Έχοντας κάνει αισθητή και επίσημα πλέον την παρουσία της στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, η Xiaomi συνεχίζει ακάθεκτη την παρουσίαση smartphone για όλες τις τσέπες, ειδικά σε ότι αφορά τη μεσαία και οικονομική κατηγορία.
Το M1 A1 που είχαμε για λίγες ημέρες στα χέρια μας, αποτελεί μία ακόμη τέτοια πρόταση όμως με μια σημαντική διαφορά αφού για την ανάπτυξή του, η Xiaomi συνεργάστηκε στενά με τη Google. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το πρόγραμμα Android One, το πρόγραμμα της Google που μπορεί να ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2014, όμως μόλις τους τελευταίους μήνες, βλέπουμε να υπάρχει σημαντική δράση γύρω από αυτό αν και με διαφορετικό στόχο απ’ ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί. Στην ουσία smartphones με την ονομασία Android One θα κυκλοφορούσαν αποκλειστικά σε αναπτυσσόμενες χώρες και θα ξεχώριζαν για την πολύ χαμηλή τους τιμή, η οποία μάλιστα δε θα ξεπερνούσε τα $100 με βάση τις πρώτες δηλώσεις.
Κάπου στο δρόμο τα σχέδια της Google άλλαξαν, με την εταιρεία να στοχεύει παράλληλα και τη μεσαία κατηγορία σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές, όπως στην προκειμένη περίπτωση, τη Xiaomi. To Μ1 Α1 ανήκει στη μεσαία κατηγορία και αποτελεί το πρώτο smartphone της Xiaomi που έρχεται με stock Android, ένα βασικό χαρακτηριστικό δηλαδή του προγράμματος Android One.
Εμφάνιση
Ξεκινάμε από την εμφάνιση η οποία είναι ολίγον…άνοστη. Τί εννοούμε; Ότι δε ξεχωρίζει καθόλου από τα υπόλοιπα smartphones της κατηγορίας αν και η μεταλλική κατασκευή καθώς και οι κυρτές γωνίες είναι σίγουρα στα υπέρ της συσκευής. Για τη δημιουργία του M1 A1, η Xiaomi δε πήγε ξανά στο σχεδιαστήριο αλλά βασίστηκε σε ένα άλλο μοντέλο της, το Mi 5X με το οποίο είναι σχεδόν ίδια.
Αρχικά το μάτι κολλάει στα μεγάλα περιθώρια πάνω και κάτω από την οθόνη τα οποία σίγουρα δε μπορεί να είναι στα επίπεδα smartphone με την υπερδιπλάσια τιμή του M1 A1, όμως για κάποιον που έχει εμπειρία με τέτοια smartphone, δε περνά απαρατήρητο.
Στη διάθεσή μας είχαμε τη μαύρη έκδοση του M1 A1 όπου στο πίσω μέρος οι πλαστικές λωρίδες που είναι απαραίτητες για τη λήψη των ασύρματων σημάτων, έχουν τοποθετηθεί στο πάνω και κάτω μέρος, κάνοντας τες σχεδόν αόρατες. Ορατές είναι πάντως στα άλλα δύο χρώματα που κυκλοφορεί η συσκευή, στο χρυσαφί και το ροζ.
Το πάχος της είναι αρκετά μικρό, στα 7,3 χιλιοστά ενώ το βάρος της (165 γραμμάρια) δεν προκαλεί πρόβλημα κατά το κράτημα. Στο πίσω μέρος βλέπουμε την παρουσία διπλής κάμερας η οποία προεξέχει από το υπόλοιπο σώμα ενώ στο μέσο υπάρχει και ο κλασσικός κυκλικός αισθητήρας ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπως έχουμε δει σε αρκετά smartphones της Xiaomi.
Δε λείπει η θύρα φόρτισης USB Type-C, η κλασσική θύρα ακουστικών των 3.5 χιλιοστών με το δικό της μάλιστα ενισχυτή, ενώ εντύπωση προκαλεί η υπέρυθρη θύρα στην κορυφή, που σε συνδυασμό με την εφαρμογή Mi Remote μετατρέπει το smartphone σε τηλεχειριστήριο πολλών ηλεκτρονικών συσκευών που έχουμε στο σπίτι μας όπως τηλεόραση, κλιματιστικό, κ.α.
Τεχνικά
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του M1 A1 σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με τα «τυπικά» χαρακτηριστικά που είχε αρχικά ανακοινώσει η Google για τις Android One συσκευές. Αυτά ανήκουν στη μεσαία κατηγορία, παίρνοντας και κάτι από πιο ακριβές προτάσεις.
Δε θα μπορούσαμε να μη ξεκινήσουμε από την οθόνη των 5,5 ιντσών, οι αγαπημένες διαστάσεις οθόνης της Xiaomi θα λέγαμε, με Full HD ανάλυση, κάτι που μεταφράζεται στα 403 εικονοστοιχεία. Βασισμένη στην τεχνολογία IPS LCD, η οθόνη του M1 A1 διαθέτει ζωντανά χρώματα, προστατεύεται από Gorilla Glass, ενώ η θέασή της κάτω από τον ήλιο, είναι ικανοποιητική. Όπως έχουμε δει και σε παρουσιάσεις άλλων smartphone της Xiaomi, η οθόνη του M1 A1 είναι καλύτερη από την πλειοψηφία των smartphone μεσαίας κατηγορίας, τα οποία συνήθως λόγω κόστους, κάνουν περικοπές στο συγκεκριμένο τομέα.
Στο εσωτερικό υπάρχει μία από τις καλύτερες προτάσεις της Qualcomm, το chipset Snapdragon 625. Με οκταπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 2GHz και με 4GB μνήμη, το συγκεκριμένο SoC της Qualcomm χαρίζει πολύ καλές επιδόσεις και σε συνδυασμό με το stock Android, είναι υπεύθυνα για την άψογη απόκριση που συναντήσαμε κατά την πλοήγησή μας στα μενού και στο φόρτωμα εφαρμογών και παιχνιδιών.
Ευχάριστη έκπληξη είναι η υποστήριξη dual sim (nanosim), κάτι που αποτελεί μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα για μεγάλος μέρος του κόσμου που διαθέτουν δύο τηλεφωνικούς αριθμούς. Σε περίπτωση που δε χρειάζεστε τη δεύτερη θέση sim, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια microSD για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου, αν και τα 64GB αναμένεται να σας είναι αρκετά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έχουμε συνηθίσει στην παρουσία ραδιοφωνικού δέκτη σε αρκετά μοντέλα της Xiaomi, εντούτοις το M1 A1 παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα αφού αν και το σχετικό hardware βρίσκεται στη θέση του, εντούτοις δεν υπάρχει κάποια εφαρμογή που να είναι σε θέση να το αξιοποιήσει. Ο λόγος είναι κατά πάσα πιθανότητα η παρουσία της Stock έκδοσης του Android που δε διαθέτει παρόμοια εφαρμογή όμως από τη στιγμή που υπάρχει παρουσία άλλης πρόσθετης εφαρμογής όπως το Mi Remote, δεν καταλαβαίνουμε γιατί να μην γινόταν άλλη μια εξαίρεση. Ο μοναδικός τρόπος να ακούσετε ράδιο από το M1 A1 είναι να μπείτε στo μενού επισκευής με συγκεκριμένη εντολή , στο οποίο οι τεχνικοί πραγματοποιούν δοκιμές, μια λύση καθόλου όμως εύχρηστη.
Δε περιμέναμε από την Xiaomi να αγαπήσει ξανά το NFC ειδικά στη μεσαία κατηγορία, με την πρόβλεψη μας να επιβεβαιώνεται αφού το M1 A1 είναι ένα ακόμη μοντέλο που δε διαθέτει παρόμοια δυνατότητα για συγχρονισμό με άλλα gadgets αλλά κυρίως για να μετατρέπει το smartphone σε ψηφιακό πορτοφόλι.
Σε ότι αφορά τη μπαταρία, αυτή έχει χωρητικότητα 3080mAh και στις δοκιμές μας έδειξε αρκετά καλά αποτελέσματα αφού η αυτονομία της έφτασε άνετα τη μία ημέρα με έντονη χρήση, χωρίς να γλυτώνουμε όμως τη φόρτιση. Θα θέλαμε να υπήρχε υποστήριξη γρήγορης φόρτισης όμως κάτι τέτοιο απουσιάζει από το M1 A1.
Κάμερες
Τα smartphones της μεσαία κατηγορίας με διπλή κύρια κάμερα στο πίσω μέρος γίνονται ολοένα και περισσότερα, και το M1 A1 αποτελεί ένα από αυτά.
Έτσι στο πίσω μέρος και σε οριζόντια διάταξη βρίσκουμε δύο κάμερες των 12MP, με τον ένα φακό να διαθέτει διάφραγμα f/2.2 και το δεύτερο τηλεφακό να έρχεται με διάφραγμα f/2.6. To διάφραγμα του πρώτου φακού σε συνδυασμό με το μέγεθος του των 1.25mm έχουν ως αποτέλεσμα πολύ καλές λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αν και έχουμε δει καλύτερα αποτελέσματα και από πιο φθηνά smartphones σ’ αυτό τον τομέα.
Η Xiaomi μας έχει απογοητεύσει αρκετές φορές στα κορυφαία και πολύ πιο ακριβά της smartphone με την ποιότητα των φωτογραφιών οπότε η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε και πολλά από την κάμερα του M1 A1. Αναμενόμενα, η ποιότητα των φωτογραφιών κρίνεται τυπική με τα χρώματα να είναι «ψυχρά» και σίγουρα όχι ζωντανά όπως πολλοί να επιθυμούν. Αντιμετωπίσαμε μερικά προβλήματα με την αυτόματη εστίαση όμως αυτά δε συγκρίνονται με τίποτα με τα προβλήματα που είχαμε κατά την εγγραφή βίντεο και έχουν να κάνουν με την έλλειψη οποιουδήποτε τρόπου σταθεροποίησης και τη συνολική ποιότητα.
Εν έτη 2017, μια τέτοια απουσία ακόμα και από smartphones της μεσαίας κατηγορίας κρίνεται αδικαιολόγητη αφού το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα διαρκώς κουνημένο βίντεο που προκαλεί ζαλάδες σε όσους το παρακολουθούν. Η υποστήριξη εγγραφής βίντεο στην 4K ανάλυση και στα 30fps είναι καλοδεχούμενη όμως χωρίς αντίκρισμα από τη στιγμή που η απουσία σταθεροποίησης «χαλάει» το τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, ο ήχος (MPEG AAC) του έχει σοβαρά θέματα αφού δεν είναι καθόλου καθαρός, κάτι που μας φαίνεται αρκετά περίεργο αφού παρόμοια εμπειρία δεν έχουμε συναντήσει ξανά με Xiaomi συσκευή.
Η παρουσία της δεύτερης κάμερας, προορίζεται για οπτικό zoom 2x για ένα τυπικό zoom χωρίς να χάνουμε σε ποιότητα, ενώ το ψηφιακό φτάνει στο 10x με αρκετό όμως θόρυβο. Μία ακόμη δημοφιλής λειτουργία με την παρουσία της δεύτερη κύριας κάμερας είναι αυτή των πορτρέτων. Με τη λειτουργία αυτή (portrait mode) γίνεται αποεστίαση της φωτογραφίας με το περιβάλλον πίσω να θαμπώνει, κάτι που τονίζει ιδιαίτερα το κεντρικό θέμα της λήψης σας. Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό έχοντας όμως σημεία όπου το θάμπωμα δεν έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία.
Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται όχι με την προκαθορισμένη εφαρμογή φωτογραφιών του Android αλλά με αυτή της Xiaomi μιας και αλλιώς οι δυνατότητες θα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Τέλος, στο εμπρόσθιο μέρος υπάρχει μια τρίτη κάμερα 5MP για ικανοποιητικές selfies αλλά και για εγγραφή βίντεο με Full HD ανάλυση.
Stock Android
Δύο μαγικές λέξεις κατά πολλούς (stock android) αφού η «γυμνή» έκδοση της πλατφόρμας του Android, έρχεται σχεδόν πάντα με κορυφαίες επιδόσεις και χωρίς την παρουσία άχρηστων εφαρμογών και παιχνιδιών με τα οποία πολλοί κατασκευαστές γεμίζουν τα smartphone τους.
Το Xiaomi M1 A1 έρχεται με την έκδοση 7.1.2 Nougat, μια έκδοση η οποία δεν είναι η τελευταία. Αυτή είναι η 8.0 Oreo, η οποία θα κάνει την εμφάνισή της στο M1 A1 μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που οφείλεται στο πρόγραμμα Android One. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει στην ουσία ότι βλέπουμε και στις Nexus/Pixel συσκευές της Google, δωρεάν αναβαθμίσεις και ενημερώσεις ασφάλειας για τουλάχιστον 2 χρόνια. Στην περίπτωση του M1 A1 που είναι και η μοναδική Android One συσκευή που έχει πέσει στα χέρια μας, δε βλέπουμε πάντως την ίδια ταχύτητα κυκλοφορίας αναβαθμίσεων με τα Pixel smartphones.
H Xiaomi είναι υπεύθυνη για ένα από τα πιο δημοφιλές γραφικά περιβάλλοντα στην Android πλατφόρμα, αυτό του MIUI, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε smartphone της εταιρείας, όμως όχι τώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές λειτουργίες που έχουμε δει στο MIUI να μην υπάρχουν στο M1 A1 εκτός ίσως από την εφαρμογή Mi Remote για την οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως, καθώς και στην εφαρμογή feedback για συγκέντρωση σχολίων και προβλημάτων των κατόχων της συσκευής.
Λείπει οποιαδήποτε αναφορά στο Mi Store, ενώ περιλαμβάνονται οι κυριότερες εφαρμογές της Google όπως ο Chrome browser, το Gmail, το Google Calendar, το YouTube, τα Google Maps και πολλά άλλα. Αναφέρουμε ξεχωριστά την εφαρμογή Google Photos με τις χρήσιμες λειτουργίες αλλά και τη δυνατότητα απεριόριστης αποθήκευσης των φωτογραφιών που κάνουμε λήψη, σε υψηλή όμως και όχι πλήρη ανάλυση, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί πλεονέκτημα των Pixel smartphones.
Τα πάντα πετάνε κατά την πλοήγησή μας στα διάφορα μενού, ενώ το ίδιο ισχύει και για «βαριές» εφαρμογές και παιχνίδια του Play Store, με το M1 A1 να τα βγάζει σε πέρας με χαρακτηριστική ευκολία.
Συμπεράσματα
Τι είναι τελικά το Mi A1 και το πρόγραμμα Android One; Θα λέγαμε μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε πως συμπεριφέρεται μια Xiaomi συσκευή με stock android και χωρίς το γραφικό περιβάλλον MIUI που έχει φανατικό κοινό. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στη μείωση των επιπλέον χαρακτηριστικών που προσφέρει το MIUI, με την ταχύτητα όμως της συσκευής να είναι σίγουρα αρκετά καλύτερη.
Το Xiaomi M1 A1 κάνει την επίσημη του εμφάνιση στη χώρα μας, ένα μόλις μήνα μετά την αρχική του παρουσίαση στην Ινδία, κάτι που μας άρεσε αρκετά. Την τιμή του την περιμέναμε μικρότερη αφού αυτή έχει κοστολογηθεί επίσημα στα €299. Το όλο πακέτο είναι ενδιαφέρον όμως θα βλέπαμε με διαφορετικό μάτι τη συσκευή αν η τιμή της ήταν μικρότερη και ενσωμάτωνε καλύτερη κύρια κάμερα αφού οι επιδόσεις του διπλού συστήματος φακών, κλέβουν αρκετούς πόντους από τη συνολική εικόνα που αποκομίσαμε. Ενδεικτικό είναι ότι ο ανταγωνισμός διαθέτει πολύ καλές προτάσεις στην κατηγορία αυτή, συμπεριλαμβανομένου και της ίδιας της Xiaomi.
Μας άρεσε
- Οθόνη
- Επιδόσεις
- Stock Android
- Mi Remote
Δε μας άρεσε
- Εμφάνιση
- Κάμερα
- Απουσία οπτικού σταθεροποιητή
- Απουσία NFC