Τα τελευταία χρόνια, οι Κινέζοι κατασκευαστές δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν, προσφέροντας αξιόλογες συσκευές με ολοένα και χαμηλότερες τιμές, που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πόσο περισσότερο μπορεί να βελτιωθεί η σχέση τιμής-απόδοσης.
Μία από τις κορυφαίες κινεζικές εταιρείες κινητών είναι αναμφίβολα η Xiaomi, της οποίας τα μοντέλα μπορεί να μην έρχονται επίσημα στη χώρα μας, όμως βρίσκουν τον δρόμο τους προς τους Έλληνες καταναλωτές μέσω διαδικτυακών καταστημάτων.
Το τελευταίο μοντέλο της Xiaomi που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε είναι το Redmi 3, η τιμή του οποίου κυμαίνεται περίπου στα 140 ευρώ σύμφωνα με την τιμή ενός από αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα που και μας το διέθεσε για τις ανάγκες της δοκιμής. Σε γενικές γραμμές, το Redmi 3 μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, προσφέροντας χαρακτηριστικά και επιδόσεις που δεν περιμέναμε να συναντήσουμε σε αυτή την κατηγορία. Φυσικά δε λείπουν και τα μειονεκτήματα, με την πλήρη παρουσίαση της συσκευής να ακολουθεί.
Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Everbuying για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός του Xiaomi Redmi 3 μπορεί να μην εντυπωσιάζει, εφόσον δεν διαθέτει ξεχωριστές σχεδιαστικές γραμμές, ωστόσο μας εξέπληξε θετικά το γεγονός ότι διαθέτει μεταλλική κατασκευή, παρά το γεγονός ότι η τιμή του κυμαίνεται κάτω από τα 140 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε ότι η μεταλλική κατασκευή απουσιάζει συνήθως από συσκευές με διπλάσιο κόστος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και από ναυαρχίδες οπότε η παρουσία της στο Redmi 3 είναι σίγουρα καλοδεχούμενη. Παράλληλα η κατασκευή είναι unibody, επομένως δεν προσφέρεται πρόσβαση στη μπαταρία.
Στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευής συναντάμε τρία capacitive πλήκτρα με τις συνηθισμένες λειτουργίες (home, επιστροφή, ρυθμίσεις), το ακουστικό για τις κλήσεις, τον proximity sensor και την εμπρόσθια κάμερα. Κάτω από το μεσαίο capacitive πλήκτρο, εντοπίζεται ένα μικρό LED για τις ειδοποιήσεις που πάντα είναι χρήσιμο προκειμένου με μια ματιά στο smartphone και χωρίς να ανοίξουμε την οθόνη, να γνωρίζουμε ότι μας περιμένουν νέες ειδοποιήσεις.
Στην αριστερή πλευρά εντοπίζουμε την υποδοχή για κάρτα SIM, στην οποία μάλιστα ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε προσθήκη δεύτερης SIM ή κάρτας microSD για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου. Η δεξιά πλευρά της συσκευής διαθέτει το power button και τα πλήκτρα ρύθμισης της έντασης του ήχου.
Η κάτω πλευρά διαθέτει ένα μικρόφωνο και τη θύρα micro USB για φόρτιση και συγχρονισμό. Στην πάνω πλευρά εντοπίζουμε ένα δεύτερο μικρόφωνο, τον IR blaster και μια θύρα 3,5 χιλιοστών για ακουστικά.
Στο πίσω μέρος της συσκευής εντοπίζεται το ηχείο, η βασική κάμερα, η οποία δεν προεξέχει, το LED φλας, καθώς και το διακριτικό λογότυπο της Xiaomi. Αξιοσημείωτο είναι το σχεδιαστικό μοτίβο του οπίσθιου καλύμματος, το οποίο κάνει τη συσκευή να ξεχωρίζει, αν και πολλοί πιθανόν να το βρουν υπερ του δέοντος "κλασσικό". Δύο μικρά τμήματα στο άνω και κάτω μέρος του οπίσθιου καλύμματος αποτελούνται από πλαστικό, για να λειτουργούν ανεμπόδιστα οι δέκτες του κινητού.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, παρά την χαμηλή τιμή του, το Redmi 3 ενσωματώνει μεταλλική κατασκευή, επομένως η αίσθηση στο χέρι είναι αξιόλογη και παραπέμπει σε ακριβότερες συσκευές. Ακόμη, η αίσθηση στο χέρι είναι αρκετά καλή και εξαιτίας της οθόνης των 5 ιντσών που διαθέτει -η οποία δεν είναι υπερβολικά μεγάλη- είναι εφικτός ο χειρισμός της συσκευής με ένα χέρι. Το βάρος του Redmi 3 ανέρχεται στα 144 γραμμάρια και κρίνεται ικανοποιητικό.
Προδιαγραφές - Χαρακτηριστικά
To Xiaomi Redmi 3 διαθέτει το Snapdragon 616 SoC, το οποίο ενσωματώνει δύο τετραπύρηνους επεξεργαστές, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Cortex-A53 χρονισμένος στο 1,5 GHz και ο άλλος ο Cortex-A53 χρονισμένος στο 1,2 GHz. Διαθέτει μνήμη RAM 2 GB, χωρητικότητα 16 GB που μπορεί να επεκταθεί μέσω κάρτας microSD και γραφικά Adreno 405.
Υποστηρίζει φυσικά σύνδεση με δίκτυα WiFi και Bluetooth αλλά και ραδιοφωνικό δέκτη. Οι διαστάσεις του είναι 139,3 x 69,6 x 8,5 χιλιοστάμ ενώ ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας του, που ανέρχεται στα 4.100 mAh. Υποστηρίζει δίκτυα 4G και είναι διαθέσιμο σε τέσσερα χρώματα: Gold, Silver, Dark Gray και Classic Gold.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Redmi 3 διαθέτει ένα μικρό LED, το οποίο φωτίζει με μπλε χρώμα σε περίπτωση που έχουμε λάβει ειδοποιήσεις και δεν τις έχουμε προβάλλει. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του χρώματος του LED μέσα από τις ρυθμίσεις και μάλιστα, ο χρήστης μπορεί να καθορίσει διαφορετικό χρώμα για τα μηνύματα, διαφορετικό για τις κλήσεις και διαφορετικό για τις υπόλοιπες ειδοποιήσεις. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της φόρτισης, ανάλογα με τη στάθμη της μπαταρίας, το συγκεκριμένο LED αλλάζει από κόκκινο, σε πορτοκαλί και πράσινο, τα οποία αντιστοιχούν στη στάθμη της μπαταρίας από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο ποσοστό.
Το Redmi 3 διαθέτει οθόνη IPS LCD 5 ιντσών, ανάλυσης 1280 x 720, με 16 εκατομμύρια χρώματα και 294 εικονοστοιχεία ανά ίντσα. Πρόκειται για μια οθόνη με όμορφα χρώματα και καλή ευκρίνεια, με ικανοποιητικές γωνίες θέασης και υψηλή φωτεινότητα αν και συναντήσαμε προβλήματα στη θέαση της σε εξωτερικό χώρο κάτω από ηλιοφάνεια.
Στο κέντρο γνωστοποιήσεων, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει το αντίστοιχο toggle ώστε η φωτεινότητα της οθόνης να ρυθμίζεται αυτόματα, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού. Στις ρυθμίσεις υπάρχουν 3 διαφορετικές επιλογές για τη θερμοκρασία των χρωμάτων της οθόνης και 3 διαφορετικές επιλογές για την αντίθεση.
Κάμερες
Το Xiaomi Redmi 3 διαθέτει βασική κάμερα 13 MP με f/2.0, που συνοδεύεται από LED φλας. Υποστηρίζει λειτουργία HDR και πανοραμικές φωτογραφίες. Μπορεί να τραβήξει βίντεο ανάλυσης 1080p στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Ακόμη, διαθέτει εμπρόσθια κάμερα 5 MP με f/2.2, που μπορεί να τραβήξει βίντεο 1080p στα 30 fps.
Οι επιδόσεις των καμερών δεν είναι εντυπωσιακές, ωστόσο είναι αξιοπρεπείς σε γενικές γραμμές και καλύτερες από ότι περιμέναμε στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής.
Σε συνθήκες καλού φωτισμού, η βασική κάμερα τραβάει φωτογραφίες με ικανοποιητική φωτεινότητα και κορεσμό χρωμάτων, οι οποίες ωστόσο υστερούν λίγο σε λεπτομέρεια. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η παρουσία θορύβου είναι αρκετά έντονη. Η χρήση του φλας μπορεί να μειώσει τον θόρυβο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ωστόσο αλλοιώνει σημαντικά τα χρώματα της φωτογραφίας.
Η εμπρόσθια κάμερα τραβάει φωτογραφίες καλής ανάλυσης με τα χρώματα όμως να είναι λιγότερο κορεσμένα από όσο θα θέλαμε. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κάνει λήψεις φωτογραφιών με αρκετό θόρυβο.
Στον τομέα του βίντεο παρατηρήσαμε προβλήματα έκθεσης και σταθερότητας της εικόνας που οφείλεται στην απουσία σταθεροποιητή εικόνας, η οποία όμως θεωρείται απολύτως δικαιολογημένη δεδομένης της τιμής του κινητού. Ακόμη, στο βίντεο που τραβήξαμε ακούγεται έντονα ο ήχος του αέρα, χωρίς να φυσάει ιδιαίτερα την ώρα της λήψης. Η εφαρμογή της κάμερας είναι σχεδιασμένη με απλό τρόπο και προσφέρει τις βασικές λειτουργίες. Επιπλέον, διαθέτει και manual mode για ρύθμιση του ISO και της ισορροπίας λευκού.
Λογισμικό
Το Xiaomi Redmi 3 έρχεται με προεγκατεστημένη την έκδοση 5.1.1 Lollipop του Android, πάνω από την οποία εντοπίζουμε την έκδοση 7.2 του MIUI, του επίσημου skin της Xiaomi.
Η συσκευή που έχουμε εμείς στα χέρια μας δεν είχε προεγκατεστημένο το Google Play και γενικά τα Google Services. Για να τα αποκτήσουμε βασιστήκαμε στο forum της Xiaomi και συγκεκριμένα, στον οδηγό που είχε ανεβάσει ένας χρήστης. Επιπλέον, η συσκευή δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα, επομένως επιλέξαμε την αγγλική γλώσσα.
Βασικό μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι η συσκευή διαθέτει αρκετό bloatware, καθώς οι προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι πολλές και μάλιστα, οι περισσότερες δεν είναι μεταφρασμένες στα αγγλικά, επομένως όλο το περιεχόμενό τους είναι στην κινεζική γλώσσα καθιστώντας τες άχρηστες. Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές μπορούν να αφαιρεθούν από το κινητό γρήγορα, με απλή απεγκατάσταση.
Ακόμη, το MIUI, όπως συμβαίνει και με τα skins άλλων κινέζων κατασκευαστών, δεν διαθέτει ξεχωριστό app drawer, αλλά όλες οι εφαρμογές εντοπίζονται στις αρχικές σελίδες. Σε γενικές γραμμές, τα εικονίδια του MIUI είναι καλοσχεδιασμένα, με όμορφα χρώματα. Το προεγκατεστημένο πληκτρολόγιο είναι γρήγορο και βολικό κατά τη χρήση.
Με το αριστερό από τα τρία capacitive buttons αποκτούμε πρόσβαση στις ανοιχτές εφαρμογές. Με swipe προς τα πάνω μπορούμε να κλείσουμε μία εφαρμογή, ενώ υπάρχει και επιλογή για κλείσιμο όλων των ανοιχτών εφαρμογών. Ακόμη, με swipe προς τα κάτω σε μια εφαρμογή, μπορούμε να την κλειδώσουμε, ώστε να μην κλείσει από την επιλογή close all. Επιπλέον, στην οθόνη των ανοιχτών εφαρμογών αναγράφεται πόση RAM είναι ελεύθερη από τα 2 GB που διαθέτει συνολικά η συσκευή.
Πραγματοποιώντας swipe προς τα κάτω από το πάνω μέρος της οθόνης, αποκτούμε πρόσβαση στο κέντρο γνωστοποιήσεων. Στην αριστερή καρτέλα εντοπίζουμε τα notifications, ενώ στη δεξιά καρτέλα υπάρχει μια σειρά από χρήσιμα toggles όπως, λόγου χάρη, ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Bluetooth και των δεδομένων κινητής, η θέση των οποίων είναι παραμετροποιήσιμη μέσα από τις ρυθμίσεις.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το Read Mode που διαθέτει η συσκευή, το οποίο ενεργοποιείται άμεσα με το αντίστοιχο toggle στο κέντρο γνωστοποιήσεων και αλλάζει το χρώμα του φωτισμού της οθόνης, ώστε να μην επιβαρύνει τα μάτια.
Ήχος
Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε από το ηχείο της συσκευής είναι μέτριες. Αρχικά, θα θέλαμε να είναι λίγο ισχυρότερη η μέγιστη ένταση, ενώ παράλληλα παρατηρείται και μικρός βαθμός παραμόρφωσης του ήχου, όταν πραγματοποιείται αναπαραγωγή στη μέγιστη ένταση του ηχείου. Επιπλέον, υστερεί λίγο στην αναπαράσταση των χαμηλών συχνοτήτων.
Το σημαντικότερο μειονέκτημα όμως του ηχείου είναι ότι εντοπίζεται στην οπίσθια πλευρά της συσκευής, γεγονός που αφενός μας υποχρεώνει να τοποθετούμε το κινητό με την οθόνη προς τα κάτω σε επίπεδες επιφάνειες, κατά την αναπαραγωγή ήχου και που αφετέρου κατευθύνει τον ήχο σε αντίθετη κατεύθυνση από τον χρήστη, κατά την παρακολούθηση ταινιών και το gaming. Όπως και να έχει βέβαια, όσα αναφέραμε για το ηχείο είναι απολύτως δικαιολογημένα δεδομένης της τιμής της συσκευής.
Δεν παρατηρήσαμε κάποιο πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή ήχου με ακουστικά, εφόσον οι διαφορετικές συχνότητες αναπαριστώνται ικανοποιητικά και η μέγιστη ένταση είναι καλή και καλύπτει άνετα τους εξωτερικούς θορύβους.
Επιδόσεις
Γενικά, οι επιδόσεις που προσφέρει το Redmi 3 είναι άκρως ικανοποιητικές και δεν μαρτυρούν σε καμία περίπτωση την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του. Αρχικά, κατά τη γενική χρήση του κινητού και το άνοιγμα εφαρμογών δεν παρατηρήσαμε καθυστερήσεις ή κολλήματα, επομένως η εμπειρία χρήσης ήταν αρκετά ομαλή.
Η εναλλαγή από τη μία ανοιχτή εφαρμογή στην άλλη, πραγματοποιείται γρήγορα και απροβλημάτιστα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήσαμε ότι κάποιες από τις ανοιχτές εφαρμογές έπρεπε να φορτώσουν ξανά από την αρχή, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στη μνήμη της συσκευής και τη διαχείρισή της.
Κατά τη γενική χρήση του Redmi 3 δεν παρατηρήσαμε προβλήματα αύξησης θερμοκρασίας. Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε την αναπαραγωγή βίντεο ανάλυσης 720p, καθώς και βίντεο ανάλυσης 1080p και δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με κάποια από τις δύο αναλύσεις. Η αναπαραγωγή ήταν ομαλή κατά κύριο λόγο και σε ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρήσαμε μείωση των καρέ, η οποία περνούσε σχεδόν απαρατήρητη. Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήξαμε και κατά την αναπαραγωγή βίντεο στο Youtube.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, η συσκευή ενσωματώνει μπαταρία 4.100 mAh, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κινητό μικρών σχετικά διαστάσεων. Επομένως, η αυτονομία της μπαταρίας του είναι εξαιρετική και βγάζει άνετα μιάμιση ημέρα ακόμη και με απαιτητική χρήση. Αυτό που δεν μας ικανοποίησε είναι το γεγονός ότι, για να πραγματοποιήσει μια πλήρη φόρτιση, απαιτούνται 3 ώρες και 30 λεπτά, ένας αρκετά μεγάλος χρόνος.
Gaming Επιδόσεις
Όσον αφορά τον τομέα του gaming, αποκομίσαμε πολύ καλές εντυπώσεις. Αρχικά, το Xiaomi Redmi 3 μπορεί και παίζει ομαλότατα παιχνίδια όπως τα Crossy Road, Dumb Ways to Die, Badland, Into the Dead, Pocket Mortys, Fallout Shelter και Plants vs Zombies 2.
Δοκιμάζοντας το Asphalt 8 συνειδητοποιήσαμε ότι το Redmi 3 μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις του παιχνιδιού χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις. Το παιχνίδι μπορεί να παίζει ακόμη πιο ομαλά σε ακριβότερες συσκευές, ωστόσο η γενική εμπειρία ήταν αρκετά ομαλή και θα την χαρακτηρίζαμε ως εξαιρετική σε συνάρτηση πάντα με την τιμή της συσκευής.
Ακόμη πιο μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη ήταν η επίδοση του Redmi 3 με το Mortal Kombat X, ένα εξίσου απαιτητικό παιχνίδι, που συνήθως δημιουργεί προβλήματα και σε ακριβές συσκευές. Συγκεκριμένα, το Redmi 3 παίζει το Mortal Kombat X καλύτερα από συσκευές που κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα, εφόσον δεν παρατηρούνται μειωμένα καρέ και η συνολική εμπειρία είναι εξαιρετικά ομαλή. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το Redmi 3 χρειάζεται ενάμιση λεπτό κατά το άνοιγμα της εφαρμογής.
Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα ακόμη και κατά τη διάρκεια του gaming. Για την ακρίβεια, το Redmi 3 ανεβάζει θερμοκρασία μόνο με απαιτητικά παιχνίδια όπως το Mortal Kombat X. Φυσικά πρόκειται για αύξηση της θερμοκρασίας σε λογικά πλαίσια, που δεν καθιστά ενοχλητικό το κράτημα της συσκευής.
Συμπεράσματα
Εν κατακλείδι λοιπόν, το Xiaomi Redmi 3 αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για την πλειοψηφία των καταναλωτών, αφού με τιμήμόλις 140 ευρώ προσφέρει επιδόσεις της mid-range κατηγορίας. Μάλιστα, σε τομείς όπως η ποιότητα κατασκευής, η αυτονομία της μπαταρίας και οι gaming επιδόσεις υπερέχει έναντι πολλών συσκευών της mid-range κατηγορίας. Επομένως αποτελεί μια κορυφαία πρόταση στην κατηγορία των value for money συσκευών.
Να υπογραμμίσουμε όμως ότι δεν θα καλύψει τις ανάγκες των ιδιαίτερα απαιτητικών χρηστών που, παραδείγματος χάρη, απαιτούν κορυφαίες επιδόσεις από την κάμερα του smartphone τους. Το γεγονός αυτό βέβαια είναι απολύτως ξεκάθαρο από την τιμή της συσκευής και όπως και να έχει, οι απαιτητικοί χρήστες θα αναζητήσουν κάποια επιλογή σε διαφορετική κατηγορία τιμής.
Μας άρεσε
• Τιμή
• Μεταλλική κατασκευή
• Συνολικές επιδόσεις
• Αυτονομία
• Gaming επιδόσεις
Δεν μας άρεσε
• Θέση ηχείου
• Bloatware
• Κάμερες
• Απουσία ελληνικού μενού
• Απαιτούμενος χρόνος για πλήρη φόρτιση της μπαταρίας