Μας άρεσε
- Μικρές αλλά καλοδεχούμενες αλλαγές στο σχεδιασμό της οθόνης, η οποία παραμένει κορυφαίου επιπέδου
- Συνδυασμός ποιοτικού hardware και επταετούς υποστήριξης software που εγγυώνται μακροζωία
- Άψογες κάμερες με ουσιαστικές βελτιώσεις, σε σημεία που μας απασχολούσαν (π.χ. φυσικότητα)
- Χρήσιμες AI λειτουργίες
Δεν μας άρεσε
- Πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στο θέμα της φόρτισης
- Μη υποστήριξη ελληνικών σε πολλές AI λειτουργίες
Νωρίς-νωρίς μέσα στη νέα χρονιά, η Samsung ανακοίνωσε τη νέα σειρά Samsung Galaxy S και η ναυαρχίδα της έφτασε στα χέρια μιας για δοκιμές. Προφανώς, αναφερόμαστε στο Samsung Galaxy S24 Ultra, το υπέρ-smartphone που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την εταιρεία αλλά και για την πλατφόρμα του Android γενικότερα. Για τη φετινή μορφή του μοντέλου, βασικός πυλώνας στον οποίο στηρίζεται η Samsung είναι η ενσωμάτωση AI στο λογισμικό, όμως βελτιώσεις έχουν γίνει και σε άλλα σημεία.
Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει και τι εντυπώσεις μας άφησε.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Με μια ματιά, δύσκολα θα εντοπιστούν οι διαφορές ανάμεσα στο φετινό και το περυσινό μοντέλο. Διατηρεί την ίδια αισθητική, με αυστηρές γωνίες, μέγεθος αρκετά υπολογίσιμο (162.3x79x8.6mm) και ανάλογο βάρος (περίπου στα 230 γραμμάρια). Η πλάτη φιλοξενεί τους τρεις φακούς της κάμερας, οι οποίοι εξέχουν ελαφρώς και κατά τα άλλα, η υπόλοιπη έκταση είναι επίπεδη και λιτή.
Η συσκευή διατίθεται σε τέσσερα χρώματα: Titanium Black, Titanium Gray, Titanium Violet και Titanium Yellow. Όπως μάλλον είναι προφανές από τις ονομασίες, το σώμα του κινητού είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, ανώτερης ποιότητας υλικό συγκριτικά με το αλουμινένιο πλαίσιο του περυσινού μοντέλου. Όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία, έτσι κι εδώ σε διάφορα σημεία χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλωμένα υλικά για την κατασκευή της συσκευής. Στην πλάτη δεν χρησιμοποιείται γυαλί, οπότε το μέταλλο δεν γλιστράει τόσο, κάτι που σίγουρα προτιμάμε. Ούτως ή άλλως, βέβαια, το κινητό πιθανότατα θα μπει σε θήκη από την πρώτη στιγμή οπότε η πλάτη θα καλύπτεται. Να σημειώσουμε πως διαθέτει πιστοποίηση IP68 για προστασία ενάντια σε νερό και σκόνη.
Στην αριστερή πλευρά δεν θα βρούμε κάποιο πλήκτρο ή οτιδήποτε άλλο, καθώς τα πλήκτρα έντασης και ενεργοποίησης βρίσκονται στη δεξιά πλευρά. Στην κάτω πλευρά θα βρούμε ένα ηχείο, μια θύρα USB-C, την υποδοχή της κάρτας SIM και την υποδοχή της γραφίδας S Pen, η οποία περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Όπως αναφέραμε και πέρυσι, η συγκεκριμένη αλλαγή είναι άκρως βοηθητική και ανυπομονούμε να δούμε ανάλογη ενσωμάτωση της γραφίδας στη σειρά Z Fold.
Μπροστά βρίσκεται η τεράστια οθόνη μεγέθους 6.8”, τύπου Dynamic AMOLED 2X, με ανάλυση QHD+, φωτεινότητα στα 1500nits (2600nits peak) και δυναμικό ρυθμό ανανέωσης από 1Hz έως 120Hz. Το εντυπωσιακότερο όμως, για εμάς, δεν κρύβεται πίσω από τα παραπάνω νούμερα, αλλά στο γυαλί. Το Corning Gorilla Armor που προστατεύει την οθόνη, είναι παράλληλα εφοδιασμένο με μια ειδική αντιθαμβωτική επίστρωση που μειώνει τις αντανακλάσεις «κατά 75%» όπως λέει η εταιρεία. Είναι δύσκολο να μετρήσουμε την ακρίβεια του αριθμού, όμως με απλά λόγια, φωτισμός που έφεγγε απευθείας στην οθόνη έμοιαζε σαν να «απορροφάται» από εκείνη, αφήνοντας μόνο μια ανεπαίσθητη αντανάκλαση. Το ίδιο και στους εξωτερικούς χώρους, όπου σε μια ηλιόλουστη ημέρα, οι αντανακλάσεις δεν εμπόδιζαν στο ελάχιστο την ανάγνωση κι όχι μόνο γιατί η φωτεινότητα έφτανε σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά κυρίως διότι το γυαλί δεν επέτρεπε στις αντανακλάσεις να τραβήξουν την προσοχή.
Κι εκεί που η παρακολούθηση βίντεο ήταν ήδη μια από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες στο περυσινό μοντέλο, εδώ έγινε ακόμη καλύτερη λόγω της συγκεκριμένης αλλαγής. Κατά τα άλλα, το multi-tasking είναι εξαιρετικά εύκολο χάρη στην τεράστια έκταση της οθόνης, όπως και τις καθαρές γωνίες. Μπορεί ένα σώμα με στρογγυλεμένες γωνίες να είναι αισθητικά πιο όμορφο για πολλούς, όμως σίγουρα προτιμούμε την προσέγγιση της σειράς S Ultra.
Η Samsung έκανε μια ακόμη αλλαγή με την οποία μας βρίσκει σύμφωνους, η οποία αφορά τις στρογγυλεμένες πλευρές της οθόνης. Στη φετινή συσκευή η οθόνη είναι εντελώς επίπεδη, κάτι που διορθώνει κι ένα πρόβλημά μας με την περυσινή συσκευή: την απόδοση της γραφίδας. Εκεί που στις άκρες συχνά ήταν δύσκολη η χρήση λόγω της καμπύλης, πλέον δουλεύει απροβλημάτιστα ενώ στο κράτημα δεν άλλαξε δραστικά η εμπειρία μας με την αφαίρεση της κυρτότητας.
Στο κομμάτι του ήχου, το Samsung Galaxy S24 Ultra παραμένει άψογο χάρη στα στερεοφωνικά ηχεία που υποστηρίζουν Dolby Atmos. Παιχνίδια και ταινίες είχαν ικανοποιητική ένταση (αν όχι και υπερβολική, στο max) με δυνατό μπάσο και καθαρό ήχο στους διαλόγους.
Η συσκευασία περιλαμβάνει ένα καλώδιο φόρτισης, μια κίνηση που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος από περιττά αξεσουάρ, όπως ισχυρίζονται πλέον οι εταιρείες. Βέβαια, περισσότερο καλό θα έκανε η μείωση παραγωγής τόσων μοντέλων κάθε χρόνο, κατά τη γνώμη μας.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Στο εσωτερικό της συσκευής θα βρούμε τον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (1x Cortex-X4 @ 3.3GHz, 5x Cortex-A720 @ 3.2GHz, 2x Cortex-A520 @ 2.3GHz, GPU: Adreno 750) και 12GB RAM, με τον αποθηκευτικό χώρο να φτάνει τα 256GB, 512GB ή 1TB χωρίς να υποστηρίζεται επέκταση μέσω κάρτας microSD όπως ισχύει τα τελευταία χρόνια.
Σε απόλυτα νούμερα, υπάρχει σαφής βελτίωση στις επιδόσεις συγκριτικά με του περυσινού μοντέλου, όπως φαίνεται στα σχετικά benchmarks. Στο GeekBench 6 επιστρέφει σκορ 2283 και 7105 σε single/multi-core αντίστοιχα, ξεπερνώντας τον προκάτοχό του κατά περίπου 300 και 1500 μονάδες, αντίστοιχα. Στην πράξη, τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, δηλαδή δεν καταφέραμε να βρούμε κάτι που να ζορίζει το κινητό είτε στην καθημερινότητα είτε σε πιο εντατική χρήση.
Από πλευράς παιχνιδιών, δοκιμάσαμε τα Genshin Impact, Devil May Cry: Peak of Combat, Call of Duty: Mobile και Tower of Fantasy, στις μέγιστες ρυθμίσεις γραφικών. Τα αποτελέσματα και εδώ ήταν άριστα, ενώ πρέπει να σημειωθεί το πόσο καλή διαχείριση της θερμότητας έγινε. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο θάλαμο ατμού και στο σύστημα ψύξης γενικότερα, τα οποία είχαμε δει κατά την πρώτη παρουσίαση της συσκευής, αφού ακόμη και όταν βρισκόταν στη φόρτιση ενώ παίζαμε, το κινητό δεν υπερθερμάνθηκε ποτέ.
Περνάμε στο κομμάτι της αυτονομίας και της φόρτισης, όπου βρίσκουμε μια μπαταρία μεγέθους 5000mAh, χωρίς αλλαγή από το περυσινό μοντέλο. Παρομοίως, η ταχύτητα φόρτισης παραμένει στα 45W (ενσύρματη) και 15W (ασύρματη), όπως και οι χρόνοι φόρτισης (περίπου μιάμιση ώρα για το 0%-100%). Με γενική χρήση διαφόρων εφαρμογών γραφείου και social χωρίς παιχνίδια, η μπαταρία κράτησε μιάμιση με δύο ημέρες, ενώ με εντονότερη χρήση είχαμε μια πλήρη ημέρα μακριά από την πρίζα. Τα νούμερα δεν είναι άσχημα από μόνα τους, όμως δεν έγιναν βελτιώσεις σε κανέναν τομέα, από τη χωρητικότητα της μπαταρίας έως τους χρόνους φόρτισης. Είναι τα μοναδικά σημεία που δεν θυμίζουν flagship, αν δούμε την ευρύτερη εικόνα της αγοράς.
Σειρά έχει το λογισμικό, όπου χρησιμοποιείται το One UI 6.1 βασισμένο σε Android 14. Από χρονιά σε χρονιά οι αλλαγές δεν είναι τόσο δραστικές όσο άλλες φορές, κυρίως εστιάζοντας σε κομμάτια αισθητικής και εξατομίκευσης. Σημαντικό να σημειωθεί πως η εταιρεία υπόσχεται επτά χρόνια αναβαθμίσεων Android και υποστήριξης μέσω ενημερώσεων ασφαλείας, κάτι ανήκουστο στον χώρο των Android smartphones. Για ένα κινητό με τόσο ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά, η επταετής υποστήριξη είναι τεράστιο συν, καθώς σφραγίζει την μακροζωία του. Βασικά, ίσως και να το παρακάνει εδώ η Samsung..
Galaxy AI
Και τώρα ένα κομμάτι για το οποίο η Samsung μίλησε πολύ: η τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, το Galaxy AI, όπως ονομάζεται, είναι ενσωματωμένο στη συσκευή και προσφέρει διάφορες λειτουργίες που διευκολύνουν τον χρήστη, σε συνεργασία με τη Google. Κυρίως, χρησιμοποιείται σε γραπτά και προσφέρει σύνοψη κειμένων (σημειώσεων ή μιας ιστοσελίδας, για παράδειγμα) ή μεταγλώττιση απευθείας στην εφαρμογή μηνυμάτων. Αντίστοιχα, μπορεί να κάνει αυτόματη μετάφραση μιας κλήσης σε γραπτό κείμενο ή απομαγνητοφώνηση αφότου καταγράψει οτιδήποτε μέσω του μικροφώνου (π.χ. μια ομιλία όπου παρευρίσκεται ο χρήστης). Ας τα δούμε αναλυτικά.
Circle to Search
Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι αυτή που προωθεί περισσότερο η Samsung, αφού επιτρέπει την αναγνώριση αντικειμένων και προσώπων σε μια φωτογραφία, φτάνει να την κυκλώσετε αφού πατήσετε παρατεταμένα το home button. Τότε σχεδόν άμεσα, το Galaxy S24 Ultra θα σας εμφανίσει παρόμοιες φωτογραφίες, μέσω των οποίων θα μπορέσετε να μάθετε περισσότερα. Αν και παρόμοια λειτουργία προσέφερε και το Google Lens, το Circle to Search δεν έχει καμία σχέση αφού είναι πολύ πιο γρήγορο και εντυπωσιακά πιο εύστοχο όπως διαπιστώσαμε στις δεκάδες δοκιμές μας.
Μπόρεσε να εντοπίσει ακριβώς το ίδιο παιχνίδι παιχνίδι που του δείξαμε σε μια φωτογραφία, το μοντέλο μιας ξυριστικής μηχανής, μια συγκεκριμένα μπάλα ποδοσφαίρου και άλλα πολλά, χωρίς να "ιδρώσει" ενώ και οι ίδιοι παραξενευτήκαμε από την ευστοχία του. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι σίγουρο ότι δεν είναι "gimmick" και θα τη χρησιμοποιήσετε συχνά πυκνά, ειδικά όταν δουλεύει τόσο καλά.
Chat Αssist
Η λειτουργία αυτή επιτρέπει τη συνομιλία με κάποιον που μιλάει κάποια γλώσσα που δεν γνωρίζουμε. Στην ουσία μεταφράζει εισερχόμενα και εξερχόμενα μηνύματα σε πραγματικό χρόνο, κάνοντας εφικτή τη συνομιλία. Στις 13 γλώσσες που υποστηρίζει, δεν περιλαμβάνονται τα Ελληνικά, κάνοντας τη χρήση της για τους περισσότερους, δύσκολη. Όπως μας ενημέρωσε η Samsung, η υποστήριξη ελληνικών όχι μόνο γι'αυτή τη λειτουργία αλλά και για άλλες, είναι μέσα στα σχέδια της εταιρείας, και ίσως η χώρα μας περιλαμβάνεται στο δεύτεορ κύμα χωρών που θα ανακοινωθεί μέσα στο χρόνο. Πάντως το Chat Assist αναλαμβάνει να προτείνει και απαντήσεις με βάση το περιεχόμενο του μηνύματος, ή να επαναδιατυπώσει την απάντηση σε διαφορετικό στυλ, κάτι πολύ χρήσιμο.
Note Assist
Από την άλλη, το Note Assist είναι μια λειτουργία που θα χρησιμοποιήσετε σίγουρα αφού υποστηρίζει (και) τα ελληνικά, δίνοντας τη δυνατότητα οργάνωσης των σημειώσεών σας, αλλά και την πολύ χρήσιμη λειτουργία δημιουργίας περιλήψεων μεγάλων κειμένων, εμφανίζοντας τα κεντρικά σημεία του σε μια bulletin λίστα. Μια άλλη δυνατότητα πάντα μέσα από την εφαρμογή Notes της Samsung είναι η αυτόματη στοίχιση και διαστήματα χειρόγραφων σημειώσεων όταν χρησιμοποιείτε το S Pen.
Transcript Assist
Άλλη μια AI λειτουργία του Galaxy S24 Ultra που δεν υποστηρίζει (για την ώρα) τα ελληνικά είναι το Transcript Assist που επιτρέπει την απομαγνητοφώνηση μιας ομιλίας σε γραπτό κείμενο, το οποίο ο χρήστης μπορεί στη συνέχεια όχι μόνο να τη μεταφράσει, αλλά και να να δημιουργήσει μια περίληψη.
Web Assist
Το Web Assist είναι σωτήριο -ειδικά από τη στιγμή που υποστηρίζει και ελληνικές ιστοσελίδες-, επιτρέποντας τη σύνοψη μεγάλων κειμένων που έχετε συναντήσει σε κάποια ιστοσελίδα. Μέσω του Samsung Internet browser και πατώντας το Galaxy AI πλήκτρο, μπορείτε να έχετε γρήγορα μια σύνοψη της ιστοσελίδας, χωρίς να χρειαστεί αν τη διαβάσετε ολόκληρη. Στις δοκιμές μας, το Web Assist έκανε πολύ καλή δουλειά.
Wallpaper
Μας άρεσε και η δυνατότητα δημιουργίας wallpaper μέσω του ΑΙ, το οποίο είναι μοναδικό για τη συσκευή σας, χωρίς κάποιος άλλος να έχει πρόσβαση σ' αυτό.
Θεωρητικά, οι δυνατότητες είναι ενδιαφέρουσες και έχουν πρακτικά οφέλη, ειδικά για άτομα που ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό ή συνομιλούν με άλλους σε διαφορετική γλώσσα. Πρακτικά, οι δοκιμές μας ήταν περιορισμένες καθώς τα ελληνικά δεν υποστηρίζονται στα περισσότερα σενάρια, όμως ήδη και σ' αυτές τις λίγες που υπάρχει υποστήριξη, είναι πολύ χρήσιμες, με την υλοποίηση της Samsung να είναι πολύ καλή.
Κάμερα
Η ανάλυση της βασικής κάμερας φτάνει τα 200 Megapixels (f/1.7 με OIS), έναν τηλεφακό ανάλυσης 10MP με 3x optical zoom, έναν υπερευρυγώνιο φακό 12MP και μια περισκοπική κάμερα ανάλυσης 50MP με 5x optical zoom. Στην μπροστινή πλευρά, η κάμερα έχει ανάλυση 12MP.
Ξεκινάμε λίγο ανάποδα αυτή τη φορά, καθώς μια μεγάλη αλλαγή βρίσκεται στον περισκοπικό φακό. Πέρυσι, τη θέση του είχε μια κάμερα με δυνατότητα για 10x optical zoom με έναν αισθητήρα 10MP, ενώ φέτος έχουμε 5x optical zoom και αισθητήρα 50MP. Παρότι με μια ματιά φαίνεται για υποβάθμιση, είμαστε πιο χαρούμενοι με το φετινό αποτέλεσμα. Αρχικά, έχουμε καλύτερο εφέ bokeh στο zoom έως και 5x, το οποίο είναι πιο συχνό να χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητα από το 10x. Επιπλέον, χάρη στον βελτιωμένο αισθητήρα των 50MP, η διαφορά ποιότητας σε μια εικόνα με 10x zoom ανάμεσα στη φετινή και την περυσινή συσκευή δεν είναι εύκολα ορατή. Σίγουρα, σε κοντινή ανάλυση φαίνονται οι ατέλειες σε γραμμές και γωνίες, αλλά σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα είναι κοντά.
Περνάμε στη βασική κάμερα των 200MP, όπου οι αλλαγές δεν έχουν να κάνουν τόσο με το hardware (ίδιος αισθητήρας άλλωστε) όσο με το λογισμικό. Πολύ συχνά, σημειώνουμε στα κείμενά μας πως οι φωτογραφίες από κινητά Samsung έχουν κάπως έντονα χρώματα. Με το Galaxy S24 Ultra, οι τόνοι είναι πιο φυσικοί και μας χαροποιεί, καθώς οι φωτογραφίες είναι πιο κοντά σε ένα φυσικό αποτέλεσμα δίχως να χρησιμοποιούμε το (εκτενές και εύχρηστο) Pro Mode. Το ίδιο ισχύει και στις νυχτερινές φωτογραφίες, όπου οι διαφορές δεν είναι τόσο εμφανείς συγκριτικά με του περυσινού μοντέλου, οπότε παρατηρούμε το ίδιο καλό αποτέλεσμα: ισορροπία ανάμεσα σε μαύρο και γκρι, διατήρηση λεπτομέρειας, όχι υπερέκθεση, φυσικοί τόνοι. Πρόκειται για κάμερα ενός flagship, σίγουρα, όμως με χαρά θα υποδεχόμασταν την ίδια φυσικότητα στις φωτογραφίες επόμενων μοντέλων της εταιρείας, αντί για τα έντονα χρώματα που τόσα χρόνια βλέπουμε.
Σε ορισμένες φωτογραφίες όμως, παρατηρήσαμε πως ο θόρυβος ήταν πιο εμφανής, κάτι που είδαμε και στα βίντεο αργότερα. Εικάζουμε πως εμφανίζεται σε μια προσπάθεια του AI να βελτιώσει τη φωτεινότητα, όμως δεν καταφέρνει να διαχειριστεί καλά τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από την αυξημένη φωτεινότητα, δημιουργώντας μικρές φωτεινές κουκκίδες σε ξεκάθαρα σκοτεινά σημεία. Φαίνεται πρόβλημα του software, οπότε ευελπιστούμε σε σύντομη επίλυση μέσω update.
Σε μέτρια φωτισμένους χώρους, η έκθεση είναι ιδανική. Ο σκοτεινός ουρανός δεν γίνεται υπερβολικά φωτεινός, ούτε οι φωτεινές επιγραφές «τυφλώνουν», όμως οι λεπτομέρειες στα πιο σκοτεινά σημεία είναι διακριτές. Δεν πρόκειται για μια συνολική αύξηση στη φωτεινότητα, αλλά για μια πιο συστηματική προσέγγιση στα σημεία που χρειάζεται. Αντίστοιχα στα πορτρέτα, οι λεπτομέρειες στο πρόσωπο και τα ρούχα διατηρούνται με ιδανική ισορροπία, χωρίς να τονίζονται υπερβολικά ούτε να εξαλείφονται σε μια προσπάθεια «βελτίωσης» των υφών.
Ταυτόχρονα, η επιλογή για εξαγωγή φωτογραφιών σε μορφή RAW επιστρέφει βελτιωμένη, πλέον συνδυάζοντας λήψεις των 50MP και των 12MP για να δημιουργήσει εικόνες των 24MP με βελτιωμένη ποιότητα. Για τις φωτογραφίες των 200MP, το κόστος σε αποθηκευτικό χώρο είναι δίολου αμελητέο και πάλι, φτάνοντας τα 40MB-50MB. Για καθημερινές φωτογραφίες, πάντως, τα 50MP φτάνουν και περισσεύουν τουλάχιστον με τις δικές μας απαιτήσεις.
Παραδόξως, η απόδοση της ultra-wide κάμερας είναι κοντά στη βασική από άποψης χρωμάτων, κάτι που συνήθως σημειώναμε ότι δεν ίσχυε σε προηγούμενα μοντέλα. Εκεί που η βασική κάμερα έδινε υπερβολική έμφαση στα χρώματα, η ultra-wide είχε πιο φυσικούς τόνους. Πλέον, με τις αλλαγές στην επεξεργασία των εικόνων της βασικής κάμερας, τα αποτελέσματα μεταξύ των δύο είναι πιο κοντά στο συγκεκριμένο κομμάτι, έχοντας φυσικά μεγάλη διαφορά στην ποιότητα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα αποτελέσματα της ultra-wide είναι αντικειμενικά άσχημα, αφού οι λεπτομέρειες διατηρούνται σε πολύ καλό επίπεδο ακόμη και σε πιο κοντινά αντικείμενα, ενώ ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό κάνει καλή διαχείριση της έκθεσης και ο θόρυβος δεν μας ανησύχησε.
Για τις φωτογραφίες, πέραν της κλασικής σουίτας χειροκίνητης επεξεργασίας και μερικών προεπιλογών, προσφέρονται δυνατότητες επεξεργασίας μέσω AI. Τα αποτελέσματα -υπό προϋποθέσεις- είναι αρκετά πειστικά. Για παράδειγμα, αφαιρώντας μακρινά αντικείμενα από το πλάνο ή προσθέτοντας κομμάτια ουρανού σε μια φωτογραφία, πολύ δύσκολα καταλάβαινε κανείς ότι η φωτογραφία έχει υποστεί τέτοια επεξεργασία.
Παρόμοιες δυνατότητες υπάρχουν και στο κομμάτι του βίντεο. Αρχικά, η ποιότητα φτάνει πάλι στα 8K/30fps, με οπτική σταθεροποίηση και εξαιρετική απόδοση σε χαμηλό φωτισμό όπως και σε φωτεινές σκηνές. Στο κομμάτι του AI, μια ωραία δυνατότητα είναι η μετατροπή ρυθμού καρέ σε 120fps για οποιοδήποτε βίντεο, κάτι που λειτουργεί εξαιρετικά με τις όποιες δυσκολίες μπορεί να εμφανιστούν σε πιο δύσκολα σημεία (π.χ. στιγμιαία να εξαφανιστεί ή να αλλάξει χρώμα ένα κινούμενο κομμάτι).
Η μπροστινή κάμερα αποδίδει ικανοποιητικά σε επίπεδο λεπτομέρειας και χρωμάτων, ίσως τείνοντας λίγο περισσότερο σε μουντό αποτέλεσμα από ότι σε ζωηρότερο. Δεν έχουμε κάποιο μεγάλο παράπονο, καθώς η φυσικότητα της εικόνας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο δεδομένου ότι την χρησιμοποιούσαμε κυρίως για βιντεοκλήσεις ή μια selfie με παρέα. Και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως μια φωτογραφία σε δωμάτιο με μοναδικό φως την οθόνη του υπολογιστή, τα αποτελέσματα παρέμειναν σε καλό επίπεδο και δύσκολα εντοπίζαμε εμφανείς ατέλειες.
Συμπέρασμα
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Samsung Galaxy S24 Ultra είναι το κορυφαίο Android smartphone αυτή τη στιγμή. Επιδόσεις, κάμερες, διαχείριση θερμοκρασίας, υποστήριξη software, ενσωμάτωση S Pen, οθόνη – έχει τα πάντα και δεν κάνει εκπτώσεις σε τίποτα από αυτά. Αντιθέτως, έκανε βελτιώσεις σε σημεία όπου χρειαζόταν, όπως τον σχεδιασμό της οθόνης και τους τόνους των φωτογραφιών. Μοναδικά παράπονα είναι κάτι νέο και κάτι παλιό – η ενσωμάτωση του AI έχει χώρο για βελτίωση (ειδικά αν συνυπολογίσουμε την έλλειψη υποστήριξης ελληνικών), ενώ το θέμα της φόρτισης είναι «αγκάθι» που δεν άλλαξε καθόλου.
- 4