Κάποτε, ένα smartphone με κόστος 350-400€ θεωρείτο ακριβό, απ’ αυτά που κάποιος έπαιρνε και όφειλε να κρατήσει για χρόνια προκειμένου να… κάνει απόσβεση. Πλέον, με το ψυχολογικό φράγμα των τετραψήφιων αριθμών να έχει σπάσει προ πολλού και το κοινό να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τα νέα τιμολογιακά δεδομένα, οι συσκευές με εύρος τιμών 250-500€ συνθέτουν πια τη λεγόμενη mid-range κατηγορία. Οι ευκαιρίες για τους καταναλωτές εκεί είναι πολλές αφού οι premium λύσεις προσφέρουν εντυπωσιακές σχέσεις τιμής/απόδοσης –που δε συναντά κανείς σε καμία άλλη κατηγορία- καθιστώντας ιδιαίτερα συμφέρουσα την αγορά τους.
Μία τέτοια συσκευή είναι και Pocophone F1 –το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Προϊόν της Xiaomi (σκεφτείτε το Pocophone σαν ένα sub-brand της, όπως ας πούμε ξεκίνησε η Huawei την Honor), έρχεται να δελεάσει τους καταναλωτές με τα άκρως εντυπωσιακά τεχνικά του χαρακτηριστικά, τη μεγάλη του αυτονομία και την εξαιρετική του απόδοση. Παρόμοια περίπτωση μπορούμε να θυμηθούμε αν ταξιδέψουμε πίσω στον Απρίλιο του 2014 με το “flagship killer” πρώτο μοντέλο της OnePlus.
Τα “θεματάκια” του τα έχει βέβαια, οπότε στο φινάλε, όλα εξαρτώνται από τις προτεραιότητες του χρήστη. Πάμε να το εξετάσουμε αναλυτικά όμως.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το design του Pocophone (ή Poco εν συντομία) F1 δεν είναι από τα δυνατά του σημεία. Η εκτενής χρήση πλαστικού δίνει στο τηλέφωνο μια “φτηνή” αίσθηση με το μεταλλικό πλαίσιο να κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει την κατάσταση. Από αισθητικής πλευράς, το Poco F1 δεν είναι η συσκευή που θα αφήσετε επιδεικτικά στο τραπέζι την ώρα που πίνετε τον espresso σας στο Da Capo.
Η στιβαρή κατασκευή και η άρτια συναρμολόγησή του ωστόσο, καθιστούν το Poco F1 μια πρόταση που αντέχει στην καθημερινή χρήση, ακόμα κι όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες. Θα μπορούσε να διαθέτει και προστασία IP από νερό και σκόνη αλλά κατά πάσα πιθανότητα, το εν λόγω χαρακτηριστικό μάλλον θυσιάστηκε στον βωμό της μείωσης του κόστους όσο το δυνατόν περισσότερο.
Το προφίλ του smartphone είναι στα 8,8 χιλιοστά. Στη δεξιά πλευρά του βρίσκονται τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου και ενεργοποίησης της συσκευής, ενώ στην αριστερή του συναντάμε την υποδοχή των καρτών του –είτε δύο nano-SIM, είτε μία nano-SIM και μία κάρτα microSD με χωρητικότητα έως και 250GB. Στην επάνω του όψη διαθέτει θύρα 3,5 mm για ακουστικά (ευτυχώς στο Poco F1 η Xiaomi δεν υπέκυψε στη… μόδα της εποχής) ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά που δε περιμέναμε είναι η παρουσία στερεοφωνικών ηχείων με ικανοποιητική απόδοση μάλιστα.
Το Poco F1 προσφέρει ικανοποιητικό κράτημα, με τις διαστάσεις του να μην είναι οι μικρότερες αλλά να μην επηρεάζουν ιδιαίτερα την άνεση με την οποία θα το κρατήσετε στα χέρια σας. Αυτό που πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας είναι το βάρος του το οποίο στα 182 γραμμάρια, βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Το δυνατό “χαρτί” της συσκευής δεν είναι άλλο από τις επιδόσεις της: τον επεξεργαστή Snapdragon 845 της Qualcomm πλαισιώνουν 6 GB RAM που επιτρέπουν στο Poco F1 να ανταπεξέλθει με άνεση σε ό,τι δοκιμασία κι αν το “υποβάλει” ο χρήστης. Σε ορισμένες αγορές μάλιστα, η συσκευή κυκλοφορεί και με 8GB RAM για ακόμα πιο macho καταστάσεις.
Εμείς πάντως, ακόμα και με αυτή των 6 GB δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα. Δοκιμάσαμε να παίξουμε παιχνίδια –από PUBG Mobile και Asphalt 9, μέχρι Shadowgun Legends και Elder Scrolls Legends- και δεν απογοητευτήκαμε. Εξαντλήσαμε τις επιλογές μας στο browsing με πολλαπλά tabs ανοιχτά, χρησιμοποιήσαμε κάμποσες εφαρμογές ταυτόχρονα, πειραματιστήκαμε με τις κάμερες και γενικώς, προσπαθήσαμε να τη φέρουμε στα όριά της –τηρουμένων των αναλογιών- αποτυγχάνοντας πανηγυρικά.
Η συσκευή ήταν σε θέση να εναλλάσσεται μεταξύ των apps με αξιοσημείωτη ταχύτητα, τα animations της ήταν εντυπωσιακά ενώ η λειτουργία αυτόματου διαχωρισμού των app είναι ό,τι πρέπει για εκείνους που θέλουν τάξη στα μενού τους. Ακόμα κι όταν το ζορίσαμε, χρησιμοποιώντας το χωρίς διακοπή, το Poco F1 κατόρθωσε να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε χαμηλά επίπεδα. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η τεχνολογία LiquidCool, ένα σύστημα σωληνώσεων που μεταφέρουν ατμό, απορροφώντας έτσι τη θερμότητα και διαχέοντάς την σε όλο το εύρος της επιφάνειας της συσκευής. Πληροφοριακά πάντως, τον ίδιο μηχανισμό έχει χρησιμοποιήσει και η Samsung στο Galaxy Note 9.
Οι επιδόσεις του Poco F1 παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε. Η συσκευή είναι σε θέση να αναγνωρίσει πότε ετοιμάζεστε να τρέξετε ένα παιχνίδι, καθαρίζοντας την cache προκειμένου να εξασφαλίσει έτσι την καλύτερη δυνατή απόδοση. Η δε έκδοση (10 For Poco) του MIUI που τρέχει, σε συνδυασμό με το Android 8.1 Oreo, είναι σε θέση να προσφέρουν μία ομαλή και άνετη εμπειρία χρήσης. Το Poco F1 υποστηρίζει Treble για ταχύτερα updates ενώ η Xiaomi έχει αναφέρει πως μέχρι τα τέλη του 2019 θα διαθέσει και το Android 9.0 Pie.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στα gestures (χειρονομίες) που υποστηρίζει το MIUI 10 για το χειρισμό της συσκευής, ένα χαρακτηριστικό που θα σας κάνει να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη συσκευή. Με ελάχιστο χρόνο εκμάθησης, θα μπορέσετε να χειρίζεστε το κινητό όπως για παράδειγμα ένα iPhone X, κάτι που κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στην ευκολία όταν το κρατάτε με το ένα χέρι, αλλά και σε γενικές γραμμές, πολύ πιο γρήγορα. Βέβαια το Pocophone F1 με τις επιδόσεις του, υποστηρίζει κάτι τέτοιο.
Φυσικά το “παρών” δίνει και όλος εκείνος ο συρφετός από bloatware τον οποίο τουλάχιστον μπορείτε να απεγκαταστήσετε –με εξαίρεση τις εφαρμογές της Xiaomi. Τουλάχιστον η παρουσία του app drawer έρχεται να ισορροπήσει την κατάσταση… Οι διαφοροποιήσεις του MIUI σε σχέση με το Android 8.1 είναι αρκετές κι ακόμα κι αν είστε εξοικειωμένοι με το τελευταίο, θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής. Από την άλλη βέβαια, οι επιλογές παραμετροποίησης που σας δίνονται, θα σας αποζημιώσουν πλήρως αφού θα σας επιτρέψουν να το φέρετε στα μέτρα και τις απαιτήσεις σας.
“Παίζοντας” με τις διάφορες εφαρμογές του Poco F1, μας έκανε εντύπωση το Netflix το οποίο αρνιόταν πεισματικά να παίξει περιεχόμενο στα 1080p –αν και ήταν στις δυνατότητες της οθόνης της συσκευής. Αργότερα, μάθαμε ότι αυτό οφειλόταν στην απουσία ενός συγκεκριμένου module που έθετε ως όριο στο app τα 720p –με αποτέλεσμα το Poco F1 να “την πατήσει” όπως και άλλες συσκευές στο παρελθόν –ZTE Axon 7, Google Pixel 2 XL, συσκευές OnePlus κ.α..
Στα θετικά του Poco F1 προσμετρείται και ο μηδαμινός χρόνος που χρειάζεται για το ξεκλείδωμά του. Το τελευταίο γίνεται μέσω δακτυλικού αποτυπώματος και σάρωσης προσώπου. Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσετε, η διαδικασία γίνεται άμεσα. Σε ό,τι αφορά τη σάρωση προσώπου, ο αισθητήρας υπερύθρων που βρίσκεται στο notch της συσκευής κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σβέλτα, αναγνωρίζοντας το πρόσωπό σας χωρίς εσείς καλά-καλά να έχετε… πάρει θέση. Το ίδιο ισχύει και με το δακτυλικό αποτύπωμα, αφού όσες φορές κι αν το δοκιμάσαμε, η συσκευή ξεκλειδώθηκε επί τόπου, με το που ακούμπησε το δάχτυλό μας τον αισθητήρα. Το notch ή αλλιώς η εγκοπή, δυστυχώς έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος, στα επίπεδα ενός iPhone X όμως το θετικό είναι ότι μπορεί να «εξαφανιστεί» μέσω της σχετικής ρύθμισης.
Το NFC γνωρίζουμε ότι δε το συμπαθεί η Xiaomi για τις μεσαίας κατηγορίες συσκευές της, και το Pocophone F1 δεν αποτελεί εξαίρεση αφού δεν ενσωματώνει τη σχετική τεχνολογία, κάτι που κάνει αδύνατη τη χρήση του ως πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για ανέπαφες συναλλαγές. Από τις λίγες -είναι η αλήθεια- απουσίες χαρακτηριστικών, αυτή θα λέγαμε είναι αυτή που μας ενόχλησε περισσότερο. Από την άλλη, υπάρχει ραδιοφωνικός δέκτης...
Ορισμένοι ίσως να αναρωτηθήκατε για το υψηλότερο του μέσου όρου βάρος του Poco F1. Υπάρχει όμως εξήγηση και γι’ αυτό: πρόκειται για τη μπαταρία των 4000 mAh με την οποία το έχει εξοπλίσει η Xiaomi –και πραγματικά, χαλάλι τα μερικά έξτρα γραμμάρια για τα επίπεδα αυτονομίας της συσκευής. Χρησιμοποιήσαμε το Poco F1 για μια ολόκληρη μέρα, κάνοντας ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: άπειρο gaming, πειραματισμός με τις κάμερές του, αναπαραγωγή βίντεο, browsing, Netflix, multitasking, τα πάντα. Αυτό άντεξε μέχρι το βράδυ, αφ’ ενός εκπλήσσοντάς μας και αφ’ ετέρου αποδεικνύοντας ότι μπορεί άνετα να καλύψει τις ανάγκες ενός απαιτητικού χρήστη για μια ολόκληρη μέρα συνεχούς χρήσης χωρίς φόρτιση στο ενδιάμεσο. Η δε τεχνολογία Quick Charge 3.0 του επιτρέπει να φτάσει από το 0% στο 25% μέσα σε ένα τέταρτο, με την πλήρη φόρτιση να διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες και τον γρήγορο φορτιστή να περιλαμβάνεται στη συσκευασία.
Οθόνη – Κάμερες
Η οθόνη αποτελεί πιθανότατα και το πιο budget στοιχείο του Poco F1 –περισσότερο κι απ’ τον σχεδιασμό του. Το μέγεθός της, στις 6,18 ίντσες, είναι μια χαρά, το ίδιο και η ανάλυσή της στα 2246 x 1080 pixels –η αναλογία διαστάσεων της βγαίνει στο 18.7:9. Η επικάλυψη Gorilla Glass 3 μάλιστα, είναι καλοδεχούμενη –αν και δεν πρόκειται για την τελευταία έκδοση- καθώς την προστατεύει από τις φθορές που προκύπτουν από την καθημερινή χρήση. Δε μιλάμε πάντως για μια fullview οθόνη αφού τα περιθώρια (bezel) ειδικά στο κάτω μέρος -το πηγούνι- είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου αλλά συνολικά το 82% μέρος που καταλαμβάνει η οθόνη συνολικά στο εμπρόσθιο μέρος είναι και πάλι μεγαλύτερο από ότι έχουμε συνηθίσει στη μεσαία κατηγορία.
Το πάνελ της είναι ένα τυπικό IPS το οποίο υστερεί σημαντικά σε σχέση με εκείνα των AMOLED οθόνων του ανταγωνισμού. Τα χρώματα που προσφέρει το Poco F1 είναι μάλλον ουδέτερα, χωρίς ένταση και με χαμηλή αντίθεση ενώ και η φωτεινότητα της οθόνης του κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα παρατηρήσαμε και ένα ελαφρό τρεμόπαιγμα, ιδίως όταν η φωτεινότητα βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα –κάτι που κάνει μάλλον κουραστική τη χρήση της σε σκοτεινά περιβάλλοντα και τη νύχτα.
Η κύρια κάμερα του Poco F1 είναι διπλή με αισθητήρες 12 + 5 MP και διάφραγμα f/1.9 και f/2.0: ο πρώτος είναι ένας IMX363 παραγωγής Sony (όπως και στο Mi 8 ) στα 1,4 μm ενώ ο μικρότερος αναλαμβάνει να καταγράψει το βάθος πεδίου. Η δε κάμερα πρόσοψης είναι στα 20 MP ενώ διαθέτει και τεχνολογία Super Pixel που της επιτρέπει να συνδυάζει πληροφορίες από τέσσερα pixels σε ένα μεγέθους 1,8 μm –προσφέροντας έτσι λήψεις μεγαλύτερης ευκρίνειας.
Αμφότερες οι κάμερες της συσκευής διαθέτουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, ούσες σε θέση να αναγνωρίζουν τη σκηνή που ετοιμάζεται να απαθανατίσει ο χρήστης, επιλέγοντας έτσι τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Το Poco F1 μπορεί να αναγνωρίσει έως και 25 διαφορετικά είδη σκηνής και να επιλέξει μεταξύ 1000 και πλέον σεναρίων. Μην περιμένετε βέβαια επιδόσεις σαν κι αυτές που πετυχαίνει η τεχνητή νοημοσύνη της Huawei, όμως η δουλειά γίνεται. Το αν σας αρέσει το τελικό αποτέλεσμα, είναι μια άλλη συζήτηση, στην περίπτωσή μας πάντως δεν τρελαθήκαμε.
Οι επιδόσεις των καμερών του Poco F1 δεν είναι άσχημες, με τις λήψεις να είναι φωτεινές στις περισσότερες περιπτώσεις με όμορφο και φυσικό bokeh, ικανοποιητική έκθεση και ζωντανά χρώματα. Ο θόρυβος παρέμεινε σε χαμηλά –σε γενικές γραμμές- επίπεδα, κάνοντας πιο έντονη την παρουσία του όταν έπεφτε η φωτεινότητα του χώρου. Ειδικά για τις νυχτερινές λήψεις που δίνουμε πάντα έμφαση σε συσκευές μεσαίου κόστους όπως η συγκεκριμένη, το Pocophone μπορούμε να πούμε ότι μας εξέπληξε ευχάριστα, δίνοντας μας λήψεις πολύ καλύτερες από το μέσο όρο. Παραπονεμένοι πάντως δε μείναμε ούτε με τις λήψεις, ούτε με τις selfies της συσκευής –αν και η λειτουργία ωραιοποίησης σε κάποιες περιπτώσεις το παράκανε.
Η κύρια κάμερα του κινητού μπορεί να τραβήξει και βίντεο 4K στα 30 fps, επιλογή που αν μη τι άλλο δεν περνά απαρατήρητη στην κατηγορία του. Επιπροσθέτως προσφέρονται και λειτουργίες όπως time-lapse, λήψη σε αργή κίνηση κ.α. που είναι σίγουρο πως οι χρήστες θα βρουν ενδιαφέρουσες. Αισθητή είναι η απουσία οπτικού σταθεροποιητή σε οποιαδήποτε κάμερα, με τη Xiaomi να στηρίζεται μόνο σε ηλεκτρονική σταθεροποίηση με τους γνωστούς περιορισμούς που αυτή φέρει. Ο ήχος κατά την εγγραφή βίντεο είναι stereo ενώ στα αρνητικά της συσκευής καταγράφεται πως αδυνατεί να streamάρει βίντεο σε εξωτερική οθόνη ενσύρματα.
Συμπέρασμα
Η περίπτωση του Poco F1 είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η Xiaomi έχει θέσει τις προτεραιότητές της με αποτέλεσμα να προσφέρει μια συσκευή που εστιάζει στην ουσία. Αυτό ίσως να την καθιστά βέβαια λιγότερο θελκτική σε σχέση με άλλες προτάσεις, όμως ξεκάθαρα τα δυνατά της σημεία δεν περνούν απαρατήρητα. Το σημαντικότερο είναι πως προσφέρει μια ομαλή και απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης, κάτι που εν τέλει θα εκτιμήσει κάθε χρήστης και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Οι κάμερές του δεν τα καταφέρνουν κι άσχημα ενώ η αυτονομία του είναι το κερασάκι στην τούρτα.
Αν νιώθετε ότι μπορείτε να αντέξετε με τα αρνητικά του λειτουργικού του συστήματος και τις… παραξενιές της Xiaomi, τότε το Poco F1 θα αποτελέσει… οκαζιόν, όντας ένα flagship μοντέλο στην τιμή ενός mid-range, με το οποίο θα κάνετε παρέα για αρκετό καιρό.
Μας άρεσαν
- Εντυπωσιακές επιδόσεις, μεγάλη ισχύς
- Ικανοποιητική λειτουργία καμερών
- Μεγάλη αυτονομία
- Στερεοφωνικός ήχος
- Άψογη σχέση τιμής/απόδοσης
Δε μας άρεσαν
- Πλαστικό περίβλημα
- Απουσία NFC
- Υπερβολικά πολύ bloatware με το MIUI για τα δυτικά στάνταρ
- Απουσία οπτικού σταθεροποιητή
- Αδυναμία αναπαραγωγής από Netflix, Amazon Prime κ.α. στα 1080p
- Μέτρια απόδοση οθόνης
- 3
- 2
- 1