, όπως και το κεντρικό φυσικό πλήκτρο στην πρόσοψη που λειτουργεί και ως αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων δεν εξέχουν από την υπόλοιπη κατασκευή, κάτι που είναι και ωραίο σε αίσθηση στην αφή, και λειτουργικό (το κινητό όταν το ακουμπάς με την πλάτη δεν “γέρνει” και δεν χτυπάει καθώς για παράδειγμα το χειρίζεσαι) και όμορφο από άποψη αισθητικής.
Στην αριστερή πλευρά, το tray που εισέρχεται σε μία υποδοχή συρταρωτά μπορεί να δεχτεί μία κάρτα nano-SIM και μία κάρτα micro-SIM ή μία κάρτα μνήμης microSD .
Στην πρόσοψη, που κυριαρχεί βεβαίως η LTPS-OLED οθόνη, πέρα από το κεντρικό πλήκτρο, εντοπίζεται η εμπρόσθια κάμερα των 5,0 Megapixels, το καλής απόδοσης ακουστικό, ένα LED ειδοποιήσεων και ο αισθητήρας εγγύτητας ενώ στην πάνω πλευρά βρίσκουμε την υποδοχή 3,5mm για τα ακουστικά, ένα πόρο μικροφώνου (για ακύρωση θορύβου) και τις υπέρυθρες, με την βοήθεια των οποίων, και σε συνδυασμό με το Mi Remote app, μπορείτε να ελέγχετε διάφορες οικιακές συσκευές όπως το κλιματιστικό κ.ά.
Προδιαγραφές και οθόνη
Η συσκευή έχει διαστάσεις 151,5 x 76,2 x 8,2 χιλιοστά και το βάρος της είναι 174 γραμμάρια, βάρος που το καταλαβαίνεις, αλλά χωρίς από την άλλη να είναι ενοχλητικό. Το Redmi PRO στην έκδοση που είχαμε στα χέρια μας όπως αναφέραμε και η οποία είναι η απλή (Standard) βασίζεται στο SoC (System-on-Chip) της MediaTek, Helio X25 (το οποίο ενσωματώνει δεκαπύρηνο επεξεργαστή και την GPU της ARM, Mali-T880MP4) και έχει 3GB RAM και 64GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου –έως και 256GB μέσω κάρτας μνήμης microSD.
Το SoC βασίζεται σε μία λεγόμενη tri-cluster αρχιτεκτονική, με τρία αρθρώματα πυρήνων, ένα ζευγάρι Cortex-A72 χρονισμένους στα 2,1GHz, ένα άρθρωμα quad-core τύπου Cortex-A53 χρονισμένο στα 2,0GHz και ένα χαμηλής κατανάλωσης quad-core άρθρωμα πυρήνων Cortex-A53 χρονισμένο στα 1,4GHz.
Το Xiaomi Redmi PRO διαθέτει WiFi 802.11b/g/n, WiFi direct και WiFi hotspot, Bluetooth 4.2, GPS, Infrared port, αισθητήρα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων και μπαταρία –μη αφαιρούμενη- χωρητικότητας 4050mAh (υποστηρίζεται φόρτιση 5V/2A). Στα πλεονεκτήματα του συμπεριλαμβάνεται βεβαίως η υποδοχή USB Type-C που είναι reversible ενώ αρκετοί χρήστες θα χαρούν που από τον εξοπλισμό του δεν απουσιάζει το ραδιόφωνο.
Η οθόνη του, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού της συσκευής, είναι τύπου OLED, και σύμφωνα με πληροφορίες προέρχεται από τον Κινέζο προμηθευτή EverDisplay και όχι από κάποια Κορεάτικη εταιρεία όπως η Samsung. Πρόκειται για μία αρκετά ωραία σε απόδοση οθόνη, με καλή αντίθεση αλλά μέτρια δυστυχώς φωτεινότητα, της οποίας τα χρώματα ευτυχώς δεν τείνουν προς την υπερβολή. Μπορείτε να αυξήσετε την αντίθεση πάντως ή να προτιμήσετε “θερμότερη” ή “ψυχρότερη” επιλογή για τα χρώματα καθώς και να επιλέξετε επίπεδο Reading Mode (μειώνει το background glare της οθόνης, κάτι που το κάνει σχετικά αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας θερμότερη επιλογή για τα χρώματα). Η οθόνη των 5,5 ιντσών προσφέρει αρκετά υψηλή ευκρίνεια χάρη και στην ανάλυση των 1080 x 1920 pixels που ισοδυναμεί με 401ppi στη συγκεκριμένη διάσταση.
Κάμερα
Το Xiaomi Redmi PRO είναι μία από τις ελάχιστες συσκευές στην αγορά που ενσωματώνουν τρεις κάμερες συνολικά, με τις δύο κύριες να είναι υπεύθυνες για ορισμένα πολύ ωραία εφέ (π.χ με την βοήθεια τους ο χρήστης μπορεί να τραβήξει μποκέ φωτογραφίες).
Μάλιστα, το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας την λειτουργία “Stereo” με την δεύτερη κάμερα των 5,0 Megapixels να μπαίνει στο παιχνίδι είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει (διακρίνονται γύρω από το βασικό θέμα στοιχεία από την επεξεργασία, ωστόσο σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό).
Στην εφαρμογή για την κάμερα, ο χρήστης στο λεγόμενο Stereo Mode μπορεί να “παίξει” με το διάφραγμα, από f/0.95 έως και f/5.6. Ο χρήστης μπορεί να αλλάξει την περιοχή εστίασης ακόμα και μετά τη λήψη της φωτογραφίας επίσης. Το λογισμικό στην κάμερα είναι αρκετά απλό στην χρήση, προσφέροντας διάφορες ωραίες λειτουργίες και εφέ.
[compimg]http://www.insomnia.gr/images/reviews/xiaomi/redmi%20pro/image13a.jpg|http://www.insomnia.gr/images/reviews/xiaomi/redmi%20pro/image12a.jpg|900|680|Mode 1|Mode 2[/compimg]
[compimg]http://www.insomnia.gr/images/reviews/xiaomi/redmi%20pro/image14.jpg|http://www.insomnia.gr/images/reviews/xiaomi/redmi%20pro/image15.jpg|900|680|Mode 1|Mode 2[/compimg]
Οι φωτογραφίες χαρακτηρίζονται αρκετά καλές, και μας άρεσαν περισσότερο όταν χειροκίνητα αυξήσαμε την οξύτητα, την αντίθεση και τον κορεσμό (μάλιστα επιλέξαμε high για όλα τα παραπάνω και το αποτέλεσμα, αν και κάπως μακριά από την πραγματικότητα, στην OLED οθόνη ήταν ιδιαίτερα ζωντανό και έμοιαζε να… βγαίνει έξω από την οθόνη).
Όπως αναφέραμε μείναμε ευχαριστημένοι γενικότερα από τις φωτογραφίες που είχαν αρκετή λεπτομέρεια, όση τουλάχιστον περιμέναμε από έναν αισθητήρα 13 Megapixels και αν και υπήρχε θόρυβος, η εταιρεία φαίνεται πως έχει κάνει προσπάθεια να τον περιορίσει κάτι που πέτυχε σε σημαντικό βαθμό.
Έκει που απογοητευτήκαμε ήταν στην απόδοση στο video ανάλυσης 1080p επειδή παρόλο που η αντίθεση μας ικανοποίησε, απουσίαζε η λεπτομέρεια, η ομαλότητα ενώ και ο θόρυβος θα μπορούσε να είναι λιγότερος.
Η απόδοση επίσης της εμπρόσθιας κάμερας, ήταν αρκετά ικανοποιητική και όσοι βγάζετε συχνά selfies θα χαρείτε που υπάρχει και λειτουργία “beauty” αν και είμαστε σίγουροι ότι είναι περιττή για εσάς...
Λογισμικό, απόδοση και εμπειρία χρήσης
Η συσκευή που είχαμε στα χέρια μας βασίζεται στο MIUI 8, το οποίο χρησιμοποιεί ως βάση το Android 6.0 Marshmallow. Η εταιρεία στην συγκεκριμένη περίπτωση, και επειδή το κινητό μας προοριζόταν για την αγορά της Κίνας, έχει πολλές δικές της, Κινέζικες υπηρεσίες και χαρακτηριστικά, που σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστούσαν ακόμα και εκείνες της Google (έπρεπε να εγκαταστήσουμε ξεχωριστά τις Google Services για να έχουμε στην διάθεση μας το Google Play store και να κατεβάσουμε με άνεση ότι χρειαζόμασταν).
Να σημειώσουμε ότι προτιμήσαμε να αφήσουμε το λογισμικό (πέρα από την επέμβαση που κάναμε παραπάνω) ως είχε, και δεν εγκαταστήσαμε κάποια “Ελληνική ROM” (αν και από όσο γνωρίζουμε υπάρχει για την συγκεκριμένη συσκευή).
Όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει συρτάρι εφαρμογών στο MIUI, ωστόσο μπορείτε να οργανώσετε τις εφαρμογές σε φακέλους και σε όσες “οθόνες” (panes) επιθυμείτε. Στην κεντρική οθόνη και στο κάτω μέρος, η εταιρεία έχει προσαρμόσει τέσσερις εφαρμογές –χωρούν μέχρι και πέντε αν επιθυμείτε να επέμβετε στον αριθμό ή στην σειρά οργάνωσης. Αν θελήσετε να απεγκαταστήσετε κάποια εφαρμογή, δεν έχετε παρά να κρατήσετε το δάχτυλο σας πάνω στο εικονίδιο για λίγο και στην συνέχεια να την σύρετε στον κάδο –μόλις το κάνετε θα εμφανιστεί ένα μήνυμα για να το επιβεβαιώσετε.
Η συσκευή διαθέτει αρκετές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές και εργαλεία (πολλές έχουν Κινέζικες ονομασίες ακόμα και αν επιλέξετε για βασική την Αγγλική γλώσσα, ωστόσο μην ξεχνάμε ότι η συσκευή που είχαμε στα χέρια μας ήταν Κινέζικη με την standard, stable ROM της εταιρείας).
Ανάμεσα στις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές βρίσκεται ένας Internet browser με την ονομασία MIUI Browser, που είναι αρκετά γρήγορος και προσφέρει και Reading Mode, ένα app με την ονομασία Explorer (για εύρεση αρχείων, πλοήγηση ανάμεσα στα αρχεία κ.ά) και ένα ακόμη με την ονομασία Security, με την βοήθεια του οποίου μπορείτε να σαρώσετε το κινητό για malware, μπορείτε να ρυθμίσετε την λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, να καθαρίσετε την μνήμη, να διαχειριστείτε την χρήση των mobile δεδομένων ή τα δικαιώματα των εφαρμογών κ.ά. Επίσης υπάρχουν διάφορα εργαλεία, για την διαχείριση των καρτών SIM, για την εγγραφή ήχου, για να κρατάτε σημειώσεις κ.ά.
Πέρα από εφαρμογές, στις διάφορες οθόνες μπορείτε να προσθέσετε διάφορων ειδών και λειτουργικών widgets. Για να εγκαταστήσετε κάποιο, δεν χρειάζεται παρά να κάνετε pinch στην κεντρική οθόνη (επίσης το ίδιο γίνεται και αν κρατήσετε το δάχτυλο σας για μικρό διάστημα πάνω στο αριστερό capacitive πλήκτρο αφής). Μόλις το κάνετε, στο κάτω μέρος θα εμφανιστούν τέσσερις επιλογές, οι Move apps (μετακίνηση apps), Widgets (προσθήκη widgets), Wallpaper (εφαρμογή νέου wallpaper) και Effect (επιλογή εφέ μετάβασης από οθόνη σε οθόνη). Όσον αφορά στην εφαρμογή ταπετσαρίας, υπάρχουν αρκετές επιλογές διαθέσιμες και ακόμα περισσότερες online, όπως και θέματα (themes). Υπάρχει μάλιστα προ-εγκατεστημένο και ξεχωριστό app.
Όσον αφορά στο κέντρο ειδοποιήσεων, έχετε την επιλογή να παρουσιάζονται οι συντομεύσεις των γρήγορων ρυθμίσεων (toggles, υπάρχει δυνατότητας επιλογής όσων θα εμφανίζονται από τον χρήστη) μαζί με τις ειδοποιήσεις σε μία καρτέλα ή ξεχωριστά, σε δύο διαφορετικές καρτέλες. Πατώντας –μονό γρήγορο tap- στο αριστερό capacitive πλήκτρο θα εμφανιστεί ο task/ app switcher, ο οποίος παρέχει και πλήκτρο για το κλείσιμο όλων των εργασιών ταυτόχρονα (Clear All, εκτός από αυτήν που βρίσκεται στο προσκήνιο και χρησιμοποιείτε εκείνη την ώρα).
Στις ρυθμίσεις θα βρείτε ορισμένες δυνατότητες που δεν υπάρχουν σε άλλες συσκευές, όπως είναι η δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου (Separate Space), τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως εσείς πιστεύετε ότι σας βολεύει. Έτσι, μπορείτε να έχετε ξεχωριστό χώρο στο κινητό για τα προσωπικά σας δεδομένα και ξεχωριστό χώρο για τα εταιρικά δεδομένα, αν και μπορείτε να επιτρέψετε τον διαμοιρασμό αρχείων ανάμεσα στους δύο χώρους, στους οποίους μπορείτε να έχετε εντελώς διαφορετικές εφαρμογές, αρχεία και ρυθμίσεις.
Οι επιδόσεις της συσκευής είναι αρκετά καλές για την τιμή της, και αν και απέχουν από τις επιδόσεις των ακριβότερων high-end συσκευών, θα σας ικανοποιήσουν γενικότερα. Μπορεί η GPU να μην είναι και ότι καλύτερο, ωστόσο για την τιμή του, το Redmi PRO μπορεί και να είναι η ταχύτερη συσκευή που υπάρχει στην αγορά αν εξαιρέσουμε εκείνες που βασίζονται –ακόμα και οι εκδόσεις High ή Exclusive της ίδιας συσκευής- στο MediaTek Helio X25 SoC.
Όπως μπορείτε να δείτε, η επίδοση στο battery test του PC Mark αποδεικνύει ότι στον τομέα της αυτονομίας το Xiaomi Redmi PRO είναι μία αρκετά καλή συσκευή. Περιμέναμε να είναι ακόμα υψηλότερη η επίδοση, τόσο λόγω της οθόνης τεχνολογίας OLED όσο και λόγω της μπαταρίας των 4050mAh, ωστόσο όπως είναι φανερό το Helio X20 SoC δεν είναι τόσο ενεργειακά αποδοτικό όσο θα έπρεπε. Η μπαταρία παρόλα αυτά διαρκεί έως και δύο μέρες, και γενικώς δεν θα σας απογοητεύσει.
Συμπέρασμα
Δεν υπάρχουν και πολλές συσκευές στην αγορά που σου δίνουν την αίσθηση ναυαρχίδας σε τέτοιο κόστος. Βεβαίως και η Κινέζικη κατασκευάστρια έχει κάνει συμβιβασμούς, ωστόσο το τελικό προϊόν είναι τίμιο, προσφέροντας όσα περιμένεις ή και περισσότερα (σε καμία περίπτωση λιγότερα πάντως). Η δεύτερη κάμερα είναι μία πολύ ωραία προσθήκη, και αν και σε ορισμένες περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας την λειτουργία Stereo δείχνει “τεχνητό”, είναι καλύτερο από όσο περιμέναμε.
Οι φωτογραφίες γενικώς είναι καλές, αν και θα μπορούσαν να χαρακτηρίζονται από περισσότερη λεπτομέρεια και υψηλότερη αντίθεση ωστόσο εκεί που η Xiaomi μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα, τουλάχιστον από άποψη λογισμικού, είναι στον τομέα του video.
Η οθόνη, και μάλιστα τεχνολογίας OLED, θα αρέσει στους περισσότερους χρήστες για τα χρώματα της και την γενικότερη απόδοση της ενώ το ίδιο πιστευούμε και για την ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα. Ο αισθητήρας ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί υποδειγματικά και είναι γρήγορος και ακριβής ενώ βρήκαμε πολύ χρήσιμη –ειδικά για όσους παίρνουν στην δουλειά τους το κινητό και διαμοιράζονται αρχεία με το εταιρικό δίκτυο- την λειτουργία Second Space στο λογισμικό.
Παρόλα αυτά, ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων δεν λειτουργεί όταν το κινητό βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, και επομένως θα πρέπει να το “ξυπνήσετε” πρώτα για να ξεκλειδώσετε το κινητό. Όσον αφορά στο ηχείο του, μπορεί να ακούγεται δυνατά ωστόσο παραμορφώνει αν αυξηθεί αρκετά η ένταση και θα μπορούσε να είναι πιο προσεγμένο στα μπάσα . Παρόλα αυτά θα διαπιστώσετε ότι έχει αρκετά ικανοποιητική απόδοση.
Γενικώς, το Redmi PRO αποδεικνύεται μία αρκετά έξυπνη επιλογή για τον χρήστη που επιθυμεί να αποκτήσει μία ποιοτική, καλής απόδοσης all-around συσκευή που ξεχωρίζει χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη. Η Xiaomi κυκλοφορεί αρκετές διαφορετικές εκδόσεις του μοντέλου με κόστος που ξεκινά περίπου από τα €180 και φτάνουν ακόμα και τα €270 για το μοντέλο με Helio X25 chipset, 4GB μνήμη και 128GB αποθηκευτικό χώρο.
Μας άρεσε
- Ποιότητα κατασκευής
- Οθόνη
- Μπαταρία
- Διπλή κύρια κάμερα
- Υπέρυθρες
- Αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων
- Δεύτερος χώρος
- Τιμή
Δεν μας άρεσε
- Ηχείο
- Απόδοση GPU