Μας άρεσε
- Πολύ όμορφος σχεδιασμός, οθόνη-κόσμημα και δυνατά ηχεία
- Η δύναμη του Mediatek Dimensity 9200 φαίνεται παντού, μέχρι και στην αυτονομία
- Οι κάμερες είναι υποδειγματικές, ειδικά στο Night Mode
- Σούπερ φόρτιση και φορτιστής μέσα στο πακέτο
- Το Funtouch 13 προσφέρει μια συνολικά καλή εμπειρία, μαζί με υποστήριξη πολλών ετών
Δεν μας άρεσε
- Παρά την πανίσχυρη κάμερα, το zoom δεν είναι εντυπωσιακό
- Το design υποφέρει από τα αχρείαστα σλόγκαν
- Κακώς περιλαμβάνεται τόσο bloatware
Η vivo ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στη χώρα μας με την κυκλοφορία του vivo X90 Pro, τον διάδοχο της περυσινής ναυαρχίδας της εταιρείας που δημιούργησε αίσθηση και έθεσε υψηλά στάνταρ για τα κορυφαία smartphone της εταιρείας. Για άλλη μια φορά, δίνεται μεγάλη έμφαση στη φωτογραφία και το βίντεο, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά μένουν πίσω. Η νέα συσκευή έφτασε στα χέρια μας, περάσαμε αρκετό χρόνο μαζί της και καταγράφουμε την εμπειρία μας στο κείμενο που ακολουθεί.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Από το μαύρο κουτί του κινητού ξεπροβάλλει η τεράστια συσκευή, διαστάσεων 164.07x74.53x9.34mm και βάρους 214.8g, δηλαδή δεν «λυπάται» τίποτα σε μέγεθος και βάρος. Το πρώτο που θα παρατηρήσει κανείς είναι η πλάτη, η οποία όχι μόνο φιλοξενεί τις κάμερες σε ένα μεγάλο κυκλικό εξόγκωμα, αλλά φέρει επένδυση από μαύρο vegan δέρμα. Στην όψη, θυμίζει τα υλικά μιας DSLR και με τόσο μεγάλες κάμερες, θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για DSLR που μετατράπηκε σε κινητό.
Οριζόντια στην πλάτη, σπάζοντας στα δύο το δέρμα, βρίσκεται μια μεταλλική λωρίδα όπου αναγράφεται το σλόγκαν “Xtreme imagination” και λίγο παρακάτω, ανάγλυφο πάνω στο δέρμα βρίσκεται το λογότυπο της εταιρείας. Άλλο ένα κομμάτι κειμένου βρίσκεται στην επάνω πλευρά της συσκευής, όπου αναγράφεται το “professional photography”. Η πρώτη εντύπωση είναι μικτή, γιατί από τη μία η όψη με το δέρμα είναι πανέμορφη, από την άλλη τα δύο αυτά σλόγκαν είναι παντελώς περιττά για μια ναυαρχίδα. Διαφοροποιούν τη συσκευή, αλλά για τους λάθος λόγους.
Παρόλα αυτά, το δέρμα είναι μια άψογη επιλογή, προσφέροντας διαφορετική όψη από τον ανταγωνισμό αλλά κυρίως, πολύ σταθερό κράτημα. Επιτέλους, ένα κινητό τέτοιου επιπέδου που δεν έχει γυαλί και δεν γλιστράει από το χέρι. Πιο εύκολα θα αφήναμε το vivo X90 Pro χωρίς θήκη παρά οποιαδήποτε άλλη ναυαρχίδα της αγοράς. Επίσης , φέρει πιστοποίηση IP68, οπότε προστατεύεται από νερό και σκόνη.
Κατά τα άλλα, το design είναι πολύ καθαρό, έχοντας κάτω μια θύρα USB-C, ένα ηχείο και την θύρα κάρτας SIM, ενώ δεξιά βρίσκονται τα πλήκτρα ρύθμισης έντασης και ενεργοποίησης. Οι υπόλοιπες πλευρές δεν έχουν κάτι, πέρα από τα μικρόφωνα της επάνω πλευράς. Να σημειωθεί πως ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος δεν βρίσκεται στο πλήκτρο ενεργοποίησης, όπως συνηθίζεται πλέον, αλλά κάτω από την οθόνη.
Μπροστά, θα βρούμε μια μεγάλη οθόνη 6.78” τεχνολογίας OLED με ανάλυση QHD+ (1260x2800) και πυκνότητα 452ppi. Προσφέρει κάλυψη χρώματος DCI-P3 100% και ο ρυθμός ανανέωσης φτάνει στα 120Hz, ενώ η φωτεινότητα είναι επίσης υψηλή με όριο τα 1300nits. Στα πλάγια, η οθόνη είναι ελαφρώς κυρτή, δίνοντας ακόμη πιο premium όψη στο κινητό χωρίς να γίνεται εμπόδιο στο κράτημα και την χρήση.
Στην πράξη, η οθόνη είναι άριστη, καθώς η συνεργασία της vivo με τη Zeiss προσφέρει καρπούς και εδώ με τη μορφή ενός “Zeiss natural mode” για τα χρώματα. Καθώς προτιμούμε τα πιο φυσικά χρώματα από τα έντονα και πολύ ζωηρά, είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη. Σε συνδυασμό με την υποστήριξη HDR10+, βλέπαμε σειρές και ταινίες με άνεση και ποιότητα που θα περιμέναμε από μια ναυαρχίδα. Τα δύο ηχεία που βρίσκονται επάνω και κάτω παράγουν στερεοφωνικό ήχο, που συμπληρώνει πολύ καλά τα βίντεο, έχοντας καλό μπάσο για τις πιο έντονες σκηνές δράσης.
Πέρα από αυτά, ο ρυθμός ανανέωσης εναλλάσσεται αυτόματα ή ρυθμίζεται χειροκίνητα. Προτιμήσαμε την αυτόματη επιλογή και λειτούργησε απροβλημάτιστα, προσφέροντας ομαλή κίνηση στο σκρολάρισμα και τη γενικότερη χρήση του κινητού. Η υψηλή φωτεινότητα ήταν επίσης χρήσιμη σε εξωτερικούς χώρους, όπου (με εξαίρεση τη γυαλάδα του ήλιου) η οθόνη παρέμενε ευανάγνωστη. Συνολικά, η οθόνη μας άφησε ικανοποιημένους από κάθε άποψη.
Στο κουτί θα βρούμε έναν φορτιστή 120W, καλώδιο φόρτισης και μια διάφανη θήκη σιλικόνης, προσφέροντας όλα όσα χρειαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε πλήρως τη συσκευή χωρίς να μπούμε σε επιπλέον έξοδα, από το οποίο θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το vivo X90 Pro θα είναι για πολλούς η πρώτη επαφή με το νέο flagship SoC της Mediatek. Το κινητό έρχεται με το οκταπύρηνο Mediatek Dimensity 9200 (1x Cortex-X3 @ 3.05GHz, 3x Cortex-A715 @ 2.85GHz, 4x Cortex-A510 @ 1.8GHz, GPU: Mali-G710) και 12GB RAM, με αποθηκευτικό χώρο 256GB. Στο εσωτερικό της συσκευής βρίσκεται και vapor chamber για διαχείριση της θερμότητας, κάτι που θέλαμε πολύ να δοκιμάσουμε.
Ας βγάλουμε από τη μέση τα τυπικά, στα οποία δεν εντοπίζεται κανένα απολύτως πρόβλημα. Multi-tasking με Slack, Spotify, Outlook, Gmail, Word και παρόμοιες εφαρμογές ήταν η καθημερινότητά μας, την οποία και διαχειρίστηκε άψογα, όπως και ήταν αναμενόμενο. Στο Geekbench 5, έλαβε σκορ 1386 (Single-Core) και 4301 (Multi-Core), λίγο χαμηλότερο από τους άμεσους ανταγωνιστές του, όμως στο 3D Mark Wildlife Extreme η διαφορά ήταν μηδαμινή (22.2fps). Στο Geekbench 6 το Χ90 Pro μας έδωσε 1712 στο Single Core kai 4204 στο multicore, γύρω στους 1000 πόντους διαφορά με το S23 Ultra. Με λίγα λόγια, ναι, στο χαρτί ο Dimensity 9200 δεν τα πηγαίνει τόσο καλά όσο το καλύτερο τσιπ της Qualcomm, ωστόσο στην πραγματικότητα οι επιδόσεις κατά τη χρήση δεν διαφέρουν και το λέμε έχοντας χρησιμοποιήσει συσκευές και των δύο πλευρών.
Τώρα, στα παιχνίδια. Από Genshin Impact έως Asphalt 9 Legends, Call of Duty Warzone Mobile και άλλα, δεν είχαμε κανένα θέμα σε Maximum ρυθμίσεις γραφικών με εξαίρεση το Genshin Impact, που έπεσε στα Medium για να κρατήσει σταθερά τα 60fps. Επιστρέφοντας στο θέμα του vapor chamber, παρατηρήσαμε πως μετά από αρκετή ώρα παιχνιδιού το κινητό ανέπτυξε αισθητή θερμοκρασία μεν, αλλά ποτέ δεν προβληματιστήκαμε μήπως υπερθερμαίνεται.
Στο κομμάτι της αυτονομίας, το vivo X90 Pro έρχεται με μπαταρία χωρητικότητας 4870mAh και υποστηρίζει φόρτιση 120W με τον παρεχόμενο φορτιστή. Εδώ βλέπουμε πως το Dimensity 9200 κάνει καλή διαχείριση ενέργειας, αφού με τυπική χρήση βγάζαμε περίπου μιάμιση ημέρα προτού φτάσει σε μονοψήφια νούμερα και χρειαστεί φόρτιση. Σε πιο χαλαρές μέρες, που δεν κάναμε διαρκή χρήση, έφτασε ακόμη και το βράδυ της δεύτερης ημέρας προτού το βάλουμε στην πρίζα.
Μιλώντας για αυτό, φορτίζει πλήρως σε περίπου 27 λεπτά στη γρήγορη ρύθμιση και σε περίπου 30 λεπτά με το “Safe” mode, που προφυλάσσει την μπαταρία από περιττή φθορά. Μιλάμε για μηδαμινή διαφορά, οπότε δεν είδαμε λόγο να χρησιμοποιούμε τη γρήγορη ρύθμιση για πλήρη φόρτιση. Ωστόσο, χάρη σε εκείνη μπορεί να φτάσει το 50% σε μόλις 11 λεπτά, κάτι που δεν θέλαμε να χρησιμοποιούμε συχνά για να μην καταπονείται άσκοπα η μπαταρία, όμως σίγουρα θα αποδειχτεί χρήσιμο σε καταστάσεις ανάγκης. Τέλος, υποστηρίζεται ταχεία ασύρματη φόρτιση 50W, η οποία είναι καλοδεχούμενη αν και δεν είχαμε την ευκαιρία να τη δοκιμάσουμε λόγω έλλειψης τέτοιου φορτιστή.
Η συσκευή έρχεται με Funtouch OS 13 βασισμένο σε Android 13, το οποίο προσφέρει αρκετές επιλογές παραμετροποίησης και εξατομίκευσης, κυρίως μέσω των widgets. Ως λειτουργικό, κάνει καλά τη δουλειά του χωρίς ξεκάθαρα προβλήματα, αλλά συνοδεύεται από πολλές, περιττές εφαρμογές που δεν αρμόζουν σε ένα flagship. Ένα ακόμη θετικό είναι η υποστήριξη της εταιρείας, που υπόσχεται αναβαθμίσεις για τρία χρόνια και ενημερώσεις ασφαλείας για τέσσερα χρόνια, καλύτερα από πολλούς ανταγωνιστές.
Κάμερα
Το «κυρίως πιάτο» του vivo X90 Pro είναι η κάμερα, όπως φαίνεται κι από το μάρκετινγκ, αφού παντού βρίσκεται το όνομα της Zeiss. Ο βασικός φακός wide των 50MP (f/1.75, 1”, OIS, Zeiss optics) συνοδεύεται από έναν ακόμη wide 50MP (f/1.6, OIS) για πορτρέτα και έναν τρίτο ultra-wide (12MP, f/2.0) για ευρυγώνιες λήψεις. Και οι τρεις φακοί ενισχύονται από φίλτρο Zeiss T* που κρατάει καθαρές τις λήψεις.
Για αρχή, ο βασικός, άκρως εντυπωσιακός φακός. Ξεκινάμε με το Night Mode, που δεν το συνηθίζουμε, καθαρά γιατί μας εντυπωσίασε πολύ. Συντηρεί τα χρώματα με μεγάλη ακρίβεια και φωτίζει ομοιόμορφα τα σκοτεινά σημεία, χωρίς υπερβολική έκθεση ούτε εμφανή θόρυβο. Παράλληλα, όλο αυτό δεν γίνεται εις βάρος της λεπτομέρειας. Μετατρέπει τη νύχτα σε μέρα, κυριολεκτικά, μονάχα με το φως του φεγγαριού ή μερικές λάμπες στον δρόμο. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά Night Mode που έχουμε δει σε κινητό, αν όχι το καλύτερο, δεδομένης και της διαφοράς τιμής συγκριτικά με τον ανταγωνισμό και πραγματικά μας εντυπωσίασε στη Βαρκελώνη όπου και το δοκιμάσαμε αρκετά.
Φυσικά, σε φωτογραφίες με πλούσιο φως, τα πράγματα είναι εξίσου ποιοτικά, με άριστη διατήρηση χρώματος και λεπτομέρειας, χωρίς θόρυβο και χωρίς περιττές επεμβάσεις που χαλάνε την φυσικότητα της φωτογραφίας. Το μοναδικό αρνητικό είναι πως το zoom περιορίζεται στο 2x (οπτικό), οπότε ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα για ψηφιακό zoom 10x, αλλά χάνεται τόσο η ποιότητα που δεν έχει νόημα.
Μια λειτουργία που μας αρέσει όποτε την συναντάμε -όχι πολύ συχνά είναι το Miniature Mode, που κάνει τις λήψεις να φαίνονται σαν μακέτα με μινιατούρες. Είναι πολύ εύκολο να βγουν τέτοιες φωτογραφίες και το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο, σε αντίθεση με τις πολύ ειδικές συνθήκες που χρειάζεται π.χ. η μακροφωτογραφία. Υπάρχουν επιπλέον λειτουργίες για φωτογράφιση της Σελήνης και των αστεριών, οι οποίες πάλι φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα με ελάχιστο κόπο και χωρίς την ανάγκη για τρίποδο, απλώς δεν μας έβγαινε πολύ αυθόρμητα να τις αξιοποιούμε, σε αντίθεση με το Miniature Mode.
Περνώντας στα πορτρέτα, τα διάφορα εφέ bokeh που επιτρέπει η κάμερα είναι όλα υπέροχα, δίνοντας ακριβώς τόση λεπτομέρεια όση θέλει ο χρήστης χωρίς το αποτέλεσμα να μοιάζει ξεκάθαρα επεξεργασμένο ή ως απλό εφέ θολώματος του παρασκηνίου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το Cineflare Portrait, που προσθέτει ρυθμιζόμενο focus flare σε μια φωτογραφία κι έτσι κάθε λήψη μπορεί να γίνει λίγο πιο ιδιαίτερη. Γενικά, η βασική κάμερα και τα τόσα modes είναι η χαρά του φωτογράφου.
Στην ultra-wide κάμερα, η πτώση σε ποιότητα χρώματος και λεπτομέρειας είναι αισθητή, όχι απαραίτητα γιατί έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά γιατί η βασική κάμερα έχει τόσο υψηλή ποιότητα. Ακόμη κι αυτή, όμως, τα καταφέρνει πολύ καλά σε νυχτερινές λήψεις, διατηρώντας ένα επίπεδο ποιότητας και συνοχής μεταξύ των καμερών που δεν έχουν όλα τα flagships.
Εξίσου μεγάλο βάθος επιλογών βρίσκουμε και στο βίντεο, όπου επιτρέπεται η καταγραφή σε 4K και υποστηρίζονται δυνατότητες όπως Night Sports (εξάλειψη ειδώλων κίνησης σε νυχτερινές λήψεις), zero shutter lag (καταγραφή με μηδενική καθυστέρηση κλείστρου, για εντυπωσιακά πλάνα) και cinematic bokeh. Προσφέρει, όπως και η βασική κάμερα, πολλά εργαλεία που θα αξιοποιήσουν οι πιο δημιουργικοί αλλά και εκείνοι που θέλουν να πειραματιστούν.
Τέλος, η μπροστινή κάμερα των 32MP. Πάλι ενσωματώνει τεχνολογίες που βγάζουν άψογα αποτελέσματα, όπως πολλαπλά είδη bokeh, και η ποιότητα είναι πολύ καλή για τα δεδομένα μιας selfie κάμερας. Το μοναδικό παράπονο είναι το fixed focus, όμως ούτως ή άλλως δεν μας έλειψε τόσο στην πράξη.
Συμπέρασμα
Το vivo X90 Pro είναι μια πανάξια ναυαρχίδα που τα καταφέρνει περίφημα σε κάθε πλευρά, από ταχύτητα και αυτονομία έως φόρτιση και φυσικά, κάμερα. Το εξαιρετικό design της πλάτης συμπληρώνεται από μια υπέροχη οθόνη στην μπροστινή πλευρά, όπου η Zeiss έχει βάλει το χεράκι της, όπως έκανε και με τις κάμερες. Τα μοναδικά στοιχεία που θα θέλαμε να είναι αλλιώς, έχουν να κάνουν με την έλλειψη zoom (πέραν του πολύ βασικού επιπέδου), κάποιες πινελιές μετριότητας στο design της συσκευής και το bloatware που συνοδεύει το λογισμικό.
Σε γενικές γραμμές όμως, δεν αρκούν για να χαλάσουν μια εξαιρετική εμπειρία και μία από τις πιο δυνατές προτάσεις στην αγορά για τη φετινή χρονιά.
- 1
- 4