Η σειρά Xperia E είναι η low-end σειρά smartphones της Sony και από τότε που παρουσιάστηκε το πρωτότυπο, τον Δεκέμβριο του 2012, η Ιαπωνική εταιρεία κάθε χρόνο πραγματοποιεί μικρά, αν και σταθερά και ουσιαστικά βήματα όσο αφορά στην εξέλιξη της, τόσο στον τομέα του σχεδιασμού όσο και στον τομέα του εξοπλισμού και των χαρακτηριστικών. Η σειρά ξεκίνησε με την παρουσίαση του Xperia E, το οποίο βασιζόταν σε Snapdragon SoC και είχε 3,5 ιντσών οθόνη (320 x 480 pixels), κύρια κάμερα 3,15 Megapixels ενώ δεν διέθετε δευτερεύουσα κάμερα.
Ένα χρόνο περίπου αργότερα αντικαταστάθηκε από το Xperia E1, το οποίο είχε 4,0 ιντσών οθόνη (480 x 800 pixels), παρόμοιο εξοπλισμό όσον αφορά στις κάμερες και βασιζόταν στο Qualcomm Snapdragon 200 SoC. Έξι μήνες μετά, παρουσιάστηκε το Xperia E3, που διέθετε καλύτερα χαρακτηριστικά σχεδόν σε όλους τους τομείς. Έτσι, βασιζόταν στο Qualcomm Snapdragon 400 SoC, είχε μεγαλύτερη οθόνη στις 4,5 ίντσες (480 x 854 pixels), κύρια κάμερα 5,0 Megapixels με δυνατότητα λήψης video ανάλυσης 1080p και δευτερεύουσα κάμερα VGA.
Το Xperia E4 είναι η νέα, low-end πρόταση της Ιαπωνικής εταιρείας, που απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν μία επώνυμη, οικονομική, και όσο το δυνατόν πλουσιότερη σε χαρακτηριστικά λύση Android και είναι διαθέσιμο σε έκδοση single SIM και σε έκδοση dual SIM.
Αν και η Sony έχει προσπαθήσει να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες με την νέα της οικονομική συσκευή, εντούτοις έχουν γίνει και συμβιβασμοί ώστε να κρατηθεί το κόστος σε συγκεκριμένα επίπεδα. Για παράδειγμα, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, έχει εγκαταλειφθεί η συνδεσιμότητα 4G LTE, αλλά τώρα –και για να ανταγωνιστεί μεταξύ άλλων, και λύσεις όπως το Microsoft Lumia 535- εξοπλίζεται με μεγάλη οθόνη 5,0 ιντσών.
Αν η απουσία 4G LTE modem είναι "deal breaker" για εσάς, τότε μπορείτε να κοιτάξετε προς την πλευρά του Sony Xperia E4g, το αδερφάκι του, που μπορεί να έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με το συμβατικό Xperia E4, αλλά έχει και σημαντικές διαφορές, με κυριότερες την υποστήριξη δικτύων 4G LTE και την μικρότερη οθόνη των 4,7 ιντσών, που όμως είναι και πιο ευκρινής (234ppi). Το Sony Xperia E4g κυκλοφορεί επίσης σε single SIM και dual SIM εκδόσεις (microSIM).
Ένα άλλο σημείο που έγιναν συμβιβασμοί, είναι στο system-on-chip, αφού η εταιρεία άφησε το Qualcomm Snapdragon 400 που διέθετε το Xperia E3, για το MediaTek MT6582 (Quad-core 1.3 GHz, Cortex-A7, Mali-400MP2 GPU). Πάντως διπλασίασε τον αποθηκευτικό χώρο στα 8GB και αναβάθμισε την δευτερεύουσα κάμερα με αισθητήρα 2,0 Megapixels.
Εμφάνιση – Κατασκευή
Με την πρώτη ματιά μπορείς εύκολα να διακρίνεις –ακόμα και αν απουσίαζε το λογότυπο- ότι πρόκειται για μία συσκευή Sony, επειδή υπάρχουν τα βασικά συστατικά της σχεδιαστικής γλώσσας της Ιαπωνικής εταιρείας. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκεται το στρογγυλό, μεταλλικό πλήκτρο που μοιάζει με κορώνα ρολογιού στην δεξιά πλευρά της συσκευής.
Το υλικό κατασκευής στο πίσω μέρος, δίνει την αίσθηση ότι είναι αρκετά ανθεκτικό σε κακουχίες, ωστόσο παράλληλα σου δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι περισσότερο προσεγμένο. Πρόκειται για μία αρκετά… παχουλή συσκευή με πάχος 10,5 χιλιοστών (οι διαστάσεις συνολικά είναι 137 x 74,6 x 10,5 χιλιοστά) που απαιτεί από τον χρήστη λίγη ώρα για να εξοικειωθεί, όχι τόσο εξαιτίας του πάχους, ή του βάρους του (144 γραμμάρια) όσο εξαιτίας του ιδιόμορφου σχήματος του πίσω καλύμματος, που εξέχει σαν να πρόκειται για “bumper” ή για θήκη.
Το “σκαλοπάτι” επίσης που δημιουργείται από τον τρόπο που προσαρμόζεται το κάλυμμα, σε σχέση με το μεταλλικό πλαίσιο που περιβάλλει την οθόνη συντελεί εξίσου στην περίεργη αυτή αίσθηση, αφού μοιάζει σαν να μην έχει… κουμπώσει σωστά. Συνηθίζεται ωστόσο στο χέρι, και αν αγοράσετε την συσκευή, δεν θα αργήσετε να το ανακαλύψετε. Θα ανακαλύψετε επίσης ότι όλα βρίσκονται σωστά στην θέση τους, σταθερά και “σφιχτά” χωρίς τριγμούς αφού η συναρμολόγηση είναι πολύ καλή.
Χαρακτηριστικά
Το πίσω κάλυμμα μπορεί να αφαιρεθεί για να φανερώσει τις υποδοχές για την κάρτα ή τις κάρτες SIM (ανάλογα την έκδοση) και την κάρτα μνήμης microSD (ο αποθηκευτικός χώρος επεκτείνεται έως και κατά 32GB). Η μπαταρία δυστυχώς δεν μπορεί να αφαιρεθεί (τουλάχιστον εύκολα, χωρίς να ξεβιδώσετε αρκετές βίδες κ.λπ). Ακριβώς για αυτό τον λόγο, και για περίεργες… καταστάσεις, η εταιρεία έχει προσθέσει μία μικρή οπή για την επαναφορά της συσκευής (reset).
Στην πρόσοψη δεσπόζει η μεγάλη οθόνη των 5,0 ιντσών. Στο πάνω μέρος υπάρχει το ακουστικό ενώ στο κάτω μέρος το μικρόφωνο, με την σχεδίαση τους να παραπέμπει ελαφρώς σε εκείνη που έχει χρησιμοποιήσει η Sony για τα δύο front-facing speakers στα Xperia Z2 και Z3+ με την Sony να απομακρύνεται από τον σχεδιασμό των ηχείων στο Xperia E3 που είχε με την σειρά του αντιγράψει την λογική του Xperia Z3 (καλώς, θα λέγαμε εμείς, αφού τα ηχεία στο Xperia Z3 μοιάζουν “generic”).
Στο πάνω μέρος της πρόσοψης, και αριστερά από το λογότυπο υπάρχει η εμπρόσθια κάμερα, τον φακό της οποίας περιβάλλει ένα μεταλλικό δαχτυλίδι, και η οποία έχει αισθητήρα 2,0 Megapixels, μία καλοδεχούμενη αναβάθμιση σε σχέση με την τύπου VGA που είχε το Xperia E3.
Στην πάνω πλευρά, παρατηρούμε την υποδοχή 3,5 χιλιοστών για ακουστικά και τίποτα περισσότερο. Η κάτω επίσης πλευρά είναι ελεύθερη από πλήκτρα ή χαρακτηριστικά, εκτός και αν οι μικρές οπές για να περάσετε κάποιο κορδονάκι μπορούν να θεωρηθούν “feature”. Στην δεξιά πλευρά, υπάρχει το μεταλλικό πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης της συσκευής και λίγο πιο χαμηλά το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης του ήχου, το οποίο είναι λίγο πιο μικρό από όσο θα θέλαμε, ενώ στην αριστερή πλευρά, προς το πάνω τμήμα της, υπάρχει η υποδοχή microUSB 2.0 για την σύνδεση της συσκευής με υπολογιστή και την φόρτιση της.
Είναι θα λέγαμε γενικώς μία αρκετά λιτή και απέριττη στην σχεδίαση συσκευή. Στο πίσω μέρος, υπάρχει η κύρια κάμερα που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες ενός αισθητήρα 5,0 Megapixels με τον φακό της να περιβάλλεται από ένα μεταλλικό δαχτυλίδι. Παραδίπλα υπάρχει το LED flash. Στην μέση περίπου του καλύμματος βρίσκεται το λογότυπο της Sony, ενώ χαμηλά βρίσκεται το ηχείο της συσκευής, κάτω από το χαραγμένο αυτή την φορά λογότυπο της σειράς Xperia. Το ηχείο καλύπτεται αν η συσκευή τοποθετηθεί με την πλάτη σε μία επιφάνεια, με αποτέλεσμα να μην ακούγεται όσο καλά ή δυνατά θα έπρεπε (μπουκώνει), ενώ αν τοποθετηθεί με την πλάτη σε κάποια μαλακή επιφάνεια (π.χ στο κρεβάτι ή στον καναπέ) τα πράγματα χειροτερεύουν.
Το Sony Xperia E4 βασίζεται στο MediaTek MT6582 SoC, το οποίο μεταξύ άλλων ενσωματώνει τέσσερις πυρήνες Cortex-A7 χρονισμένους στο 1,3GHz και υποσύστημα γραφικών Mali-400MP2. Συνδυάζεται με 1GB RAM και 8GB αποθηκευτικού χώρου, που μέσω κάρτας μνήμης microSD μπορεί να επεκταθεί επιπλέον με 32GB.
Στο Xperia E3, η Sony χρησιμοποίησε το Snapdragon 400 SoC της Qualcomm και η επιλογή να χρησιμοποιήσει SoC της MediaTek αποτελεί προσπάθεια από όσο καταλαβαίνουμε να κρατηθεί το κόστος σε παρόμοια και χαμηλά επίπεδα, παρά την υιοθέτηση καλύτερης οθόνης και δευτερεύουσας κάμερας και παρά τον διπλασιασμό του αποθηκευτικού χώρου μεταξύ άλλων.
Υποστηρίζονται δίκτυα 3G (ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της συσκευής) και οι τεχνολογίες WiFi 802.11a/b/g/n, WiFi direct, WiFi hotspot, GPS (A-GPS), Bluetooth 4.1 (A2DP, apt-X), FM radio και microUSB 2.0. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 2300mAh.
Οθόνη
Η οθόνη του νέου οικονομικού smartphone της Ιαπωνικής εταιρείας μπορεί να εντυπωσιάζει για την διαγώνιο της – 5,0 ίντσες- επειδή βρίσκεται σε μία συσκευή αυτής της κατηγορίας, ωστόσο δεν εντυπωσιάζει με την απόδοση της. Συμμετοχή σε αυτό έχει κατά μεγάλο ποσοστό η ποιότητα της προστασίας, που είναι μάλλον φτηνή, αρκετά “reflective” και χωρίς επίστρωση για να αποφεύγονται -όσο είναι δυνατόν- οι δαχτυλιές. Παρόλα αυτά, η Sony διαφημίζει την προστασία ως scratch-resistant.
Γιατί όμως έπρεπε να γίνει τόσο σημαντική “έκπτωση” στον συγκεκριμένο τομέα εφόσον χαλάει την συνολική εμπειρία; Ενδεχομένως η Sony θα έπρεπε να στραφεί σε άλλο τομέα για να μειώσει ή να κρατήσει στα επιθυμητά επίπεδα, το κόστος, και όχι να “χαλάσει” την εμπειρία με ένα ιδιαίτερα σπουδαίο χαρακτηριστικό –και μάλλον το κορυφαίο selling point- της συσκευής, επιλέγοντας μια… “ζελατίνα” αντί για την smooth προστασία του Gorilla Glass. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι, κρίμα.
Όσον αφορά στην οθόνη, υποστηρίζει ανάλυση 540 x 920 pixels (220ppi) και καταλαμβάνει το 67% περίπου της επιφάνειας στην πρόσοψη. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με παρόμοια χαρακτηριστικά με το Lumia 535 που θέλει να ανταγωνιστεί, αν και η πρόταση της Microsoft υπερισχύει τόσο στην απόδοση της οθόνης, όσο και στον τομέα της προστασίας, αφού διαθέτει Gorilla Glass 3. Επίσης υπερτερεί στον τομέα της κύριας κάμερας ενώ είναι και περισσότερο εμφανίσιμο κατά την άποψη μας.
Η ανάλυση είναι χαμηλή για την διαγώνιο της οθόνης, με αποτέλεσμα τα εικονοστοιχεία να είναι ευδιάκριτα ακόμα και όταν έχεις το κινητό σε απόσταση από τα μάτια σου. Συνηθίζεται; Θα λέγαμε ότι συνηθίζεται, μόνο εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία με υψηλότερης ανάλυσης οθόνες. Αν υπάρχει, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να… σταματήσετε να δίνετε σημασία.
Οι γωνίες θέασης και η χρωματική απόδοση θα λέγαμε ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο, τουλάχιστον σε σχέση με το επίπεδο φωτεινότητας ή την αντίθεση, που είναι χαμηλότερα των προσδοκιών. Και στους δύο συγκεκριμένους τομείς το Lumia 535 αποδίδει καλύτερα, αν και οι δύο συσκευές αποδίδουν με παρόμοιο τρόπο κάτω από το φως του ήλιου, δηλαδή μέτρια.
Κάμερα
Η εμπρόσθια κάμερα των 2,0 Megapixels αποδίδει ικανοποιητικά για το μέγεθος του αισθητήρα, και αναμφισβήτητα είναι μία καλοδεχούμενη αναβάθμιση σε σχέση με την κάμερα του προηγούμενου μοντέλου Xperia E3. Σε συνθήκες με αρκετό φως, οι περισσότεροι χρήστες θα μείνουν ικανοποιημένοι από την απόδοση της, ωστόσο σε περιβάλλον με λίγο φως, η ύπαρξη της δεν… δικαιολογείται. Χρειάζεστε αρκετό φως με την κάμερα για να αποζημιωθείτε από το αποτέλεσμα.
Με την κύρια κάμερα τα πράγματα είναι καλύτερα. Από μία συσκευή αυτού του κόστους σήμερα, δεν περιμέναμε μεγαλύτερο αισθητήρα –ίσως… του χρόνου- και στα 5,0 Megapixels, που σας επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες 2560 x 1920 pixels, το αποτέλεσμα είναι απλώς ικανοποιητικό. Όπως είναι φυσικό, χρειάζεστε καλό φως για να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, αλλά η Sony σε περιπτώσεις ανάγκης προσάρμοσε και ένα LED flash για να βοηθήσει περισσότερο. Σε γενικές γραμμές τα χρώματα ή η αντίθεση ικανοποιούν, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που οφείλονται στο over-sharpening.
Στην προσπάθεια της επίσης να μειώσει το αντιαισθητικό αποτέλεσμα του θορύβου, η Sony χρησιμοποίησε μάλλον περισσότερο επιθετικούς αλγόριθμους και έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούμε να χάνει σε επίπεδο λεπτομέρειας. Η κάμερα πάντως προσφέρει σε όλες τις περιπτώσεις καλύτερα αποτελέσματα από εκείνη του προηγούμενου μοντέλου αλλά θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο φωτεινά, πιο ζωντανά (σε αυτό το σημείο, και όχι μόνο, η κάμερα του Lumia 535 υπερισχύει για παράδειγμα).
Με το Sony Xperia E4, ο χρήστης μπορεί να τραβήξει video ανάλυσης έως και 1080p στα 30fps με ψηφιακό σταθεροποιητή εικόνας, που λειτουργεί σχετικά καλά και με στερεοφωνικό ήχο πάντως. Χάρη στο λογισμικό, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει και HDR, πέρα από άλλες σκηνές ή λειτουργίες. Η ποιότητα των videos, δεν είναι και η καλύτερη, όμως το αποτέλεσμα μας άφησε περισσότερο ικανοποιημένους από τις φωτογραφίες. Σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού παρατηρούνται μικρά ζητήματα με την εστίαση ενώ και ο θόρυβος κάνει την εμφάνιση του.
Από άποψη λογισμικού, παρατηρούμε το γνωστό περιβάλλον χρήσης της Ιαπωνικής εταιρείας, με δυνατότητες επιλογής μεταξύ χειροκίνητης λήψης ή αυτόματης (Auto Scene Recognition ή Superior Auto σε άλλες συσκευές) καθώς και επιλογής λήψης πανοράματος κ.α. Επίσης προσφέρονται διάφορες εφαρμογές όπως τα Sound Photo (για λήψη φωτογραφιών με ήχο στο background), AR fun και AR effect (για την προσθήκη εφέ επαυξημένης πραγματικότητας, όπως αντικειμένων, χαρακτήρων κ.ά), Timeshift Burst (για πολλαπλές λήψεις με ένα κλικ), Live On YouTube και Social Live (για ζωντανή μετάδοση video), Creative effect (για την εφαρμογή διάφορων εφέ)κ.ά.
Στην περίπτωση του Auto Scene Recognition όλα γίνονται αυτόματα, αλλά στην χειροκίνητη ρύθμιση (Manual), ο χρήστης μπορεί να επιλέξει σκηνή (soft scin, soft snap, anti motion blur, landscape) ή ακόμα και HDR (έχει την ονομασία Backlight correction HDR), να πραγματοποιήσει ρυθμίσεις στην ισορροπία λευκού, να επιλέξει φλας κ.α.
Επιδόσεις
Εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις, ο χρήστης που θα αποκτήσει το Xperia E4 θα μείνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων ικανοποιημένος από την απόδοση του, κατά την περιήγηση στο λειτουργικό σύστημα, κατά την πλοήγηση στο Internet ή την αναπαραγωγή video ακόμα και ανάλυσης 1080p.
Όταν πιάσαμε για πρώτη φορά το κινητό στα χέρια μας, εξαιτίας του chipset νομίζαμε ότι θα συναντήσουμε προβλήματα με την συμπεριφορά της συσκευής, ακόμα και κατά την πλοήγηση στο Android, αλλά τελικά μας εξέπληξε με την σχετικά στρωτή και ομαλή συμπεριφορά του. Θα λέγαμε ότι λίγο πολύ, η διαφορά σε σχέση με το Xperia E3 που “φοράει” το Qualcomm Snapdragon 400 στα χαρτιά δεν μεταφράζεται χειροπιαστά, και είναι σαν να μην υπάρχει σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.
Η Mali-400MP2 GPU –και σε συνδυασμό με το 1GB RAM- δεν είναι και ότι καλύτερο για μία ωραία και ομαλή εμπειρία, και σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώσαμε πτώση στα fps κατά το gaming για παράδειγμα με το Asphalt 8: Airborne ωστόσο αν δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις και δεν παίζετε τα τελευταία τρισδιάστατα παιχνίδια, θα μείνετε ικανοποιημένοι.
Κατά τις συνομιλίες μας, δεν διαπιστώσαμε το παραμικρό ζήτημα με το μικρόφωνο ή το ακουστικό, με τον συνομιλητή να μας ακούει καθαρά και να τον ακούμε αρκετά καλά. Όσο αφορά στην απόδοση του ηχείου, θα λέγαμε ότι είναι απλώς ικανοποιητική, τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε επίπεδο έντασης.
Όσον αφορά στην μπαταρία και στην αυτονομία, μείναμε ικανοποιημένοι αφού με ελαφριά έως μέτρια χρήση Internet, λίγο gaming και χρήση της κάμερας, μας κράτησε περίπου μιάμιση μέρα χωρίς επαναφόρτιση (με την λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας Stamina ενεργοποιημένη).
Λογισμικό
Το λογισμικό βασίζεται στο Android 4.4.4 KitKat και το UI είναι αρκετά οικείο, αφού το έχουμε συναντήσει –αν και με περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες- σε ακριβότερες συσκευές της εταιρείας. Γενικώς, μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι από την εμπειρία μας με το UI, αφού ήταν αρκετά ομαλό, ενώ παράλληλα αρκετά πλούσιο.
Η οθόνη κλειδώματος είναι απλή στην χρήση, και δίνει την δυνατότητα ενεργοποίησης της κάμερας με ένα απλό swipe προς τα πάνω από το εικονίδιο που υπάρχει στο κάτω μέρος της. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλία από widgets.
Το κινητό διαθέτει τα τρία κλασικά virtual πλήκτρα για τον χειρισμό των λειτουργιών του Android. Έτσι με πάτημα στο μεσαίο πλήκτρο, επιστρέφουμε στην κεντρική οθόνη, ενώ με παρατεταμένο πάτημα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το Google Now. Αριστερά υπάρχει το πλήκτρο επιστροφής, και δεξιά υπάρχει το πλήκτρο για την διαχείριση εφαρμογών/ εργασιών. Από εκεί, ο χρήστης μπορεί είτε να εναλλάσσετε ανάμεσα στις ανοιχτές εφαρμογές/ εργασίες ή να τις κλείσει με side-swipes. Υπάρχει επίσης δυνατότητα να τις “κλείσει” όλες μαζί.
Σε αυτό το σημείο, το λογισμικό προσφέρει και δυνατότητες “multi-tasking”, με την έννοια ότι μπορεί να ανοίξει όσα “small apps” θέλει (σε αυτή την οθόνη δύο είναι αρκετά, αν και μπορεί να ενεργοποιήσει περισσότερα) μεταξύ των οποίων ένα small app για browsing στο Internet, ένα για παρακολούθηση video ή την αριθμομηχανή κ.ά.
Με pinch στην οθόνη, εμφανίζονται οι διάφορες “οθόνες” (panels) ενώ στο κάτω μέρος εμφανίζονται επιλογές για συντομεύσεις εφαρμογών, για widgets, για την επιλογή background ή για την επιλογή νέου θέματος. Αρχικά υπάρχουν πέντε panels ωστόσο μπορούν να αυξηθούν έως και στα επτά, χωρίς όμως δυνατότητα μετάθεσης τους σε διαφορετικές θέσεις. Όσον αφορά στα themes και στα backgrounds υπάρχει αρκετή ποικιλία, ωστόσο ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει πολλά περισσότερα themes (κάποια είναι δωρεάν, ενώ για άλλα θα πρέπει να πληρώσει).
Οι βασικές εφαρμογές –πέρα από τις εφαρμογές για τις κλήσεις και τα μηνύματα που είναι αρκετά καλές, λειτουργικές και απλές- είναι τα Album, Movies, Walkman και PlayStation. Οι τρεις πρώτες, με ένα απλό swipe από τα αριστερά προς τα δεξιά στο βασικό περιβάλλον χρήσης, εμφανίζουν μία "στήλη", ένα μενού που επιτρέπει στον χρήστη να πραγματοποιήσει διάφορες ρυθμίσεις, να διαμοιραστεί περιεχόμενο σε κοινωνικά δίκτυα, να έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο σε φακέλους κ.ά.
Το μενού που εμφανίζεται στις εφαρμογές, μιμείται την λειτουργία εκείνου που υπάρχει στο app drawer, που επιτρέπει στον χρήστη να διαγράψει εφαρμογές, να εγκαταστήσει εφαρμογές να τις τοποθετήσει στο πλέγμα με αλφαβητική σειρά ή με την σειρά που εγκαταστάθηκαν από το Google Play κ.ά. Είναι μία ωραία προσθήκη το μενού στις εφαρμογές, αφού με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον χρήσης δίνει την αίσθηση ότι είναι περισσότερο “ομοιογενές”. Προσφέρονται οι λειτουργίες Smart Connect και Party Share, για την σύνδεση της συσκευής με αξεσουάρ (π.χ ακουστικά με μικρόφωνο) και τον διαμοιρασμό κάποιου music playlist ή φωτογραφιών με φίλους σε πραγματικό χρόνο. Για νέο περιεχόμενο (ταινίες, μουσική κ.ά) για προσφορές ή διαγωνισμούς προσφέρεται το Xperia Lounge της Sony.
Με swipe προς τα κάτω από την κορυφή της οθόνης, εμφανίζεται η περιοχή με τις ειδοποιήσεις. Από εκεί, και σε διπλανή καρτέλα, προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής των Quick Settings με τα toggles (αυτό μπορεί να γίνει και με swipe προς τα κάτω επίσης χρησιμοποιώντας δύο δάχτυλα). Ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει την περιοχή με τα toggles, επιλέγοντας δώδεκα από τα είκοσι συνολικά που υπάρχουν. Με παρατεταμένο πάτημα σε ένα toggle, προσφέρεται η δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στην λειτουργία στο μενού με τις Ρυθμίσεις.
Ο κατάλογος με τις Ρυθμίσεις περιλαμβάνει τις κατηγορίες “Ασύρματο και Δίκτυα” (WiFi, Bluetooth, Χρήση δεδομένων, Συνδεσιμότητα Xperia κ.ά), “Συσκευή” (Εξατομίκευση, Αρχική Σελίδα, Κλήση, Ήχος, Οθόνη, Αποθηκευτικός χώρος, Διαχείριση ενέργειας, εφαρμογές), “Προσωπικό” (Υπηρεσίες τοποθεσίας, Ασφάλεια κ.ά), Λογαριασμοί (Αυτόματος συγχρονισμός κ.ά) και “Σύστημα” (Ημερομηνία και ώρα, Προσβασιμότητα, Εκτύπωση, Πληροφορίες τηλεφώνου).
Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τις εφαρμογές ή όχι από τις οποίες θα λαμβάνει ειδοποιήσεις (Διαχείριση ειδοποιήσεων, στην κατηγορία Εξατομίκευση) ενώ μπορεί και να επιλέξει μία πολύ πιο απλή Αρχική Οθόνη, σε σχέση με την κλασική “Xperia”, που είναι ιδανική για χαμηλότερη κατανάλωση, για χρήστες που δεν έχουν σχετική εμπειρία με smartphones ή για παιδιά ή για ένα πολύ πιο απλό περιβάλλον χρήσης όταν το κινητό βρίσκεται στην βάση του στο αυτοκίνητο κ.ά.
Στον τομέα του ήχου, πέρα από διάφορες άλλες ρυθμίσεις, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τι τεχνολογίες Clear Phase και xLoud, κάτι που προτείνουμε, για την καλύτερη απόδοση του ηχείου. Το κινητό διαθέτει ένα LED στην πρόσοψη για ειδοποιήσεις κ.ά. Με κάποια εφαρμογή από το Google Play, μπορεί να παραμετροποιηθεί το χρώμα του, για διάφορες λειτουργίες ή ειδοποιήσεις. Ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει επίσης την φωτεινότητα ή την ισορροπία λευκού στην οθόνη ενώ προσφέρεται και “Έξυπνος έλεγχος του οπίσθιου φωτισμού” ώστε η οθόνη να μην κλείνει –με βάση την ρύθμιση αναστολής που έχετε επιλέξει- όσο έχετε το κινητό στα χέρια σας.
Για περισσότερη οικονομία ενέργειας, η Sony προσφέρει την λειτουργία Stamina, την λειτουργία χαμηλής μπαταρίας και για περιπτώσεις ανάγκης, την λειτουργία Ultra Stamina που παρατείνει σημαντικά την αυτονομία διατηρώντας ενεργά μόλις τα απολύτως απαραίτητα στο κινητό. Σε περιπτώσεις απώλειας της συσκευής, και για τον εντοπισμό του κινητού (την διαγραφή του περιεχομένου του, την αποστολή μηνύματος, το κλείδωμα κ.ά) η Sony προσφέρει την υπηρεσία MyXperia.
Συμπέρασμα
Το Sony Xperia E4 είναι μία αρκετά καλή και οικονομική λύση στην “μικρή κατηγορία” με αρκετά προτερήματα αλλά και μειονεκτήματα όπως η απουσία 4G LTE modem (σε αυτή την περίπτωση οι χρήστες θα πρέπει να στραφούν σε άλλες λύσεις ή στο Xperia E4g, που όμως έχει μικρότερη οθόνη). Στην αγορά βεβαίως έχει να αντιμετωπίσει αρκετές συσκευές, ανάμεσα στις οποίες είναι τα Motorola Moto E, Microsoft Lumia 535 ή ακόμα και το πρωτότυπο Motorola Moto G (2013), εφόσον μπορέσετε να το βρείτε.
Αν χρειάζεστε ένα οικονομικό κινητό, το Xperia E4 είναι μία αρκετά αξιόπιστη λύση και θα το βρείτε στα ράφια των περισσότερο καταστημάτων. Το περιβάλλον χρήσης είναι απροσδόκητα ομαλό ενώ η πλοήγηση στο Internet, η αναπαραγωγή video ακόμα και ανάλυσης 1080p ή και το gaming –εκτός και αν είστε απαιτητικοί- θα σας ικανοποιήσουν (σε σχέση με την επένδυση). Βεβαίως, δεν είναι κακό να κοιτάξετε και παραδίπλα του.
Μας άρεσε
• Η διαγώνιος της οθόνης
• Η εμπρόσθια κάμερα
Δεν μας άρεσε
• Δεν υποστηρίζει δίκτυα 4G LTE
• Η προστασία οθόνης
• Μη αφαιρούμενη μπαταρία