Μας άρεσε
- Μικρές σχεδιαστικές αλλαγές το έκαναν ομορφότερο, πιο ανθεκτικό και πρακτικότερο
- Η οθόνη και τα ηχεία του είναι εντυπωσιακά για κάθε είδος περιεχομένου
- Επιδόσεις flagship σε ένα smartphone με ιδιαίτερο σχεδιασμό
Δεν μας άρεσε
- Κακή αυτονομία, αργή φόρτιση – ανεπίτρεπτα για τέτοιο κινητό
- Οι κάμερες θα μπορούσαν να είναι καλύτερες
Κάνοντας το άλμα από το 1 στο 3, το Samsung Galaxy Z Flip 3 αλλάζει δραστικά – προς το καλύτερο. Από την εξωτερική εμφάνιση έως τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Flip 3 έχει δεχτεί σημαντικές βελτιώσεις και μπορεί να γίνει το smartphone που θα κάνει το ευρύ κοινό να «αγκαλιάσει» τα foldables. Όμως, δεν είναι όλα τέλεια και μερικά στραβοπατήματα το κρατούν πίσω. Ας το δούμε από έξω προς τα μέσα αναλυτικότερα για να εξηγήσουμε τα υπέρ και τα κατά του.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Όταν είναι κλειστό, έχει μέγεθος μόλις 8.6x7.2 εκατοστά με πάχος περίπου 1.6 εκατοστά. Οι στρογγυλεμένες γωνίες του το κάνουν πολύ άνετο στην τσέπη, όπου καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Όμως όταν ξεδιπλωθεί, μια μεγάλη οθόνη 6.7” ξετυλίγεται (κυριολεκτικά) μπροστά στα μάτια μας και πλέον μοιάζει με ένα τυπικό smartphone παρότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Όσον αφορά στην κεντρική οθόνη, δεν υπάρχουν πολλά στο οπτικό κομμάτι: μια κεντραρισμένη selfie κάμερα ψηλά και τίποτα άλλο.
Στο επάνω μισό της πλάτης της συσκευής, βρίσκεται μια μαύρη λωρίδα που καλύπτει σχεδόν τη μισή διαθέσιμη έκταση – εκεί μέσα βρίσκονται οι δύο βασικές κάμερες και μια οθόνη Super AMOLED 1.9” (260x512) όπου προβάλλονται διάφορες πληροφορίες προκειμένου να μην ξεδιπλώνεται το κινητό για κάθε μικρή ανάγκη. Η μικρή οθόνη καλύπτεται από Gorilla Glass Victus, το ισχυρότερο γυαλί της εταιρείας. Συγκριτικά με την αντίστοιχη οθόνη 1.1” που βρισκόταν στο πρώτο Fold, η νέα οθόνη είναι πολύ χρησιμότερη και πρακτική, ενώ η ενσωμάτωσή της ως λωρίδα σε όλο το πλάτος της συσκευής την κάνει να «δένει» όμορφα με το γενικότερο design.
Το πλαίσιο της συσκευής είναι κατασκευασμένο από Armor Aluminum, ένα υλικό που η Samsung ισχυρίζεται είναι πολύ ισχυρότερο σε σχέση με το μέταλλο του προηγούμενου Flip. Ο βραχίονας που ενώνει τα δύο μισά φαίνεται επίσης πιο στιβαρός, μένει εύκολα στην επιθυμητή θέση-κλίση και φέρνει μικρή αντίσταση όταν ανοίγει, κάτι που δημιουργεί συναίσθημα ασφάλειας και ανθεκτικότητας στο χρόνο. Αν μη τι άλλο, η αντοχή της νέας συσκευής φαίνεται κι από την πιστοποίηση IPX8 που την καθιστά ικανή να αντέξει ακόμη και βύθιση σε νερό (1.5 μέτρο για έως και 30 λεπτά), κάτι που απουσίαζε από το πρώτο Flip. Ωστόσο, δεν καλύπτεται ενάντια σε σωματίδια άμμου οπότε καλό θα ήταν να μείνει μακριά από παραλίες ή παρόμοιες περιοχές αν βρίσκεται εκτεθειμένο. Η πλάτη είναι κατασκευασμένη από πλαστικό που (σε υφή και όψη) μοιάζει με γυαλί όμως δεν είναι, κι έτσι κάθεται σταθερά στο χέρι χωρίς να γλιστράει.
Η εσωτερική οθόνη παραμένει κατασκευασμένη κυρίως από πλαστικό, όμως η Samsung υπόσχεται μεγαλύτερη αντοχή, της τάξεως του 80% ανώτερη συγκριτικά με το Flip. Πράγματι, στην αφή και με ελαφρά πίεση η οθόνη φαντάζει πιο στιβαρή όμως δεν την πιέσαμε στα όριά της για να δούμε αν θα χαρακωθεί. Η αίσθηση που αφήνει είναι πως δε θα φθαρεί εύκολα από καθημερινή χρήση όμως κάποιο μικρό ατύχημα μάλλον θα κοστίσει ακριβά.
Περιμετρικά, θα βρούμε στερεοφωνικά ηχεία (μια ακόμη βελτίωση έναντι του πρώτου μοντέλου), πλήκτρο ενεργοποίησης με ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, πλήκτρο έντασης, μικρόφωνα και θύρα υποδοχής κάρτας SIM – δεν μπορεί να δεχτεί κάρτα microSD.
Από την εξωτερική οθόνη, μπορεί να γίνει έλεγχος ειδοποιήσεων, χειρισμός της μουσικής που παίζει, χρήση της οθόνης ως viewfinder για selfies κι άλλες παρόμοιες ενέργειες φτάνει κάποια εφαρμογή όπως το Spotify, να υποστηρίζει αντίστοιχ widget. Είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη και ευπρόσδεκτη λύση για να μην ανοίγει κάποιος συνέχεια το κινητό για κάθε ενέργεια, γλιτώνοντας κινήσεις αλλά και μπαταρία καθώς η μικροσκοπική οθόνη σίγουρα δεν καταναλώνει όσο η κεντρική. Η οποία κεντρική είναι εξίσου άψογη, με Super AMOLED πάνελ που αποδίδει σε ανάλυση 2640x1080 και διαθέτει ρυθμό ανανέωσης 120Hz, κάνοντας απολαυστική τόσο την εμπειρία πλοήγησης και γενικότερα οτιδήποτε περιλαμβάνει κίνηση όσο και το gaming. Ως AMOLED πάνελ, έχει φανταστική απόδοση χρώματος και μαύρου, όπως θα περίμενε κανείς από μια ποιοτική οθόνη της Samsung, και το «τσαλάκωμα» στη μέση της οθόνης δεν είναι πολύ εύκολα ορατό – κάτω από φως είναι εύκολο να το δει κανείς όμως κατά τη χρήση δύσκολα θα σταθεί σε αυτό.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το Samsung Galaxy Z Flip 3 προσφέρεται με αποθηκευτικό χώρο 128GB ή 256GB και τα μοντέλα είναι, κατά τα άλλα, ολόιδια. Αυτό σημαίνει πως προσφέρονται σε τέσσερα χρώματα (Cream, Phantom Black, Lavender, Green), συνδεσιμότητα 5G, επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 888 (1x ARM Cortex-X1 @ 2.84GHz, 3x ARM Cortex-A78 @ 2.4GHz, 4x ARM Cortex-A55 @ 1.8GHz) με Adreno 660 GPU και 8GB RAM. Πρακτικά, τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε flagship κι όντως -στη χρήση- δεν έχει να ζηλέψει κάτι από άλλα κινητά με παρόμοια χαρακτηριστικά – αν μη τι άλλο, πλαισιώνει τον δυνατό κορμό του με μια εξαιρετική οθόνη 120Hz.
Δοκιμάζοντας το κινητό μέσα στην καθημερινότητά μας αλλά και σε πιο συγκεκριμένα σενάρια, δεν παρατηρήσαμε κολλήματα ή ανεπιθύμητη συμπεριφορά σε οποιαδήποτε εφαρμογή κι αν χρησιμοποιήσαμε – Gmail, YouTube, Netflix, Outlook, Slack, Adobe Photoshop Express και πολλές ακόμη δούλεψαν απροβλημάτιστα και μάλιστα πολλές φορές παράλληλα. Όσον αφορά στο gaming, παιχνίδια με απαιτήσεις (Genshin Impact, Call of Duty Mobile κ.ά.) έτρεχαν εξίσου απροβλημάτιστα με καμιά (αισθητή έστω) πτώση σε καρέ στα υψηλότερα γραφικά. Σε συνδυασμό με τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης της οθόνης και τα διπλά ηχεία Dolby Atmos, η εμπειρία παιχνιδιού ήταν άψογη και παρομοίως η παρακολούθηση βίντεο. Ο ήχος είναι πολύ δυνατός για κινητό, χωρίς να παραμορφώνει στα υψηλότερα επίπεδα έντασης, καλύπτοντας και με το παραπάνω το δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν.
Τέτοιες δραστηριότητες, όμως, καταναλώνουν πολλή μπαταρία κι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Η μπαταρία του Flip 3 είναι χωρητικότητας μόλις 3300mAh, αισθητά μικρότερη από πολλά κινητά μεγέθους 6.7” (όπως είναι το Flip 3 ξεδιπλωμένο) κι αυτό δυστυχώς φαίνεται στην πράξη. Με τυπική χρήση ίσως αντέξει μέχρι το βράδυ αλλά με λίγο πιο έντονη, είναι ζήτημα να διαρκέσει έως το απόγευμα – ακόμη και η ρύθμιση της εσωτερικής οθόνης στα 60Hz δε βοηθάει πολύ.
Πέραν της μπαταρίας, η φόρτιση είναι εξίσου απογοητευτική. Υποστηρίζει ταχεία φόρτιση έως 15W, που συνεπάγεται πλήρη φόρτιση σε περίπου μιάμιση ώρα αλλά για μια τόσο μικρή μπαταρία, ο χρόνος δεν είναι ικανοποιητικός. Επιπλέον, στη συσκευασία δεν περιλαμβάνεται αντάπτορας πρίζας οπότε θα πρέπει ήδη να υπάρχει κάποιος ταχυφορτιστής διαθέσιμος. Η ασύρματη φόρτιση των 10W καθυστερεί ακόμη περισσότερο, διαρκώντας πάνω από δύο ώρες για μια πλήρη φόρτιση, και πιο πολύ μοιάζει με τελευταία λύση παρά με χαρακτηριστικό που ωφελεί τον χρήστη.
Στον τομέα του λογισμικού, έρχεται με Android 11 και One UI 3.1, το οποίο δείχνει αρκετά «ώριμο» και πρακτικό. Ορισμένες δυνατότητες, όπως το Flex Mode που μοιράζει μια εφαρμογή στις δύο οθόνες, πρακτικά δεν μας δίνει «κάτι», εκτός και αν μιλάμε για εφαρμογές όπως το YouTube που αξιοποιούν τη σχετική δυνατότητα. Έχοντας το πληκτρολόγιο στη μισή οθόνη και το chat στην άλλη μισή ή βλέποντας το viewfinder στο ένα μισό και τα πλήκτρα χειρισμού κάμερας στο άλλο μισό, οι ευκολίες είναι πολλές και χρήσιμες σε πλήθος περιπτώσεων κι όχι απλά σε πολύ συγκεκριμένα σενάρια.
Το One UI παρέχει δυνατότητες που κάνουν εύκολο το multitasking, όπως η ομαδοποίηση εφαρμογών για εύκολο άνοιγμά τους στα δύο μισά της οθόνης για παράλληλη χρήση. Γενικώς, παρέχει διάφορες δυνατότητες παραμετροποίησης σε οπτικό και λειτουργικό επίπεδο οπότε όσοι θελήσουν να ασχοληθούν με αυτό θα έχουν αρκετή «δουλειά». Τέλος, η εταιρεία υπόσχεται τρεις αναβαθμίσεις λειτουργικού και πέντε ενημερώσεις ασφαλείας, οπότε η αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου (όσον αφορά στο software) δείχνει άψογη.
Κάμερα
Όσοι έχουν ήδη το πρώτο Flip, ξέρουν ακριβώς πώς θα είναι οι κάμερες στο Flip 3, κι αυτό διότι δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή. Μιλάμε για διπλή κάμερα (12MP f/1.8 wide, 12MP f/2.2 ultrawide) στην πλάτη και selfie κάμερα στην μεγάλη οθόνη (10MP f/2.4).
Χρησιμοποιώντας τη wide κάμερα, οι φωτογραφίες ήταν αρκετά λεπτομερείς και με χαμηλό θόρυβο, με ποιότητα εικόνας που δεν ανταγωνίζεται τα τρέχοντα flagships όμως δεν απέχει πολύ από αυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, τα χρώματα δεν ήταν πάντοτε ακριβή καθώς όταν το φως του ηλίου ήταν πολύ έντονο ή δεν αρκούσε, υπήρχε αισθητή απόκλιση που έκανε την εικόνα να μοιάζει υπερβολικά φωτισμένη ή μουντή, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι δυνατότητες του zoom (2x optical, 10x digital) είναι κάπως περιορισμένες, καθώς ούτε μπορεί να «δει» πολύ μακριά ούτε να απαθανατίσει τις μεγεθυμένες εικόνες με πολύ υψηλή ποιότητα, οπότε η χρησιμότητα της ύπαρξης zoom παραμένει ερωτηματικό. Σε γενικές γραμμές η κάμερα δε θα απογοητεύσει αλλά δε θα καταπλήξει κιόλας, κάτι που δεν γεμίζει ελπίδα όποιον προτίθεται να δαπανήσει τόσα χρήματα για ένα premium smartphone.
Στην ultrawide κάμερα, η κατάσταση είναι περίπου ίδια, με τα αρνητικά να είναι ευκολότερα ορατά ενώ παρουσιάζονται κι άλλες ατέλειες όπως αυξημένος θόρυβος. Το Night Mode επίσης βρίσκεται σε καλό επίπεδο όμως τα αποτελέσματα θυμίζουν περισσότερο ένα καλό mid-range παρά ένα premium κινητό, χάνοντας πολύ σε ακρίβεια χρώματος και φωτισμό αλλά κρατώντας σε καλό επίπεδο το θόρυβο και τη λεπτομέρεια.
Η selfie κάμερα παράγει πολύ καλά αποτελέσματα, διατηρώντας τα χρώματα, τις υφές και το φωτισμό σε άψογα επίπεδα με το αναμενόμενο «ζόρι» σε χαμηλό φωτισμό. Για βιντεοκλήσεις είναι μια άριστη επιλογή, ειδικά εφόσον το κινητό μπορεί να στηθεί με κλίση σε Flex Mode. Αν τα αποτελέσματα της εσωτερικής selfie κάμερας δεν ικανοποιούν, τότε χρησιμοποιώντας την εξωτερική οθόνη μπορεί κανείς να τραβήξει selfies με τις εξωτερικές κάμερες που τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από τη selfie, όπως είναι αναμενόμενο.
Στο κομμάτι του βίντεο, μπορεί να καταγράψει σε έως και 4K/60 αφήνοντας άκρως θετικές εντυπώσεις. Από τα χρώματα έως την ανάλυση κι από τη σταθεροποίηση έως το θόρυβο, τα πήγε απρόσμενα καλά σε ό,τι αφορά στην εικόνα, χάνοντας λίγο στην ποιότητα ήχου – μιλώντας στην κάμερα, ο ομιλητής ακουγόταν ρομποτικός ή σαν σε άλλο δωμάτιο αρκετά συχνά.
Συμπέρασμα
Για οποιονδήποτε ψάχνει ένα flagship λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, το Samsung Galaxy Z Flip 3 είναι η ιδανική επιλογή. Σχεδιαστικά, είναι πανέμορφο και πρακτικό, ενώ επίσης εκμεταλλεύεται τις ιδιαιτερότητές του σε επίπεδο λογισμικού. Όσον αφορά στις επιδόσεις, δε θα απογοητεύσει σε κανένα κομμάτι όσον αφορά στις εφαρμογές τουλάχιστον, καθώς η μπαταρία του είναι πολύ μικρή και κατ’ επέκταση η αυτονομία υποφέρει. Τέλος, οι κάμερές του θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα δεδομένης της τιμής όμως σίγουρα δε μπορούν να χαρακτηριστούν κακές.
- 2