Μας άρεσε
- Ικανοποιητική απόδοση σε καθημερινή βάση
- Μπαταρία που αντέχει τουλάχιστον μιάμιση ημέρα
- Ποιοτική οθόνη υψηλής ανάλυσης
Δεν μας άρεσε
- Ένα μόνο ηχείο, τυπικός ρυθμός ανανέωσης
- Κάπως μουντές φωτογραφίες, έλλειψη φακού ultra-wide
Το δεύτερο από τα τέσσερα smartphones με τα οποία έκανε ντεμπούτο στη χώρα μας η vivo, βρέθηκε στα χέρια μας με σκοπό τη δοκιμή. Το vivo Y33s είναι μια πρόταση στην κατηγορία των mid-range, η οποία επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από τον (έντονο) ανταγωνισμό σε μερικά ενδιαφέροντα σημεία, παράλληλα κρατώντας την τιμή σε χαμηλά και προσιτά επίπεδα.
Δεδομένης της καλής φήμης της εταιρείας στο κομμάτι της φωτογραφίας, ήταν ενδιαφέρον να δούμε τις επιδόσεις του Y33s στο κομμάτι αυτό, αλλά εφόσον πρόκειται για συσκευή απλής και καθημερινής χρήσης, το συνολικό πακέτο επιδόσεων, αυτονομίας και εμφάνισης είναι εξίσου σημαντικό – αν όχι σημαντικότερο. Περάσαμε αρκετές ημέρες χρησιμοποιώντας τη συσκευή σε καθημερινή βάση και παρακάτω παραθέτουμε την εμπειρία μας.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Πριν την εμφάνιση ή οτιδήποτε σχετικό, ας ξεκινήσουμε με τη συσκευασία όπου τα νέα είναι άκρως θετικά. Περιλαμβάνεται η συσκευή, αντάπτορας πρίζας, καλώδιο φόρτισης, θήκη σιλικόνης κι ενσύρματα ακουστικά, οπότε αγοράζοντας το κινητό πρακτικά είναι πανέτοιμο για χρήση και δε χρειάζονται ούτε ακουστικά, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει αφαιρεθεί από πάρα πολλές συσκευασίες.
Πιάνουμε το κομμάτι του σχεδιασμού, όπου η vivo έδωσε προσοχή, δίνοντας ένα όμορφο χρώμα ως βάση το οποίο «παίζει» με το φως αλλά παραμένει ματ κι όχι γυαλιστερό. Η κατασκευή είναι εξ ολοκλήρου από πλαστικό, οπότε πιάνοντάς το καταλαβαίνει κανείς ότι δεν πρόκειται για συσκευή ανώτερης κατηγορίας όμως στο μάτι δείχνει όμορφο και διαφορετικό – και δε μαζεύει δαχτυλιές.
Στη δεξιά πλευρά θα βρούμε το κουμπί ρύθμισης έντασης κι από κάτω το πλήκτρο ενεργοποίησης με μικρή εσοχή, αφού παράλληλα λειτουργεί ως αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος. Στην αριστερή πλευρά είναι η θύρα υποδοχής καρτών SIM και μνήμης, ενώ κάτω βρίσκεται μια θύρα USB-C, μια θύρα jack 3.5mm και το μοναδικό ηχείο της συσκευής. Οι διαστάσεις της φτάνουν τα 164.3x76.1x8mm, οπότε παραμένει αρκετά λεπτή και το βάρος της δεν ξεπερνάει τα 182 γραμμάρια.
Στην πλάτη βρίσκεται το λογότυπο της vivo, χαραγμένο στην κάτω αριστερή μεριά και το κομμάτι της κάμερας στην επάνω αριστερή, φιλοξενώντας τρεις φακούς κι ένα LED flash. Το εξόγκωμα είναι ανεπαίσθητο, η πλάτη λεία και το κινητό πολύ άνετο στο χέρι.
Στη μπροστινή πλευρά, η οθόνη μεγέθους 6.58” έχει teardrop notch (το οποίο γενικώς δεν μας ενθουσιάζει) και ελαφρώς μεγαλύτερο περιθώριο στην κάτω πλευρά από ότι στις υπόλοιπες. Όμως αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά σε μια πολύ καλοδεχούμενη προσθήκη: πάνελ IPS με ανάλυση FHD+ (1080x2408). Δεν είναι σπάνιο τέτοιας κατηγορίας κινητά να περιορίζονται σε οθόνες HD, οπότε η καθαρή εικόνα που προσφέρει το Υ33s είναι σημαντικό πλεονέκτημα για όσους παρακολουθούν ταινίες και σειρές, αλλά και στη γενικότερη χρήση.
Το πάνελ IPS δίνει επίσης ωραία, ζωηρά χρώματα και υψηλή φωτεινότητα, όπως και καλές γωνίες θέασης οπότε συνολικά, πρόκειται για μια ποιοτική οθόνη. Σίγουρα δεν είναι στα επίπεδα μιας OLED, που μπορούμε να βρούμε σε άλλες συσκευές της κατηγορίας, όμως σε καμία περίπτωση δεν αφήνει άσχημη εντύπωση σε οτιδήποτε.
Αν θέλαμε να προσθέσουμε κάτι, θα ήταν υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης (στα 90Hz, ας πούμε, γιατί τα 120Hz μάλλον θα ήταν υπερβολή) και σίγουρα ένα ακόμη ηχείο για στερεοφωνικό ήχο.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Πάμε στην απόδοση, το σημαντικότερο ίσως κομμάτι και δη στην κατηγορία αυτή όπου υπάρχει σφοδρός ανταγωνισμός και υψηλές απαιτήσεις. Εδώ θα βρούμε έναν MediaTek Helio G80 (Octa-core (2x Cortex-A75 @ 2.0 GHz, 6x Cortex-A55 @ 1.8GHz, GPU: Mali G52 MC2) και πλαισιώνεται από 8GB RAM και 128GB ROM. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει άλλα 4GB εικονικής RAM μέσω του Extended RAM 2.0, το οποίο χαρίζει λίγη δύναμη στη συσκευή αλλά στην πράξη δεν μας χρειάστηκε.
Τρέχοντας το Geekbench 5 benchmark, λάβαμε σκορ 354 (Single-Core) και 915 (Multi-Core), δείχνοντας κάτι μέτριο αλλά αξιόπιστο. Πράγματι, στην καθημερινότητά μας αυτό παρατηρήσαμε, πως ανοίγοντας πολλαπλές εφαρμογές ταυτόχρονα και εναλλάσσοντας μεταξύ τους δεν υπήρχαν κολλήματα, τουλάχιστον αισθητά. Να σημειώσουμε πως ο όγκος της χρήσης μας περιλάμβανε εφαρμογές όπως Slack, Outlook, Gmail, Word/Excel, Google Docs, social media, Spotify, Netflix και άλλες παρόμοιες.
Βέβαια, δοκιμάσαμε και ορισμένα παιχνίδια, όπως πάντα. Τα Call of Duty Mobile, Pokemon Unite, Asphalt 9 Legends, PUBG και Mario Kart Tour πέρασαν από τα χέρια μας και η απόδοση είχε κοινά στοιχεία: σταθερότητα μεν, χαμηλά γραφικά δε. Ακόμη και το Call of Duty Mobile, που γενικώς «τρέχει» πάρα πολύ καλά σε πλήθος συσκευών, δεν ξεπερνά τα Medium γραφικά κρατώντας σταθερή απόδοση, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι άσχημη επιλογή αλλά είναι το «ταβάνι». Το Genshin Impact, για παράδειγμα, δεν τρέχει καλά ακόμη και στις χαμηλότερες ρυθμίσεις. Δεν είναι συσκευή που προορίζεται για gamers όμως κάλλιστα μπορεί να υποστηρίξει μερικά από τα πιο δημοφιλή.
Η μπαταρία φτάνει τα 5000mAh, διόλου αμελητέο νούμερο ειδικά για μια τόσο λεπτή συσκευή. Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται σε πάνω από μια ημέρα χρήσης προτού χρειαστεί φόρτιση, με βάση τα παραπάνω και το gaming να περιορίζεται σε περίπου μία ώρα την ημέρα. Η φόρτιση δεν είναι τόσο ταχεία, βέβαια, καθώς φτάνει τα 18W και απαιτείται περίπου ένα δίωρο για μια πλήρη φόρτιση.
Από το εργοστάσιο, η συσκευή έρχεται με FunTouch 11, βασισμένο σε Android 11. Πρόκειται για ένα skin με τεράστιες δυνατότητες εξατομίκευσης, το οποίο μπορεί να γίνει πάρα πολύ πολύπλοκο όσο και απλοϊκό, σε οτιδήποτε από την αρχική οθόνη έως τις ειδοποιήσεις και την εμφάνιση των εικονιδίων. Θετικό επίσης, το γεγονός ότι δεν έρχεται με περιττές εφαρμογές κι είναι κατά κύριο λόγο «καθαρό» από την πρώτη στιγμή.
Κάμερα
Για το τέλος, το κομμάτι της φωτογραφίας. Το smartphone της vivo εξοπλίζεται με έναν αισθητήρα wide 50MP f/1.8, έναν macro 2MP f/2.4 κι έναν αισθητήρα βάθους 2MP, με την selfie κάμερα στα 16MP f/1.8.
Οι φωτογραφίες με τη βασική κάμερα έχουν δύο σημεία που ξεχώρισαν, για αντίθετους λόγους. Η λεπτομέρεια διατηρείται σε πολύ καλό επίπεδο όταν ο φωτισμός είναι επαρκής, κυρίως δηλαδή αποφεύγοντας συννεφιασμένες ημέρες και βραδινές λήψεις. Δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από ένα κινητό τέτοιας κατηγορίας. Όμως, κάτι που δε μας άφησε τόσο ικανοποιημένους ήταν τα χρώματα, τα οποία εμφανίζονταν λίγο πιο μουντά από όσο θα θέλαμε. Δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα, αλλά δύσκολα τραβούν το μάτι, κάτι που σε άλλες συσκευές έχουμε συνηθίσει να γίνεται ευκολότερα.
Οι νυχτερινές λήψεις έχουν σχεδόν πάντοτε θόρυβο και η ποιότητα κυμαίνεται από ικανοποιητική έως κακή, ανάλογα με το πόσο φτωχός είναι ο φωτισμός. Ο φακός macro έχει πολύ περιορισμένη χρήση και η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσαμε τη θέση του να είχε πάρει ένας ultra-wide, που για κάποιο λόγο απουσιάζει από τη συσκευή παρότι θα χρησίμευε σε περισσότερα σενάρια. Κατά τα άλλα, ο macro κάνει τη δουλειά του ικανοποιητικά καλά αλλά μάλλον δε θα χρησιμοποιηθεί πολύ.
Στη selfie κάμερα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, καθώς μπορεί να παράγει άψογα πορτρέτα με ή χωρίς εφέ bokeh, το οποίο μάλιστα λειτουργεί αρκετά καλά στην πράξη, διαχωρίζοντας θέμα και παρασκήνιο χωρίς να μπερδεύει τα όρια του θέματος. Πάντοτε, όλα αυτά με την προϋπόθεση να υπάρχει καλός φωτισμός στο χώρο ειδάλλως οι φωτογραφίες υποφέρουν από θόρυβο, αλλοίωση χρωμάτων και χαμηλή λεπτομέρεια.
Συμπέρασμα
Το vivo Y33s έρχεται αντιμέτωπο με ανταγωνισμό που έχει πολλά να προσφέρει, όμως καταφέρνει να παραμείνει μια αξιόλογη εναλλακτική για εκείνους που θέλουν μια αξιόπιστη λύση για όλη την ημέρα, με ικανοποιητικές επιδόσεις σε κάθε τομέα και κάτι περισσότερο σε ορισμένους από αυτούς. Από την οθόνη ή το design έως τον επεξεργαστή και τη μπαταρία, είναι μια συσκευή που δεν περνάει απαρατήρητη.
Όμως, σε ορισμένα σημεία θα μπορούσε να ήταν λίγο καλύτερο, όπως ο ρυθμός ανανέωσης που δεν ξεπερνάει τα 60Hz, η χρήση ενός μόνο ηχείου και οι κάπως μουντές φωτογραφίες που δε στερούνται ποιότητας αλλά τα χρώματα δε δείχνουν πολύ ζωηρά.
- 1