Μας άρεσε
- Άψογη οθόνη που «ανήκει» σε ανώτερες κατηγορίες
- Αξιόπιστη απόδοση, κανένα πρόβλημα σε απλή καθημερινή χρήση
- Τεράστια αυτονομία και ταχεία φόρτιση (με φορτιστή στο πακέτο)
Δεν μας άρεσε
- Το MIUI επιδέχεται μεγάλων βελτιώσεων
- Ερωτηματικό αναφορικά με την υποστήριξη μέσω ενημερώσεων σε βάθος χρόνου
- Μέτρια κάμερα -ειδικά πέρα από τη βασική- στις περισσότερες περιπτώσεις
Πιστή στο ραντεβού της, η Xiaomi κυκλοφορεί το Xiaomi Redmi Note 11, το νεότερο μοντέλο στη σειρά Redmi Note η οποία παραδοσιακά περιλαμβάνει αξιόλογα smartphones με ισχυρά χαρακτηριστικά και τεχνολογίες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν στην κατηγορία των budget προς mid-range συσκευών. Το Xiaomi Redmi Note 11 επιχειρεί να τραβήξει τα βλέμματα με ένα ελκυστικό συνολικά πακέτο, όμως κατά πόσο καταφέρνει να ξεχωρίσει; Λάβαμε το Xiaomi Redmi Note 11 και περάσαμε αρκετές ημέρες μαζί του, οπότε παρακάτω παραθέτουμε τις εντυπώσεις μας από αυτό.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Λιτό και πρακτικό, το Redmi Note 11 διαθέτει απλά υλικά κατασκευής και δε θα εντυπωσιάσει – η Xiaomi εστιάζει σε άλλους τομείς κι όχι τόσο στην εμφάνιση, στην προκειμένη, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως δεν είναι αισθητικά όμορφο κινητό. Το πλαστικό της πλάτης είναι λείο και ελάχιστα τραχύ, οπότε δε γλιστράει εύκολα από το χέρι, ενώ όλη η πλάτη είναι ματ και δε γυαλίζει εύκολα. Αυτό ίσως είναι θετικό για κάποιους, καθώς η «μανία» των κατασκευαστών να κάνουν τα κινητά γυαλιστερά σε κάθε ευκαιρία (ακόμη κι αν δεν είναι γυάλινης κατασκευής) κάνει το Redmi Note 11 να ξεχωρίζει ακριβώς για αυτό το λόγο – είναι θέμα γούστου του καθενός. Από όλη την κατασκευή, μόνο το πλαστικό πλαίσιο γυαλίζει και πάλι, όχι υπερβολικά.
Πέρα από το σχεδιασμό της πλάτης, αντικειμενικά είναι ένα πολύ κομψό κινητό για την κατηγορία του. Με διαστάσεις 159.87x73.87x8.09mm είναι πάρα πολύ λεπτό κι όχι ιδιαίτερα μεγάλο σε ύψος, με το βάρος του επίσης να μην ξεπερνά τα 179 γραμμάρια. Είναι εύκολο να το χρησιμοποιεί κανείς με ένα χέρι, είναι πολύ ελαφρύ κατά το κράτημα, λόγω της πλάτης δε γλιστράει, οπότε ακόμη και χωρίς θήκη η χρήση του ήταν πολύ άνετη κι ευχάριστη.
Επιστρέφοντας στην πλάτη, θα βρούμε ένα μεγάλο σε έκταση (αλλά όχι σε βάθος) εξόγκωμα που φιλοξενεί τις κάμερες, ένα μεγάλο ορθογώνιο με στρογγυλές γωνίες και γυαλιστερό φινίρισμα περιμετρικά. Στην ακριβώς απέναντι, κάτω αριστερή γωνία βρίσκεται το ασημένιο λογότυπο “Redmi” και απέναντι από αυτό, στην κάτω δεξιά γωνία, οι σημάνσεις CE κλπ. Πολύ λιτή πλάτη, πολύ διακριτική κάμερα, η Xiaomi προτίμησε να αποφύγει τις υπερβολές και αυτό λειτούργησε υπέρ της.
Στα δεξιά της συσκευής θα βρούμε τα πλήκτρα ρύθμισης έντασης και ενεργοποίησης, με το δεύτερο να περιλαμβάνει και αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος ο οποίος δεν είναι ο ταχύτερος που έχουμε δει, ωστόσο δεν προκάλεσε προβλήματα κατά την ανάγνωση ούτε οι καθυστερήσεις έφτασαν σε ενοχλητικό σημείο. Η αριστερή πλευρά περιλαμβάνει μια θύρα υποδοχής καρτών SIM και microSD, και μετά επάνω βρίσκεται η θύρα jack 3.5mm με ένα μικρόφωνο, ενώ κάτω θα βρούμε ένα ηχείο, μια θύρα USB-C όπως κι ένα ακόμη μικρόφωνο.
Πέραν του κάτω ηχείου, το μεγάφωνο/ακουστικό λειτουργεί επίσης ως ηχείο, οπότε έχουμε στερεοφωνικό ήχο σε budget κινητό. Τα ηχεία, μάλιστα, έχουν αρκετά ικανοποιητική ένταση όμως όσο πιο δυνατός ο ήχος, τόσο μεγαλύτερη η παραμόρφωση – κρατώντας την ένταση περίπου στο 75%, η μουσική ακούγεται πολύ καλά για τα δεδομένα της συσκευής.
Στη μπροστινή πλευρά θα βρούμε μια οθόνη 6.43” που μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιούμε με ένα χέρι. Είναι τεχνολογίας AMOLED, με ανάλυση FHD+ (2400x1080), ρυθμό ανανέωσης 90Hz, κάλυψη χρώματος DCI-P3 και φωτεινότητα 700nits (standard) που φτάνει τα 1000nits (peak). Προστατεύεται με Gorilla Glass 3 (όχι το νεότερο που μπορούμε να βρούμε σε κινητά), οπότε είναι ανθεκτική σε γρατζουνιές αν π.χ. υπάρχει στην τσέπη μαζί με άλλα μικρά αντικείμενα αλλά όχι κάτι περισσότερο. Κεντραρισμένη ψηλά βρίσκεται μια κάμερα τύπου “punch hole”, η οποία είναι μικρή και δεν εμποδίζει κατά τη θέαση.
Πρόκειται για μια από τις πιο premium οθόνες που έχουμε δει σε budget smartphone τέτοιας αξίας, καθώς πέρα από το AMOLED πάνελ, διαθέτει υψηλό ρυθμό ανανέωσης και επίσης υψηλή φωτεινότητα. Τα χρώματά της είναι υπέροχα, η αντίθεση και τα μαύρα εξίσου ποιοτικά, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης κάνει το browsing άνετο στο μάτι και η φωτεινότητα δείχνει την αξία της σε εξωτερικούς χώρους, όπου η οθόνη παραμένει ευανάγνωστη παρά το φως του ήλιου. Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό για την οθόνη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την τιμή της συσκευής.
Το μοναδικό παράπονο από την όλη κατασκευή, είναι η πιστοποίηση IP53 που σημαίνει ότι μικρές ποσότητες νερού που μπορεί να βρέξουν τη συσκευή, ενδέχεται να την καταστρέψουν. Κάτι ανώτερο θα ήταν σίγουρα προτιμότερο, ωστόσο έχοντας κατά νου την κατηγορία και την τιμή, είναι μάλλον μια από τις «θυσίες» που έκανε η Xiaomi για να κρατήσει χαμηλά το κόστος.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το Xiaomi Redmi Note 11 που παραλάβαμε διέθετε 4GB RAM και 64GB ROM, όμως η συσκευή διατίθεται επίσης με 4GB/128GB και 6GB/128GB. Σε κάθε έκδοση, δέχεται κάρτα microSD έως και 1TB.
Έρχεται επίσης με οκταπύρηνο SoC Qualcomm Snapdragon 680 (6nm, 4x Kryo 265 Gold @ 2.4Ghz, 4x Kryo 265 Silver @ 1.8GHz, GPU: Adreno 610), το οποίο πάλι δεν είναι το νεότερο της αγοράς όμως κάνει καλή δουλειά σε καθημερινά σενάρια. Πέραν αυτού, το κινητό υποστηρίζει Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 και δίκτυα 4G, οπότε όσοι περίμεναν 5G σε ένα budget smartphone ίσως απογοητευτούν αλλά, ρεαλιστικά, δε γίνεται να μείνει η τιμή σε τέτοια επίπεδα και να συμπεριλαμβάνεται SoC με δυνατότητα υποστήριξης 5G.
Δοκιμάζοντας τον Snapdragon 680 σε Geekbench 5, λάβαμε σκορ 356 (single-core) και 1593 (multi-core), αξιόλογο -πάλι- δεδομένης της τιμής της συσκευής. Σε πραγματικές συνθήκες, χρησιμοποιήσαμε το κινητό στην καθημερινότητά μας, η οποία περιλαμβάνει κατά βάση τη χρήση Slack, Outlook, Gmail, Word, Excel, browser (με Google Sheets/Docs) και social media apps, με ήπια χρήση Lightroom σε ορισμένες περιπτώσεις.
Κατά τη χρήση εφαρμογών, δεν είχαμε προβλήματα καθυστέρησης ή οτιδήποτε που να χαλάει την εμπειρία, όμως κατά την εναλλαγή από εφαρμογή σε εφαρμογή είχαμε μικρές καθυστερήσεις (δεν ξεπερνούσαν το ένα δευτερόλεπτο). Ανοίγοντας το Lightroom και κάνοντας μικρή επεξεργασία, παράλληλα με δύο ακόμη εφαρμογές (Slack, Outlook ή Gmail) είδαμε πως η καθυστέρηση στην αλλαγή μεγάλωνε λίγο αλλά πάλι, μιλάμε για 1-2 δευτερόλεπτα. Για ένα budget smartphone, είναι αναμενόμενο και ικανοποιητικό η όποια καθυστέρηση να μένει σε τέτοιο, λογικό πλαίσιο. Δε θα ενσωματώνεται ο πιο πρόσφατος ή δυνατός επεξεργαστής, οπότε ο χρήστης ξέρει τι μπορεί να περιμένει στη κομμάτι της απόδοσης.
Στον τομέα του gaming, δοκιμάσαμε τα Genshin Impact, PUBG Mobile, Call of Duty Mobile και Pokemon Unite. Τα PUBG Mobile, Pokemon Unite και Call of Duty Mobile διατηρούσαν τα καρέ κοντά στα 60 ανά δευτερόλεπτο, στις χαμηλότερες ρυθμίσεις γραφικών, όμως η εμπειρία ήταν πολύ ομαλή πέρα από πολύ σπάνιες στιγμές που αντιμετωπίσαμε πτώσεις στα καρέ. Το Genshin Impact, αρκετά «βαρύ», δεν είχε παρόμοια απόδοση αφού στα Lowest settings γραφικών έμενε περίπου στα 15-20 κατά τη διάρκεια των μαχών και 25-30 κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης. Για παιχνίδια με καλό optimization που επίσης δεν απαιτούν ισχυρό επεξεργαστή και πολλή RAM, θα ανταποκριθεί αξιοπρεπώς όμως δεν είναι κινητό που προτείνεται με το gaming ως βασική χρήση.
Η μπαταρία που περιλαμβάνει φτάνει τα 5000mAh και προσφέρει τουλάχιστον μια μέρα χρήσης, στην περίπτωσή μας σχεδόν δύο ημέρες με μια φόρτιση αν δεν παίζαμε κάποιο παιχνίδι στο ενδιάμεσο. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η φόρτιση των 33W, που κάνει το 0%-100% σε περίπου μια ώρα, δυνατότητα που κινητά ακόμη και ανώτερης κατηγορίας δεν προσφέρουν. Και μάλιστα, με τον αντάπτορα πρίζας μέσα στο κουτί, ένα… είδος υπό εξαφάνιση.
Το Redmi Note 11 έρχεται με Android 11 και MIUI 13, δύο γεγονότα που δε μας ενθουσίασαν. Αρχικά, η εταιρεία υπόσχεται πως το Android 12 θα έρθει εντός του τρίτου τριμήνου της χρονιάς, όταν άλλα κινητά ίδιας ή μιας κατηγορίας υψηλότερα προσφέρουν Android 12 εξαρχής. Επίσης, το MIUI 13 είναι πολύ παρεμβατικό για τις προτιμήσεις μας, με κορυφαία ενόχληση το “Wallpaper Carousel” που επιμένει να ενεργοποιείται από μόνο του ακόμη κι όταν το απενεργοποιούμε από τις ρυθμίσεις της συσκευής. Υπάρχουν τρόποι να εξαφανιστεί εντελώς, όμως για το μέσο χρήστη δεν είναι προφανείς.
Κάποιες χρήσιμες λειτουργίες του MIUI, όπως το app drawer που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές, είναι χρήσιμες μεν αλλά προσπαθεί πολύ να διαφοροποιηθεί σε τομείς που δε χρειάζεται, μπερδεύοντας το χρήστη και προσφέροντας μια μέτρια προς κακή εμπειρία.
Κάμερα
Σειρά έχει η οπίσθια κάμερα, η οποία αποτελείται από τέσσερις αισθητήρες, συν τη μπροστινή κάμερα. Αποτελείται από έναν αισθητήρα 50MP (f/1.8) wide, έναν 8MP ultrawide, έναν 2MP macro κι έναν αισθητήρα βάθους 2MP, με τη μπροστινή κάμερα να έχει ανάλυση 13MP.
Όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, οι φωτογραφίες δεν είναι το δυνατό σημείο του Redmi Note 11. Οι μοναδικές αξιόλογες φωτογραφίες που καταφέραμε να τραβήξουμε ήταν σε εξωτερικό χώρο με πλούσιο φως από τον ήλιο, ενώ σε συννεφιασμένες ημέρες η διαφορά στα χρώματα και τη λεπτομέρεια ήταν εμφανής, με την κάμερα να παράγει φανερά λιγότερο ζωηρές εικόνες. Σε πιο χαμηλό φως, η λεπτομέρεια χανόταν και τη θέση της έπαιρνε ο θόρυβος, ο οποίος παρέμενε και σε ζουμαρισμένες φωτογραφίες, αφού το 2x zoom πρακτικά περικόπτει αζουμάριστες φωτογραφίες. Περιττό να σημειωθεί πως δεν υπάρχει περισσότερο από 2x zoom.
Περνώντας στην ultrawide κάμερα, τα αποτελέσματα που λαμβάναμε σε μια συννεφιασμένη ημέρα είναι σχεδόν τα ίδια με μια λήψη σε ηλιόλουστο τοπίο για την ultrawide, με πιο μουντά χρώματα και λιγότερη λεπτομέρεια συγκριτικά με τη βασική κάμερα. Παρομοίως, σε πιο σκοτεινές λήψεις δεν τα καταφέρνει πολύ καλά, που δε μας προκαλεί έκπληξη. Για πολύ βασική φωτογράφιση τοπίων, είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα όμως οτιδήποτε παραπάνω απλά είναι πολύ δύσκολο, αφού απαιτεί πολύ ιδανικές συνθήκες φωτισμού για να δουλέψει «σωστά».
Η μπροστινή κάμερα είναι μέτρια, με ικανοποιητική ποιότητα για μια selfie υπό καλό φωτισμό ή μια βιντεοκλήση, αλλά τίποτα παραπάνω. Δεν υποστηρίζει λειτουργία πορτρέτου, οπότε το θόλωμα παρασκηνίου δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με επεξεργασία σε δεύτερο χρόνο. Τέλος, τα βίντεο της βασικής κάμερας καταγράφονται σε 1080p/30fps, όμως πάλι, υποφέρουν από τις ίδιες ατέλειες που βρίσκουμε κυρίως στην ultrawide κάμερα: μουντά χρώματα, χαμηλή λεπτομέρεια και απουσία σταθεροποίησης που βλάπτει την καταγραφή εν κινήσει. Η εγγραφή το βράδυ είναι άσκοπη κίνηση αφού το τελικό αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη περίπτωση φτωχό.
Συμπέρασμα
Το Redmi Note 11 πετυχαίνει πολλούς «στόχους», με αξιόπιστη απόδοση για καθημερινή χρήση, μεγάλη αυτονομία και πολύ γρήγορη φόρτιση για τα δεδομένα της κατηγορίας, μαζί με μια εξαιρετική οθόνη που δε συναντάμε ακόμη και σε ακριβότερα μοντέλα. Τα «στραβοπατήματά» του έχουν να κάνουν με την μέτρια συνολικά κάμερα και το «παραφουσκωμένο» λειτουργικό, όπως και την απουσία Android 12 και το ερωτηματικό σχετικά με τη μελλοντική υποστήριξη.
Σε γενικές γραμμές, είναι μια πολύ αξιόλογη budget συσκευή που δύσκολα θα απογοητεύσει φτάνει να μην περιμένετε πολλά από την κάμερα ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ειδικά φέτος έχει απέναντί του αρκετά μεγάλο ανταγωνισμό.
- 1