Μας άρεσε
- Πανέμορφος σχεδιασμός (και ειδικά το μωβ «γράφει» καταπληκτικά)
- Άριστα τεχνικά χαρακτηριστικά
- Κορυφαία ποιότητα οθονών με τη λειτουργικότητα της εξωτερικής να είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε δει
- Μεγάλη αυτονομία
- Εξαιρετική ποιότητα φωτογραφιών και βίντεο
- Xiaomi Advanced AI με υποστήριξη Ελληνικών
Δεν μας άρεσε
- Απουσία προστασίας από νερό και σκόνη
- Υπερθερμαίνεται εύκολα όταν ζορίζεται
- Απουσία υπερευρυγώνιας κάμερας
Το MIX Flip σηματοδοτεί την είσοδο της Xiaomi στην κατηγορία των flip phones ή clamshells. Παίρνοντας τη θέση του πλάι στα Samsung Galaxy Z Flip6 και Motorola razr 50 Ultra, το MIX Flip έρχεται να προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία χρήσης υπερτερώντας σημαντικά σε ορισμένες κατηγορίες αλλά παρουσιάζοντας και προβλήματα που δύσκολα μπορεί να παραβλέψει κάποιος – ειδικά όταν μιλάμε για συσκευές, η τιμή των οποίων ξεπερνά σημαντικά το φράγμα των €1000 (υπολογίστε περίπου στα €1300). Ας μην προτρέχουμε όμως. Πάμε να δούμε αναλυτικά την πρόταση της Xiaomi.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Το look του MIX Flip είναι από εκείνα που κερδίζουν τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά. Οι εξαιρετικά στρογγυλεμένες γωνίες του σε συνδυασμό με το αρκετά τετραγωνισμένο του σχήμα (85,54 x 74,02 x 15,99 χιλ. διπλωμένο με το μήκος να αυξάνεται σε 167,5 χιλ. και το προφίλ να πέφτει στα 7,6 – 7,8 χιλ. όταν ανοίγει) το καθιστούν εξαιρετικά χαριτωμένο, σαν κάποιος να έχει τοποθετήσει δύο πλακάκια διαφορετικής υφής (αφού η εξωτερική οθόνη καλύπτεται από γυαλί Dragon Crystal της Xiaomi και η κάτω επιφάνεια είναι ματ). Το smartphone είναι αρκετά βολικό στη χρήση είτε είναι κλειστό είτε ανοιχτό, απόρροια της σωστής κατανομής του βάρους (192 γραμμάρια) και της βολικής θέσης των πλευρικών πλήκτρων.
Στην επάνω αριστερή γωνία της εξωτερικής οθόνης (εξαρτάται φυσικά από το πώς κρατά κάποιος τη συσκευή) ξεχωρίζουν οι δύο κάμερες με τους φακούς και τα περιβλήματα να εξέχουν ελαφρά. Στο κάτω μέρος της πλάτης υπάρχει το λογότυπο της Xiaomi, με αυτό της Leica – συν κάποιες πληροφορίες για τους φακούς – να εντοπίζονται στον μηχανισμό περιστροφής ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ανοιξείδωτο ατσάλι. Τα πλήκτρα προσαρμογής έντασης ήχου και ενεργοποίησης – με ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος – βρίσκονται στα δεξιά όταν το κινητό είναι ανοιχτό ενώ υπάρχουν δύο ηχεία, στην κάτω και την επάνω πλευρά. Το MIX Flip έρχεται σε δύο χρώματα (μωβ και μαύρο) και δεν διαθέτει προστασία από νερό ή σκόνη στο πρώτο του μεγάλο αρνητικό.
Οθόνες – Κάμερες
Η εξωτερική οθόνη του κινητού είναι 4,01 ιντσών με ανάλυση 1392 x 1208 pixels στα 460 ppi. Έχει ρυθμό ανανέωσης 120 Hz (σημειώστε πως δεν είναι LTPO), μπορεί να αποτυπώσει 68 δισ. χρώματα, HDR10 και η μέγιστη φωτεινότητά της φτάνει τα 3000 nits. Όσο για την εσωτερική είναι μία 21,4:9 CrystalRes στις 6,86 ίντσες, ανάλυσης 2912 x 1224 pixels, επίσης στα 460 ppi, με δυναμικά μεταβαλλόμενο ρυθμό ανανέωσης (LTPO γαρ) μεταξύ 1 – 120 Hz και ρυθμό δειγματοληψίας 240 Hz, ενώ υποστηρίζει Dolby Vision και HDR10. Και εδώ η μέγιστη φωτεινότητα μπορεί να φτάσει τα 3000 nits.
Η Xiaomi συνιστά στους χρήστες του Mix Flip να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την αναδιπλούμενη οθόνη της συσκευής. Συγκεκριμένα, τονίζει να μην αφαιρούν μόνοι τους το προστατευτικό της εσωτερικής οθόνης, καθώς αυτή καλύπτεται από ειδική προστατευτική μεμβράνη. Επίσης, προειδοποιεί να μην πιέζουν την εσωτερική οθόνη με αιχμηρά ή σκληρά αντικείμενα όπως στυλό, νύχια, κάρτες ή κλειδιά, ειδικά κατά τη μεταφορά της συσκευής. Τέλος, συμβουλεύει να διπλώνουν τη συσκευή όταν δεν τη χρησιμοποιούν και να αποφεύγουν να τη βάζουν απευθείας στην τσάντα ή την τσέπη τους όταν είναι ξεδιπλωμένη, ώστε να προστατεύσουν την ευαίσθητη εσωτερική οθόνη από πιθανές ζημιές. Η τσάκιση είναι εμφανής και σ' αυτή τη συσκευή, ίσως λιγότερη από άλλες προτάσεις αλλά σίγουρα καθόλου ενοχλητική.
Η εμπειρία θέασης που προσφέρουν αμφότερες οι οθόνες του MIX Flip είναι εξαίρετη. Ιδίως η εξωτερική κάνει τη διαφορά αφού είναι μεγαλύτερη σε ανάλυση και διαστάσεις και φωτεινότερη σε σχέση με τον ανταγωνισμό (για τη λειτουργικότητά της θα μιλήσουμε παρακάτω). Παράπονο πάντως δεν είχαμε από τη χρήση της συσκευής, είτε σε εσωτερικούς χώρους, είτε σε εξωτερικούς. Το «αυλάκι» στο μέσον θα το εντοπίσετε χωρίς κανένα πρόβλημα αν αποφασίσετε να ψηλαφήσετε την οθόνη, όμως δεν θα επηρεάσει καθόλου την όλη εικόνα.
Στις κάμερες της συσκευής, οι δύο που βρίσκονται στην εξωτερική οθόνη είναι ανάλυσης 50 MP έκαστη, μία ευρυγώνια (f/1,7, 23 χιλ., 1/1,55 ίντσες, 1,0 μm, PDAF και OIS) και ένας τηλεφακός (f/2,0, 47 χιλ., PDAF) με 2x οπτικό zoom. Η απουσία υπερευρυγώνιας δεν περνά απαρατήρητη (στο δίλημμα υπερευρυγώνια ή τηλεφακός, η Xiaomi επέλεξε τον δεύτερο) αλλά τουλάχιστον τα οπτικά μέρη είναι της Leica η οποία έχει ενσωματώσει παράλληλα και τις συνήθεις – για συσκευή της Xiaomi – λειτουργίες της. Στη διάθεση του χρήστη βρίσκονται δύο μορφές επεξεργασίας, η Leica Vivid και Leica Authentic. Με τη δεύτερη να σκουραίνει τις λήψεις υπερβολικά για τα γούστα μας, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε κατά κύριο λόγο την πρώτη, όμως οι λάτρεις της βινιέτας ενδεχομένως να έχουν άλλη άποψη.
Σε κάθε περίπτωση οι λήψεις μας ήταν άψογες με όποια από τις δύο κι αν τις τραβήξαμε. Τα χρώματα ήταν ζωηρά αλλά σε καμία περίπτωση υπέρ του δέοντος επεξεργασμένα, ο θόρυβος πρακτικά ανύπαρκτος ενώ η ευκρίνεια των φωτογραφιών κυμαινόταν σε πραγματικά υψηλά επίπεδα. Στον τηλεφακό, το οπτικό zoom στάθηκε στο ύψος του, με τα όποια μικρά ψεγάδια να αρχίζουν από το 4x υβριδικό στο οποίο οι λεπτομέρειες αρχίζουν σιγά-σιγά και χάνονται. Οι δύο βασικές κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάλλιστα και για selfies αφού η εξωτερική οθόνη λειτουργεί και ως viewfinder! Τα καλύτερα αποτελέσματα (ως προς τη γενικότερη σύνθεση αλλά κυρίως τους τόνους του δέρματος) τα πήραμε με την ευρυγώνια. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η ευρυγώνια δείχνει την αξία της χαρίζοντας πεντακάθαρες λήψεις με ανύπαρκτο πρακτικά θόρυβο. Ο τηλεφακός βρίσκεται πολύ κοντά, φτάνει να μην ασχοληθείτε με το zoom.
Στο εσωτερικό του MIX Flip υπάρχει και μία τρίτη κάμερα ανάλυσης 32 MP (f/2,0, 21 χιλ., 0,7 μm) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για selfies, αν και η ανάλυση των τελευταίων περιορίζεται στα 8 MP. Η ποιότητά τους δεν ήταν κακή και υπό άλλες συνθήκες δεν θα επεκτεινόμασταν περαιτέρω, όμως όταν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των δύο βασικών καμερών του τηλεφώνου, δύσκολα θα καταφύγετε σε αυτή. Κατά βάση θα την εκμεταλλευτείτε για βιντεοκλήσεις όταν παράλληλα χρησιμοποιείτε την κύρια οθόνη του MIX Flip και ως προς αυτό θα σας καλύψει στο ακέραιο. Τόσο η εσωτερική κάμερα των 32 MP, όσο και ο τηλεφακός μπορούν να τραβήξουν βίντεο 4K60 σε πάρα πολύ καλή ποιότητα, με σταθερή εικόνα και ικανοποιητικό ήχο. Η δε κύρια κάμερα ανεβάζει τον πήχη στο 8K24 αλλά ελάχιστοι θα ασχοληθούν πραγματικά με τη συγκεκριμένη επιλογή – τουναντίον, τα HDR και Dolby Vision είναι εκείνα που απογειώνουν την όλη εμπειρία.
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Η Xiaomi προίκισε το MIX Flip με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά. Στο εσωτερικό του κρύβει τον ισχυρότερο επεξεργαστή της αγοράς, Snapdragon 8 Gen 3 (υστερώντας του Galaxy Z Flip6 με την tailor-made έκδοση του SoC) με την έκδοση που μας ήρθε να έχει ακόμα 12 GB RAM και 512 GB αποθηκευτικού χώρου UFS 4.0. Στα της συνδεσιμότητας υπάρχει υποστήριξη για Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC και USB Type-C, ικανοποιώντας έτσι ακόμα και τους πλέον δύσκολους.
Αν και σε γενικές γραμμές η απόδοση του smartphone ήταν καλή, στα benchmarks κάπου μας τα χάλασε και ο λόγος ήταν οι συνεχείς υπερθερμάνσεις του. Αν και το MIX Flip δεν έγινε ποτέ τόσο ζεστό ώστε να μην μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, σε απαιτητικές εργασίες όπως π.χ. το gaming, το throttling ξεκινά μετά από λίγα λεπτά με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να πέφτουν. Ίσως η Xiaomi να διορθώσει το θέμα με μελλοντική ενημέρωση όμως για την ώρα το smartphone της πάσχει σε αυτόν τον τομέα – και είναι πραγματικά κρίμα διότι κανονικά με τις προδιαγραφές που έχει θα έπρεπε να αριστεύει.
Η μπαταρία του από την άλλη είναι χωρητικότητας 4780 mAh, κάτι που σημαίνει πως το MIX Flip έχει τη μεγαλύτερη μπαταρία σε σχέση με τα άλλα clamshells. Παρά τις ενεργειακές απαιτήσεις του επεξεργαστή, η αυτονομία της συσκευής είναι για χειροκρότημα, αντέχοντας άνετα μία ημέρα τυπικής χρήσης – κάτι στο οποίο συμβάλλει και η εξωτερική του οθόνη όπως θα δούμε. Όταν δε φτάσει η ώρα της φόρτισης, με χρήση του φορτιστή 67 W που περιλαμβάνεται στη συσκευασία και χάρη στη σχετική τεχνολογία ταχείας φόρτισης, το 0-100% ολοκληρώνεται σε κάτι παραπάνω από 50 λεπτά.
Έχουμε αναφερθεί όμως πολλάκις στον ρόλο της εξωτερικής οθόνης οπότε ας εξηγήσουμε τι εννοούμε. Πρακτικά μπορεί να προσαρμοστεί στα «θέλω» του χρήστη, είτε όταν είναι κλειδωμένη, είτε όταν είναι ενεργή. Στον χώρο πάνω – ή κάτω – από τους φακούς μπορεί να προστεθεί widget ενώ στην υπόλοιπη επιφάνεια εικονίδια εφαρμογών οι οποίες μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικότατα στην πλήρη μορφή τους. Η λίστα είναι σχετικά περιορισμένη (θα αυξηθεί με τον καιρό, σύμφωνα με την Xiaomi) όμως περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Chrome, YouTube, Camera, Messages, Music, Weather, Mi Fitness, Phone κ.α. Πρακτικά λοιπόν αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις θα χρησιμοποιείτε τη συσκευή χωρίς καν να χρειαστεί να την ανοίξετε, κερδίζοντας έτσι και σε λειτουργικότητα αλλά και σε αυτονομία.
Το MIX Flip τρέχει το βασισμένο στο Android 14 HyperOS, αν και τα σπουδαιότερα νέα στον τομέα του software είναι ξεκάθαρα η Advanced AI της Xiaomi, ορισμένες λειτουργίες της οποίας υποστηρίζουν ήδη – ή θα το κάνουν εν καιρώ – και Ελληνικά! Η Xiaomi Advanced AI πλαισιώνεται μάλιστα και από το Gemini της Google. Έτσι, μεταξύ άλλων προσφέρεται δυνατότητα αναζήτησης κυκλώνοντας το θέμα σε μία φωτογραφία, λειτουργία διερμηνέα σε κλήσεις και τηλεδιασκέψεις, σε face-to-face επικοινωνία αλλά και μέσω υποτίτλων, έξυπνη αρχειοθέτηση σημειώσεων και εγγραφών φωνής (με δυνατότητα σύνοψης) αλλά και επεξεργασία εικόνων και βίντεο (σβήσιμο ή μεταφορά στοιχείων, επέκταση κάδρου, δημιουργία πορτρέτου).
Τα Ελληνικά υποστηρίζονται ήδη στο AI Interpreter (από κοντά και σε κλήσεις ή τηλεδιασκέψεις) ενώ θα προστεθούν σύντομα και στο AI Recorder. Δοκιμάζοντάς τα οφείλουμε να ομολογήσουμε πως εντυπωσιαστήκαμε. Η AI ήταν σε θέση να αναγνωρίσει αυτόματα τις φωνές μας, να μεταφράσει σε πραγματικό χρόνο τα όσα λέγαμε και να κάνει το ίδιο για τον συνομιλητή μας, χωρίς αστοχίες. Πρόκειται για επαναστατική λειτουργία που ουσιαστικά εγγυάται πως ο κάτοχος του MIX Flip δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα στις βασικές του συνομιλίες ταξιδεύοντας σε μία ξένη χώρα (έστω, στις περισσότερες), ακόμα κι αν η επικοινωνία δεν μπορεί να γίνει στα Αγγλικά.
Συμπέρασμα
Το MIX Flip είναι μια πολυσύνθετη συσκευή. Διαθέτει σπουδαία χαρακτηριστικά και πανέμορφο design και η AI της Xiaomi μοιάζει να είναι λειτουργία που μπορεί να γείρει σημαντικά την πλάστιγγα υπέρ της τελευταίας – ιδίως αν η ανάπτυξή της συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Από την άλλη η απουσία προστασίας από νερό (κυρίως) και σκόνη, το throttling και η απουσία υπερευρυγώνιας κάμερας ενδεχομένως να αποθαρρύνουν κάποιους – κυρίως τα δύο πρώτα – και με το δίκιο τους.
Εν τέλει πρόκειται για μία άκρως ενδιαφέρουσα λύση στην κατηγορία των flip phones που έρχεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος – ποιου άλλου – του καταναλωτή.
- 2