Η κατηγορία των budget συσκευών έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Τα τηλέφωνα που μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν σε θέση να προσφέρουν απλώς βασικές υπηρεσίες επικοινωνίας έχουν δώσει πλέον τη θέση τους σε πανίσχυρα smartphones, ικανά να καλύψουν –και με το παραπάνω- τον καθημερινό χρήστη που αναζητά μία all around συσκευή, ικανή να ανταποκριθεί στα “θέλω” του.
Το Redmi 7A έρχεται να επιβεβαιώσει στο ακέραιο το παραπάνω θεώρημα. Μιλάμε για ένα μοντέλο με κόστος ελάχιστα περισσότερο από 100€ αλλά με χαρακτηριστικά και λειτουργίες smartphone που εύκολα θα έβρισκε θέση στη mid-range κατηγορία –έστω οριακά. Με όπλο του την άψογη σχέση τιμής/απόδοσης (απόρροια των βελτιώσεων σε σχέση με το περυσινό μοντέλο, 6A) το Redmi 7A θέτει εκ νέου τα στάνταρ της κατηγορίας του.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς…
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το design του Redmi 7A δεν παραπέμπει σε budget συσκευή. Με στρογγυλεμένες γωνίες και μοντέρνες γραμμές, προσφέρει άνετο κράτημα όντας καλαίσθητο και προσεγμένο. Το πλαστικό που έχει χρησιμοποιηθεί για την πλάτη του δεν είναι και το πιο ανθεκτικό υλικό στον κόσμο, όμως ο λιτός της χαρακτήρας είναι αρκετά ευχάριστος στο μάτι. Η αλήθεια είναι ότι το Redmi 7A μας έφερε μνήμες φθηνών Lumia συσκευών με Windows Phone όπως το Lumia 620.
Η συσκευή δε φέρει προστασία βάσει προτύπου IP, ωστόσο η Xiaomi αναφέρει πως είναι προστατευμένη από τη διάβρωση (κοινώς splashproof).
Στην πλάτη του 7A όπως είπαμε δε συναντάμε τίποτε άλλο πέραν της κάμερας και του φλας. Στην αριστερή πλευρά του βρίσκεται μόνο η υποδοχή για τις δύο κάρτες SIM και τη microSD (η διάταξη είναι 2+1 οπότε θα είστε σε θέση να τοποθετήσετε και δεύτερη SIM και κάρτα μνήμης) ενώ στη δεξιά έχουμε τα πλήκτρα ενεργοποίησης και προσαρμογής της έντασης του ήχου.
Στο μέσον της κάτω πλευράς του smartphone έχουμε τη θύρα micro USB (δυστυχώς έχει προτιμηθεί έναντι της USB-C). Μη σας ξεγελούν οι οπές δεξιά και αριστερά της: το ηχείο του 7A είναι μόνο ένα –και βρίσκεται στα δεξιά. Στην επάνω του πλευρά, τέλος, έχουμε τη θύρα 3,5 mm.
Οθόνη – Κάμερες
Όσον αφορά στην πρόσοψη, εκεί δεσπόζει η οθόνη των 5,45”. Δε διαθέτει notch, επιτυγχάνοντας έτσι ένα “καθαρό” design, ενώ το πλαίσιό της είναι μεν υπαρκτό αλλά όχι κάτι το εξωφρενικό –έχει μειωθεί ελαφρώς μάλιστα σε σχέση με το Redmi 6A. Το μόνο που μας ξένισε ήταν το λογότυπο της σειράς Redmi (η Xiaomi την προωθεί πλέον σαν ανεξάρτητο brand name, όπως έκανε και η Huawei με την Honor) στη βάση της συσκευής που δείχνει μάλλον παράταιρο.
Η οθόνη του 7A είναι LCD φυσικά (όχι ότι θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό στην τιμή του), ανάλυσης HD+ ή αν προτιμάτε 1440x720 pixels στα 295 PPI και προσφέρει ικανοποιητικές εμπειρίες θέασης τηρουμένων των αναλογιών. Θα μας άφηνε ακόμα καλύτερες εντυπώσεις αν ήταν λίγο περισσότερο φωτεινή, ωστόσο μας έκανε τη ζωή δύσκολη όταν αποπειραθήκαμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φως –οι αντανακλάσεις ήταν τέτοιες που κατέστησαν τη χρήση του κινητού ζόρικη υπόθεση.
Οι κάμερες του κινητού ήταν η ευχάριστη έκπληξη σε ό,τι αφορά την εμπειρία μας μαζί του. Στα 12 MP η κύρια και τα 5 MP η πρόσοψης, η αλήθεια ήταν πως δεν μας προϊδέασαν για κάτι το ιδιαίτερο. Κι όμως η απόδοσή τους ήταν πολύ καλύτερη απ’ ότι θα περιμέναμε –ο αισθητήρας IMX 486 της Sony βγάζει τα λεφτά του τίμια. Σε συνθήκες καλού φωτισμού, οι λήψεις ήταν αρκετά όμορφες, με ζωηρά χρώματα και καλά επίπεδα αντίθεσης. Πέραν των εικόνων, θα έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε και βίντεο στα 1080p (30 FPS). Η σταθεροποίηση της εικόνας πάντως πάσχει, επηρεάζοντας μοιραία και τις δημιουργίες σας. Εντύπωση μας έκανε και η γρήγορη εστίαση κάτι που σίγουρα δεν περιμέναμε.
Το Redmi 7A έρχεται με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στην κάμερα, προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις της ανάλογα με τη σκηνή ή το φίλτρο που θα επιλέξει ο χρήστης. Η εφαρμογή της όμως δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα οι λήψεις να υποφέρουν από υπερέκθεση και να χάνουν τη φυσικότητά τους. Η Xiaomi υποστηρίζει ότι έχει βελτιώσει τους αλγορίθμους της κάμερας έτσι ώστε να αποδίδουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το αποτέλεσμα δεν τη δικαιώνει αφού –αναμενόμενα- η απόδοση του 7A πέφτει μαζί με το φως του ηλίου.
Όσο για την κάμερα πρόσοψης, με ανάλυση 5 MP, αλγόριθμο ωραιοποίησης και HDR, θα σας επιτρέψει να τραβήξετε ικανοποιητικές selfies, καλύπτοντας την ανάγκη σας για αυθόρμητες, καθημερινές πόζες.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Το Redmi 7A κρύβει μέσα του έναν οκταπύρηνο Snapdragon 439 τον οποίο πλαισιώνουν 2 GB RAM. Ο επεξεργαστής της συσκευής είναι ανέλπιστα ισχυρός για τα δεδομένα της αλλά η μνήμη θα σας περιορίσει αρκετά. Δεν είχαμε θέμα κατά τη χρήση του 7A με βάση και τις απαιτήσεις μας από τη συσκευή που σε καμία περίπτωση δεν είναι γρήγορη όσο είναι πιο ακριβά smartphones που έχουν όμως τουλάχιστον τη διπλάσια τιμή. Ωστόσο μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη κλείνοντας εφαρμογές που δεν χρειάζεστε προκειμένου να αποφύγετε το “βαρύ” και απαιτητικό multitasking.
Από πλευράς χωρητικότητας, υποστηρίζονται microSD έως 256 GB. Με τα 16 GB αποθηκευτικού χώρου να καταλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από τις εφαρμογές που συνοδεύουν το MIUI, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί να επενδύσετε σε μία κάρτα μνήμης. Το καλό είναι ότι σ' αυτή την περίπτωση, δεν θα χρειαστεί να θυσιάσετε τη μία από τις δύο διαθέσιμες θύρες SIM αφού η θέση της microSD είναι ξεχωριστή, κάτι ευπρόσδεκτο.
Μιλώντας περί MIUI, πρόκειται ακριβώς για την ίδια έκδοση του περιβάλλοντος χρήστη της Xiaomi που συναντάμε και στα ισχυρότερα μοντέλα της εταιρείας και συγκεκριμένα η έκδοση 10.2.5 η οποία βασίζεται στο Android 9.0 Pie. Κάποιες λειτουργίες βέβαια απουσιάζουν όπως μερικές ρυθμίσεις στην κάμερα αλλά η εμπειρία είναι η ίδια. Ο σύγχρονος πλέον τρόπος πλοήγησης στα μενού μέσω χειρονομιών είναι εδώ πάντως, κάνοντας τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη, ειδικά τη χρήση του smartphone με το ένα χέρι. Μέρος της εμπειρίας του MIUI αποτελούν και αρκετές εφαρμογές της Xiaomi, χωρίς όμως να μπορούμε να τις θεωρήσουμε bloatware.
Από τις πρόσθετες εντοπίσαμε το WPS Office, μια τυπική εναλλακτική του Office. Οι περισσότερες εφαρμογές της Xiaomi βρίσκονται στο δικό τους κατάλογο με ονομασία «Εργαλεία» και σ’ αυτές ξεχωρίσαμε την Αριθμομηχανή, τον Σαρωτή, την Πυξίδα αλλά και την εφαρμογή για ακρόαση ραδιοφωνικών σταθμών αφού το Redmi 7A διαθέτει σχετικό δέκτη. Το ξεκλείδωμα του 7A γίνεται μέσω αναγνώρισης προσώπου ή κωδικού αφού δεν υπάρχει αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος ενώ προσφέρεται και dark mode. Η αναγνώριση προσώπου δουλεύει σχετικά καλά όμως δεν είναι καθόλου ασφαλής όπως γνωρίζουμε εδώ και καιρό.
Η εμπειρία χρήσης που μας προσέφερε το 7A κρίνεται ικανοποιητική. Χρησιμοποιήσαμε με άνεση τα συνήθη social media, ακούσαμε μουσική, χαζέψαμε βίντεο, επικοινωνήσαμε με φίλους και βέβαια πλοηγηθήκαμε στο διαδίκτυο. Μέχρι και παιχνίδια παίξαμε, αν και στα πιο απαιτητικά εξ αυτών (PUBG Mobile, Old School RuneScape, Stupid Zombies 2) χρειάστηκε να ρίξουμε την ποιότητα. Με άλλα λόγια, κάναμε ό,τι και ένας τυπικός, καθημερινός χρήστης χωρίς να αντιμετωπίσουμε το παραμικρό πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για εφαρμογές μηνυμάτων όπως το Viber και το WhatsApp που η χρήση τους είναι και αυτή απροβλημάτιστη, με μικρά προβλήματα απόκρισης.
Το καλύτερο όλων; Ακόμα και μετά από μία γεμάτη ημέρα χρήσης, η συσκευή είχε ακόμα αντοχές! Η μπαταρία των 4000 mAh του Redmi 7A βρισκόταν στο 30-35%, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε και την επόμενη δίχως να το φορτίσουμε το βράδυ. Στις περιπτώσεις δε που περιορίσαμε κάπως την ενασχόληση μαζί του, στο τέλος της ημέρας η στάθμη της μπαταρίας του ήταν πάνω από 50%! Όταν έρθει πάντως η ώρα για φόρτιση, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε έναν φορτιστή στα 10 W..
Συμπέρασμα
Το πακέτο που προσφέρει το Redmi 7A είναι εξαιρετικό: οκταπύρηνος 439, dual SIM λειτουργία με ταυτόχρονη υποστήριξη microSD, μία μπαταρία-τέρας στα 4000 mAh, καλή οθόνη, καλύτερη κάμερα και όμορφο design συνθέτουν το προφίλ μίας συσκευής που δίνει στον χρήστη πολλά περισσότερα από τα περίπου 100€ που του ζητά. Ικανό να αποτελέσει ένα άριστο πρώτο smartphone ή μία αξιόπιστη πρόταση για όποιον αναζητά μία budget συσκευή για να κάνει τη δουλειά του, το Redmi 7A επιτυγχάνει μία από τις καλύτερες επιδόσεις τιμής/απόδοσης στην αγορά, αποτελώντας παράλληλα μία από τις ελκυστικότερες οικονομικές προτάσεις, απευθυνόμενο πάντα σε κοινό που δεν έχει απαιτήσεις.
Μας άρεσαν
- Μπαταρία 4000 mAh με σπουδαία αυτονομία
- Ικανοποιητικές επιδόσεις κάμερας τη μέρα
- Οκταπύρηνος επεξεργαστής Snapdragon 439
- Ομαλή εμπειρία χρήσης
- Άριστη σχέση τιμής/απόδοσης
Δεν μας άρεσαν
- Κακή απόδοση κάμερας σε συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας
- Θύρα micro USB αντί USB-C
- Θα θέλαμε λίγο πιο φωτεινή την οθόνη
- Γιατί όχι ένας αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων
- 2