Μας άρεσε
- Ανθεκτική κατασκευή, αδιαβροχοποίηση και ενισχυμένη εσωτερική οθόνη
- Οθόνες AMOLED 120Hz με άψογη ποιότητα εικόνας, δυνατά ηχεία και «αόρατη» εσωτερική κάμερα
- Υποστήριξη S Pen, λογισμικό που βοηθάει πολύ στο multitasking
- Ταχύτατο, ικανό για όλα και ανθεκτικό στο χρόνο, με flagship επεξεργαστή και 12GB RAM
Δεν μας άρεσε
- Η αυτονομία θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον εφάμιλλη του προκατόχου, η ταχεία φόρτιση είναι κάπως αργή
- Οι κάμερες δεν είναι βελτιωμένες συγκριτικά με του προηγούμενου μοντέλου, η εσωτερική selfie κάμερα είναι απογοητευτική
Έχοντας φτάσει στην τρίτη γενιά αναδιπλούμενων κινητών, η Samsung κυκλοφόρησε το Samsung Galaxy Z Fold 3 με αρκετές αλλαγές όμως κρατώντας γενικά σταθερό τον κορμό που έθεσε με το Fold 2. Το αποτέλεσμα είναι ένα (ακόμη) εντυπωσιακό κινητό που μειώνει το χάσμα μεταξύ smartphone και tablet, προσθέτοντας νέες τεχνολογίες που το κάνουν να ξεχωρίζει συγκριτικά με τον προκάτοχό του κι όχι μόνο.
Αλλά μπορεί να αντικαταστήσει ένα τυπικού σχεδιασμού smartphone ή περιορίζει τα σενάρια χρήσης ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του;
Σχεδιασμός – Οθόνη
Μιλώντας για ένα foldable smartphone, δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι άλλο από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό. Με διαστάσεις 158.2 x 67.1 x 16mm, εκ πρώτης όψεως μοιάζει και είναι ένα χοντρό smartphone ή δύο απλά κινητά το ένα πάνω στο άλλο. Έχει στρογγυλεμένες γωνίες και σώμα κατασκευασμένο από αλουμίνιο, με την οθόνη και την πλάτη να προστατεύονται από γυαλί Gorilla Glass Victus. Η «μαγεία» αποκαλύπτεται όταν τα δύο μισά ξεδιπλώνονται και δημιουργούν μια ενιαία, τεράστια οθόνη που ανταγωνίζεται μικρά tablets, όμως μπορεί κάλλιστα να διπλωθεί και να ξαναγίνει ένα (λίγο μεγάλο) κλασικό smartphone που χωράει στην τσέπη.
Ο αλουμινένιος βραχίονας που ενώνει τα δύο μισά φέρει χαραγμένο το λογότυπο της Samsung και τίποτα άλλο. Στις πλευρές των δύο μισών είναι μοιρασμένα τα μικρόφωνα, η θύρα υποδοχής κάρτας SIM, η θύρα USB-C και στερεοφωνικά ηχεία (ένα σε κάθε μια από τις δύο μικρές πλευρές) ενώ στη δεξιά πλευρά της συσκευής βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης με ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος και το πλήκτρο ρύθμισης έντασης. Συγκριτικά με το Fold 2, ο βραχίονας του Fold 3 είναι λιγότερο ογκώδης και εξέχει ελάχιστα από την αριστερή πλευρά όταν το κινητό είναι διπλωμένο. Στην πλάτη της συσκευής βρίσκεται το σύστημα τριπλής κάμερας σε ένα ορθογώνιο με στρογγυλεμένες γωνίες το οποίο εξέχει ελάχιστα από το υπόλοιπο σώμα, μια ευχάριστη αλλαγή συγκριτικά με το Fold 2.
Μια άλλη απολύτως καλουδεχούμενη προσθήκη είναι η προστασία IPX8 που καθιστά το κινητό ικανό να βυθιστεί σε νερό για έως 30 λεπτά σε βάθος έως και 1.5 μέτρο. Συγκριτικά με το Fold 2, που δεν είχε κάποια αντίστοιχη προστασία, η ανακούφιση του να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το κινητό άφοβα στη βροχή ή να μην τρομάζει σε περίπτωση που χυθεί λίγο νερό επάνω του είναι τεράστια, έχοντας κατά νου το κόστος. Ωστόσο, συνεχίζει να μην προστατεύεται από σωματίδια σκόνης και άμμου, οπότε πρέπει να προφυλάσσεται από την άμμο της παραλίας, χώμα κλπ.
Η εξωτερική οθόνη, μεγέθους 6.2”, είναι πιο στενή από ενός παραδοσιακού smartphone και το κινητό (διπλωμένο) είναι πολύ άνετο στο χέρι και δη για χρήση με ένα χέρι μόνο. Όμως, το μακρόστενο σχήμα της κάνει λίγο δύσκολα τα πράγματα όταν θέλει κάποιος να αγγίξει την κορυφή με τον αντίχειρα – δεν είναι αδύνατο, απλά θα πρέπει να αλλάξει ελαφρά θέση μέσα στην παλάμη. Στην κορυφή της βρίσκεται επίσης μια selfie camera, κεντραρισμένη και διακριτική.
Όταν οι δύο οθόνες ξεδιπλώνονται για να γίνουν μία, η κίνηση δεν είναι μονοκόμματη – το κινητό μπορεί να μείνει διπλωμένο σε διάφορα ύψη, με σκοπό να εξυπηρετεί σε πολλούς σκοπούς. Για παράδειγμα, σε ορθή γωνία ώστε η μια οθόνη να δείχνει ένα YouTube βίντεο και τα σχόλια να είναι στην κάτω οθόνη ή ο χρήστης να χειρίζεται την κάμερα με την κάτω οθόνη και το viewfinder να βρίσκεται στην άλλη οθόνη. Οι εφαρμογές που υποστηρίζουν τέτοιου είδους λειτουργίες δεν είναι πολλές, όμως με την σταδιακή αύξηση των foldables στην αγορά ενδεχομένως οι εταιρείες να αναπτύξουν περισσότερες ή να αναβαθμίσουν όσες έχουν ήδη προκειμένου να εκμεταλλεύονται τα αναδιπλούμενα κινητά με διάφορους τρόπους.
Η εσωτερική οθόνη έχει μέγεθος 7.6” και στο δεξί μισό της βρίσκεται μια selfie camera που, αν δεν την δείτε, δεν σας αδικεί κανείς: βρίσκεται κάτω από την οθόνη και όταν το κινητό βρίσκεται σε λειτουργία, η κάμερα καλύπτεται πλήρως. Κοιτώντας τη επίμονα, μπορεί κάποιος να διακρίνει τα όριά της ακόμη κι όταν καλύπτεται από ενεργά, φωτιζόμενα pixels που προβάλλουν οτιδήποτε εμφανίζεται και στην υπόλοιπη οθόνη, όμως σε ένα ρεαλιστικό σενάριο χρήσης είναι πρακτικά αόρατη. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως πλήρως λευκό φόντο, είναι περισσότερο ορατή και ίσως ενοχλεί όμως απέχει πολύ από το κέντρο της οθόνης (όπου συνήθως κοιτάζει κάποιος) κι έτσι δύσκολα θα παρατηρηθεί.
Είναι μια καινοτόμος σχεδιαστική επιλογή που αν υιοθετηθεί και σε τυπικά smartphones ουσιαστικά θα έχουμε κινητά με τεράστια οθόνη χωρίς την ενοχλητική τρύπα της κάμερας να δείχνει αντιαισθητική ή να «κόβει» από την εικόνα. Κάτι ενοχλητικό για κάποιους που παραμένει εδώ, είναι η μικρή καμπύλη της ενιαίας οθόνης στο σημείο όπου ενώνονται τα δύο μισά. Κρατώντας το κινητό και κοιτώντας το όπως θα έκανε κάποιος κανονικά, η καμπύλη δεν είναι εμφανής ειδικά όταν η οθόνη είναι ενεργή. Υπό γωνία, η καμπύλη φαίνεται εύκολα όμως και πάλι, δε θα ενοχλήσει τον χρήστη αλλά όποιον μπορεί να βλέπει και δεν το έχει στην ευθεία. Είναι κάτι πολύ μικρό που συνηθίζεται εντός ημερών αν όχι άμεσα, αλλά υπάρχει.
Και οι δύο οθόνες είναι τεχνολογίας AMOLED με ανάλυση 2268x832 (εξωτερική οθόνη) και 2208x1768 (εσωτερική οθόνη), όμως σε σχέση με το περυσινό μοντέλο υπάρχει μια άκρως θετική αλλαγή: η εξωτερική οθόνη υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 120Hz, κάτι που υποστηριζόταν μονάχα στην εσωτερική στο Fold 2. Πλέον, και οι δύο οθόνες έχουν υψηλό ρυθμό ανανέωσης, κάνοντας την εμπειρία χρήσης πολύ ομαλή σε οποιοδήποτε σενάριο, ενώ στο Fold 2 ήταν κάπως παράξενο ο χρήστης να εναλλάσσει από τα 60Hz στα 120Hz απλώς επειδή ξεδίπλωσε το κινητό. Η Samsung ισχυρίζεται πως οι οθόνες είναι φωτεινότερες κατά 29% συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά, κάτι που δείχνει να ισχύει ελέγχοντας τα δύο Fold δίπλα-δίπλα, όμως σίγουρα παραμένουν λιγότερο φωτεινές συγκριτικά με Galaxy S21 Ultra. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι πρόβλημα αυτό, βέβαια, μέσα στην ημέρα με μικτή χρήση από ανάγνωση κειμένων έως παρακολούθηση βίντεο. Φυσικά, παραμένει εντυπωσιακή τόσο σε ζωντάνια χρωμάτων όσο και στην απόδοση των μαύρων, όπως και σε ευκρίνεια για οποιαδήποτε χρήση.
Η εταιρεία επίσης ισχυρίζεται πως η εσωτερική οθόνη είναι κατά 80% πιο ανθεκτική συγκριτικά με του Fold 2 – υπενθύμιση πως δεν πρόκειται για γυάλινη οθόνη όπως η εξωτερική, αλλά για πολλές στρώσεις διαφόρων υλικών και κατά βάση πλαστικού. Στο Fold 2, αυτό είχε ως συνέπεια τον εύκολο τραυματισμό της οθόνης ακόμη κι από το νύχι κάποιου, με την προστατευτική μεμβράνη της εταιρείας να μη δείχνει επαρκής. Στο Fold 3, η αίσθηση που αφήνει στο άγγιγμα η οθόνη είναι άψογη στην αφή και πιέζοντάς τη δείχνει πιο στιβαρή όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιχειρήσαμε σκοπίμως να τη γρατζουνίσουμε. Για το διάστημα που η συσκευή έμεινε στα χέρια μας, μέσα από καθημερινή (σ.σ.: όχι υπερβολικά προσεκτική) χρήση δεν εμφανίστηκαν σημάδια που είναι θετικό, όμως σε βάθος χρόνου μένει να δούμε αν όντως θα αποδειχθεί πιο ανθεκτική από του Fold 2.
Μεγάλη προσθήκη είναι και η υποστήριξη του ειδικού S Pen, της γραφίδας που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτή την οθόνη με σκοπό να μην της προκαλεί φθορά από την απλή χρήση, χωρίς να μπορέσουμε δυστυχώς να τη δοκιμάσουμε. Φαίνεται πως η σειρά Galaxy Note θα αντικατασταθεί από τη Z Fold μιας και η υποστήριξη γραφίδας ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που έλειπε μέχρι πρότινος κι όσοι την προτιμούν θα μπορούν να την έχουν πλέον, βέβαια θα πρέπει να την αγοράσουν ξεχωριστά. Επιπλέον, για να τη μεταφέρουν θα πρέπει να έχουν μια ειδική θήκη ή να τη βάζουν στην τσέπη, μιας και η συσκευή καθαυτή δεν έχει κάποια ειδική θέση για τη γραφίδα.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Όλες οι εκδόσεις του Galaxy Z Fold 3 έρχονται με τον οκταπύρηνο Qualcomm Snapdragon 888 (1x ARM Cortex-X1 @ 2.84GHz, 3x ARM Cortex-A78 @ 2.4GHz, 4x ARM Cortex-A55 @ 1.8GHz) και Adreno 660 για τα γραφικά, όπως και 12GB RAM. Το μοναδικό που αλλάζει (πέραν του χρώματος) ανά έκδοση είναι η χωρητικότητα, δηλαδή είτε 256GB είτε 512GB – το Fold 3 δε δέχεται κάρτα microSD οπότε η κατάλληλη επιλογή είναι σημαντική.
Χάρη στον Snapdragon 888, υποστηρίζει δίκτυα 5G για πολύ υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο κι όχι μόνο – ο επεξεργαστής αυτός βρίσκεται στην «καρδιά» πολλών flagships και (πιθανότατα) θα συνεχίσει να βρίσκεται, ακόμη κι αν κυκλοφόρησε ο 888+. Είναι εξωπραγματικά γρήγορος σε οποιοδήποτε σενάριο δοκιμάσαμε, ακόμη κι όταν ανοίγαμε τρεις εφαρμογές παράλληλα για να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες της συσκευής όταν είναι ξεδιπλωμένη. Σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήθηκε το ελαφρύτερο των κολλημάτων στη χρήση εφαρμογών ή την εναλλαγή, και φυσικά, το ίδιο ισχύει και για παιχνίδια.
Συγκεκριμένα, παίζαμε οτιδήποτε από Genshin Impact μέχρι Call of Duty Mobile στις υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών και, σε συνδυασμό με τα ηχεία Dolby Atmos και την οθόνη των 120Hz, η εμπειρία ήταν όσο τέλεια μπορεί να γίνει σε smartphone. Η τεράστια οθόνη επέτρεπε να χειριζόμαστε το παιχνίδι χωρίς τα δάχτυλα να κρύβουν μεγάλο μέρος της, η κάμερα πίσω από την οθόνη ήταν πρακτικά αόρατη, ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης έκανε ομαλή τη δράση: ήταν η πιο premium εμπειρία που έχουμε ζήσει σε smartphone. Μοναδικό μελανό σημείο είναι ο λόγος διάστασης των δύο οθονών που κάνει αδύνατο να αξιοποιηθούν πλήρως, μιας και η εξωτερική είναι πολύ στενή και η εσωτερική πολύ τετραγωνισμένη, με αποτέλεσμα μαύρες μπάρες σε παιχνίδια και βίντεο αλλά και εφαρμογές που δεν φτάνουν έως τις άκρες της οθόνης.
Όσον αφορά στη μπαταρία, έχει χωρητικότητα 4400mAh (λίγο μικρότερη από του Fold 2) και υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση 25W όμως δεν περιλαμβάνεται αντάπτορας πρίζας στη συσκευασία. Τα πράγματα εδώ δεν είναι τόσο καλά όσο θα περιμέναμε από ένα τέτοιο κινητό, μιας και η μπαταρία του διαρκεί μια μέρα μονάχα με συντηρητική χρήση και η ταχεία φόρτιση είναι απλώς ικανοποιητική. Συγκεκριμένα, χρειάζεται περίπου μιάμιση για την πλήρη φόρτιση της συσκευής, ενώ η ασύρματη φόρτιση των 10W είναι εξουθενωτικά αργή.
Στο software, τα πράγματα είναι αρκετά πιο ενθαρρυντικά κυρίως χάρη στο One UI 3.1 (που λειτουργεί επί του Android 11). Υπάρχει η δυνατότητα να «τεντωθούν» ορισμένες εφαρμογές που αφήνουν κενά στα πλάγια, να χρησιμοποιηθούν τρεις εφαρμογές ταυτόχρονα ή ακόμη και να δημιουργηθεί ένα “taskbar” με συντομεύσεις εφαρμογών που θα εμφανίζεται διαρκώς όσο γίνεται χρήση της μεγάλης οθόνης. Κάποιες εφαρμογές αξιοποιούν έξυπνα την οθόνη όταν δεν είναι πλήρως ανοιγμένη, φέρνοντας το πληκτρολόγιο στο ένα μισό ή κάποιες λειτουργίες της εφαρμογής κι αφήνοντας το άλλο μισό εντελώς «καθαρό».
Ο χρήστης μπορεί επίσης να φτιάξει ζευγάρια ή τριάδες εφαρμογών που θέλει να ανοίγουν ταυτόχρονα και να μοιράζονται τη μεγάλη οθόνη, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία. Για όποιον χειρίζεται πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα -από απλούς χρήστες έως επαγγελματίες- η Samsung φρόντισε να κάνει την εμπειρία όσο πιο απλή κι εύκολη γίνεται, όμως πολλοί θα αρκεστούν απλά στη χρήση της συσκευής ως ένα smartphone με τεράστια οθόνη (που είναι πλήρως αναμενόμενο). Είναι ο παράδεισος του multitasking, αρκεί να υπάρχει η υπομονή κι η όρεξη να ανακαλύψει κανείς όσα μπορεί να προσφέρει.
Κάμερα
Αν υπάρχει ένα μεγάλο παράπονο για το Fold 3, είναι οι κάμερες. Όχι διότι είναι κακή η απόδοσή τους, αλλά γιατί ουσιαστικά δεν αποτελούν βήμα εμπρός συγκριτικά με το Fold 2 ή τον ανταγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα, εξοπλίζεται με τριπλή βασική κάμερα (12MP wide f/1.8, 12MP ultra-wide f/2.2, 12MP telephoto f/2.4) και δύο selfie κάμερες (10MP f/2.2 στην εξωτερική οθόνη, 4MP f/1.8 στην εσωτερική) όμως δεν προσφέρει κάτι ανώτερο συγκριτικά με τα υπάρχοντα flagships του 2021. Η βασική κάμερα φροντίζει να διατηρεί ζωηρά τα χρώματα και να μη χάνονται οι λεπτομέρειες, έχοντας πολύ καλή φωτεινότητα και τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέτρια προς καλά χωρίς Night Mode όταν ο φωτισμός είναι κάπως επαρκής.
Σε Night Mode αποδίδει καλά κρατώντας χαμηλά το θόρυβο και αποδίδοντας με ακρίβεια τα χρώματα όμως σε πολύ χαμηλό φωτισμό αρχίζει να χάνει αισθητά σε ποιότητα. Παρόλα αυτά, αν οι φωτογραφίες της συσκευής δε συγκριθούν άμεσα με αυτές μιας συσκευής όπως το Galaxy S21 Ultra τότε κανείς δε θα είναι απογοητευμένος από την ποιότητά τους, η οποία παραμένει υψηλή για τα δεδομένα της βιομηχανίας.
Γυρίζοντας στην ultra-wide κάμερα, τα αποτελέσματα είναι ποιοτικά με διατήρηση χρώματος, ευκρίνεια και λεπτομέρεια όταν ο φωτισμός είναι πλούσιος και βοηθάει τη σκηνή. Φωτογραφίζοντας τοπία μείναμε πλήρως ικανοποιημένοι από τις φωτογραφίες, όπως θα περίμενε κανείς από τη δευτερεύουσα κάμερα μιας τέτοιας συσκευής. Στο κομμάτι του τηλεφακού, που προσφέρει 2x optical zoom και 10x digital zoom, τα αποτελέσματα είναι άριστα με το οπτικό zoom και πολύ καλά με το ψηφιακό zoom, το οποίο σε πλήρως ηλιόλουστη σκηνή είχε θόρυβο στα μαύρα και τα χρώματα δεν διατηρούνταν όπως ακριβώς θα έπρεπε αλλά αυτά παρατηρήθηκαν σε πιο κοντινή ανάλυση της φωτογραφίας. Παρόλα αυτά, η χρήση ήταν περιστασιακή κι έτσι δεν ενόχλησε τόσο, όμως για κάποιον που το χρησιμοποιεί διαρκώς τότε ενδεχομένως η ποιότητα να φανεί μέτρια.
Η εξωτερική selfie κάμερα είναι άψογη για βιντεοκλήσεις και φωτογραφίες, με πολύ καλή λεπτομέρεια και χρώματα χωρίς να χαλάει την υφή του δέρματος ή να επεξεργάζεται υπερβολικά τη φωτογραφία. Ακόμη και με μέτριο φωτισμό, μπορεί να αποδώσει πολύ καλές εικόνες και εξυπηρετεί το σκοπό της με το παραπάνω. Για την εσωτερική κάμερα που βρίσκεται κάτω από την οθόνη μπορεί να ειπωθεί μονάχα το τελευταίο: εξυπηρετεί το σκοπό της. Η επιλογή να τοποθετηθεί κάτω από την οθόνη είχε μεγάλο κόστος σε ποιότητα, όπως φαίνεται, καθώς οι φωτογραφίες είναι αισθητά χειρότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη κάμερα του Fold 2 ενώ δεν συγκρίνονται με τις φωτογραφίες της εξωτερικής selfie κάμερας. Η χρήση της πρέπει να προορίζεται μόνο για βιντεοκλήσεις και τίποτα περισσότερο.
Φαίνεται πως η τεχνολογία πρέπει να ωριμάσει λίγο ακόμα προτού βρει το δρόμο της προς flagships και δη τέτοιου είδους όμως επικροτούμε την απόφαση της Samsung να την ενσωματώσει στο Fold 3. Και αυτό διότι έχουμε δύο πρόσθετους τρόπους να κάνουμε λήψη καλύτερων selfies με την ίδια συσκευή, χρησιμοποιώντας ακόμα και τις κύριες κάμερες ενώ αν και δεν είναι αόρατη, η συγκεκριμένη υλοποίηση είναι πολύ καλύτερη από την οπή που βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα smartphones.
Συμπέρασμα
Λεπτότερο, ανθεκτικότερο, ταχύτερο, πιο ευέλικτο. Το Samsung Galaxy Z Fold 3 είναι ανώτερο στα περισσότερα σημεία συγκριτικά με το Galaxy Z Fold 2 και αποτελεί το καλύτερο foldable με μεγάλη οθόνη που μπορεί να πάρει κανείς σήμερα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τέλεια, μιας και οι κάμερες δεν αποτελούν αναβάθμιση (η εσωτερική selfie είναι υποβάθμιση) και η μπαταρία είναι ελαφρώς χειρότερη.
Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά, πρόκειται για μια εξαιρετική συσκευή που θα παραμένει «φρέσκια» ακόμη και μετά από μεγάλη χρήση, γιατί φέρνει κοντά δύο κόσμους και λειτουργεί -κατά κύριο λόγο- άψογα. Το αν οι συνθήκες ωρίμασαν για την αγορά ενός τέτοιου smartphone μόνο εσείς μπορείτε να το κρίνετε αν και έχουμε την υποψία ότι το μεγάλο κόστος θα αποτρέψει αρκετούς να δουν σοβαρά μια τέτοια αγορά.
- 2
- 1