Μας άρεσε
- Καλή διάρκεια μπαταρίας, για μια ημέρα και παραπάνω
- Μεγάλη οθόνη που συμπληρώνεται από στερεοφωνικά ηχεία
- Απροσδόκητα καλή κάμερα και νυχτερινή λήψη
Δεν μας άρεσε
- Επεξεργαστής που δεν ανήκει σε κινητό του 2023
- Η επιπλέον κάμερα (macro) δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό
- Αργή ταχύτητα φόρτισης και έλλειψη φορτιστή στο κουτί
Η TCL συνεχίζει την δυναμική της παρουσία στην αγορά των smartphones, προσφέροντας μια ακόμη budget συσκευή: το TCL 40 SE. Πρόκειται για μια προσιτή λύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όμως επιφυλάσσει μερικές εκπλήξεις. Έχοντας χρησιμοποιήσει αρκετά τη συσκευή, παραθέτουμε την άποψή μας για αυτή παρακάτω.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Ξεκινάμε, όπως πάντα, με την εμφάνιση. Κυκλοφορεί σε δύο χρώματα, ένα σκούρο γκρι κι ένα μωβ και στην δική μας περίπτωση, στα χέρια μας έφτασε η σκουρόχρωμη συσκευή. Η πλάτη της είναι αρκετά καθαρή, με το λογότυπο της εταιρείας στην κάτω αριστερή γωνία και τα σήματα πιστοποιήσεων απέναντι. Επάνω αριστερά βρίσκεται το κομμάτι της κάμερας και καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο (σε πλάτος) της επάνω μεριάς. Κατά τα άλλα, η πλάτη είναι πεντακάθαρη και έχει ένα ελαφρώς αστραφτερό εφέ, σαν χρυσόσκονη, που φαίνεται στο φως. Δεν είναι έντονο και, αντιθέτως, είναι αρκετά καλαίσθητο κι όμορφο.
Με διαστάσεις 7.65x0.85x16.79cm και βάρος 190 γραμμάρια, μιλάμε για μια διόλου αμελητέου μεγέθους συσκευή, κάτι που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη οθόνη της. Ωστόσο, το πάχος δεν είναι πολύ μεγάλο κι έτσι κάθεται άνετα στο χέρι.
Στη δεξιά πλευρά θα βρούμε τα πλήκτρα ρύθμισης έντασης και ενεργοποίησης, με το τελευταίο να λειτουργεί κι ως αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος. Στην επάνω πλευρά βρίσκεται η υποδοχή κάρτας SIM και κάτω ένα ηχείο, η θύρα USB-C και μια θύρα ακουστικών. Παραδόξως, το κινητό φέρει δύο ηχεία, κάτι που συχνά δεν συναντάμε σε συσκευές πολλαπλάσιου κόστους και για αυτό αξίζει ένα μπράβο στην TCL.
Η οθόνη, διαστάσεων 6.75”, διαθέτει πάνελ τεχνολογίας LCD με ανάλυση 720x1600 και ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz. Στο χαρτί, δεν έχει κάποιο τρανταχτό αρνητικό. Είναι μεγάλη, η ανάλυση είναι αποδεκτή και τα χρώματα επίσης σε καλό επίπεδο, με επιλογές ρύθμισης μάλιστα. Ωστόσο, σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι αρκετά φωτεινή ώστε να διαβάζεται με ευκολία, κάπως αναμενόμενο δεδομένης της τιμής. Σε εσωτερικό χώρο, είναι απλώς μια οθόνη που κάνει τη δουλειά της χωρίς μεγάλα μειονεκτήματα απέναντι στους ανταγωνιστές της κατηγορίας. Τουλάχιστον, τα στερεοφωνικά ηχεία είναι κάτι που κάνει την (θετική) διαφορά και βοήθησαν πολύ σε ταινίες και σειρές.
Βέβαια, με την ένταση στο τέρμα υπάρχει παραμόρφωση όμως γενικά, παίζουν ικανοποιητικά καλά.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Στα υπόλοιπα τεχνικά, έρχεται με επεξεργαστή MediaTek Helio G37 (4x Cortex-A53 @ 2.3GHz, 4x Cortex-A53 @ 1.8GHz, GPU: PowerVR GE8320), 4GB RAM και 128GB ROM με δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD. Εδώ βρίσκεται η «αχίλλειος πτέρνα» της συσκευής. Το chipset που χρησιμοποιεί είναι κυκλοφορίας του 2020 και οι επιδόσεις του δεν είναι future proof.
Στα benchmarks, φαίνονται η ηλικία και οι ικανότητές του. Στο Geekbench 5, έφερε σκορ 179 και 950 σε Single-Core και Multi-Core, αντίστοιχα. Σε πραγματικά σενάρια χρήσης, η εμπειρία ήταν αυτή που μαρτυρούσαν τα benchmarks: αργή, βασική. Για παράδειγμα, τρέξαμε την καθιερωμένη ρουτίνα μας για μερικές ημέρες, η οποία περιλαμβάνει Slack, Outlook, Gmail, Spotify, Word/Excel, Google Sheets/Docs και άλλες εφαρμογές. Το multitasking ήταν αργό, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα, όπως το κατέβασμα μιας εφαρμογής από το Play Store και η παράλληλη λειτουργία του Slack. Φυσικά τα σενάρια αυτά χρήσης ίσως είναι υπερβολικά για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν τη συγκεκριμένη συσκευή, και βάζουν σε προτεραιότητα το κόστος αφού το προορίζουν απλά για βασική χρήση.
Σε παιχνίδια, η κατάσταση παραμένει παρόμοια. Μπορεί κανείς να παίξει τα Call of Duty Mobile και Pokemon Unite, όμως στις χαμηλότερες ρυθμίσεις και με μεγάλες αυξομειώσεις σε fps. Σε πολύ βασικό επίπεδο, ναι, παίζει παιχνίδια όμως οι προσδοκίες ας είναι χαμηλές.
Ένα θετικό των χαμηλών επιδόσεων, είναι η διάρκεια μπαταρίας. Το TCL 40 SE έρχεται με μπαταρία 5010mAh και αντέχει μια ολόκληρη ημέρα, αν όχι περισσότερο, κάτι αναμφισβήτητα χρήσιμο για κάθε τύπο χρήστη. Εδώ υπάρχει ένα ακόμη «αλλά», όμως, κι αυτό έχει να κάνει με την φόρτιση.
Υποστηρίζει ταχύτητες έως 18W όμως δεν συμπεριλαμβάνει φορτιστή, οπότε θα πρέπει να βρεθεί ένας φορτιστής που υποστηρίζει τέτοια ταχύτητα, κάτι όχι πολύ εύκολο μιας και οι φορτιστές των 15W είναι πιο εύκολο να βρεθούν. Με φορτιστή των 15W, που είχαμε για τις δοκιμές μας, η φόρτιση χρειαζόταν περίπου τρεις ώρες για να ολοκληρωθεί.
Το λογισμικό TCL UI 4.0, με το οποίο έρχεται η συσκευή, είναι βασισμένο σε Android 12 και προσφέρει αρκετές ευκολίες και χρήσιμες λειτουργίες, από συντομεύσεις έως δυνατότητες εξατομίκευσης.
Κάμερα
Η βασική κάμερα, ανάλυσης 50MP (f/1.8) συνοδεύεται από έναν αισθητήρα βάθους 2MP (f/2.4) και μια κάμερα macro (2MP, f/2.4) με μια κάμερα 8MP (f/2.0) μπροστά. Την καλύτερη απόδοση έχει, φυσικά, η βασική κάμερα που τα καταφέρνει περίφημα για τα δεδομένα της κατηγορίας. Οι φωτογραφίες έχουν επαρκή φωτισμό και λεπτομέρεια, αν όχι λίγο περισσότερη ένταση χρώματος από όση θα θέλαμε, ωστόσο παραμένουν φυσικές και τίμιας ποιότητας. Η κάμερα επιτρέπει την χρήση Pro Mode, όπου ρυθμίζονται τα ISO, έκθεση κλπ οπότε τα αποτελέσματα μπορούν να βγουν ακόμη καλύτερα με λίγο πειραματισμό. Δεν υπάρχει οπτικό zoom, οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια zoom καταλήγει σε δραματικά χαμηλότερης ποιότητας εικόνες.
Αντίστοιχα στην νυχτερινή λήψη, η ποιότητα παραμένει ικανοποιητικά καλή αρκεί να βοηθάει ο φωτισμός του περιβάλλοντος. Παρατηρήσαμε πως γύρω από τις φωτεινές πηγές, η κάμερα έχει την τάση να «ξεπλένει» το χρώμα και να φωτίζει υπερβολικά τις περιοχές, όμως σε πιο ισορροπημένες συνθήκες μπορούμε να πούμε ότι το night mode ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
Το macro mode ενεργοποιείται αυτόματα, μια παράξενη επιλογή, οπότε πιο πολύ μας εκνεύρισε παρά μας φάνηκε πράγματι χρήσιμο σε καθημερινά σενάρια. Η απόδοσή του, επίσης, δεν ήταν κάτι φανταστικό. Θα προτιμούσαμε μια υπερευρυγώνια κάμερα ή κάτι πιο χρήσιμο σε γενικά σενάρια, από τον μακροφακό.
Τα πορτρέτα, όπου βοηθάει ο αισθητήρας βάθους, δεν απέχουν πολύ ποιοτικά συγκριτικά με τις φωτογραφίες της βασικής κάμερας. Η βασική διαφορά είναι το θόλωμα, το οποίο ορισμένες φορές ξεφεύγει από τα όρια και αρχίζει να θολώνει το άτομο που φωτογραφίζεται. Κατά τα άλλα, η απόδοσή του είναι τίμια.
Τέλος, η μπροστινή κάμερα. Σε επιδόσεις, είναι αρκετά κοντά με της βασικής κάμερας όμως με χαμηλότερη λεπτομέρεια, πιο θαμπά χρώματα και όχι τόσο καλό bokeh στα πορτρέτα. Για βιντεοκλήσεις και μια τυπική selfie, κάνει τη δουλειά της όμως όχι πολλά περισσότερα.
Το ίδιο και για τα βίντεο, τα οποία φτάνουν σε ποιότητα 1080p/30fps, Είναι αρκετά ικανοποιητικά για κάτι καθημερινό, όμως δεν προτείνεται για κάτι περισσότερο. Ας έχουμε κατά νου πως μιλάμε για budget smartphone, οπότε όσοι και όσες το έχουν στην λίστα τους κατά πάσα πιθανότητα έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα πως δεν πρόκειται για επανάσταση στις κάμερες.
Συμπέρασμα
Το TCL 40 SE κάνει κάποια πράγματα πολύ καλά για τα δεδομένα του, όμως σε άλλα δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά. Προσφέρει καλή αυτονομία, μεγάλη οθόνη με στερεοφωνικά ηχεία και η βασική κάμερα μας εντυπωσίασε θετικά. Από την άλλη, ο επεξεργαστής δεν μπορεί να κουμαντάρει βασικά πράγματα, η επιπλέον κάμερα είναι αχρείαστη και η ταχύτητα φόρτισης πολύ αργή.
Από την άλλη, το κόστος της συσκευής (περίπου στα 150 ευρώ για το μοντέλο των 4GB RAM/128GB) ίσως είναι ο κύριος λόγος αγοράς για πολλούς που θέλουν απλά ένα smartphone κυρίως για κλήσεις και να είναι σε θέση να τρέχει εφαρμογές και παιχνίδια όποτε υπάρχει ανάγκη.