Ένα εξάμηνο μετά την παρουσίαση του Xperia Z2, η Sony ανακοίνωσε τρεις νέες συσκευές που ανήκουν στη σειρά Xperia Z3, και όπως ήταν αναμενόμενο ανάμεσα σε αυτές βρισκόταν και ο αντικαταστάτης του. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής παρουσίασε το Sony Xperia Z3 Compact, το Xperia Z3 Compact Tablet καθώς και το Xperia Z3, το οποίο αποτελεί και το κεντρικό θέμα της δοκιμής μας.
Δεν φέρνει κάτι το συνταρακτικά νέο που να δικαιολογεί την αναβάθμιση για τους κατόχους του Xperia Z2, της προηγούμενης ναυαρχίδας της εταιρείας (αμφιβάλλουμε εξάλλου ότι θα ήθελε κάτι τέτοιο η Sony, δεδομένου ότι συνεχίζει να πωλείται κανονικά), ωστόσο η αναβάθμιση θα λέγαμε ότι κατά μεγάλο ποσοστό δικαιολογείται για τους χρήστες του Xperia Z1 ή του Xperia Z (ακόμα περισσότερο).
To Xperia Z3 πάντως έχει βελτιωθεί σε ορισμένους τομείς (π.χ διαθέτει ισχυρότερο επεξεργαστή), ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία έχει κάνει προσπάθεια να διευθετήσει ορισμένα ζητήματα που είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη ναυαρχίδα της, μεταξύ των οποίων είναι η φωτεινότητα της οθόνης ή η εργονομία (είναι κομψότερο και “κάθεται” καλύτερα στο χέρι).
Αισθητική – Ποιότητα κατασκευής
Η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο για ακόμη μία φορά. Κατά την προσωπική μου άποψη πάντως, την ώρα που το Xperia Z3 είναι πιο όμορφο και καλαίσθητο χάρη στο στρογγυλεμένο πλαίσιο, δείχνει “φθηνότερο” και σου δίνει την αίσθηση ότι είναι λιγότερο στιβαρό από τους προκατόχους του. Τα Sony Xperia Z1 και Xperia Z2 έδιναν την αίσθηση ότι πρόκειται για δύο πολύ στιβαρές κατασκευές, εξαιτίας του χοντρού, μονοκόμματου μεταλλικού πλαισίου που διέθεταν. Στο Sony Xperia Z3 μοιάζει σαν να ήθελε η Ιαπωνική εταιρεία να διευθετήσει ορισμένα ζητήματα, με βασικό στόχο να προσφέρει κάτι που θα δείχνει το ίδιο ποιοτικό αλλά που θα της στοιχίζει λιγότερο να το κατασκευάσει.
Η εταιρεία φαίνεται λοιπόν πως ήθελε να δημιουργήσει ένα πιο όμορφο, απέριττο και σύγχρονο σύνολο (για αυτό στρογγύλεψε το μεταλλικό πλαίσιο), με μειωμένο βάρος (μείωσε το πάχος του μεταλλικού πλαισίου ώστε ο χειρισμός να είναι ευκολότερος και οι τσέπες να μην… σακουλιάζουν) και παράλληλα ανθεκτικό με την εταιρεία να προσαρμόζει στο πλαίσιο πλαστικούς προφυλακτήρες (bumpers) στις γωνίες. Παρόλα αυτά με την προσθήκη του πλαστικού στο πλαίσιο, κατέστρεψε κατά την άποψη μου την συμπαγή δομική μεταλλική συνέχεια που χαρακτήριζε τα Xperia Z1 και Z2. Ίσως με τους "bumpers" να αποφεύγονται κάποια χτυπήματα ή γρατσουνιές αλλά και οι “γωνίες” παραμένουν πλαστικές, πώς να το κάνουμε;
Ευτυχώς, τα διάφορα “κενά” ανάμεσα στα στοιχεία που απαρτίζουν το κινητό φαίνεται πως έχουν μειωθεί, και αυτό δείχνει μεγάλη ακρίβεια και πρόοδο στην μέθοδο συναρμολόγησης. Οι καμπύλες και το στρογγυλεμένο πλαίσιο είναι καλοδεχούμενες αλλαγές από άποψη αισθητικής που επιπλέον συνεισφέρουν στην αίσθηση όταν το κρατάς, αλλά το κινητό γλιστράει ευκολότερα από ότι στο παρελθόν.
Η Sony διατήρησε το ανθεκτικό γυαλί στην πρόσοψη και στο πίσω μέρος. Και σε αυτή τη περίπτωση η προέλευση του γυαλιού είναι απροσδιόριστη (δεν ξέρουμε αν είναι Gorilla Glass, Dragontrail ή άλλης προέλευσης) ωστόσο δεν έχουμε παρά να εμπιστευτούμε την Sony για την ανθεκτικότητα του. Δεν καταλαβαίνει πάντως από χαρακιές ή γρατσουνιές αφού το δοκιμάσαμε. Ένα σημείο που αξίζει να σημειωθεί και αφορά στην αισθητική, είναι τα δύο ηχεία που διαθέτει στη πρόσοψη. Στο Xperia Z2, ήταν διακριτικά και σχεδόν “κρυμμένα” (μάλιστα ακριβώς αυτή η σχεδίαση έχει μεταφερθεί και στο Xperia Z3 Tablet Compact) αλλά στο Xperia Z3 είναι άκομψα, μετέωρα και προφανή, με συνηθισμένη εμφάνιση.
Το νέο Xperia Z3 καλύπτει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές όσο αφορά στον αντοχή του στη σκόνη ή στο νερό σε σχέση με τον προκάτοχο του. Η νέα ναυαρχίδα της Sony καλύπτει τις προδιαγραφές IP68 και έτσι είναι ανθεκτικό στη σκόνη ενώ μπορεί να αντέξει μέσα στο νερό (όχι στο θαλασσινό) σε βάθος μεγαλύτερο του ενός μέτρου για 30 λεπτά.
Γενικώς έχουμε να κάνουμε με μία πολύ όμορφη και αρκετά ποιοτική συσκευή, η οποία όμως αποτυγχάνει να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό δανειζόμενη στοιχεία που έχουμε δει σε κινητά της Apple ή της Xiaomi. Τα προηγούμενα μοντέλα είχαν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα αλλά το συγκεκριμένο κινητό σου δίνει την εντύπωση ότι “κάπου το έχεις ξανασυναντήσει”. Είναι σίγουρα πιο όμορφο και ποιοτικό από κάποιες δημοφιλείς Κορεάτικες κατασκευές αλλά αν τα περιθώρια γύρω από την οθόνη ήταν περισσότερο “μαζεμένα” θα ήταν ακόμα πιο ελκυστικό.
Χαρακτηριστικά
Στην πρόσοψη και ανάμεσα στα δύο ηχεία που προσφέρουν στερεοφωνικό ήχο δεσπόζει η οθόνη των 5.2 ιντσών. Πρόκειται για μία οθόνη που έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτή που διαθέτει το Xperia Z2, αλλά έρχεται βελτιωμένη σε ορισμένα σημαντικά σημεία, όπως στον τομέα της χρωματικής απόδοσης και στην φωτεινότητα. Πάνω και κάτω από αυτή υπάρχουν τα δύο ηχεία της συσκευής. Το πάνω έχει διπλό ρόλο, αφού είναι και το ακουστικό ενώ στο εσωτερικό του βρίσκεται το LED για τις ειδοποιήσεις (με κάποια εφαρμογή τρίτου μπορείτε να παραμετροποιήσετε τον χρωματισμό του).
Δίπλα από το ακουστικό υπάρχουν διάφοροι αισθητήρες (εγγύτητας κ.ά) και η εμπρόσθια κάμερα για selfies και βίντεο-συζητήσεις (π.χ. μέσω Skype). Η κάμερα βασίζεται σε αισθητήρα 2.2 Megapixels και επιτρέπει τη λήψη video σε ανάλυση 1080p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
Στην πάνω πλευρά εντοπίζουμε την υποδοχή 3.5 χιλιοστών για τα ακουστικά/ hands-free που είναι ακάλυπτη όπως και στη περίπτωση των προκάτοχών του, χωρίς να θυσιάζεται η αδιαβροχοποίηση. Δίπλα της υπάρχει ένας πόρος μικροφώνου. Η κάτω μεριά είναι ελεύθερη από λειτουργικά στοιχεία. Αριστερά, και στο κέντρο της κατασκευής εντοπίζουμε τα “pogo pins” για τη σύνδεση του κινητού με την βάση φόρτισης που προσφέρει η Sony ενώ λίγο πιο πάνω υπάρχει ένα κάλυμμα-πτερύγιο (από μέσα έχει ειδικό λάστιχο, σαν φλάντζα) που ασφαλίζει την υποδοχή microUSB2.0. Χαμηλά στην ίδια πλευρά έχουμε μία υποδοχή για κορδόνι.
Στη δεξιά πλευρά διακρίνουμε μία γνώριμη διάταξη πλήκτρων για συσκευή της Sony αυτής της κατηγορίας. Έτσι, έχουμε στο πάνω μέρος ένα κάλυμμα-πτερύγιο που ασφαλίζει και προστατεύει τις υποδοχές microSD και Nano SIM (στο video από απροσεξία αναφέρουμε ότι πρόκειται για microSIM), το κλασικό πια –σήμα κατατεθέν- στρογγυλό μεταλλικό πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης που μοιάζει με κορώνα ρολογιού, λίγο πιο κάτω έχουμε το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης του ήχου και χαμηλά το πλήκτρο για την ενεργοποίηση της κάμερας που αναλαμβάνει και τη λειτουργία του κλείστρου.
Στο πίσω μέρος της κατασκευής που καλύπτεται από ανθεκτικό γυαλί αγνώστου προέλευσης βρίσκεται η κύρια κάμερα του Xperia Z3, η οποία διαθέτει γνώριμα από το παρελθόν χαρακτηριστικά και η οποία συνοδεύεται από μονό LED flash. Η κάμερα κάνει χρήση ενός Sony BSI αισθητήρα στα 20.7 Megapixels και το σύστημα φακών είναι τύπου G Lens. Οι διαστάσεις του Sony Xperia Z3 είναι 146 x 72 x 7.3 χιλιοστά και το βάρος του είναι 152 γραμμάρια.
Hardware
Το κορυφαίο κινητό της Sony βασίζεται στο Qualcomm Snapdragon 801 SoC (MSM8974AC), το οποίο στο εσωτερικό του - μεταξύ άλλων- διαθέτει τον επεξεργαστή Krait 400 με τέσσερις πυρήνες γενικής χρήσης χρονισμένους στα 2.5GHz και το υποσύστημα γραφικών Adreno 330 (ελαφρώς ταχύτερο λοιπόν του Xperia Z2).
Το SoC συνοδεύεται από 3GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου (υπάρχει και έκδοση με 32GB αν και δεν κυκλοφορεί επίσημα στην χώρα μας) που επεκτείνεται με την χρήση κάρτας μνήμης τύπου microSD έως και κατά 128GB.
Διαθέτει WiFi 802.11a/b/g/n/ac dual-band, WiFi direct, WiFi hotspot, Bluetooth 4.0, GPS (υποστηρίζονται A-GPS, Glonass και Beidu), FM radio, NFC και DLNA ενώ διαθέτει υποδοχή microUSB v2.0 που υποστηρίζει MHL 3 ενώ υποστηρίζονται και τα χαρακτηριστικά USB On-the-go και USB Host.
Όπως είναι κατανοητό, ο εξοπλισμός του Sony Xperia Z3 σε επίπεδο hardware είναι ιδιαίτερα σπουδαίος. Βεβαίως και θα θέλαμε επιπλέον IR blaster ή να βασίζεται σε κάποιο περισσότερο σύγχρονο και ισχυρό chipset σαν αυτό που βασίζεται το Galaxy Note 4 (Snapdragon 805) ωστόσο όπως είναι τα πράγματα, η ναυαρχίδα της Sony μπορεί να καλύψει τον σημερινό απαιτητικό χρήστη. Επειδή το Sony Xperia Z3 είναι λεπτότερο του Xperia Z2, διαθέτει αναγκαστικά μικρότερης χωρητικότητας μπαταρία στα 3100mAh (το Xperia Z2 διέθετε μπαταρία 3200mAh) αλλά η διαφορά δεν είναι μεγάλη, ενώ και η αυτονομία είναι αρκετά καλή (περίπου μιάμιση μέρα).
Οθόνη
Όπως αναφέραμε η οθόνη είναι LCD IPS και έχει την φροντίδα της Sony, η οποία έχει χρησιμοποιήσει επιπλέον τις τεχνολογίες Triluminos, X-Reality for Mobile και Live Color LED (συνδυάζει πράσινο και κόκκινο φώσφορο με μπλε LEDs για να προσφέρει ακόμα καλύτερη ομοιομορφία χωρίς να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια) για να αυξήσει σημαντικά το χρωματικό εύρος, και το κατάφερε με επιτυχία.
Πράγματι η οθόνη του Sony Xperia Z3 είναι μία πολύ καλή οθόνη, με πολύ ζωντανά χρώματα (πιο κορεσμένα από αυτά της οθόνης του Xperia Z2), πολύ καλή αντίθεση και ιδιαίτερα υψηλή φωτεινότητα (πολύ υψηλότερη από τη φωτεινότητα που επιδείκνυε η οθόνη του Xperia Z2, ίσως και δύο φορές πιο φωτεινή) που καθιστά τη λειτουργία του κινητού ακόμα και έξω στον ήλιο. Το λευκό χρώμα είναι πολύ καλό, ενώ και τα μαύρα είναι πολύ καλά για μία οθόνη του είδους και επομένως η παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών είναι μία απολαυστική θα λέγαμε εμπειρία (σε αυτό βοηθάει και ο καλός ήχος).
Όπως αναφέραμε, πρόκειται για μία οθόνη LCD IPS, η οποία έχει διαγώνιο 5.2 ίντσες και υποστηρίζει ανάλυση 1080 x 1920 pixels (424ppi). Η ανάλυση μπορεί να μην είναι η υψηλότερη που υπάρχει στην αγορά –αρκετοί κατασκευαστές έχουν προτιμήσει οθόνες WQHD (2560 x 1440 pixels)- ταιριάζει όμως στην συγκεκριμένη διαγώνιο.
Αν είστε περισσότερο απαιτητικοί, η Sony προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να επέμβει στην οθόνη και έτσι πέρα από την φωτεινότητα, μπορεί να ρυθμίσει και την ισορροπία λευκού ή ακόμα και να επιλέξει τον κορεσμό των χρωμάτων ανάμεσα από τρεις επιλογές (π.χ απενεργοποιώντας το X-Reality for Mobile και επιλέγοντας τη ρύθμιση “Πολύ ζωντανή λειτουργία”). Επίσης μπορεί να παρέμβει στην ευαισθησία της ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιήσει με γάντια ενώ επιπλέον με διπλό tap, και εφόσον η συσκευή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, μπορεί να ενεργοποιήσει το κινητό του. Συνοψίζοντας, η οθόνη του Xperia Z3 είναι η καλύτερη οθόνη που έχουμε συναντήσει σε smartphone της Ιαπωνικής εταιρείας.
Κάμερα
Τόσο οι δυνατότητες της δευτερεύουσας, εμπρόσθιας κάμερας όσο και αυτές της κύριας κάμερας στο πίσω μέρος είναι παρόμοιες με αυτές των αντίστοιχων λύσεων στο Xperia Z2. Σημαντικές αλλαγές δεν υπάρχουν στον τομέα του hardware αλλά η εταιρεία έχει προσπαθήσει και έχει καταφέρει να βελτιώσει το λογισμικό σημαντικά. Παρόλα αυτά και ενώ ο βαρύς οπλισμός του ανταγωνισμού διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, η Sony συνεχίζει με ψηφιακό σταθεροποιητή εικόνας, με αρκετά καλά παρόλα αυτά αποτελέσματα.
Το Sony Xperia Z3 διαθέτει στη πρόσοψη κάμερα με αισθητήρα 2.2 Megapixels, η οποία τραβάει 1080p video με 30 καρέ το δευτερόλεπτο και προσφέρει ικανοποιητικές για τη κατηγορία της φωτογραφίες και video. Θα θέλαμε να διαθέτει πιο ευρυγώνιο φακό ώστε να χωράει περισσότερη πληροφορία, αλλά γενικώς μείναμε ικανοποιημένοι.
Η κύρια κάμερα βασίζεται σε αισθητήρα BSI (Exmor RS, 1/2.3”) 20.7 Megapixels της εταιρείας, με σύστημα φακών G Lens (26mm, f/2.0) και επεξεργαστή εικόνας BIONZ.
Προσφέρει φωτογραφίες ανάλυσης 5248 х 3936 pixels καθώς και ανάλυσης 5248 x 2952 pixels σε κάδρο 16:9 ενώ μπορεί να τραβήξει video 1080p στα 60fps, 720p στα 120fps (για την εφαρμογή αργής κίνησης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστό app) καθώς και video ανάλυσης 4K (2160p) στα 30fps (θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε επίσης ξεχωριστό app).
Η απόδοση της κύριας κάμερας είναι πολύ καλή, και μας εντυπωσίασε για το επίπεδο λεπτομέρειας που προσφέρει. Έχει κάποια ελαττώματα ακόμη, αλλά στην πλειοψηφία τους οι χρήστες θα μείνουν πολύ ικανοποιημένοι. Στην πλήρη ανάλυση, και στη χειροκίνητη ρύθμιση, παρατηρήσαμε ορισμένα ζητήματα υπερέκθεσης ενώ δεν απουσιάζει κόκκος (θόρυβος) σε περιπτώσεις που το αντικείμενο είναι υποφωτισμένο ή σε σκιές. Στα πλεονεκτήματα πάντως συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα χρήσης ISO έως και 12330, κάτι που βεβαίως βοηθάει αρκετά σε ορισμένες περιπτώσεις.
Λογισμικό
Το λογισμικό βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα της Google, Android 4.4.4 KitKat (έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία ότι θα αναβαθμιστεί το ταχύτερο δυνατόν σε Android 5.0 Lolipop) αλλά από “πάνω” η εταιρεία έχει προσαρμόσει το δικό της UI, το οποίο βεβαίως δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτό που συναντήσαμε παλαιότερα στα Xperia Z1 και Xperia Z2 (και επομένως δεν θα επεκταθούμε ιδιαίτερα) αν και διαθέτει ορισμένες προσθήκες και βελτιώσεις, που η εταιρεία φαίνεται πως τουλάχιστον για την ώρα δεν θέλει να μοιράσει και στις προγενέστερες ναυαρχίδες για προφανείς λόγους.
Καλοδεχούμενες είναι οι αλλαγές στην αισθητική στο Κέντρο Ειδοποιήσεων/ Συντομεύσεων Ρυθμίσεων καθώς και οι αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης τους (ο χρήστης πατάει το πλήκτρο “Επεξεργασία” και στο κάτω μέρος του μενού, εμφανίζονται περισσότερες επιλογές από εικονίδια τα οποία μπορεί να κάνει drag-and-drop ενώ μπορεί να αλλάζει την θέση τους κ.λπ). Αυτό που συνεχίζει να μην μας αρέσει είναι τα δύο βήματα που πρέπει να κάνουμε για να εισέλθουμε στις ρυθμίσεις κάποιας λειτουργίας.
Ο χρήστης κρατάει πατημένο το δάχτυλο του πάνω σε ένα εικονίδιο, για να εμφανιστεί ένα νέο εικονίδιο πάνω στο οποίο πρέπει να πατήσει για να μεταβεί στις γενικές ρυθμίσεις. Η μετάβαση θα μπορούσε να γίνει απευθείας στις γενικές ρυθμίσεις με παρατεταμένο πάτημα στο εικονίδιο.
Οι τέσσερις πιο γνωστές εφαρμογές στο UI της Sony είναι το Άλμπουμ, Ταινίες, Walkman και PlayStation. Οι τρεις πρώτες έχουν βελτιωθεί σημαντικά στον τομέα της λειτουργικότητας αλλά και της αισθητικής. Καταρχήν και οι τρεις δεν παρουσιάζουν με το “πρώτο άνοιγμα” τα πάντα.
Με ένα swipe προς τα δεξιά –όπως συμβαίνει και στο app drawer- εμφανίζεται ένα μενού στα αριστερά που επιτρέπει στον χρήστη να πλοηγηθεί ανάμεσα στους διάφορους φακέλους και στα αρχεία, είτε αυτά βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρου του κινητού του, είτε online σε κάποια υπηρεσία (π.χ Picasa, Flickr).
Η εφαρμογή Άλμπουμ προσφέρει επίσης βασικές λειτουργίες επεξεργασίας (για crop, rotation, την εφαρμογή φίλτρων κ.ά).
Το ίδιο μενού έχουμε και στις Ταινίες που με την εκκίνηση της εφαρμογής εμφανίζονται κάποια video που υπάρχουν στο κινητό, ενώ στο πάνω μέρος πραγματοποιείται αναπαραγωγή του video που είδε πιο πρόσφατα ο χρήστης (χωρίς ήχο). Από εκεί και πέρα και όπως συμβαίνει και με την εφαρμογή Άλμπουμ ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στα αρχεία video. Με swipe από την αριστερή πλευρά προς τα δεξιά εμφανίζεται ένα μενού που επιτρέπει στον χρήστη να πλοηγηθεί σε φακέλους και στα αρχεία του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχει τραβήξει με την κάμερα του κινητού. Η εφαρμογή συνδέεται με την υπηρεσία Gracenote που παρέχει επιπλέον στοιχεία για τις ταινίες που έχετε αποθηκευμένες.
Το Walkman app έχει βελτιωθεί και αυτό σε σχέση με το παρελθόν και ο χειρισμός είναι πιο “ενστικτώδης” και απλός. Και σε αυτή τη περίπτωση εμφανίζεται με swipe προς τα δεξιά ένα μενού για εύκολη πλοήγηση ανάμεσα στα αρχεία. Υποστηρίζονται αρχεία MP3, AAC, WAV, ALAC και FLAC ενώ συνδέεται και με την υπηρεσία Music Unlimited ώστε ο χρήστης να ανακαλύπτει νέα τραγούδια.
Ο κάτοχος του κινητού μπορεί να κατηγοριοποιήσει όπως θέλει τα αρχεία του (άλμπουμ, καλλιτέχνης κ.ά) ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει μέσω τις εφαρμογή διάφορες ρυθμίσεις στον ήχο (οι ρυθμίσεις είναι προσβάσιμες και από το μενού των γενικών ρυθμίσεων). Υπάρχουν οι επιλογές ClearAudio+ (την προτιμήσαμε) και Δυναμικού Κανονικοποιητή ωστόσο εφόσον ο χρήστης απενεργοποιήσει την τεχνολογία ClearAudio+ έχει πρόσβαση σε αυτόματες ή χειροκίνητες ρυθμίσεις στον Ισοσταθμιστή.
Με την εφαρμογή Sony PlayStation, ο χρήστης –εφόσον έχει στην κατοχή του κάποια παιχνιδοκονσόλα της εταιρείας- μπορεί να ελέγχει το προφίλ του, το avatar του, τα achievements κ.ά.
Φυσικά, ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει την εμφάνιση του UI στο κινητό του, επιλέγοντας διάφορες ταπετσαρίες ή θέματα. Όσο αφορά στα θέματα υπάρχουν δεκάδες που μπορεί να κατεβάσει, δωρεάν ή επί πληρωμή από το Google Play store. Για την ανακάλυψη νέας μουσικής, παιχνιδιών ή θεμάτων για το κινητό ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί την εφαρμογή Sony Select επίσης. Αν οδηγεί ή για κάποιο λόγο απαιτείται η χρήση ενός απλούστερου UI για τις βασικές λειτουργίες του κινητού, μπορεί να επιλέξει επίσης μία πολύ απλούστερη αρχική οθόνη (Απλή Αρχική).
Στο κινητό της Sony υπάρχουν αρκετές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, που είτε αφορούν στην εμφάνιση και στις συνήθειες του χρήστη (LifeLog, Movie Creator) είτε στην παραγωγικότητα (υπάρχει το Office Suite 7 αν και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, Calculator, File Manager και εφαρμογή για να σκιτσάρει) είτε στην ασφάλεια (antivirus, και myXperia, για την εύρεση του κινητού αν έχει χαθεί, την εξ αποστάσεως διαγραφή δεδομένων κ.ά).
Επιδόσεις
Η απόδοση του Sony Xperia Z3 χαρακτηρίζεται κορυφαία, αλλά υπολείπεται σε σχέση με αυτή του Samsung Galaxy Note 4, το οποίο βασίζεται σε ανώτερο SoC. Έτσι, ενώ το Snapdragon 801 χαρίζει στο Xperia Z3 εξαιρετικές επιδόσεις, υπολείπονται από αυτές του Galaxy Note 4 επειδή το τελευταίο εξοπλίζεται στο πιο σύγχρονο Qualcomm Snapdragon 805 SoC, το οποίο λογικά θα εφοδιάσει το Xperia Z4.
Το Snapdragon 801 SoC του Xperia Z3 σε συνδυασμό με τα 3GB RAM θα σας αφήσει ιδιαίτερα ικανοποιημένους σε όλες σχεδόν τις εργασίες σας πάντως, μην έχετε αμφιβολία (πλοήγηση στο Internet, αναπαραγωγή video υψηλής ανάλυσης, gaming κ.ά) και εξαιτίας των βελτιστοποιήσεων που έχει πραγματοποιήσει η Sony στο UI της, δεν παρατηρείται υστέρηση ή lag παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις (αν ενεργοποιηθεί κινούμενο background για παράδειγμα).
Με μέση χρήση, η μπαταρία του κινητού επαρκεί για λίγο παραπάνω από μιάμιση μέρα και αυτό μας βρίσκει αρκετά ικανοποιημένους. Για όσους θέλουν το μέγιστο από την μπαταρία του κινητού τους, η ενεργοποίηση της λειτουργίας μειωμένης κατανάλωσης Stamina –καθώς και της λειτουργίας χαμηλής μπαταρίας- είναι απαραίτητη. Αν πάντως ο χρήστης ξεμείνει από μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία Ultra Stamina ,η οποία θα του εξασφαλίσει επιπλέον χρόνο χρήσης.
Συμπεράσματα
Το Sony Xperia Z3 έχει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει εμπορική επιτυχία. Είναι μία high-end συσκευή βεβαίως και αυτό σημαίνει ότι συνοδεύεται από το ανάλογο αντίτιμο, αλλά με όπλα την όμορφη εμφάνιση, την υψηλή απόδοση, την πολύ καλή αυτονομία της μπαταρίας, την εξαιρετική κάμερα και την κορυφαία οθόνη αποτελεί μία σπουδαία συνολικά συσκευή στην κατηγορία της.
Δεν υπάρχει τομέας που να υστερεί πραγματικά το Xperia Z3, και το μόνο που μπορεί να σταματήσει τον χρήστη από το να το αγοράσει είναι το κόστος του, το οποίο είναι €699 σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία (παρόλα αυτά μία αναζήτηση στο Internet ενδεχομένως να φανερώσει ωραίες προσφορές, και τότε πράγμα αλλάζει... προς το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση).
Το Sony Xperia Z3 ένα από τα καλύτερα κινητά που βασίζονται στο Android αυτή την περίοδο και σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα και κομψά (μαζί με το HTC One M8 κατά την άποψη μας είναι τα δύο ομορφότερα κινητά με Android). Θα το βρείτε σε μαύρο, λευκό, χάλκινο και σε μεταλλικό πράσινο χρώμα.
Μας άρεσε
- Εμφάνιση
- Ποιότητα κατασκευής και φινίρισμα
- Αδιάβροχο
- Απόδοση κύριας κάμερας
- Οθόνη
- Αυτονομία
Δεν μας άρεσε
- Οι πλαστικές γωνίες εξωτερικά
- Η κάμερα θερμαίνεται και “κλείνει” κατά τη λήψη video 4K
- Μεγαλύτερες διαστάσεις από τους περισσότερους ανταγωνιστές
Σύνταξη: Γιώργος Ιωσηφίδης