Μας άρεσε
- Υψηλές επιδόσεις και καλοφτιαγμένο λογισμικό
- Άριστη οπτικοακουστική εμπειρία
- Βολικός σχεδιασμός, το πιο εύχρηστο κι άνετο foldable
- Αδιαβροχοποίηση σε foldable..yes please
Δεν μας άρεσε
- Λίγες βελτιώσεις στην κάμερα, πρακτικά απουσιάζει το zoom
- Η μπαταρία βελτιώθηκε, η φόρτιση όχι ιδιαίτερα
Το πιο επιτυχημένο foldable της αγοράς έχει διάδοχο κι ονομάζεται Samsung Galaxy Z Flip 4. Προφανώς, μετά την επιτυχία του προκατόχου του, οι προσδοκίες είναι υψηλές και το έργο του δύσκολο. Ο συνδυασμός τιμής, επιδόσεων και σχεδιασμού ήταν επιτυχημένος και η Samsung σκοπεύει να χτίσει πάνω σε αυτά παρουσιάζοντας το Flip 4. Κατά πόσο καταφέρνει να τραβήξει τα βλέμματα το φετινό μοντέλο;
Το νέο smartphone μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες των δοκιμών και του κειμένου, οπότε έχοντας περάσει αρκετό διάστημα μαζί του, αποτυπώνουμε τις εντυπώσεις μας παρακάτω.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Όταν το Flip 3 ξεδίπλωνε, έμοιαζε με ένα απλό κινητό. Το ίδιο ισχύει και με το Flip 4, το οποίο σε διαστάσεις φτάνει τα 165.2x71.9x6.9mm και αγγίζει τις διαστάσεις ενός τυπικού smartphone ενώ διπλωμένο φτάνει περίπου τα 84.8x71.9x15.9mm, σχεδόν τα μισά δηλαδή σε ύψος. Χωράει ακόμη και σε τσέπη πουκάμισου με άνεση και περιττό να σημειωθεί πως στην τσέπη είναι ανεπαίσθητο, έχοντας μικρό όγκο και βάρος περίπου 187 γραμμάρια. Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό αλουμίνιο και η εξωτερική γυάλινη πλευρά προφυλάσσεται ενσωματώνοντας Gorilla Glass Victus+, με το κινητό να διαθέτει επίσης πιστοποίηση IPX8 για προστασία ενάντια στο νερό, κάτι που δεν βλέπουμε από άλλο foldable smartphone άλλης εταιρείας.
Η πλάτη της συσκευής είναι πολύ λιτή με εξαίρεση το μισό κομμάτι του επάνω μισού της συσκευής, όπου μια μαύρη λωρίδα φιλοξενεί μια μικρή εξωτερική οθόνη και λίγο παραδίπλα τις κάμερες. Ο βραχίονας που ενώνει τα δύο μισά είναι πιο λεπτός από ποτέ, δίνοντας και μια πιο τετραγωνισμένη μορφή όταν το κινητό είναι κλειστό. Το κινητό διατίθεται σε τρία χρώματα: Graphite, Blue, Pink Gold και Bora Purple, όλα ματ και ιδιαίτερα.
Στη δεξιά πλευρά του επάνω μισού βρίσκουμε τα πλήκτρα έντασης και ενεργοποίησης της συσκευής, με ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος στο τελευταίο. Κάτω βρίσκεται μια θύρα USB-C και δίπλα της ένα από τα δύο ηχεία, καθώς το μεγάφωνο λειτουργεί επίσης ως ηχείο για στερεοφωνικό ήχο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τεχνολογία Dolby Atmos. Η υποδοχή της κάρτας SIM βρίσκεται στα αριστερά, οπότε οι σχεδόν επίπεδες πλευρές είναι κατά κύριο λόγο καθαρές.
Ξεδιπλώνοντας το smartphone, βλέπουμε τη μεγάλη οθόνη 6.7” που κρύβει, τύπου Dynamic AMOLED 2X με δυναμικό ρυθμό ανανέωσης 1Hz-120Hz και ανάλυση FHD+ (2640x1080). Στην κορυφή και κεντραρισμένη θα βρούμε μια μικρή οπή της selfie κάμερας. Η Samsung έχει κερδίσει λίγο περισσότερο χώρο για καθαρή οθόνη, μειώνοντας τα περιθώρια περιμετρικά αλλά σε γενικές γραμμές μιλάμε για ίδιο μέγεθος. Κάτι που παρατηρήσαμε είναι ότι το χώρισμα στη μέση της οθόνης είναι πάρα πολύ αχνό συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο και θέλει προσπάθεια για να το παρατηρήσει κανείς, ειδικά όταν η οθόνη είναι σε λειτουργία.
Κι όταν λειτουργεί, η οθόνη είναι φανταστική, με εκπληκτικά χρώματα και πραγματικά μαύρα, ενώ ο δυναμικός ρυθμός ανανέωσης δουλεύει άψογα και προσαρμόζεται αυτόματα βάσει του περιεχομένου που προβάλλεται για καλύτερη εμπειρία και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό που θα θέλαμε είναι το κινητό να γίνει λίγο πιο πλατύ και σίγουρα λίγο πιο κοντό, για να είναι βολικότερη η χρήση με ένα χέρι, καθώς τώρα είναι αρκετά λεπτό μεν αλλά τόσο ψηλό που η εξ ολοκλήρου χρήση με ένα χέρι δεν είναι εφικτή.
Η εξωτερική οθόνη παραμένει στις 1.9”, ξανά με τεχνολογία Super AMOLED και ανάλυση 260x512. Χρησιμοποιείται κυρίως για να προβάλλει ειδοποιήσεις κι άλλες σύντομες πληροφορίες αλλά και ως ένας τρόπος να βλέπουμε όσα βλέπει η κάμερα έχοντας κλειστό το κινητό.
Τέλος, στο κουτί θα βρούμε μόνο ένα καλώδιο USB-C για φόρτιση κι έναν εξωλκέα κάρτας SIM. Θα μπορούσε τουλάχιστον να περιλαμβάνει τον φορτιστή, αλλά η Samsung τους αφαίρεσε από πολλά μοντέλα επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Περνάμε στις επιδόσεις και ξεκινάμε με τη μνήμη, όπου το Galaxy Z Flip 4 έρχεται με 128GB, 256GB ή 512GB ROM, χωρίς δυνατότητα επέκτασης, και 8GB RAM όπως και υποστήριξη 5G σε κάθε έκδοση.
Το SoC που ενσωματώνεται είναι το κορυφαίο της Qualcomm, το Snapdragon 8+ Gen 1 (1x Cortex-X2 @ 3.2GHz, 3x Cortex-A710 @ 2.8GHz, 4x Cortex-A510 @ 2.0GHz, GPU: Adreno 730) και μιλάμε για επιδόσεις flagship σε μια ενδιαφέρουσας μορφής συσκευή. Τρέξαμε κάποια benchmarks για να δοκιμάσουμε τον επεξεργαστή και τις γενικότερες δυνατότητες του κινητού. Συγκεκριμένα, δοκιμάσαμε το Geekbench 5 που επέστρεψε σκορ 3797 στο multi-core και 1288 στο single core, κάνοντας μια επίδειξη δύναμης του SoC της Qualcomm.
Σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εφαρμογές social media, Outlook, Gmail, Slack, Google Docs/Sheets και άλλες τέτοιου είδους εφαρμογές, όπως και Netflix, Disney+ και Spotify μεταξύ άλλων. Όπως ήταν αναμενόμενο, αποδείχτηκαν αρκετά ελαφριές για να «ζορίσουν» το κινητό και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα κολλήματος ή καθυστέρησης σε οποιοδήποτε σημείο, ακόμη κι όταν είχαμε 4-5 εφαρμογές ανοιχτές παράλληλα και εναλλάσσαμε μεταξύ τους.
Μετά, σειρά είχαν τα παιχνίδια και αφιερώσαμε χρόνο στα Call of Duty Mobile, PUBG Mobile, Pokemon Unite, Genshin Impact, Final Fantasy VII The First Soldier και Asphalt 9 Legends. Παίζοντας στις υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών και με υψηλό ρυθμό ανανέωσης, δεν εντοπίσαμε προβλήματα πέρα από κάποιες στιγμιαίες πτώσεις καρέ στα Genshin Impact και Final Fantasy VII The First Soldier, όμως ήταν αμελητέα προβλήματα κι όχι τόσο συχνά.
Θετικά τα νέα στο κομμάτι της μπαταρίας, η οποία πλέον διαθέτει χωρητικότητα 3700mAh (+400mAh από τον προκάτοχό του) και με τη δική μας χρήση, άντεχε για τουλάχιστον μια ημέρα αν και την επόμενη χρειαζόταν άμεσα φόρτιση, το οποίο μας φέρνει σε ένα απογοητευτικό σημείο του κινητού. Το 0%-50% γίνεται σε περίπου μισή ώρα ενώ μια πλήρης φόρτιση χρειάζεται σχεδόν τον τριπλάσιο χρόνο, αξιοποιώντας τα 25W που υποστηρίζει η συσκευή. Σίγουρα θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα στο κομμάτι της φόρτισης και παρά την βελτίωση στη μπαταρία, χωρούν κι εκεί περαιτέρω βελτιώσεις.
Κλείνουμε με το λογισμικό, όπου το λειτουργικό του smartphone είναι το Android 12 σε συνδυασμό με το One UI 4.1 της Samsung, το οποίο προσφέρει εξαιρετική εμπειρία από πολλές απόψεις χωρίς να γίνεται πολύ παρεμβατικό. Είναι εύχρηστο κι ελαφρύ, δεν μας κόλλησε ούτε μια φορά και η εταιρεία υπόσχεται υποστήριξη με ενημερώσεις για διπλάσιο καιρό από όσο προσφέρουν οι περισσότεροι κατασκευαστές οπότε η αντοχή του στο χρόνο είναι μάλλον δεδομένη.
Το λογισμικό επιτρέπει και ορισμένες λειτουργίες που εκμεταλλεύονται τη μορφή του κινητού, όπως η FlexCam που επιτρέπει στον χρήστη να διπλώνει το κινητό και να το ακουμπάει σε μια επιφάνεια κι έπειτα να τραβάει φωτογραφίες ή βίντεο χωρίς να πατάει κάποιο πλήκτρο, ενώ η λειτουργία αυτή ενσωματώνεται και σε εφαρμογές όπως Instagram και Facebook για καταγραφή βίντεο απευθείας σε αυτές. Το auto portrait ακολουθεί τα άτομα που βρίσκονται σε ένα πλάνο όταν αυτά κινούνται, οπότε το κινητό μπορεί να παραμένει σταθερό και το αποτέλεσμα να είναι πιο δυναμικό.
Εκμεταλλεύεται επίσης και την εξωτερική οθόνη, η οποία γίνεται πιο χρήσιμη αφού εκτός από τις ειδοποιήσεις, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και άλλες ενέργειες, όπως ο χειρισμός της μουσικής, η απάντηση σε κλήσεις ή απάντηση σε SMS (μέσω έτοιμων απαντήσεων) – μπορεί να ξεκινήσει και κλήσεις, διαλέγοντας από έως και τρεις επιλεγμένες επαφές που εμφανίζονται στο μενού. Λειτουργεί επίσης ως «καθρέφτης» για selfies, χρησιμοποιώντας την ισχυρή εξωτερική κάμερα αντί για την εσωτερική, όμως δίνοντας στον χρήστη εικόνα του πλάνου. Εδώ έχουμε και μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά αφού η μεγαλύτερη ανάλυση της οθόνης επιτρέπει να έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα του τελικού αποτελέσματος που θα πάρουμε από την κάμερα, αφού η προεπισκόπηση είναι σχεδόν αυτό που θα κάνουμε λήψη. Τέλος, η οθόνη αυτή μπορεί να εξατομικευθεί και να προβάλλει συγκεκριμένες εικόνες ή να συγχρονιστεί με το Galaxy Watch 5 για να προβάλλουν τα ίδια σχέδια.
Κάμερα
Εδώ τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ, καθώς θα βρούμε ξανά διπλή κάμερα wide (12MP f/1.8) και ultra-wide (12MP f/2.2) στην πλάτη του smartphone και μια selfie κάμερα στην εσωτερική οθόνη (10MP f/2.4).
Με τη wide κάμερα, είχαμε τα αναμενόμενα καλά αποτελέσματα στα οποία μας έχει συνηθίσει η Samsung, με μηδαμινό θόρυβο και υψηλή λεπτομέρεια στις εικόνες ακόμη κι όταν ο φωτισμός δεν ήταν τόσο πλούσιος. Συγκριτικά με παλαιότερα Flip, διαχειρίζεται πολύ καλύτερα το φωτισμό και φαινόμενα μουντών χρωμάτων ή υπερβολικού φωτισμού δε συναντήσαμε όπως είχε γίνει στο παρελθόν, οπότε σίγουρα έχουν γίνει βελτιώσεις στην κάμερα παρότι πρακτικά φαίνεται ίδια.
Με την απουσία ενός τηλεφακού, το zoom κάνει τίμια δουλειά έως το 2x όμως από εκεί έως το 10x τα πράγματα χειροτερεύουν αισθητά κι είναι αμφίβολο αν όντως θα προσφέρει κάτι η λειτουργία σε οποιονδήποτε, αφού το αποτέλεσμα χάνει πάρα πολύ σε λεπτομέρεια κι ευκρίνεια.
Τουλάχιστον, έχει γίνει καλύτερη δουλειά στο πώς διαχειρίζεται τα πορτρέτα και τις νυχτερινές λήψεις, καθώς ο διαχωρισμός θέματος και παρασκηνίου έχει τα κατάλληλα όρια και θόλωμα παράγοντας όμορφες φωτογραφίες. Αντίστοιχα, οι νυχτερινές φωτογραφίες διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο λεπτομέρειας σε πολύ φωτεινά σημεία (π.χ. ταμπέλες και κολώνες φωτισμού) όπως και στα πιο σκοτεινά, συνολικά αποτυπώνοντας καλές εικόνες αλλά τίποτα εκπληκτικό.
Περνώντας στην ultra-wide κάμερα, βλέπουμε ευκολότερα κάποιες ατέλειες όπως θόρυβος και έλλειψη λεπτομέρειας σε σημεία, με τα χρώματα επίσης να μην είναι τόσο ζωηρά πλέον. Όπως ήταν αναμενόμενο, νυχτερινή λήψη και ultra-wide δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά μαζί, αφού το αποτέλεσμα μάλλον θα σπρώξει πολλούς στο να γίνουν πιο δημιουργικοί με τη βασική κάμερα λόγω ποιότητας παρά να προτιμήσουν την ultra-wide όταν φωτογραφίζουν το βράδυ.
Από την άλλη, η selfie έχει πολύ τίμια απόδοση και είναι αισθητά καλύτερη από την ultra-wide και πιο κοντά στη βασική κάμερα, με πολύ καλή ποιότητα εικόνας, διαχωρισμό θέματος και φόντου, όπως και διατήρηση λεπτομερειών. Χρησιμοποιώντας το κινητό ημιδιπλωμένο για βιντεοκλήσεις, η εμπειρία ήταν θετική όπως μας μετέφεραν οι συνομιλητές μας, τόσο από άποψη εικόνας όσο και ήχου (δε χρησιμοποιήσαμε handsfree).
Συμπέρασμα
Το Samsung Galaxy Z Flip4 βελτιώνει κάποια σημεία, με σημαντικότερα ίσως τις επιδόσεις, την ανάλυση της εμπρόσθιας οθόνηςς και τη μπαταρία, όμως κατά τα άλλα δε διαφοροποιείται πολύ από το προηγούμενο μοντέλο σε κάποιο κομμάτι.. Είτε μιλάμε για σχεδιασμό είτε για δυνατότητες, το Flip 4 είναι λίγο-πολύ μια αναβάθμιση όσων είχαμε κι όχι κάτι καινοτόμο ή δραστικά διαφορετικό – οι κάμερες, ας πούμε, δεν έλαβαν τη ριζική ανανέωση που χρειάζονται.
Οπότε, δεν προσφέρει ουσιαστικό λόγο να αναβαθμίσει όποιος έχει ήδη ένα Flip αλλά σίγουρα αποτελεί το ιδανικό σημείο εκκίνησης για όσους θέλουν να μπουν στον κόσμο των αναδιπλούμενων smartphones. Το form factor αν και δεν είναι όσο εντυπωσιακό όσο αυτό του Fold, σίγουρα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό ενώ η ποιότητα κατασκευής έχει ανέβει κατακόρυφα στις 2 τελευταίες γενιές, κάνοντας λίγο πιο άφοβη τη χρήση του.
- 1
- 2