Η νέα ναυαρχίδα της Xiaomi έχει την ονομασία Mi 10 Pro και έχει όλα όσα θα ήθελε ο σημερινός ενθουσιώδης με την τεχνολογία χρήστης εκτός –υποθέτουμε- από την… τιμή. Το νέο κορυφαίο smartphone της γνωστής και δημοφιλούς Κινέζικης εταιρείας έχει όμορφο σχεδιασμό και εμφάνιση, εντυπωσιακή και «γρήγορη» οθόνη, τον ισχυρότερο επεξεργαστή της Qualcomm, μπόλικη μνήμη και αποθηκευτικό χώρο και είναι συμβατό με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του μέλλοντος (5G).
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω έρχεται με δύο ηχεία, με μεγάλη μπαταρία που φορτίζει γρήγορα (και ασύρματα) και με ένα εντυπωσιακό «camera setup» που περιλαμβάνει τον υψηλότερης ανάλυσης αισθητήρα που έχει τοποθετηθεί σε κινητό και δύο κάμερες με τηλεφακό για 10x hybrid zoom.
Μαζί με όλα τα παραπάνω βεβαίως έρχεται και μία αρκετά… υψηλή τιμή, και σε επίπεδο που δεν είχαμε συνηθίσει την Xiaomi.
Όλοι οι κατασκευαστές, κατά την άποψη μου, ζητούν αρκετά περισσότερα χρήματα για τις ναυαρχίδες τους σε σχέση με όσα προσφέρουν στον χρήστη, και το Mi 10 Pro, δεν αποτελεί εξαίρεση. Για παράδειγμα, την ώρα που η Xiaomi προβάλλει ως βασικό του πλεονέκτημα τον αισθητήρα των 108MP, ο τελευταίος δεν είναι… αποκλειστικός, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Samsung Galaxy S20 Ultra, αλλά είναι ο ίδιος αισθητήρας που βρίσκεται και στο Mi Note 10 που στοιχίζει λιγότερο από τα μισά χρήματα. Από την άλλη, μία συσκευή τόσο υψηλού κόστους, θα έπρεπε να είναι «πιστοποιημένη» για την αντοχή της στη σκόνη και στο νερό, όπως άλλωστε είναι οι ναυαρχίδες P40 Pro και Galaxy S20 Ultra των Huawei και Samsung αντίστοιχα και κυρίως, θα έπρεπε να διαθέτει υψηλότερης ανάλυσης οθόνη. Από την άλλη, σε σύγκριση με το P40 Pro, η ναυαρχίδα της Xiaomi έρχεται «φουλαρισμένη» με τις απαραίτητες στον Δυτικό κόσμο υπηρεσίες και εφαρμογές της Google (και βεβαίως με Google Pay) ενώ σε σχέση με την Ευρωπαϊκή έκδοση του Galaxy S20 Ultra έχει το πλεονέκτημα του «Snapdragon» και της… τιμής.
Σχεδιασμός
Η συσκευή διαθέτει μία αρκετά μεγάλη και εντυπωσιακή οθόνη που καμπυλώνει στις δύο μεγαλύτερου μήκους πλευρές της. Παρόλο που το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν είναι και τόσο ξεχωριστό πια, αρέσει σε αρκετούς χρήστες (και σε εμένα), καθώς είναι ευχάριστο οπτικά και έχει ωραία αίσθηση (μεγεθυμένη αυτή την αίσθηση προσφέρει το Huawei P40 Pro).
Η συμμετρία επίσης, χάρη στα ισορροπημένα «πλαίσια» γύρω από την οθόνη (το «πηγούνι» είναι ελάχιστα μεγαλύτερο) συμβάλει στον σχηματισμό μίας καλής πρώτης εικόνας για τη συσκευή, από άποψη εμφάνισης και αισθητικής, ωστόσο μόλις την επεξεργαστείς λίγο παραπάνω, διαπιστώνεις ότι σε σχέση με άλλες φετινές ναυαρχίδες δείχνει συνηθισμένη, σχεδόν «καθημερινή». Για την ακρίβεια, δίνει… περσινή σε σχέση με τις ναυαρχίδες των Huawei και Samsung, εξαιτίας της περισσότερο συμβατικής σχεδίασης του εξογκώματος για τις κάμερες στο πίσω μέρος.
Όσον αφορά στο τελευταίο, η εταιρεία φαίνεται να μην σκέφτηκε (ή να μην ενδιαφέρθηκε) και πολύ καλά τον σχεδιασμό του εξογκώματος για τις κάμερες στο πίσω μέρος καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να μην δυσανασχετήσεις με τη χρήση της συσκευής όταν βρίσκεται τοποθετημένη με την πλάτη σε επίπεδη επιφάνεια -εκτός και αν οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της σκέφτηκαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών θα χρησιμοποιήσει κάποια θήκη (τέτοιο σενάριο χρήσης πάντως είναι σπάνιο, εκτός και αν έχετε τη συνήθεια να διαβάζετε άρθρα σε ιστοσελίδες όπως εγώ την ώρα που… τρώτε).
Πράγματι, η χρήση της διάφανης θήκης σιλικόνης που περιλαμβάνεται στη συσκευασία διορθώνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, ωστόσο ακυρώνει το ξεχωριστό φινίρισμα της πλάτης και την ωραία αίσθηση του. Το πίσω μέρος στην έκδοση «Alpine White» που είχα στα χέρια μου κάνει «παιχνίδια» με το φως χαρίζοντας ξεχωριστή εμφάνιση στη συσκευή. Το «γυαλί» στο πίσω μέρος είναι σαν να είναι αμμοβολλημένο και επομένως είναι ματ και δεν μαζεύει δαχτυλικές, πράγμα που βολεύει ιδιαίτερα. Το μεταλλικό πλαίσιο (έχει «χρυσαφί» φινίρισμα στην έκδοση «Alpine White») που είναι αρκετά λεπτό, δεν «δένει» πάντως και πολύ αρμονικά με την γυάλινη προστασία της οθόνης ή την προστασία της πλάτης (και στις δύο περιπτώσεις Gorilla Glass 5) και εξέχει ελαφρώς, σχηματίζοντας ένα δυσάρεστο «δόντι» στο κράτημα, το οποίο όμως δεν θα αποτελέσει ζήτημα για τους περισσότερους από εσάς. Γενικότερα, η ποιότητα κατασκευής/ συναρμογής, δεν είναι του επιπέδου των άλλων δύο ναυαρχίδων που έχω αναφέρει στο άρθρο, και η συσκευή δεν δίνει την ίδια αίσθηση στιβαρότητας.
Στην δεξιά πλευρά του πλαισίου υπάρχει το πλήκτρο για την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση της συσκευής καθώς και το μεγαλύτερο πλήκτρο για τον έλεγχο της έντασης του ήχου. Η αριστερή πλευρά είναι «γυμνή» από πλήκτρα, ωστόσο στην πάνω και κάτω πλευρά έχουμε… αντίθετη εικόνα και είναι πλούσιες σε χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, στο πάνω τμήμα του πλαισίου βρίσκουμε μία πλαστική «λωρίδα» για την κεραία, ένα πόρο μικροφώνου, τις υπέρυθρες (IR blaster) καθώς και έξι οπές για το ηχείο και το ακουστικό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια φωτεινή ένδειξη (notification led) για τις ειδοποιήσεις, και ο χρήστης θα πρέπει να αρκεστεί στην οθόνη AOD, επιλογή που θα έχει επιπτώσεις στην αυτονομία. Στην κάτω πλευρά του μεταλλικού πλαισίου, υπάρχουν δύο ακόμα πλαστικές «λωρίδες» για τις κεραίες, ο πόρος για το κύριο μικρόφωνο, έξι οπές για το δεύτερο ηχείο, το «συρταράκι» για τη κάρτα nanoSIM και η υποδοχή USB Type-C για την φόρτιση της συσκευής και τη σύνδεση της με υπολογιστή.
Η οθόνη «φιλοξενεί» τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων (optical) και στην πάνω αριστερή γωνία της διαθέτει μία σχετικά διακριτική οπή για την εμπρόσθια κάμερα. Όπως ανέφερα, μία τόσο ακριβή συσκευή έπρεπε να είναι IP-rated ώστε ο χρήστης της να μην ανησυχεί για μικροατυχήματα ή τη βροχή. Αν και η συσκευή στο εσωτερικό της διαθέτει υδροφοβική νανο-επίστρωση P2i και κάποια υποτυπώδη μόνωση, εντούτοις δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια του κινητού σε περίπτωση ατυχήματος με νερό.
Οθόνη
Η οθόνη είναι σαφώς κατώτερη εκείνης του «S20 Ultra» όμως είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Mi 10 Pro (αν και με τόσα χρήματα, θα έπρεπε να επιδεικνύει ανάλυση τουλάχιστον… WQHD). Πρόκειται για μία πληθωρική οθόνη τεχνολογίας AMOLED με διαγώνιο 6,67 ιντσών που υποστηρίζει ανάλυση Full HD+ (1080 x 2340 pixels, 386ppi) και είναι αρκετά «γρήγορη» επιδεικνύοντας refresh rate 90Hz αλλά και touch sampling rate 180Hz καθιστώντας την κύλιση εξαιρετικά ομαλή και «ανύπαρκτη» την υστέρηση στο άγγιγμα.
Η οθόνη επέδειξε υψηλή φωτεινότητα και δεν αντιμετώπισα κανένα αξιοσημείωτο πρόβλημα με την απεικόνιση και επομένως με τον χειρισμό της συσκευής υπό το έντονο φως του ήλιου. Η εταιρεία άλλωστε υποστηρίζει ότι το «peak brightness» μπορεί να φτάσει τα 1200nits (typ. 500nits). Η οθόνη τεχνολογίας AMOLED του Mi 10 Pro υποστηρίζει επίσης HDR10+ και καλύπτει πλήρως (100%) τους χρωματοχώρους DCI-P3, sRGB και NTSC και πράγματι επιδεικνύει εξαιρετική χρωματική απόδοση. Επιπλέον αποδεικνύεται αρκετά ξεκούραστη και είναι TUV Rheinland-certified για την χαμηλή εκπομπή μπλε φωτός. Η οθόνη «φιλοξενεί» και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι οπτικής τεχνολογίας και εξαιρετικά γρήγορος και αποτελεσματικός για το είδος του (από τους ταχύτερους που έχω δοκιμάσει). Στην πάνω αριστερή γωνία της υπάρχει επίσης μία μικρή οπή για τις «ανάγκες» της εμπρόσθιας κάμερας που είναι αρκετά υψηλής ανάλυσης.
Κάμερες και απόδοση
Η εμπρόσθια κάμερα 20MP είναι ευρυγώνια και έχει ένα σχετικά φωτεινό σύστημα φακού (f:/2.0) για να προσφέρει ωραίες, με αρκετή λεπτομέρεια και φωτεινές selfies και βίντεο ανάλυσης Full HD με 30 καρέ το δευτερόλεπτο αρκετά καλής ποιότητας. Να είχε και δυνατότητα αυτόματης εστίασης… Η κάμερα έχει τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την αναγνώριση σκηνών ή την διαχείριση του φωτισμού και την εφαρμογή διάφορων εφέ (π.χ ψηφιακού makeup ή beautify) που θα σας κάνουν…. άλλους ανθρώπους. Αν και μία υψηλής ανάλυσης εμπρόσθια κάμερα είναι ευπρόσδεκτη, οι τέσσερις κάμερες στο πίσω μέρος συνθέτουν ένα αρκετά ικανό σύνολο. Η κύρια κάμερα που είναι ευρυγώνια βασίζεται στον αισθητήρα ISOCELL Bright HMX ανάλυσης 108MP της Samsung.
Ο αισθητήρας κάνει χρήση της τεχνολογίας Tetracell (4-in-1 pixel binning) είναι μεγέθους 1/1.33” και διαθέτει φίλτρο Quad-Bayer RGGB (2x2).
Επίσης κάνει χρήση phase detection AF και τεχνολογίας OIS, και βρίσκεται πίσω από ένα φωτεινό σύστημα φακού οκτώ οπτικών στοιχείων (8P) με διάφραγμα f:/1.69.
Την κύρια κάμερα συνοδεύουν δύο «κάμερες-τηλεφακοί». Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη «long telephoto» βασίζεται στον αισθητήρα 1/4.4" OmniVision OV08A10 ανάλυσης 8MP, ο οποίος βρίσκεται πίσω από ένα σύστημα φακών 94mm με διάφραγμα f:/2.0. Η συγκεκριμένη κάμερα διαθέτει OIS και phase detection AF και παρέχει 10x hybrid zoom. Η δεύτερη κάμερα-τηλεφακός βασίζεται στον αισθητήρα 1/2.6" Samsung ISOCELL Fast S5K2L7 ανάλυσης 12MP με dual-pixel phase detection AF, ο οποίος βρίσκεται πίσω από ένα σύστημα φακού με φωτεινό διάφραγμα f:/2.0. Η Κινέζικη εταιρεία ονομάζει την συγκεκριμένη κάμερα «Portrait», καθώς είναι ιδανική για πορτραίτα, και προσφέρει 2x optical zoom. Από ότι φαίνεται λοιπόν, αντί να χρησιμοποιήσει μία περισσότερο εξελιγμένη λύση με περισκοπικό σχεδιασμό, η Xiaomi χρησιμοποίησε δύο κάμερες για να πετύχει εξίσου μεγάλο ζουμ και μάλιστα με ωραίο και προοδευτικό τρόπο. Σε 2x ζουμ χρησιμοποιείται η «short telephoto» κάμερα και από εκεί και πέρα χρησιμοποιείται η «long telephoto» σε συνδυασμό με πληροφορία που προέρχεται από τον μεγάλο αισθητήρα της κύριας κάμερας.
0.6x
1x
2x
5x
10x
Η τέταρτη κάμερα τέλος είναι υπερευρυγώνια (26mm) στα 20MP με διάφραγμα φακού f:/2.2. Να αναφέρουμε ότι η αυτόματη εστίαση στο παραπάνω σύστημα καμερών ενισχύεται από Laser AF ενώ υπάρχει και triple-LED φλας.
Η εφαρμογή της κάμερας –αν και μου κόλλησε δύο, τρεις φορές- είναι αρκετά καλοφτιαγμένη και εύκολη στη χρήση, με τις επιλογές και τις ρυθμίσεις ωραία τακτοποιημένες και προσβάσιμες. Πατώντας τους μικρούς κύκλους-μεγέθυνσης παρέχεται πρόσβαση πέρα από τη λειτουργία «macro», στη λειτουργία μεγέθυνσης 0,6x (ευρυγώνια), 1x (κύρια κάμερα), 2x (τηλεφακός) και 5X (τηλεφακός). Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να τραβήξετε πορτραίτο, να χρησιμοποιήσετε ανάλυση 108MP, να χρησιμοποιήσετε HDR στις «binned» φωτογραφίες καθώς και να εκμεταλλευτείτε την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ενισχύσετε το τελικό αποτέλεσμα. Στην διάθεση σας επίσης δεκάδες φίλτρα, τεχνικές ωραιοποίησης κ.ά. Επίσης μπορείτε να τραβήξετε βίντεο μέχρι και ανάλυσης 8K με 30 καρέ το δευτερόλεπτο ή βίντεο αργής κίνησης (έως και 960 καρέ το δευτερόλεπτο). Επιπλέον υπάρχει και «επαγγελματική λειτουργία» (Pro mode) για μεγάλο έλεγχο (στην έκθεση, στην εστίαση, στην ταχύτητα κλείστρου, στο ISO, στην ισορροπία λευκού κ.ά) στο τελικό αποτέλεσμα.
108MP
Η απόδοση των καμερών είναι εξαιρετική και όσοι αποκτήσετε την συσκευή θα μείνετε αρκετά ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα. Οι φωτογραφίες στα 108MP (12032 x 9024 pixels) προσφέρουν υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας ωστόσο ακόμα πιο ωραίες –και χρηστικές- είναι οι φωτογραφίες στα 27MP (δηλαδή στα 5792 x 4344 pixels και στη πραγματικότητα στα 25MP αφού για κάποιο λόγο η συσκευή «κροπάρει»), οι οποίες έχουν επίσης αρκετή λεπτομέρεια, πολύ ωραίο χρώμα, υψηλό δυναμικό εύρος και πρακτικά ελάχιστο ή ανεπαίσθητο θόρυβο.
Αρκετά ευχαριστημένοι θα μείνετε και με την ευρυγώνια κάμερα (η οποία χρησιμοποιείται και για τα κοντινά πλάνα-macro αν και το να εστιάσεις σωστά… είναι άλλη υπόθεση), καθώς προσφέρει επαρκές επίπεδο λεπτομέρειας, σωστά χρώματα και καλό επίπεδο αντίθεσης και δυναμικού εύρους ενώ δεν παραμορφώνει ιδιαίτερα (το λογισμικό κάνει πολύ καλή δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα). Όσον αφορά στη μεγέθυνση-zoom, και οι δύο κάμερες-τηλεφακοί κάνουν καλά τη δουλειά τους στα 2x και μέχρι 5x, ενώ θα έλεγα ότι oi περισσότερες από τις φωτογραφίες στα 10x μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα δεν θα σας αφήσουν ικανοποιημένους.
Όσον αφορά στις λήψεις σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού, από ότι φαίνεται, η λειτουργία «Νύχτα» δεν είναι και τόσο απαραίτητη πια, καθώς η κύρια κάμερα με το αρκετά φωτεινό σύστημα φακού και τον μεγάλο αισθητήρα καταφέρνει να προσφέρει ωραία φωτισμένες φωτογραφίες, με επαρκή λεπτομέρεια και ωραίο χρώμα (στα 108MP οι φωτογραφίες πάντως έχουν περισσότερο θόρυβο και λιγότερη λεπτομέρεια). Η λειτουργία «Νύχτα» λειτουργεί ικανοποιητικά πάντως και μερικές φορές διορθώνει κάποια ζητήματα (π.χ ζητήματα υπερέκθεσης, blown highlights).
Στον τομέα του βίντεο, το αποτέλεσμα θα σας αφήσει αρκετά ικανοποιημένους, τόσο σε ανάλυση Full HD όσο και σε ανάλυση 4K στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Υπάρχει επίσης δυνατότητα λήψης 8K στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο για εξαιρετικό επίπεδο λεπτομέρειας, αν και καταλαμβάνει αρκετό χώρο (ένα βίντεο διάρκειας 13 δευτερολέπτων έχει μέγεθος 164MB). Μπορείτε επίσης να τραβήξετε βίντεο «slow motion» αν και η λειτουργία για τη λήψη βίντεο αργής κίνησης δεν ήταν πάντα αξιόπιστη.
Χαρακτηριστικά και επιδόσεις
Το κορυφαίο κινητό της Xiaomi, βασίζεται στην ισχυρότερη πλατφόρμα της Qualcomm, Snapdragon 865 που συνδυάζεται με το Snapdragon X55 5G modem για συμβατότητα με τα νέας γενιάς τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Το high-end system-on-chip της Qualcomm ενσωματώνει μεταξύ άλλων οκταπύρηνο επεξεργαστή (με ένα πυρήνα Kryo 585 χρονισμένο στα 2,84GHz, τρεις στα 2,42GHz και τέσσερις στα 1,8GHz) και «γραφικά» Adreno 650. Η συσκευή χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα ψύξης που ονομάζει VC Liquid Cooling (vapour chamber) για τις ανάγκες του επεξεργαστή και των υπόλοιπων υποσυστημάτων. Το Mi 10 Pro ενσωματώνει 8GB RAM τύπου LPDDR5 και 256GB flash storage UFS3.0 και διαθέτει WiFi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax), dual band, WiFi direct/ hotspot, Bluetooth 5.1 με aptX HD/ Adaptive, GPS, NFC, έχει υπέρυθρες (IR blaster), έχει USB Type-C (USB2.0), δύο ηχεία και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη.
Όπως θα περιμένατε, οι επιδόσεις της συσκευής χάρη στο κορυφαίο system-on-chip, την μπόλικη και γρήγορη μνήμη (LPDDR5) και τον γρήγορο αποθηκευτικό χώρο (UFS3.0) είναι κορυφαίες, και τα πάντα τρέχουν ομαλά και στρωτά και με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα απεικόνισης (π.χ στα παιχνίδια).
Η αυτονομία της συσκευής ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, με την έννοια ότι παρά τον ισχυρότατο επεξεργαστή και την οθόνη, έφτασε την μιάμιση περίπου μέρα (με τυπική χρήση). Αν προτιμήσετε να χρησιμοποιήσετε τον ρυθμό ανανέωσης 90Hz για την οθόνη, το αντίκτυπο στην αυτονομία θα είναι αρκετά μεγάλο, όχι όμως και τόσο σοβαρό –περίπου τρεις με τέσσερις ώρες- ΄ώστε να στερηθείτε αυτό το χαρακτηριστικό στην καθημερινότητα σας. Η μπαταρία που έχει χωρητικότητα 4500mAh υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση 50W (ο φορτιστής που υπάρχει στη συσκευασία είναι 65W, κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο), πολύ γρήγορη ασύρματη φόρτιση 30W και η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει και ως powerbank ενσύρματα/ ασύρματα για την φόρτιση άλλων συσκευών μέσω της τεχνολογίας reverse wired/ wireless charging.Τα ηχεία προσφέρουν ωραίο, και γεμάτο ήχο, με χαρακτηριστικά καλά μπάσα, ωστόσο δεν εντυπωσιάζουν με την ένταση τους.
Λογισμικό
Το Xiaomi Mi 10 Pro «τρέχει» το τελευταίας γενιάς MIUI 11 που βρίσκεται «πάνω» από την πλέον σύγχρονη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google, Android 10. Το MIUI έχει αρκετά νεανική εμφάνιση, με αρκετό χρώμα, όμορφα και ομαλά «animations» και χάρη στα πολλά θέματα, τις ταπετσαρίες και τα διάφορα εικονίδια μπορείς εύκολα να του δώσεις προσωπικό ύφος.
Κάποια στοιχεία του περιβάλλοντος χρήσης ενδεχομένως στην αρχή να σας ξενίσουν, όπως οι «ανοικτές» εφαρμογές που βρίσκονται ανά δύο σε κάθετη διάταξη (από εκεί υπάρχει η δυνατότητα να «κλειδώσεις» ή να «παγώσεις» κάποιες εφαρμογές ώστε να είναι πάντα διαθέσιμες και άμεσα προσβάσιμες, να τρέξεις δύο εφαρμογές ταυτόχρονα κ.ά.
Οι ρυθμίσεις στο ομώνυμο app, δεν είναι τόσο καλά τακτοποιημένες όσο στην περίπτωση του ανταγωνισμού, ωστόσο το app είναι πλήρες και προσφέρει αμέτρητες επιλογές και δυνατότητες, τόσο στον τομέα της εμφάνισης (οθόνη «always on», οθόνη κλειδώματος ή αρχική οθόνη κ.ά), στον τομέα του χειρισμού (με πλήκτρα, με χειρονομίες, προσφέρει δυνατότητα χειρισμού με το ένα χέρι) ή στον τομέα της ασφάλειας (μεγάλες δυνατότητες ελέγχου εφαρμογών, δικαιωμάτων χρήσης, έλεγχος για κακόβουλο λογισμικό, δεύτερος, ξεχωριστός χώρος για την προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικής ζωής κ.α).
Για τα παιχνίδια, υπάρχει επίσης λειτουργία ενίσχυσης «τούρμπο» (κλείνει ανοικτές εφαρμογές, «αδειάζει» τη μνήμη κ.ά).
Φυσικά, η συσκευή διαθέτει εγκατεστημένο το σύνολο των υπηρεσιών και εφαρμογών της Google (μάλιστα το Google Pay είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να ρυθμίσετε κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της συσκευής), κάτι που δεν συμβαίνει με τις ανταγωνιστικές συσκευές της Huawei.
Συμπέρασμα
Το Xiaomi Mi 10 Pro είναι αναμφισβήτητα μία από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες σε χαρακτηριστικά και δυνατότητες συσκευές που έχουν περάσει από τα χέρια μου. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύνολο, με πολλές δυνατότητες, που απευθύνεται σε απαιτητικούς και ενθουσιώδεις με τη τεχνολογία χρήστες αλλά έχει και –όπως κάθε συσκευή σήμερα- ελλείψεις.
Στο εσωτερικό του υπάρχει ένας ιδιαίτερα ισχυρός οκταπύρηνος επεξεργαστής και κορυφαία «γραφικά», ταχύτατη και μπόλικη μνήμη, κορυφαίας κλάσης συνδεσιμότητα/ δικτύωση με αποκορύφωμα την υποστήριξη WiFi 6 και 5G χαρακτηριστικά που ενισχύουν το «future-proof» στοιχείο ενώ επιπλέον επιδεικνύει πολύ ωραίο, «γεμάτο» ήχο με δύο ηχεία, εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες και μεγάλη αυτονομία.
Από την άλλη, ο αποθηκευτικός χώρος δεν επεκτείνεται, δεν διαθέτει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, η υποδοχή USB Type-C υποστηρίζει ταχύτητες USB 2.0, δεν διαθέτει πιστοποίηση IP68 όσον αφορά την προστασία απέναντι στη σκόνη και στο νερό, η νυχτερινή λειτουργία και το zoom δεν είναι στο επίπεδο του ανταγωνισμού και η οθόνη είναι ανάλυσης Full HD+. Τα παραπάνω ωστόσο δεν αποτελούν λόγους για να μην προτιμήσει κάποιος το Mi 10 Pro που είναι μία ναυαρχίδα με τα όλα της.
Μας άρεσε
- Ποιότητα απεικόνισης/ οθόνη
- Πανίσχυρος επεξεργαστής
- Ταχύτατη μνήμη και αποθηκευτικός χώρος
- Στερεοφωνικά ηχεία με πολύ καλό ήχο
- Ευέλικτο σύστημα κάμερας
- Πολύ καλή ποιότητα βίντεο
- Υποστήριξη 5G
- Κορυφαία αυτονομία και χρόνος φόρτισης
Δεν μας άρεσε
- Ανάλυση οθόνης
- Μη επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος
- Δεν είναι αδιάβροχο (δεν έχει πιστοποίηση IP68)
- Δεν διαθέτει υποδοχή 3.5mm
- 4