Με την έλευση του Samsung Galaxy Z Fold 2, μια νέα γενιά στην foldable σειρά κινητών της εταιρείας είναι γεγονός. Η Samsung πρώτη κυκλοφόρησε στο εμπόριο ένα κινητό αναδιπλούμενης οθόνης και από τότε, άλλοι κατασκευαστές είτε «απάντησαν» στον νοτιοκορεάτη γίγαντα, είτε ξεκίνησαν να βλέπουν πιο... ζεστά την προοπτική μιας νέας υπό-κατηγορίας και τί αυτό μπορεί να σημαίνει για την κολοσσιαία παγκόσμια αγορά των smartphones.
Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η πρώτη προσπάθεια απευθυνόταν ξεκάθαρα στους λάτρεις της τεχνολογικής καινοτομίας και όχι τόσο σε power users ή το απλό κοινό – ελέω της τιμής λιανικής αλλά και των χαρακτηριστικών του. Τα σχόλια του κοινού φάνηκε να εισακούστηκαν, με την Samsung να έχει πραγματοποιήσει διάφορες αλλαγές σε αρκετούς τομείς.
Οπότε μένει το εξής ερώτημα που θα απαντήσουμε μέσα από το κείμενό μας: μπορεί ο διάδοχος να αναπτύξει πάνω σε όσα πέτυχε το πρωτότυπο, αλλά και να διορθώσει τις αστοχίες του;
Σχεδιασμός - Οθόνες
Για αρχή, ας πάμε από έξω προς τα μέσα. Διπλωμένο, το κινητό ενσωματώνει μια εξωτερική οθόνη Super AMOLED ανάλυσης HD+, διαστάσεων 6.2” και αναλογίας 25:9, με το λόγο διάστασης να αποτελεί μια παράξενη επιλογή που παραμένει από την πρώτη εκδοχή τού Fold. Πρακτικά, μιλάμε για μια οθόνη που ενδείκνυται όχι μονο για γρήγορες ματιές και ενέργειες όπως ίσχυε πέρσι, αλλά μπορούμε πιο εύκολα να τη χρησιμοποιήσουμε ως «κανονικό» smartphone. Βοηθά σίγουρα η μεγαλύτερη διάσταση και τα μικρά bezels ένας συνδυασμός που αποτελεί μια τεράστια βελτίωση συγκριτικά με την εξωτερική οθόνη τού Fold, όπου οι 4.6” ήταν μια... μικρογραφία δίπλα σε μοντέρνα smartphones. Επομένως, είναι μια πολύ καλή λύση ως βασική οθόνη σε περιπτώσεις όπου το ξεδίπλωμα δεν είναι εφικτό ή βολικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης.
Όταν ξεδιπλώσετε το Fold 2, θα αντικρύσετε μια ενιαία οθόνη ανάλυσης QXGA+, διαστάσεων 7.6” με λόγο διάστασης 22.5:18. Με απλά λόγια, μιλάμε για ένα διπλωμένο tablet στην τσέπη σας. Όσοι είχαν ήδη μια επαφή με το πρώτο Fold, θα νιώσουν ένα μικρό deja vu κι αυτό διότι ο σχεδιασμός, εξωτερικά, δεν άλλαξε υπερβολικά. Έκαστη οθόνη προσφέρει ζωηρά χρώματα και υψηλή φωτεινότητά ακόμη και υπό το φως του ηλίου, καθώς είναι εφάμιλλης ποιότητας με των flagship συσκευών της εταιρείας. Άξιο αναφοράς είναι πως η εσωτερική οθόνη υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 120Hz, με επιλογή αυτόματης εναλλαγής μεταξύ 60Hz και 120Hz βάσει του προβαλλόμενου περιεχομένου για καλύτερη διαχείριση της μπαταρίας. Φυσικά, αυτό συνεπάγεται ανεπανάληπτη ομαλότητα για δεδομένα κινητού, και χρησιμοποιώντας την οθόνη για games ή και απλό scrolling, η διαφορά γίνεται εύκολα αντιληπτή.
Μια μεγάλη και θετική αλλαγή είναι οι selfie κάμερες σε εξωτερική και εσωτερική πλευρά, καθώς πλέον περιοριζόμαστε σε μία και αυτή με τη σειρά της διαθέτει το σχεδιασμό “Infinity O” χωρίς να διαφέρει οπτικά από αυτή ενός Galaxy S20. Υπενθυμίζουμε πως στο αρχικό Fold, οι αντίστοιχες selfie κάμερες τοποθετούνταν στην επάνω δεξιά γωνία της κάθε οθόνης δημιουργώντας μια πολύ μεγάλη εγκοπή η οποία αποτελεί πλέον παρελθόν. Στην εσωτερική οθόνη, η συγκεκριμένη διάταξη στερούσε χώρο και έκανε την εμφάνιση κατά τι περίεργη, όμως πια, δεν υφίσταται αυτό. Επιπλέον, το κενό ανάμεσα στις δύο πλευρές ενός διπλωμένου Fold 2 είναι μικρότερο από του Fold αλλά αν το δούμε ρεαλιστικά, μιλάμε για μια αλλαγή που δύσκολα θα παρατηρήσει κανείς.
Ουσιαστικά, πρόκειται ξανά για μια διάταξη δύο οθονών – μια κανονική (όμως λεπτή) εξωτερική και μια απολαυστική, μεγάλη εσωτερική – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες του καθενός και, δυστυχώς, δύο κύρια προβλήματα τα οποία παραμένουν. Αφενός, το βάρος της συσκευής είναι διόλου αμελητέο, ζυγίζοντας 282g ενώ με την χρήση δύο panels (εσωτερικού και εξωτερικού), το πάχος ενός διπλωμένου Fold 2 είναι αρκετά μεγάλο και δη μέσα στην τσέπη. Από την άλλη, σε κάθε πλευρά του κινητού, είτε διπλωμένο είτε όχι, υπάρχει μια κάμερα, κάνοντας την λήψη φωτογραφιών ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία για κάθε συνθήκες.
Αναπόφευκτα, θα υπάρξουν συγκρίσεις με το αντίστοιχο foldable smartphone της Huawei, για το οποίο η κινεζική εταιρεία επέλεξε την ενσωμάτωση ενός panel το οποίο διπλώνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι πλάτες των δύο μερών του κινητού να ενώνονται, αφήνοντας την αξιοποιήσιμη πλευρά της οθόνης πάντοτε προς τα έξω. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται μικρότερο βάρος και πάχος, όμως αυξάνεται ο κίνδυνος γρατζουνιάς σε μια από τις δύο πλευρές – κάτι που το Fold 2 ελαχιστοποιεί, θέτοντας σαφή όρια στις οθόνες του. Κάθε ένα από τα δύο αυτά designs έχουν τους οπαδούς τους και, για την τιμή που πωλείται έκαστη συσκευή, σίγουρα η ελαχιστοποίηση του κινδύνου φθοράς στις οθόνες δεν είναι ασήμαντο ατού για τη συσκευή της Samsung.
Μιλώντας για αντοχή, ένα κύριο μέλημα των υποψηφίων αγοραστών ήταν η διάρκεια ζωής του hinge, ή αλλιώς, του μεντεσέ που διαχειρίζεται το δίπλωμα και ξεδίπλωμα των οθονών. Η Samsung δεσμεύτηκε πως με την ενσωμάτωση διαφόρων ειδών βούρτσας σε σημεία του μηχανισμού, γίνεται δύσκολο να εισχωρήσει σκόνη που μπορεί μετέπειτα να βλάψει τα ηλεκτρονικά και μη μέρη στο εσωτερικό της συσκευής. Αυτό είναι κάτι που δίχως να «λύσουμε» την συσκευή δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο ισχύει, όμως αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι πως ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα και μας άφησε την αίσθηση του πιο στιβαρού συγκριτικά με του αρχικού Fold. Μάλιστα, εξελίχθηκε ώστε να υποστηρίζει περισσότερες γωνίες κλίσης (από 75 έως 115 μοίρες) κι αυτό στην πράξη σημαίνει πως η μια μεριά μπορεί να τοποθετηθεί σε επίπεδη επιφάνεια και η άλλη να ρυθμιστεί ανάλογα ώστε είτε να βγάλετε μια selfie, είτε να παρακολουθήσετε μια ταινία ή βίντεο και ούτω καθεξής – σκεφτείτε το σαν ένα μικροσκοπικό laptop.
Παρά τις βελτιώσεις, ο μηχανισμός αναδίπλωσης συνεχίζει να δημιουργεί ένα μικρότερο πρόβλημα, την «τσάκιση» στη μέση της μεγάλης οθόνης. Είναι κάτι που υπήρχε στο αρχικό Fold και παραμένει, κυρίως κάνοντας την παρουσία του αισθητή με πολύ ανοιχτά χρώματα αλλά μετά από λίγες ώρες με τη συσκευή σταματήσαμε να το παρατηρούμε ασυνείδητα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Foldable Software
Οι δύο οθόνες χρησιμοποιούν δικά τους app layouts, ώστε έκαστη να αξιοποιεί τις δυνατότητές της στο έπακρο. Η εξωτερική λειτουργεί περισσότερο ως ένα παραδοσιακό smartphone, καθώς όπως ήταν αναμενόμενο, έμφαση δόθηκε στην εσωτερική, μεγαλύτερη οθόνη. Εκεί, τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα, μιας και μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους.
Μια σημαντική λειτουργία είναι το Flex Mode, το οποίο αλλάζει τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει (και να μας βολέψει) μια εφαρμογή. Για παράδειγμα, η γκαλερί φωτογραφιών δείχνει τις φωτογραφίες στη μισή οθόνη και στην άλλη μισή έχουμε τον χειρισμό όλης της εφαρμογής, είτε για πλοήγηση, είτε για διαχείριση και ούτω καθεξής. Αντίστοιχα, όπως αναφέραμε πριν, η μισή οθόνη μπορεί να γίνει βάση στήριξης για την άλλη μισή, όπου βρίσκεται η selfie κάμερα, ώστε να δώσουμε την κατάλληλη κλίση για μια άψογη selfie ή βιντεοκλήση δίχως επιπλέον εξοπλισμό. Η εναλλαγή μεταξύ πλήρους οθόνης και 50/50 γίνεται αυτόματα, όταν η οθόνη διπλώσει σε θέση μεταξύ 75 και 115 μοιρών. Σε οριζόντια θέση αξιοποιείται η πλήρης οθόνη για μια εφαρμογή και όταν διπλωθεί, άμεσα γίνεται το χώρισμα ανάλογα με το πώς αυτό ορίζεται από την εφαρμογή. Η εναλλαγή από και προς το Flex Mode είναι απρόσκοπτη και μια από τις εντυπωσιακότερες δυνατότητες που διαφοροποιούν το Fold 2 από τον ανταγωνισμό.
Βεβαίως, η λειτουργικότητα εξαρτάται από την κάθε εφαρμογή. Αν είναι φτιαγμένη ώστε να εκμεταλλεύεται την ιδιαιτερότητα του Fold 2 τότε θα προσαρμόζεται αναλόγως, όμως οι περισότερες εφαρμογές ακόμη δεν το αξιοποιούν και συμπεριφέρονται σαν να τρέχουν σε tablet. Για παράδειγμα, το Instagram αφήνει κενά αριστερά και δεξιά από το feed, ενώ το Facebook “stretchάρεται” για να φτάσει στις άκρες. Το ίδιο ισχύει, αλλά αντίστροφα, για την εξωτερική οθόνη, όπου η ροή τού Facebook φαίνεται συμπιεσμένη ελέω στενότερης οθόνης.
Μιλώντας για αυτή, ιδιαίτερα βολικό είναι το πώς μπορούμε να εκκινήσουμε μια εφαρμογή στην εξωτερική οθόνη και να συνεχίσουμε τα όσα κάναμε στην εσωτερική, πραγματικά άμεσα. Ουκ ολίγες φορές έτυχε να βγάλουμε το κινητό από την τσέπη για κάτι που πιστέψαμε θα κρατήσει δευτερόλεπτα, όμως τελικά κράτησε λεπτά. Τις εφαρμογές για τις οποίες θα συμβαίνει αυτό, μπορούμε να τις ορίσουμε από τις ρυθμίσεις της συσκευής κι έτσι η Samsung προσφέρει κάτι που πολλοί αναρωτηθήκαμε πώς μπορούσε να λείπει από το πρωτότυπο Fold.
Συνδυαστικά με την δυνατότητα να τρέχουμε έως 3 εφαρμογές μοιρασμένες στην μεγάλη οθόνη, το Fold 2 μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς για κάποιον που διαχειρίζεται διαρκώς e-mails, calendars και άλλες εφαρμογές όπου η πληροφορία μοιράζεται μεταξύ όλων τους και η απλή ενέργεια μετατρέπεται σε πολύπλοκη. Μάλιστα, έως και τριάδες εφαρμογών μπορούν να αποθηκευτούν ως σετ και να είναι εύκολα προσβάσιμες με ένα άγγιγμα από το app Edge, ώστε να μην ψάχνει κανείς συνεχώς αυτές που συχνότερα χρησιμοποιεί ταυτόχρονα.
Μένοντας στο θέμα της παραγωγικότητας, η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης με συμβατή τηλεόραση μέσω του Wireless DeX είναι ένα ακόμη βήμα προς την εξάλειψη της ανάγκης για υπολογιστή: είναι ξεκάθαρο πως το Fold 2 στοχεύει στο να είναι ευέλικτο και αποδοτικό για κάθε πιθανό σενάριο – η δυνατότητα χρήσης τριών εφαρμογών ταυτόχρονα παραμένει και κατά τη χρήση του DeX.
Επιδόσεις και Κάμερες
Πίσω από τις οθόνες, το κινητό έχει δεχτεί αρκετές βελτιώσεις, εξίσου σημαντικές όσο οι εξωτερικές. Το chipset Snapdragon 865+ είναι από τα κορυφαία της αγοράς και αποτελεί μια εμφανή βελτίωση ενάντια στον Exynos 990 που εντοπίζεται στη σειρά Note 20. Με 12GB μνήμης RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου, δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για παράπονα στη χρήση πέραν μιας παρατήρησης – ο αποθηκευτικός χώρος δεν είναι επεκτάσιμος. Στην περίοδο που δοκιμάσαμε το κινητό, απέδωσε σταθερά σε υψηλά επίπεδα με κανένα ίχνος υπερθέρμανσης ακόμη και σε πιο απαιτητικά σενάρια.
Μάλιστα, για όσους σκέφτονται να επενδύσουν στο Fold 2, η ενσωμάτωση τεχνολογίας 5G είναι μια ιδιαίτερα καλοδεχούμενη προσθήκη αναλογιζόμενοι πως το Fold που πέρυσι έφτασε στη χώρα μας χρησιμοποιούσε 4G ενώ από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα δούμε επίσημα τα πρώτα εμπορικά δίκτυα στη χώρα μας. Δεδομένου του high-end chipset, της υπέρ-αρκετής (για τα τρέχοντα δεδομένα) μνήμης RAM και την υποστήριξη δικτύων 5G, η συσκευή εκτιμούμε πως θα μπορεί να αποδίδει σε υψηλό επίπεδο σε πολύ σεβαστό βάθος χρόνου.
Ας μιλήσουμε λίγο και για τις κάμερες, πέντε εκ των οποίων θα εντοπίσετε στις διάφορες πλευρές του Fold 2. Στην πάνω αριστερή γωνία στην δεξιά πλάτη της συσκευής, εντοπίζεται το κύριο σύστημα καμερών με τρεις κάμερες σε κάθετη διάταξη και όπως είναι φυσικό, κάθε μια εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό – αλλά όπως μας έχει συνηθίσει η Samsung, για κάποιο λόγο έκαστη έχει ανάλυση 12 Megapixels.
Αρχικά, η υπερευρυγώνια κάμερα διαθέτει διάφραγμα f/2.2 και αποδίδει αρκετά καλά το πρωί, όμως το βράδυ τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον μέτρια. Η κύρια, wide κάμερα με διάφραγμα f/1.8 είναι γρήγορη και διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, με αποτέλεσμα να αποδίδει πολύ καλά το πρωί και εμφανώς καλύτερα από την υπερευρυγώνια το βράδυ, όμως πάλι, παρατηρείται πολλής θόρυβος όταν οι συνθήκες εξωτερικού φωτισμού δεν είναι ιδανικές. Τέλος, ο τηλεφακός με διάφραγμα f/2.4 είναι εξοπλισμένος με διπλή σταθεροποίηση αλλά μόνο 2x οπτικό zoom, κάτι που μας απογοήτευσε καθώς σίγουρα δεν περιμέναμε κάτι τόσο βασικό.
12MP Telephoto / Wide Angle / Ultra Wide
Όσον αφορά την καταγραφή βίντεο, τα πράγματα είναι πάνω-κάτω ίδια: εντυπωσιακά σταθερό, καλή απόδοση το πρωί, όχι τόσο καλά τα πράγματα όταν πέσει ο ήλιος. Με λίγα λόγια, σίγουρα δεν μιλάμε για τον καλύτερο συνδυασμό smartphone και καμερών που προσφέρει η Samsung με τα τρέχοντα μοντέλα που εμπορεύεται.
Παρόλα αυτά, το design του Fold 2 πάλι καταφέρνει να ξεχωρίσει, καθώς πέραν των όσον αναφέραμε με τη χρήση του Flex Mode, η λήψη φωτογραφιών και βίντεο κρύβει ακόμα περισσότερα καλούδια. Για αρχή, χρησιμοποιώντας την πλήρη, ξεδιπλωμένη οθόνη ως viewfinder είναι το λιγότερο εντυπωσιακό και εύχρηστο, αλλά συνάμα χρήσιμο για τους φωτογραφιζόμενους, οι οποίοι μπορούν να βλέπουν τους εαυτούς τους από το ζευγάρι κάμερας-οθόνης στην εξωτερική όψη της συσκευής.
Αυτονομία
Στον τομέα της μπαταρίας, δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως εντυπωσιαστήκαμε. Με χωρητικότητα 4500MAh και υποστήριξη γρήγορης φόρτισης 25W, μιλάμε για τυπικά (για τα δεδομένα της κατηγορίας-τιμής) πράγματα και σίγουρα αναμέναμε περισσότερα. Με πλήρη φόρτιση, η συσκευή μας έβγαζε μια πλήρη ημέρα χρήσης με τυπική καθημερινή χρήση και το βράδυ ήταν πάντα... ώρα για φόρτισμα. Όπως είναι αναμενόμενο, η αύξηση του ρυθμού ανανέωσης στην εσωτερική οθόνη συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση, οπότε αν κάνετε εντατική χρήση της μεγάλης οθόνης και δη συνδυαστικά με «βαριές» εφαρμογές όπως games, τότε δεν αποκλείεται να χρειαστεί φόρτιση από το απόγευμα.
Τέλος, όπως και ο προκάτοχός του, υποστηρίζει τόσο ασύρματη φόρτιση όσο και PowerShare, ώστε ακουμπώντας συμβατές συσκευές (όπως η θήκη των Galaxy Buds+) στην πλάτη της συσκευής, να φορτίζετε μια άλλη συσκευή σε ώρα ανάγκης.
Συμπέρασμα
Η Samsung προχώρησε στο νέο fold σε αρκετές και εμφανείς βελτιώσεις σε διάφορους τομείς, δίνοντάς μας δίχως ψήγμα αμφιβολίας το καλύτερο foldable που έχει κατασκευάσει έως σήμερα. Αυτό είναι εξελιγμένο τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο σε software και hardware, με ουσιαστικές προσθήκες κι αλλαγές.
Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι ξεχωρίζει σε τομείς όπως επιδόσεις ή κάμερες, όμως το νόημά του είναι άλλο. Είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο κινητό που ποντάρει στην παραγωγικότητα, καθώς το να επεξεργάζεται κανείς ένα έγγραφο και με μια απλή κίνηση drag and drop να γεμίζει φωτογραφίες το κείμενό του ή να επεξεργάζεται ένα αρχείο με δυο ακόμη ανοιχτές εφαρμογές για βοήθεια, είναι ανεκτίμητο. Πρακτικά, εξαλοίφει την ανάγκη για tablet και μέχρι ένα σημείο, για laptop, ειδικά αν γίνει χρήση του Wireless DeX που το μετατρέπει σε μινι υπολογιστή. Έχοντας αυτό ως βάση, ακόμη και το μεγάλο του κόστος, που ξεπερνά τις 2.000€, μπορεί να δικαιολογηθεί για έναν επαγγελματία που έως τώρα χρησιμοποιούσε τρεις συσκευές των, ας πούμε, 600€ έκαστη μόνο και μόνο για τις ανάγκες της δουλειάς του.
Με το Galaxy Z Fold 2, η Samsung έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την τελειοποίηση της τεχνολογίας των foldables και έτσι, ίσως σε λίγο καιρό τη δούμε να υιοθετείται από όλο και περισσότερους κατασκευαστές, καταρρίπτοντας το κύριο εμπόδιο που δεν είναι μόνο οι διαθέσιμες επιλογές αλλά και το κόστος μιας εξ αυτών. Για τώρα, αξίζει τα εύσημα για την δοκιμή ενός νέου form factor και για την επιμονή της να το βελτιώσει, με το... αυτί στραμμένο στα «θέλω» των χρηστών.
- 2
- 1