Μας άρεσε
- Ξεκούραστη εμπειρία θέασης/ανάγνωσης και οθόνη με υφή χαρτιού
- Μεγάλη μπαταρία και αυτονομία που καλύπτει ολόκληρη τη μέρα
- Άπλετη RAM και στις δύο εκδόσεις
- Γρήγορη απόκριση ακόμα και κατά το multitasking
- Υποστήριξη γραφίδας με ενσωματωμένη θέση στη θήκη (στο 4G)
Δεν μας άρεσε
- Ο διαχωρισμός των χαρακτηριστικών των δύο συσκευών μάλλον μπερδεύει
- Ένας μόνο χρόνος υποστήριξης λειτουργικού
Με τις ώρες που περνάμε μπροστά σε κάποιου είδους οθόνη να αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο που περνά, ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που αρχίζουν να συνειδητοποιούν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην υγεία των ματιών τους. Ως εκ τούτου, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ευαισθητοποιημένο σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των ματιών μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι, κάτι που έχει γίνει κατανοητό και από πλευράς κατασκευαστών οι οποίοι πλέον αφιερώνουν σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών.
Στη… μάχη για τα μάτια του κόσμου (pun intended), η TCL είναι μία από τις εταιρείες που μέχρι στιγμής έχουν ξεχωρίσει, κυρίως χάρη στην τεχνολογία NXTPAPER την οποία συναντάμε στις ομώνυμες σειρές smartphones και tablets. Το 40 NXTPAPER είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση αφού ενσωματώνει άρτια χαρακτηριστικά, διαθέτει οθόνη που παραπέμπει σε χαρτί και κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις (4G/5G) με αρκετά διαφορετικές προδιαγραφές. Αξίζει όμως την προσοχή και τα χρήματά σας; Πάμε να του ρίξουμε μια ματιά.
Σημείωση: είχαμε στα χέρια μας και τις δύο εκδόσεις του 40 NXTPAPER. Καθώς όμως αυτές διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, σε κάθε κατηγορία θα κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στην καθεμία.
Σχεδιασμός
Το 40 NXTPAPER 5G είναι μία αρκετά συμπαγής συσκευή. Το design του δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη της budget κατηγορίας αποπνέοντας πάντως στιβαρότητα. Οι διαστάσεις του είναι 164,46 x 75,4 x 8,99 χιλ. με το βάρος του να αγγίζει τα 192 γραμμάρια. Το σώμα του μπορεί να στερείται την premium, μεταλλική κατασκευή άλλων προτάσεων, όμως προσφέρει σταθερό κράτημα. Στην πρόσοψη κυριαρχεί η οθόνη των 6,6 ιντσών με το teardrop notch ενώ στα πλάγια υπάρχουν τα πλήκτρα ενεργοποίησης (με ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος) και αυξομείωσης της έντασης του ήχου. Η εν λόγω έκδοση διατίθεται σε μαύρο χρώμα.
Στην περίπτωση του 40 NXTPAPER 4G τώρα, ναι μεν έχουμε παρεμφερή σχεδιασμό, με μεγαλύτερες όμως διαστάσεις πλην του προφίλ (168,16 x 75,73 x 7,89 χιλ.) και ανεπαίσθητα μεγαλύτερο βάρος (195 γραμμάρια). Το σώμα του είναι κατασκευασμένο από 2D υαλοβάμβακα (fiberglass), σήμα-κατατεθέν της budget κατηγορίας (η 4G έκδοση του 40 NXTPAPER άλλωστε ίσα που ξεπερνά το φράγμα των €200) με την οθόνη να είναι στις 6,78 ίντσες, επίσης με teardrop notch για την κάμερα πρόσοψης. Στα πλάγια έχουμε τα ίδια δύο πλήκτρα με τη συσκευή να διατίθεται σε σκούρο μπλε και ένα ιδιαίτερο οπαλιοειδές.
Μπλε ακτινοβολία και φροντίδα ματιών
Πριν περάσουμε στην οθόνη, ας κάνουμε μια παρένθεση για ένα μικρό… μάθημα (ή φρεσκάρισμα, για όσους γνωρίζουν το θέμα) όσον αφορά στο πρόβλημα που έρχεται να λύσει το 40 NXTPAPER. Μπλε ακτινοβολία: είναι η ακτινοβολία που βρίσκεται μεταξύ 380 και 500 nm στο ορατό φάσμα και πρόκειται για εκείνη με το μικρότερο μήκος κύματος και τη μεγαλύτερη ενέργεια από το ορατό φως.
Δεν είναι όμως όλα τα… μπλε το ίδιο. Συγκεκριμένα, η ακτινοβολία που εμπίπτει μεταξύ 415 και 455 nm θεωρείται βλαβερή, έχοντας συνδεθεί με παθήσεις των ματιών (ξηροφθαλμία, θολή όραση, εκφύλιση ωχράς κηλίδας), πονοκεφάλους, αποσυντονισμό του κιρκάδιου ρυθμού κ.α. Αντίθετα, η ακτινοβολία μεταξύ 460 και 500 nm θεωρείται ευεργετική και κάπου εδώ είναι που η τεχνολογία και εν προκειμένω η TCL έρχεται να κάνει το θαύμα της.
Στην περίπτωση των συσκευών NXTPAPER, smartphones αλλά tablets, η TCL έχει πετύχει ένα πολύ ιδιαίτερο φιλτράρισμα της μπλε ακτινοβολίας, περιορίζοντάς την στο ασφαλές εύρος μεταξύ 457 και 462,5 nm, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των βλαβερών εκπομπών έως και κατά 61%. Αυτού του είδους η διαχείριση μάλιστα δεν επηρεάζει την απαραίτητη, ευεργετική μπλε ακτινοβολία ενώ έχει πιστοποιηθεί και από την TUV Rheinland.
Οθόνη – Εμπειρία θέασης
Περνώντας λοιπόν στα χαρακτηριστικά του TCL 40 NXTPAPER 5G, δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από κάτι άλλο πέραν της οθόνης του. Πρόκειται για μία 6,6 ιντσών, ανάλυσης HD+ (720 x 1612 pixels, σαν να λέμε) που καλύπτει το 84% της συνολικής επιφάνειας πρόσοψης, με ρυθμό ανανέωσης 90 Hz, λόγο διαστάσεων 20:9, αντίθεση 1500:1 και τυπική φωτεινότητα 500 nits. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος, είναι πως μιλάμε για μία οθόνη πολύ μικρής ανάλυσης σε σχέση με το μέγεθός της κι όμως, η εικόνα της δεν έχει τη θολούρα που θα φανταζόταν. Ενδεχομένως να υπέθετε πως η τεχνολογία NXTPAPER θα επηρέαζε τα χρώματα κάνοντάς τα να φαίνονται πιο άτονα, πιο παστέλ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η οθόνη απέχει παρασάγγας φυσικά από τις AMOLED προτάσεις της αγοράς όμως η ποιότητά της βρίσκεται σε άριστα επίπεδα τηρουμένων των αναλογιών -και ο ρυθμός ανανέωσης των 90 Hz βοηθά σημαντικά.
Το 40 NXTPAPER 4G τώρα διαθέτει κατά τι μεγαλύτερη οθόνη, μία hole-punch στις 6,78 ίντσες, ανάλυσης FHD+ (1080 x 2460 pixels) στα 396 PPI, με ρυθμό ανανέωσης 90 Hz που καταλαμβάνει το 91% της πρόσοψης. Ο λόγος διαστάσεών της είναι 20,5:9 με τη φωτεινότητα να εντοπίζεται στα 450 nits (τυπική τιμή) και την αντίθεση να βρίσκεται στα επίπεδα του 1500:1. Σε σύγκριση με εκείνη της έκδοσης 5G είναι κομματάκι πιο ευκρινής, με την υψηλότερη ανάλυση να παίζει τον ρόλο της. Είναι πάντως εξίσου ομαλή ως προς την κίνηση, διαθέτοντας πρακτικά τις ίδιες λειτουργίες και δυνατότητες. Το εντυπωσιακό με αυτήν, είναι η υποστήριξη γραφίδας, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του 40 NXTPAPER 5G! H TCL διαθέτει ως προαιρετικό αξεσουάρ προστατευτική θήκη και γραφίδα με ειδική θέση για την τελευταία! Όχι κάτι το απαραίτητο αλλά σίγουρα καλοδεχούμενο για όσους το έχουν ανάγκη.
Ανεξαρτήτως έκδοσης πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η επίστρωση της TCL προσφέρει εικόνα χωρίς πολλές αντανακλάσεις, κάνοντας έτσι την κάθε εμπειρία θέασης αρκετά πιο άνετη, ιδίως αν μιλάμε για ανάγνωση κειμένων. Η συσκευή είναι σε θέση να προσαρμόζει τη φωτεινότητα της οθόνης και τη θερμοκρασία του χρώματος ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Η δε υφή της πράγματι παραπέμπει σε χαρτί, δίνοντας την αίσθηση πως κρατάτε στα χέρια σας ένα μικροκαμωμένο e-reader. Παρά την ιδιαίτερη φύση της, τα χρώματα δεν εμφανίζονται αλλοιωμένα με την εικόνα να μην υποφέρει από το κιτρίνισμα που παρατηρείται σε άλλες υλοποιήσεις.
Η δε λειτουργία θέασης ρυθμίζεται εύκολα μέσα από τα Settings, ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε (και μάλιστα η προσαρμογή αφορά μέχρι και το περιβάλλον χρήστη).
Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις
Αφήνοντας την οθόνη και περνώντας στα λοιπά χαρακτηριστικά της συσκευής, το 40 NXTPAPER 5G έρχεται εξοπλισμένο με chipset MediaTek Dimensity 700 (MT6833V) το οποίο περιλαμβάνει οκταπύρηνο επεξεργαστή (2 x A76 2,2 GHz, 6 x A55 2 GHz) και γραφικά ARM Mali-G57. Η TCL έχει ενσωματώσει στο smartphone την τεχνολογία RAM Expansion, χάρη στην οποία αυτό «δανείζεται» 6 GB ROM, διπλασιάζοντας επί της ουσίας τη μνήμη RAM του όποτε υπάρχει ανάγκη. Δοκιμάζοντάς το βέβαια ουδέποτε αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα σε ό,τι είχε να κάνει με τη συνολική εμπειρία χρήσης: η εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών γινόταν άνετα, χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις. Ως προς τη χωρητικότητα, τα 256 GB μνήμης κρίνονται ικανοποιητικά ενώ προσφέρεται και δυνατότητα προσθήκης κάρτας microSD έως και 1 TB.
Θα περίμενε κανείς πως η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων του 40 NXTPAPER θα ήταν η συνδεσιμότητα (4G ή 5G). Φευ όμως. Η TCL αποφάσισε να λανσάρει δύο συσκευές που ναι μεν μοιράζονται το ίδιο όνομα (για την ακρίβεια η μία ονομάζεται 40 NXTPAPER 5G και η άλλη απλώς 40 NXTPAPER) όμως διαθέτουν εντελώς άλλα χαρακτηριστικά. Το chipset της 4G έκδοσης είναι ένα MediaTek Helio G88 με οκταπύρηνο επεξεργαστή (2 x A75 2 GHz, 6 x A55 1,8 GHz) και γραφικά ARM Mali-G52. Η RAM είναι αυξημένη, στα 8 GB, επίσης με τεχνολογία RAM Expansion που τη διπλασιάζει στα 16 GB με 8 GB από τη ROM όταν παραστεί ανάγκη. Ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος της 4G έκδοσης είναι 256 GB και υποστηρίζονται κάρτες microSD έως 2 TB.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως αν και σε συνολικές επιδόσεις ο επεξεργαστής της 5G έκδοσης είναι ανώτερος, εκείνος της 4G παίρνει τη ρεβάνς σε πιο απαιτητικές διεργασίες όπως π.χ. στο gaming. Οι διαφορές τους πάντως είναι μικρές και δύσκολα θα γίνουν αντιληπτές από τον μέσο χρήστη. Το ίδιο ισχύει και με τη RAM αφού για το εύρος χρήσης μίας budget συσκευής, τα 6 GB του 40 NXTPAPER 5G είναι έτσι κι αλλιώς αρκετά. Και οι δύο συσκευές έρχονται με Android 13 με την TCL να προσφέρει ενημέρωση στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού: ο ένας χρόνος πάντως που εγγυάται η εταιρεία κρίνεται μάλλον ανεπαρκής με βάση τα δεδομένα του σήμερα και τα όσα βλέπουμε στον ανταγωνισμό.
Οι δύο συσκευές έχουν πάντως παρόμοια κάμερα… κατά τα 2/3: η κύρια κάμερα και η κάμερα macro είναι οι ίδιες, με τη διαφορά να εντοπίζεται για κάποιον αδιευκρίνιστο -και μάλλον αχρείαστο- λόγο στην τρίτη κάμερα. Ο βασικός φακός είναι πέντε στοιχείων, ανάλυσης 50 MP με μέγεθος 1/2,76 ίντσες, μέγεθος κόκκου 0,64 μm, διάφραγμα F/1,8 και PDAF. Η κάμερα macro είναι στα 2 MP, τριών στοιχείων, μεγέθους 1/5 ιντσών, με μέγεθος κόκκου 1,75 μm και διάφραγμα F/2,4. Σε ό,τι αφορά την τρίτη κάμερα, στο μεν 40 NXTPAPER 5G είναι μία κάμερα βάθους 2 MP (1/5 ιντσών, 1,75 μm, F/2,4) ενώ στο δε 40 NXTPAPER 4G είναι μία υπερευρυγώνια 5 MP (1/5 ιντσών, 1,12 μm, F/2,2, 114,9ο).
Ο λόγος για τον οποίο έγινε η παραπάνω επιλογή είναι άγνωστος. Οι κάμερες των δύο συσκευών πάντως προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα -για τα δεδομένα τους. Οι λήψεις έχουν αρκετά ζεστά χρώματα χωρίς αυτά να μοιάζουν αφύσικα, εφ’ όσον υπάρχει επαρκής φωτισμός. Όταν πέφτει το σκοτάδι βέβαια τα πράγματα δυσκολεύουν, κάτι που δεν προκαλεί πάντως έκπληξη (όσο υψηλών προδιαγραφών κι αν είναι το 40 NXTPAPER, μιλάμε για budget συσκευή). Η TCL το έχει προικίσει με αλγορίθμους AI που βελτιώνουν την ποιότητα της εικόνας ενώ υπάρχει και ενσωματωμένο εργαλείο επεξεργασίας για όσους αρέσκονται να δημιουργούν περιεχόμενο.
Διαφοροποιήσεις εντοπίζονται και στην κάμερα πρόσοψης. Στην περίπτωση του 40 NXTPAPER 5G έχουμε φακό 8 MP που ναι μεν θα σας καλύψει στις βιντεοκλήσεις και θα σας χαρίσει χαριτωμένες selfies αλλά μέχρι εκεί. Στο δε 40 NXTPAPER 4G την εμφάνισή της κάνει μία ανώτερη κάμερα πρόσοψης 32 MP που χαρίζει φωτεινότερες λήψεις με χρώματα σε πιο φυσικούς τόνους. Και στις δύο συσκευές υπάρχει αλγόριθμος ωραιοποίησης που βελτιώνει το τελικό αποτέλεσμα.
Ως προς τη μπαταρία, το 40 NXTPAPER 5G έρχεται με μία χωρητικότητας 5000 mAh που υποστηρίζει ταχεία φόρτιση 15 W. Η TCL υποστηρίζει πως επιτυγχάνει έως και 17% αποτελεσματικότερη κατανάλωση σε σχέση με μία παρόμοια ανταγωνιστική συσκευή και από άποψη αυτονομίας, δεν μείναμε απογοητευμένοι. Το smartphone βγάζει άνετα μία μέρα τυπικής χρήσης και με λίγη προσοχή έφτασε να αντέχει ακόμα και μέχρι το μεσημέρι της επόμενης. Για μία πλήρη φόρτιση πάντως (0-100%) απαιτούνται περίπου τρεις ώρες. Στην περίπτωση του 40 NXTPAPER 4G, έχουμε μπαταρία 5010 mAh με ταχεία φόρτιση 33 W όμως. Χρειάστηκε μόλις μισή ώρα για να τη φορτίσουμε σε ποσοστό 0-50% με τις αντοχές της συσκευής να ξεπερνούν άνετα και εδώ τη μία ημέρα τυπικής χρήσης.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το 40 NXTPAPER μας ικανοποίησε στην αναπαραγωγή βίντεο και στις δύο του εκδόσεις. Αφ’ ενός η οθόνη τα καταφέρνει μια χαρά, αφ’ ετέρου η εικόνα πλαισιώνεται από ήχο που φέρει την υπογραφή της DTS: αν δεν διαθέτετε ενσύρματα (υπάρχει θύρα 3,5 χιλ.) ή Bluetooth ακουστικά ή δεν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, τα ηχεία του smartphone κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.
Συμπέρασμα
Το 40 NXTPAPER στη θεωρία είναι μία συσκευή που έρχεται σε δύο εκδόσεις, όμως στην πράξη συνιστά δύο τελείως διαφορετικές προτάσεις. Η TCL αποφάσισε να χρησιμοποιήσει διαφορετικά υποσυστήματα στο κάθε μοντέλο κι έτσι, ενώ τα 4G και 5G μοιάζουν με μια πρώτη ματιά, αποτελούν περισσότερο… απλή συνωνυμία. Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα, είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο περισσότερο και κάποιο λιγότερο τεχνικά προηγμένο μοντέλο όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις (όταν με μια ματιά στα χαρακτηριστικά, κάποιος μπορεί να εντοπίσει μεμιάς ποια είναι η «pro» συσκευή).
Το 5G έχει θεωρητικά ανώτερη συνδεσιμότητα και καλύτερο επεξεργαστή, όμως το 4G τα καταφέρνει καλύτερα στο gaming, έχει περισσότερη RAM και δέχεται μεγαλύτερης χωρητικότητας κάρτες microSD. Η μια συσκευή έχει κάμερα βάθους, η άλλη υπερευρυγώνια ενώ διαφοροποιήσεις έχουμε ακόμα στην κάμερα πρόσοψης και τη μπαταρία.
Κοινή συνισταμένη πάντως και των δύο μοντέλων είναι η οθόνη τους και η πρώτη επίσημη υλοποίηση της τεχνολογίας NXTPAPER της TCL σε smartphone, κάνοντας την πολύωρη χρήση της συσκευής, μια απροβλημάτιστη διαδικασία.
Ποιο απ’ τα δύο 40 NXTPAPER λοιπόν είναι το καλύτερο; Αδυνατούμε να πούμε. Η κάθε συσκευή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα έντι της άλλης, οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει ο χρήστης, είναι να τις συγκρίνει ώστε να δει ποια ικανοποιεί τα «θέλω» και τις προτεραιότητές του και να κάνει κατόπιν την επιλογή του. Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για δύο πραγματικά αξιόλογες προτάσεις στη budget κατηγορία που μόνο απαρατήρητες δεν περνούν, κάνοντας τη διαφορά στην πολύωρη χρήση και στην ανάγνωση περιεχομένου.
- 5
- 2