Μας άρεσε
- Ζωντανή, ευκρινής οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης και άμεση απόκριση
- Επεξεργαστής που καλύπτει εύκολα τα καθημερινά σενάρια ενός απλού χρήστη
- Συνδυασμός αυτονομίας και ταχείας φόρτισης, μαζί με ρυθμιζόμενο ρυθμό ανανέωσης
- Εντυπωσιακή βασική κάμερα και φακός μακροφωτογραφίας
Δεν μας άρεσε
- Παράξενος σχεδιασμός της τετραπλής κάμερας
- Αδυναμίες του MIUI (Always On Display και διαφημίσεις)
- Έλλειψη οπτικής σταθεροποίησης φακού
- Έλλειψη 5G
Η Xiaomi… ξαναχτυπά σε γνώριμα λημέρια, με το Xiaomi Redmi Note 10 Pro, ένα mid-range που «φοράει» χαρακτηριστικά ανώτερα της κατηγορίας του και εντυπωσιάζει. Σε μια κλίμακα τιμής με αρκετό (και ισχυρό) ανταγωνισμό, η συσκευή της Xiaomi θα πρέπει να κάνει περισσότερα από τα αναμενόμενα για να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού.
Με AMOLED οθόνη, υψηλό ρυθμό ανανέωσης, κάμερα 108MP και επεξεργαστή Snapdragon, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο όμως πόσο καλά λειτουργούν παρέα όλα τα επιμέρους στοιχεία του;
Σχεδιασμός – Οθόνη
Απλός, κλασικός και χωρίς περιττές πινελιές, ο σχεδιασμός του Redmi Note 10 Pro δεν σκοπεύει να τραβήξει τα βλέμματα. Η πίσω όψη του είναι μονόχρωμη και γυαλιστερή, έχοντας κάτω αριστερά το λογότυπο “Redmi” και κάτω δεξιά τις διάφορες, απαραίτητες σημάνσεις (CE κλπ). Είναι κατασκευασμένη από Corning Gorilla Glass, όπως και η οθόνη. Κοιτώντας ψηλά κι αριστερά, θα βρούμε την κάμερα, με ένα κάπως περίτεχνο ορθογώνιο περίβλημα να εσωκλείει τους τρεις φακούς και το φλας.
Το παράξενο εδώ είναι το διπλό εξόγκωμα: το πρώτο επίπεδο (όπου βρίσκεται το φλας) δεν εξέχει ιδιαίτερα από το κινητό όμως το δεύτερο εξόγκωμα (όπου βρίσκονται οι κάμερες) εξέχει περισσότερο. Δεν πρόκειται για κάτι που επηρεάζει το κράτημα καθώς ούτως ή άλλως τα δάχτυλα τοποθετούνται αλλού ώστε φακοί να παραμένουν καθαροί από δαχτυλιές, ενώ μια θήκη πιθανότατα θα υπερκαλύψει το εξόγκωμα. Οι… μανιακοί της καθαριότητας ίσως εκνευριστούν που θα βλέπουν χνούδια σε δύο επίπεδα αλλά μιλάμε για λεπτομέρειες. Τουλάχιστον, σε κάθε ένα από τα τρία διαθέσιμα χρώματα (Onyx Gray, Gradient Bronze, Glacier Blue) το πρώτο επίπεδο είναι παρόμοιου χρώματος με την πλάτη της συσκευής και το δεύτερο σταθερά μαύρο με ασημένιο «δαχτυλίδι» γύρω από την κύρια κάμερα.
Δεξιά βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης και ξεκλειδώματος, με ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και πάνω από αυτό το κουμπί, τα δύο πλήκτρα ρύθμισης έντασης. Ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί γρήγορα και αξιόπιστα, με την προϋπόθεση το δάχτυλο που χρησιμοποιείται και η επιφάνειά του να παραμένουν καθαρά ειδάλλως (όπως είναι φυσιολογικό) θα δυσκολευτεί. Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η υποδοχή δύο καρτών SIM και κάρτας microSD (έως 512GB) σε διαφορετικές θέσεις έκαστη, οπότε δε θυσιάζεται η λειτουργικότητα για τον χώρο ή το αντίστροφο. Στην επάνω πλευρά βρίσκεται βύσμα ακουστικών 3.5mm, IR blaster, ένα μικρόφωνο κι ένα ηχείο με την κάτω πλευρά να φιλοξενεί άλλο ένα ηχείο, άλλο ένα μικρόφωνο και τη θύρα USB-C.
Περνώντας στο… κυρίως πιάτο, η οθόνη AMOLED 6.67” εκτείνεται στο μπροστινό μέρος με μικρά περιθώρια σε κάθε πλευρά και το συνολικό μέγεθος της συσκευής να φτάνει τα 16.4 εκατοστά σε ύψος, 7.65εκ. σε πλάτος και 8.1 χιλιοστά σε πάχος – στην κορυφή της βρίσκεται η διακριτική punch hole selfie κάμερα. Με ανάλυση FHD+ (2400x1920) και 394ppi, προσφέρει πολύ καλή ευκρίνεια. Λόγω του AMOLED πάνελ που ενσωματώνεται, τα μαύρα αποτυπώνονται με ακρίβεια όπως και τα χρώματα – διαθέτει επίσης HDR10. Εδώ βοηθάει και η φωτεινότητα που αγγίζει 1200nits (peak) κι έτσι ακόμη και στο δρόμο δεν υπάρχει θέμα δυσκολίας ανάγνωσης ή γενικότερης χρήσης.
Η αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας δείχνει να λειτουργεί καλά πλην λίγων στιγμών με ακανόνιστο μοτίβο, αν και η λειτουργία δε χρησιμοποιήθηκε πολύ.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ο ρυθμός ανανέωσης στα 120hz, συνοδευόμενος από 240Hz touch sampling rate, που κάνουν την οθόνη απολαυστική για gaming πρωτίστως αλλά και για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Ανταποκρίνεται άμεσα, ρέει σαν νεράκι και δύσκολα βρίσκεται σε τέτοια χρήματα – ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συσκευής. Ο ρυθμός ανανέωσης ρυθμίζεται (στα 60Hz ή 120Hz, σταθερά), οπότε μετά τις πρώτες ρυθμίσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν την αλλαγή μιας κι από το εργοστάσιο έρχεται ρυθμισμένο στα 60Hz.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το Redmi Note 10 Pro διατίθεται με 6GB RAM/64GB ή 128GB ROM και 8GB RAM/128GB ROM. Στα χέρια μας ήρθε η έκδοση με τα 8GB RAM, οπότε βάσει αυτής κινούμαστε παρακάτω. Κάθε έκδοση έρχεται με τον Qualcomm Snapdragon 732G, δηλαδή με οκτώ πυρήνες (2x Kryo 470 στα 2.3GHz, 6x Kryo 470 στα 1.8GHz) και γραφικά από το τσιπ Adreno 618. Μία από τις ελλείψεις είναι η απουσία υποστήριξης 5G, κάτι που πολλούς που εξετάζουν την αγορά του συγκεκριμένου κινητού μπορεί να μην τους επηρεάσει στην τελική τους απόφαση.
Σε καθημερινά σενάρια το νέο Redmi Note ανταπεξήλθε και με το παραπάνω. Αλλαγές από εφαρμογή σε εφαρμογή, παρακολούθηση μεγάλης διάρκειας βίντεο στο YouTube, σερφάρισμα στο ίντερνετ και τα social – όλα κύλησαν καλά με εξαίρεση μικροπροβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, με την οθόνη στα 120Hz παρατηρήθηκαν κάποια «κοψίματα» στα καρέ όταν γινόταν γρήγορη αλλαγή μεταξύ πιο απαιτητικών εφαρμογών, αλλά δε διαρκούσε πολύ και δεν παρατηρείται τόσο εύκολα.
Όσον αφορά στα παιχνίδια, δημοφιλείς επιλογές όπως Call of Duty: Mobile και PUBG, η απόδοση ήταν ικανοποιητικά σταθερή σε Medium γραφικά. Συνδυαστικά με την οθόνη ρυθμισμένη στα 120Hz και την ταχεία απόκριση αφής, το παιχνίδι γενικώς ήταν απόλαυση, όμως μην αναμένετε θαύματα σε υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών ή πιο απαιτητικά παιχνίδια. Είναι καλό για «λίγο απ’ όλα» χωρίς να ξεχωρίζει κάπου. Στο παιχνίδι επίσης βοήθησαν τα στερεοφωνικά ηχεία, τα οποία μάλιστα είναι αρκετά δυνατά και σε άδειο δωμάτιο γεμίζουν τον χώρο. Επιπλέον, δε ζεστάθηκε ποτέ υπερβολικά, ακόμη και μετά από μισή ώρα σερί παιχνιδιού.
Με μπαταρία 5020mAh, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες και ευτυχώς, δεν απογοητεύει. Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, το κινητό αντέχει άνετα από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες προτού ζητήσει να μπει στην πρίζα. Κατεβάζοντας το ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz, αντέχει ακόμη περισσότερο οπότε αν κάποιος σκοπεύει να βρίσκεται μακριά από φορτιστή για ώρες, μπορεί να ρίξει προσωρινά τα Hz και να κερδίσει ακόμη και ώρες επιπλέον ζωής. Υποστηρίζει ταχεία φόρτιση 33W που μεταφράζεται σε περίπου μιάμιση ώρα για πλήρη φόρτιση και περίπου μισή ώρα για το 50%. Ο αντάπτορας πρίζας περιλαμβάνεται στο κουτί και εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες ταχείας φόρτισης οπότε δεν υπάρχει λόγος για επιπλέον έξοδα.
Η συσκευή χρησιμοποιεί το MIUI 12 (βασισμένο σε Android 11), το οποίο είναι σταθερότερο από προηγούμενες εκδόσεις όμως κάποια προβληματάκια παραμένουν. Βασικότερο ίσως είναι οι διαφημίσεις (που μπορεί ο χρήστης να μην αποδεχθεί, αλλά εύκολα να δώσει κατά λάθος έγκριση κατά το setup) που εμφανίζονται σε λίγα σημεία του περιβάλλοντος. Μετά, η επιλογή “Always On Display” κάνει την οθόνη να προβάλλει πληροφορίες όμως μόνο για 10 δευτερόλεπτα – κάπως πιο σύντομο διάστημα από το “always”. Ενεργοποιώντας τα Developer Options μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής μπορεί να φύγει το όριο χρόνου, όμως ο μέσος χρήστης πιθανότατα δε θα το γνωρίζει αυτό και θα εκνευρίζεται.
Τέλος, οι προεγκατεστημένες εφαρμογές που δεν θα ήταν δίκαιο να χαρακτηριστούν ως πρόβλημα μιας και μπορούν να απεγκατασταθούν σε δευτερόλεπτα.
Κάμερα
Για φωτογραφίες και βίντεο, το Xiaomi Redmi Note 10 Pro χρησιμοποιεί ένα τετραπλό σύστημα κάμερας αποτελούμενο από μια wide (108MP, f/1.9), μια ultrawide (8MP, f/2.2), μια telemacro (5MP, f/2.4) και έναν αισθητήρα βάθους (2MP, f/2.4).
Με διαφορά, η πιο εντυπωσιακή είναι η βασική κάμερα των 108MP, που χρησιμοποιεί pixel binning 9-σε-1 και παράγει φανταστικές φωτογραφίες με ακρίβεια χρώματος και διακριτές λεπτομέρειες, τόσο σε καλά φωτισμένες σκηνές όσο και σε πιο σκοτεινές λήψεις. Η συμπερίληψη Night Mode βοηθάει για τις πιο δύσκολες, βραδινές φωτογραφίες αλλά σε μια π.χ. βραδινή βόλτα στην πόλη με επαρκή φωτισμό από τις κολώνες δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί. Η εστίαση επίσης λειτουργεί καλά κατά τη μέρα, δυσκολεύεται λίγο (από άποψης ταχύτητας) κατά τη νύχτα όμως είναι αξιόπιστη. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οπτική σταθεροποίηση όμως, απαιτείται σταθερό χέρι για καλές φωτογραφίες, ειδάλλως οι φωτογραφίες με Night Mode κινδυνεύουν να βγουν κάτω του μετρίου στην καλύτερη περίπτωση. Επίσης, δεν υπάρχει οπτικό zoom οπότε όσο χρησιμοποιείται η ψηφιακή λύση, η ποιότητα σταθερά πέφτει.
Για την ultra-wide κάμερα, δεν είναι τόσο θετικά τα νέα, καθώς υπάρχει αισθητή διαφορά στην απόδοση χρώματος (σχετικά με τη βασική κάμερα) αλλά και λιγότερη διαβάθμιση στα μαύρα, που σημαίνει χαμένες λεπτομέρειες. Αν ο σκοπός είναι μια ομαδική φωτογραφία με την παρέα ή ένα τοπίο, όπου η φωτογραφία δε θα κριθεί τόσο από τις λεπτομέρειες, τότε δε θα απογοητεύσει όμως δεν μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πιο σύνθετα σενάρια.
Ευχάριστη έκπληξη είναι η telemacro, που επιτρέπει μακροφωτογραφία από λίγο μεγαλύτερη απόσταση (3 έως 10 εκατοστά). Χρησιμοποιεί autofocus και, χάρη στη δυνατότητα φωτογράφισης από λίγο μεγαλύτερη απόσταση, τα σενάρια χρήσης είναι περισσότερα και η εμπειρία χρήσης καλύτερη από πολλών κινητών της κατηγορίας – λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ένας macro φακός. Υπάρχει αισθητή πτώση ποιότητας (χρώματα, λεπτομέρειες, ευκρίνεια, θόρυβος) σε σχέση με τις άλλες κάμερες όμως με σωστό φωτισμό, πολλές αδυναμίες μειώνονται στο ελάχιστο και τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες πρόσθετες λειτουργίες που δίνει η Xiaomi στο λογισμικό της κάμερας που προορίζονται για vloggers αλλά και αυτές που δίνουν τη δυνατότητα να «κλωνοποιηθούμε» είτε κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας είτε ενός βίντεο, με το αποτέλεσμα να είναι όπως μπορείτε να δείτε ξεχωριστό.
Τα βίντεο που μπορεί να τραβήξει κανείς έχουν «ταβάνι» τα 4K/30fps, το οποίο είναι αναμενόμενο αν όχι κάτι παραπάνω. Η έλλειψη οπτικής σταθεροποίησης είναι πλήγμα σε κάθε ρύθμιση, ενώ η ανώτατη ποιότητα καταγραφής (4K/30fps) δεν υποστηρίζει καν την ψηφιακή σταθεροποίηση που απολαμβάνουν τα υπόλοιπα modes. Αν ο χρήστης καταφέρει να μην κινείται τότε το βίντεο αποτυπώνεται με καλή λεπτομέρεια και σαφήνεια, προσθέτοντας μονάχα λίγο θόρυβο στα πιο σκοτεινά σημεία. Ωστόσο, αν επιθυμεί βίντεο εν κινήσει τότε ο συνδυασμός 1080p/30fps είναι μονόδρομος (σε 1080p/60fps επίσης δεν υποστηρίζει ψηφιακή σταθεροποίηση).
Τέλος, η selfie κάμερα κάνει τα απαραίτητα και κάτι παραπάνω, με τα πορτρέτα να δείχνουν φυσικά, διατηρώντας χρώματα και λεπτομέρειες. Σε περιπτώσεις που η χρήση της κύριας κάμερας δεν είναι εφικτή, μπορεί άνετα να την αντικαταστήσει (για μια βιντεοκλήση, ας πούμε) χωρίς προβλήματα.
Συμπέρασμα
Το Xiaomi Redmi Note 10 Pro κατατάσσεται στα κορυφαία της κατηγορίας του, με ένα εξαιρετικό πακέτο στα σημεία που μετρούν για τους περισσότερους. Από οθόνη μέχρι κάμερα κι από επεξεργαστή έως αυτονομία, βρίσκει την ισορροπία μεταξύ χαρακτηριστικών αλλά και της ευκολίας/χρησιμότητάς τους για τον χρήστη. Το αποτέλεσμα είναι ένα άψογο κινητό χωρίς σημαντικά μειονεκτήματα.
- 4