Πριν από λίγες εβδομάδες η Samsung λάνσαρε το Galaxy A41. Πρόκειται για τη φετινή, ανανεωμένη έκδοση του περυσινού Galaxy A40 και παράλληλα μία ενδιαφέρουσα πρόταση στη mid-range κατηγορία. Οι παρεμβάσεις της κορεατικής εταιρείας στη συσκευή είναι κάμποσες, φρεσκάροντας τόσο την εμφάνιση όσο και τα χαρακτηριστικά της. Κατά πόσο όμως το τελικό αποτέλεσμα αρκεί για να ξεχωρίσει έναντι του ανταγωνισμού και να πείσει εν τέλει τον χρήστη;
Εμφάνιση – Σχεδιασμός
Με την πρώτη ματιά στο Galaxy A41, θα αντιληφθείτε ότι είναι ελάχιστα πιο μακρύ από τον προκάτοχό του. Ενώ το Galaxy A40 είχε διαστάσεις λοιπόν 144,4 x 69,2 χιλ., το Galaxy A41 έρχεται στα 149,9 x 69,8 χιλ. με το προφίλ του να έχει μείνει ως είχε -στα 7,9 χιλ. Το βάρος του είναι στα 152 γραμμάρια, γεγονός που το καθιστά αρκετά ελαφρύ και σε έναν βαθμό οφείλεται στο πλαστικό σώμα του. Το τελευταίο μπορεί να μην αποπνέει σε καμία περίπτωση τον premium αέρα ενός μεταλλικού, κάτι που πλέον δεν είναι δύσκολο να συναντήσουμε στην αγορά από άλλα smartphones που «παίζουν» στην οικονομική κατηγορία κάτω των €300.
Στην πρόσοψη ξεχωρίζει η οθόνη Infinity-U. Το πλαίσιο της είναι εξαιρετικά λεπτό, ακόμα και στην κάτω πλευρά της συσκευής, συμβάλλοντας έτσι σε μία απόλυτα κινηματογραφική εμπειρία θέασης. Λόγω των διαφοροποιήσεων στο design του Galaxy A41 σε σχέση με το Galaxy A40, έχει μεταβληθεί ελαφρώς και ο λόγος διαστάσεων της οθόνης που πλέον ανέρχεται στο 20:9. Στο κέντρο της επάνω πλευράς της πρόσοψης υπάρχει ένα dewdrop notch όπου βρίσκεται η selfie κάμερα.
Στην αριστερή πλευρά της συσκευής έχουμε τη θύρα για τις δύο SIM και τη micro-SD -μπορείτε να τοποθετήσετε έως και τρεις κάρτες ταυτόχρονα. Στην αριστερή έχουμε τα πλήκτρα ενεργοποίησης και αυξομείωσης της έντασης του ήχου, ενώ στην κάτω το ηχείο και δύο ακόμα θύρες -μία USB Type-C και μία 3,5 χιλ. για ακουστικά. Στην πλάτη του Galaxy A41 δεσπόζουν το λογότυπο της Samsung και οι τρεις κάμερες με το φλας. Σε γενικές γραμμές, η εμφάνιση της συσκευής είναι αρκετά μοντέρνα και παρά τη χρήση πλαστικού και την απουσία Gorilla Glass, δεν είχαμε παράπονα σε ό,τι αφορά τη στιβαρότητά της.
Οθόνη – Κάμερες
Η οθόνη του Galaxy A41 έχει αναβαθμιστεί συγκριτικά με εκείνη του Galaxy 40. Στις 6,1 -από τις 5,9- ίντσες πλέον, διαθέτει ανάλυση FHD+ στα 1080 x 2400 pixel με 431 PPI ενώ είναι και φωτεινότερη -παρ’ ότι αμφότερες ενσωματώνουν πάνελ Super AMOLED. Τα χρώματά της είναι αρκετά ζωηρά (ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τον κορεσμό, τη θερμοκρασία κλπ) ενώ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να τη χρησιμοποιήσουμε σε εξωτερικούς χώρους υπό το φως του ήλιου. Προσφέρει αρκετά μεγάλη γωνία θέασης ενώ διαθέτει και προσαρμόσιμη λειτουργία always on.
Στο κέντρο της επάνω πλευράς της έχουμε την κάμερα πρόσοψης της συσκευής στα 25 MP με διάφραγμα f/2,2. Είναι σε θέση να προσφέρει απολύτως ικανοποιητικές selfie, διαθέτει εφέ bokeh για εντυπωσιακότερες λήψεις και υποστηρίζει αυτοκόλλητα και φίλτρα επαυξημένης πραγματικότητας (AR) . Όπως και η κύρια κάμερα, έτσι και αυτή προσφέρει δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε Full HD ανάλυση και τα 30 FPS. Μολονότι δεν υπάρχει σύστημα σταθεροποίησης, τα κλιπ που ήμασταν σε θέση να τραβήξουμε και με τις δύο, μας άφησαν σε γενικές γραμμές ευχαριστημένους.
Στα της κύριας κάμερας τώρα, το Galaxy A41 διαθέτει σύστημα τριών φακών: έναν κύριο 48 MP (f/2,0), έναν υπερευρυγώνιο 123ο full frame 8 MP (f/2,2) και έναν βάθους επίσης full frame 5 MP (f/2,4). Η Samsung έχει πλαισιώσει τις κάμερες της συσκευής με αρκετά ενδιαφέρον λογισμικό που βελτιστοποιεί τις λήψεις κάνοντας χρήστη A.I. και προσφέροντας τέσσερις διαφορετικές επιλογές θόλωσης παρασκηνίου (βασική, bokeh, περιστρεφόμενο bokeh και φόντο σε άσπρο/μαύρο) μεταξύ άλλων. Ο αισθητήρας IMX582 της Sony κάνει πολύ καλή δουλειά αποτυπώνοντας χρώματα γεμάτα ζωντάνια, αν και με κομματάκι αυξημένη αντίθεση και κορεσμό. Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε πάντως με το Galaxy A41 ήταν αρκετά καλές για τα δεδομένα της κατηγορίας του. Τη μέρα.
Διότι τη νύχτα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα δεδομένα άλλαζαν σημαντικά.
Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, το Galaxy A41 έρχεται χωρίς λειτουργία νυχτερινής λήψης (το λεγόμενο Night mode) με αποτέλεσμα οι επιδόσεις του στις προαναφερθείσες καταστάσεις να είναι σημαντικά υποδεέστερες. Οι εικόνες που μας χάρισε ήταν αρκετά σκοτεινές, υπέφεραν από θόρυβο ενώ για λεπτομέρειες ούτε λόγος. Το Night mode μάλιστα δεν ήταν η μόνη απουσία που εντοπίσαμε, αφού το ίδιο συμβαίνει και με το Slow Motion mode (η συσκευή προσφέρει εν τέλει τα Live Focus, Pro και Panorama mode). Η απουσία οπτικού σταθεροποιητή ακόμα γίνεται φανερή από το πρώτο δευτερόλεπτο καταγραφής βίντεο και αναρωτιόμαστε πότε θα αποτελέσει ένα χαρακτηριστικό που δεν θα είναι σπάνιο να βλέπουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών.
Λειτουργίες – Επιδόσεις
Η οθόνη του Galaxy A41 είναι εξοπλισμένη με σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λειτουργεί όπως πρέπει -κάμποσες φορές ωστόσο χρειάστηκε να δοκιμάσουμε ξανά για να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή. Ο επεξεργαστής MediaTek Helio P65 συνοδεύεται από 4 GB RAM, προσφέροντας επαρκείς επιδόσεις σε ό,τι αφορά το καθημερινό multitasking. Το Galaxy A41 βέβαια άρχισε να ζορίζεται όταν ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τα video games που είχαμε ξεχωρίσει (Call of Duty: Mobile, Asphalt 9, GWENT, Forza Street), αποδίδοντας μεν ικανοποιητικά (σε αυτό βοηθά και το Game Booster) αλλά ανεβάζοντας θερμοκρασία εν ριπή οφθαλμού.
Η συσκευή έρχεται με 64 GB αποθηκευτικού χώρου, εκ των οποίων διαθέσιμα για τον χρήστη είναι γύρω στα 45 GB. Το Android 10 πλαισιώνεται από το One UI 2.1 που κάνει την αλληλεπίδραση με το Galaxy A41 ακόμα πιο εύκολη και το Samsung Knox για περισσότερη ασφάλεια κατά τη χρήση. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στο bloatware που έρχεται μαζί μ’ αυτό και που δεν είναι αμελητέο. Για να καταλάβετε το μέγεθός του, στο κινητό θα βρείτε προεγκατεστημένα μέχρι και app της Microsoft! Εν πάση περιπτώσει, με μία κάρτα microSD θα έχετε όσο χώρο θέλετε στη διάθεσή σας.
Το Galaxy A41 αποτελεί ιδανική συσκευή για παρακολούθηση βίντεο. Δεν είναι μόνο η άνευ πλαισίου οθόνη που προσφέρει μία άκρως επιβλητική εμπειρία θέασης, αλλά και η τεχνολογία Dolby Atmos που “ντύνει” το περιεχόμενο με τρισδιάστατο στερεοφωνικό ήχο. Από πλευράς μπαταρίας, τα 3.500 mAh είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για να εξασφαλίσουν μία ολόκληρη ημέρα απαιτητικής χρήσης -σε ορισμένες περιπτώσεις η συσκευή ήταν σε θέση να αντέξει μέχρι και το επόμενο μεσημέρι. Υπολογίστε ότι η ταχεία φόρτιση των 15 W διασφαλίζει ότι θα έχετε τη δυνατότητα να γεμίσετε πλήρως τη μπαταρία της μέσα σε 1.5 ώρα.
Συμπέρασμα
Ανανεωμένο σε σχέση με πέρυσι αλλά και με χτυπητές αδυναμίες, το Galaxy A41 είναι μία πρόταση που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας. Σε κάποιους τομείς τα καταφέρνει καλά, σε κάποιους όχι και τόσο, οπότε σε ό,τι αφορά την αγορά του, τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η πρόοδος της σειράς Α της Samsung τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή, όμως με τα δεδομένα στη mid-range κατηγορία να αλλάζουν συνεχώς, το Galaxy A41 μοιάζει να υστερεί έναντι του ανταγωνισμού.
Μας άρεσαν
- Όμορφο design και άνετο κράτημα
- Μεγάλη και φωτεινή οθόνη Super AMOLED
- Ικανοποιητική αυτονομία
- Υποστήριξη δύο Nano SIM και κάρτας microSD ταυτόχρονα
Δεν μας άρεσαν
- Υπερβολικά πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές
- Σχετικά περιορισμένη χωρητικότητα
- Ανεπαρκής κάμερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και το βράδυ