Μας άρεσε
- Φανταστική οθόνη και στερεοφωνικά ηχεία
- Επιδόσεις και αυτονομία που αρμόζουν σε ένα πραγματικό flagship
- Εντυπωσιακή κάμερα, από τις (πολύ) κορυφαίες της αγοράς
- Ο καλύτερος αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος
- Τιμή
Δεν μας άρεσε
- Άγνωστο επίπεδο προστασίας για την οθόνη
- Σχεδιασμός πλάτης που ίσως διχάζει
- Οι έτοιμες ρυθμίσεις της κάμερας δεν είναι ιδανικές
Η vivo συνεχίζει τη δυναμική της παρουσία μετά την πρόσφατη είσοδό της στην εγχώρια αγορά, διαθέτοντας πλέον και το vivo X80 Pro. Πρόκειται για την ναυαρχίδα της εταιρείας, το ισχυρότερο και πιο προηγμένο smartphone της αυτή τη στιγμή, ενσωματώνοντας κορυφαίες τεχνολογίες σε κάθε τομέα – από την οθόνη έως την κάμερα. Έχει όλο το «πακέτο» για να τα βάλει με τον ανταγωνισμό; Είχαμε την ευκαιρία να το πάρουμε και να το χρησιμοποιήσουμε για αρκετές ημέρες, καταγράφοντας παράλληλα την εμπειρία μας με αυτό.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Από τη στιγμή που βγαίνει από το κουτί, το vivo X80 Pro εντυπωσιάζει αρχικά με το μέγεθός του. Οι διαστάσεις του φτάνουν τα 16.45x7.5x0.9 εκατοστά. Δεν είναι ένα μικρό κινητό, όμως δεν έχει καμία σημασία, αφού συνηθίζεται πλέον τα flagships να κινούνται σε τέτοια επίπεδα οπότε είναι αναμενόμενο. Το βάρος του φτάνει τα 219 γραμμάρια, αλλά στο χέρι δεν το νιώσαμε ιδιαίτερα βαρύ, η κατανομή έχει γίνει με αποτελεσματικό τρόπο.
Διατίθεται σε τρία χρώματα (Cosmic Black, Orange και Blue) κι εμείς παραλάβαμε το μαύρο. Ο σχεδιασμός της πλάτης είναι πάρα πολύ λιτός, κάτι που σίγουρα εκτιμούμε σε όσα κινητά το επιχειρούν. Το υλικό της πλάτης είναι γυάλινο, έχοντας ένα ειδικό εφέ όταν βρίσκεται κάτω από το φως του ήλιου, λαμπιρίζει ελαφρώς αλλά όχι υπερβολικά. Ένα εξίσου ποιοτικό υλικό χρησιμοποιήθηκε για το πλαίσιο, το οποίο είναι αλουμινίου. Μάλιστα, διαθέτει και πιστοποίηση IP68 για προστασία ενάντια σε νερό και σκόνη, κάτι αναμφίβολα αναγκαίο για ένα κινητό που θεωρείται flagship. Αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται, είναι αν χρησιμοποιεί κάποιο Gorilla Glass για την μπροστινή οθόνη ή κάτι παρεμφερές – γενικά, δεν γνωρίζουμε τι επίπεδο προστασίας παρέχεται.
Κάτι άλλο που θα τραβήξει τα βλέμμα στην πλάτη, είναι το κομμάτι της κάμερας, το οποίο φιλοξενείται πάνω σε ένα αρκετά μεγάλο ορθογώνιο που καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της πλάτης. Σε ένα κύκλο περιλαμβάνονται οι βασικοί φακοί και κάτω αριστερά από αυτόν βρίσκεται το περισκόπιο, ενώ δεξιά από τον κύκλο βρίσκεται το φλας. Το λογότυπο της Zeiss, με την οποία συνεργάστηκε η vivo, είναι διακριτικά τοποθετημένο μέσα στον κύκλο. Η επιλογή για ένα τόσο μεγάλο τμήμα κάμερας είναι κάτι που δε θα αρέσει σε όλους, αλλά σίγουρα έχει εφαρμοστεί με κομψότητα – δεν εξέχει πολύ, δεν έχει σχεδιαστικές υπερβολές. \
Στη δεξιά πλευρά της συσκευής θα βρούμε τα πλήκτρα ενεργοποίησης και ρύθμισης έντασης, με την αριστερή πλευρά καθαρή από οτιδήποτε. Επάνω επίσης βρίσκονται ελάχιστα – ένα μικρόφωνο και μια μεταλλική λωρίδα όπου αναγράφεται το λεκτικό “professional photography”. Κάτω θα βρούμε ένα ηχείο, τη θύρα USB-C και δίπλα της τη θύρα εισαγωγής κάρτας SIM. Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να δεχτεί κάρτες microSD.
Περνώντας μπροστά, έχουμε μια τεράστια οθόνη 6.78” με εκπληκτικά λεπτά περιθώρια περιμετρικά και κυρτότητα στα πλάγια. Χρησιμοποιεί πάνελ AMOLED ανάλυσης QHD+ (3200x1440) με 517ppi, μέγιστη φωτεινότητα στα 1500nits και ρυθμό ανανέωσης έως και 120Hz – με εύρος από το 1Hz, χάρη στην τεχνολογία LTPO 3.0. Πρόκειται για μια εξαιρετική οθόνη από κάθε άποψη, με φωτεινότητα που την κάνει εύχρηστη ακόμη και σε έντονη ηλιοφάνεια, με απίθανα χρώματα, πραγματικά μαύρα και υψηλή ευκρίνεια πέραν της υψηλής ανάλυσης.
Η μικρή κάμερα τύπου punch-hole στην κορυφή δεν τραβάει το μάτι, αφού «χάνεται» μέσα στην τόσο μεγάλη οθόνη, οπότε η εμπειρία θέασης είναι άψογη και συμπληρώνεται από τα στερεοφωνικά ηχεία που έχουν αρκετή ένταση για να γεμίσουν ένα δωμάτιο. Στην υψηλότερη ρύθμιση έντασης υπάρχει λίγη παραμόρφωση, όπως είναι αναμενόμενο, ωστόσο σε γενικές γραμμές η απόδοση αφήνει θετική εντύπωση.
Στο κουτί περιλαμβάνεται και μια μαύρη πλαστική θήκη, ένα ζευγάρι ενασύρματα ακουστικά, το καλώδιο φόρτισης όπως και ο αντάπτορας για την πρίζα ισχύος 80W. Η vivo δε λυπήθηκε τίποτα κι είναι από τα πληρέστερα πακέτα που έχουμε δει εδώ και μήνες.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το vivo X80 Pro έρχεται με οκταπύρηνο Snapdragon 8 Gen 1 (1x Cortex-X2 @ 3.0 GHz, 3x Cortex-A710 @ 2.5 GHz, 4x Cortex-A510 @ 1.8 GHz), μαζί με 12GB RAM και (μη επεκτάσιμο) αποθηκευτικό χώρο 256GB. Η συσκευή μπορεί επίσης να αξιοποιήσει άλλα 4GB εικονικής RAM μέσω του Extended RAM 2.0 και στο κομμάτι της ασύρματης συνδεσιμότητας, υποστηρίζει δίκτυα 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 και NFC.
Δοκιμάσαμε μερικά benchmarks, ξεκινώντας με το Geekbench 5, όπου επέστρεψε σκορ 1193 (Single-Core) και 3198 (Multi-Core) και συνεχίζοντας με το 3DMark (Wild Life) επέστρεψε 9433.
Χρησιμοποιώντας το κινητό σε καθημερινά σενάρια, οι εφαρμογές που ανοίγαμε ήταν κατά κύριο λόγο τα Slack, Outlook, Gmail, Adobe Photoshop Express, social media, Netflix, Spotify και άλλες παρεμφερείς εφαρμογές, παρέα με έναν browser που είχε λίγο-πολύ 40 καρτέλες στη μνήμη ανά πάσα στιγμή.
Ουδεμία στιγμή παρατηρήσαμε το κινητό να έχει κολλήματα, σε οποιαδήποτε εναλλαγή από εφαρμογή σε εφαρμογή ή κατά τη διάρκεια χρήσης τους. Δεδομένου ότι εξοπλίζεται με το νεότερο και κορυφαίο SoC της Qualcomm που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, οι επιδόσεις δεν είναι κάτι για το οποίο είχαμε αμφιβολία και όντως, στην πράξη δεν απογοητευτήκαμε.
Παρομοίως, δοκιμάσαμε ορισμένα παιχνίδια. Η vivo αναφέρει πως χρησιμοποιεί ένα σύστημα vapor chamber για καλύτερη διαχείριση της θερμότητας. Παρότι δεν μετρήσαμε την ακριβή θερμοκρασία που ανέπτυσσε το κινητό, δεν έγινε ποτέ καυτό στο άγγιγμα ακόμη κι όταν παίζαμε απαιτητικά παιχνίδια για ώρα. Δοκιμάσαμε τα Genshin Impact, Fortnite, Apex Legends, Pokemon Unite, Call of Duty Mobile, Final Fantasy VII The First Soldier και Disney Mirrorverse – όλα τα παιχνίδια στις ανώτατες ρυθμίσεις γραφικών. Διατηρούσε τα 60fps και όπου υποστηρίζονταν τα 120fps, πάλι είχαμε πολύ ομαλή εμπειρία. Εκτός των παιχνιδιών, η δυναμική αλλαγή συχνότητας οθόνης λειτούργησε άψογα χωρίς καθυστερήσεις ή προβλήματα.
Στο κάτω μέρος της οθόνης βρίσκεται ο αισθητήρας ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος, ο οποίος έχει αρκετά μεγαλύτερη έκταση από το συνηθισμένο και μπορεί να διαβάσει ακόμη και δύο δάχτυλα μαζί για μεγαλύτερη ασφάλεια. Και όχι μόνο αυτό αφού η όλη διαδικασία αναγνώρισης είναι άμεση, κάνοντας την όλη εμπειρία την καλύτερη που έχουμε συναντήσει από οποιοδήποτε smartphone της αγοράς. Να σημειώσουμε μόνο, πως για το ξεκλείδωμα του κινητού χρησιμοποιούμε ένα δάχτυλο ενώ για περαιτέρω κλείδωμα (π.χ. πρόσβασης σε εφαρμογές) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο δάχτυλα.
Το κινητό εξοπλίζεται με μπαταρία 4,700mAh, η οποία διήρκησε τουλάχιστον μια ημέρα στη χειρότερη των περιπτώσεων ή ακόμη και δύο ημέρες με πιο ήπια χρήση (φτάνοντας, φυσικά, σε μονοψήφιο αριθμό αφού έφτασε στα άκρα). Για τη φόρτιση, ο φορτιστής που περιλαμβάνεται εκμεταλλεύεται πλήρως τα 80W που υποστηρίζει το κινητό, κάνοντας το 0%-100% σε κάτι λιγότερο από 40 λεπτά και σχεδόν 60% σε περίπου 15 λεπτά. Υποστηρίζει, επίσης, ασύρματη φόρτιση στα 50W όμως δεν είχαμε εύκαιρο τόσο ισχυρό ασύρματο φορτιστή για να δοκιμάσουμε τους χρόνους.
Στο κομμάτι του λειτουργικού, έρχεται με Funtouch 12 βασισμένο σε Android 12, χωρίς δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον. Προσφέρει αρκετές δυνατότητες παραμετροποίησης και εξατομίκευσης, στα μενού, τα εικονίδια και πολλά ακόμη. Ένα πολύ θετικό νέο από την εταιρεία, είναι πως η συσκευή θα δεχτεί τρεις αναβαθμίσεις Android, υποστήριξη που δε συναντάμε συχνά όμως ο ανταγωνισμός πάει σε περιπτώσεις έως και 4 χρόνια.
Κάμερα
Έχουμε πει αρκετά θετικά, κι όλα αυτά προτού καν φτάσουμε στην κάμερα. Στην πλάτη, το vivo X80 Pro διαθέτει φακούς wide 50MP (f/1.6, OIS), 48MP ultra-wide (f/2.2), 12MP telephoto (f/1.6), 8MP periscope (f/3.4, OIS) και για μπροστά, υπάρχει μια κάμερα 32MP (f/2.5).
Η βασική κάμερα έχει τρομερή σταθερότητα στις λήψεις, τόσο σε σκοτεινές όσο και σε φωτεινές σκηνές. Αποτυπώνει άριστα τις λεπτομέρειες και τα χρώματα χωρίς ίχνος θορύβου ή παραμόρφωσης, σε όσες φωτογραφίες τραβήξαμε σε μια ηλιόλουστη ημέρα. Αλλά το πραγματικά αξιοσημείωτο είναι η νυχτερινή λήψη, αφού διαχειρίζεται εξίσου άψογα το λιγοστό φως και οι φωτογραφίες που βγαίνουν είναι κορυφαίας ποιότητας. Από την έλλειψη θορύβου έως τη σταθερότητα, οι ανταγωνιστές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού.
Προς έκπληξή μας, μεταβαίνοντας στην ultra-wide κάμερα, δεν παρατηρήσαμε αισθητή πτώση ποιότητας, όπως συχνά συμβαίνει. Εδώ, είχαμε μια πάρα πολύ ικανή κάμερα που κρατάει ψηλά τον πήχη στην ποιότητα εικόνας σε σημεία που συνήθως υποφέρουν οι ultra-wide κάμερες, όπως ζωντάνια, παραμόρφωση και λεπτομέρεια. Ακόμη και οι λήψεις στο σκοτάδι είναι πολύ ποιοτικές, πολύ σπάνιο φαινόμενο για το είδος της κάμερας. Σίγουρα, σε κοντινότερη ανάλυση υστερεί συγκριτικά με το βασικό φακό όμως η ποιότητα είναι αναμφίβολα κορυφαία.
Προσφέρεται οπτικό zoom έως και 5x, ενώ το ψηφιακό zoom αναλαμβάνει από εκεί κι έπειτα.
Το οπτικό zoom προσφέρει αναλλοίωτη ποιότητα εικόνας και με τη σταθεροποίηση που παρέχει η συσκευή, είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή. Γενικώς, δεν χρησιμοποιούμε τόσο το zoom στην απλή καθημερινότητά μας αλλά βλέποντας την ευκολία χρήσης που παρέχει το vivo X80 Pro, πειραματιστήκαμε με τέτοιου είδους λήψεις πολύ περισσότερο από ότι με άλλες συσκευές καθώς η εντύπωση ήταν γενικώς θετική.
Για τα πορτρέτα, προσφέρονται δύο επιλογές λειτουργίας, η τυπική και μία ρυθμισμένη από τη Zeiss. Διαφέρουν σε λεπτομέρειες αλλά, σε γενικές γραμμές, δε διαφέρουν τόσο πολύ και η χρήση τους θα είναι απλώς θέμα προτίμησης κι όχι κάτι πιο τεχνικό.
Στη μπροστινή κάμερα, τα πράγματα παραμένουν θετικά συνολικά. Υπάρχει καλός διαχωρισμός του θέματος από το παρασκήνιο, η κάμερα διαχειρίζεται καλά το φωτισμό και τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά ακόμη και με μέτριο φωτισμό. Στο σκοτάδι δυσκολεύεται λίγο και η απόδοση αλλάζει ανά περίπτωση, αλλά καταφέρνει περισσότερα από ότι άλλες κάμερες selfie στην ίδια κατηγορία.
Ένα παράξενο κομμάτι που ισχύει παντού, είναι οι αρχικές ρυθμίσεις της κάμερας, κυρίως στα πορτρέτα. Καλό θα ήταν να γίνουν κάποιες δοκιμές και ρυθμίσεις, καθώς στις πρώτες φωτογραφίες που βγάλαμε, νιώσαμε ότι το software ήταν κάπως παρεμβατικό. Το δέρμα ήταν πολύ λείο, κάποιες αλλαγές στο πρόσωπο και τα χρώματα αλλοίωναν το αποτέλεσμα, οπότε άμεσα κινηθήκαμε για αλλαγή ρυθμίσεων. Δεν είναι κάτι τεράστιο, και ίσα-ίσα που το λογισμικό επιτρέπει εντυπωσιακή παραμετροποίηση, αλλά καλό είναι να σημειωθεί.
Τέλος, και στο κομμάτι των βίντεο τα καταφέρνει περίφημα, έχοντας εξαιρετική σταθερότητα ακόμη κι εν κινήσει. Τα χρώματα και ο φωτισμός της σκηνής είναι ελαφρώς κατώτερα της (άριστης) βασικής κάμερας, το οποίο ίσως δεν ακούγεται ενθαρρυντικό αλλά ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια από τις καλύτερες κάμερες στην αγορά – οπότε το βίντεο, κατ’ επέκταση είναι σε εξίσου υψηλά επίπεδα.
Συμπέρασμα
Το vivo X80 Pro αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτάσεις της αγοράς, τόσο λόγω της σχέσης ποιότητας-τιμής (999€) αλλά και καθαρά λόγω επιδόσεων σε όλους τους τομείς. Η κάμερά του είναι επιπέδου flagship, οι επιπλέον φακοί προσθέτουν ουσιαστική αξία, το βίντεο είναι εξαιρετικό. Από επιδόσεις, πραγματικά δεν καταφέραμε να το «ζορίσουμε» ό,τι κι αν δοκιμάσαμε. Παράλληλα, η οθόνη και τα ηχεία μας εντυπωσίασαν όπως και η αυτονομία – μαζί με αυτή, οι χρόνοι φόρτισης και το πλήρες κουτί από όπου δεν έλειπε τίποτα. Ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος είναι τόσο καλός που η επιστροφή σε άλλο είναι μια "επώδυνη" εμπειρία.
Πρόκειται για μια συσκευή που «με κλειστά μάτια» μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε ψάχνει συσκευή από το «επάνω ράφι» και οι πιθανότητες να απογοητευτεί είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.
- 3
- 3