Μας άρεσε
- Εντυπωσιακή οθόνη από κάθε άποψη, απολαυστική για παιχνίδια και βίντεο
- Επεξεργαστής που μπορεί να διαχειριστεί μικρό και μεγάλο φόρτο με ευκολία
- Πανάλαφρο, πανέμορφο, με μικρό εξόγκωμα κάμερας και γυάλινη πλάτη
- Υποστήριξη 5G και υποστήριξη μέσω αναβαθμίσεων για χρόνια, μια συσκευή που θα αντέξει στο χρόνο
Δεν μας άρεσε
- Η μπαταρία δεν αντέχει εύκολα ως το βράδυ
- Οι κάμερες θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, ειδικά οι φωτογραφίες στα 64MP
- Ζεσταίνεται εύκολα και γρήγορα κατά το παιχνίδι
Συνεχίζοντας με τη σειρά Xiaomi Mi 11, το νεότερο smartphone που προσφέρει η Xiaomi είναι το Xiaomi 11 Lite 5G NE, ένα ισχυρό midrange με υποστήριξη συνδεσιμότητας 5G ικανό για πολλά χωρίς να αυξάνει ιδιαίτερα το κόστος αγοράς. Δεν επιχειρεί να κάνει κάτι νέο, παρά να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά συμφέρον σύνολο που μπορεί να ανταπεξέλθει σε πλήθος σεναρίων και με το παραπάνω, παράλληλα με την ύπαρξη του 5G που εξασφαλίζει πως δεν μένει «απ’ έξω» κι αν κάποιος που αλλάζει δύσκολα κινητό το προτιμήσει, τότε έχει ένα λιγότερο λόγο να αναβαθμίσει γρήγορα.
Η Xiaomi υπόσχεται εξαιρετικά λεπτό design, εντυπωσιακή οθόνη με υποστήριξη HDR10+, δυνατό επεξεργαστή Snapdragon, και 5G μεταξύ άλλων. Πρακτικά, χαρακτηριστικά που θα έβρισκε κανείς σε ένα flagship αλλά σε χαμηλότερη τιμή. Πώς το καταφέρνει αυτό και, αν γίνονται θυσίες, ποιες είναι αυτές; Ας δούμε πιο αναλυτικά τη συσκευή.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Ελαφρύ σαν πούπουλο παρουσιάζεται από τη Xiaomi τo το κινητό, και πράγματι, έχει βάρος μόλις 158 γραμμάρια. Το πάχος του είναι εξίσου χαμηλό (μόλις 6.81mm) και αντίστοιχα η κάμερα εξέχει μόλις 1.77mm, απέχοντας λίγο από το να είναι εντελώς επίπεδη όπως η πλάτη. Το μήκος της συσκευής φτάνει τα 16.05 εκατοστά και το πλάτος τα 7.57 εκατοστά, κάνοντάς τη λίγο πιο πλατιά από το συνηθισμένο μέγεθος κι έτσι ορισμένοι -ακόμη και με μακριά δάχτυλα- ίσως το βρουν λίγο άβολο κατά τη χρήση και δη με ένα χέρι. Η πλάτη είναι κατασκευασμένη από γυαλί, δίνοντας την αίσθηση της πολυτέλειας στο άγγιγμα και στην όψη, ενώ το συνολικό βάρος δεν αυξάνεται παρά τη χρήση αυτού του υλικού. Το μοναδικό «μειονέκτημα» είναι πως, όπως σε κάθε κινητό, το γυαλί γλιστράει λίγο πιο εύκολα από το χέρι αλλά ένα μεγάλο θετικό είναι η αντιθαμβωτική επίστρωση που διαθέτει, που πραγματικά μειώνει τις δαχτυλιές στο ελάχιστο, όπως υπόσχεται και η εταιρεία.
Στην κάτω αριστερή γωνία της πλάτης βρίσκεται ένα διακριτικό λογότυπο Xiaomi και το σύμβολο 5G δίπλα του, ενώ στην επάνω αριστερή γωνία βρίσκεται το σύστημα κάμερας που φιλοξενείται μέσα σε ένα τετράγωνο με στρογγυλεμένες γωνίες, χωρισμένο στα δύο: το αριστερό του μισό περιλαμβάνει τον βασικό φακό κι έναν ακόμη ενώ το δεξί μισό έναν τρίτο φακό συν το flash. Το κινητό διατίθεται σε τέσσερα χρώματα (Snowflake White, Bubblegum Blue, Peach Pink, Truffle Black), με το λευκό να διαθέτει μια επιπλέον δόση «τσαχπινιάς» έχοντας ιριδίζουσες νιφάδες πάνω από το λευκό χρώμα. Περιμετρικά, κάθε χρώμα έχει γυαλιστερό πλαίσιο που μοιάζει με μέταλλο στην υφή και στην όψη όμως είναι πλαστικό.
Κάτω θα βρούμε μονάχα μια θύρα USB-C κεντραρισμένη, την υβριδική θύρα υποδοχής Νανο SIM και MicroSD δίπλα και από την άλλη μεριά της θύρας USB-C το ένα από τα δύο ηχεία. Εξαιτίας του λεπτότερου σχεδιασμού, το jack 3.5mm απουσιάζει όμως στη συσκευασία περιλαμβάνεται αντάπτορας USB-C προς jack 3.5mm. Η επάνω πλευρά είναι ακόμη πιο λιτή, έχοντας μονάχα ένα μικρόφωνο και το IR blaster ενώ αντίστοιχα η αριστερή πλευρά του κινητού είναι πεντακάθαρη. Στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης με ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος και από πάνω του βρίσκονται τα πλήκτρα χειρισμού έντασης.
Περνάμε σε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του τηλεφώνου, την οθόνη, μεγέθους 6.55” με ελάχιστα περιθώρια περιμετρικά της (μόνο 1.88mm), η οποία προστατεύεται από φθορές χάρη στο Gorilla Glass 5. Στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης βρίσκεται η punch hole κάμερα, διακριτική και μικρή ώστε να μην εμποδίζει τη θέαση. Είναι τεχνολογίας AMOLED με ανάλυση FHD+ (2400x1800), με υποστήριξη βάθους χρώματος DCI-P3, πυκνότητα 402ppi και μέγιστη φωτεινότητα 500nits, ενώ επίσης υποστηρίζει Dolby Vision και HDR10+. Τέλος, διαθέτει υψηλό ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz ο οποίος μπορεί επίσης να ρυθμιστεί στα 60Hz ή να μεταβάλλεται αυτόματα ανάλογα με τη χρήση που γίνεται ανά πάσα στιγμή.
Με λίγα λόγια, η οθόνη διαθέτει υψηλή φωτεινότητα και όλα παραμένουν ευανάγνωστα ακόμη και υπό το φως του ηλίου, ενώ σε κλειστό χώρο τα χρώματα και το βαθύ μαύρο εντυπωσιάζουν με την ακρίβεια και ποιότητά τους. Παρακολουθώντας ταινίες και σειρές με HDR στο Netflix, δηλαδή σε πραγματικά σενάρια, η συνολική εμπειρία θέασης ήταν εκπληκτική: τα περιθώρια της οθόνης πολύ μικρά, η αντίθεση άριστη, η παλέτα χρωμάτων πλούσια μέσω του HDR και τα στερεοφωνικά ηχεία διαθέτουν δυνατό μπάσο και σε υψηλή ένταση δεν παραμορφώνουν τον ήχο. Παρακολουθώντας μερικά επεισόδια μιας σειράς στο κρεβάτι ή τον καναπέ, η όλη εμπειρία ήταν απολαυστική.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το Xiaomi 11 Lite 5G NE σε εκδόσεις με 6GB RAM/128GB ROM, 8GB/128GB και 8GB/256GB, σε όλα τα χρώματα. Η έκδοση που ήρθε στα χέρια μας ήταν η 8GB/128GB, οπότε βάσει αυτής θα μιλήσουμε παρακάτω. Σε κάθε εκδοχή του, το κινητό ενσωματώνει τον οκταπύρηνο Qualcomm Snapdragon 778G 5G (1x Kryo 670 @ 2.4GHz, 3x Kryo 670 @ 2.4GHz, 4x Kryo 670 @ 1.80GHz) που συνδυάζεται με τη μονάδα γραφικών Adreno 642L. Στο Geekbench έφτασε σκορ 750 (single-core) και 1805 (multi-core), ενώ στο 3DMark έφτασε τους 687 πόντους στη δοκιμή Wild Life Extreme, νούμερα συνολικά άκρως ικανοποιητικά που δείχνουν ένα κινητό ικανό να ανταποκριθεί σε πλήθος εργασιών.
Με τη μεγάλη οθόνη του κινητού ρυθμισμένη στα 90Hz, διαχειριστήκαμε για αρκετές ημέρες όλη μας την καθημερινότητα αντί του βασικού κινητού, δηλαδή κλήσεις και μηνύματα, social media, Outlook, Gmail, Slack, φωτογραφίες, Netflix, YouTube και άλλες παρόμοιες εφαρμογές. Σε κανένα σενάριο δεν τα βρήκε «σκούρα» και πάντοτε ανταποκρινόταν άμεσα ακόμη και με πολλαπλές εφαρμογές ανοιχτές στο παρασκήνιο ενώ ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης έκανε την πλοήγηση ομαλή. Το MIUI 12.5, με το οποίο η συσκευή έρχεται από το εργοστάσιο, διαθέτει πλήθος όμορφων animations τα οποία δεν επιβραδύνουν στο ελάχιστο τη συσκευή οπουδήποτε, προσθέτοντας μια καλοδεχούμενη πινελιά αισθητικής αλλά όχι εις βάρος της απόδοσης. Πέραν αυτών, το λειτουργικό είναι σταθερό και γρήγορο, δείχνοντας πως κάνει καλή διαχείριση πόρων κι έτσι οι πρόσφατα κλεισμένες εφαρμογές, η εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών και η ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών εφαρμογών δε δείχνουν να υπερφορτώνουν τη συσκευή σε κάποιο σημείο, τουλάχιστον στην καθημερινότητά μας.
Όταν όμως δοκιμάσαμε να παίξουμε παιχνίδια, υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες. Μετά από 15-20 λεπτά το κινητό είχε ζεσταθεί αρκετά, όχι σε σημείο που δεν μπορούσε να παραμείνει στα χέρια αλλά σίγουρα ήταν εύκολα αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας, κάτι ίσως αναμενόμενο δεδομένου του εξαιρετικά λεπτού σώματός του αλλά και του γεγονός ότι δε σχεδιάστηκε για παιχνίδια. Όσον αφορά στις επιδόσεις εντός παιχνιδιών, διαχειρίστηκε αξιοπρεπέστατα τα Call of Duty: Mobile σε High settings και Genshin Impact σε Medium settings με υψηλό ρυθμό καρέ, οπότε δύσκολα θα ζοριστεί ακόμη και με απαιτητικά παιχνίδια.
Το κινητό έρχεται με MIUI 12.5 (βασισμένο σε Android 11) και όλα τα πρόσφατα updates, λύνοντας διάφορα προβλήματα που κατά καιρούς εμφανίστηκαν σε διάφορες συσκευές Xiaomi. Δεν έχει τόσες προεγκατεστημένες εφαρμογές όσες σε παλαιότερες εκδόσεις και μάλιστα μερικές από αυτές μπορούν να απεγκατασταθούν. Η Xiaomi υπόσχεται τρεις αναβαθμίσεις Android και τέσσερις ενημερώσεις ασφαλείας, οπότε η υποστήριξη της εταιρείας σε συνδυασμό με το ισχυρό hardware δείχνουν πως πρόκειται για συσκευή που θα αντέξει αρκετά χρόνια προτού χρειαστεί μετάβαση σε νέα.
Στο κομμάτι της μπαταρίας, η χωρητικότητα είναι 4250mAh και υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση 33W. Σε περίπου μια ώρα, η μπαταρία φτάνει από το 0% στο 100% οπότε η ταχύτητα φόρτισης είναι ικανοποιητική προς το καλή, για την κλίμακα τιμής όπου ανήκει το συγκεκριμένο smartphone. Η μπαταρία, ωστόσο, θα θέλαμε να κρατάει λίγο περισσότερο καθώς στο τέλος μιας ημέρας με την κλασική καθημερινή ρουτίνα μας (με την οθόνη στα 90Hz), θα έχει οριακά 20-25% μπαταρία οπότε σίγουρα χρειαζόταν φόρτιση το πρωί για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.
Κάμερα
Το σύστημα τριών καμερών χρησιμοποιεί μια βασική wide 64MP (f/1.79, PDAF), μια ultrawide 8MP (f/2.2) και μια telemacro 5MP (f/2.4). Η selfie κάμερα διαθέτει ανάλυση 20MP και διάφραγμα f/2.24. Προσφέρεται πλήθος modes για τη φωτογράφιση και λήψη βίντεο, από πορτρέτο έως Slow Motion και Dual Video, οπότε όσοι ασχολούνται πιο ενεργά έχουν μεγάλη ελευθερία να πειραματιστούν.
Η βασική κάμερα λειτουργεί άψογα με το φως του ήλιου, προσφέροντας υψηλή ευκρίνεια με ελάχιστο θόρυβο και διατήρηση χρωμάτων, με εξαίρεση κάποιες φορές όπου η γωνία υπό την οποία τραβήξαμε φωτογραφία έκανε το τελικό αποτέλεσμα πιο ξεθωριασμένο από όσο θα έπρεπε δίχως να είναι εύκολα αντιληπτό το γιατί συνέβη αυτό. Ρυθμίζοντας την ποιότητα στα 64MP, το μέγιστο δηλαδή, οι φωτογραφίες είναι σαφώς καθαρότερες από πριν όμως σε κοντινή ανάλυση παρουσιάζουν θόρυβο που δεν εμφανίζεται στις πιο χαμηλές ρυθμίσεις, οπότε είναι θέμα προτίμησης του καθενός το αν θα παραμείνει σε χαμηλά Megapixel για πιο ισορροπημένες εικόνες σε κάθε περίπτωση ή θα πάει στα 64MP για πιο καθαρές εικόνες που παρουσιάζουν ατέλειες σε κοντινή ανάλυση.
Από την άλλη, η ultra-wide κάμερα διατηρεί την αντίθεση και τα χρώματα σε εντυπωσιακό βαθμό, με ελάχιστη παραμόρφωση στις άκρες. Σε κοντινή ανάλυση, παρατηρείται θόρυβος και έλλειψη ευκρίνειας όμως είναι αναμενόμενα αυτά και η (πιθανότατα) πιο περιστασιακή χρήση δε θα φέρει όλα τα «φώτα» επάνω στην ultra-wide. Η telemacro μπορεί να φτάσει στα 4 εκατοστά από το θέμα και τα αποτελέσματα είναι άψογα, με υψηλής ποιότητας φωτογραφίες που δίνουν νόημα στην ύπαρξη του συγκεκριμένου φακού. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένας τέτοιος φακός πράγματι δικαιολογεί τη συμπερίληψή του στο κινητό και όσοι το αποκτήσουν, αξίζει να του δώσουν μια ευκαιρία.
Σε χαμηλό φωτισμό, η λεπτομέρεια και τα χρώματα χάνονται αισθητά και ο θόρυβος γίνεται εντονότερος, πάντοτε όταν δεν υπάρχει αρκετός φωτισμός γύρω – για παράδειγμα, οι λάμπες ενός δρόμου δεν αρκούν. Σε ένα πιο καλά φωτισμένο περιβάλλον, όπως ένα δωμάτιο του σπιτιού με πιο χαμηλά φώτα, μπορεί όντως να βελτιώσει την εικόνα και να «βρει» λεπτομέρειες που από μόνη της δε θα εντόπιζε η βασική κάμερα, οπότε υπό προϋποθέσεις το Night Mode είναι χρήσιμο και βοηθητικό.
Η βασική κάμερα μπορεί να τραβήξει βίντεο 4K/30fps και η ultra-wide Full HD/30fps. Για βασικές ανάγκες, τα βίντεο είναι ικανοποιητικά όμως η χαμηλότερη ποιότητα συγκριτικά με τις φωτογραφίες σε συνδυασμό με την μέτρια προς κακή απόδοση σε χαμηλό φωτισμό περιορίζουν τη χρήση.
Τέλος, η selfie κάμερα δεν μπορεί να φτάσει τα επίπεδα της βασικής αλλά (για παράδειγμα) οι βιντεοκλήσεις σε καλά φωτισμένο χώρο γίνονται απροβλημάτιστα, όμως δύσκολα θα φανεί χρήσιμη σε κάτι πιο εξεζητημένο.
Συμπέρασμα
Ως ένα ισχυρό midrange, το Xiaomi 11 Lite 5G NE καταφέρνει να ξεχωρίσει λόγω σχεδιασμού, οθόνης και επιδόσεων. Μπορεί εύκολα να διαχειριστεί πλήθος εργασιών με ταχύτητα, μπορεί να συνοδεύσει τον χρήστη προσφέροντας άριστη εμπειρία θέασης, θα φιλοξενήσει παιχνίδια με σχετική ευκολία και γενικότερα είναι άκρως ευέλικτο.
Θα ήταν καλοδεχούμενη μια λίγο μεγαλύτερη μπαταρία, μαζί με ποιοτικότερες κάμερες και καλύτερη διαχείριση της θερμότητας στα παιχνίδια. Τηρουμένων των αναλογιών, αυτά που προσφέρει είναι άψογα και πάντοτε έχοντας κατά νου το κόστος της συσκευής, είναι δύσκολο να ειπωθεί πως πραγματικά απογοητεύει σε κάποιον τομέα. Αντιθέτως, κάνει καλά πολλά περισσότερα από όσα δεν κάνει καλά, οπότε θα μπορούσε εύκολα να προταθεί ως ένα από τα πιο συμφέροντα smartphones που θα μπορούσε να βρει κανείς στην αγορά σήμερα.
- 5