Μας άρεσε
- Σπουδαία και τρομερά ξεκούραστη εμπειρία ανάγνωσης και χρήσης χάρη στις πρόσθετες τρεις λειτουργίες
- Πραγματικά αντιθαμβωτική ματ οθόνη στα 120 Hz για κορυφαία θέαση
- Όμορφες λήψεις με ζωηρά χρώματα και μεγάλο βαθμό λεπτομέρειας υπό επαρκείς συνθήκες φωτισμού
- Ικανοποιητική αυτονομία
- Φιλότιμη προσπάθεια στον τομέα της AI με τη βοήθεια της Microsoft
Δεν μας άρεσε
- Θα θέλαμε καλύτερες επιδόσεις
- Τυπική προστασία IP54 από νερό και σκόνη
- Χαμηλή φωτεινότητα που κάνει τη χρήση της κατά τα άλλα εξαιρετικής οθόνης δύσκολη σε φωτεινούς και εξωτερικούς χώρους
Το TCL 50 Pro NXTPAPER 5G είναι η ναυαρχίδα της φετινής σειράς smartphones της κινεζικής εταιρείας. Η TCL άλλωστε έδωσε το «παρών» σε κάθε μεγάλη έκθεση τεχνολογίας φέτος παρουσιάζοντας τις νέες συσκευές της και μαζί με αυτές την τεχνολογία NXTPAPER 3.0 η οποία είναι και εκείνη που διαφοροποιεί τις προτάσεις της – στον χώρο τόσο των smartphones, όσο και των tablets – από εκείνες του ανταγωνισμού.
Το 50 Pro NXTPAPER 5G, όπως είναι η πλήρης ονομασία του ισχυρότερου smartphone της, είναι μία συσκευή που ναι μεν ανήκει στην κατηγορία των προσιτών οικονομικά τηλεφώνων (η τιμή της έχει οριστεί στα €329,90), όμως έχει δυνατότητες και λειτουργίες που του χαρίζουν άριστη σχέση τιμής/απόδοσης. Ποιες είναι αυτές; Ας τις αναλύσουμε.
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Με μία πρώτη γρήγορη ματιά, δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει ιδιαίτερα στον σχεδιασμό του TCL 50 Pro NXTPAPER 5G. Με διαστάσεις 167,5 x 75,5 x 7,99 χιλ. είναι στο μέγεθος που θα περίμενε κανείς όσον αφορά ένα smartphone με οθόνη 6,8 ιντσών. Το βάρος του είναι στα 196 γραμμάρια με το σώμα του να είναι από ένα υλικό που ονομάζεται βασάλτης, αφήνοντας μία μάλλον μέτρια αίσθηση – το πλαίσιό του πάντως είναι μεταλλικό. Η συσκευή υποστηρίζει ακόμα τυπική προστασία IP54 από το νερό που σημαίνει ότι δεν είναι πλήρως αδιάβροχη αλλά δεν έχει πρόβλημα στις πιτσιλιές άρα ο χρήστης θα πρέπει να είναι προσεκτικός χρησιμοποιώντας τη.
Στην πρόσοψη κυριαρχεί φυσικά η οθόνη στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Ψηλά στο κέντρο της βρίσκεται η selfie κάμερα σε στυλ punch hole. Στην πλάτη της συσκευής ξεχωρίζει φυσικά το κυκλικό υπερυψωμένο τμήμα όπου βρίσκονται οι φακοί των τριών καμερών του συν το φλας. Στην κάτω αριστερή γωνία υπάρχει το λογότυπο της TCL. Η δεξιά πλευρά είναι εκείνη που συγκεντρώνει όλο το ενδιαφέρον αφού συναντάμε τα πλήκτρα προσαρμογής της έντασης του ήχου και ενεργοποίησης, συν ένα ακόμα για την εναλλαγή λειτουργίας οθόνης.
Τα δύο ηχεία, τέλος, βρίσκονται στην επάνω και την κάτω πλευρά του τηλεφώνου.
Οθόνη
Η οθόνη του TCL 50 Pro NXTPAPER είναι φυσικά το χαρακτηριστικό που τραβά τα βλέμματα επάνω του – και αυτό το τελευταίο το εννοούμε με την κυριολεκτική έννοια. Ακόμα κι όταν η οθόνη είναι ανενεργή, η διαφορά της ναυαρχίδας της TCL σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συσκευή είναι εμφανέστατη. Η ματ υφή της αντιθαμβωτικής οθόνης είναι τέτοια που οι αντανακλάσεις στην επιφάνειά της είναι πρακτικά μηδενικές, σαν να πρόκειται για φωτογραφία και κάποιος να έχει εφαρμόσει ένα εφέ θολώματος στο Photoshop! Αυτό από μόνο του θα πρέπει κανονικά να σας προϊδεάσει για το γεγονός πως η οθόνη του TCL 50 Pro NXTPAPER 5G δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχετε συνηθίσει ως τώρα…
Μιλάμε για μία capacitive LCD οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz που καταλαμβάνει γύρω στο 90% της συνολικής επιφάνειας της πρόσοψης (και λέμε «γύρω» διότι η TCL αναφέρει δύο τιμές που έχουν προκύψει με δύο διαφορετικές μεθόδους μέτρησης: VA/TP = 91% και VA/BD = 87,5%). Εν πάση περιπτώσει έχει λόγο διαστάσεων 20,5:9 και ανάλυση FHD+ (1080 x 2460 pixels) στα 396 ppi ενώ προστατεύεται από γυαλί 2.5D αγνώστων λοιπών στοιχείων. Καλύπτει τον χώρο NTSC σε ποσοστό 95%, η αντίθεσή της είναι στο 1500:1 ενώ η τυπική φωτεινότητά της αγγίζει τα 550 nits, μία επίδοση που δεν εντυπωσιάζει ακριβώς, αλλά που σε συνδυασμό με την αντιθαμβωτική της επιφάνεια, επιτρέπουν την άνετη χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους υπό το φως του ήλιου.
Η συσκευή ενσωματώνει την τεχνολογία NXTPAPER 3.0 εστιάζοντας στην προσφορά ξεκούραστων εμπειριών θέασης, κάτι στο οποίο βοηθούν φυσικά και τα 120 Hz της. Επί της ουσίας, ένας συνδυασμός υλικού και λογισμικού, επιτρέπει στο TCL 50 Pro NXTPAPER 5G να φιλτράρει τη βλαβερή μπλε ακτινοβολία (μειώνοντας τις εκπομπές της έως και κατά 61%) και να μειώνει τις αντανακλάσεις χωρίς να επηρεάζει την πιστότητα και τη ζωντάνια των χρωμάτων. Η λειτουργία αυτή που μάλιστα έχει πιστοποιηθεί και από την TUV Rheinland έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα το οποίο δεν είναι άλλο από τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες δαχτυλιές στην οθόνη, κάτι που ελάχιστα κινητά μπορούν να περηφανευτούν πως κάνουν. Το smartphone ενσωματώνει ακόμα βοηθό που προσφέρει συμβουλές για καλύτερη φροντίδα ματιών (κατά βάση υπενθυμίζει στον χρήστη να κάνει τακτικά διαλείμματα και να προσέχει τη στάση του σώματός του) και νυχτερινή λειτουργία όπου προσαρμόζει τις εκπομπές για ακόμα μικρότερη κόπωση ματιών.
Με το πάτημα του επιπρόσθετου κουμπιού στη δεξιά πλευρά, στην οθόνη του TCL 50 Pro NXTPAPER 5G εμφανίζεται ένα νέο μενού δίνοντάς σας τρεις επιλογές προβολής: Color Paper, Ink Paper και Max Ink Mode. Το πρώτο ενεργοποιεί ένα εφέ που παραπέμπει σε E Ink με παστέλ χρώματα, προσφέροντας μία πολύ πιο ξεκούραστη εμπειρία ανάγνωσης σε περιοδικά και κόμικς. Το δεύτερο πάει το προαναφερθέν εφέ ένα βήμα παραπέρα αφού χρησιμοποιεί όλα κι όλα δύο χρώματα, άσπρο και μαύρο, μετατρέποντας ουσιαστικά το όλο UI σε… σκίτσο. Όσο για το Max Ink Mode, αυτό έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το Ink Paper, μόνο που προσφέρει δύο έξτρα δυνατότητες: ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση μπαταρίας (να έχετε ωστόσο στον νου σας ότι ασχέτως λειτουργίας, δεν αλλάζει προφανώς ο τύπος του πάνελ αλλά το εφέ της οθόνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αυτονομία) και ανάγνωση χωρίς περισπασμούς με περιορισμένες ή απενεργοποιημένες ειδοποιήσεις.
Οι εντυπώσεις μας από τη χρήση του TCL 50 Pro NXTPAPER 5G όσον αφορά στην οθόνη του συνοψίζονται σε δύο στοιχεία.
Οι τρεις επιπρόσθετες λειτουργίες και δη το Max Ink Mode χαρίζουν εμπειρία ανάγνωσης εφάμιλλη με εκείνη ενός e-reader. Η μόνη διαφορά σε σχέση με ένα εκ των τελευταίων έχει να κάνει πρακτικά με τον λόγο διαστάσεων της οθόνης (το smartphone παίζει στο 2,28 όταν τα περισσότερα e-readers συμπεριλαμβανομένων των Kindle βρίσκονται στο 1,30 – 1,50) αλλά αν αυτό είναι κάτι που μπορείτε να συνηθίσετε, τότε έχετε πετύχει διάνα. Το άλλο που πρέπει να σημειώσουμε, είναι το πόσο ξεκούραστη ήταν η οθόνη της συσκευής γενικώς, συμπεριλαμβανομένης και της απλής, τυπικής λειτουργίας της.
Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιήσαμε το TCL 50 Pro NXTPAPER 5G για πολλές ώρες συνεχόμενα για τις ανάγκες της παρουσίασης (κυρίως διαβάζοντας), παρατηρήσαμε πως όταν στρέψαμε την προσοχή μας και πάλι σε άλλη οθόνη (laptop ή smartphone), τα μάτια μας άρχισαν να πονούν μέχρι να συνηθίσουν, σαφής ένδειξη της υπεροχής του κινητού της TCL ως προς τις εκπομπές μπλε ακτινοβολίας.
Χαρακτηριστικά – Κάμερες
Πέραν της οθόνης και της εμπειρίας θέασης που προσφέρει εκείνη όμως, το TCL 50 Pro NXTPAPER 5G παραμένει μία συσκευή smartphone και ως εκ τούτου θα πρέπει να ανταποκριθεί και σε όλες τις άλλες λειτουργίες μίας τέτοιας. Στο εσωτερικό του κρύβει έναν οκταπύρηνο MediaTek Dimensity 6300 (2x Cortex-A76 2,4 GHz, 6x Cortex-A55 2 GHz) τον οποίο συναντάμε κυρίως σε συσκευές της Oppo στο ίδιο επίπεδο τιμής (με γνωστότερα τα A80 και Reno12). Τον πλαισιώνουν 8 GB RAM τα οποία μπορούν να διπλασιαστούν ενεργοποιώντας τη λειτουργία RAM extension καθώς και 512 GB αποθηκευτικού χώρου με δυνατότητα επέκτασης μέσω προσθήκης κάρτας microSD χωρητικότητας έως και 2 TB. Στα της συνδεσιμότητας υπάρχουν Wi-Fi και Bluetooth 5.3, υποστηρίζονται eSIM και NFC ενώ σε μία ευχάριστη έκπληξη συναντάμε και θύρα ήχου 3,5 χιλ. Nα προσθέσουμε πως το smartphone διατίθεται στη χώρα μας αποκλειστικά σε γκρι χρώμα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κάμερες, το τηλέφωνο έρχεται εξοπλισμένο με τριπλό σύστημα που αποτελείται από κύρια κάμερα 108 MP (f/1,75, 1/1,67 ίντσες, 0,64 μm, PDAF, φακός 6p), υπερευρυγώνια 8 MP (f/2,2, 1/4 ίντσες, 1,12 μm, φακός 5p, FF, οπτικό πεδίο 120ο) και macro 2 MP (f/2,4, 1/5 ίντσες, 1,75 μm, φακός 3p). Οι επιδόσεις στον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο είναι πολύ καλές για τα δεδομένα της κατηγορίας, με τις λήψεις να είναι φωτεινές και ζωηρές και τα χρώματα να διατηρούν τη φυσικότητά τους. Υπάρχει μια σειρά από χρήσιμες επιπρόσθετες λειτουργίες όπως κλείδωμα του ορίζοντα, αυτόματη εστίαση με αναγνώριση έως και επτά αντικειμένων και αιχμαλώτιση εικόνων ένα δευτερόλεπτο πριν και μετά το «κλικ» για να επιλέξετε εκείνη που προτιμάτε – ή να δημιουργήσετε ενδιαφέρουσες συνθέσεις. Η υπερευρυγώνια κάνει εξίσου καλή δουλειά, αν και οι παραμορφώσεις στα άκρα είναι σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι θα περιμέναμε. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή κατά τη νυχτερινή λήψη βέβαια τα πράγματα δυσκολεύουν, όποιο φακό κι αν χρησιμοποιήσετε.
Στην πρόσοψη υπάρχει κάμερα 32 MP (f/2,0, 1/3,45 ίντσες, 0,64 μm, HDR) που έχει εξαιρετική απόδοση στις βιντεοκλήσεις και χαρίζει ικανοποιητικές selfies. Το bokeh είναι επαρκές ενώ στη διάθεσή σας βρίσκεται και αλγόριθμος ωραιοποίησης που βελτιώνει σε έναν βαθμό τον τόνο του δέρματος μέσω της εφαρμογής φίλτρων. Όλες οι κάμερες του smartphone έχουν δυνατότητα εγγραφής βίντεο 1080p/30 το οποίο δεν είναι άσχημο. Ναι, τα 30 fps χτυπάνε «κάπως» αλλά τουλάχιστον η ποιότητα της εικόνας είναι ομαλή και ο ήχος καθαρός. Μιλώντας για ήχο και αλλάζοντας εντελώς θέμα, να αναφέρουμε πως η TCL έχει εφοδιάσει τη συσκευή με τέσσερα ηχεία που προσφέρουν ήχο DTS 3D Boom και μολονότι δεν θα πρέπει να περιμένετε θαύματα, εντούτοις θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε πολύ καλές εμπειρίες κατά το streaming και το gaming.
Αν και το SoC του TCL 50 Pro NXTPAPER 5G δεν διαθέτει NPU, η TCL αποφάσισε να μπει στον χορό της AI προσφέροντας λειτουργίες παραγωγής περιεχομένου μέσω AI (AIGC) και μάλιστα, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, το κάνει με τη βοήθεια της Microsoft και όχι της Google. Έτσι λοιπόν η συσκευή βασίζεται στα γλωσσικά μοντέλα και την αναγνώριση ομιλίας που προσφέρει μέσω cloud Azure προκειμένου να προσφέρει μία σειρά από ενδιαφέρουσες υπηρεσίες για όσο φυσικά υπάρχει σύνδεση στο ίντερνετ. Η TCL διαβεβαιώνει ότι η επεξεργασία των δεδομένων των χρηστών θα γίνεται σε ευρωπαϊκούς servers χωρίς αυτά να αποστέλλονται εκτός ηπείρου με στόχο τη διασφάλιση του ιδιωτικού τους απορρήτου – θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν servers σε ΗΠΑ ή Ασία φτάνει να πληρούνταν οι προϋποθέσεις που θέτει το GDPR για τη μεταφορά δεδομένων εκτός χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (οπότε η δέσμευση της TCL γίνεται σε έναν βαθμό και για λόγους εντυπώσεων).
Τι προσφέρει όμως επί της ουσίας η cloud-based AI στο TCL 50 Pro NXTPAPER 5G; Πρακτικά η χρησιμότητά της μπορεί να διακριθεί στη βοήθεια κατά τη σύνταξη κειμένου (text assistant) και την εγγραφή και απομαγνητοφώνηση συνομιλιών (voice memo). Αναλυτικότερα, στην πρώτη κατηγορία προσφέρονται μετάφραση κειμένου με την υποστήριξη 48 γλωσσών συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών, σύνοψη κειμένων μεγάλης έκτασης, προσαρμογή κειμένου ανάλογα με το ύφος που προτιμά ο χρήστης και συγγραφή κειμένων βάσει οδηγιών. Στο κομμάτι της φωνής τώρα, υπάρχει αυτόματη αναγνώριση φωνής για την καταγραφή συνομιλιών και διασκέψεων με στόχο την παράθεση πρακτικών αλλά και τη δημιουργία σύνοψης για τα όσα ειπώθηκαν από τον καθένα. Σύμφωνα με την TCL υποστηρίζονται έως και 50 διαφορετικοί συνομιλητές και κατά τις δοκιμές μας (με τη συμμετοχή τριών-τεσσάρων ατόμων ωστόσο) η συσκευή ή μάλλον η AI της δεν είχε κανένα θέμα να αναγνωρίσει τον καθέναν. Γενικώς οι λειτουργίες AI του TCL 50 Pro NXTPAPER 5G μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμες, φτάνει όπως είπαμε να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
Η συσκευή βασίζεται στο Android 14. Το UI της TCL είναι εξαιρετικά διακριτικό προσφέροντας μια σειρά από χρήσιμες συντομεύσεις και περιλαμβάνοντας ελάχιστο bloatware – κάτι που δεν μπορεί παρά να εκτιμήσει κανείς. Αυτή που κρίνεται σε κάθε περίπτωση ανεπαρκής είναι η υποστήριξη που παρέχει η TCL όσον αφορά στις αναβαθμίσεις λογισμικού, καθώς τα δύο χρόνια είναι εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα πλέον. Τουλάχιστον προσφέρονται και πέντε χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας. Κατά τη χρήση της πάντως δεν είχαμε κανένα πρόβλημα: η TCL εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του SoC. Ήταν σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά το multitasking ενώ και στο gaming μας προσέφερε ευχάριστες εμπειρίες με σταθερό frame rate και δίχως να ανεβάσει υψηλές θερμοκρασίες, αφότου είχαμε φροντίσει να προσαρμόσουμε φυσικά τα settings και τις απαιτήσεις μας (σε παιχνίδια όπως League of Legends: Wild Rift, Asphalt 9: Legends, Among Us και Call of Duty Mobile).
Ως προς τη μπαταρία τώρα, το TCL 50 Pro NXTPAPER 5G είναι εξοπλισμένο με μία χωρητικότητας 5010 mAh. Ακόμα και κατά τις ημέρες που χρησιμοποιούσαμε τη συσκευή πρακτικά συνεχώς, εκείνη ήταν σε θέση να αντέξει χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι το επόμενο πρωί. Σε συνθήκες τυπικής χρήσης δε, με λίγη προσπάθεια η αυτονομία του κινητού αγγίζει το διήμερο. Επιπρόσθετα, υποστηρίζεται τεχνολογία ταχείας φόρτισης 33 W με το 0-50% να ολοκληρώνεται σε μισή ώρα και μία πλήρη φόρτιση να χρειάζεται κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα. Ακόμα, το smartphone μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως powerbank χάρη στη δυνατότητα αντίστροφης φόρτισης.
Συμπέρασμα
Το TCL 50 Pro NXTPAPER 5G είναι ένα πλήρες smartphone, τα χαρακτηριστικά του οποίου σε συνδυασμό με την τεχνολογία NXTPAPER 3.0 το καθιστούν μία από τις θελκτικότερες προτάσεις στην κατηγορία του. Αν νιώθετε πως οι οθόνες των smartphones σας καταπονούν ή απλά ενδιαφέρεστε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή φροντίδα για τα μάτια σας, τότε η συγκεκριμένη συσκευή αποτελεί πρακτικά μονόδρομο αφού όχι απλά δεν έχει ανταγωνισμό αλλά αριστεύει στον τομέα αυτό. Προσθέστε τώρα και τις άρτιες επιδόσεις της σε όλα τα υπόλοιπα και έχετε μία πρόταση που μόνο απαρατήρητη δεν περνά.
- 5