Έχοντας συναντήσει σημαντική επιτυχία στο λίγο χρόνο που βρίσκεται (επίσημα) στη χώρα μας, η Xiaomi συνεχίζει τον καταιγισμό κυκλοφοριών για τη μεσαία κατηγορία smartphone, όπου και βρίσκεται η δύναμή της.
Επόμενος σταθμός, το Redmi Note 5, ο διάδοχος ενός από τα πιο επιτυχημένα smartphones που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η εταιρεία, το οποίο συνάντησε τεράστια επιτυχία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες αγορές, με πιο ενδεικτική, αυτή της Ινδίας. Ο λόγος απλός. Με τον κλασσικό συνδυασμό επιδόσεων, τεχνικών χαρακτηριστικών, ποιότητας κατασκευής και φυσικά της τιμής, το Redmi Note 4 αποτέλεσε μια πρόταση η οποία κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες όσων δεν ήθελαν να δώσουν τα διπλάσια τουλάχιστον χρήματα για να έχουν ένα ικανό smartphone στα χέρια τους
Το Redmi Note 5 κάνει την επίσημη του εμφάνιση και στη χώρα μας, λίγο χρόνο μετά τα αποκαλυπτήρια του στην Κίνα, ένα θετικό γεγονός αφού η καθυστέρηση που συναντούσαμε με παλαιότερα μοντέλα της εταιρείας, έχει ελαχιστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Παραμένει πάντα ο λαβύρινθος των ονομασιών που επιλέγει να χρησιμοποιήσει η Xiaomi για μία συσκευή ανάλογα με τη χώρα που διατίθεται, και η οποία συνοδεύεται σχεδόν πάντα από σημαντικές αλλαγές στο hardware. Η έκδοση του Redmi Note 5 στην οποία έχουν πάντως πρόσβαση οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι η καλύτερη από όλες τις αντίστοιχες που έχουν παρουσιαστεί.
Για να δούμε όμως αν το Redmi Note 5 είναι ικανό να αποτελέσει έναν αξιόλογο διάδοχο μιας από τις πιο επιτυχημένες κυκλοφορίες στην ιστορία της Xiaomi.
Εμφάνιση
Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που συνοδεύει την παρουσίασή μας, το unboxing του Redmi Note 5 επιφυλάσσει μία έκπληξη, μια πλαστική διαφανή θήκη η οποία μπορεί να προστατεύσει σχετικά καλά τη συσκευή από γρατζουνιές στο πίσω μέρος, αν και δε πιστεύουμε ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματική και σε πτώσεις.
Κατά τα άλλα, συναντάμε τον φορτιστή 5V/2A καθώς και το καλώδιο φόρτισης που καταλήγει σε microUSB θύρα αφού για ένα περίεργο λόγο, η Xiaomi δεν επέλεξε την πολύ πιο σύγχρονη λύση της USB Type-C θύρας. Παραμένει πάντως η κλασσική θύρα ακουστικών 3.5 χιλιοστών, αν και στο κουτί δεν βλέπουμε για ακόμη μια φορά κάποια σχετική προσφορά από την κινεζική εταιρεία.
Το Redmi Note 5 μοιάζει αρκετά στον προκάτοχό του εκτός ίσως από τις αναλογίες 18:9, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στη Xiaomi να εγκαταστήσει μια αρκετά μεγαλύτερη οθόνη 5,99 ιντσών, έναντι 5,5 του Redmi Note 4, χωρίς να μεγαλώνουν σημαντικά οι διαστάσεις. Συνολικά η οθόνη καταλαμβάνει το 77.5% της εμπρόσθιας επιφάνειας, ένα ποσοστό που δε το συναντάμε συχνά σε συσκευές κάτω των €250.
Το μεταλλικό πίσω μέρος αφήνει δαχτυλιές στη μαύρη έκδοση που δοκιμάσαμε ενώ στο πάνω και κάτω μέρος γίνεται χρήση πλαστικού. Θα θέλαμε να ήταν και λίγο πιο ελαφρύ (180 γραμμάρια), χωρίς όμως να δημιουργείται πρόβλημα κατά το κράτημα.
Επιδόσεις
Ευχάριστη έκπληξη μπορούμε να θεωρήσουμε τις επιδόσεις του Redmi Note 5, αφού η Xiaomi στηρίζεται σε ένα από τα τελευταία chipsets της Qualcomm, το Snapdragon 636, το οποίο θεωρητικά διαθέτει κατά 40% καλύτερες επιδόσεις από τον προκάτοχό του. Με τέσσερις επεξεργαστές χρονισμένους στο 1.6GHz και άλλους τέσσερις στο 1.8GHz, η κινεζική εταιρεία κυκλοφορεί το Redmi Note 5 σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη διαθέτει 3GB μνήμη και 32GB αποθηκευτικό χώρο, ενώ η δεύτερη έρχεται με 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου, μια έκδοση στην οποία στηρίχτηκε αυτό το review.
Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για μια dual sim συσκευή, με τη γνωστή θυσία της μιας sim να απαιτείται να γίνει προκειμένου να εισάγετε μια microSD κάρτα και να αυξήσετε σημαντικά το διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο.
Η επιλογή του Snapdragon 636 σε συνδυασμό με τη μνήμη, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για τις πολύ καλές επιδόσεις της συσκευής, οι οποίες πρόκειται να σας ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό και είναι από τις καλύτερες που βλέπουμε στη μεσαία κατηγορία. Η Adreno 509 GPU δε φαίνεται τόσο ικανή στα απαιτητικά 3D παιχνίδια όπως το PUBG, το οποίο και μας ενημέρωσε να συμβιβαστούμε με χαμηλής ποιότητας γραφικά προκειμένου να παίξουμε το παιχνίδι mε πολύ καλή ταχύτητα. Αποτελεί πάντως μια μικρή εξαίρεση αφού άλλα παιχνίδια που δοκιμάσαμε, δεν παρατηρήσαμε κάποιο πρόβλημα με την ταχύτητα.
Όπως αναφέραμε, η οθόνη έχει διαστάσεις 5,99 ιντσών και είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το προηγούμενο μοντέλο. Στηρίζεται και πάλι στην τεχνολογία IPS LCD με όμορφα χρώματα και ικανοποιητικές γωνίες θέασης. Η ανάγνωσή της σε εξωτερικό χώρο κάτω από έντονη ηλιοφάνεια γίνεται σχετικά εύκολα εξαιτίας της καλής φωτεινότητας που θα τη θέλαμε πάντως μεγαλύτερη. Η αναλογία της σε κάποιες εφαρμογές ίσως προκαλέσει πρόβλημα όμως όπως έχουμε δει και σε άλλα android smartphones, δίνεται όμως η επιλογή για εμφάνιση σε πλήρη οθόνη.
Κανένα πρόβλημα και στις δυνατότητες σύνδεσης της συσκευής με 4G δίκτυα αφού το Redmi Note 5 υποστηρίζει τις περισσότερες 4G μπάντες, συμπεριλαμβανόμενου και της B20 (800Mhz), κάτι που αποτελεί κοινό γνώρισμα όλων των επίσημων κυκλοφοριών της Xiaomi στη χώρα μας. Θεωρητικά οι ταχύτητες φτάνουν τα 600Mbps, κάτι που όμως δεν πρόκειται ποτέ να δείτε στη πράξη. Σημειώστε την απουσία NFC για ακόμη μια φορά, με τη Xiaomi να δείχνει «αλλεργία» προς τη συγκεκριμένη τεχνολογία την οποία υιοθετεί μόνο στα πιο ακριβά μοντέλα της.
Για την πρόσβαση στη συσκευή, η Xiaomi ενσωματώνει έναν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος, ο οποίος δουλεύει αρκετά καλά όπως άλλωστε έχουμε δε και με άλλα μοντέλα της εταιρείας. Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση που είχαμε, το Redmi Note 5 υποστηρίζει και δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου για την ασφαλή πρόσβαση στη συσκευή, μια λειτουργία όμως που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα. Ο λόγος είναι το GDPR και σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που είχαμε, αυτό θα συμβεί στην επόμενη αναβάθμιση λογισμικού.
Gestures
Ίσως να παρατηρήσατε από τις φωτογραφίες ότι κάτω από την οθόνη αλλά και από το μενού, λείπουν τα τρία κλασσικά πλήκτρα ελέγχου της συντριπτικής πλειοψηφίας των android smartphones. Αυτό της επιστροφής, της άμεσης πρόσβασης στην κεντρική οθόνη και της πρόσβασης στις ανοιχτές εφαρμογές. Ο λόγος είναι η υιοθέτηση gestures τύπου iPhone X από τη Xiaomi, μια ανεπάντεχη κίνηση την οποία σίγουρα δε περιμέναμε.
Μάλιστα και τα τρία gestures δουλεύουν αρκετά καλά, αν και θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας ένα μικρό χρονικό διάστημα για να τα συνηθίσετε. Όπως και στο iPhone X, για να οδηγηθείτε στην κεντρική οθόνη από οπουδήποτε, αρκεί ένα swipe από τα κάτω προς το μέσω της οθόνης ενώ αν κάνοντας την ίδια κίνηση με μια μικρή παύση στο τέλος, έχετε πρόσβαση στο multitasking μενού με όλες τις ανοιχτές εφαρμογές. Πολύ χρήσιμη είναι η δυνατότητα για μετάβαση στην προηγούμενη κίνηση (back), κάνοντας swipe αριστερά ή δεξιά από τις αντίστοιχες πλευρές της οθόνης.
Και οι τρεις κινήσεις μοιάζουν μετά από λίγο διάστημα «φυσικές» ενώ σε περίπτωση που θέλετε την παραδοσιακή λύση των εικονικών πλήκτρων, αυτό είναι εφικτό μέσα από τις ρυθμίσεις.
Κάμερα
Το γνωστό αγκάθι στα περισσότερα smartphones της Xiaomi αποτελεί η κάμερα και η ποιότητα λήψεών της. Στο Redmi Note 5, η κινεζική εταιρεία έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση διπλής κύριας κάμερας στο πίσω μέρος, κάτι που δε συνηθίζεται να βλέπουμε σε smartphones με κόστος μικρότερο των €250.
Χρησιμοποιώντας δύο αισθητήρες των 12 και 5MP, το φετινό βάρος της εταιρείας έχει δοθεί σε τρεις τομείς, στην ωραιοποίηση των φωτογραφιών σας, στις βέλτιστες ρυθμίσεις για κάθε λήψη με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και σε όμορφα πορτραίτα.
Ακολουθώντας τη «μόδα» της εποχής, η Xiaomi προωθεί το διπλό σύστημα καμερών του Redmi Note 5 ως ικανό για πολύ καλές λήψεις με τη χρήση σεναρίων τεχνητής νοημοσύνης όπου θεωρητικά το κινητό είναι σε θέση να αντιληφθεί αν θέλετε να φωτογραφίσετε ένα ηλιοβασίλεμα, ένα φυτό, ένα χιονισμένο τοπίο ή μια παραλία. Και λέμε θεωρητικά αφού η υλοποίηση της Xiaomi μπορεί να χαρακτηριστεί εντελώς τυπική αλλά και ανούσια αφού ο χρήστης σε κανένα βήμα δεν ενημερώνεται για το αν και ποια σκηνή έχει αναγνωρίσει η συσκευή. Ακόμα, οι αλλαγές που είδαμε συγκριτικά με τη χρήση ή όχι ενός AI φίλτρου είναι ελάχιστες, χωρίς να μπορούν να χαρακτηριστούν καλύτερες στην πρώτη περίπτωση.
Ξεπερνώντας το «πυροτέχνημα» της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στην κάμερα, η κάμερα των 12MP διαθέτει μεγάλο μέγεθος εικονοστοιχείου στα 1.4μm, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει βλέπουμε στη μεσαία κατηγορία. Το αποτέλεσμα είναι φωτογραφίες με μεγάλη λεπτομέρεια και πολύ καλά αποτελέσματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, και πάλι όμως σε σύγκριση με αντίστοιχα smartphones της κατηγορίας αφού στο συγκεκριμένο τομέα, οι ναυαρχίδες είναι αρκετά μπροστά.
Δυστυχώς το διάφραγμα παραμένει μεγάλο και στον αισθητήρα των 12MP (F/2.2) αλλά και στο μικρότερο των 5MP (F/2.0), κάτι που θα βελτίωνε σημαντικά την ποιότητα των νυχτερινών λήψεων αλλά ίσως ζητάμε πολλά. Συναντήσαμε μερικά προβλήματα με την εστίαση η οποία δεν είναι όσο γρήγορη θα θέλαμε.
Για την ωραιοποίηση δεν έχουμε να πούμε πολλά, αφορά φυσικά τις selfies σας κάνοντας χρήση του αισθητήρα των 13MP αλλά και του λογισμικού της κάμερας που αναλαμβάνει να σας κάνει πιο όμορφους (αν και για μας είστε τέλειοι), πριν η φωτογραφία σας καταλήξει στο Facebook και το Instagram αναζητώντας ταπεινά likes. Και εδώ δε μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε από τη χρήση των φίλτρων, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις μείναμε με την απορία αν όντως υπήρξε αλλαγή.
Ευχάριστη προσθήκη είναι η παρουσία LED Flash δίπλα από την εμπρόσθια κάμερα, κάτι που κάνει τεράστια διαφορά σε βραδινές selfies. Η δυνατότητα πορτραίτου με χρήση εφέ βάθους βρίσκεται στην κύρια κάμερα αλλά και στην εμπρόσθια. Το αποτέλεσμα πάντως που πήραμε με την κύρια κάμερα, ήταν αρκετά καλύτερο απ’ ότι περιμέναμε.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα πάντως της κάμερας του Redmi Note 5 το συναντάμε κατά την εγγραφή βίντεο, όπου η ποιότητα είναι πολύ κατώτερη των αναμενομένου και σίγουρα σε καμία περίπτωση δε θυμίζει εγγραφή Full HD Video στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο. με παρουσία θορύβου. Το αποτέλεσμα δε το βοηθά η ηλεκτρονική σταθεροποίηση αν και θα λέγαμε είναι ολίγον «επιθετική».
Λογισμικό
Το MIUI, το γραφικό περιβάλλον της Xiaomi αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας, με την παρουσία της έκδοσης 9.5 στο Redmi Note 5 να ενισχύει την άποψή μας. Τα γνωστά παστέλ χρώματα είναι και πάλι εδώ, με όμορφα εικονίδια και μενού χωρίς υπερβολές. Μάλιστα την περίπτωση των εικονιδίων, σε μερικά από αυτά υπάρχει και ένα μικρό animation κάτι ευπρόσδεκτο.
Το Redmi Note 5 στηρίζεται στην τελευταία έκδοση του Android, την 8.1 Oreo ενώ η εταιρεία έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της τα τελευταία χρόνια σχετικά με την υποστήριξη των συσκευών της με τις τελευταίες εκδόσεις του Android, κάτι που δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα συμβεί και τώρα με το Android P.
Οι πρόσθετες εφαρμογές της Xiaomi υπάρχουν οργανωμένες σε ένα δικό τους φάκελο, χωρίς κάποια να μπορεί να θεωρηθεί bloatware. Ξεχωρίζουμε τη διαχείριση αρχείων, το Mi Remote που μετατρέπει τη συσκευή σε τηλεχειριστήριο για τα αγαπημένα σας gadgets κάνοντας χρήση της υπέρυθρης θύρας, αλλά και τη δυνατότητα να ακούμε τους αγαπημένους μας ραδιοφωνικούς σταθμούς μόλις συνδέσουμε τα ακουστικά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που ξεχωρίσαμε και το οποίο έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό σε άλλα smartphones, είναι αυτό του διαχωρισμού της οθόνης, κάτι που μας επιτρέπει να έχουμε ανοιχτές ταυτόχρονα δύο εφαρμογές στην οθόνη, ορίζοντας το πόσο χώρο θα καταλαμβάνει η καθεμιά. Ακόμα μέσα από τις ρυθμίσεις μπορούμε να διατηρούμε δύο εκδόσεις μιας εφαρμογής, έχοντας έτσι τη δυνατότητα για χρήση μιας υπηρεσίας με δύο λογαριασμούς (πχ εταιρικό ή προσωπικό), όπως με το Facebook.
Η απόκριση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι εξαιρετική.
Συμπέρασμα
Αυτό είναι το Redmi Note 5, ένα smartphone το οποίο φαίνεται απόλυτα ικανό να ακολουθήσει την επιτυχημένη πορεία του προκατόχου του. Σε αυτό συνηγορεί και η τιμή του η οποία φέρει το αρχικό μοντέλο με τα 3GB μνήμη και τα 32GB αποθηκευτικού χώρου, να κοστίζει €229 ενώ με €30 ευρώ περισσότερα αξίζει σίγουρα η επένδυση στο δεύτερο μοντέλο με 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου.
Η πλειονότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών αρχής γενομένης από την οθόνη και συνεχίζοντας στην επιλογή του συγκεκριμένου chipset, κάνουν το Redmi Note 5 μια ιδανική λύση για όσους δε θέλουν να επενδύσουν σε μία ναυαρχίδα η οποία συνήθως κοστίζει 2 και 3 φορές περισσότερο.
Η αυτονομία που χαρίζει η μπαταρία των 4000mAh χαρίζει άνετη αυτονομία μίας ημέρας με έντονη χρήση ενώ με συντηρητική χρήση, και οι δύο μέρες αυτονομίας είναι μέσα στο παιχνίδι. Ο χρόνος φόρτισης πάντως είναι αργός, με μια πλήρη φόρτιση να διαρκεί περίπου 3 ώρες. Σημαντική βελτίωση υπάρχει και στην κάμερα όπου η Xiaomi φαίνεται να γνωρίζει ότι πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση κάτι που γίνεται σε ότι αφορά τις λήψεις φωτογραφιών, όμως η ποιότητα του Full HD video αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της συσκευής, κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.
Σε κάθε περίπτωση, παίρνει με χαρακτηριστική ευκολία τα badge του editors και value choice, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη. Δε ξέρουμε πάντως αν αυτό θα συνεχιστεί με την ίδια ευκολία και το επόμενο διάστημα αφού ο ανταγωνισμός δείχνει ήδη τα δόντια του με πολύ καλές προτάσεις.
Μας άρεσε
- Οθόνη
- Επιδόσεις
- Τιμή
- Λογισμικό
- Αυτονομία
Δε μας άρεσε
- Εγγραφή βίντεο
- Aνούσια AI κόλπα
- Απουσία NFC
- Χρόνος φόρτισης