Μας άρεσε
- Απολαυστική οθόνη για παιχνίδι, βίντεο, multi-tasking και το S Pen συμπληρώνει την εμπειρία
- Πολύ μεγάλη ταχύτητα και σούπερ smooth animation
- Πολύ υψηλή αυτονομία, ακόμη και στα 120Hz, χωρίς θυσίες στον επεξεργαστή
- Από τις καλύτερες κάμερες στην κατηγορία του, ειδικά στον τομέα του zoom
Δεν μας άρεσε
- Η κυρτή οθόνη δεν προσφέρει κάτι, αντιθέτως, αφαιρεί
- Η ταχύτητα φόρτισης παραμένει κατώτερη των προσδοκιών
Η φετινή ναυαρχίδα της Samsung έφτασε, με το Samsung Galaxy S23 Ultra να ηγείται της νέας σειράς. Αλλάζοντας πολλά, κυρίως στο εσωτερικό, δεν πρόκειται για κάποια δραματική ανανέωση εκ πρώτης όψεως όμως όσα φέρνει είναι καλοδεχούμενα. Η συσκευή πέρασε από τα χέρια μας, δοκιμάστηκε και παρακάτω αποτυπώνουμε την εμπειρία μας μαζί της.
Σχεδιασμός – Οθόνη
Εξωτερικά, το κινητό είναι πρακτικά ολόιδιο με το Galaxy S22 Ultra. Αυτό σημαίνει διαστάσεις 163.4x78.1x8.9mm και βάρος 233 γραμμάρια, ένα τηλέφωνο πολύ μεγάλο που «γεμίζει» την παλάμη και το βάρος είναι αισθητό. Όσον αφορά στον σχεδιασμό, η πλάτη φιλοξενεί τρεις κάμερες σε κάθετη διάταξη και δίπλα μια κάμερα και έναν αισθητήρα ξανά σε κάθετη διάταξη, με τους φακούς μονάχα να προεξέχουν και οποιοδήποτε εξόγκωμα καμερών να αποτελεί παρελθόν. Κατά τα άλλα, η πλάτη είναι πεντακάθαρη φέροντας μόνο το λογότυπο της εταιρείας στο κάτω μέρος.
Διατίθεται σε τέσσερα χρώματα: Phantom Black, Green, Cream και Lavender. Το πρώτο, κλασικό χρώμα είναι αυτό που είχε η συσκευή μας. Τα υλικά του κινητού προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ανακύκλωση, όπως και η γραφίδα S Pen που περιλαμβάνεται. Η πλάτη της συσκευής είναι γυάλινη, τύπου Gorilla Glass Victus 2 και το πλαίσιο αλουμινένιο, διατηρώντας την κλασική ποιότητα που χαρακτηρίζει τη σειρά. Δεδομένου ότι πρόκειται για τόσο μεγάλη συσκευή, το γυαλί της πλάτης δεν βοηθάει ιδιαίτερα στο κράτημα γιατί είναι γλιστερό, όμως κατά πάσα πιθανότητα λίγοι θα κρατήσουν τη συσκευή εκτός θήκης.
Η αριστερή πλευρά της συσκευής είναι εντελώς καθαρή, με τα πλήκτρα έντασης και ενεργοποίησης, το οποίο λειτουργεί και ως αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος, να βρίσκονται στην δεξιά πλευρά. Η επάνω πλευρά είναι επίσης καθαρή, με λίγες οπές μικροφώνων και τίποτα άλλο. Κάτω θα βρούμε ένα ηχείο, μια θύρα USB-C και την υποδοχή κάρτας SIM. Βεβαίως, δεξιά υπάρχει η υποδοχή του S Pen, το οποίο μπαίνει μέσα στο κινητό.
Μπροστά θα βρούμε μια τεράστια οθόνη 6.8” τύπου Dynamic AMOLED 2x, με ανάλυση Quad HD (3088x1400) και μέγιστη φωτεινότητα στα 1750 nits. Ο ρυθμός ανανέωσης ρυθμίζεται αυτόματα ή χειροκίνητα, φτάνοντας από τα 120Hz έως το 1Hz. Η αυτόματη ρύθμιση φάνηκε να λειτουργεί δίχως προβλήματα, οπότε δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τις χειροκίνητες επιλογές, όμως καλό είναι να υπάρχουν για όσους θέλουν π.χ. να εξοικονομήσουν μπαταρία βάζοντας όριο τα 60Hz.
Οι οθόνες των Galaxy S Ultra είχαν πάντα πιο αυστηρές γωνίες συγκριτικά με άλλα κινητά, κάτι που τις κάνει ιδιαίτερα απολαυστικές για ταινίες και σειρές. Παρακολουθώντας βίντεο από το Netflix, η ποιότητα ήταν άψογη τόσο στα φωτεινά και πολύχρωμα όσο στα σκοτεινά και μουντά σημεία κάθε εικόνας. Είναι από τις λίγες φορές που ένα smartphone μάς έδωσε τόση ευχαρίστηση στον συγκεκριμένο τομέα. Η κάμερα είναι διακριτική, τύπου punch-hole, και δεν εμποδίζει στην παρακολούθηση βίντεο όμως σίγουρα θα προτιμούσαμε μια λύση όπως στην εσωτερική κάμερα του Galaxy Fold 4, η οποία παίρνει τα χρώματα της οθόνης και «κρύβεται».
Ειδικά για άτομα με τις δικές μας συνήθειες, που δεν περιλαμβάνουν τόσο πολύ την χρήση της κάμερας selfie, μια τέτοια δυνατότητα θα ήταν άκρως καλοδεχούμενη.
Παράλληλα, η οθόνη είναι άψογη και για εργασία, με τα έγγραφα κειμένων να διαβάζονται άνετα και εξίσου άνετα να γράφουμε. Η εμπειρία γίνεται ακόμη καλύτερη με το S Pen, που επιτρέπει να διαλέγουμε κομμάτια κειμένου ή εικόνας με ευκολία, να γράφουμε χειρόγραφες σημειώσεις οι οποίες μετατρέπονται σε ψηφιακό κείμενο και άλλες παρόμοιες λειτουργίες. Δεν αλλάζει κάτι δραστικό συγκριτικά με την περυσινή υλοποίηση, παραμένει κάτι ευπρόσδεκτο αλλά όχι κάτι επαναστατικό για εμάς. Επίσης, κάτι που πρέπει να αλλάξει για να συνοδεύει καλύτερα το S Pen, είναι η κυρτότητα της οθόνης. Στην καμπύλη δεν πιάνει εύκολα η γραφίδα, κάτι που παρατηρήσαμε κυρίως κάνοντας multi-tasking, αφού το περιεχόμενο έφτανε συχνότερα στις άκρες της οθόνης. Δεδομένου του πόσο τετραγωνισμένη είναι η οθόνη, θα βοηθούσε και η καμπύλη να εξομαλυνθεί πλήρως.
Τα δύο ηχεία της συσκευής προσφέρουν ποιοτικό και δυνατό ήχο, άψογο για ταινίες και παιχνίδια, με την αναμενόμενη ελαφρά παραμόρφωση στην μουσική όταν η ένταση είναι κοντά στο 100%. Κάνουν άψογα τη δουλειά τους, βέβαια, σε όλα τα σενάρια που τα χρησιμοποιήσαμε και το μοναδικό παράπονο είναι πως, ανάλογα το πώς κρατάει κανείς το κινητό σε οριζόντια θέση, ίσως καλύπτει λίγο το ηχείο με το χέρι παίζοντας παιχνίδια.
Στη συσκευασία θα βρούμε ένα καλώδιο φόρτισης και τίποτα άλλο πρακτικής αξίας, δείχνοντας το… μινιμαλιστικό πνεύμα των εταιρειών που όσο πάει αφαιρούν και περισσότερα από το κουτί.
Επιδόσεις – Μπαταρία
Το Samsung Galaxy S23 Ultra έρχεται με αποθηκευτικό χώρο 256GB, 512GB ή 1TB και 8GB ή 12GB RAM. Για το τέλος, αφήσαμε το… κερασάκι. Καμία έκδοση της φετινής κυκλοφορίας δεν περιλαμβάνει επεξεργαστή Exynos, αλλά αποκλειστικά φέρουν τον Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (1x Cortex-X3 @ 3.36GHz, 2x Cortex-A715 @ 2.8GHz, 2x Cortex-A710 @ 2.8GHz και 3x Cortex-A510 @ 2.0GHz, GPU: Adreno 740). Στο Geekbench 5, ο επεξεργαστής επέστρεψε σκορ 1394 (Single-Core) και 4883 (Multi-Core), δραματικά ανώτερα από τα αντίστοιχα του Galaxy S22 Ultra.
Οπότε, αφενός δεν τίθεται θέμα Exynos σε καμία αγορά, αφετέρου η δύναμη είναι τόση που δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα ζορίσει πραγματικά τη συσκευή. Από multi-tasking με 3-4 εφαρμογές ανοιχτές, μέχρι παιχνίδια όπως Genshin Impact σε max ρυθμίσεις γραφικών, δεν υπήρξε κάτι που ζέστανε τη συσκευή ή προκάλεσε καθυστερήσεις και δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο στο κοντινό μέλλον.
Το μεγαλύτερο κέρδος, ίσως, είναι στην εξοικονόμηση ενέργειας. Παρότι το κινητό εξοπλίζεται με μπαταρία 5000mAh, όπως και ο προκάτοχός του, η μπαταρία διαρκεί αισθητά περισσότερο. Με όριο στα 60Hz, άντεξε ακόμη και δύο ημέρες προτού η μπαταρία φτάσει σε μονοψήφια νούμερα. Με τον προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης, χρειαζόταν φόρτιση πριν το τέλος της δεύτερης ημέρας, οπότε οι χρήστες δεν «τιμωρούνται» ιδιαίτερα αν προτιμούν τα 120Hz.
Αλλά, η φόρτιση είναι άλλη ιστορία. Με όριο τα 45W ενσύρματα και 10W ασύρματα, η τόσο μεγάλη μπαταρία δεν φορτίζει πολύ γρήγορα. Η Samsung ισχυρίζεται πως κάνει το 0%-65% σε μισή ώρα, όμως σε εμάς έφτασε κάτω από το 60%. Επίσης, μια πλήρης φόρτιση χρειάζεται περίπου μια ώρα, πάντοτε με φορτιστή 45W ο οποίος κοστίζει 50€ επιπλέον. Αν κάποιος έχει φορτιστή 25W από προπέρσινη ναυαρχίδα Samsung, ας πούμε, ο χρόνος φόρτισης αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν δεν δώσει τα επιπλέον 50€. Θέλαμε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα σε τέτοια κλίμακα τιμής.
Το One UI 5.1, βασισμένο σε Android 13, φέρνει όσα περιμέναμε από μια συσκευή Samsung. Πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης, καθόλου παρεμβατικές εφαρμογές και… εκπλήξεις όπως διαφημίσεις, μηδενικά κολλήματα και crashes. Δεδομένου πως η εταιρεία υπόσχεται 4 χρόνια αναβαθμίσεων Android και 5 χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας, το κινητό θα φτάσει έως το Android 17 (θεωρητικά) και πάλι θα λειτουργεί άψογα, κάνοντάς το μια καλή επιλογή για όσους προτίθενται να επενδύσουν πολλά για μια συσκευή που θα κρατήσουν αρκετά χρόνια.
Ενημέρωση: Η Samsung ανακοίνωσε ότι από τις 28 Μαρτίου 2024, η αναβαθμισμένη έκδοση One UI 6.1 θα φέρει το Galaxy AI σε μια ευρύτερη γκάμα συσκευών, μεταξύ των οποίων και το Galaxy S23 Ultra. Συγκεκριμένα, οι σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Flip5, Z Fold5, Tab S9 (5G) και Tab S9 (Wi-Fi) θα εξοπλιστούν με το Galaxy AI, προσφέροντας στους χρήστες "καινοτόμους τρόπους επικοινωνίας, δημιουργίας και παραγωγικότητας". Οι λειτουργίες Interpreter και Live Translate αναλαμβάνουν να κάνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό πιο εύκολα, μεταφράζοντας τις συζητήσεις και τις κλήσεις των χρηστών σε πραγματικό χρόνο. Επιπροσθέτως, με τη λειτουργία Circle to Search with Google, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες για οτιδήποτε τους ενδιαφέρει, απλά κυκλώνοντάς το στην οθόνη της συσκευής τους. Με τη λειτουργία Generative Edit, οι χρήστες θα μπορούν να επεξεργαστούν τις φωτογραφίες τους όπως επιθυμούν, ακόμη και αν δεν είναι τέλειες από την αρχή. Τέλος, το Note Assist, με δυνατότητες όπως η αυτόματη μορφοποίηση κειμένου, η δημιουργία περίληψης και η μετάφραση, θα ενισχύσει σημαντικά την καθημερινή παραγωγικότητα των χρηστών.
Κάμερα
Περνάμε στην κάμερα, έναν από τους τομείς που βελτιώθηκαν αισθητά. Βασικός πρωταγωνιστής είναι η κάμερα με αισθητήρα 200MP (f/1.7), που συνοδεύεται από μια ultra-wide 12MP (f/2.2), έναν τηλεφακό 10MP με 3x optical zoom (f/2.4) και έναν τηλεφακό 10MP με 10x optical zoom (f/4.9). Η μπροστινή κάμερα διαθέτει ανάλυση 12MP.
Τι σημαίνουν τα 200MP στην πράξη; Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες στην οθόνη του κινητού, δεν πρόκειται για κάποια κοσμογονική αλλαγή που ίσως περιμένει κανείς από τον διπλασιασμό των MP. Ωστόσο, δεν σημαίνει πως η κάμερα πάσχει με οποιοδήποτε τρόπο. Οι φωτογραφίες συνεχίζουν να έχουν φοβερή λεπτομέρεια, τόσο σε φωτεινά όσο και σε σκοτεινά σημεία, με το δεύτερο κυρίως να προκαλεί πολύ θετικές εντυπώσεις. Δεν πρόκειται για φαινόμενο υπερέκθεσης που μετατρέπει το μαύρο σε γκρι, αλλά για πραγματικά σκοτεινές εικόνες όπου η λεπτομέρεια διατηρείται άψογα. Το ίδιο ισχύει τόσο για φωτογραφίες σε φωτεινούς χώρους με σκοτεινά σημεία, αλλά και για νυχτερινές λήψεις, οι οποίες πράγματι είναι αισθητά καλύτερες συγκριτικά με τα αποτελέσματα του περυσινού μοντέλου.
Αν είχαμε ένα παράπονο από την κάμερα, δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ή κάποια εμφανή επεξεργασία που υφίστανται οι εικόνες, αλλά με την παλέτα χρωμάτων. Παραμένουν λίγο πιο ζωηρά τα χρώματα, όπως συνηθίζεται σε κινητά Samsung, εις βάρος της φυσικότητας σε ορισμένες σκηνές. Βέβαια, αυτό είναι και θέμα γούστου οπότε δεν το μετράμε σαν πραγματικό μειονέκτημα. Εξάλλου, μπορεί να γίνει εύκολα επεξεργασία τόσο στο κινητό όσο και σε υπολογιστές, και δη επαγγελματικού επιπέδου επεξεργασία, αφού επιτρέπεται εξαγωγή σε μορφή RAW για φωτογραφίες τραβηγμένες στα 50MP (πέρυσι, το όριο ήταν στα 12MP).
Ένα άλλο πλεονέκτημα του νέου αισθητήρα, είναι πως ο χρήστης μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία και να κάνει περικοπή, για να κάνει zoom σε ένα σημείο χωρίς να μειωθεί η ποιότητα, λόγω της εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης. Ο αντίκτυπος, βέβαια, είναι πως οι φωτογραφίες στα 200MP απαιτούν έκαστη περίπου 40MP, οπότε πολύ γρήγορα φτάνουν να καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στη μνήμη.
Τα 3x και 10x optical zoom προσφέρουν ποιότητα που δεν βρίσκεται εύκολα σε κινητό, ενώ το 30x Superzoom επίσης προσφέρει πολύ καλής ποιότητας εικόνες, κάτι που δεν συνηθίζεται σε φωτογραφίες με τόσο υψηλό ψηφιακό zoom.
Η ultra-wide κάμερα είναι πολύ ποιοτική, τόσο σε επίπεδο χρωμάτων όσο και ανάλυσης, θορύβου και λεπτομέρειας. Τραβώντας την ίδια σκηνή τόσο με τον βασικό όσο και με τον ultra-wide φακό, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά ακόμη και σε νυχτερινή λήψη.
Στο κομμάτι του βίντεο, υποστηρίζεται ακόμη και ανάλυση 8K σε 30fps και Super Steady Mode, με ακόμη καλύτερη σταθεροποίηση συγκριτικά με του περυσινού μοντέλου. Εύκολα μπορεί κανείς να τραβήξει κινηματογραφικού ύφους βίντεο, από άποψης σταθερότητας στην κίνηση, καθώς με χαλαρό τρέξιμο-γρήγορο περπάτημα οι λήψεις ήταν αρκετά καλές. Το Super Steady Mode έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στην ποιότητα, κυρίως στα χρώματα, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι εμφανώς χειρότερο – μόνο αν συγκρίνει κανείς λήψεις με και χωρίς το SSM θα δει την διαφορά.
Τέλος, η μπροστινή κάμερα έχει πολύ διαφορετική εικόνα συγκριτικά με την περυσινή. Αρχικά, από 40MP ο αισθητήρας πλέον είναι στα 12MP. Παρόλα αυτά, δείχνει περισσότερη λεπτομέρεια μεν, αλλά τα χρώματα είναι πολύ πιο μουντά και χωρίς ζωηράδα, σίγουρα όχι τη ζωηράδα που έχουν οι υπόλοιπες κάμερες. Κατά τα άλλα, για βιντεοκλήσεις και την εκάστοτε selfie είναι άψογη, ενώ και στις νυχτερινές λήψεις τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μπορεί με μια ματιά η αλλαγή από τα 40MP στα 12MP να μοιάζει με «σκότωμα», αλλά η πραγματικότητα διαφέρει.
Συμπέρασμα
Το Samsung Galaxy S23 Ultra είναι η κορυφαία ναυαρχίδα με Android που μπορεί να αποκτήσει κανείς, από σχεδόν κάθε άποψη. Αυτονομία, ισχύς, οθόνη, ευελιξία (S Pen), φωτογραφία και βίντεο – σε όλους τους τομείς τα καταφέρει άψογα. Με εξαίρεση, δυστυχώς, την φόρτιση που είναι κατώτερη των προσδοκιών μας και ένα παράπονο για την κυρτότητα της οθόνης. Κοιτάζοντας συνολικά τη συσκευή, βέβαια, είναι δύσκολο να σταθεί κανείς σε αυτά και να μην την προτείνει.
Ακόμη και από άποψης μακροχρόνιας υποστήριξης λογισμικού, είναι ανώτερη του ανταγωνισμού με διαφορά. Για όποιον ψάχνει ένα κινητό που θα κρατήσει χρόνια, λειτουργώντας άψογα σε υψηλό επίπεδο, το Galaxy S23 Ultra είναι μονόδρομος.
- 10
- 2
- 1