Στη μεγάλη κατηγορία των smartphones κυριαρχεί ένας συνωστισμός αφού οι εταιρείες δε δείχνουν διατεθειμένες να ανακόψουν το σερί κυκλοφοριών smartphone που αναζητάνε μια θέση στη τσέπη μας. Η Sony με τη μεγάλη ιστορία και σ’ αυτή την κατηγορία προϊόντων, έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη επιστροφή παρουσιάζοντας το Xperia Z το οποίο αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ιαπωνικής εταιρείας.
Φέτος η εταιρεία δείχνει αρκετά δραστήρια με το νέο ραντεβού να κλείνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο όπου και η Sony παρουσίασε επίσημα το Xperia Z1, το νέο της κορυφαίο smartphone για το οποίο ξέραμε ήδη αρκετά πριν ακόμα παρουσιαστεί, μια ευγενική προσφορά των δεκάδων διαρροών που υπήρξαν γύρω από το μοντέλο.
Φέρνοντας στο τραπέζι την κορυφαία ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό με μια φωτογραφική κάμερα 20.7mp την οποία συνοδεύουν αναφορές όπως «η καλύτερη κάμερα στο οικοσύστημα των android smartphones», η Ιαπωνική εταιρεία επιθυμεί να χτίσει πάνω στην επιτυχία του προηγούμενου μοντέλου, αποκτώντας μεγαλύτερο μερίδιο σε μια απαιτητική αγορά.
OmniBalance
Ξεκινώντας με το Xperia Z, η Sony παρουσίασε τη δική της σχεδιαστική γραμμή την οποία ονόμασε OmniBalance και την οποία έχει υιοθετήσει ακόμα και στο Xperia Z Tablet. Με το Xperia Z1 η εταιρεία συνεχίζει την επιτυχημένη συνταγή αφού και κατά γενική ομολογία το περσινό μοντέλο αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα smartphone της αγοράς.
Οι σχεδιαστικές ομοιότητες με τον προκάτοχο του είναι αρκετές, ξεκινώντας βέβαια από τη χαρακτηριστική ανθεκτική γυάλινη επιφάνεια η οποία δεν καλύπτει μόνο το μπροστινό μέρος αλλά και το πίσω. Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο σασί της συσκευής όπου περιμετρικά έχει χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο, κατατάσσουν και αυτό το μοντέλο στα πιο όμορφα της αγοράς με πιο λείες γωνίες και γενικά ένα σύνολο το οποίο δείχνει από την αρχή τον πολυτελή του χαρακτήρα δικαιολογώντας τον χαρακτηρισμό «ναυαρχίδα».
Με πάχος 8.5 χιλιοστά και βάρος 170 γραμμάρια, το Xperia Z1 είναι πιο παχύ και βαρύ από το Xperia Z κάτι που όμως εν μέρει δικαιολογείται από τα σημαντικά βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει και πιο συγκεκριμένα από την κάμερα και τη μπαταρία. Θα το θέλαμε λίγο πιο ελαφρύ, στα επίπεδα των 146 γραμμαρίων του Xperia Z αλλά δε πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στο μελλοντικό του κάτοχο.
Οι διαστάσεις της συσκευής στα 144 x 73.9 είναι ελάχιστα μεγαλύτερες από το Xperia Z και το κάνουν ελαφρώς μεγαλύτερο στο κράτημα από τα υπόλοιπα 5αρια της αγοράς, με τη σημαντική διαφορά όμως ότι η ποιότητα κατασκευής είναι καλύτερη στο Xperia Z1.
Στην εξίσωση πρέπει να συμπεριλάβουμε και την υποστήριξη των προτύπων IP55 και IP58 τα οποία κάνουν τη συσκευή αδιάβροχη ενώ την προστατεύουν και από τη σκόνη. Όσον αφορά την αδιάβροχη προστασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Xperia Z1 κάτω από νερό (πχ πισίνας) όχι όμως θαλάσσης αφού το αλάτι δεν αγαπά κανένα gadget. Τα όρια που θέτει η Sony είναι έως 1 μέτρο βάθος και μέχρι 30 λεπτά χρονική διάρκεια. Για να επιτύχει την αδιάβροχη προστασία, η Sony έχει τοποθετήσει προστατευτικά καπάκια σε όλες τις θύρες τα οποία εμποδίζουν το νερό να εισέλθει στη συσκευή. Μοναδική εξαίρεση είναι η θύρα των ακουστικών η οποία σ’ αυτό το μοντέλο είναι ακάλυπτη χωρίς να προκαλεί πρόβλημα όμως αφού υπάρχει εσωτερική προστασία.
Τεχνικά
Χωρίς να κάνει παραχωρήσεις σε κανένα τομέα, η Sony εξοπλίζει το Xperia Z1 με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Ξεκινάμε φυσικά από την οθόνη η οποία παραμένει στις 5’ ίντσες ενώ και η ανάλυση χωρίς έκπληξη βρίσκεται στα 1920 x 1080, η ανώτερη της αγοράς με 441 ppi που κάνουν το φαινόμενο του πιξελιάσματος παρελθόν. Αυτό που όμως έχει αλλάξει είναι η τεχνολογία της όπου βλέπουμε και την πρώτη εσωτερική μετεγγραφή, την υιοθέτηση της τεχνολογίας Triluminos Display η οποία έρχεται από τις τηλεοράσεις της Sony στα κορυφαία της smartphone.
Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας έρχεται να «διορθώσει» τα κακώς κείμενα του Xperia Z και κυρίως τις γωνίες θέασης οι οποίες επηρέαζαν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα των χρωμάτων. Στην ουσία η τεχνολογία Triluminos Display για φορητές συσκευές έχει στη διάθεση της μια μεγαλύτερη παλέτα χρωμάτων από την οποία μπορεί να επιλέξει για πιο πιστή αναπαραγωγή χρωμάτων μιας εικόνας. Την όλη εμπειρία βελτιώνει σημαντικά η τεχνολογία X-Reality την οποία συνιστούμε να ενεργοποιήσετε άμεσα από τις ρυθμίσεις αφού κάνει τα χρώματα πιο ζωντανά με καλύτερη αντίθεση και φωτεινότητα. Παραδόξως από τις ρυθμίσεις της οθόνης λείπει δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω χαρακτηριστικών ανάλογα με τα γούστα μας, κάτι που είχαμε δει στο Xperia Z.
Πάνω από την οθόνη υπάρχει ένα RGB λαμπάκι το οποίο ανάβει όταν έχουμε νέα ειδοποίηση, μία από τις πιο χρήσιμες δυνατότητες σε ένα android smartphone αφού δε χρειάζεται να ανοίξουμε το κινητό μας ώστε να δούμε αν έχουμε κάτι νέο να διαβάσουμε.
Η Sony όπως αναφέραμε, επέλεξε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και στο θέμα του επεξεργαστή, συνεχίζοντας τη συνεργασία με τη Qualcomm και ενσωματώνοντας το τελευταίο SOC της εταιρείας, το Snapdragon 800. Το συγκεκριμένο soc αποτελείται από τετραπύρηνο επεξεργαστή στα 2.2 GHz με 2 GB RAM και εκτός από τις κορυφαίες του επιδόσεις, υποστηρίζει και σύνδεση με δίκτυα LTE για ταχύτητες σύνδεσης στο Internet ακόμα μεγαλύτερες από αυτές του σπιτιού μας.
Φυσικά, ο σταρ της συσκευής είναι η πίσω κάμερα των 20.7mp που είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει σε android smartphone, αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας της Sony και την οποία βλέπουμε αναλυτικά στη συνέχεια της παρουσίασης. Στο εμπρόσθιο μέρος πάντως υπάρχει κάμερα 2mp για βιντεοκλήσεις και η οποία μπορεί να κάνει εγγραφή 1080p video.
Το Xperia Z1 θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις με χωρητικότητες των 16 και 32 GB, καθεμία όμως μπορεί να επεκταθεί με επιπλέον 64 GB μέσω της θύρας microSD που βρίσκεται στα πλάγια της συσκευής. Κλείνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά βλέπουμε ακόμα δέκτη GPS, Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n/ac καθώς και ραδιοφωνικό FM δέκτη ο οποίος συνοδεύεται και με πολύ ενδιαφέρον λογισμικό.
Κάμερα και λογισμικό
Η κάμερα βέβαια που ενσωματώνει το Xperia Z1 χρειάζεται ξεχωριστή ενότητα στην παρουσίαση αφού μιλάμε για μία κάμερα με αισθητήρα Exmor RS και με ανάλυση 20.7mp την οποία δεν έχουμε ξαναδεί σε android smartphone. Στο συγκεκριμένο κομμάτι γίνεται η σύγκλιση και άλλων τεχνολογιών της Sony όπως μια ειδική έκδοση του G lens το οποίο το γνωρίζουμε από τις compact αλλά και DSLR κάμερες της εταιρείας. Βέβαια η ενσωμάτωση του σε smartphone οδήγησε σε κάποιους αναπόφευκτους περιορισμούς όμως και πάλι βρίσκουμε τη Sony να έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το μέγεθος του αισθητήρα να έχει μέγεθος 1/2.3 της ίντσας, 70% δηλαδή μεγαλύτερος από τους περισσότερους αισθητήρες που βρίσκουμε σε smartphones.
Όπως και στο περσινό μοντέλο, έτσι και στο Z1 υπάρχει ο επεξεργαστής εικόνας Bionz ενώ βλέπουμε ακόμα διάφραγμα F/2.0 ο οποίο ευθύνεται και αυτό κατά μεγάλο ποσοστό στις βραδινές λήψεις στις οποίες το Xperia Z1 παρουσιάζεται αρκετά ικανό. Το LED Flash είναι εδώ για τις δύσκολες λήψεις αλλά και ένας τρόπος σταθεροποίησης της κάμερας με την ονομασία Steady Shot για την αποφυγή κουνημένων φωτογραφιών και βίντεο. Η συγκεκριμένη λειτουργία γίνεται μέσω λογισμικού και όχι μέσω hardware όπως με την παρουσία ενός οπτικού σταθεροποιητή εικόνας (OIS) που βρίσκουμε για παράδειγμα στο Lumia 1020 της Nokia κάτι που πολλές φορές είναι φανερό.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο αρχικά ανοίγοντας την εφαρμογή της κάμερας είτε από το μενού του android είτε πολύ πιο γρήγορα από το αποκλειστικό κουμπί που βρίσκεται στα πλάγια της συσκευής και μας θυμίζει τα Windows Phone. Η αλήθεια είναι ότι η Google δεν υποχρεώνει τους κατασκευαστές να διαθέτουν τέτοιο κουμπί στις συσκευές τους και η απόφαση της Sony είναι καλοδεχούμενη.
Με το άνοιγμα της εφαρμογής της κάμερας παρατηρήσαμε και κάτι «περίεργο» αφού ο ρυθμός ανανέωσης με τον οποίο φαίνονται στην οθόνη όλο το περιβάλλον μπροστά από την κάμερα μας, ήταν πολύ πιο ομαλός απ’ ότι είχαμε συνηθίσει σε όλα τα άλλα smartphones. Δυστυχώς το παραγόμενο βίντεο δεν έχει κάποια σχέση με αυτό όμως εξακολουθεί κάθε φορά που ανοίγουμε την κάμερα του Z1 να μας κάνει εντύπωση.
Κατά τα άλλα, η εφαρμογή της κάμερας σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες ρυθμίσεις και λειτουργίες οι οποίες δεν υπάρχουν μόνο προς εντυπωσιασμό, κατατάσσουν το λογισμικό της κάμερας του Xperia Z1 σε ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει ανάμεσα σε όλα τα android smartphones.
Αρχικά βρίσκουμε το Superior Auto+, τη δυνατότητα δηλαδή αυτόματης ρύθμισης της κάμερας με τον καλύτερο τρόπο ώστε η τελική λήψη της φωτογραφίας να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Στο Xperia Z μας είχε εντυπωσιάσει η συγκεκριμένη λειτουργία αφού τα αποτελέσματα είναι σχεδόν πάντα πολύ καλά και το ίδιο ισχύει και τώρα. Κατά την εστίαση η απλά τη στόχευση της κάμερας, στην οθόνη μας εμφανίζεται το προτεινόμενο προφίλ πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η κάμερα όπως γρήγορη κίνηση, έγγραφο, κοντινή λήψη κ.α
Κάτι που οπωσδήποτε θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι με την αυτόματη λειτουργία της κάμερας, η ανάλυση των φωτογραφιών περιορίζεται στα 8mp ενώ για να κάνετε λήψη μιας φωτογραφίας στα 20.7mp θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσετε τις χειροκίνητες ρυθμίσεις. Η λήψη μιας φωτογραφίας στα 20.7mp (5248 x 3936) έχει αναλογία 4:3 ενώ στα 8mp έχουμε αναλογία 4:3 καθώς και 16:9. Το μέγεθος μιας φωτογραφίας στα 20.7 mp είναι περίπου στα 6mb. Αν επιλέξουμε τις χειροκίνητες ρυθμίσεις, θα βρούμε αρκετές επιλογές όπως το κλείστρο αναγνώρισης, το ISO, τη φωτομέτρηση αλλά και τηv ισορροπία λευκού. Και πάλι χρειάζεται προσοχή το γεγονός ότι για τη λήψη εικόνων στα 20.7mp, η λειτουργία του ψηφιακού σταθεροποιητή δεν είναι ενεργή όπως επίσης και η δυνατότητα λήψης HDR φωτογραφιών.
Επιπλέον μέσα από εφαρμογές στις οποίες έχουμε άμεση πρόσβαση από το λογισμικό της κάμερας μπορούμε να κάνουμε διάφορα κόλπα με την κάμερα όπως ημικυκλική πανοραμική φωτογραφία, καλλιτεχνικά εφέ καθώς και το Timeshift burst το οποίο με ένα απλό πάτημα, κάνει άμεσα λήψη 30 φωτογραφιών για να επιλέξουμε εμείς την καλύτερη για το θέμα μας. Η επιλογή είναι αρκετά εύκολη ενώ οι υπόλοιπες 29 διαγράφονται αμέσως μετά.
Για λίγο πιο διασκεδαστικές στιγμές υπάρχει η εφαρμογή Εφέ AR η οποία προσθέτει στο σκηνικό μας στοιχεία επαυξημένες πραγματικότητας όπως δεινόσαυρος και πεταλούδες, τα οποία εμφανίζονται και από διαφορετικές γωνίες όσο κουνάμε την κάμερα σε διαφορετικές θέσεις. Με το Info Eye μπορείτε θεωρητικά να φωτογραφήσετε ένα αντικείμενο ή ένα barcode και μέσω της αναζήτησης στο Google να μάθετε περισσότερα γύρω από αυτό. Ακόμα παρέχει και τη δυνατότητα «σκαναρίσματος» ενός κειμένου και μετατροπής του σε κείμενο για την περαιτέρω επεξεργασία του, μια δυνατότητα όμως που δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα.
Αφήνουμε για το τέλος την εφαρμογή Social Live, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί. Με το Social Live μπορείτε να μεταδώσετε ζωντανά ότι κάνετε λήψη απευθείας στη σελίδα που διατηρείτε στο Facebook ότι κάνετε λήψη με την βιντεοκάμερα του Xperia Z1. Μάλιστα έχετε στη διάθεσή σας ρυθμίσεις όπου περιορίζεται την πρόσβαση στη ζωντανή σας μετάδοση μόνο σε ομάδες χρηστών Facebook που εσείς επιθυμείτε ενώ την ίδια στιγμής της μετάδοσης εμφανίζεται στην οθόνη ο αριθμός των θεατών που την παρακολουθούν. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί πολύ σε συναυλίες και αγώνες, με το περιεχόμενο να μένει στη σελίδα σας για 30 ημέρες και μετά να εξαφανίζεται.
Android
Με την έκδοση 4.2.2 Jelly Bean του Android και σύντομα την έκδοση 4.3, το Xperia Z1 στηρίζεται σε μια πλατφόρμα η οποία έχει κάνει άλματα τα τελευταία δύο χρόνια δίνοντας αρκετές δυνατότητες στο χρήστη. Η Sony παραδοσιακά προχωράει σε λίγες αλλά σημαντικές αλλαγές στην επιφάνεια της πλατφόρμας αλλάζοντας σημαντικά το γραφικό περιβάλλον και αντικαθιστώντας εφαρμογές με τις δικές της προτάσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εφαρμογές αναπαραγωγής μουσικής και βίντεο οι οποίες είναι πανέμορφες και πιο χρηστικές από τις προκαθορισμένες του Android. Για παράδειγμα η εφαρμογή της μουσικής με την ονομασία Walkman, εμφανίζει με μικρές φωτογραφίες το άλμπουμ που κάνετε αναπαραγωγή και των πληροφοριών γύρω από κάθε τραγούδι που έχετε περασμένο στη συσκευή. Αν δεν έχετε κάποια από αυτές τις πληροφορίες δεν υπάρχει πρόβλημα αφού μέσω ειδικής ρύθμισης η εφαρμογή αναγνωρίζει και «κατεβάζει» τα απαραίτητα εξώφυλλα και τίτλους του κάθε κομματιού.
Η εφαρμογή Άλμπουμ είναι μια από τις καλύτερες για εμφάνιση των φωτογραφιών και βίντεο που έχετε κάνει λήψη με το Xperia Z1 ενώ είναι και αρκετά γρήγορη ακόμα και αν έχετε πολλές φωτογραφίες εγκατεστημένες. Για την αναπαραγωγή των ταινιών σας, η Sony έχει δημιουργήσει την εφαρμογή Movies η οποία όμως είναι αρκετά απλή και δεν υποστηρίζει γνωστούς codec όπως divx ή mkv, κάνοντας το κατέβασμα του VLC από το Play Store μια επιτακτική ανάγκη.
Η έκδοση 4.2.2 φέρνει συγκεκριμένα widgets στην οθόνη κλειδώματος πλέον όπως το ημερολόγιο ώστε να μπορείτε να δείτε χρήσιμες πληροφορίες χωρίς καν να μπείτε στο μενού του Android. Πατώντας το κουμπί του multitasking, εκτός από όλες τις ανοιχτές εφαρμογές μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος και μια λίστα από μικρά εικονίδια τα οποία αντιστοιχούν σε μικρές εφαρμογές. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές τρέχουν σε μικρό παράθυρο και πάνω από την εφαρμογή που έχετε ήδη ανοιχτή, δίνοντας τη δυνατότητα για παράλληλη χρήση τους με αρκετά χρήσιμα σενάρια. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε το Twitter ανοιχτό όσο διαβάζεται μια ιστοσελίδα, να κάνετε πράξεις με μια αριθμομηχανή όσο διαβάζετε στοιχεία από μια ιστοσελίδα και άλλα πολλά.
Από τα στοιχεία που μας άρεσαν είναι η επιλογή του Chrome ως προκαθορισμένου browser και η κάθετη μπάρα που εμφανίζεται στα μενού όπου έχουμε όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Η μπάρα αυτή την οποία βλέπουμε σε όλο και περισσότερες εφαρμογές για iOS και Android, εμφανίζει μόλις κάνουμε την κατάλληλη κίνηση με το δάκτυλο, μια σειρά από επιλογές για καλύτερη οργάνωση και εύρεση των εγκατεστημένων μας εφαρμογών. Έτσι μπορούμε να αναζητήσουμε από εκεί μια εφαρμογή πληκτρολογώντας τους πρώτους χαρακτήρες της, να δούμε πόσες εφαρμογές έχουμε συνολικά εγκατεστημένες και να τις φιλτράρουμε ανάλογα με το με ποιες χρησιμοποιούμε περισσότερο.
Επίσης η μπάρα ειδοποιήσεων εμφανίζει με μικρά εικονίδια διάφορες γρήγορες ρυθμίσεις έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη πρόσβαση σ’ αυτές όπως η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του WiFI/Bluetooth/GPS, η αλλαγή της φωτεινότητας, η αλλαγή λειτουργίας σε πτήση ώστε να αποσυνδεθούμε από το δίκτυο κ.α.
Μας άρεσε και η εφαρμογή του ραδιοφωνικού δέκτη η οποία είναι αρκετά εντυπωσιακή με εφέ που εμφανίζονται κατά την αναπαραγωγή του ραδιοφωνικού σταθμού ενώ αν ακούσουμε κάποιο τραγούδι και θέλουμε να μάθουμε τον τίτλο του και τον καλλιτέχνη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία Track ID που θα μας ενημερώσει σχετικά.
Χωρίς να γίνεται κουραστικό, η Sony έχει εξοπλίσει το Xperia Z1 και με άλλες εφαρμογές όπως το Notes App για καταγραφή σημειώσεων, File Commander, εφαρμογή σκίτσων για ζωγραφική, μετατροπές νομισμάτων, το Pixlr Express για επεξεργασία φωτογραφιών αλλά και την απλή έκδοση του OpenOffice που δε μας επιτρέπει όμως την επεξεργασία εγγράφων Office, κάτι που όμως γίνεται με το πλέον δωρεάν QuickOffice.
Το γνωστό πρόβλημα με την υπηρεσία Sony Unlimited συνεχίζεται και η οποία δεν επιτρέπει ακόμα την πρόσβαση σε Έλληνες χρήστες σε μουσικά κομμάτια και σε ταινίες προκειμένου να προχωρήσουμε στην αγορά τους. Το myxperia είναι μια υπηρεσία της Sony για εύρεση του κινητού σας σε περίπτωση που αυτό χαθεί, υπηρεσία που δουλεύει αρκετά καλά αλλά θα προτιμήσουμε αυτή της Google, το Device Manager η οποία έχει περισσότερες δυνατότητες.
Η αυτονομία της συσκευής είναι αρκετά καλή και για τους περισσότερους χρήστες της συσκευής η μία μέρα λειτουργίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη χάρις στην μπαταρία των 3.000 mAh. Όπως και με το προηγούμενο μοντέλο, η Sony προτείνει τη λειτουργία Stamina Mode η οποία όταν είναι ενεργοποιημένη εξοικονομεί ενέργεια για μεγαλύτερη αυτονομία της συσκευής. Βέβαια αυτό γίνεται με την απενεργοποίηση του wifi/3G και τη ρύθμιση της φωτεινότητας στο χαμηλότερο επίπεδο, κάτι που δε μας βόλεψε και ήταν στην ουσία ένα δώρο άδωρο. Η πλήρης φόρτιση σύμφωνα με τις δοκιμές μας διήρκεσε 3 ώρες και 20 λεπτά.
Το Google Play Store είναι πάντα εκεί, με μια τεράστια συλλογή εφαρμογών η οποία πλησιάζει το 1 εκατομμύριο και με ένα γραφικό περιβάλλον το οποίο ευνοεί την αναζήτηση εφαρμογών και παιχνιδιών με εύκολο τρόπο. Αν σας περιορίζει η οθόνη του κινητού σας, μπορείτε να πλοηγηθείτε στις εφαρμογές του Play Store μέσα από τον υπολογιστή σας και με το πάτημα δύο κουμπιών η εφαρμογή ή το παιχνίδι να περάσει αυτόματα στο κινητό σας.
Συμπεράσματα
Το Xperia Z1 είναι ένα ακόμα μοντέλο της Sony στο οποίο συναντιούνται τεχνολογίες της εταιρείας από άλλες κατηγορίες hardware, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την Ιαπωνική εταιρεία. Η φωτογραφική κάμερα των 20.7mp, η μεγαλύτερη που έχουμε δε σε android smartphone κάνει τη διαφορά σε συνδυασμό πάντα με την κορυφαία ποιότητα κατασκευής και τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά.
Για την νέα κάμερα και τη μπαταρία, η Sony επέλεξε να κάνει πιο ψηλή τη συσκευή από το περσινό μοντέλο αν και μοιράζονται τις ίδιες διαστάσεις οθόνης, μια «θυσία» με περιορισμένες όμως απώλειες. Η ποιότητα της κάμερας είναι από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη στο android οικοσύστημα αν και η αλήθεια είναι ότι την περιμέναμε καλύτερη και ειδικά ο τρόπος λήψης φωτογραφιών στα 20.7mp αποκλειστικά με χειροκίνητης ρυθμίσεις αναμένεται να μπερδέψει αρκετούς χρήστες στην αρχή. Η οθόνη των 5’ ιντσών είναι αρκετά καλή με όμορφα χρώματα και πολύ καλές γωνίες θέασης, το σημαντικότερο πρόβλημα του προηγούμενου μοντέλου αλλά και πάλι περιμένουμε περισσότερα από τη Sony σ' αυτό τον τομέα.
Δε συναντήσαμε κανένα πρόβλημα με τις τηλεφωνικές μας κλήσεις, με τη λήψη σήματος να είναι καλύτερη από αρκετά άλλα smartphones που έχουμε δοκιμάσει, ειδικά στο χώρο που κάνουμε τις δοκιμές μας ο οποίος η αλήθεια είναι ότι δεν τον αγαπάνε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον αδιάβροχο χαρακτήρα της συσκευής, -από τα ελάχιστα smartphone στην κατηγορία του με αυτή τη δυνατότητα- και την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής που διαφοροποιείται σημαντικά από το μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνισμού, καταλήγουμε σε ένα από τα καλύτερα smartphone της αγοράς και σίγουρα το καλύτερο που έχει παρουσιάσει ποτέ η Sony.