Μας άρεσε
- Η βασική κάμερα, η macro και το night mode είναι ικανοποιητικά
- Το λογισμικό βοηθάει στην πράξη με χρήσιμες λειτουργίες
- Η αυτονομία είναι πολύ καλή, αξιόπιστα αντέχει τουλάχιστον μια ημέρα
Δεν μας άρεσε
- Η φόρτιση είναι αδικαιολόγητα αργή
- Δεν φέρει αισθητήρα κάμερας ultra-wide
- Περιμέναμε περισσότερα από την οθόνη
Η πρώτη από τις πολλές φετινές συσκευές της εταιρείας έφτασε στα χέρια μας, τη δοκιμάσαμε και αποτυπώνουμε την άποψή μας για αυτή. Το TCL 30 SE είναι μια προσιτή budget επιλογή με κόστος μικρότερο των €150 και με μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως τριπλή κάμερα.
Μένει να δούμε πώς στέκεται ενάντια στον δριμύ ανταγωνισμό της κατηγορίας του.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Ξεκινάμε από το κουτί, όπου θα βρούμε κάτι που δε συναντάμε συχνά πλέον – φορτιστή. Φυσικά, μαζί είναι η συσκευή, μια απλή θήκη σιλικόνης και το καλώδιο φόρτισης.
Το κινητό έχει μέγεθος 165.2x75.5x8.9mm με βάρος 190 γραμμάρια, δηλαδή αρκετά λεπτό κι ελαφρύ δεδομένης της μεγάλης οθόνης του, ενώ με ένα χέρι μπορούμε να το χειριστούμε σχετικά άνετα. Στην πίσω πλευρά θα βρούμε ψηλά κεντραρισμένο τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος, κάτω αριστερά ένα μικρό λογότυπο TCL και πάνω αριστερά την τριπλή κάμερα σε ένα μικρό, στρογγυλεμένο ορθογώνιο που εξέχει ελαφρώς.
Η λεία πλάτη είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, όπως και το πλαίσιο του κινητού, ενώ και τα δύο χρώματα (γκρι και μπλε) στα οποία διατίθεται το κινητό «παίζουν» λίγο με το φως χωρίς να δείχνουν άσχημα ή υπερβολικά. Είναι πολύ απλός, λιτός και λειτουργικός ο σχεδιασμός του, όπως θα περιμέναμε από ένα budget smartphone. Δυστυχώς για όσους δε χρησιμοποιούν θήκη, η γυαλιστερή πλάτη μαζεύει εύκολα δαχτυλιές αλλά έχουμε συνηθίσει αυτό το φαινόμενο πλέον.
Η αριστερή πλευρά του κινητού έχει την υποδοχή για κάρτες SIM και microSD, με τη δεξιά πλευρά να φιλοξενεί το πλήκτρο ενεργοποίησης και πλήκτρο ελέγχου έντασης. Επάνω θα βρούμε μια θύρα ακουστικών 3.5mm και μια οπή μικροφώνου, ενώ κάτω τη θύρα USB-C ανάμεσα σε δύο ηχεία – που πρακτικά δεν είναι δύο, αλλά ένα, και η δεύτερη θέση ηχείου είναι εκεί για να μη φαίνεται άσχημη και μόνη της η άλλη.
Περνάμε μπροστά, στην οθόνη μεγέθους 6.52”, τεχνολογίας IPS με ανάλυση 720x1600, πυκνότητα 269ppi και μέγιστη φωτεινότητα στα 400nits. Η TCL αναφέρει πως ενσωματώνει τεχνολογία NXTVision, η οποία πρακτικά αυξάνει την αντίθεση και την ένταση των χρωμάτων διαλέγοντας την κατάλληλη ρύθμιση από τις τόσες που προσφέρει. Ο ρυθμός ανανέωσης δεν ξεπερνά τα 60Hz, κάτι που σιγά-σιγά βλέπουμε ωστόσο σε άλλα κινητά της κατηγορίας.
Όμως, χρησιμοποιώντας το κινητό, δεν νιώσαμε πως πρόκειται για μια premium εμπειρία. Η φωτεινότητα είναι καλή σε εξωτερικούς χώρους, αλλά τα χρώματα κάπως πιο ξεθωριασμένα από όσο θα μας άρεσε και τα μαύρα κάπως γκριζαρισμένα. Η ανάλυση είναι ικανοποιητική, αν όχι λίγο χαμηλότερη από όσο θα θέλαμε για μια τόσο μεγάλη οθόνη. Έχοντας κατά νου πως πρόκειται για budget smartphone, δεν είναι απαραίτητα κακά αυτά συνυπολογίζοντας την τιμή, όμως στην ίδια κλίμακα τιμής έχουμε δει καλύτερες οθόνες.
Τα περιθώρια γύρω από την οθόνη επίσης δεν είναι τόσο διακριτικά, ειδικά στο κάτω μέρος, ενώ επίσης υιοθετείται “teardrop” notch αντί για punch-hole κάμερα που συμβάλλει στο μέγεθος των περιθωρίων.
Ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος είναι σε σημείο που δεν μας βολεύει, όμως είναι θέμα γούστου και συνήθειας. Τουλάχιστον, δουλεύει αρκετά αξιόπιστα χωρίς να μας δημιουργεί προβλήματα.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Πάμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού, το οποίο προσφέρεται με 4GB RAM και 64GB ή 128GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ επίσης δέχεται κάρτες microSD έως και 512GB για επέκτασή του. Έρχεται με το οκταπύρηνο SoC Helio G25 (4x Cortex-A53 @ 2.0GHz, 4x Cortex-A53 @ 1.5GHz) που φέρει τη GPU PowerVR GE8320. Επίσης εξοπλίζεται με Wi-Fi (2.4GHz), Bluetooth 5.0 και NFC – το τελευταίο όχι τόσο συχνό σε κινητά τέτοιας κατηγορίας.
Δοκιμάσαμε, όπως πάντα, ορισμένα παιχνίδια, benchmarks και την καθημερινή μας ρουτίνα με το κινητό. Αρχικά, από το GeekBench 5 καταλαβαίνουμε πώς έχουν τα πράγματα, όπου λάβαμε σκορ 157 (Single-Core) και 878 (Multi-Core). Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα οικονομικό SoC που δεν προσφέρει υψηλές επιδόσεις κι αυτό φαίνεται σε κάθε γωνιά του μενού, σε οτιδήποτε κι αν κάνουμε.
Σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιούσαμε Slack, Outlook, Gmail, Spotify, Word/Excel, Google Sheets/Docs και άλλες παρόμοιες εφαρμογές, όπου εντοπίσαμε καθυστερήσεις (1-2 δευτερολέπτων) κατά την εναλλαγή από εφαρμογή σε εφαρμογή ή όταν αφήναμε μια εφαρμογή ανοιχτή στο παρασκήνιο, πηγαίναμε στην αρχική οθόνη κι ύστερα ξαναφέρναμε την εφαρμογή στο προσκήνιο.
Αντίστοιχα και σε παιχνίδια, δοκιμάσαμε Call of Duty Mobile, PUBG, Pokemon Unite και Asphalt 9. Σε κάθε περίπτωση, τα γραφικά ήταν στο Low και η απόδοση σταθερή κατά κύριο λόγο αλλά με στιγμιαία κολλήματα, ενώ επίσης η φόρτωση ήταν αργή. Δεν προορίζεται για παιχνίδια, αλλά σε πολύ βασικό επίπεδο, κάτι καταφέρνει.
Μετά, έρχεται η μπαταρία και η φόρτιση. Στο κουτί περιλαμβάνεται φορτιστής 10W παρότι το κινητό υποστηρίζει έως και 15W, με τη μπαταρία να φτάνει τα 5000mAh. Στα θετικά, η αυτονομία είναι πολύ καλή και άνετα κρατούσε παραπάνω από μια ημέρα με αρκετή χρήση, αλλά η φόρτιση ήταν απελπιστικά αργή. Χρειάζεται τρεις ώρες για να φορτίσει η μπαταρία πλήρως, ενώ σε περίπου μισή ώρα φορτίζει από 0%-20%.
Η συσκευή έρχεται με Android 12 συνδυαστικά με το TCL UI 4.0, το οποίο δεν «βαραίνει» με περιττά πράγματα το λειτουργικό όμως αντίθετα, προσφέρει ωραίες λειτουργίες. Φυσικά, μια βασική είναι το Dark Mode, ενώ κάτι που πολλοί ίσως εκτιμήσουν είναι μια συντόμευση στην επάνω δεξιά πλευρά της οθόνης όπου, τραβώντας τη προς τα μέσα, ο χρήστης βρίσκει διάφορες εφαρμογές που έχει επιλέξει.
Κάμερα
Το κινητό έρχεται με τριπλή κάμερα, μία βασική wide 50MP (f/1.85), μία macro 2MP (f/2.4) κι έναν αισθητήρα βάθους 2MP (f/2.4). Επιπλέον, η μπροστινή κάμερα είναι ανάλυσης 8MP (f/2.0). Παρατηρούμε πως απουσιάζει ένας αισθητήρας ultra-wide, ο οποίος παρότι έχει κάπως περιορισμένη χρήση για τις προτιμήσεις μας, συχνά τον χρησιμοποιούμε για φωτογράφιση τοπίων ή κάτι παρόμοιο.
Η βασική κάμερα απαθανατίζει μέτριες προς καλές φωτογραφίες σε ηλιόλουστα περιβάλλοντα, βέβαια χωρίς να έχει ιδιαίτερη διατήρηση λεπτομέρειας ενώ τα χρώματα είναι κάπως μουντά – αν και κάποιοι τα προτιμούν από τα εντονότερα άλλων καμερών. Σε εσωτερικό χώρο με μέτριο φωτισμό, ο θόρυβος εμφανίζεται πολύ εύκολα στις φωτογραφίες, οι οποίες βγαίνουν αρκετά σκοτεινές. Σε συνθήκες νύχτας, ο θόρυβος πολλαπλασιάζεται ενώ οι πηγές φωτός βγαίνουν πολύ έντονα φωτισμένες, χωρίς να διατηρούν οποιαδήποτε λεπτομέρεια γύρω τους – όμως αυτόματα, ο αισθητήρας προσαρμόζεται και βελτιώνει αισθητά την εικόνα. Απλά, είναι παράξενο να μην υπάρχει ξεχωριστό night mode ως επιλογή και πρέπει να ανιχνεύσει ο αισθητήρας τη σκηνή για να το εφαρμόσει. Τα αποτελέσματα πάντως που πήραμε είναι σίγουρα από τα καλύτερα της κατηγορίας σ' αυτό τον τομέα.
Ο αισθητήρας macro λειτουργεί εξίσου μέτρια προς καλά, ανάλογα τις συνθήκες και πάντοτε τηρουμένων των αναλογιών όσον αφορά στο «καλά». Έχει πολύ περιορισμένη εφαρμογή, θέλει πολύ ιδανικές συνθήκες για να αποτυπώσει καθαρά κάτι, ενώ δεν είναι τόσο γρήγορος στην εστίαση. Παρόλα αυτά, αν όλες οι συνθήκες πληρούνται, τότε το αποτέλεσμα είναι καλό για ένα budget κινητό.
Τα βίντεο καταγράφονται από τη βασική κάμερα σε ανάλυση Full HD, χωρίς όμως να έχουν κάποιου είδους σταθεροποίηση. Οπότε, αν το χέρι είναι πολύ σταθερό, το αποτέλεσμα είναι πάλι κάτι που δεν ξεχωρίζει για οποιοδήποτε λόγο, απλώς ικανοποιητικό για την περίπτωση που θα χρειαστεί ένα βίντεο ξαφνικά, στο δρόμο, σε κάποια συνάντηση ή κάτι παρόμοιο. Όπως θα διαπιστώσετε και από το παρακάτω sample, δεν λείπει ο θόρυβος, με το zoom να είναι το αναμενόμενο για την κατηγορία και τον ήχο να μην εντυπωσιάζει.
Τέλος, η μπροστινή κάμερα έχει κάτι ενδιαφέρον. Το beautification χωρίζεται σε δύο λειτουργίες, δίνοντας στον χρήστη την επιλογή να επηρεάσει την εμφάνιση του δέρματος ή τον φωτισμό της φωτογραφίας και μάλιστα, το βαθμό στον οποίο θα εφαρμοστούν οι αλλαγές, μέσα από μια μπάρα ρύθμισης. Στα της απόδοσης, όπως είναι αναμενόμενο, θέλει καλό φωτισμό για να αποδώσει καλή εικόνα, ενώ δεν έχει λειτουργία πορτρέτου με θόλωμα του παρασκηνίου. Κατά τα άλλα, για μια βιντεοκλήση ή κάτι απλό, είναι ικανοποιητική χωρίς να ξεχωρίζει αρνητικά ή θετικά για κάτι.
Συμπέρασμα
Το TCL 30 SE δεν κάνει κάτι πολύ λάθος, όμως είναι δύσκολο να προταθεί για κάτι πέρα από τα βασικά κάτι που είμαστε σίγουροι ότι οι υποψήφιοι αγοραστές το γνωρίζουν ήδη. Η οθόνη δεν ξεχωρίζει σε κανένα επίπεδο, απουσιάζει ένας ultra-wide αισθητήρας, ενώ η φόρτιση είναι πολύ αργή. Από την άλλη, το λογισμικό επιχειρεί να βοηθήσει και το καταφέρνει, η βασική κάμερα και η macro είναι τίμιες, η αυτονομία είναι αρκετά καλή και για απλή καθημερινή χρήση είναι αξιόπιστο αν μπορεί ο χρήστης να συμβιβαστεί με τις μικρές καθυστερήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του, ωστόσο, είναι ο ανταγωνισμός από άλλες συσκευές στην ίδια κλίμακα τιμής.