Μας άρεσε
- Συμβατότητα με δίκτυα 5G
- Υψηλή απόδοση
- Κορυφαία, ταχύτατη οθόνη
- Μεγάλη μπαταρία και καλή αυτονομία
- Ευέλικτη, πλήρης κάμερα για κάθε σενάριο χρήσης
- Ταχύτητα φόρτισης
- Ασύρματη φόρτιση/ Αντίστροφη ασύρματη φόρτιση
- Υπερπλήρες, ευέλικτο λογισμικό
- Αδιάβροχο
Δεν μας άρεσε
- Η τιμή είναι και αυτή… «ultra»
- Το «διαστημικό zoom» είναι μόνο φιγούρα
- Θέματα με την εστίαση
- Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων που προβληματίζει
Με τις συνθήκες να την ευνοούν, η Samsung άρπαξε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στην αγορά και στους καταναλωτές ποιος είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην αγορά (είναι ο #1 κατασκευαστής στον κόσμο), ανακοινώνοντας τέσσερις συσκευές στην τελευταία εκδήλωση Galaxy Unpacked.
Αν και το καινοτομικό με την αναδιπλούμενη οθόνη Galaxy Z Flip τράβηξε τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας, το Galaxy S20 Ultra 5G εντυπωσίασε με το σύνολο των χαρακτηριστικών του και την εντυπωσιακή του εμφάνιση, αλλά κυρίως με το περίπλοκο σύστημα κάμερας που υπόσχεται υψηλή απόδοση για κάθε σενάριο χρήσης. Συνήθως, η λέξη «Ultra» χρησιμοποιείται για την περιγραφή κάποιου πράγματος ή κάποιας διαδικασίας πέρα από τα συνηθισμένα, εκτός ορίων, ακραίου ή υπερβολικού, και πράγματι, η συγκεκριμένη λέξη «ταιριάζει γάντι» στην κορυφαία συσκευή της Samsung καθώς είναι σε όλα της πληθωρική.
Το Galaxy S20 Ultra 5G είναι μεγάλο σε διαστάσεις και επιβλητικό, έχει «γρήγορη» οθόνη τεχνολογίας AMOLED που επιδεικνύει διαγώνιο σχεδόν 7,0 ιντσών, οκταπύρηνο επεξεργαστή τελευταίας γενιάς με δυνατότητες 5G, μεγάλη ποσότητα μνήμης, πολύ μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία με υποστήριξη γρήγορης φόρτισης, ασύρματης φόρτισης, αντίστροφης ασύρματης φόρτισης, έχει στερεοφωνικά ηχεία, είναι αδιάβροχο και έχει ένα από τα πιο περίπλοκα και ολοκληρωμένα συστήματα κάμερας που έχουν υπάρξει σε φορητή συσκευή του είδους. Πρόκειται λοιπόν πράγματι, για μία ολοκληρωμένη συσκευή, σχεδόν «ασυμβίβαστη».
Σημείωση: Θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι τα γυρίσματα του βίντεο και οι λήψεις των φωτογραφιών έγιναν μία ηλιόλουστη ημέρα στον Κάλαμο, στην Αττική, πριν από τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και την ασθένεια COVID-19 από την οποία έχουν σήμερα πεθάνει αρκετές χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το κόσμο. Τέτοιες ξέγνοιαστες και ηλιόλουστες ημέρες θα ξαναέρθουν, όμως αυτή τη κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και την ανθρωπότητα γενικότερα, είναι απαραίτητο να απομονωθούμε, να διατηρήσουμε αποστάσεις και να μείνουμε στο σπίτι μας, μακριά από τους άλλους αν είναι δυνατόν, για να προστατεύσουμε την υγεία μας, τους γονείς μας και τους γονείς τους και όλες τις ευπαθείς ομάδες. Μένουμε σπίτι.
Με μια ματιά…
Αν και οι αυξημένες διαστάσεις και η τεράστια οθόνη προκαλούν θαυμασμό, το Galaxy S20 Ultra 5G, τουλάχιστον από την πρόσοψη, δεν δείχνει και τόσο ξεχωριστό. Καθώς οι προσόψεις όλο και περισσότερων συσκευών καλύπτονται όσο περνάει ο καιρός από ολοένα και περισσότερα εικονοστοιχεία, αναπόφευκτα μοιάζουν σαν κόπιες μεταξύ τους. Αν και η απουσία «ταυτότητας» αποτελεί δείγμα των καιρών, κατά την άποψη μου, μία συσκευή που ζητάει €1399 στην οικονομικότερη έκδοση της -και επομένως τοποθετείται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς απευθυνόμενο σε ελάχιστους- θα έπρεπε να ξεχωρίζει από όλες τις απόψεις και από όλες τις γωνίες από τον συρφετό.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό, έπαιξε η απόφαση της Νοτιοκορεάτικης εταιρείας να «εξαλείψει» και το τελευταίο στοιχείο που καθιστούσε ξεχωριστές τις ναυαρχίδες της, τις έντονες καμπύλες στις οθόνες τους. Αντί λοιπόν να προσπαθήσει να διατηρήσει αυτό το ξεχωριστό στοιχείο και να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας του –αναπτύσσοντας τη τεχνολογία; Νέο λογισμικό; Αξιοποιώντας τη τεχνητή νοημοσύνη ενδεχομένως;- ώστε να αντιμετωπίσει τα παράπονα των καταναλωτών που είχαν να κάνουν με τα «ακούσια πατήματα» στην οθόνη (ή με την εργονομία λόγω του λεπτού μεταλλικού πλαισίου), η εταιρεία αποφάσισε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο εγκαταλείποντας τις έντονες καμπύλες στις οθόνες, αυτό το «χαρακτηριστικό στοιχείο Samsung» που πρώτη παρουσίασε οδηγώντας τις εξελίξεις.
Τουλάχιστον κάλυψε εκείνους που είχαν εκφράσει παράπονα. Σε εμένα ωστόσο -που δεν είχα παράπονο και που χρησιμοποιώ τα Galaxy S9+ και S10+- η κίνηση της Νοτιοκορεάτικης εταιρείας μοιάζει με πισωγύρισμα. Τώρα, οι καλύτερες οθόνες στον κόσμο «μοιάζουν» με όλες τις άλλες, και η εμπειρία χρήσης και θέασης οριοθετείται και πάλι σε μεγάλο βαθμό από το… πλαίσιο (και ας έχουν μικρύνει τα περιθώρια). Ευτυχώς, αυτή η αλλαγή δεν «ακύρωσε» και οτιδήποτε είχε δημιουργήσει μέχρι σήμερα η εταιρεία, και οι λειτουργίες «Edge» παραμένουν στη διάθεση των χρηστών (προσωπικά τις έχω συνηθίσει και δεν είναι λίγες οι φορές που τις χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση). Κάτι θετικό πάντως που έφερε η αλλαγή στην φιλοσοφία της οθόνης, είναι το καλύτερο «κράτημα» χάρη στην αυξημένη διάσταση του πλαισίου που εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη.
Τα πράγματα στην πίσω όψη της συσκευής είναι διαφορετικά πάντως, με το μεγάλο, επιβλητικό «εξόγκωμα» για τις τέσσερις συνολικά κάμερες να παίζει κυρίαρχο ρόλο καθώς αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό διαφοροποίησης της, τόσο από άποψη εμφάνισης όσο και από άποψη εξοπλισμού. Θα μπορούσε να είναι μικρότερο και πιο διακριτικό; Ενδεχομένως. Η ύπαρξη του δείχνει πάντως μία σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της Samsung, όσον αφορά στη σειρά Galaxy S: τώρα, το χαρακτηριστικό που διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της, δεν είναι η τεχνολογία οθόνης, αλλά οι «φωτογραφικές δυνατότητες» (έναν τομέα που είχε επενδύσει και διαφημίσει ιδιαίτερα η Κινέζικη Huawei και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναρρίχηση της σε κάποια φάση στην 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με βάση τον αριθμό των αποστολών).
Αυτό φανερώνουν επίσης και κάποια τρικ του μάρκετινγκ της εταιρείας όπως το… διαστημικό zoom 100X. Το εξόγκωμα στο πίσω μέρος είναι αναμφισβήτητα μεγάλο, και ογκώδες, και αυτό βεβαίως έχει τα μειονεκτήματα του, καθώς υπάρχουν θέματα σταθερότητας σε επίπεδες επιφάνειες (π.χ χωρίς κάποια θήκη, «χτυπάει» στο τραπέζι ή στο γραφείο όταν το χειρίζεσαι). Παρόλα αυτά, δέχομαι αυτόν τον συμβιβασμό για να έχω στα χέρια μου μίας τέτοιας ποιότητας ή βεληνεκούς (σε εισαγωγικά) κάμερα.
Το «Ultra» μία ιδιαίτερα ποιοτική και στιβαρή κατασκευή, με άψογο φινίρισμα που καλύπτεται εξολοκλήρου από Gorilla Glass 6 για την προστασία της. Το καλαίσθητο μεταλλικό πλαίσιο δεν γλιστράει ιδιαίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή κατά τον χειρισμό ή την μεταφορά της συσκευής λόγω των αυξημένων διαστάσεων και του βάρους της. Όσοι έχουν κανονικά ή λίγο μεγαλύτερα χέρια δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με το κράτημα ή τον χειρισμό της, ωστόσο οι αυξημένες διαστάσεις και το μεγάλο βάρος ενδέχεται να αποτελέσουν πρόκληση για όσους έχουν μικρότερα χέρια. Ειδικότερα στον τομέα του χειρισμού, σε περιπτώσεις που απαιτείται να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή με το ένα χέρι, υπάρχει η λειτουργία «με το ένα χέρι» που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και που είναι πλήρως προσαρμόσιμη (π.χ είναι δυνατή η αυξομείωση του μεγέθους του πλαισίου).
Οι διαστάσεις του Galaxy S20 Ultra 5g είναι 166,9 x 76 x 8,8mm και το βάρος του είναι 222g, και επομένως, όπως ανέφερα, είναι μία αρκετά μεγάλη και σχετικά βαριά συσκευή.
Στην δεξιά πλευρά του πλαισίου βρίσκονται τα πλήκτρα για την ρύθμιση της έντασης του ήχου και την ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση της συσκευής. Το δεύτερο, η εταιρεία το ονομάζει «Side Key» καθώς ο χρήστης μπορεί να με διπλό πάτημα να το χρησιμοποιήσει για την ενεργοποίηση του ψηφιακού βοηθού «Bixby» ή την ενεργοποίηση της κάμερας.
Στην πάνω πλευρά, υπάρχει ένας πόρος μικροφώνου και το «συρταράκι» για τις δύο κάρτες nano SIM ή μία κάρτα nano SIM και μία κάρτα μνήμης microSD για την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου. Στο κάτω μέρος υπάρχει το ηχείο, η υποδοχή USB-C και το βασικό μικρόφωνο.
Συσκευασία
Στη συσκευασία, πέρα από τη συσκευή, υπάρχει μία διάφανη –από σιλικόνη- θήκη για την προστασία της, ένα ζευγάρι ενσύρματων ακουστικών που έχει επιμεληθεί η θυγατρική της Samsung και γνωστή στους audiophiles AKG που συνδέονται στην συσκευή μέσω USB-C (η συσκευή δεν διαθέτει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά) καθώς και ένας φορτιστής 25W (μαζί με καλώδιο USB-C). Η συσκευή υποστηρίζει και ακόμα ταχύτερη φόρτιση χρησιμοποιώντας τον προαιρετικό –μπορείτε να τον αγοράσετε ξεχωριστά- φορτιστή των 45W.
Οθόνη
Αν και δίχως τις έντονες καμπύλες -που τουλάχιστον προσωπικά μου άρεσαν πολύ- η οθόνη του Samsung Galaxy S20 Ultra 5G είναι μία από τις καλύτερες που έχω δει, αν δεν είναι η καλύτερη. Πρόκειται για μία οθόνη τεχνολογίας Dynamic AMOLED, με διαγώνιο 6,9 ιντσών μέγιστης ανάλυσης 1440 x 3200 pixels, υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης (refresh rate) έως και 120Hz, υποστηρίζει HDR10+ ενώ στην διάθεση του χρήστη βρίσκεται και η τεχνολογία «Always-On» (μπορεί να προβάλει αδιάλειπτα πληροφορίες και ειδοποιήσεις ακόμα και όταν το κινητό είναι σε λειτουργία αναμονής χωρίς σημαντική κατανάλωση ενέργειας).
Η οθόνη που όπως ανέφερα προστατεύεται από Gorilla Glass 6, βασίζεται στον γνωστό σχεδιασμό της Νοτιοκορεάτικης εταιρείας Infinity-O και έτσι διαθέτει μία οπή που «φιλοξενεί» την εμπρόσθια κάμερα.
Κάτω από την οθόνη –στο κάτω τμήμα της- βρίσκεται ένας αισθητήρας σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων που χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερήχων. Ουσιαστικά είναι όμοιος με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στη περασμένη γενιά, και συνοδεύεται από τα ίδια ζητήματα ακρίβειας και ταχύτητας.
Όσον αφορά στη ποιότητα απεικόνισης, είναι απλώς κορυφαία, με εκπληκτικά επίπεδα αντίθεσης, ασυναγώνιστα μαύρα και φανταστικά φυσικά χρώματα (προσωπικά, επειδή μου αρέσουν πιο έντονα και θερμά, προχώρησα στις κατάλληλες ρυθμίσεις που παρέχονται από το λογισμικό). Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αρχικά ανάμεσα στη «Φυσική» ή στην «Έντονη» λειτουργία οθόνης (την οποία προτίμησα), να κάνει αλλαγές στην «Εξισορρόπηση λευκού» ή ακόμα και να προχωρήσει σε περισσότερο λεπτομερή έλεγχο κατά τη ρύθμιση του χρώματος χρησιμοποιώντας τις «Σύνθετες ρυθμίσεις». Για πιο έντονα χρώματα και καλύτερη αντίθεση, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία «Βελτίωσης βίντεο».
Η Samsung προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης της ανάλυσης της συσκευής, με τον χρήστη να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην ανάλυση HD+ (1600 x 720 pixels), FullHD+ (2400 x 1080 pixels, αποτελεί προεπιλογή και αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ της υψηλής ποιότητας απεικόνισης και της ενεργειακής κατανάλωσης) και WQHD+ (3200 x 1440 pixels).
Η οθόνη υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 60Hz και 120Hz, αν και υπάρχει κάποιος περιορισμός: o υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης δεν είναι διαθέσιμος σε συνδυασμό με την υψηλότερη ανάλυση (ενδεχομένως για λόγους κατανάλωσης εκτός και αν υπάρχει κάποιος τεχνικός περιορισμός). Ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης καθιστά εξαιρετικά ομαλή την κύλιση της οθόνης και η υψηλότερη ταχύτητα απόκρισης στην αφή κάνει την εμπειρία χρήσης πολύ πιο ευχάριστη, πιο στρωτή και τα πατήματα ακριβέστερα και άμεσα.
Η οθόνη θα σας «σκλαβώσει» με την ποιότητα απεικόνισης και την απόδοση της. Ο χειρισμός επίσης είναι εξαιρετικά ομαλός, τα αγγίγματα ακαριαία και το gaming είναι εξαιρετικά απολαυστικό.
Στην περίπτωση που μπείτε στο δίλημμα να επιλέξετε ανάμεσα στην ανάλυση FullHD+ και τα 120Hz και την υψηλότερη ανάλυση WQHD+ και τον χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης 60Hz, το πιθανότερο είναι να καταλήξετε στην πρώτη επιλογή, καθώς τα οφέλη στην ποιότητα κύλισης, στην ομαλότητα και στην ακρίβεια, τουλάχιστον για εμένα, είναι σημαντικότερα από την υψηλότερη ευκρίνεια/ οξύτητα που προσφέρει η μεγαλύτερη ανάλυση. Βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το σημαντικό πλήγμα που δέχεται η αυτονομία της συσκευής. Μετά από μερικές ημέρες χρήσης, θα καταλήξετε τελικά στον συνδυασμό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες και στις απαιτήσεις σας.
Εξοπλισμός και χαρακτηριστικά
Στο εσωτερικό του Galaxy S20 Ultra 5G, στην έκδοση που έρχεται στη χώρα μας (και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή αγορά), βρίσκεται το Exynos 990 system-on-chip και όχι το Snapdragon 865 της Qualcomm (το οποίο βρίσκεται στη συσκευή που θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες αγορές).
Το Exynos 990 που κατασκευάζεται με μέθοδο 7nm+ ενσωματώνει «γραφικά» Mali-G77 MP11 και οκταπύρηνο επεξεργαστή, ο οποίος περιλαμβάνει δύο custom-made πυρήνες Mongoose M5 με συχνότητα λειτουργίας 2,73GHz, δύο πυρήνες Cortex-A76 με συχνότητα λειτουργίας 2,5GHz και τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης Cortex-A55 για τις λιγότερο απαιτητικές εφαρμογές με συχνότητα λειτουργίας 2,0GHz.
Η συσκευή κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις, με 12GB RAM και 128GB ή 256GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου καθώς και με 16GB RAM και 512GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου (η κορυφαία έκδοση της συσκευής). Στα χέρια μου είχα την έκδοση με τα 12GB RAM και 128GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου. Η συσκευή διαθέτει βεβαίως modem 5G, WiFi 6 (802.11b/g/n/ac/ax), dual-band, WiFi direct και WiFi hotspot, NFC, GPS, Bluetooth 5.0/LE και USB-C (USB3.2).
H συσκευή προσφέρει στερεοφωνικό ήχο, σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων τεχνολογίας υπερήχων, μπαταρία 5000mAh με υποστήριξη γρήγορης φόρτισης (25W και 45W), ασύρματης φόρτισης αλλά και υποστήριξη αντίστροφης ασύρματης φόρτισης/ powerbank για την φόρτιση άλλων συσκευών (π.χ ασύρματων ακουστικών).
Φυσικά, όπως όλες οι κορυφαίες συσκευές της Samsung, το «Ultra» καλύπτει τις προδιαγραφές IP68 και αντέχει στη σκόνη και στο νερό (σε βάθος 1,5m για μισή ώρα).
Επιδόσεις
Οι επιδόσεις τις συσκευής μπορούν να χαρακτηριστούν κορυφαίες ασχέτως σεναρίου χρήσης. Όλα τρέχουν στρωτά, απολύτως ομαλά στο λειτουργικό σύστημα, και δεν διαπίστωσα την παραμικρή καθυστέρηση ή «κόμπιασμα» όταν χρησιμοποιούσα δύο εφαρμογές παράλληλα. Το παιχνίδι, ακόμα και με τις υψηλότερες δυνατές ρυθμίσεις όσον αφορά στην ποιότητα απεικόνισης ήταν στρωτό, ομαλό και χωρίς το παραμικρό κόλλημα. Με τον ρυθμό ανανέωσης ρυθμισμένο στα 120Hz επίσης γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό.
Γενικότερα, η ποσότητα της μνήμης, ο γρήγορος (UFS3.0) αποθηκευτικός χώρος και το Exynos 990 system-on-chip που κατασκευάζεται στα 7nm+ (θα προτιμούσα βεβαίως την έκδοση με τον Snapdragon 865) προσφέρουν όλα όσα θα περίμενε κάποιος από μία ναυαρχίδα, υψηλές επιδόσεις, ομαλή, στρωτή εμπειρία χρήσης και άμεση απόκριση σε κάθε κίνηση.
Ήχος
Ο ήχος προέρχεται από τη κάτω πλευρά της συσκευής που υπάρχει το βασικό ηχείο, ωστόσο το ακουστικό λειτουργεί ως δευτερεύον ηχείο «αναλαμβάνοντας» το δεύτερο κανάλι για την απόδοση στερεοφωνικού ήχου. Η συσκευή παράγει αρκετά υψηλής έντασης ήχο, με ικανοποιητικό μπάσο και σχετικά καλή απόδοση στα «ψηλά». Η υποστήριξη Dolby Atmos κατά την αναπαραγωγή πολυμέσων είναι μία καλοδεχούμενη προσθήκη όπως και η υποστήριξη της τεχνολογίας στα παιχνίδια για ακόμα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Φυσικά, παρέχεται μέσω του λογισμικού ισοσταθμιστής για να «φέρετε» τον ήχο στα μέτρα σας ενώ ο χρήστης έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και τη λειτουργία «Adapt Sound» για να «εξατομικεύσετε τον ήχο» όπως λέει η Samsung για κλήσεις, μουσική ή βίντεο.
Μπαταρία – Δυνατότητες
Το «Ultra» ενσωματώνει μία μεγάλη μπαταρία 5000mAh. Με μέτρια έως έντονη χρήση, όπως για παράδειγμα περιήγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κοινωνικά δίκτυα όπως στο Twitter ή στο Facebook, συχνή αναπαραγωγή βίντεο στο YouTube, gaming, φωτογράφηση και λήψη βίντεο υψηλής ανάλυσης, η μπαταρία της συσκευής επαρκεί για περίπου μιάμιση ημέρα χρήσης χωρίς πρόβλημα (από το πρωί μέχρι το βράδυ και με μερικές ακόμα ώρες λειτουργίας για την επόμενη ημέρα).
Η συγκεκριμένη επίδοση έρχεται με τη συνιστώμενη ανάλυση για την οθόνη (FullHD+) και ρυθμό ανανέωσης 60Hz. Όταν αυξηθεί ο ρυθμός ανανέωσης στα 120Hz, η αυτονομία δέχεται σημαντικό πλήγμα και μπορείτε να περιμένετε λιγότερες ώρες χρήσης (το βράδυ θα είναι απαραίτητο να το φορτίσετε ή ακόμα και νωρίτερα αν η χρήση είναι εντονότερη). Η επιλογή της υψηλότερης δυνατής ανάλυσης έχει και αυτή αρνητικό αντίκτυπο στην μπαταρία, σε καμία περίπτωση όμως σε τέτοιο βαθμό.
FHD+ 60Hz/ FHD+ 120Hz/ WQHD+ 60Hz
Η εταιρεία προσφέρει διάφορες λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε περίπτωση που σταθεί απαραίτητο. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει από τη «Λειτουργία ισχύος» την «Υψηλή απόδοση» (μέγιστη φωτεινότητα, ανάλυση οθόνης κ.λπ), «Βελτιστοποιημένη» (ισορροπία μεταξύ απόδοσης και διάρκεια μπαταρίας), «Μέτρια εξοικονόμηση ενέργειας» ή «Μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας». Επιπλέον, υπάρχει και η λειτουργία «Προσαρμοσμένη εξοικονόμηση ενέργειας» που εξοικονομεί ενέργεια με βάση τα μοτίβα χρήσης.
Η συσκευή πέρα από γρήγορη φόρτιση (25W ή 45W), υποστηρίζει και ασύρματη φόρτιση (15W) αλλά και λειτουργία αντίστροφης ασύρματης φόρτισης (Wireless PowerShare) για να φορτίζετε άλλες συσκευές, όπως τα ασύρματα ακουστικά σας ή ακόμα και άλλα κινητά. Η φόρτιση του Samsung Galaxy S20 Ultra ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μία ώρα (από 0%) χρησιμοποιώντας τον φορτιστή που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία.
Κάμερα
Ο εξοπλισμός της συσκευής στο τομέα της κάμερας είναι το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της, με το μεγάλο εξόγκωμα στο πίσω μέρος με τις τέσσερις κάμερες (αν λάβουμε υπόψη και τον αισθητήρα βάθους) να κάνει αίσθηση καθώς συνοδεύεται από τον πομπώδη χαρακτηρισμό «Space Zoom 100X».
Ξεκινώντας από την εμπρόσθια κάμερα, είναι μία από τις πληθωρικότερες υλοποιήσεις που έχω συναντήσει αφού βασίζεται σε έναν εντυπωσιακό αισθητήρα 40MP Quad Bayer με Dual Pixel AutoFocus που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να εστιάσει σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου του ή σε αντικείμενα και αξεσουάρ που ενδεχομένως μπορεί να φοράει. Με «όπλο» το 4-in-1 pixel binning, οι φωτογραφίες 10MP (2944 x 2208 pixels) είναι φωτεινές, με ωραία χρώματα και με υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
Σε εσωτερικό χώρο, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται μέτρια έως καλά, με τον αλγόριθμο αποθορυβοποίησης να «εργάζεται υπερωρίες» με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη λεπτομέρειας και χρωματικά. Το λογισμικό προσφέρει διάφορα φίλτρα και τεχνικές ωραιοποίησης που θα βοηθήσουν ορισμένους χρήστες να αυξήσουν τα επίπεδα αυτοεκτίμησης τους ή να ενισχύσουν την ματαιοδοξία τους ενώ καλοδεχούμενη είναι η δυνατότητα λήψης βίντεο σε ανάλυση 2160p στα 30 ή 60fps επίσης.
Οι κάμερες στο πίσω μέρος συνθέτουν το πλέον πληθωρικό σύνολο που έχω πιάσει στα χέρια μου. Στο ογκώδες και μεγάλο εξόγκωμα στο πίσω μέρος υπάρχει μία ευρυγώνια κάμερα που βασίζεται σε έναν μεγάλο αισθητήρα «Nonacell» 108MP με 9-in-1 pixel binning για φωτογραφίες 12MP υψηλής ποιότητας, Dual Pixel Phase Detection AutoFocus και τεχνολογία οπτικής σταθεροποίησης της εικόνας. Σε συνδυασμό με το σύστημα φακών f:/1.8 υπόσχεται φωτεινές φωτογραφίες και υψηλή απόδοση σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού. Η δεύτερη κάμερα είναι υπερευρυγώνια (f:/2.2) και βασίζεται σε αισθητήρα 12MP με AutoFocus και τεχνολογία σταθεροποίησης εικόνας Super Steady Video.
Η τρίτη κάμερα τηλεφακός χρησιμοποιεί περισκοπικό σχεδιασμό (f:/3.5) και βασίζεται σε έναν αισθητήρα 48MP με 4-in-1 pixel binning για 12MP φωτογραφίες, Phase Detection AutoFocus, τεχνολογία οπτικής σταθεροποίησης εικόνας και 10x hybrid zoom. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας διάφορους αλγόριθμους, το κινητό προσφέρει έως και 100x super resolution zoom, το οποίο το μάρκετινγκ της εταιρείας διαφημίζει ως «Space Zoom 100x». Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα τρικ του μάρκετινγκ καθώς στην πράξη, είναι ανεπαρκές, προσφέροντας αρχεία μη χρηστικά που δεν έχουν το απαραίτητο επίπεδο λεπτομέρειας (ειδικά χωρίς τρίποδο ή κάποια τυπική σταθερότητα) και αμφιβάλλω ότι θα το χρησιμοποιήσετε. Τις τρεις κάμερες συνοδεύει ένας αισθητήρας ανίχνευσης βάθους πεδίου που η εταιρεία ονομάζει κάμερα DepthVision, και χρησιμεύει για την εφαρμογή εφέ ανεστίαστου φόντου (τύπου bokeh) στις φωτογραφίες ή σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Η συσκευή υποστηρίζει λήψη βίντεο 2160p στα 30 ή 60fps αλλά και βίντεο ανάλυσης 8K στα 24fps που ενισχύει το «future-proof» στοιχείο της συσκευής.
Οι φωτογραφίες με την κύρια κάμερα στη λειτουργία 12MP είναι εξαιρετικές από κάθε άποψη, με μπόλικη λεπτομέρεια, εξαιρετικό χρώμα και υψηλό δυναμικό εύρος ενώ και οι φωτογραφίες με τη λειτουργία 108MP που βρίσκεται αναπάντεχα στο κουμπί για την επιλογή του κάδρου είναι εξίσου καλές, με κορυφαίο επίπεδο λεπτομέρειας που σου επιτρέπουν να εστιάσεις ή να κροπάρεις συγκεκριμένα σημεία.
12MP
108MP
Η αυτόματη εστίαση –λογικά περιμένουμε από την Samsung να προσφέρει αναβαθμίσεις βελτίωσης της κάμερας- αποδεικνύεται κάποιες φορές αναξιόπιστη ενώ το φαινόμενο, λόγω του μεγέθους του αισθητήρα, να βλέπουμε την λεπτομέρεια να συγκεντρώνεται στο κέντρο του κάδρου δεν απουσιάζει ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γενικότερα, θα έλεγα ότι καλύτερα είναι να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία 108MP σε ειδικές περιπτώσεις και για καθημερινή χρήση να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία 12MP που προσφέρει ευκολότερα διαχειρίσιμα αρχεία χωρίς να στερούνται λεπτομέρειας. Υπάρχουν κάποια ζητήματα υπερέκθεσης ωστόσο πιστεύω ότι θα επιλυθούν με μελλοντικά αναβάθμιση του λογισμικού.
Πολύ καλές είναι οι φωτογραφίες που προέρχονται από την κάμερα με τον τηλεφακό, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση για να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται να έχεις… «αυτοσυγκράτηση» και καλό φως. Όσον αφορά στο πρώτο, είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι που θα αποκτήσετε το κινητό θα απογοητευτείτε που δεν θα βρείτε χρήσιμο ή αξιοποιήσιμο το 100x zoom, οπότε είναι απαραίτητο να περιοριστείτε στο 10x hybrid zoom ή έστω στο 30x σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις (σταθερότητα, τρίποδο).
1.0x
10x
30x
100x
Η υπερευρυγώνια κάμερα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη λήψη τοπίων και αποδίδει πολύ καλά (αν και η περισσότερη λεπτομέρεια συσσωρεύεται προς το κέντρο ενώ δεν απουσιάζουν παραμορφώσεις). Είναι όμως μία κάμερα που απαιτεί αρκετό φως για ικανοποιητικά αποτελέσματα και η απουσία οπτικής σταθεροποίησης δυσκολεύει.
Η απόδοση του Samsung Galaxy S20 Ultra 5G σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού χαρακτηρίζεται πολύ καλή (αν και δεν απουσιάζει ο θόρυβος, ακόμα και χρωματικός ή άλλα σφάλματα και ατέλειες) ακόμα και χωρίς τη χρήση της εξειδικευμένης λειτουργίας «Νύχτα» (Night Mode).
Παρόλα αυτά, η λειτουργία «Νύχτα» είναι πιο αξιόπιστη και θα έχετε στα χέρια σας καλύτερες και πιο «φωτεινές» φωτογραφίες με τη χρήση της εξειδικευμένης λειτουργίας, την οποία μάλιστα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και με την υπερευρυγώνια κάμερα αλλά και με την κάμερα τηλεφακό.
Κανονική νυχτερινή λήψη
Λειτουργία «Νύχτα»
To λογισμικό είναι ιδιαίτερα πλούσιο, και προσφέρει όλα όσα θα ήθελε ο σημερινός χρήστης για να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες των καμερών. Προσφέρει πολλές αυτόματες λειτουργίες και ευκολίες, όπως είναι η λειτουργία «μία λήψη» που τραβάει ταυτόχρονα βίντεο και φωτογραφίες από τις κάμερες ταυτόχρονα για να διαλέξετε τη λήψη που σας αρέσει περισσότερο, έχει λειτουργία πορτραίτου (και στην εμπρόσθια κάμερα), τεχνολογία αναγνώρισης σκηνής με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, πολλά φίλτρα, επαγγελματική λειτουργία για όσους θέλουν περισσότερο έλεγχο στη φωτογραφία ή στο βίντεο, λειτουργία βίντεο αργής κίνησης ή και πολύ αργής κίνησης για ακόμα πιο δραματικό αποτέλεσμα και πολλά ακόμη.
Λογισμικό
Το One UI 2.1 είναι το τελευταίας γενιάς περιβάλλον χρήσης της Samsung και βασίζεται στο Android 10. Έρχεται με «Σκοτεινό θέμα» σε όλο το εύρος του λειτουργικού συστήματος (ρυθμίσεις κ.λπ), προσφέρει διάφορες χειρονομίες για βασικές λειτουργίες της συσκευής, δυνατότητα αλλαγής του τύπου πλοήγησης (με αλλαγή της οθόνης πλοήγησης, επιλέγοντας κουμπιά ή χειρονομίες πλήρους οθόνης) και πολλές ακόμη δυνατότητες και εκατοντάδες ρυθμίσεις για να το προσαρμόσετε στις ανάγκες και στις απαιτήσεις σας.
Στη διάθεση του χρήστη είναι διάφορα φόντα, θέματα, εικονίδια, τύποι AOD και FaceWidget για τη λειτουργία Always On καθώς και μεγάλη ποικιλία από widgets (μπορείτε να κατεβάσετε εκατοντάδες από το online store της Samsung επίσης) και είναι δυνατή η ρύθμιση της αρχικής οθόνης, του πλέγματος εφαρμογών της αρχικής οθόνης (ανάλογα πόσο πυκνό ή αραιό θέλετε να είναι με τις επιλογές να είναι 4x5, 4x6, 5x5 και 5x6) ή της οθόνης των εφαρμογών, υπάρχει δυνατότητα χρήσης κουμπιού εφαρμογών (ώστε να έχετε πρόσβαση στο «συρτάρι» των εφαρμογών πατώντας το συγκεκριμένο κουμπί) ή ακόμα και δυνατότητα απόκρυψης εφαρμογών.
Μπορείτε να «παγώσετε» έως τρεις ανοικτές εφαρμογές ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες (σε αυτό βοηθάει το μεγάλο μέγεθος RAM), μπορείτε να χρησιμοποιείτε δύο εφαρμογές ταυτόχρονα σε λειτουργία «split screen» ενώ από τον «πίνακα γρήγορης πρόσβασης» μπορείτε εύκολα να διαμοιράζετε αρχεία με άλλες συσκευές της Samsung μέσω του Quick Share, μουσική μέσω του Music Share, να στέλνετε εικόνα στην τηλεόραση και να συνδέεστε στα Windows. Επιπλέον, υπάρχει λειτουργία προσήλωσης (μετριάζει ή αποτρέπει τις ειδοποιήσεις για να παραμείνετε προσηλωμένοι στην δουλειά ή στην εργασία σας), λειτουργία για παιδιά, υπάρχει δυνατότητα εγγραφή οθόνης κ.ά. Στα θετικά η εύκολη λειτουργία, για όσους θέλουν ένα ακόμη πιο εύκολο στη χρήση περιβάλλον χρήσης με τα βασικά.
Φυσικά, υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά ασφαλείας (αν και υποστηρίζεται γρήγορο ξεκλείδωμα προσώπου δεν το προτείνω επειδή δεν είναι τόσο ασφαλές όσο ο σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων ή το σύστημα σάρωσης ίριδας στο Galaxy S9+), όπως το Samsung Knox, ο ασφαλής φάκελος (μπορείτε να έχετε έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο ή εφαρμογές σε ξεχωριστό μέρος που προστατεύονται από βιομετρική ασφάλεια), το Samsung Pass για να χρησιμοποιείτε βιομετρικά χαρακτηριστικά όταν επαληθεύετε εύκολα τη ταυτότητα σας σε ιστοσελίδες ή άλλες εφαρμογές και διάφορες δυνατότητες και ρυθμίσεις που αφορούν τις ειδοποιήσεις, τα δικαιώματα των εφαρμογών κ.ά. Το λογισμικό επίσης περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ψηφιακής ευεξίας και γονικό έλεγχο, λειτουργία game launcher που προσφέρει επιπλέον δυνατότητες που βελτιώνουν την εμπειρία του gaming και πάρα πολλές ακόμα λειτουργίες όπως η οθόνη «Edge» αλλά και διάφορες ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία από τυχαία αγγίγματα, την ευαισθησία αφής κ.ά.
Η λειτουργία Samsung DeX επίσης είναι μία ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία που επιτρέπει την διαχείριση των εφαρμογών, των αρχείων, εγγράφων, φωτογραφιών ή βίντεο από την άνεση της οθόνης του υπολογιστή. Η μεταφορά αρχείων από τον υπολογιστή στην συσκευή και το αντίθετο είναι επίσης απρόσκοπτη και λειτουργεί θαυμάσια.
Γενικότερα, το λογισμικό είναι υπερπλήρες, και επομένως ταιριάζει τέλεια με το πληθωρικό hardware της συσκευής.
Συμπέρασμα
Με κόστος που ξεκινάει από τα €1399 για την έκδοση με τα 12GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου, το νέο Samsung Galaxy S20 Ultra απευθύνεται σε λίγους. Είναι αναμφισβήτητα το πληρέστερο σύνολο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά και όσοι επιθυμούν κορυφαία απόδοση, συμβατότητα με τα πλέον σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (5G), την καλύτερη οθόνη, την πλέον ευέλικτη και υψηλής απόδοσης κάμερα και έχουν τα χρήματα να το αποκτήσουν, το «Ultra» είναι μοναδικό.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που χαρακτηρίζουν κάποια από τα χαρακτηριστικά του αχρείαστα και υπερβολικά, και πως ένας χρήστης μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη με το 90% των χαρακτηριστικών πληρώνοντας χαμηλότερο αντίτιμο (ένα παράδειγμα είναι το Galaxy S20+). Αν πάντως θέλετε να αποκτήσετε την καλύτερη και «πιο υπερβολική συσκευή» αυτή τη περίοδο στην αγορά παρά το υψηλό αντίτιμο, δεν πρόκειται να χάσετε καθώς συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζεστε σήμερα, αύριο (και ίσως και μεθαύριο).