Από το 2013 έως σήμερα, μοιάζει μικρό το χρονικό διάστημα για να έχουν παρουσιαστεί τέσσερις, πέντε ναυαρχίδες από οποιονδήποτε κατασκευαστή, αλλά όχι και για την Sony, και τον εξαμηνιαίο κύκλο που ακολουθούσε μέχρι πρόσφατα.
Από το πρωτότυπο Xperia Z έως στην σημερινή σειρά Xperia Z5 που αποτελείται από τρία μοντέλα έχουν αλλάξει πολλά, αλλά και αρκετά ακόμα στοιχεία έχουν παραμείνει όμοια, όπως η πίστη της Ιαπωνικής εταιρείας στον OmniBalance σχεδιασμό, που μπορεί να βελτιστοποιήθηκε και να εξελίχθηκε, αλλά διατήρησε όλα σχεδόν τα βασικά δομικά στοιχεία. Και αυτό είναι και καλό, επειδή δείχνει επιμονή και χαρακτήρα, αλλά από την άλλη μπορεί είναι και παρακινδυνευμένο, επειδή καταντάει… βαρετό.
Η Sony εισήγαγε και μερικά πρωτοποριακά χαρακτηριστικά με την νέα σειρά, όπως είναι η προσαρμογή του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων στο πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης που βρίσκεται στο πλάι, αλλά και η σούπερ υψηλής ανάλυσης οθόνη 4K στο κορυφαίο Xperia Z5 Premium.
Αν και με την νέα σειρά Xperia Z5 (αποτελείται από τα Xperia Z5, Xperia Z5 Compact και Xperia Z5 Premium) η Sony διατήρησε την φιλοσοφία του σχεδιασμού OmniBalance, οι νέες συσκευές μοιάζουν φρέσκιες και νεανικές. Επίσης, όπως συνηθίζεται πια, όλες οι κορυφαίες συσκευές της Ιαπωνικής εταιρείας είναι αδιάβροχες.
Στην Ευρώπη γνωρίσαμε την προηγούμενη γενιά των Xperia Z3 Compact και Xperia Z3, ωστόσο δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Xperia Z3+ ή το Xperia Z4 που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία (στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Verizon θα κυκλοφορούσε ως Xperia Z4v αλλά το εγχείρημα ακυρώθηκε) και έτσι πηγαίνουμε απευθείας στην νέα σειρά Xperia Z5. Επειδή και τα τρία μοντέλα διαθέτουν παρόμοιες προδιαγραφές, αποφασίσαμε να αξιολογήσουμε τα νέα Xperia Z5 και Xperia Z5 Compact μαζί, ενώ θα επανέλθουμε, εφόσον υπάρξει η δυνατότητα, με το Xperia Z5 Premium που θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στην χρονιά.
Γενικά χαρακτηριστικά – Αισθητική
Στον τομέα της αισθητικής φαινομενικά δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα, αφού διατηρήθηκαν όλα τα δομικά στοιχεία του σχεδιασμού OmniBalance. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια στο πάνω και κάτω τμήμα των συσκευών παραμένουν σχεδόν ισορροπημένα μεταξύ τους (στο “Compact” υπάρχει διαφορά, αφού είναι λιγότερο φαρδιά και ασύμμετρα) αλλά συνεχίζουν πεισματικά και σε αντίθεση με αυτό που φαίνεται να επιθυμούν οι περισσότεροι χρήστες, να διατηρούν σχετικά μεγάλη επιφάνεια, με την Sony να μην μοιάζει να θέλει να ακολουθήσει την σχεδιαστική φιλοσοφία της επίσης Ιαπωνικής Sharp, που σχεδόν τα έχει εξαφανίσει. Ίσως αυτό να αποτελεί το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης, αφού σχεδιαστικά οι συσκευές των δύο εταιρειών έχουν αρκετά κοινά στοιχεία.
Ένα από αυτά είναι η αυστηρότητα αλλά και η διαχρονικότητα που χαρίζουν οι γωνίες, αλλά και η επιμονή τους να μην εξέχει το σύστημα φακών της κύριας κάμερας, σε αντίθεση με ότι κάνει ο υπόλοιπος σχεδόν ανταγωνισμός.
Sony Xperia Z5
Στην περίπτωση της σειράς Xperia Z5 έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι ανθεκτικού γυαλιού να καλύπτει όλη την επιφάνεια στην πρόσοψη και ένα ακόμη να καλύπτει την πίσω όψη σε συνδυασμό με ένα ωραία επεξεργασμένο αλουμινένιο πλαίσιο να προστατεύει την συσκευή ενώ παράλληλα προσφέρει την “premium” αίσθηση που αναζητούν οι περισσότεροι χρήστες. Το αλουμινένιο πλαίσιο που έχει ακριβώς την ίδια απόχρωση με την πίσω όψη του κινητού, είναι λιτό και απέριττο και έχει πολύ ωραία αίσθηση και υψηλής ποιότητας φινίρισμα, ενώ για πρώτη φορά διαθέτει χαραγμένο το λογότυπο XPERIA.
Το γυαλί στην πρόσοψη, που δεν έχει διευκρινιστεί για ακόμη μία φορά η προέλευση του (δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για Gorilla Glass, αν είναι Dragontrail ή αν είναι άλλης προέλευσης) είναι εξαιρετικής ποιότητας με την έννοια ότι το δάχτυλο κυριολεκτικά γλιστράει, ωστόσο το πίσω είναι επεξεργασμένο κατά τέτοιο τρόπο που να θυμίζει γυαλί που έχει περάσει από διαδικασία αμμοβολής, και έτσι δεν είναι εντελώς διάφανο (μοιάζει σαν “παγωμένο γυαλί”).
Οι νέες συσκευές είναι αδιάβροχες με τη Sony να αφήνει εκτεθειμένη την υποδοχή microUSB2.0 καθώς και την υποδοχή για τα ακουστικά[/quotep]
Το μεταλλικό πλαίσιο, σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά, δεν χαρακτηρίζεται από έντονες καμπύλες και απουσιάζει το στρογγυλό, μεταλλικό πλήκτρο που έμοιαζε με κορώνα ρολογιού. Η Sony αντικατέστησε την χαρακτηριστική “κορώνα” με ένα επίπεδο πλήκτρο, που διαθέτει ελλειπτικό σχήμα και το οποίο ενσωματώνει αισθητήρα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων που είναι συμβατός με το πρότυπο FIDO.
Οι νέες συσκευές είναι αδιάβροχες –ικανοποιούν τις προδιαγραφές IP68- με την Sony να αφήνει εκτεθειμένη την υποδοχή microUSB2.0 καθώς και την υποδοχή για τα ακουστικά (3.5mm). Αν και οι ακάλυπτες υποδοχές βρίσκονταν και στην προηγούμενη γενιά, η εταιρεία προχώρησε ένα βήμα παραπάνω απομακρύνοντας τους ακροδέκτες (pogo pins) για την σύνδεση των κινητών με dock φόρτισης.
Στην πάνω πλευρά, και των δύο συσκευών υπάρχει η ακάλυπτη υποδοχή 3,5 χιλιοστών για τα ακουστικά, μαζί με ένα πόρο μικροφώνου. Στην κάτω πλευρά, παρατηρούμε την υποδοχή microUSB2.0, που επίσης είναι ακάλυπτη, παρόλο που και οι δύο συσκευές είναι αδιάβροχες, μαζί με ένα πόρο μικροφώνου επίσης (στην περίπτωση του Xperia Z5 Compact).
Στην περίπτωση του Xperia Z5, η υποδοχή microUSB2.0 συνοδεύεται από μία υποδοχή για κορδονάκι. Η υποδοχή για κορδονάκι, στην περίπτωση του Xperia Z5 Compact βρίσκεται χαμηλά στην αριστερή πλευρά. Στην πρόσοψη και στο πάνω μέρος και των δύο συσκευών υπάρχει ένα LED ειδοποιήσεων (αριστερά στο Xperia Z5 και δεξιά στο Xperia Z5 Compact), διάφοροι αισθητήρες καθώς και η κάμερα των 5,1 Megapixels που υποστηρίζει λήψη video ανάλυσης 1080p.
Sony Xperia Z5 Compact
Οι χρήστες και των δύο συσκευών, μπορούν να απολαμβάνουν στερεοφωνικό ήχο, από δύο αρκετά καλής απόδοσης ηχεία με ιδιαίτερα διακριτικό σχεδιασμό, που βρίσκονται στο πάνω και κάτω τμήμα της πρόσοψης.
Αριστερά, και στις δύο περιπτώσεις, παρατηρείται ένα καπάκι (σημαντικά μεγαλύτερο σε μέγεθος στην περίπτωση του Xperia Z5 Compact), που κρύβει και να προστατεύει τις υποδοχές microSD και nanoSIM. Στην δεξιά πλευρά, παρατηρούμε το νέο πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης που φιλοξενεί και τον αισθητήρα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, το πλήκτρο της αυξομείωσης της έντασης του ήχου καθώς και το πλήκτρο για το κλείστρο της κάμερας.
Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι στην περίπτωση –τουλάχιστον- του Xperia Z5, το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης του ήχου βρίσκεται χαμηλά και σε άβολη θέση (θα προτιμούσαμε να βρίσκεται ψηλότερα). Όσον αφορά στον αισθητήρα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, βρίσκεται σε εξαιρετικά βολική θέση, είναι ιδιαίτερα απλός στην ρύθμιση του και εξαιρετικά αποτελεσματικός.
Στην πλάτη, εντοπίζουμε μία μεγάλη επιφάνεια από επεξεργασμένο ανθεκτικό γυαλί, τα λογότυπα Xperia, Sony και NFC καθώς και τον φακό της κάμερας των 23 Megapixels με το LED flash που δεν εξέχει.
Sony Xperia Z5 Compact vs Xperia Z5
Προδιαγραφές
Όπως αναφέραμε, οι τρεις νέες συσκευές της σειράς Sony Xperia Z5, διαθέτουν παρόμοιες προδιαγραφές όσον αφορά στο hardware και ελάχιστες διαφορές. Έτσι, και οι τρεις συσκευές, δηλαδή τα Sony Xperia Z5 και Z5 Compact όσο και το μεγαλύτερο σε διαστάσεις αδερφάκι τους, Xperia Z5 Premium, βασίζονται στο κορυφαίο αυτή την περίοδο SoC της Qualcomm, Snapdragon 810 το οποίο μεταξύ άλλων ενσωματώνει dual quad-core επεξεργαστή, με ένα τετραπύρηνο άρθρωμα Cortex-A57 χρονισμένο στο GHz, ένα τετραπύρηνο άρθρωμα Cortex-A53 με συχνότητα λειτουργίας GHz, τον επεξεργαστή γραφικών Adreno 430, WiFi 802.11a/b/g/n/c dual-band , 4G LTE Cat.6 modem καθώς και Bluetooth v4.1.
Οι συσκευές επίσης ενσωματώνουν GPS, NFC, WiFi hotspot, WiFi Direct, DLNA, FM radio κ.ά. Ο αποθηκευτικός χώρος προσφέρει χωρητικότητα 32GB και είναι επεκτάσιμος έως και κατά 200GB, χρησιμοποιώντας κάρτα μνήμης microSD. Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο συσκευές που αποτελούν το επίκεντρο της αξιολόγησης μας, είναι ότι στην περίπτωση του Xperia Z5, η RAM έχει μέγεθος 3GB ενώ στην περίπτωση του Xperia Z5 Compact έχει μέγεθος 2GB.
Μία ακόμη σημαντική διαφορά, πέρα από την οθόνη και τις διαστάσεις, για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω, είναι ότι το Xperia Z5 διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 2900mAh ενώ το Xperia Z5 Compact μπαταρία χωρητικότητας 2700mAh.
Οθόνη
Οι οθόνες και στις δύο περιπτώσεις είναι χάρμα οφθαλμών. Είναι από τις λίγες φορές που κατά την διάρκεια αξιολόγησης κάποιας συσκευής μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η οθόνη του κινητού βρίσκεται… πάνω από την γυάλινη προστασία.
Το Sony Xperia Z5 διαθέτει οθόνη 5,2 ιντσών τεχνολογίας LCD IPS ανάλυσης 1080 x 1920 pixels ενώ έχει διαστάσεις 146 x 72 x 7,3 χιλιοστά και βάρος 154 γραμμαρίων.
Το Xperia Z5 Compact από την άλλη, είναι πιο μικρό σε διαστάσεις, αλλά και πιο παχουλό (127 x 65 x 8,9 χιλιοστά) και έχει βάρος 138 γραμμαρίων. Η οθόνη του έχει διαγώνιο 4,6 ιντσών και υποστηρίζει ανάλυση 720 x 1280 pixels. Και στις δύο περιπτώσεις, η Sony έχει εφαρμόσει τις τεχνολογίες Triluminos και X-Reality for Mobile για καλύτερη, πιο ζωντανή απόδοση των χρωμάτων και υψηλότερη αντίθεση.οι δύο οθόνες είναι εντυπωσιακές από άποψη ευκρίνειας, χρωματικής απόδοσης και αντίθεσης, αρκετά φωτεινές και με πολύ καλή απόδοση κάτω από το φως του ήλιου[/quotep]
Θα τολμούσαμε να πούμε ότι η οθόνη του Xperia Z5 Compact είναι καλύτερα ρυθμισμένη εργοστασιακά, με το λευκό να είναι σωστότερο. Αντίθετα, στην περίπτωση του Xperia Z5, η οθόνη ήταν πιο “θερμή” και χρειάστηκε να επέμβουμε στην ισορροπία λευκού για να την φέρουμε στα μέτρα μας. Όπως αναφέραμε, προσφέρεται επίσης δυνατότητα βελτίωσης των εικόνων και των βίντεο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία X-Reality for Mobile, που θα βρείτε στις ρυθμίσεις για την οθόνη.
Αν και η επιλογή “X-Reality for Mobile” είναι ιδανική, αν θέλετε ακόμα πιο ζωντανά χρώματα, μπορείτε να επιλέξετε την “Πολύ ζωντανή λειτουργία”. Όσον αφορά στην ανάλυση της οθόνης του Xperia Z5 Compact, οι κάτοχοι του δεν πρόκειται καν να ασχοληθούν μαζί της όπως έγινε και με εμάς, αφού τα εικονοστοιχεία είναι πολύ μικρά για να τα αντιληφθούν με γυμνό μάτι όσο κοντά και να φέρουν την οθόνη στα μάτια τους. Η πυκνότητα των εικονοστοιχείων ανά ίντσα είναι 323ppi, παρόμοια δηλαδή με εκείνη της οθόνης Retina του iPhone 6s, αν βεβαίως σας λέει κάτι αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο οθόνες είναι εντυπωσιακές από άποψη ευκρίνειας, χρωματικής απόδοσης και αντίθεσης, αρκετά φωτεινές και με πολύ καλή απόδοση κάτω από το φως του ήλιου.
Κάμερα
Τόσο το Xperia Z5 όσο και το μικρό αδερφάκι του είναι εξοπλισμένα με εμπρόσθια κάμερα που βασίζεται σε αισθητήρα Exmor R των 5,1 Megapixels για υψηλής ποιότητας selfies και βιντεοσυζητήσεις (1080p). Η απόδοση της είναι πολύ καλή, ενώ ακόμα και σε συνθήκες με μέτρια επίπεδα φωτισμού. Μετά από πολύ καιρό, η Sony αποφάσισε να αυξήσει έστω και κατά 15% την ανάλυση του αισθητήρα Exmor RS (1/2,3”) για να προσφέρει μία κάμερα στα 23 Megapixels, η οποία συνεπικουρείται από βελτιωμένο, σύμφωνα με την εταιρεία, σύστημα φακών G Lens (F/2.0) και τον επεξεργαστή εικόνας BIONZ.
Η νέα κάμερα, που είναι όμοια και στις δύο συσκευές της Sony, προσφέρει την ταχύτερη αυτόματη εστίαση στην αγορά (0,03 δευτερόλεπτα) με 192 σημεία εστίασης ενώ έχει εξαιρετική απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Πέρα από δυνατότητα λήψης video σε ανάλυση 4K, η κάμερα φέρει επιπλέον και τις τεχνολογίες Intelligent Active Mode και Steadyshot μαζί με 5x Clear Image Zoom για καλύτερες λήψεις, σε όλες τις συνθήκες. Όσον αφορά στο ISO, στην περίπτωση της λήψης video, ανεβαίνει έως στα 3200 ενώ στην περίπτωση των φωτογραφιών “τερματίζει” στα 12.800. Όσον αφορά στην λήψη video, υποστηρίζεται High-Res audio.
Το λογισμικό, που είναι όμοιο και στις δύο περιπτώσεις, είναι παρόμοιο με αυτό που γνωρίσαμε στο Xperia Z3 και είναι ιδιαίτερα πλούσιο, με μπόλικες παραμέτρους και ρυθμιστικά καθώς και με αρκετές ειδικές εφαρμογές να χρησιμοποιήσετε –μπορείτε να κατεβάσετε ακόμα περισσότερες- για να εφαρμόσετε διάφορα εφέ, όπως επαυξημένης πραγματικότητας κ.ά.
Με κατά 15% υψηλότερης ανάλυσης αισθητήρα, που τώρα πυροβολεί στα 23 Megapixels, με βελτιωμένο σύστημα φακών G Lens και με αυτόματη εστίαση που αδυνατεί να συλλάβει το μάτι, σε μόλις 3 εκατοστά του δευτερολέπτου –και εφόσον εκμεταλλευτείτε την Αυτόματη Λειτουργία- μπορείτε να τραβήξετε πολύ ωραίες, γεμάτες λεπτομέρεια και φυσικό χρώμα φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης 5520 x 4140 pixels.
Και τα δύο κινητά εστιάζουν ταχύτατα ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, και τα αποτελέσματα είναι από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει σε smartphones, ενώ το ίδιο μπορούμε να ισχυριστούμε και για την ποιότητα video, είτε πρόκειται για video ανάλυσης 1080p στα 60fps, είτε για video ανάλυσης 4K. Η ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας επίσης λειτουργεί θαυμάσια.τα αποτελέσματα είναι από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει σε smartphones[/quotep]
Αν από το πλούσιο λογισμικό, επιλέξετε την αυτόματη λειτουργία, γνωστή παλαιότερα και ως Superior Auto+, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το κινητό θα έχει εξαιρετική απόδοση, σε όλες τις συνθήκες και σε όλες περιπτώσεις, αφού επιλέγει αυτόματα τις βέλτιστες ρυθμίσεις. Αν παρόλα αυτά θέλετε να εξερευνήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες της συσκευής σας, και έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες σας, τότε σας περιμένει η χειροκίνητη λειτουργία με ακόμα περισσότερες δυνατότητες και ρυθμίσεις.
Το μεγαλύτερο ζήτημα που εντοπίσαμε, είναι ότι παρόλο που το κινητό εστίαζε πολύ εύκολα και γρήγορα, το λογισμικό δεν μας επέτρεπε να εστιάσουμε χειροκίνητα με βέλτιστο τρόπο, κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Επίσης, για να φορτώσει η εφαρμογή της κάμερας έπρεπε να περάσουν δύο με τρία δευτερόλεπτα, κάτι που επίσης ήταν εκνευριστικό.
Λογισμικό
Σε αντίθεση με όσα περιμέναμε, το λογισμικό στα Sony Xperia Z5 και Xperia Z5 Compact που βασίζεται στο Android 5.1.1 Lollipop ήταν απλούστερο σε σχέση με το παρελθόν και περισσότερο κοντά στην “stock”έκδοση του Android της Google από ποτέ άλλοτε.
Το λογισμικό, που δεν έχει την παραμικρή διαφορά ανάμεσα στις δύο συσκευές, βασίζεται στην έκδοση 5.1.1 Lollipop του Android, αλλά σε σχέση με το παρελθόν έχει πολλές περισσότερες ομοιότητες με την stock έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος της Google.
Παρά την αλλαγή στην στρατηγική, και ορισμένες νέες πινελιές φρεσκάδας εδώ και εκεί, η Sony έχει διατηρήσει πολλές από τις γνωστές εφαρμογές της που έχουν στόχο να προσφέρουν υψηλό επίπεδο ψυχαγωγίας καθώς και βελτιωμένη παραγωγικότητα ενώ δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και τις μίνι εφαρμογές για multitasking. Πέρα λοιπόν από της εφαρμογές Μουσική, Άλμπουμ, Βίντεο και PSN, που διακρίνεται στις εφαρμογές PlayStation και PS Music, όπου PS Music σημειώστε Spotify, υπάρχει η εφαρμογή What’s New, με διάφορες προτάσεις της Sony για εφαρμογές και παιχνίδια, η εφαρμογή SocialLife για ειδήσεις και νέα, η εφαρμογή Lifelog, για την παρακολούθηση της φυσικής σας κατάστασης, του ύπνου σας και της προόδου σας.
Υπάρχει ακόμα η εφαρμογή Movie Creator για την αυτόματη δημιουργία ταινιών με βάση τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήξατε, η εφαρμογή Λειτουργία Σκίτσων για να σκιτσάρετε ή να κρατάτε σημειώσεις, η εφαρμογή TrackID για την αναγνώριση μουσικής καθώς και την εφαρμογή Xperia Lounge για να ανακαλύπτετε μουσική, ταινίες, εφαρμογές και παιχνίδια και να λαμβάνετε μέρος σε διαγωνισμούς και άλλα. Επίσης θα βρείτε εφαρμογές όπως το AVG Protection, το Wisepilot for Xperia και μερικές εφαρμογές ακόμη, κυρίως της Google.
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις, προσφέρονται διάφοροι τρόποι σύνδεσης της συσκευής σας με άλλες συσκευές, όπως με tablet, με τηλεόραση, με υπολογιστή ή με χειριστήριο Dual Shock και έχετε δυνατότητα επιλογής θέματος για να παραμετροποιήσετε την εμφάνιση της συσκευής σας από μία πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Επίσης προσφέρονται και άλλες δυνατότητες εξατομίκευσης, όπως η δυνατότητα αλλαγής της ταπετσαρίας, του ρολογιού στην οθόνη κλειδώματος και των εικονιδίων που θα εμφανίζονται στην γραμμή κατάστασης καθώς και του μεγέθους των εικονιδίων στην κεντρική οθόνη.
Επίσης υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της ισορροπίας λευκού καθώς και του κορεσμού των χρωμάτων στις εικόνες και στα βίντεο ενώ υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης της λειτουργίας χρήσης με γάντια. Υποστηρίζεται επίσης double tap to wake. Ακόμα, προσφέρονται διάφορες λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως οι λειτουργία χαμηλής μπαταρίας, η λειτουργία Stamina καθώς και η λειτουργία Ultra Stamina.
Το μοναδικό αρνητικό που εντοπίσαμε, ήταν ότι καμιά φορά το λογισμικό έδειχνε σημάδια... παιδικών ασθενειών, με την έννοια ότι διαπιστώσαμε “lag”. Παρόλα αυτά, είμαστε σίγουροι ότι η Sony θα επέμβει και θα διορθώσει την συμπεριφορά του λογισμικού.
Επιδόσεις
Όπως ήταν φυσιολογικό, οι επιδόσεις των νέων μοντέλων της σειράς Xperia Z5 βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες. Με το λογισμικό βελτιστοποιημένο και απαλλαγμένο από επιβαρυντικά πρόσθετα, είχαμε την εντύπωση ότι όλες οι κινήσεις μας θα συνοδεύονταν από ταχύτατη ανταπόκριση, χωρίς καθυστερήσεις και με την αμεσότητα που περιμένεις από μία τέτοια συσκευή.
Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώσαμε καθυστερήσεις και “lag” ενώ κάποιες φορές, ορισμένες εφαρμογές, όπως της κάμερας, αργούσαν να εκκινήσουν για δύο, τρία δευτερόλεπτα. Θα περίμενε κανείς, ότι μετά από τόσο καιρό με το “Lollipop”, η Sony θα είχε ξεπεράσει τέτοια ζητήματα, αλλά από ότι φαίνεται έχουμε να κάνουμε με μία νέα αρχή. Το σερφάρισμα στο Internet πάντως ήταν απολύτως ομαλό ενώ και το gaming ήταν απολαυστικό, χωρίς framedrops ή κολλήματα. Η αναπαραγωγή επίσης video ανάλυσης 4K ήταν αψεγάδιαστη.
Οι κυνηγοί των επιδόσεων και τα performance freaks θα βρουν ενδεχομένως κάτι, κυρίως στα χαρτιά που θα… πατήσουν για να μειώσουν την εικόνα των νέων Xperia smartphones, ωστόσο στην πράξη και σε πραγματικά σενάρια χρήσης, κάθε ισχυρισμός τους απλώς δεν αποδεικνύεται. Ακόμα και τα μικρά θεματάκια που συναντήσαμε, σύντομα θα αποτελούν παρελθόν. Ένα ακόμα σημείο που δίνει πόντους στην συνολική εικόνα των δύο νέων ναυαρχίδων της Sony είναι η πολύ καλή αυτονομία τους.
Και οι δύο συσκευές είχαν παρόμοια απόδοση στον συγκεκριμένο τομέα -τουλάχιστον στην δική μας περίπτωση- με την αυτονομία να ξεπερνάει την μιάμιση μέρα, χωρίς την χρήση της τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας Stamina. Με την χρήση της συγκεκριμένης λειτουργίας εξοικονόμησης ενέργειας, ενδεχομένως οι δύο μέρες αυτονομίας να είναι εφικτές ενώ με την χρήση της λειτουργίας “Ultra Stamina”, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι σε περίπτωση ανάγκης, το κινητό σας δεν θα σας εγκαταλείψει.
Συμπέρασμα
Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσεις ελαττώματα που πραγματικά θα μείωναν την αξία των δύο νέων συσκευών της Sony, Xperia Z5 και Xperia Z5 Compact. Και οι δύο κάλυψαν σε εξαιρετικό βαθμό τις απαιτήσεις μας και σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχτηκαν ανώτερες των προσδοκιών μας.
Με υπέροχο, απέριττο και διαχρονικό design, με μπόλικο χαρακτήρα και σπουδαία χαρακτηριστικά, τα δύο νέα Xperia που μόλις έφτασαν στην Ελληνική αγορά αξίζουν και με το παραπάνω να βρίσκονται στις σκέψεις σας για την επόμενη αγορά σας.
Τα βασικά μειονεκτήματα περιορίζονται στην απουσία δυνατότητας ασύρματης φόρτισης –αλλά και ταχείας φόρτισης- και στην τιμή. Το Sony Xperia Z5 θα έχει πάντως πολύ δυσκολότερη πορεία στην αγορά, επειδή ο ανταγωνισμός είναι σημαντικά ισχυρότερος. Μην ξεχνάμε ότι πέρα από τις προτάσεις της Apple, έχει να αντιμετωπίσει κορυφαίες συσκευές όπως τα Samsung Galaxy S6 και S6 edge, το HTC One M9, το LG G4 κ.ά.
Αν και η χρήστες δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κινητά με μεγάλες οθόνες, το Sony Xperia Z5 Compact φαινομενικά θα έχει ευκολότερη... πορεία στην αγορά, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού. Είναι σίγουρα μοναδικό στο είδος του και το καλύτερο μικρό... ever.
Μας άρεσε
* Design
* Οθόνη
* Λογισμικό
* Κάμερες
* Λήψη video 4Κ
* Αδιάβροχο
* Δύο ηχεία στην πρόσοψη
Δεν μας άρεσε
* Χωρητικότητα μπαταρίας
* Δεν υποστηρίζεται ασύρματη φόρτιση
* Δεν υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση
* Τιμή