Μας άρεσε
- Ο Exynos αποδίδει καλύτερα από όσο περιμέναμε, αισθητή αναβάθμιση από παλιότερους επεξεργαστές της σειράς
- Διάρκεια μπαταρίας, δεδομένων των όσων προσφέρει ως κινητό (π.χ. οθόνη 120Hz)
- Απόδοση καμερών σε κάθε περίσταση, αναβαθμισμένο λογισμικό/λειτουργίες κάμερας
Δεν μας άρεσε
- Χαμηλότερη ανάλυση οθόνης, έλλειψη θύρας microSD
- Ταχεία φόρτιση μόλις 25W, δεν περιλαμβάνεται αντάπτορας πρίζας
- Όχι εξαιρετικά ανώτερο του αντίστοιχου περυσινού μοντέλου
Η Samsung ανακοίνωσε πολύ νωρίς εντός του 2021 το «ρόστερ» της φετινής σειράς Galaxy S και πριν λίγες εβδομάδες, το Samsung Galaxy S21 κυκλοφόρησε στην αγορά μαζί με τα Samsung Galaxy S21+ και Samsung Galaxy S21 Ultra. Οι προσθήκες που εντοπίζονται στο βασικότερο μοντέλο, στο οποίο θα εστιάσουμε, είναι καλοδεχούμενες ενώ η αρχική τιμή του κινητού είναι επίσης χαμηλότερη συγκριτικά με την τιμή εκκίνησης του περυσινού Samsung Galaxy S20.
Βέβαια, όπως είναι φυσιολογικό, το χαμηλότερο κόστος αγοράς συνεπάγεται αλλαγές και σε κάποια χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό, οι διαφορές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή συσκευή ίσως δεν εντυπωσιάσουν διότι το άλμα από S10 σε S20 ήταν εμφανώς μεγαλύτερο από S20 σε S21, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά premium smartphones της αγοράς – εξάλλου, δεν είναι εφικτό κάθε χρόνο να συμβαίνουν ριζικές αλλαγές.
Οθόνη - Σχεδίαση
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσει κανείς, ακόμη κι αν δεν εστιάσει σε αυτό, θα είναι η αλλαγή στην πλάτη του κινητού. Οι τρεις κάμερες πλέον όχι απλώς συγκεντρώνονται σε κάθετη διάταξη στην επάνω δεξιά γωνία, όμως το module έχει εντελώς ξεχωριστό σχεδιασμό από το υπόλοιπο κινητό. Κυκλοφορεί σε 4 χρώματα (Phantom Violet, Phantom Gray, Phantom White και Phantom Pink) και η κάθε ονομασία αναφέρεται στον βασικό χρωματισμό – το καλύτερο παράδειγμα είναι το Phantom Violet, όπου το βιολετί σώμα συνοδεύει το μπρονζέ περίβλημα του συστήματος κάμερας. Είναι μια ιδιαίτερη σχεδιαστική επιλογή που δε συναντάται στα υπόλοιπα κινητά της αγοράς, κάτι που άλλους θα τους γοητεύσει, άλλους ίσως να μην τους συγκινήσει.
Το υλικό της πλάτης είναι κατασκευασμένο από ένα κράμα πλαστικού και γυαλιού, με ματ φινίρισμα που το κάνει ωραίο στην όψη και ταυτόχρονα άνετο στο κράτημα. Μπορεί η λέξη «πλαστικό» να μην του προσδίδει κύρος όταν παλαιότερα είχαμε γυάλινη ή κεραμική πλάτη, όμως στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα είναι ένα ευχάριστο στην αίσθηση κινητό που δε γλιστράει εύκολα από το χέρι χωρίς να θυσιάζει την premium αισθητική του.
Στο κάτω μέρος της συσκευής θα βρούμε ένα ηχείο, μια θύρα USB-C και τη θύρα κάρτας SIM. Η δεξιά πλευρά φιλοξενεί το πλήκτρο ενεργοποίησης, τα πλήκτρα έντασης και… αυτά. Το πλήκτρο Bixby δεν υπάρχει πλέον κι έτσι όσοι (λίγοι, μάλλον, αφού αφαιρέθηκε) το χρησιμοποιούσαν ως συντόμευση για εφαρμογές ή όντως για τη Bixby, θα απογοητευτούν. Παρόλα αυτά, η Bixby ως βοηθός υπάρχει κανονικά και ο χρήστης μπορεί να την «ξυπνήσει» πατώντας παρατεταμένα το πλήκτρο power. Επίσης, πέρα από το πλήκτρο Bixby, απουσιάζει μια θύρα καρτών μνήμης – το Galaxy S21 δεν θα δέχεται επέκταση αποθηκευτικού χώρου μέσω κάρτας, δηλαδή, κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει η Samsung. Οπότε, κάποιος που προέρχεται από συσκευή ακόμη και διετίας ίσως εκπλαγεί με την απουσία της «παραδοσιακής» δυνατότητας.
Στην εμπρόσθια όψη βρίσκεται μεν η οθόνη, όμως όχι όπως την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από τη Samsung. Η οθόνη Edge, με κυρτότητα στα πλάγια, έχει αντικατασταθεί από μια επίπεδη οθόνη κι αντίστοιχα το σώμα της συσκευής καλύπτει το «κενό» της. Στο κράτημα, δεν υπάρχει κάποια τεράστια διαφορά και δύσκολα θα παρατηρήσει κάποιος τη διαφορά, όμως αναμφίβολα έδινε μια πιο ιδιαίτερη νότα στην κάθε συσκευή.
Με μέγεθος οθόνης 6.2” και αμελητέα bezels, το κινητό έχει διαστάσεις 71.2x151.7x7.9mm και βάρος 171g, δηλαδή κινείται στα συνηθισμένα πλέον μεγέθη κι έτσι από την πρώτη στιγμή ο χρήστης θα αισθανθεί οικεία μαζί του. Ψηλά και κεντραρισμένη βρίσκεται η selfie camera με πολύ λεπτό και διακριτικό σχεδιασμό ώστε να μην εμποδίζει ούτε να τραβάει το μάτι. Το γυαλί Corning Gorilla Glass Victus χαρακτηρίζεται ως το ανθεκτικότερο μέχρι σήμερα κι ο κατασκευαστής αναφέρει πως αντέχει πτώσεις από ύψος έως και 2 μέτρων ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικό ενάντια στις γρατζουνιές. Πράγματι, με καθημερινή χρήση σε τσέπες με άλλα αντικείμενα κλπ, δεν παρατηρήθηκαν σημάδια στην επιφάνειά του. Πέραν του ενισχυμένου γυαλιού, το κινητό φέρει πιστοποίηση IP68 που το καθιστά ανθεκτικό ενάντια σε νερό και σκόνη.
Όσον αφορά τις επιδόσεις της οθόνης, το Super AMOLED πάνελ προσφέρει ανάλυση FHD+ και ρυθμό ανανέωσης από 48 έως 120Hz που προσαρμόζεται αυτόματα βάσει του περιεχομένου που προβάλλεται. Η ανάλυση είναι χαμηλότερη συγκριτικά με την QHD που προσέφερε το Galaxy S20, όμως σε καθημερινές συνθήκες, δύσκολα θα παρατηρήσει κάποιος την αλλαγή. Από την άλλη, ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης είναι πλήρως καλοδεχούμενος και δη όταν προσαρμόζεται αυτόματα, καθώς σε πιο απαιτητικές εφαρμογές «κλειδώνει» στα 120Hz ενώ σε άλλες που δεν απαιτούν τόσο υψηλό ρυθμό χαμηλώνει, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ενέργεια.
Μια ευχάριστη ανανέωση έγινε και στον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος, ο οποίος μέσω υπερήχων διαβάζει την επιφάνεια του δακτύλου και ξεκλειδώνει το κινητό, προσφέροντας έτσι ευελιξία στην εποχή του κορονοϊού και της μάσκας όπως και αξιοπιστία. Δεν είναι όμως αυτό το νέο, αλλά η διεύρυνση της επιφάνειάς του που πλέον φτάνει τα 7.5x8.25mm. Αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος στο κάτω μισό της οθόνης μπορεί να ανιχνεύσει το αποτύπωμα και ταχύτατα να ξεκλειδώσει τη συσκευή, που μπορεί στα λόγια να φαίνεται ως κάτι μικρό όμως για κάποιον που ξεκλειδώνει το κινητό εκατοντάδες φορές την ημέρα, η αλλαγή είναι τεράστια.
Επιδόσεις
Ας ξεκινήσουμε από το φλέγον ζήτημα: η έκδοση που κυκλοφορεί στη χώρα μας ενσωματώνει το τσιπ Exynos 2100 έναντι του Snapdragon 888 που χρησιμοποιούν τα μοντέλα στην αγορά της βορείου Αμερικής. Καθώς στα χέρια μας βρέθηκε μόνο η έκδοση με τον Exynos, είναι αδύνατο να κάνουμε πραγματική σύγκριση με τον Snapdragon. Το θετικό είναι πως το κινητό αποδίδει εξαιρετικά γρήγορα σε κάθε σενάριο που δοκιμάσαμε και η μπαταρία των 4000mAh που ενσωματώνει αντέχει για περίπου μια μέρα με κανονική χρήση, όπου κανονική σημαίνει όχι πολύωρο gaming και αρκετές ώρες στην τσέπη – πριν τον βραδινό ύπνο, τα αποθέματα ενέργειας στη μπαταρία ήταν περίπου στο 15%.
Συγκεκριμένα, παιχνίδια όπως Call of Duty Mobile έτρεχαν «νεράκι» σε High γραφικά χωρίς κάποια -αντιληπτή, έστω- πτώση σε καρέ. Σε καθημερινά σενάρια, όπως γρήγορο άνοιγμα-κλείσιμο εφαρμογών και πίσω, η απόκριση ήταν άμεση και πάλι δεν παρατηρήθηκε να «ζορίζεται» κάπου. Είναι βέβαιο πως ο Exynos 2100 αποτελεί σημαντικό βήμα εμπρός για το chipset της Samsung κι ίσως έχει θέσει καλές βάσεις με το συγκεκριμένο μοντέλο.
Ο Exynos 2100 συνοδεύεται από 8GB μνήμης RAM και το κινητό κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές όσον αφορά τη χωρητικότητα: με 128GB ή 256GB. Εδώ, υπενθυμίζουμε πως δεν δέχεται κάρτα μνήμης οπότε αν κάποιος τραβάει πολλές φωτογραφίες ή βίντεο, σίγουρα θα είναι προτιμότερη η έκδοση των 256GB και παρακάτω θα εξηγήσουμε το γιατί. Έκαστη από τις δύο εκδοχές υποστηρίζει τεχνολογία 5G και δεν υπάρχει συσκευή με 4G, που σημαίνει πως αν κάποιος επενδύσει σε ένα Galaxy S21 είναι προετοιμασμένος για το μέλλον και δε θα χρειαστεί κάποια έκδοση Galaxy S21 5G, ας πούμε.
Αυτό που θα χρειαστεί, μάλλον, είναι ένας φορτιστής. Στη συσκευασία βρίσκεται ένα καλώδιο USB-C όμως όχι ο αντάπτορας πρίζας. Η συσκευή υποστηρίζει ταχεία φόρτιση έως και 25W, οπότε αν κάποιος θέλει να τα εκμεταλλευτεί έναντι (για παράδειγμα) των 15W που προσέφερε το S10, εφόσον κάνει τη μετάβαση από εκείνη τη συσκευή. Με φορτιστή των 25W, μια πλήρης φόρτιση από περίπου 15% απαιτεί σχεδόν μιάμιση ώρα όμως για να αγγίξει το 60% χρειάζεται κάτω από μισή ώρα. Το περυσινό Galaxy S20 υποστήριζε ταχεία φόρτιση έως και 45W, οπότε τα 25W είναι ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω. Πέραν αυτών, υποστηρίζεται ασύρματη ταχεία φόρτιση μέσω συμβατών φορτιστών Qi.
Τέλος, το κινητό έρχεται με Android 11 και το One UI 3.0 της Samsung, το οποίο παραμένει αρκετά καθαρό και με πολλές επιλογές παραμετροποίησης. Η οργάνωση ίσως πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο, μιας και η Samsung προσφέρει πληθώρα δικών της εφαρμογών που παροτρύνει τους χρήστες να προτιμήσουν, όμως όλες μπορούν να αντικατασταθούν σχετικά γρήγορα με κάτι βολικότερο. Από την άλλη, για όποιον έχει ήδη υπάρξει μέλος της οικογένειας “Samsung” παλιότερα, ενδεχομένως οι εφαρμογές της εταιρείας να τον βολέψουν περισσότερο. Όπως και να έχει, μας άρεσε η ελευθερία επιλογής ακόμη κι αν εξαιτίας της οι πρώτες ρυθμίσεις απαιτούσαν περισσότερο χρόνο.
Κάμερα
Το σύστημα καμερών στο πίσω μέρος της συσκευής διαθέτει μία με ευρυγώνιο φακό (12MP, f/1.8), μία με υπερευρυγώνιο (12MP, f/2.2)και έναν τηλεφακό (64MP, f/2.0) και η μπροστινή selfie κάμερα διαθέτει ανάλυση 10MP. Ξεκινώντας από τα πολύ βασικά, η μπροστινή κάμερα είναι ποιοτική και δεν επιχειρεί να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό, άρα αποδίδει καλά όταν ο φωτισμός τη βοηθά κι έτσι καθίσταται ιδανική για βιντεοκλήσεις κάθε είδους. Ακόμη και σε περιπτώσεις επαγγελματικών συναντήσεων, μπορεί και με το παραπάνω να ανταποκριθεί στην περίσταση.
Το πραγματικό «ζουμί» βρίσκεται στην τριπλή κάμερα. Υποστηρίζεται καταγραφή βίντεο 8K/24fps, όπως και στο Galaxy S20, ενώ η λειτουργία Single Take (όπου όλες οι κάμερες απαθανατίζουν μια στιγμή ή ένα κλιπ ταυτόχρονα) αναβαθμίστηκε και πλέον μπορεί να καταγράψει βίντεο σε αργή κίνηση. Χάρη στον τηλεφακό, το οπτικό ζουμ 3x προσφέρει φοβερά καθαρές φωτογραφίες ενώ παρά το γεγονός ότι από εκεί κι ως το 30x το ζουμ είναι ψηφιακό, τα αποτελέσματα παραμένουν εντυπωσιακά έως και το 10x. Από εκεί κι έπειτα, οι εικόνες αρχίζουν να χάνουν την καθαρότητά τους και οποιαδήποτε λεπτομέρεια πιθανότατα θα χαθεί. Γενικές φωτογραφίσεις όμως, όπως ένα τοπίο κι όχι μια ταμπέλα, δεν υποφέρουν τόσο οπότε σίγουρα έχει τη χρησιμότητά της ως δυνατότητα.
Έπειτα, έχουμε τον ευρυγώνιο φακό που αποδίδει πολύ καλά σε κάθε περίσταση. Οι νυχτερινές λήψεις κρατούν τη λεπτομέρεια και τα χρώματα σε εξαιρετικό βαθμό, ενώ αντίστοιχα οι φωτογραφίσεις υπό ιδανικές συνθήκες φωτισμού έχουν φανταστικά αποτελέσματα και πάντοτε διατηρούνται λεπτομέρειες και χρώματα χωρίς αλλοιώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθαρότητα με την οποία εμφανίζονται λήψεις ενός π.χ. δρόμου όταν φωτογραφίζεται το βράδυ και περιλαμβάνει πληθώρα στοιχείων: κολώνες φωτισμού που αντανακλούν το φως στο έδαφος κι ενδιάμεσα υπάρχει σκοτάδι ή από την άλλη πλευρά φωτεινές ταμπέλες καταστημάτων, όλα στην ίδια εικόνα. Ο θόρυβος είναι χαρακτηριστικά χαμηλός έως ανύπαρκτος, ανάλογα με τις συνθήκες, ενώ ακόμη και τα πιο φωτεινά στοιχεία που μπορεί να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σκοτάδι γύρω τους δεν υποφέρουν από αλλοιώσεις.
Ο υπερευρυγώνιος φακός έχει αισθητά χαμηλότερη ποιότητα και διατήρηση λεπτομέρειας, όμως στις περιπτώσεις που μας χρειάστηκε, δεν ήταν αυτά τα ζητούμενα. Κατά βάση, θέλαμε να καταγράψουμε έκταση κι όχι λεπτομέρεια, οπότε ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω, ειδικά όταν δεν εξετάζαμε και από πιο κοντά την κάθε φωτογραφία. Σίγουρα, αν κάποιος μεγεθύνει μια φωτογραφία από τον υπερευρυγώνιο φακό θα διακρίνει θολούρες και άλλες ατέλειες, απλά ίσως δεν είναι αυτή η χρήση για την οποία προορίζεται.
Για τα δεδομένα της κατηγορίας του, είναι ένα άκρως αξιόλογο κινητό για όποιον λατρεύει τη φωτογραφία κι όχι μόνο – και τα βίντεο έχουν λάβει «αγάπη» από τη Samsung. Η τεχνολογία Super Steady σταθεροποιεί την εικόνα κατά την καταγραφή βίντεο ακόμη και σε 60fps, οπότε οι εν κινήσει λήψεις είναι σταθερότερες από ποτέ.
Μια άλλη, εξίσου χρήσιμη λειτουργία, είναι το Director’s View. Χάρη σε αυτό, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα την μπροστινή όπως και μια οπίσθια κάμερα κατά την καταγραφή βίντεο, κάτι που έχουμε δει ως Dual Sight στο Nokia 8. Ως μέρος του Director’s View όμως υπάρχει και η δυνατότητα να παρακολουθεί κάποιος την καταγραφή από την κάμερα Χ (την όποια κάμερα, δηλαδή) στην οθόνη και παράλληλα να υπάρχουν μικρά παράθυρα όπου προβάλλονται όσα βλέπουν οι άλλες κάμερες, κι όταν τα αγγίξει η λήψη να συνεχίσει από την άλλη προοπτική. Οποιοσδήποτε ασχολείται αρκετά με την εγγραφή βίντεο από το κινητό του, σίγουρα θα εκτιμήσει την ελευθερία αυτή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί άψογα και σε καθημερινά σενάρια.
Συμπέρασμα
Το Samsung Galaxy S21 είναι μια εξαιρετική συσκευή για όσους αναβαθμίζουν από κάποια παλαιότερη, δηλαδή τουλάχιστον 2 ετών πίσω, ή εισέρχονται στο οικοσύστημα των Android. Από μπαταρία και επεξεργαστή έως κάμερα και οθόνη, είναι πλήρες και premium σε όλα του. Όμως, οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του μια περυσινή ναυαρχίδα, πιθανώς δε θα του είναι εύκολο να αιτιολογήσει την αναβάθμιση.
- 1