Μας άρεσε
- Κορυφαία κατασκευή στην κατηγορία
- Υψηλές επιδόσεις, άριστη οθόνη και εύχρηστο λογισμικό
- Κομψός σχεδιασμός, το δίπλωμα βολεύει για πολλές χρήσεις
- Η εξωτερική οθόνη χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο από πέρυσι
Δεν μας άρεσε
- Ελάχιστες βελτιώσεις στην μπαταρία, καμία στην φόρτιση
- Ίδιες κάμερες με ελάχιστα βελτιωμένες επιδόσεις
- Η εξωτερική οθόνη περιορίζεται και δεν φτάνει στα ύψη που μπορεί
Άλλη μια χρονιά παρουσίας στην κατηγορία των αναδιπλούμενων, με το Samsung Galaxy Z Flip 5 να «κουβαλάει» το μεγαλύτερο φορτίο από τις δύο συσκευές της Samsung.
Το νέο, μικρό foldable της κορεατικής εταιρείας καταφθάνει μέσα στο καλοκαίρι, ανανεωμένο κι έτοιμο για μια νέα σεζόν. Η Samsung φαίνεται πολύ ικανοποιημένη με τη φόρμουλα που έχει στα χέρια της, αν κρίνουμε από τις φειδωλές αλλαγές που πραγματοποίησε. Η νεότερη συσκευή έφτασε στα χέρια μας, την δοκιμάζουμε και μεταφέρουμε την εμπειρία μας παρακάτω.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Samsung υιοθετεί σχεδόν απαράλλαχτο τον γενικό σχεδιασμό που γνωρίσαμε με το Samsung Galaxy Z Flip 3. Οι διαστάσεις του φτάνουν τα 85.1x71.9x15.1mm όταν είναι διπλωμένο και ανοίγοντας, φτάνει τα 165.1mm στο ύψος, δηλαδή διαστάσεις ενός τυπικού κινητού με βάρος 187 γραμμάρια. Συγκριτικά με τον προκάτοχό του, είναι λεπτότερο κι αυτό οφείλεται στον νέο βραχίονα που χρησιμοποιείται, ο οποίος επιτρέπει στα δύο μισά της οθόνης να εφάπτονται στο κλείσιμο αντί να μένει εκείνο το ελάχιστο κενό.
Στην πράξη, ναι μεν φαίνεται ομορφότερο και πιο «αρμονικό», όμως δεν αποτελεί και κοσμογονική αλλαγή για κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει τα προηγούμενα Flip. Ναι, υπήρχε ένα κενό και μια κυρτότητα, όμως ήταν ανεπαίσθητα. Επιπλέον, αν παγιδευόταν σκόνη στα σημεία τότε δεν τριβόταν ανάμεσα στις οθόνες, κάτι που πιστεύουμε θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον (δεν μας έτυχε, σημειώνουμε).
Η εξωτερική πλευρά (και τα δύο μισά) προστατεύεται με Gorilla Glass Victus 2, ισχυρότερο από του προηγούμενου μοντέλου και η προστασία IPX8 ενάντια σε νερό παραμένει για όλη τη συσκευή, επιτρέποντάς μας να τη χρησιμοποιήσουμε ακόμα και μέσα σε πισίνα. Το κάτω μισό παραμένει πολύ απλό, με το λογότυπο της εταιρείας στο πίσω μέρος και τίποτα άλλο. Όμως το επάνω μισό φιλοξενεί μια μεγάλη οθόνη 3.4”, σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από την προηγούμενη και καλύπτει πλέον σχεδόν όλο το κομμάτι της (μισής) πλάτης. Σίγουρα, είναι μια καλοδεχούμενη αλλαγή, εξυπηρετώντας πολύ περισσότερο συγκριτικά με την προηγούμενη, μικρούλα οθόνη. Για τις τεχνικές δυνατότητες θα μιλήσουμε παρακάτω. Η συσκευή διατίθεται σε Graphite, Cream, Lavender και Mint, ματ χρώματα που αφήνουν το γυαλιστερό, αλουμινένιο πλαίσιο να λάμψει κυριολεκτικά.
Η τοποθέτηση των πλήκτρων δεν αλλάζει, οπότε στην επάνω δεξιά πλευρά θα βρούμε το πλήκτρο έντασης και το πλήκτρο ενεργοποίησης, με το τελευταίο να είναι τοποθετημένο σε μια μικρή εσοχή αφού λειτουργεί και ως αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στο κάτω μέρος, βρίσκεται μια θύρα USB-C και ένα ηχείο, με το δεύτερο να είναι το μεγάφωνο, ώστε να προσφέρεται στερεοφωνικός ήχος. Η υποδοχή της κάρτας SIM βρίσκεται επάνω αριστερά.
Ανοίγοντας τα δύο μισά, βλέπουμε ολόκληρο το Flip 5, με μεγάλη οθόνη 6.7” τύπου Dynamic AMOLED 2X. Έχει δυναμικό ρυθμό ανανέωσης 1Hz-120Hz, ανάλυση FHD+ (2640x1080) και μικρή, punch-hole selfie κάμερα κεντραρισμένη ψηλά. Τα περιθώρια περιμετρικά παραμένουν ελάχιστα, ενώ το «τσάκισμα» στη μέση είναι ακόμη πιο αχνό από πέρυσι – όχι αόρατο, αλλά σίγουρα δύσκολο να εντοπιστεί. Ούτως ή άλλως, ακόμη και στις περυσινές συσκευές, όταν η οθόνη βρισκόταν σε λειτουργία δύσκολα εστίαζε κανείς στο χώρισμα.
Όπως συνηθίζεται σε συσκευές της Samsung, η οθόνη είναι άψογη από κάθε άποψη. Απόκριση, ταχύτητα, χρώματα, μαύρα: είναι εκπληκτική τόσο για σερφάρισμα όσο και για παρακολούθηση ταινιών. Ο δυναμικός ρυθμός ανανέωσης κάνει την ροή πολύ ομαλή και ταυτόχρονα γλιτώνει λίγη ενέργεια. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα θέλαμε ένα λίγο πιο πλατύ Flip για να μειωθεί λιγάκι το ύψος, καθώς η χρήση με ένα χέρι δεν είναι πολύ εύκολη.
Η εξωτερική οθόνη, αρκετά μεγαλύτερη, έρχεται με νέες δυνατότητες. Αρχικά, η προβολή και ανάγνωση ειδοποιήσεων παραμένει, ενώ σε ορισμένες εφαρμογές επιτρέπεται η πληκτρολόγηση, π.χ. για απάντηση σε ένα SMS. Μπορούν να τρέξουν εφαρμογές όπως Netflix (που δεν μας βόλεψε ιδιαίτερα) ή Google Maps (που μας βόλεψε πολύ), όμως όχι όλες – είναι κάπως μικρή η λίστα διαθέσιμων εφαρμογών. Υπάρχει ένα app που επιτρέπει σε κάθε εφαρμογή να τρέξει, όμως δεν είναι επίσημο (από την Samsung) ή προεγκατεστημένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σωστή λειτουργία, την μακροζωία του κλπ. Γενικά, ωραία η μεγάλη οθόνη, αλλά όχι όσο πρακτική θα μπορούσε να είναι και χωλαίνει ενάντια στον φετινό ανταγωνισμό. Υπάρχει πάντως ένας τρόπος να τρέξετε ότι εφαρμογή θέλετε στην εξωτερική οθόνη αν κατεβάσετε το Good Lock της Samsung μέσα από το Galaxy Store. Κάτι που μας άρεσε ακόμα με την εξωτερική οθόνη είναι οι δυνατότητες που δίνει το OneUI για να τη φέρεις στα μέτρα σου, μέσω εντυπωσιακών themes που είναι διαθέσιμα.
Στο κουτί θα βρούμε τη συσκευή συνοδευόμενη από ένα καλώδιο USB-C για φόρτιση και έναν εξωλκέα για τις κάρτες SIM. Φορτιστής δεν περιλαμβάνεται, οπότε είτε χρησιμοποιείται ο περυσινός είτε προστίθενται άλλα 30-40€ στο κόστος αγοράς.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Στο εσωτερικό θα βρούμε αποθηκευτικό χώρο 256GB ή 512GB, με τα 128GB να αποτελούν παρελθόν – αντίστοιχα, το εισαγωγικό κόστος ανεβαίνει λόγω αυτού. Με 8GB RAM, υποστήριξη 5G και απουσία υποστήριξης καρτών microSD, τα βασικά φεύγουν από τη μέση.
Σειρά έχει ο οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Galaxy, μια ειδική έκδοση αποκλειστικά για συσκευές της Samsung, ο οποίος αποδίδει ακόμη καλύτερα. Αποτελείται από 1x Cortex-X3 @ 3.2GHz, 2x Cortex-A715 @ 2.8GHz, 2x Cortex-A710 @ 2.0GHz και 2x Cortex-A510 @ 2.0GHz με GPU Adreno 740. Στο Geekbench 6 επέστρεψε σκορ 1993 και 5049 για Single-Core και Multi-Core, αντίστοιχα, ενώ στο 3D Mark Wild Life έφερε σκορ 3271. Εν ολίγοις, πρόκειται για flagship chipset και δεν έχει να ζηλέψει κάτι από άλλες ναυαρχίδες.
Στην καθημερινότητά μας, χρησιμοποιούσαμε διάφορες εφαρμογές social media, Outlook, Gmail, Slack, Google Docs όπως και Netflix, Disney+, Spotify, Crunchyroll και άλλα. Σε οποιοδήποτε σενάριο, ακόμη και με το Battery Saver mode ενεργοποιημένο (που ρίχνει την απόδοση του επεξεργαστή) δεν εντοπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα με καθυστερήσεις ούτε σε σενάρια multi-tasking.
Σε παιχνίδια όπως Pokemon Unite, Final Fantasy Brave Exvius War of the Visions, Call of Duty Mobile, PUBG Mobile και Genshin Impact δεν υπήρχαν προβλήματα απόδοσης, με εξαίρεση ορισμένες στιγμιαίες πτώσεις καρέ στο Genshin Impact. Γενικότερα, τα πήγε περίφημα στα παιχνίδια, ανεβάζοντας λίγο την θερμοκρασία όμως όχι σε ανησυχητικά επίπεδα.
Η μπαταρία χωρητικότητας 3700mAh είναι απαράλλαχτη από πέρυσι, οπότε οι όποιες βελτιώσεις έρχονται χάρη στον επεξεργαστή. Πράγματι, αποδίδει καλύτερα από το περυσινό μοντέλο, βγάζοντας σχεδόν μια ημέρα χωρίς να χρειαστεί φόρτιση. Μετρώντας τον χρόνο χρήσης και αδράνειας, είδαμε πως αντέχει περίπου μισή με μία ώρα περισσότερο, συγκριτικά με τα αντίστοιχα σενάρια χρήσης που τρέξαμε στο περυσινό μοντέλο.
Ένα κομμάτι όπου δεν υπήρξε αντίστοιχη βελτίωση, είναι η φόρτιση. Το «ταβάνι» παραμένει στα 25W, το οποίο οριακά αποτελεί ταχεία φόρτιση για τα δεδομένα της εποχής. Το 0%-50% γίνεται σε κάτι λιγότερο από μισή ώρα και μια πλήρης φόρτιση απαιτεί σχεδόν μιάμιση ώρα, ενώ η ασύρματη φόρτιση σχεδόν δύο ώρες.
Το One UI 5.1, βασισμένο σε Android 13. Όπως πάντα, η Samsung προσφέρει μια πολύ καλή εμπειρία, καλύπτοντας κάθε ανάγκη που έχουμε. Από την εξατομίκευση έως τις επιπλέον εφαρμογές (π.χ. Bixby Routines), δεν υπάρχει κάτι που δεν καλύπτει. Η τετραετής υποστήριξη αναβαθμίσεων Android είναι καλοδεχούμενη, όπως και η πενταετής υποστήριξη ενημερώσεων ασφαλείας, πράγματα που δεν βρίσκουμε σε πολλές άλλες ναυαρχίδες και δη foldables.
Μέρος του Flip είναι το FlexCam, δυνατότητες της κάμερας που ενεργοποιούνται όταν διπλώνει λίγο η συσκευή. Μπορεί, για παράδειγμα, να τραβήξει φωτογραφίες ανιχνεύοντας μια χειρονομία ώστε να τραβάμε selfies ακουμπώντας το κινητό σε ένα τραπέζι. Η μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη συνεπάγεται πολύ ευκολότερο καδράρισμα, αφού εμφανίζεται σχεδόν ολόκληρο το πλάνο κι όχι μια ορθογώνια φέτα.
Ενημέρωση: Η Samsung ανακοίνωσε ότι από τις 28 Μαρτίου 2024, η αναβαθμισμένη έκδοση One UI 6.1 θα φέρει το Galaxy AI σε μια ευρύτερη γκάμα συσκευών, μεταξύ των οποίων και το Galaxy Z Flip 5. Συγκεκριμένα, οι σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Flip5, Z Fold5, Tab S9 (5G) και Tab S9 (Wi-Fi) θα εξοπλιστούν με το Galaxy AI, προσφέροντας στους χρήστες "καινοτόμους τρόπους επικοινωνίας, δημιουργίας και παραγωγικότητας". Οι λειτουργίες Interpreter και Live Translate αναλαμβάνουν να κάνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό πιο εύκολα, μεταφράζοντας τις συζητήσεις και τις κλήσεις των χρηστών σε πραγματικό χρόνο. Επιπροσθέτως, με τη λειτουργία Circle to Search with Google, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες για οτιδήποτε τους ενδιαφέρει, απλά κυκλώνοντάς το στην οθόνη της συσκευής τους. Με τη λειτουργία Generative Edit, οι χρήστες θα μπορούν να επεξεργαστούν τις φωτογραφίες τους όπως επιθυμούν, ακόμη και αν δεν είναι τέλειες από την αρχή. Τέλος, το Note Assist, με δυνατότητες όπως η αυτόματη μορφοποίηση κειμένου, η δημιουργία περίληψης και η μετάφραση, θα ενισχύσει σημαντικά την καθημερινή παραγωγικότητα των χρηστών.
Κάμερα
Στην πλάτη θα βρούμε δύο κάμερες, μία wide (12MP f/1.8) και μια ultra-wide (12MP f/2.2), ουσιαστικά απαράλλαχτες συγκριτικά με τις περυσινές.
Η βασική ευρυγώνια κάμερα παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με ελάχιστο έως καθόλου θόρυβο και πλούσια λεπτομέρεια. Όταν ο φωτισμός βοηθάει το πλάνο, τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα, αποτυπώνοντας πολύ όμορφα τις ιδιαιτερότητες κάθε εικόνας. Τα χρώματα είναι λίγο πιο έντονα, ένα χαρακτηριστικό της Samsung, κάνοντας τις εικόνες να μοιάζουν όμορφες αλλά κάπως αφύσικες, ανάλογα με το γούστο του καθενός. Ωστόσο, η σουίτα επεξεργασίας που προσφέρεται είναι εκτενής και εύχρηστη, οπότε ακόμη και μετά το κλικ μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Σε γενικές γραμμές, η κάμερα δεν είναι άσχημη αλλά δεν εντυπωσιάζει, κινούμενη πιο κοντά σε ναυαρχίδες της περυσινής χρονιάς παρά στις φετινές.
Στο σκοτάδι, οι βελτιώσεις από πέρυσι έως φέτος είναι πιο εύκολα ορατές. Ακόμη και σε απόλυτο σκότος, το τελικό αποτέλεσμα είναι άψογο, διατηρώντας την λεπτομέρεια, τα χρώματα και απομακρύνοντας τον θόρυβο. Τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα έχουν και τα νυχτερινά πορτρέτα, όπως και τα νυχτερινά βίντεο (σε μικρότερο βαθμό).
Η ultra-wide κάμερα δεν έχει την απόδοση της βασικής, αλλά παραμένει τίμια. Χαμηλός έως καθόλου θόρυβος, ανάλογα το πόσο βοηθάει ο φωτισμός, ενώ τα χρώματα δεν έχουν την ζωντάνια ή ακρίβεια που αποδίδει η βασική κάμερα. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια καλή λύση για φωτογραφίες στην πόλη, σε τοπία ή ομαδικές φωτογραφίες.
Η selfie κάμερα των 10MP (f/2.2) είναι, επίσης, καλή για τη χρήση που κάνουμε. Περιορίζεται σε βιντεοκλήσεις και ενίοτε μια selfie, όμως δεν έχουμε κανένα παράπονο. Κυρίως για τις βιντεοκλήσεις, όπου βοηθάει πολύ ο αναδιπλούμενος σχεδιασμός, μείναμε ευχαριστημένοι και σίγουρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για επαγγελματικούς σκοπούς.
Αντίστοιχα, ο αναδιπλούμενος σχεδιασμός βοηθάει και στα vlogs, με τα μικρόφωνα να κάνουν εξίσου καλή δουλειά τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και σε ανοιχτούς με μέτριο θόρυβο. Για φωτογραφίες και βίντεο που χρειάζονται στήσιμο, το γεγονός πως δεν απαιτείται τρίποδο είναι από μόνο του μεγάλη βοήθεια.
Στα βίντεο, η ποιότητα φτάνει στα 4K/60fps και προσφέρεται δυνατότητα παρακολούθησης ατόμων μέσα σε ένα πλάνο ή λήψη απευθείας σε φορμά π.χ. YouTube Shorts με άμεση δημοσίευση. Για άτομα που ασχολούνται ενεργά με το κομμάτι της δημιουργίας βίντεο, ειδικά, το Flip 5 είναι πολύ καλή πρόταση, με τις διάφορες ευκολίες που προσφέρει. Η ποιότητα μπορεί να μην είναι η κορυφαία που θα βρει όποιος αναζητά αυστηρά την καλύτερη κάμερα, όμως οι υπόλοιπες ευκολίες καλύπτουν κάπως το κενό.
Συμπέρασμα
Το Samsung Galaxy Z Flip 5 είναι μια άψογη συσκευή, πιο όμορφη και δυνατή από ποτέ. Η μεγάλη εξωτερική οθόνη είναι κατάλληλη για φωτογραφίες και βίντεο στήνοντας το κινητό σε μια επιφάνεια, αλλά και για πιο καθημερινές ενέργειες, όπως η χρήση Google Maps χωρίς την ανάγκη να ξεδιπλώνεται το κινητό.
Βέβαια, είναι αρκετά περιορισμένη σε δυνατότητες εφαρμογών ενώ συνολικά, το κινητό δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά συγκριτικά με πέρυσι. Από τις κάμερες έως την μπαταρία και τη φόρτιση, οι αλλαγές είναι μηδαμινές έως αμελητέες. Με τον ισχυρό ανταγωνισμό που έχει πλέον η Samsung, μένει να δούμε αν και το φετινό Flip θα είναι η βασική επιλογή του κοινού.
- 1