Μας άρεσε
- Αξιοσημείωτες επιδόσεις σε καθημερινά σενάρια αλλά και games
- Εντυπωσιακή βασική κάμερα, ειδικά στα πορτρέτα
- Το Funtouch 12 είναι ευέλικτο και χρήσιμο, χωρίς θόρυβο και υπερβολές
Δεν μας άρεσε
- Θα εκτιμούσαμε μια οθόνη OLED κι ένα δεύτερο ηχείο
- Θα ανταλλάζαμε τον φακό macro με έναν ultra-wide
- Το βίντεο θέλει βελτίωση
Καθώς η… επέλαση της vivo στη χώρα μας συνεχίζεται, το vivo Y35 έφτασε στα χέρια μας και το δοκιμάσαμε για αρκετές ημέρες προτού αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας στο παρακάτω κείμενο. Μπορεί να ανήκει στη μεσαία -και δημοφιλέστερη- σειρά της εταιρείας, ωστόσο στοχεύει ψηλότερα από όσο αρχικά φαίνεται. Μεγάλη κι άνετη οθόνη, λιτός σχεδιασμός, δύο μεγάλες κάμερες στην πλάτη και μέσα εξαρτήματα που το καθιστούν άξιο προσοχής.
Για να δούμε τις λεπτομέρειες όμως που συνήθως κάνουν και τη διαφορά.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Πιστό στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σειράς Y, το vivo Y35 έχει στρογγυλεμένες γωνίες, ίσιο πλαίσιο και πλάτη πεντακάθαρη πλην του λογοτύπου της εταιρείας και φυσικά, το κομμάτι που στεγάζει την κάμερα στην επάνω αριστερή γωνία. Η κάμερα έχει δύο μεγάλους, στρογγυλούς φακούς σε κάθετη διάταξη και λίγο πιο «κρυμμένο» έναν τρίτο φακό στην κάτω δεξιά γωνία, με το LED φλας ακριβώς από πάνω του.
Η συσκευή διατίθεται σε δύο χρώματα: Dawn Gold και Starlit Blue. Όπως πάντα, το πρώτο είναι πιο ζωηρά χρωματισμένο και το δεύτερο πιο απλό, «παίζοντας» ωστόσο με το φως.
Το βάρος του κινητού ανέρχεται στα 188 γραμμάρια και οι διαστάσεις του στα 16.43x7.11x0.83cm, με σώμα κατασκευασμένο από πλαστικό σε όλα του τα σημεία πλην της οθόνης, που παραμένει γυάλινη (με άγνωστο τύπο ανθεκτικότητας). Γενικώς, για όσους έχουν ασχοληθεί με το πρόσφατο vivo Y22s, πρόκειται για σχεδόν ίδιο καλούπι και μέγεθος.
Στη δεξιά πλευρά της συσκευής βρίσκουμε το πλήκτρο ενεργοποίησης, με ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος. Πάνω από αυτό, βρίσκεται το πλήκτρο ρύθμισης έντασης. Στην απέναντι πλευρά δεν υπάρχουν πλήκτρα ή θύρες, αφού η θύρα καρτών SIM βρίσκεται στην επάνω πλευρά. Κάτω θα βρούμε τη θύρα USB-C, μαζί με θύρα ακουστικών 3.5mm κι ένα ηχείο.
Περνάμε στην οθόνη, μεγέθους 6.58” με πάνελ IPS LCD και ανάλυση FHD+ (2408x1080). Μπορεί το είδος του πάνελ να μην εντυπωσιάζει, ούτε τα διόλου αμελητέα περιθώρια περιμετρικά, αλλά με ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz και υψηλή ανάλυση, είναι μια τίμια λύση στην κατηγορία του. Προφανώς, θα προτιμούσαμε ένα πάνελ τύπου OLED, σε κάθε περίπτωση.
Παρακολουθήσαμε σειρές όπως 1899 που είναι αρκετά σκοτεινή, JoJo’s Bizarre Adventure που έχει πλούσια χρώματα και μερικές ταινίες. Παρότι δεν μας άφησαν κάποιο ιδιαίτερο παράπονο τα χρώματα, η φωτεινότητα φάνηκε κάπως χαμηλή και σε εξωτερικούς χώρους μας δυσκόλεψε λίγο ορισμένες φορές. Κατά τα άλλα, σε εσωτερικό χώρο ήταν επαρκής και παρακολουθήσαμε ταινίες και σειρές απροβλημάτιστα. Ο ρυθμός ανανέωσης ρυθμίζεται στα 60Hz, στα 90Hz ή σε ρύθμιση αυτόματης εναλλαγής μεταξύ των δύο.
Προηγουμένως, αναφερθήκαμε σε ένα ηχείο. Αυτό είναι και το μοναδικό της συσκευής, οπότε ο ήχος είναι μονοφωνικός, άρα παρότι η εικόνα δεν μας άφησε αρνητικές εντυπώσεις, σίγουρα θα θέλαμε ένα δεύτερο ηχείο απλώς για στερεοφωνικό ήχο σε χαλαρή χρήση, π.χ. σειρές.
Στη συσκευασία περιλαμβάνεται εξωλκέας SIM και φορτιστής με καλώδιο, αλλά εδώ υπάρχει ένας αστερίσκος στον οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Συνεχίζουμε με τις επιδόσεις, όπου τα πράγματα παίρνουν ενδιαφέρουσα τροπή. Το vivo Y35 έρχεται με Qualcomm Snapdragon 680 (4x Kryo 265 Gold @ 2.4 GHz, 4x Kryo 265 Silver @ 1.9GHz, GPU: Adreno 610) που υποστηρίζει δίκτυα 4G. Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από 8GB μνήμης RAM και 256GB ROM, επεκτάσιμη μέσω microSD.
Σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιούσαμε εφαρμογές όπως Slack, Outlook, Gmail, Google Docs/Sheets, Office και πολύ συχνά παράλληλα λειτουργούσε το Spotify. Επίσης, συχνά ελέγχαμε τα social media από τη συσκευή, όπως και χρησιμοποιούσαμε τον browser. Για τέτοιες εργασίες και καθημερινότητες, ο Snapdragon 680 τα καταφέρνει καλά και χωρίς κάποιο πρόβλημα που τουλάχιστον έγινε αισθητό. Βοηθάει πάρα πολύ η μεγάλη RAM, κάτι που παρατηρήσαμε και στις εναλλαγές από εφαρμογή σε εφαρμογή. Σε αυτό βοήθησε σίγουρα και η Extended RAM 2.0, που δημιουργεί 8GB εικονικής RAM αξιοποιώντας κενό χώρο της ROM, για να βοηθήσει όταν χρειάζεται.
Δοκιμάσαμε και μερικά παιχνίδια, όπου τα πράγματα παρέμειναν ικανοποιητικά στην καλύτερη. Παιχνίδια όπως Pokemon Unite, Call of Duty Mobile, Asphalt 9 Legends και League of Legends Wild Rift έτρεχαν σταθερά στα 60fps σε ρυθμίσεις γραφικών έως και Medium. Στο Genshin Impact, έπρεπε η ποιότητα να πέσει στο Low για να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα – παρόμοια, διότι υπήρχαν πτώσεις καρέ εδώ κι εκεί, αλλά η εμπειρία γενικά ήταν καλή. Για ένα smartphone σε τέτοια κατηγορία τιμής, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες οι επιδόσεις του στο gaming, ενώ με απλή καθημερινή χρήση πάλι δεν έχει κάποιο πρόβλημα.
Στο κομμάτι της αυτονομίας τώρα, η μπαταρία έχει χωρητικότητα 5000mAh και μέσα στο κουτί περιλαμβάνεται φορτιστής 18W. Το παράδοξο είναι πως η συσκευή υποστηρίζει ταχεία φόρτιση έως και 18W, κάτι που ο φορτιστής αυτός προφανώς δεν προσφέρει. Αναμφίβολα, πρόκειται για κίνηση που κρατάει το κόστος χαμηλά κι είναι καλοδεχούμενη η συμπερίληψη φορτιστή γενικώς.
Πίσω στη μπαταρία, καταφέραμε να φτάσουμε σε μονοψήφιο το υπόλοιπο μπαταρίας μέσα σε περίπου μία ημέρα με έντονη χρήση, χωρίς να κρύβουμε ότι περιμέναμε κάτι περισσότερο. Φορτίζοντας με τον παρεχόμενο φορτιστή, είδαμε πως χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για μια πλήρη φόρτιση, με περίπου 20 λεπτά στην πρίζα να προσφέρουν περίπου 40%. Δεν καταφέραμε να μετρήσουμε τους χρόνους με φορτιστή 18W, ωστόσο η εικόνα σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετική προς το καλύτερο, αφού η μιάμιση ώρα για μια φόρτιση δεν είναι ιδανική, όμως είναι κάπως αναμενόμενη για την κατηγορία.
Από το κουτί βγαίνει με λειτουργικό Funtouch 12, βασισμένο σε Android 12. Το ωραίο του Funtouch είναι η εξατομίκευση που προσφέρει, επιτρέποντάς μας να προσαρμόσουμε οτιδήποτε από widgets μέχρι γραφικά και εφέ, εύκολα. Κατά τα άλλα, δεν είναι πολύ φορτωμένο με επιλογές και πληροφορίες, οπότε η συνολική εμπειρία είναι θετική.
Κάμερα
Επιστρέφοντας στην πλάτη, βλέπουμε έναν βασικό φακό 50MP wide (f/1.8), έναν φακό macro (2MP, f/2.4) και έναν αισθητήρα βάθους (2MP). Η μπροστινή κάμερα έχει ανάλυση 16MP. Όπως και με το vivo Y22s, απουσιάζει ένας φακός ultra-wide. Θα ανταλλάζαμε τον φακό macro με έναν ultra-wide, διότι τον χρησιμοποιούμε πολύ συχνότερα, όμως μπορεί κάποιοι να καλύπτονται με τον βασικό wide και ο macro να τους επιτρέπει περισσότερη δημιουργικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκινάμε με τις επιδόσεις της βασικής κάμερας. Αρχικά, είναι κανόνας το να υπάρχει καλός φωτισμός. Έχοντας αυτό, οι φωτογραφίες είναι πολύ καλές για τα δεδομένα της κατηγορίας, έχοντας μια καλή ισορροπία στα χρώματα χωρίς να τα κάνει πολύ έντονα ή ξεθωριασμένα. Επίσης, η λεπτομέρεια και οι υφές διατηρούνται σε καλό επίπεδο, με κάποιες ατέλειες να φαίνονται βέβαια σε πολύ κοντινή ανάλυση.
Το βράδυ, το Night Mode προσπαθεί πολύ και τα αποτελέσματα συχνά είναι εντυπωσιακά, έχοντας κατά νου το κόστος της συσκευής. Τα χρώματα είναι αρκετά καλοδιατηρημένα και τα πολύ φωτεινά σημεία της εικόνας δεν παραμορφώνονται εύκολα.
Περνάμε στα πορτρέτα, όπου ο αισθητήρας βάθους κάνει εξαιρετική δουλειά. Θολώνει με ακρίβεια γύρω από το άτομο ενώ όλα τα καλά της βασικής λειτουργίας παραμένουν, όπως η ποιότητα χρώματος κλπ.
Η ιδιαίτερη περίπτωση του φακού macro έχει σειρά, ο οποίος λειτουργεί από απόσταση 4 εκατοστών. Τα «μοντέλα» μας ήταν διάφορα μικροαντικείμενα του γραφείου ή μικροπράγματα από το σπίτι, τα οποία φωτογραφίσαμε από πολύ κοντά. Το μοτίβο ήταν ξεκάθαρο: χρειαζόταν καλός φωτισμός για να δοθεί ένα καλό αποτέλεσμα και πράγματι, ορισμένες λήψεις ήταν αρκετά δημιουργικές και μας άρεσε το αποτέλεσμα.
Τέλος, η μπροστινή κάμερα λειτουργεί κοντά στα πρότυπα της βασικής, όμως με τα πάντα ένα σκαλοπάτι κάτω. Πιο εύκολα εμφανίζεται θόρυβος, τα χρώματα δεν είναι τόσο ζωηρά και το θόλωμα στα πορτρέτα δεν έχει τόση ακρίβεια (λόγω της έλλειψης αισθητήρα βάθους). Αλλά, παραμένει μια τίμια κι αξιόπιστη λύση για βιντεοκλήσεις ή περιστασιακές selfies – απλώς, σε σύγκριση με τη βασική κάμερα οι διαφορές είναι αισθητές. Για το βίντεο, είναι μία από τις κακές στιγμές του Y35 χωρίς να δικαιολογείται από το επίπεδο τιμής από τη στιγμή που έχουμε δει καλύτερα αποτελέσματα από παρόμοιες προτάσεις. Τα χρώματα δεν εντυπωσιάζουν, υπάρχει αισθητός θόρυβος, η εστίαση δεν είναι γρήγορη ενώ "καίγεται" εύκολα όταν η λήψη μας γίνεται κάτω από ηλιοφάνεια.
Συμπέρασμα
Το vivo Y35 είναι μια συσκευή στη μεσαία κατηγορία, με τιμή οριακά στην budget κατηγορία, κι αυτό είναι που το αναδεικνύει συγκριτικά με άλλα κινητά παρόμοιων προδιαγραφών. Το «αστέρι» είναι η κάμερά του, η οποία αποδίδει πολύ καλά σε γενικές γραμμές και τα πορτρέτα με αυτή είναι εντυπωσιακά. Οι επιδόσεις σε παιχνίδια ήταν επίσης καλές, άνω του μετρίου και με σταθερά 60fps σε όσα δοκιμάσαμε.
Αυτά που δεν μας εντυπωσίασαν τόσο, είναι το πάνελ τεχνολογίας LCD που «θαμπώνει» κάπως μια, κατά τα άλλα, ανώτερη εμπειρία. Παρομοίως, η απουσία ενός δεύτερου ηχείου υπενθυμίζει σε ποια κατηγορία ανήκει το κινητό. Ωστόσο, τα πηγαίνει καλά σε πιο θεμελιώδη πράγματα και η συνολική εικόνα που αφήνει είναι θετική.
- 2