Μας άρεσε
- Αναδιπλούμενη οθόνη –duh!
- Κορυφαία αισθητική με υπέροχο design
- Άπλετη RAM και άριστη συμπεριφορά κατά το multitasking
- Προηγμένο λογισμικό καμερών
- Μοναδική αίσθηση ανοίγματος/κλεισίματος
- Ισορροπημένη κατανομή βάρους
Δεν μας άρεσε
- Κακή σχέση τιμής/απόδοσης
- Χαρακτηριστικά που υπολείπονται άλλων ναυαρχίδων
- Υπερβολικά μεγάλου μήκους οθόνη που κάνει αδύνατο τον έλεγχο της συσκευής με το ένα χέρι
- Απουσία τρίτης κύριας κάμερας
- Πολύ μικρή και περιορισμένης σημασίας οθόνη πρόσοψης
Με τα foldable smartphones να αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα trend που θα μας απασχολεί για τα επόμενα χρόνια, η Samsung λανσάρει τη δεύτερη πρότασή της στην κατηγορία μετά το περσινό Galaxy Fold. Λίγους μήνες αργότερα μετά το τελευταίο λοιπόν, το Samsung Galaxy Z Flip έρχεται να δελεάσει όλους όσοι σκέφτονται να επενδύσουν σε μία foldable (ή αν προτιμάτε clamshell 2.0) συσκευή και είναι διατεθειμένοι αφ’ ενός να κάνουν τις απαραίτητες παραχωρήσεις και αφ’ ετέρου να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η περίπτωση του Galaxy Z Flip δεν είναι εύκολη. Τα όσα πρέπει να εξετάσει και να λάβει υπ’ όψιν του ο καταναλωτής πριν προχωρήσει στην αγορά του είναι αρκετά. Σε κάποιους ενδεχομένως να φανούν περιοριστικά, κάποιοι άλλοι ίσως να είναι σε θέση να ζήσουν μαζί τους. Όσο για τη σύγκριση της συσκευής με άλλες; Πριν καν περάσουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά, ίσως να πρέπει να εξετάσουμε το design και τον σκοπό που εξυπηρετεί αυτό.
Όπως και να ‘χει, πάμε να κάνουμε το Samsung Galaxy Z Flip φύλλο και φτερό!
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: γιατί να προτιμήσει κανείς μία foldable συσκευή; Ο ουσιαστικός λόγος δεν είναι άλλος από τον μειωμένο χώρο που καταλαμβάνει ούσα κλειστή και με τετράγωνο σχήμα, επιτρέποντας έτσι την ευκολότερη μεταφορά της, καθώς και τη μεγαλύτερη οθόνη που διαθέτει όταν την ξεδιπλώσεις. Υπάρχει φυσικά και ο παράγοντας της αισθητικής αλλά αυτό αποτελεί καθαρά υποκειμενικό κριτήριο. Από αυτή την άποψη και μόνο, το Galaxy Z Flip τα καταφέρνει μια χαρά αφού οι διαστάσεις του όντας κλειστό είναι 87,4 x 73,6 x 17,3 χιλιοστά.
Όταν ανοίξει βέβαια, το μήκος “εκτοξεύεται” στα 167,3 χιλιοστά αλλά αντίστοιχα το προφίλ πέφτει κάτω από το μισό και συγκεκριμένα στα 7,2 χιλιοστά. Το βάρος του Galaxy Z Flip εντοπίζεται στα 183 γραμμάρια, τιμή μάλλον αποδεκτή, ιδίως δε αν λάβουμε υπ’ όψιν τα 220 γραμμάρια του επίσης νεότευκτου Galaxy S20 Ultra (στις ίδιες ίντσες πάντως, το Galaxy S20+ ξεκινά από τα 186 γραμμάρια).
Η συσκευή ανοίγει και κλείνει χάρη σε έναν κρυφό μηχανισμό άρθρωσης. Ο μεντεσές που φέρει το λογότυπο της Samsung και διακρίνεται όταν το Galaxy Z Flip είναι κλειστό, εξαφανίζεται πλήρως όταν ανοίξει η συσκευή. Η δε λειτουργία του είναι “ημιαυτόματη” αφού στις 40-45ο είτε ανοίγει σχηματίζοντας ορθή γωνία, είτε κλείνει εντελώς. Στα δύο του άκρα φαίνονται δύο μικρά εξαρτήματα σχήματος “T” ενώ υπάρχουν και αθέατα βουρτσάκια ώστε να εμποδίζουν την είσοδο σε σωμάτια σκόνης.
Γύρω-γύρω από την οθόνη υπάρχει ένα πλαστικό πλαίσιο που εξέχει ελαφρώς. Η σημασία του είναι διττή, αφού από τη μία διατηρεί ανέπαφη την οθόνη κατά το κλείσιμο της συσκευής (προκειμένου να μην ακουμπούν το επάνω με το κάτω τμήμα της) και από την άλλη λειτουργεί αποτρεπτικά στον πειρασμό της αφαίρεσης της πλαστικής προστατευτικής επίστρωσής της, ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η νοτιοκορεατική εταιρεία με το πρώτο foldable smartphone της.
Η αίσθηση που αφήνει πάντως ο μηχανισμός άρθρωσης είναι υπέροχος. Θεωρητικά λειτουργεί και σαν αγχολυτικό (ακριβό μεν, αποτελεσματικό δε) με τη Samsung να εξαίρει την αντοχή του στα περίπου 200.000 ανοιγοκλεισίματα, κάτι περισσότερο δηλαδή από τα 5 χρόνια λειτουργίας. Πράγματι, στο διάστημα που τη δοκιμάσαμε, η συσκευή μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις όσον αφορά στη στιβαρότητά της. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βέβαια τι αντίκτυπο θα έχει στη λειτουργία της μία πτώση. Το Galaxy Z Flip έρχεται μεν με προστατευτική θήκη δύο τμημάτων στη συσκευασία του, όμως αυτή το θωρακίζει κατά κύριο λόγο από γρατζουνιές και ανάλογες μικροφθορές.
Αυτές που μας προβλημάτισαν αρκετά όμως, ήταν οι προειδοποιήσεις που αναγράφονταν στη ζελατίνα της συσκευής. Η απουσία προστασίας από νερό και σκόνη (βάσει προτύπου IP) είναι κάτι που συνηθίζεται και μπορεί να γίνει αποδεκτό –αρκετές συσκευές άλλωστε ακόμα και σήμερα δεν προσφέρουν τέτοια δυνατότητα. Οι πιθανότητες πρόκλησης φθοράς στην οθόνη σε περίπτωση αγγίγματος με μεγαλύτερη δύναμη απ’ ό,τι συστήνεται καθώς επίσης και απομαγνητισμού πιστωτικών και χρεωστικών καρτών –εξ αιτίας των ισχυρών μαγνητών της συσκευής- ωστόσο είναι σίγουρα θέματα που προβληματίζουν.
Περιεργαζόμενοι το Galaxy Z Flip πάντως, στη δεξιά του πλευρά συναντούμε ένα πλήκτρο με ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος και εκείνο αυξομείωσης της έντασης του ήχου. Ο αναγνώστης είναι σε μια θέση που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε κινητά της Samsung και δουλεύει αρκετά γρήγορα. Στην αριστερή πλευρά της συσκευής, υπάρχει μόνο το trey για μία κάρτα nanoSIM –σημειώστε την απουσία υποστήριξης κάρτας μνήμης. Μικρόφωνα βρίσκονται και στην πάνω και στην κάτω πλευρά του smartphone με τη διαφορά ότι η τελευταία διαθέτει παράλληλα ηχείο και θύρα USB-C.
Το κάτω μέρος της “πλάτης” του τηλεφώνου είναι άδειο, αναδεικνύοντας την premium επιφάνειά του με το προστατευτικό γυαλί (το μαύρο χρώμα στο οποίο μας ήρθε το Galaxy Z Flip είναι αρκετά ουδέτερο –μωβ και χρυσό θα έχουν σαφέστατα περισσότερο ενδιαφέρον), ωστόσο στο επάνω τμήμα της έχουμε τη διπλή κάμερα και μία επιπρόσθετη οθόνη.
Οθόνες – Κάμερες
Με τη συσκευή ακόμα κλειστή, θα παρατηρήσετε ότι στο εξωτερικό της πλαίσιο πλάι στην κάμερα βρίσκεται μία μικρή οθόνη αφής. Πρόκειται για μία Super AMOLED 1,1 ίντσας με ανάλυση 300 x 112 pixels στα 303 ppi. Ο ρόλος της είναι καθαρά βοηθητικός αφού προβάλλει ειδοποιήσεις από εφαρμογές και ονόματα/αριθμούς σε περίπτωση κλήσεων. Παράλληλα χρησιμεύει και ως μικροσκπικό viewfinder εφ’ όσον αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε την κύρια κάμερα της συσκευής για μια selfie, μόνο που λόγω των διαστάσεών της δεν προβάλλει ολόκληρη την εικόνα που πρόκειται να τραβήξετε (απλά βεβαιωθείτε ότι το πρόσωπό σας είναι ορατό).
Το πρόβλημα με την εν λόγω οθόνη είναι ότι παρά την εξαιρετική της ποιότητα (δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να τη διαβάσουμε ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους) είναι υπερβολικά μικρή για να υπηρετήσει τον σκοπό της. Οι ειδοποιήσεις δεν προσφέρουν καμία επιπρόσθετη πληροφορία αφού για να δείτε τι ακριβώς αφορούν, θα πρέπει αφού αγγίξετε την οθόνη, να ανοίξετε τη συσκευή (τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση η αντίστοιχη εφαρμογή ξεκινά αυτόματα). Ναι μεν διακρίνονται η ημερομηνία, η ώρα και τα επίπεδα της μπαταρίας, ωστόσο αν το μέγεθός της ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο, θα συνέβαινε το ίδιο και με τη χρησιμότητά της.
Ανοίγοντας τώρα τη συσκευή βλέπουμε τη Dynamic AMOLED οθόνη των 6,7 ιντσών του σε όλο της το μεγαλείο. Η Samsung την ονομάζει Infinity Flex Display όπως και στο Galaxy Fold, όμως αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι πως είναι ανάλυσης 2636 x 1080 (κάτι που μας δίνει αναλογία διαστάσεων 21,9:9) στα 425 ppi. Η πρώτη ερώτηση που θα κάνει κανείς, δεν μπορεί παρά να είναι τι αίσθηση αφήνει στην περιοχή του μηχανισμού άρθρωσης; Χωρίς περιστροφές και διάθεση ωραιοποίησης, μολονότι η δουλειά που έκανε η Samsung είναι εκπληκτική, ο μεντεσές κάτω απ’ την οθόνη δεν περνά απαρατήρητος. Ναι, οπτικά μετά από λίγο συνηθίζεται, ωστόσο κάθε φορά που το δάχτυλο περνά από πάνω του, φροντίζει να μας υπενθυμίζει την παρουσία του.
Τα χρώματα της οθόνης πάντως είναι πανέμορφα. Δεν είναι η φωτεινότερη που έχουμε δει ούτε φτάνει στα επίπεδα της Galaxy S20 σειράς αλλά αποδίδει άκρως ικανοποιητικά ακόμα και υπό το φως του ήλιου σε εξωτερικούς χώρους. Η αντίθεση και οι τόνοι των χρωμάτων μας κάλυψαν, ωστόσο με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι φορώντας πολωτικά γυαλιά ηλίου ήταν αδύνατο να διακρίνουμε το περιεχόμενό της (εκτός κι αν γυρνούσαμε τη συσκευή σε landscape mode). Όπως αναφέρει η Samsung σε κάθε ευκαιρία, είναι κατασκευασμένη από ένα ειδικό αναδιπλούμενο γυαλί πάχους 30 μικρομέτρων, πάνω από το οποίο υπάρχει η ίδια πλαστική επίστρωση που είχε και το Galaxy Fold. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η οθόνη υποστηρίζει και λειτουργία Always On, μόνο που στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής, είναι άχρηστη.
Περνώντας στις κάμερες, το Galaxy Z Flip έρχεται με ένα “ζεύγος” φακών ανάλυσης 12 MP έκαστος. Ο ένας είναι ευρυγώνιος με διάφραγμα f/2,2 ενώ ο άλλος υπέρ-ευρυγώνιος με διάφραγμα f/1,8 ενώ απουσιάζει η κάμερα βάθους/macro που συναντάμε στις περισσότερες –πλέον- high-end συσκευές. Αυτό που ισχύει σε ό,τι αφορά τη λήψη εικόνων και βίντεο, είναι πως το Galaxy Z Flip έρχεται με hardware ανάμεσα σε Galaxy S9 και S10 αλλά με πιο εξελιγμένο λογισμικό.
Στο πλαίσιο του τελευταίου, προσφέροντας μεταξύ άλλων οπτική σταθεροποίηση εικόνας, δυνατότητα αποθήκευσης εικόνων σε φορμά RAW, προσθήκη γεωγραφικών δεδομένων, κλείδωμα αυτόματης εστίασης σε πρόσωπα, HDR, ακόμα και λήψη φωτογραφιών μέσω φωνητικών εντολών. Εννοείται πως μπορείτε, αν θέλετε, να “ακουμπήσετε” το Galaxy Z Flip με την πλάτη σε μία σταθερή επιφάνεια και να το αφήσετε να τραβά από εκεί. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε σταθερότατες λήψεις, άψογα timelapses και επαγγελματικά προφίλ, φτάνει φυσικά να πετύχετε το ύψος. Είναι μια «λειτουργία» που επινοήσαμε για να δικαιολογήσουμε το συγκεκριμένο form factor; Φυσικά και είναι..
Με την οθόνη του κινητού ανοιχτή σε ορθή γωνία –ή εκεί γύρω τέλος πάντων- ενεργοποιείται και η λειτουργία Flex, η οποία “σπάει” ουσιαστικά το περιβάλλον χρήστη στα δύο. Το επάνω τμήμα της οθόνης καταλαμβάνει αποκλειστικά το viewfinder ενώ τα πλήκτρα ελέγχου μεταφέρονται στο κάτω, κάνοντας έτσι τη ζωή σας ευκολότερη.
Η ποιότητα των λήψεων του Galaxy Z Flip πάντως είναι πολύ καλή, μέρα και νύχτα. Όποια από τις δύο κάμερες κι αν χρησιμοποιήσαμε, όταν ο φωτισμός ήταν επαρκής τα αποτελέσματα μας άφησαν ενθουσιασμένους. Τα χρώματα ήταν ολοζώντανα, ο θόρυβος ελάχιστος, ενώ οι λεπτομέρειες απεικονίζονταν σε όλο τους το μεγαλείο. Ορισμένες αστοχίες σε σκοτεινές περιοχές και μία μικρή υπερβολή στην έκθεση σε κάποιες περιπτώσεις, δεν ήταν ικανές να αμαυρώσουν τις συνολικές επιδόσεις του κινητού στον τομέα. Η δε νυχτερινή λειτουργία δεν μας απογοήτευσε, καθώς οι μεγάλοι χρόνοι έκθεσης μας χάρισαν λήψεις ισορροπημένες με φυσικά χρώματα και σπουδαία φωτεινότητα.
Στην πρόσοψη του Galaxy Z Flip υπάρχει μία κάμερα ανάλυσης 10 MP με διάφραγμα f/2,4 και τεχνολογία φακού 1,22 μ που βρίσκεται μέσα στην οθόνη. Η συγκεκριμένη κάμερα διαθέτει δύο λειτουργίες – Crop και Full View. Η πρώτη εστιάζει στο πρόσωπο του χρήστη ενώ η δεύτερη αποτυπώνει μία ευρύτερη εικόνα και ενεργοποιείται αυτόματα εφ’ όσον εντοπιστούν περισσότερα από ένα πρόσωπα. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, οι λήψεις θα σας καλύψουν απόλυτα, χαρίζοντάς σας φυσικούς τόνους, όμορφα πρόσωπα και άκρως επιτυχημένο bokeh.
Αν θέλετε πάντως κάτι διαφορετικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κύρια ευρυγώνια κάμερα του Galaxy Z Flip ενώ αυτό είναι κλειστό για τις selfies σας! Θα είστε σε θέση να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε όντως στο πλάνο κοιτώντας τη μικρή οθόνη πρόσοψης, ενώ οι λήψεις σας θα είναι ποιοτικά ανώτερες απ’ ό,τι με την κάμερα selfie. Μοναδικό μειονέκτημα (;) της εν λόγω δυνατότητας, είναι πως οι λήψεις περικόπτονται και εξάγονται σε σχήμα τετραγώνου. Αν αυτό δεν είναι κάτι που σας προβληματίζει, δοκιμάστε το.
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το βίντεο, το Galaxy Z Flip “γράφει” κλιπ σε 4K ανάλυση και τα 2160p στα 60 fps, ωστόσο αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τη λειτουργία Super Steady (hint: θέλετε), τότε θα πρέπει να “πέσετε” στα 1080p και να χρησιμοποιήσετε την υπέρ-ευρυγώνια κάμερά του. Γενικώς, σε ό,τι αφορά το βίντεο μπορείτε να πειραματιστείτε άφοβα αφού η συσκευή προσφέρει αρκετές εναλλακτικές. Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σε κάθε περίπτωση, είναι ο φωτισμός να είναι όσο το δυνατόν καλύτερος αφού σε συνθήκες… lounge, η ποιότητα των κλιπ πέφτει κατακόρυφα.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, το Galaxy Z Flip μοιάζει με ναυαρχίδα του 2019. Δεν είναι μόνο οι κάμερες αλλά και αρκετά άλλα όπως επί παραδείγματι ο επεξεργαστής, ένας Snapdragon 855+ που προτιμήθηκε αντί ενός 865. Τα 8 GB RAM πάντως φτάνουν και περισσεύουν για να εγγυηθούν ομαλότατο multitasking ενώ από άποψη χωρητικότητας, θα πρέπει να βολευτείτε με τα 256 GB της συσκευής αφού δεν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης κάρτας μνήμης.
Το ξεκλείδωμα της συσκευής γίνεται με ένα άγγιγμα του πλήκτρου στη δεξιά πλευρά της, αν και μπορείτε να ενεργοποιήσετε και τη μη αξιόπιστη σάρωση προσώπου μέσω της κάμερας πρόσοψης. Με το ίδιο πλήκτρο θα εμφανίσετε το μενού με τις ειδοποιήσεις. Τη συγκεκριμένη λειτουργία καλό θα ήταν να τη συνηθίσετε διότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να φτάσετε με το δάχτυλό σας το επάνω μέρος της οθόνης, κάτι που στο Galaxy Z Flip είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Γνωρίζοντας ότι είναι ανέφικτος ο έλεγχος της συσκευής με το ένα χέρι, η Samsung την πλαισίωσε με μια σειρά από ενδιαφέρουσες δυνατότητες οι οποίες εκφράζονται μέσω του One UI 2.1.
Έτσι μπορείτε π.χ. να χρησιμοποιείτε χειρονομίες για τον έλεγχο της συσκευής και να τρέχετε apps παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο μήκος της οθόνης του smartphone. Αν μάλιστα μία από τις εφαρμογές που έχετε επιλέξει δεν υποστηρίζει τη λειτουργία αυτή, τότε θα εμφανιστεί σαν picture in picture με δυνατότητα προσαρμογής του μεγέθους του παραθύρου της. Όπως προείπαμε, αν ενεργοποιήσετε την κάμερα έχοντας “μισάνοιχτο” το Galaxy Z Flip, τότε το περιβάλλον χρήστη της θα χωριστεί αυτομάτως στα δύο για μεγαλύτερη λειτουργικότητα και καλύτερη διαχείριση χώρου. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες εφαρμογές όπως π.χ. τα άλμπουμ φωτογραφιών και το YouTube (με αναλογία διαστάσεων 21,9:9, κατά την αναπαραγωγή βίντεο μοιραία εμφανίζονται μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά). Κατά τα άλλα το Android 10 έρχεται να προσφέρει μία άρτια εμπειρία χρήσης χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
Στα της μπαταρίας, η Samsung έκανε καλή δουλειά, προικοδοτώντας το Galaxy Z Flip με δύο μπαταρίες στα 930 mAh (στο επάνω μέρος του) και 2.370 mAh (στο κάτω). Αυτό έγινε προκειμένου να υπάρξει ισορροπία ως προς την κατανομή του βάρους του τηλεφώνου, ενώ στο σύνολό τους, τα 3.300 mAh επαρκούν για περίπου μία ημέρα τυπικής χρήσης –με browsing, gaming, messaging, λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Υποστηρίζεται φόρτιση 15 W αλλά και λειτουργίες Wireless Fast Charge και Wireless PowerShare. Η φόρτιση γίνεται αργά πάντά αφού για μια πλήρη διαδικασία χρειάζονται 2 ώρες.
Συμπέρασμα
Επανερχόμαστε στην ερώτηση που κάναμε στην αρχή: γιατί να προτιμήσει κανείς μία foldable συσκευή; Ποιο είναι αλήθεια το κοινό του Galaxy Z Flip; H Samsung μας προσέφερε ένα αναμφισβήτητα όμορφο τηλέφωνο με ένα gimmick ικανό να τραβήξει την προσοχή. Είναι όμως η αναδιπλούμενη οθόνη κάτι περισσότερο από ένα gimmick και σε τελική ανάλυση, αξίζουν τον κόπο οι παραχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει κάποιος για να τη χαρεί;
Αν εξετάσουμε το Galaxy Z Flip στο σύνολό του, τότε η απάντηση σε όλα αυτά είναι μάλλον αρνητική. Με τιμή gala €1599 είναι μία υπερτιμημένη πρόταση για τα όσα προσφέρει –και μην πάτε μακριά, μια ματιά στα ολοκαίνουρια Galaxy S20 θα σας πείσει για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα high-end τηλέφωνο. Η αναδιπλούμενη οθόνη έχει φυσικά το ενδιαφέρον της αλλά δεν είναι επ’ ουδενί “device seller” ενώ περιμέναμε πολύ περισσότερα στον τομέα του λογισμικού και πως αυτός μπορεί να εκμεταλλευτεί μια τέτοια οθόνη. Σε τελική ανάλυση η αγορά είναι γεμάτη από κομψές συσκευές με περισσότερο ισορροπημένες διαστάσεις, χαμηλότερη τιμή, αρτιότερα τεχνικά χαρακτηριστικά και χωρίς ανάγκη αναδίπλωσης.
Στην ουσία το Galaxy Z Flip δεν είναι παρά ένα tech demo, ένας έλεγχος προόδου από τη Samsung επάνω σε ένα trend που ήρθε για να μείνει, με τη νοτιοκορεατική εταιρεία να δείχνει ότι θα οδηγεί την αγορά και στον τομέα αυτό. Τα foldable smartphones αποτελούν χωρίς δεύτερη σκέψη το μέλλον, όμως σε ό,τι αφορά το παρόν, οι ανάγκες των χρηστών και οι δυνατότητες της βιομηχανίας είναι διαφορετικές
- 2
- 2